فهرست مطالب

نشریه پژوهش های روابط بین الملل
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 15، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عباس مصلی نژاد* صفحه 13
    سیاست گذاری امنیت منطقه ای و بین المللی، تابعی از ساختار توزیع قدرت بین بازیگران اصلی نظام جهانی است. تشکل های ساختاری در پیمان های امنیتی موثر بوده و سبب بازتاب قدرت در آن ها می شود. در سال های پایانی جنگ سرد، شرایط مناسبی برای افزایش تحرک راهبردی ناتو در مناطق پیرامونی افزایش یافت. بحران ساختاری در سال های پایانی دهه 1980 افزایش یافته و به این ترتیب، پیمان آتلانتیک شمالی در سال 1989 در وضعیت جدیدی قرار گرفت. از این مقطع زمانی به بعد،تحرک امنیتی و ژئوپلیتیکی ناتو افزایش بیشتری پیدا کرده است. اولین نشانه تحرک راهبردی ناتو، در سال های بعد از انحلال پیمان ورشو و فروپاشی دیوار برلین به وجود آمد. دیوار برلین که نماد جنگ سرد در سیاست بین الملل محسوب می شود، در نوامبر 1989 فرو ریخت. متعاقب چنین فرآیندی، زمینه برای دگرگونی در شکل بندی های سازمانی و کارکردی پیمان ناتو به وجود آمد. مهم ترین مساله و دغدغه کشورهای عضو پیمان ناتو را می توان تغییر در چالش های منطقه ای و ظهور کارکردهای جدید در فرآیند فعالیت های سازمانی ناتو دانست. هرگونه تغییر در شکل بندی ساختاری، زمینه های لازم برای تغییر در ماهیت و کارکرد پیمان آتلانتیک شمالی را اجتناب ناپذیر می سازد. در سال های بعد از جنگ سرد، شرایط برای ظهور بحران های منطقه ای و کنش بازیگران گریز از مرکز به وجود آمد. فرآیندی که «جیمز روزنا» آن را به عنوان امنیت در «عصر آشوب زده» یاد می کند. به این ترتیب، سیاست گذاری امنیتی ناتو برای مقابله با تهدیدهای دوران گذار انجام گرفته است. ویژگی اصلی سیاست گذاری امنیتی ناتو را باید «افزایش تحرک» و «مقابله با تهدیدهای پیرامونی» دانست. «پیرامون» در نگرش ژئوپلیتیکی براساس رهیافت «نیکولاس اسپایکمن» تعریف و تبیین می شود. تمامی مناطقی را که در حوزه «حاشیه زمین» قرار داشته و محور اصلی بحران های امنیتی محسوب می شود، می توان نمادی از «پیرامون» دانست. پرسش اصلی مقاله بر این موضوع تاکید دارد که سیاست گذاری امنیتی ناتو براساس چه نشانه های راهبردی و ژئوپلیتیکی شکل گرفته است. فرضیه مقاله مبین آن است که سیاست گذاری امنیتی ناتو معطوف به «مدیریت بحران و کنترل محیط آشوب زده» خواهد بود. در تبیین این مقاله از «رهیافت نئولیبرالی کارکردگرا» استفاده خواهد شد. براساس چنین رهیافتی، تحرک ژئوپلیتیکی ناتو برای مدیریت بحران های منطقه ای و ایجاد ائتلاف با بازیگران حاشیه ای جدید محسوب می شود.
    کلیدواژگان: تحرک ژئوپلیتیکی، کارکرد گرایی امنیتی، بحران های منطقه ای، امنیت آشوب زده، ناتو
  • محمد جواد هراتی*، محمود ظفری صفحه 45
    کارگزاران دستگاه دیپلماسی عصر پهلوی از این واقعیت غافل مانده بودند که بدون شناخت تحولات بین المللی، به طور واکنشی از یک سو به سوی دیگر کشیده می شدند. موضوع مذکور، ناشی از ناآگاهی از این مساله بود که بر نظام سیاست جهانی موازینی حاکم بود که بدون آشنایی با قواعد بین المللی و تحولات مربوط به آن، تصمیم گیری در سیاست خارجی با چالش های فراوانی مواجه می شد. درشهریور 1320 و کوتادی 28 مرداد سال 1332 با دو ائتلاف قدرت های بزرگ علیه ایران مواجه هستیم. مقاله حاضر، در قالب چارچوب نظری ساختار-کارگزار، در تلاش برای پاسخ به این سوال است که چه عاملی در شکل دهی ائتلاف قدرت های بزرگ علیه ایران نقش اساسی داشته و چگونه دستگاه دیپلماسی در هردو مقطع تاریخی، گرفتار ائتلاف قدرت های بزرگ شد؟
    فرضیه اصلی پژوهش این است که خطاهای شناختی کارگزاران و کنش های غیرواقع بینانه نخبگان سیاسی و فقدان استراتژی در روابط خارجی موجب ناکامی دستگاه دیپلماسی و ائتلاف قدرت های بزرگ شد.
