فهرست مطالب

معرفت فرهنگی اجتماعی - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، زمستان 1394)

نشریه معرفت فرهنگی اجتماعی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، زمستان 1394)

  • 176 صفحه، بهای روی جلد: 35,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/01/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نصرالله آقاجانی صفحه 5
    «علم اجتماعی مسلمین»، مجموعه ای از اندیشه ها و تفکرات نظام وار و روشمند در حوزه موضوعات و مسائل اجتماعی برای رفع نیازها و رسیدن به سعادت و کمال انسانی است. در چیستی و هویت علم اجتماعی مسلمین، و نیز تمایز آن از علوم اجتماعی، به ویژه جامعه شناسی مدرن تلاش علمی شایسته ای لازم است که این مقاله گامی در این مسیر است. نوع مسائل علم اجتماعی مسلمین، مبتنی بر بنیادهای اسلامی و دارای مفاهیم، موضوعات و مسائلی خاصی است که به آن هویتی ممتاز با پیشینه طولانی داده است. این علم دارای ویژگی هایی نظیر هویت فراتاریخی، و بهره مندی از ظرفیت تعمیم یافتگی، ابتناء بر اصول و بنیادهای اسلامی، به ویژه توحیدگرایی در هستی شناسی و حقیقت گرایی انتقادی بر حسب وحی، عقل و حس در معرفت شناسی، آرمان گرایی و داشتن رویکرد هرمی به هستی و جهان اجتماعی، برخی از مهم ترین ویژگی های آن است.
    کلیدواژگان: علم اجتماعی مسلمین، مسائل علم اجتماعی اسلامی، توحیدگرایی، حقیقت گرایی، آرمان گرایی
  • قاسم ابراهیمی پور صفحه 27
    متفکران مسلمان مسائل و پدیده های اجتماعی جوامع خود را با رویکردها و روش های گوناگونی مورد مطالعه قرار می دهند. این مقاله، با روش تحلیلی ویژگی و ظرفیت این رویکردها و ارتباط آنها با یکدیگر را تحت عنوان «علم اجتماعی مسلمین» مورد بررسی قرار می دهد. رویکرد وحیانی در عصر حضور پیامبرˆ، رویکردهای نقلی، حدیثی، تفسیری، فقهی، فلسفی، کلامی، عرفانی، گزارشگری در دو قلمرو تاریخی و تک نگاری (سفرنامه) و رویکرد خطابی در قالب سیاست نامه ها، فتوت نامه ها و شریعت نامه ها، در تبیین، تفسیر، انتقاد و تجویز در حوزه علم اجتماعی یا ترویج در عرصه اجتماع به کار گرفته شده است. رویکردهای فوق، هرچند از ظرفیت های متفاوتی برخوردار بوده و از روش های متفاوتی بهره می برند، اما در یک نظام طبقه بندی منسجم، با یکدیگر در تعامل و ارتباط بوده و علم واحدی به شمار می آیند.
    کلیدواژگان: دانش اجتماعی، اندیشه اجتماعی، مسلمین، تاریخ تفکر اجتماعی، علم اجتماعی مسلمین
  • ابراهیم عباسپور صفحه 53
    هر نظریه اجتماعی در بدو شکل گیری، از عوامل متعددی تاثیر می پذیرد. اندیشه اجتماعی اشاعره نیز مبتنی بر مبادی و مبانی معرفتی و غیرمعرفتی خاصی است که در ریشه کلام اشعری دارد. ابتنای چنین دانشی بر مبانی کلام اشعری، حوزه های فکری ویژه ای را فعال می کند که محافظه کاری و تمرکز بر توصیف و تبیین را وظیفه اصلی این دانش قرار می دهد. با توجه به عقبه تفکر اشعری، ظرفیت دانش تفسیری، تفهمی و انتقادی را از آن سلب می کند. از سوی دیگر، این دانش را به رئالیست ها نزدیک می سازد که خود را در حصار امر واقع و رخدادهای گذشته محصور کرده و ظرفیت خروج از وضع موجود و آرمان پردازی را نخواهد داشت. در این تحقیق، مبانی هستی شناختی، انسان شناختی و معرفت شناختی اشاعره، به عنوان مبانی معرفتی آنان بررسی شده و در قالب روش شناسی بنیادین، ظرفیت های تولید دانش اجتماعی آن مبانی بیان شده است.
