فهرست مطالب

نشریه مطالعات بین المللی
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 44، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نوشتارها
  • مهدی علیخانی صفحه 21

    قاعده منع توسل به زور از اصول تثبیت شده حقوق بین الملل و سازمان ملل متحد است. به رغم این امر بارها کشورها ضمن توسل به زور، در تلاش برای مشروع جلوه دادن آن بوده اند. هدف از این مقاله بررسی قاعده منع توسل به زور و استثنایات آن از یکسو و مساله اقدام پیشدستانه نظامی می باشد. چرا که حوادث 11 سپتامبر موجب تفاسیر گسترده از حق دفاع مشروع و نیز طرح دکترین اقدام پیشدستانه شد و برغم مخالفت های بین المللی با آن، امروز همچنان احتمال توسل به اقدامات پیشگیرانه و پیشدستانه وجود دارد. این مقاله بدنبال پاسخ به سوال است که استدلال موافقان اقدامات پیشدستانه یا دفاع مشروع در شرایط قابل پیش بینی چیست و این موضوع چه مبنایی در حقوق بین الملل و سازمان ملل متحد دارد؟ بدین منظور در این مقاله قاعده منع توسل به زور و استثنایات آن، رویکرد سازمان ملل در قبال دفاع مشروع در شرایط قابل پیش بینی و استدلال های موافقان و مخالفان اقدام پیشدستانه و دفاع مشروع در شرایط قابل پیش بینی به ویژه در قبال ادعای سرزمینی، در برابر تروریسم، در برابر گسترش سلاح های کشتار جمعی و به منظور حمایت انسانی مورد بررسی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: قاعده منع توسل به زور، سازمان ملل متحد، اقدام پیشدستانه، دفاع مشروع در شرایط قابل پیش بینی تروریسم
  • مهدی ذاکریان صفحه 57

    انقلاب اسلامی ایران در کنار دو عامل سیاسی و بین المللی، بر بستر باورهای ایرانی پدید آمد. باورهایی که ایرانیان را گاه به تغییر نظام سیاسی وا می دارد . اینکه چرا ایرانیان در برابر استبداد شاهی می ایستند ولی در درون خانواده برخی از ایرانیان ، پدر در حال حکمرانی مطلق است. زنان برای حقوق خود می جنگند ولی از یاد می برند که حقوق بشر نه برای زنان و نه برای مردان بلکه برای همه افراد بشر آمده است. آزادیخواهان برای آزادی به زندان می روند ولی پس از زندان و با کسب قدرت مخالفان خود را درون همان زندان ها محبوس می کنند. نگارنده بر این باور است که دیدگاه ها و رویه های حقوق بشری ایران بیشتر از مدار ثابتی پیروی می کند. این مدار ثابت از اندازه های خرد و کوچک (فامیل) به سمت اندازه های کلان (ملی) در حرکت است. مداری که برگرفته از خویشاوندی گرایی، بومی گرایی، محلی گرایی، همشهری گرایی، هم استانی گرایی و ملی گرایی است. در این راستا پرسش کلیدی ذیل مطرح می شود: دیدگاه ها و رویه های حقوق بشری پس از انقلاب اسلامی چیست؟ فرضیه مورد آزمون اینکه: حقوق بشر همواره تحت الشعاع حق برای خودم از جنس هر چه که به خودم برگردد می شود و این امر به تالی فاسد تناقض در حقوق بشر می انجامد .این پژوهش تلاش دارد تا علل و عواملی که در دوری ایرانیان از حقوق بشر جهانشمول و ماندگاری متناقضانه در قطب حقوق بشر و قطب خود خواهی های ایرانی نقش دارند را مورد بررسی قرار دهد.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، ایران، حقوق بشر، بومی گرایی حقوق بشر، نسبی گرایی، جهانشمولی
  • مصطفی اعلایی صفحه 75