    نوآوری مقاله حاضر نسبت به دیگر نوشته ها، در تمرکز بر کنش های غیر واقع بینانه کارگزاران دستگاه دیپلماسی به عنوان عاملی برای واکنش قدرت های بزرگ است. یافته مقاله این است که کنش های غیر واقع بینانه کارگزاران دستگاه دیپلماسی، زمینه هم سویی قدرت های بزرگ در آن مقطع و در نهایت ائتلاف مصلحتی آنها علیه ایران را فراهم ساختند.
    کلیدواژگان: خطاهای شناختی، دستگاه دیپلماسی، عصر پهلوی، ائتلاف قدرت های بزرگ
  • شهرام بهمن تاجانی*، سیده ندا میرفلاح نصیری صفحه 71
    «هانس «کلسن»» نظریه پرداز و حقوق دان پرآوازه و بنیان گذار مکتب وین است که نظریات وی بر روند رو به رشد مباحث حقوق بین الملل تاثیر زیادی داشته است. وی به عنوان یک پوزیتیویسم واقع گرا با ارائه نظریه محض حقوقی و نظریه یگانگی حقوق مباحث بدیعی مطرح کرده که سال ها الهام بخش سایر حقوق دانان بین المللی بوده است. یکی از مباحث بدیع مدنظر وی نظریه «صلح مبتنی بر حقوق» است که بخش هایی از آن از صلح پایدار «امانوئل «کانت»» الهام گرفته شده است ولی با ایجاد بدعت هایی این نظریه با سایر اندیشه های این اندیشمند اتریشی- امریکایی هم خوانی یافته است. به نظر می رسد که دیدگاه «کلسن» در زمینه هم کاری و هم بستگی دولت ها در جهت حفظ صلح و امنیت بین المللی مسائل مهمی را در تئوری حقوق بین الملل وارد کرده است؛ به خصوص در زمینه محاکمه افراد و سایر تابعان حقوق بین الملل (نه تنها دولت ها ) در محاکم کیفری بین المللی در خصوص ارتکاب جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت. البته تردیدهایی در مورد اهداف سیاسی وتئوریک «کلسن» وجود دارد و محتمل است با الهام از دیدگاه «کانت» در زمینه وحدت اخلاقی بشریت و مفهوم نرماتیو حقوق این نظریه شکل گرفته باشد. با این حال، با نقد و بررسی این نظریات، آینده نگری و پیش تازی «کلسن» در مباحث حقوق بین المللی بیش از پیش محرز می شود.
    کلیدواژگان: هانس کلسن، نظریه محض حقوقی، صلح بین المللی، نظریه یگانگی حقوقی، صلح پایدار، قاعده بنیادین، هرم حقوقی، جهان شمولی قضایی
  • حمید صالحی*، نبی الله ابراهیمی صفحه 101
    مفهوم صلح در پرتو تحولات نظری در روابط بین الملل دچار تحول اساسی شده است. این مفهوم یا سازه اجتماعی، از جریان غیراصلی روابط بین الملل هم چون جریان انتقادی قابلیت مطالعه در مطالعات ایرانی- اسلامی را دارد. صلح از قدیمی ترین آرمان های بشری است و از هر ارزش دیگری بیش تر در معرض تهدید و مخاطره بوده است. بنابراین، اولین و مهم ترین هدف در روابط بین الملل حفظ و برقراری صلح است. به علاوه، این مفهوم در عناصر نظری بومی دارای جایگاه مهمی است. یکی از رویکردهای بومی می تواند خط سیر ایرانی-اسلامی باشد. هدف اصلی این پژوهش، ارائه چارچوبی نظری برای بررسی مفهوم صلح بوده است. استدلال این نوشتار نیز، بررسی تحول این مفهوم در نظریه های روابط بین الملل غربی به سوی مطالعات صلح ایرانی- اسلامی است. لذا، واکاوی تحول مفهومی صلح برساخت اجتماعی، در رویکردهای سازه انگاری و جریان انتقادی روابط بین الملل، و در نهایت مطالعه ایرانی- اسلامی صلح از اهم مباحث نوشتار حاضر است.