    کلیدواژگان: اشعری، حسن و قبح شرعی، کسب، علیت، اراده الهی، گذشته گرایی، اندیشه اجتماعی
  • سعید مقدم صفحه 79
    جامعه شناسی اخلاق، با درک ساخت اجتماعی و نظام کنش اجتماعی، به فهم چرایی و چیستی وضعیت اخلاقی می پردازد. فارابی، اندیشمند مسلمانی است که در برخی از آثار خود از منظر جامعه شناسی اخلاق به تفصیل، روابط اخلاق و ساخت جامعه را تجزیه و تحلیل کرده است. بازخوانی آثار اندیشمندان مسلمان، زمینه تولید علم براساس فرهنگ اسلامی و بومی را فراهم می آورد. پرسش از روابط بین اخلاق و ساخت اجتماعی در اندیشه فارابی، محور اصلی این تحقیق است. با روش هرمنوتیک به آثار فارابی مراجعه نموده، پس از طرح پرسش های پژوهش، به واکاوی پاسخ آنها می پردازیم. فارابی از یک سو، نگاهی اخلاقی به شکل گیری زیست اجتماعی و طبقه بندی جوامع دارد و از سوی دیگر، نظام اخلاقی را متاثر از مدل حکومت، طبقه حاکم، شغل و تقسیم کار، گروه های همسالان، نوع معماری مسکن و شهرسازی و وضعیت جغرافیایی و آب و هوایی و... می داند.
    کلیدواژگان: فارابی، اخلاق، ساخت اجتماعی، کجروی، اندیشه اجتماعی
  • صادق گلستانی صفحه 99
    مسئله اصلی این پژوهش، بررسی فرایند شکل گیری تفسیر اجتماعی، به عنوان یکی از تحولات فرهنگی - اجتماعی قرن اخیر در جهان اسلام است که با روش تحلیل محتوای و با مطالعه تفاسیر ترتیبی و موضوعی مفسران قرآن صورت می پذیرد. این رویکرد تفسیری، در چارچوب مواجهه جهان اسلام با جهان مدرن قابل شناسایی است. مواجهه دنیای اسلام با پیشرفت های علمی و فنی جهان غرب، در کنار عقب ماندگی جهان اسلام، برخی از مصلحان اجتماعی را به چاره اندیشی واداشت. آنان با شناخت درد جامعه اسلامی، درمان آن را در بازگشت به قرآن و بازخوانی آن، به گونه ای که پاسخ گوی نیازهای زمانه باشد، یافتند. تفسیر اجتماعی از آغاز قرن چهاردهم توسط برخی مفسران، مثل رشیدرضا، در قالب تفسیر ترتیبی «المنار» شروع شده و سیر تکاملی آن را در قالب تفسیر ترتیبی و موضوعی تا به امروز ادامه داده است. مهم ترین ویژگی این رویکرد تفسیر واقع گرایی و ملاحظه واقعیت اجتماعی در بررسی پیام الهی و نیز رویکرد انتقادی نسبت وضعیت موجود جهان اسلام و به ویژه جامعه مدرن است.
    کلیدواژگان: تفسیر، تفسیر اجتماعی، واقع نگری، تفسیر موضوعی، علمی، انتقادی
  • حامد جوکار صفحه 123
    در میان مسلمانان اخوان الصفا و خلان الوفا، یکی از مهم ترین گروه هایی هستند که به موضوع طبقه بندی علوم توجه ویژه داشتند. هدف اخوان الصفا، ایجاد تحول فکری و بنیادی در جامعه بود تا از آن طریق، انسان ها را به سعادت برسانند. از این گروه بیش از پنجاه رساله در زمینه های گوناگون دانش و فرهنگ به جای مانده است که نمایانگر سهم قابل توجه ایشان در رشد و شکوفایی فرهنگ اسلامی باشد. چینش موضوعات و تربیب این رسائل که شباهت بسیاری به یک دایره المعارف فلسفی- علمی دارد، یکی از مهم ترین منابع برای استخراج طبقه بندی مطلوب علوم از نگاه اخوان الصفا است. در کنار این طبقه بندی که بر اساس ماهیت سلسله مراتبی علوم به سامان آمده، در رساله هفتم این مجموعه رسائل و ذیل رساله «فی الصنائع العلمیه و الغرض منها»، طبقه بندی دیگری از علوم مطرح شده که با طبقه بندی به دست آمده از ترتیب رساله ها تفاوت فراوانی دارد. این مقاله می کوشد ضمن شرح دوگانگی این دو طبقه بندی، به تبیین دیدگاه و نقش اخوان الصفا در دسته بندی علوم اسلامی بپردازد.