    ملل جهان در قرون معاصر توجه بیشتری به اصول مسالم تآمیز زیست جمع ی نموده است. نخستین قواعد مشترک به صورت عرف و رویه های عرفی در سطح بین المللی پدیدار شد که کشورها با سوابق و ریشه های تاریخی و فرهنگی مختلف عموما ملزم به اجرای آن ها در روابط خود با یکدیگر شدند.حقوق بین الملل با رشد فزاینده معاهدات وارد عصر جدیدی از تاریخ طولانی خود شد. معاهدات بس یاری پیرامون موضوعات مختلف جهان راجع به امنیت، خلع سلاح، حقوق بشر، توسعه و محیط زیست تدوین و تصویب شد. یکی از مهمترین مسایل مربوط به معاهدات، عدم توافق کامل همه کشورها با همه مفاد معاهدات بوده است. از سوی دیگر دو عنصر حاکمیت کشورها و رضایت آن ها از اصول خدش ه ناپذ یر حا کم بر حقوق ب ین الملل ی از جمله حقوق معاهدات می باشد. در این میان پیش بینی حق شرط برای تشویق کشورها به پیوستن به معاهدات با حفظ اصول اساسی نظام های داخلی خود شکل گرفت. عهدنامه راجع به معاهدات موسوم به عهدنام ه های وین در مواد 16 تا 23 خود حق شرط را طبق موازین مشخصی برای کشورها تدوین نموده است . اعمال حق شرط توسط کشورها به معاهدات مختلف چالش هایی را به وی ژه در حوز ه حقوق بشر ایجاد نموده است .کشورها و سازما نهای بین المللی هر کدام نظرات مختلفی راجع به وضعیت حق شرط و آثار حقوقی آن دارند. این مقاله درصدد است، موضوع حق شرط ه ویژه در باب معاهدات حقوق بشری را اجمالا تشریح نموده و در پایان نمون های از حق شرط های کشورهای اسلامی است که به کنوانسیون منع تبعیض علیه زن را همراه با تحلیلی مختصر ارایه نماید.

    کلیدواژگان: حق شرط، معاهده، معیار شرط، شروط عام کنوانس یون، رضایت، حاکمیت
  • علیرضا ازغندی صفحه 95

    در میان اندیشه ورزان و سخنوران پارسی زبان سعدی تنها شخصیتی است که آثار ماندگاری در باب عقل و تدبیر و رای از خود بر جای گذارده است. مکتوبات سعدی بالاخص دو کتاب بوستان و گلستان یکی به نظم و دیگری به نثر نه تنها در زبان پارسی، بلکه در هیچ زبانی از جهت فصاحت و بلاغت، حکمت و معرفت مثل و مانند ندارد. با آنکه از دیدگاه هنری و زیبایی شناختی همگان سعدی را به عنوان استاد مسلم سخن می شناسند، در عین حال او در نوشته های خویش ژرف ترین و مهمترین مسایل و موضوعات اجتماعی را نیز بازگو می کند، بدین خاطر او را باید به عنوان یک جامعه شناس برجسته و واقع بین زمان خود تلقی کرد . در این ارتباط است که او همیشه در قالب پیام های اخلاقی جهان گستر، انسان ها را بالاخص صاحبان قدرت را به واقع گرایی، اعتدال و رعایت عدل و داد اندرز داده و نصیحت می کند. اندرزهای او به حاکمان و فرمانروایان به ویژه در قصاید، رسایل نثر و در کتاب گلستان با دلکشترین واژه ها و شیواترین جملات همیشه زبانزداصحاب علم و سخن بوده است. درباره کل اندیشه ها و آرای سعدی می توان بسیار سخن راند، اما در این مقاله تلاش می شود، تنها به بررسی آرای شیخ اجل در باب اینکه پادشاهان چه وظایف و رسالتی دارند، چگونه باید حکومت نمایند و رفتار و کردارشان نسبت به زیر دستان چگونه باشد پرداخته شود. انشاالله در مقاله دیگری آراء سیاسی سعدی در باب واقع گرایی، عقل و تدبیر و اعتدال گرایی مورد تجزیه و تحلیل قرار خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: سیرت پادشاهان، عقل و تدبیر، عدل و داد، فرادستان و فرودستان، رفتار حاکمان
  • علی فهیم دانش صفحه 115

    قرن ها مصونیت دولتها و مقامات آنها به صورت مطلق بوده و شامل تمامی مقامات عالی رتبه و همه اعمال آنها می شد. در نیمه قرن بیستم این نظریه که نبای د به مقامات عالی رتبه دولتی اجازه داد برخوردار از وضع یتی خاص باشند، مطرح شد دکترین مصونیت محدود حامی این بود ک ه مقامات عا لی رتبه به هنگام ارتکاب جنایات بین المللی، نزد محاکم بین المللی مصونیت ندارند. در سالیان اخیر و باتوحه به اینکه بی کیفری تهدیدی علیه صلح و امنیت بین المللی می باشد، با افز ایش اعمال صلاحیت جهانی توسط برخی کشورها روبرو بودیم و بالتبع قابلیت اعمال صلاحیت کیفری خارجی که در مواردی در تعارض با اصل مصو نیت مقامات دولتی قرار می گرفت . موضوعی که به بررسی آن خواهیم پرداخت. در این خصوص برخی معتقدند که با وجود خلاهایی حقوقی که امکان اعمال صلاحیت محاکم بین المللی نسبت به مقامات دولتی مرتکب جرایم بین المللی به نحو عملی ناممکن ساخته، برای پرکردن این خلاء، باید دامنه مصونیت را محدود نموده و امکان اعمال صلاحیت کیفری محاکم خارجی بر مقامات را پیش بینی نمود. در بررسی این موضوع که آیا در رویکرد حقوق بین الملل نسبت به مصونیت مقامات عالی رتبه دولتی در نزد محاکم دولتهای دیگر تغیی ری رخ داده است، باید به مهمترین دغدغه موجود یعنی تقابل مصونیت مقامات رسمی و قواعد آمره حقوق بین الملل پرداخت. پاسخ به این سیوال که آیا مقامات دولت ی متهم به ارتکاب برخی از جرایم بین المللی می شوند می توانند به مصونیت خود در نزد محا کم دولتهای دیگر استناد کنند؟روشن کننده تحول یا ایستایی حقوق بین الملل در این زمینه است.