    کلیدواژگان: صلح، روابط بین الملل، واقع گرایی، سازه انگاری، صلح پسالیبرال، صلح ایرانی، اسلامی
  • سعید وثوقی، مهدی بازوند* صفحه 135
    مقاله حاضر به بررسی تاثیر تحول مفهوم امنیت از دیدگاه رئالیستی و دولت محور آن به سوی دیدگاه های انسان محور و تاثیر آن در چگونگی تحول سازمان وحدت آفریقا به اتحادیه آفریقا پرداخته و ضمن بررسی دیدگاه سازمان وحدت آفریقا و اتحادیه آفریقا در مورد امنیت، چگونگی روند این تحول سازمانی و دلایل آن مورد بررسی قرار گرفته است. مقاله در پایان نیز نهادهایی را که اتحادیه آفریقا برای عملیاتی کردن دیدگاه امنیتی خود طرح ریزی کرده است، مورد بررسی قرار داده است. هرچند جداکردن یک فاکتور در این تحول سازمانی کار آسانی نیست؛ اما این مقاله درصدد برآمده است تا چارچوبی از این تحول سازمانی را در راستای تحول مفهوم امنیت ونهادهایی که سازمان جدید برای عملیاتی کردن امنیت انسانی ایجاد کرده، مورد بررسی قراردهد. روش پژوهش در این مقاله توصیفی، تحلیلی است.
    یافته های این پژوهش نشان می دهد که بحث تمرکز امنیتی، حفاظت از امنیت انسانی و ارتقاء رفاه مردم، که در گفتمان های امنیتی اواسط دهه 1990 ظهور یافت، دیدگاه امنیتی اتحادیه آفریقا نسبت به امنیت را تشکیل داده و این، مهم ترین بعدی است که اتحادیه آفریقا را جایگزین سازمان وحدت آفریقا کرده است. در این راستا، این سازمان، نهادهایی را برای عملیاتی کردن اهداف خود طراحی کرده است. همچنین اتحادیه آفریقا اولین سازمان دولتی است که به استناد اساس نامه خود، امنیت انسانی را به عنوان قانون بنیادین این اتحادیه، به ثبت رسانده و بر خلاف سازمان وحدت آفریقا، که تمرکز امنیتی خود را بر روی دولت ها قرار داده بود، بیشتر امنیت انسانی را مورد توجه قرار داده است.
