فهرست مطالب

مطالعات علوم پزشکی - سال بیست و هفتم شماره 1 (فروردین 1395)

مجله مطالعات علوم پزشکی
سال بیست و هفتم شماره 1 (فروردین 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • شاهصنم غیبی، رسول قره آغاجی، سحر مصطفوی، هادی اسمعیلی گورچین قلعه صفحات 1-9
    پیش زمینه و هدف
    با توجه به اینکه عفونت هلیکوباکترپیلوری التهاب مخاط معده و دوازدهه، خطر زخم معده و اثناعشر و نیز آدنوکارسینوم معده را در کودکان افزایش می دهد، در این تحقیق به منظور ارزیابی دقت دو روش سرولوژی و آندوسکوپی برای تشخیص این عفونت بر روی کودکان مراجعه کننده به بیمارستان انجام گرفت.
    مواد و روش کار
    این مطالعه از انواع مطالعات تست-تشخیصی بوده که به روش مقطعی انجام شد. جامعه آماری مطالعه شامل کودکان 2 تا 15 سال می باشد که به دلیل درد مزمن شکم و سرولوژی مثبت آنتی هلیکوباکترپیلوری به بیمارستان مراجعه کرده بودند. بعد از اخذ رضایت کتبی از والدین، بیماران تحت آندوسکوپی دستگاه گوارش فوقانی قرار گرفتند. بیوپسی برای تست اوره آز سریع و هیستوپاتولوژی گرفته شد. هیستوپاتولوژی تست استاندارد طلایی تلقی گردید و اطلاعات به دست آمده توسط نرم افزار SPSS 21 پردازش و مورد آنالیز قرار گرفت. از آزمون کای اسکوار جهت مقایسه متغیرها استفاده گردید. محل انجام این مطالعه بیمارستان شهید مطهری ارومیه بود.
    یافته ها
    از 173 کودک موردمطالعه دارای سرولوژی مثبت، طبق نتایج هیستوپاتولوژی 100 کودک (67 پسر و 106 دختر) مبتلا به عفونت هلیکوباکترپیلوری بودند درحالی که 73 کودک عفونت نداشتند(Roshani، 2014 #1404). بر طبق محاسبات آماری درصد حساسیت، ویژگی، ارزش اخباری مثبت و منفی به ترتیب برای IgG 84، 63،75 و 74، برای IgM 54، 60،65،48 و برای تست اوره آز سریع 87،78، 84، 81 محاسبه گردید (p<0/05).
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج فوق به نظر می رسد که در میان تست های تشخیصی عفونت هلیکوباکتر پیلوری تست تشخیصی آوره آز سریع بالاترین و آنتی هلیکوباکتر پیلوری IgM پایین ترین حساسیت و ویژگی را به خود اختصاص می دهند.
    کلیدواژگان: هلیکوباکتر پیلوری، آندوسکوپی دستگاه گوارش فوقانی، تست های تشخیصی، حساسیت، ویژگی
  • اصغر توفیقی، سولماز بابایی* صفحات 10-18
    پیش زمینه و هدف
    دیابت یکی از مهم ترین مشکلات سلامتی در تمامی جوامع به حساب می آید. تداخل ورزشی و تداخل دارویی مخصوصا داروهای گیاهی، ازجمله ی بهترین رویکردهای بهبود وضعیت در افراد دیابتی محسوب می شود. هدف از اجرای این پژوهش، بررسی تاثیر مجزا و ترکیبی تمرین هوازی و مکمل سیاه دانه بر سطوح پلاسمایی اپلین و گلوکز در موش های صحرایی مبتلا به دیابت نوع 2 بود.
    مواد و روش کار
    تعداد 75 سر موش نر نژاد ویستار در پنج گروه کنترل سالم، کنترل دیابتی، دیابت + تمرین، دیابت + سیاه دانه، دیابت+تمرین+سیاه دانه قرار گرفتند. دیابت با تزریق درون صفاقی استرپتوزوتوسین (mg/kg50) القا شد. برنامه تمرینی شامل 8 هفته تمرین هوازی روی نوارگردان (5 جلسه در هفته، هر جلسه به مدت 30 دقیقه و 22 متر در دقیقه و شیب 5 درصد) بود. پس از 8 هفته تمرین هوازی و مصرف سیاه دانه سطح پلاسمایی گلوکز و آپلین اندازه گیری شد. داده ها با روش آماری آنالیز واریانس یک طرفه و Tukey با سطح معنی داری 5%>p تحلیل شد.