    کلیدواژگان: حقوق کیفری بین الملل، مصونیت، مقامات عالی رتبه دولت ی، جر ایم بین المللی، مسئولیت، صلاحیت کیفری
  • حسین اسماعیل نسب، علی بابایی مهر صفحه 173

    در اعصار مختلف، ادیان به دلایل گوناگون اقدام به گفت و گو و هم اندیشی با یکدیگر می پرداختند؛ زیرا نیاز به هم اندیشی مشترک را درک می نمودند و همزیستی و همبستگی جهان را جدای از یکدیگر نمی پنداشتند. بر همین اساس در زمان حاضر نیز اسناد بین المللی متعددی از جمله دو پیمان نامه بین المللی حقوق بشری تدوین یافتند تا بتوانند در کنار ارتقای حقوق بشر و مفاهیم مشترک میان تمامی ادیان، صلح را در سطح جهانی گسترش دهند و موجبات رفع ناهمگونی های غیرذاتی و غیرمهم را فراهم آورند که در این زمان نیز، گفت و گوی تمدنها همچنان دارای اهمیتی مهم است و نقش خود را از دست نداده است. نقش گفت و گوی تمدنها تا آنجا دارای اهمیت است که نه تنها می تواند صلح مثبت و دایمی را در سطح بین المللی موجب شود و توقف تعارض به مقدسات سایر ادیان را به طور قاطع مورد تثبیت قرار دهد، بلکه موجبات ارتقای مفاهیم نوین حقوق بشر را حتی در درون کشورها نیز به همراه داشته باشد. لذا در این پژوهش سعی شده است تا کارکردهای گفت و گوی تمدنها به صورت تیوری و عملی مورد بررسی قرار گیرند و نقش گفت و گوی میان تمدنهای جهانی بر ارتقای حقوق بشر و گسترش صلح، بررسی شوند.

    کلیدواژگان: ارتقای صلح، حقوق بشر، گفت و گوی تمدنها، صلح مثبت، رفع تعارض، ادیان
|
  • Mahdi Aghalikhani Page 21

    Preventing “use of force” is one of the stabilized principles of international law and the United Nations. Even so, states have been trying to legitimize their use of force in a variety of cases. This essay is going to have a look into the prevention of use of force as an international rule and its exceptions, on the one hand, and the preemptive military actions, on the other hand. September 11 led to a broad interpretation of the right for legitimate defense as well as the introduction of preemptive war doctrine. Notwithstanding international opposition, there is still a strong probability of taking preemptive Actions by states. The question is, firstly, what reasons are provided to support the idea of taking preemptive Actions or Anticipatory Self Defense and secondly, whether they have any bases in international law and the United Nations. Here, preventing use of force by states as an international rule and its exceptions, the United Nations approach towards or Anticipatory Self Defense, the reasoning by those for and against preemptive actions and or Anticipatory Self Defense for humanitarian purposes especially towards territorial claims, terrorism and weapons of mass destruction are discussed.

    Keywords: Preventing Use of Force, The United Nations, Preemptive Actions, or Anticipatory Self Defense, Terrorism, Weapons of Mass Destruction
  • Prof. Mehdi Zakerian Page 57

    The Islamic Revolution of Iran emerged in the context of Iranian beliefs along with its political and international factors. These views sometimes have made this nation to change their political system. Why people of Iran stood against tyranny of the royal family and monarchy system, however we can find a kind of patriarchy inside Persian families and this fact that father is the absolute dominator of family? Its Women are fighting for their rights, but they cannot remember this fact that the human rights belong to the whole human beings not just females singly. Its liberals go to prison for asking real freedom, though when they release from there they would imprison their opponents inside that jail. The author believes that the views and practices of human rights in Iran are following a constant orbit. This fixed axis is moving from a small and micro size (family) into a macro size (nation).This circuit is derived from the relative orientation, native orientation, localism, citizen activism, sectionalism and finally nationalism. In This regard, the following critical question arises: What are the views and practices of human rights after the Islamic Revolution in Iran? The hypothesis that is going to be discussed here is that: The human rights have been always outshined and requested for the self interests rather than public benefits, which this fact will make a contradiction. In this paper it is tried to find and survey the reasons which make Iranians not to achieve the universalHuman Rights and the Paradoxical persistence of the Iranian Human Rights axis and selfishness.