    کلیدواژگان: اتحادیه آفریقا، امنیت ملی، امنیت انسانی، سازمان وحدت آفریقا
  • فرزاد رستمی*، مسعود نادری صفحه 161
    پس از پایان جنگ سرد و پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی یک مساله بر همگان روشن شد و آن اینکه امنیت، تنها در بعد نظامی خلاصه نمی شود. در اینجا اندیش مندان به باز تعریفی از امنیت و ابعاد آن پرداختند. یکی از ابعاد امنیت در شکل جدید، مربوط به مباحث زیست محیطی است. محیط زیست دارای شاخه ها و ابعاد گوناگونی است. شامل: خاک، جنگل، هوا و غیره. از جمله این ابعاد که به عنوان مشکل نوین بشریت و زمینه ساز جنگ های آینده از آن نام برده می شود، «منابع آب» است. آب و منابع آبی را می توان مهم ترین عامل در شکل گیری جوامع بشری و بقای آن ها دانست، حال مساله اساسی آن است که در زمان حاضر، با توجه به افزایش سریع جمعیت و نیازهای این جمعیت به منابع آب شیرین، رشد کشاورزی برای تامین نیازهای این جمعیت، پدیده شهرنشینی و همچنین مدیریت ناصحیح منابع آب، به ما متذکر می شود که باید سعی در ارائه الگویی مناسب در جهت حفظ این ماده حیاتی برای زندگی بهینه نسل کنونی و امانت داری از آن به منظور واگذاری به نسل های بعد داشته باشیم. بحران آب در جهان امروز به هر دلیلی که باشد، یک ویژگی دارد و آن اینکه آب صرفا یک کالای اقتصادی برای رفع نیازهای روزمره نیست و می تواند شکل امنیتی به خود بگیرد، موجبات تاثیر بر جوامع را فراهم گردانیده، در سطح منطقه بروز آشوب و در نهایت جنگ را در پی داشته و در سطح جهانی هم موجبات مرگ انسان های بسیاری را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: بحران زیست محیطی، بحران آب، مکتب کپنهاگ، امنیت ملی، تهدید
  • تحلیلی بر مولفه های دکترین سایبری کشورها / مطالعه موردی:جمهوری اسلامی ایران
    سجاد کریمی پاشاکی*، روح الله منعم، علی کاظمی پور صفحه 193
    امروزه اکثر نظریه پردازان ژئوپلتیک جهان اعتقاد دارندکه مرزهای سیاسی دچارتغییرکاربرد گردیده و نمی توانند جلوی بسیاری از تهدیدات بگیرند. تروریسم نیز از دیگر سو به جنگی همطراز علیه جامعه جهانی بدل گردیده و امنیتدولت ها را با چالش های بسیاری مواجه می نمایند. به این لحاظ، توجه به عوامل ضدتروریستی و گزینه های کاهش دهنده تبعات آن مورد توجه سیاستگذاران دولتی و خصوصی قرار می گیرد. بهبود در الگوهای امنیتی شهر به منظورکاهش اثرات و تبعات حملات نظامی، نقش به سزایی در برنامه ریزی های دفاعی دارد و تروریسم نیز به عنوان شکل بالقوه عملیات نامتعارف، سیاست گذاری هایی متناسب با نوع و شکل بروز خود را می طلبد. دامنه در برگیرنده تهدیدهای سایبری بسیار وسیع است. این موضوع را می توان از یک هک کردن ساده تا مباحث مربوط به تروریسم سایبری ارزیابی نمود. تروریسم سایبری هدف قرار دهنده سایت ها و مختل کننده تاسیسات متصل به شبکه های مجازی است که می تواند امنیت ساختارهای حاکمیتی، دولتی و نیز خصوصی را مختل و به شکل مستقیم و غیرمستقیم امنیت شهروندان را بنا به نوع حمله و میزان تخریب با تهدید مواجه سازد. از آنجائی که با ظهور فن آوری های جدید، ایران پس از انقلاب اسلامی با تهدید های نرم افزاری و سخت افزاری بالقوه و بالفعلی رو برو شده است، از این رو در سال های اخیر هدف قرار دادن سایت ها و تاسیسات شبکه ای همچون مراکز انرژی هسته ای و مراکز دولتی نشان دهنده ظهور تهدیدهای سایبری در این عرصه است.
    این مقاله با روش تحلیلی-توصیفی و با هدف کاربردی در نظر دارد ضمن بررسی عملکرد تهدیدهای سایبری بر ساختارهای شبکه ای محیط های شهری و تاسیسات حیاتی کشورها، تاثیر اجرای پدافند سایبری بر جلوگیری و کاهش تبعات عملیات هایی از این دست را در ایران بررسی نماید.