    کلیدواژگان: طبقه بندی علوم، رسائل اخوان الصفا، اخوان الصفا، دایرهالمعارف، علم، فلسفه، شیعه
  • هادی بیگی ملک آباد صفحه 139
    این مقاله به روش شناسی نظریه اجتماعی علی حرب، فیلسوف و نظریه پرداز ساخت شکن لبنانی می پردازد. بدین منظور، با روشی تحلیلی و اسنادی ضمن اشاره به ابعاد حیات علمی و سیاسی- اجتماعی وی، به ریشه های اندیشمندی وی پرداخته شده است. ژاک از جمله تاثیرگذاران بر وی می باشد که در مباحثی چون تفاوت و نشانه بر وی تاثیر گذاشته است. منطق تحویلی و عقل گردشی از ابعاد مهم نگاه معرفتی حرب است که ارتباط وثیقی با نظریه اجتماعی او پیدا می کند. اصالت فرد و جامعه، تعامل فرهنگی، افکار عمومی، نقش نخبگان، افراط گرایی و اصلاح اجتماعی، از ابعاد نظریه اجتماعی حرب می باشد که مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. در پایان، ضمن اشاره به ظرفیت های انتقادی دیدگاه او، برخی نقطه نظرات انتقادی نظریه اجتماعی وی بیان شده است.
    کلیدواژگان: نشانه، دریدا، منطق تحویلی، عقل گردشی، معنا، علی حرب
  • الملخص
    صفحه 161
|
  • Nasro Allah Agajani Page 5
    Muslims’ sociology is a series set of systematic and methodical thoughts and ideas about social questions intended to satisfy man's needs and bring to him happiness and perfection. Earnest scientific endeavor should be made to investigate the identity and nature of Muslims’ sociology and its difference from other types of sociology, especially modern sociology. This study constitutes a step on the way to achieve this goal. The questions about Muslims’ sociology are based on Islamic principles and have special concepts, themes and issues which have lent it a true identity with a long history. Among the features of Islamic sociology are: ultra-historical identity, capacity for generalization, dependence on the principles of Islam, especially monotheism in ontology, critical realism based on revelation, reason and sense in epistemology, idealism and having a hierarchical approach to existence and social world.
    Keywords: Muslim's sociology, issues about Islamic socialogy, monotheism, realism, idealism
  • Ghasem Ibrahim Pour Page 27
    Muslim scholars have studied the social problems and phenomena of their communities through various approaches and methods. This paper seeks to investigate the features and qualities of these approaches and their inter-relationships between them under the name of Muslims’ sociology. The revelatory approach in the lifetime of the Prophet, the traditional, hadith-based, interpretive, jurisprudential, philosophical, theological, mystical, reportage concerning two subjects: history and monographs (itinerary) and oratorical approach in the form of a book of politics, a book of principles of chivalry, a book of Sharia are used for explanation, interpretation, criticism and prescription in the field of sociology or propagation on a social scale. These approaches have different capacities and use various methods. However, they interact and they have relationship with one another in a coherently classified system and so they constitute one specific discipline.
    Keywords: sociology, social thought, Muslims, the history of social thought, Muslim's sociology
  • Ibrahim Abbas Poor Page 53
    Every social theory is influenced from the beginning of its development by different factors. The social thought of Ash‘arites, too, is based on special epistemological or non-epistemological principles which are rooted in Ash’arite theology. Such knowledge which is based on Ash‘arite theology, revitalizes special ideological areas which consider conservatism and concentration on description and demonstration as the main function of this knowledge. The trends of Ash‘arites’ thought which came, later made Ash’arism lose the capability of having interpretive, explanatory and critical knowledge. On the other hand, this condition brings this knowledge closer to the followers of realism who surround themselves by the barriers of status quo and past events, and cannot dissociate themselves from the present situation and idealization. This research investigates Ash‘arites’ ontological, anthropological and epistemological principles and demonstrates, in the framework of fundamental psychology, the potential they have for producing the sociology of these principles.