    Keywords: Islamic Revolution, Iran, Human Rights, Aboriginal Orientations, Relativism, Universalism
  • Mostafa Alaee Page 75

    Uses of force and solving international disputes through coercive measures have plagued human societies for centuries. The emerging of International Community as a consequence of rapid global developments in 19th and 20th centuries have contributed immensely to the development of international law and growing number of treaties. This process chiefly aimed to prevent international belligerence including armed conflicts through encouraging, with all strength, the member states to sign and ratify treaties in many areas particularly the norm setting ones. On the other hand, the major challenge, in this domain, is the number of substantive reservations that could otherwise undermine or even threaten the object and purpose of those treaties. In this context, the treaty-based organs monitoring the implementation of international instruments have played major role in preserving their integrity through working to ensure the legality and validity of reservations. Hence, these organs continued to consolidate the development of international law in this manner, though their right to interpret the validity of reservations met with mixed reactions at the international level. Of great importance, in this regard, is the wide range of reservations submitted by the Islamic countries to the CEDAW which revealed new dimensions. One of the distinctive features of these reservations is the emphasis on the inviolability of Islamic Sharia in the international legal system.

    Keywords: Human Rights, Women, Islamic Countries, CEDAW
  • Alireza Azghandi Page 95

    Among Persian philosophers and orators, Saadi is the only character who has left lasting oeuvres about Wisdom, prudence and anthology. Saadi`s written traces especially two books of Boostan and Golestan- former in poetry and later in prose not only in Persian language, but also in any other languages have no kindred in Oratory, wisdom and knowledge. Although from artistic and aesthetic point of views everyone knows Saadi as the Master of speech, however he recounted the most important and deepest social issues in his works. That is why we should consider him as aprominent sociologist and realist luminary of his era. In this regard, he has always invited human beings especially the lords of power into Realism, moderation and respect to justice. His advices for rulers and monarchs particularly in his odes, prose treatises and in Golestan book by use of the most attractive words and eloquent sentences have been always fame between science and speech communities. We can talk about his thoughts and opinions a lot, but in this paper it is tried to peruse Saadi`s point of view about “what are the duties and responsibilities of kings and lords of power and how they should behave with their inferiors?” God willing in another article, the political ideas of Saadi about realism, wisdom, prudence and moderation will be analyzed.

    Keywords: Royalcharacter, Wisdomandprudence, Justice, Uppers, Inferiors, Ruler's Behavior
  • Ali Fahim Danesh Page 115

    This article examines the extent to which state officials are subject to criminal jurisdiction in foreign domestic courts for international crimes. A concept of immunity for foreign state officials has existed since ancient times. Such immunity constitutes customary international law and, when applicable, frees such individuals from the criminal jurisdiction of foreign nations. I consider the different types of immunity that international law accords to state officials, the reasons for the conferment of this immunity and whether they apply in cases in which it is alleged that the official has committed an international crime. In light of the Judgments of ICJ and several cases before domestic courts around the world I try to find a proper respond for the following question, Does personal immunity continue to apply even where prosecution is sought for international crimes? Also I consider that instead of a single category of personal and functional immunity there are in fact two types of such immunity and that one type extends beyond senior officials such as the Head of State and Head of Government. However, I had a glance to the traditional arguments which have been put forward by scholars and courts in support of this view. This Article consists of three parts. Part I addresses immunity and state officials were accused of committing international crimes Part II explores outlawed State Officials‘ defence of immunity for international crimes and in the final section, conclusion, Dialectic between tow Doctrine, one of supports for immunity of senior officials absolutely and another Doctrine alleges outlawed State Officials‘ defence of immunity for international crimes.

    Keywords: Immunity, Personal Immunity, State Official, Foreign Criminal Jurisdiction, Crimes Against International Law
  • Hossein Esmaelnassab, Ali Babaeemehr Page 173

    At different ages, religions according different reasons discuss together and mind paying because they understand the need for collaborative thinking and tolerance and solidarity can not imagine a world apart. Accordingly, in the present, as well as numerous international instruments, including covenant of human rights were formulated to promote human rights and concepts along the interface between all religions in the global market and place peace and develop it, and the not important heterogenic cause the provide At this time, a dialogue of civilizations still has important significance and its role is not lost. Dialogue of Civilizations is so important that it can not only cause of international peace and permanent positive And stop conflict sanctities of other religions to be crucial for the consolidation, but also promote new concepts of human rights, even within countries also have. This study aimed to examine the theoretical and practical functions as a dialogue of civilizations, and the dialogue among civilizations to promote human rights and peace, to be studied.

    Keywords: Promoting Peace, Human Rights, Dialogue of Civilizations, Positive Peace, Fix Conflict, Religions