    کلیدواژگان: فضای مجازی، تهدیدهای سایبری، تحولات ژئوپلتیک، پدافند سایبری
|
  • Abbass Mosallanejad* Page 13
    Regional and international security policy is an outcome of the distribution of power between the major actors within the global community. The structural formations reflect the power in security alliances. In the last years of the Cold War, the conditions were ideal for NATO's strategy to reinforce mobility in the peripheral regions. As the structural crisis in the late 1980s intensified, the North Atlantic Treaty fell into a new situation in 1989. From this juncture onwards, the NATO's security and geopolitical mobility expanded. The first sign of NATO's strategic mobility surfaced during the years after the dissolution of the Warsaw Pact and the collapse of the Berlin Wall in November 1989. The Berlin Wall was the symbol of the Cold War within the context of international politics. Following this event, the ground was adequately set for organizational and functional evolutions in the NATO alliance. The most crucial issue concerning the NATO's member nations could be the change in regional challenges and emergence of new functions throughout the NATO's organizational activities. Any change in the structural formations could inevitably pave the way for transformation in the nature and function of the North Atlantic Treaty. In the post-Cold War years, the conditions were ripe for the emergence of regional crises and the centrifugal actors to play a role. This trend was dubbed by James Rosenau as security in a turbulent era. As such, the NATO's security policy intended to deal with threats of the transition period. The main feature of NATO's security policy must be intensified mobility and encounter with peripheral threats. Periphery within the geopolitical approach is defined and explained based on the perspective of Nicholas Spikeman. The entire regions across the marginal land regarded as the main focus of security crises can be seen as a symbol of the periphery. This paper attempted to provide an answer to the main question highlighting the foundation of NATO's security policy and its geopolitical/strategic signs. The hypothesis of this paper argued that NATO's security policy would revolve around "crisis management and control of a turbulent environment". Moreover, this paper adopted the explanatory "neoliberal functionalist approach", under which the NATO’s geopolitical mobility concentrates on the management of regional crises and building alliances with new marginal actors.
    Keywords: Geopolitical Mobility, Functional Security, Regional Crises, Turbulent Security, NATO
  • Mohammad Javad Harati*, Mahmoud Zafari Page 45
    In two recent decades that Iran has been in the spotlight internationally, the diplomatic apparatus has always been caught with cognitive annoying and maybe deterrent mistakes. Activists of diplomatic apparatus have been neglecting the fact that without recognition of international changes, they are passively inactive. This is due to ignorance of the issue that there are standards governing the global policy and without knowledge of international rules and its evolutions, making decisions in foreign policy is challenged. In Shahrivar 1320 the world powers, Britain and the former Soviet Union, by coalition occupied Iran in a short time. Similarly during the coup of 28th of Mordad 1332, two world powers, USA and England, associated which led Iran’s political structure to collide. Since the present study assumes the role of decision makers of the country as the main factor of world powers coalition in two periods of time, tries to answer this question that which factor has the main role in formation of world powers coalition and how the diplomatic apparatus got in the trouble of
    the aforesaid coalition? Our hypothesis is activists’ cognitive mistakes and the actions of the political elite and also lack of strategy in foreign affairs caused world powers coalition and therefore failure of diplomatic apparatus. Thus the present article studies cognitive mistakes of diplomatic apparatus in protection of national interests and territorial integrity.
    Keywords: cognitive wrongs, diplomatic system, Pahlavi Era, the great powers alliance
  • Shahram Bahman Tajani*, Neda Mirfalah Nasiri Page 71
    Hans Kelsen, the theorist and founder of the Vienna School who is well-known as “Einstein of Law”, is a notable lawyer who has a distinctive and exceptional character, and his views have been really effective on the process of developing international law debates. As a realist positivist, he has presented the pure theory of law and Monism which have been referred by other international lawyers for many years. One of the novel issues addressed by him is “the theory of international peace through law” and some parts of which have been affected by Immanuel Kant’s “Perpetual Peace”; but has been harmonized by means of some novelties in a specific form, with other theories of this Austrian-American scholar. It Is the author's opinion that Kelsen's internationalism and pacifism brought about an Important turning-point In the theory of international law and anticipated by 50 years many of the issues that the international community are today discussing: in particular, individuals as subjects of international law (and not only states) and the use of international criminal tribunals for the punishment of those responsible for war crimes and crimes against humanity. The author argues that there is some doubt whether Kelsen's theoretical and political goals. Finally, analysis and reviewing these theories clarify his providence and leadership in the international law debates.