    Keywords: Ashari, legal good, evil, acquisition, causality, divine will, tendency towards the past, social thought
  • Saeed Moghadam Page 79
    In sociology of ethics, the quiddity and nature of morality are realized through the acquaintance with the social structure and system of social action. Farabi, a Muslim thinker, elaborates at length in some of his works on the relationship between morality and structure of society, from the perspective of sociology of ethics. A review of the works of Muslim thinkers contributes to the production of knowledge according to the native Islamic culture. This research is centered on the question of the relationship between moral and social structure in Farabi’s view. After examining Farabi’s works by using a hermeneutic method and asking questions about this topic, the paper tries to answer these questions. Farabi adopts a moral view on the form of social life and class structure of societies, on one hand, and considers the moral system to be influenced by the model used by the government ruling class, employment and labor distribution, peer groups, the style of housing architecture and urbanization, topology and climate, etc on the other.
    Keywords: Farabi, ethics, social structure, deviation, social thought
  • Sadegh Golestani Page 99
    This research concentrates on investigating the process of the development of social interpretation which is considered as one of the cultural-social changes in the Islamic world in the recent century. A method of conceptual analysis used in this research which is based on study of sequential and thematic interpretations. This method of interpretation can be recognized within the framework of the encounter between the Islamic world and modern world. The encounter between the Islamic world and the scientific and technical advances in the West and the backwardness in the Islamic world, have urged some social reformers to look for a remedy. Having identified the cause of the problems of the Islamic world, they realized that they have no solution other than referring to the Qur’an and reviewing it so as to fulfill man’s modern needs. Social interpretation was first established in the beginning of the fourteenth century by some interpreters like Rashid Reza and appeared in the form of the sequential interpretation of Al-Manar, and its development is still continuing taking the form of a sequential and thematic interpretation. The most important characteristics of this approach: its realistic interpretation, considering social reality in the investigation of Divine message and using a critical approach to the current state of the Islamic world, especially modern society.
    Keywords: interpretation, social interpretation, realism, thematic interpretation, scientific, critical
  • Hamed Jokar Page 123
    Ekhwan al-Saffa and Khollan al-wafa are among the most important Muslim groups which considered the issue of the classification of the science. Ekhwan al-Saffa sought to make a fundamental ideological change in the society and pave the way for man’s felicity. This group has left more than fifty epistles about the different fields of knowledge and culture which is an indication of their important contribution to the prosperity of Islamic culture. The way of arranging the topics and the epistles which makes this work look very similar to a philosophical-scientific encyclopedia, is one of the most important sources of inferring higher classification according to Ekhwan al-Saffa. Besides this classification which is arranged according to the hierarchical nature of sciences, another classification which is greatly different from that of the epistles is mentioned in the seventh epistle of this set of epistles below the one entitled “On Scientific Industries and their Purpose”. This paper, describing these kinds of two classifications, seeks to explain Ekhwan al-Saffa’s view about and their role in the classification of Islamic sciences.
    Keywords: classification of sciences, the epistles of Ekhwan al Saffa, Ekhwan al Saffa, encyclopedia, science, philosophy, Shiah
  • Hadi Beigi Malek Abad Page 139
    This paper expounds the methodology of the social theory of Ali Harb, a Lebanese philosopher and iconoclast theorist. Using an analytical-documentary method and referring to the scientific and socio-political dimensions of Ali Harb’s life, the paper reviews the early origin of his thoughts. The paper studies Jacques Derrida, one of those who has influenced Harb's views about such questions like difference and signs. Reductional logic and circulating reason are among the important aspects which characterize of Harb’s scientific approach and which are strongly connected with his social theory. Originality of individual and community, cultural interaction, public opinion, role of elites, extremism and social reforms are among the aspects of Harb’s social theory which are the main topics of the paper. At the end, referring to the critical capacities of his views, it shows that there are some criticisms against his social theory.
    Keywords: sign, Derrida, reductional logic, circulating reason, meaning, Ali Harb