    Keywords: Hans Kelsen, The Pure Theory of Law, Legal Philosopher, International Peace, International Monism, Positivism, Perpetual Peace, Basic Norm, Pyramid of Law, Judicial Cosmopolitanism
  • Hamid Salehi*, Nabillahe Ebrahimi Page 101
    The concept of peace has gone through a fundamental change in the light of theoretical developments in international relations. This concept or social construct, from a non-main stream international relations theories such as critical theory, is capable of being studied in the Iranian-Islamic context. Peace is one of the oldest human desires and it has been exposed to threat and danger more than any other values. Thus, the foremost and important objective in international relations is to maintain peace. In addition, this concept has a significant status in the native theoretical elements. The Iranian-Islamic trend could be one of the native perspectives. The basic aim of this research work is to offer a theoretical framework for studying peace. This paper also argues that the examination of the development of this concept in the Western international relations theories is towards the Iranian-Islamic studies. Therefore, the scrutiny of the conceptual evolution of peace on the social construct, in the constructivist perspectives and the stream of critical theory of international relations and ultimately in Iranian-Islamic study are among the important issues of paper.
    Keywords: Peace, International Relations Theories, Realism, Constructivism, Iranian, Islamic Peace
  • Saeid Vosoughi, Mahdi Bavand* Page 135
    This paper is an attempt to study the impact of conceptual development of security from realistic and state-based to human-based views and its impact on the Organization of African Unity that how it changes into African Union. Though, it is hard to separate one factor in this organizational development, yet this paper is to analyze a framework of this organizational development in line with the development in the concept of the security and the organs made by the new organization to operationalize the human security. In fact, while the perspectives of the Organization of African Unity and African Union about security are studied, the procedures of this organizational development and its reasons will be examined too. Finally, those organs that African Union has planned for operationalization of its security view will be analyzed. The results of this research show that the discussion on the security concentration, the preservation of the human security and the promotion of human welfare which have appeared in security discourses at the middle of 1990s and formed the security perspective of African Union, is the most important aspect that caused the replacement of the Organization of African Unity with African Union. Therefore, this organization has accordingly designed some organs in order to operationalize its goals. The research method is descriptive–analytical.
    Keywords: African Union, National Security, Human Security, Organization of African Unity, Conceptual Development
  • Farzad Rostami*, Masoud Naderi Page 161
    After the end of the Cold War and the collapse of the Soviet Union an issue were clear to everyone and that is security not Summarized only to military dimension. In here scientists paid to redefine of security and its dimensions. One of the security dimensions in new form related to environmental topics. Environment has branches and various dimensions including soil, forest, and air and so on. Including this dimensions that will be named as the modern problem of humanity and underlie of future wars is water Resources. However, the issue of water and its importance is clear enough and not in place of the discussion, but the basic problem is that at the present time, due to rapid population growth and the needs of the population to freshwater resources, agricultural growth to provide the needs of this population, the phenomenon of urbanization, as well as improper management of water resources, Tells us you should try to provide a suitable model to protect this vital material for optimum life of the current generation and keep it in order to be transferred to the next generation .The water crisis in the world today that is whatever reason has a feature and that water is not merely an economic good to resolving the daily needs and can take form of security, Causes impact on communities provides made, in the region level will lead to chaos and ultimately war and in globally level the cause of death and provides many more.
    Keywords: Environmental crisis, Water crisis, Copenhagen school, National security, Threats
  • Sajad Karimi Pashaki*, Rouhallah Monem, Ali Kazemipour Page 193
    Today, most theorists believe that political boundaries have changed the geopolitical world have been used and can not get in front of many threats. Terrorism as asymmetric warfare state is faced with many challenges and the role of counterterrorism and consequence mitigation options that are of interest to both public and private policymakers. Changes in urban structures to reduce the impact and consequences of military operations has an important role in defense planning and Terrorism as well as the potential of unconventional operations, policies tailored to the type and shape of their demands. The range encompasses a very broad cyber threats. It can be a simple hack to assess issues related to cyber terrorism. Websites and disruptive cyber terrorism targeting the facility is connected to the virtual network that Public and private governance and security structures that could disrupt the direct and indirect threat to the security of citizens. Since the Islamic Revolution and the emergence of new technologies, with software and hardware potential and actual threats have been facing, in recent years, the target site and network installations such as nuclear power stations and Centers and government cyber threats emerging in this area is indicated. This article intends analytical-descriptive and aimed to investigate the threats on network structures of urban areas and vital installations, the impact of the implementation of cyber defense to prevent and mitigate the consequences of such operations in Iran.
    Keywords: Virtual Space, Cyber threats, Geopolitical evolution, Cyber defense