    یافته ها
    شاخص گلوکز در گروه کنترل دیابتی نسبت به گروه کنترل سالم به طور معنی داری بالاتر بود (001/0p<). میانگین شاخص گلوکز در گروه های دیابت+سیاه دانه و دیابت +تمرین و دیابت+تمرین+سیاه دانه در مقایسه با گروه کنترل دیابتی به طور معنی داری پایین بود (مقادیر p به ترتیب 003/0p<، 002/0p<،001/0 p< )، در حالی که شاخص آپلین در گروه های دیابت +تمرین و دیابت+تمرین+سیاه دانه افزایش معنی داری نشان داد (مقادیر p به ترتیب 002/0 p<،001/0 p<) اما در گروه دیابت+سیاه دانه (057/0p<) این تغییرات معنی دار نبود.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان می دهد که انجام فعالیت های ورزشی به همراه مصرف گیاهان دارویی خاص، می تواند به عنوان یک روش درمانی مکمل در بهبود وضعیت بیماران دیابتی مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دیابت، تمرینات هوازی، سیاه دانه، آپلین، گلوکز
  • محمد مهدی یوسفی اصل، جاوید اقبال، حمیدرضا خلخالی، نیما حسینی جزنی* صفحات 19-26
    پیش زمینه و هدف
    سودوموناس آئروجینوزا باسیل گرم منفی مولد بیوفیلم و فسفومایسین آنتی بیوتیکی وسیع الطیف و آویشن یکی از پرمصرف ترین گیاهان دارویی می باشند. هدف از انجام این مطالعه بررسی اثرات توام فسفو مایسین و اسانس آویشن بر میزان تولید بیوفیلم سودوموناس آئروجینوزا PAO1 می باشد.
    مواد و روش کار
    حداقل غلظت مهارکننده و کشنده فسفومایسین و اسانس آویشن به ترتیب در دامنه غلظت 25/0 تا128 میلی گرم در لیتر و 10درصد_078/0درصد تعیین شد. تولید بیوفیلم در غیاب و حضور غلظت های تحت کشنده از آنتی بیوتیک و یا اسانس و غلظت های توام از هردو اندازه گیری شد. آنالیز واریانس دوعاملی به منظور بررسی اثرات اصلی آویشن و آنتی بیوتیک و اثر متقابل آویشن و آنتی بیوتیک مورداستفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    حداقل غلظت مهارکننده و کشنده فسفومایسین 64 میکروگرم در میلی لیتر و حداقل غلظت کشنده اسانس آویشن 5درصد بود. تولید بیوفیلم در غیاب فسفومایسین و آویشن حداکثر و در حضور فسفومایسین و غلظت تحت کشنده 5/2درصد اسانس آویشن کاهش یافت و کاهش بیشتری در حضور غلظت های توام مشاهده شد. نتایج آنالیز آماری نشان داد که در تیمار سویه PAO1 با تمامی دوزهای فسفومایسن ازنظر میزان تولید بیوفیلم با مورد بدون تیمار تفاوت معنی دار وجود دارد، ولی بین میزان کاهش تولید بیوفیلم تحت تاثیر غلظت های مختلف آنتی بیوتیک با یکدیگر تفاوت معنی دار وجود نداشت(برای تفاوت مابین همه گروه ها p>0.05).
    بحث و نتیجه گیری
    کاربرد توام اسانس آویشن و آنتی بیوتیک فسفومایسن به ویژه در غلظت های کم تر از آنتی بیوتیک فسفومایسین، روشی امیدبخش در کنترل و پیشگیری از تولید بیوفیلم توسط سویه PAO1 است.
    کلیدواژگان: سودوموناس آئروجینوزا، بیوفیلم، فسفومایسین، آویشن
  • جواد عبدلی سلطان احمدی* صفحات 27-36
    پیش زمینه و هدف
    برنامه درسی چندفرهنگی سازوکاری است که در جهت توانمندسازی دانشجویان و گروه های آموزشی از منظر برخورداری از دانش، نگرش و مهارت برای همزیستی مسالمت آمیز در یک جامعه چندفرهنگی بسیار موثر است. در این راستا، هدف مطالعه حاضر، بررسی میزان توجه به طراحی و تدوین این نوع برنامه های درسی در محتوای برنامه درسی علوم پزشکی می باشد.
    مواد و روش کار
    با توجه به هدف مطالعه، نوع تحقیق بنیادی محسوب می شود که در انجام آن محقق از روش تحقیق زمینه ای استفاده کرده است. جامعه آماری تحقیق شامل اعضای هیئت علمی رشته های مختلف علوم پزشکی در دانشگاه های مختلف کشور تشکیل می دادند که با استفاده از نمونه گیری در دسترس، تعداد 50 نفر از آن ها در نمونه مطالعه قرار گرفتند. برای دستیابی به هدف مذبور، پرسشنامه ای محقق ساخته تنظیم، و روایی و پایایی آن احراز گردید.
    یافته ها
    نتایج آزمون t تک متغیره نشان داد که میزان توجه یا استقرار آموزه های این رویکرد در محتوا برنامه های درسی علوم پزشکی کشور در حد مطلوبی نیست. طوری که از ده مولفه آموزش چندفرهنگی موردسنجش، میزان توجه به 6 مولفه در حد کم و 4 مولفه در حد متوسط قرار داشتند.
    بحث و نتیجه گیری
    به منظور ارائه مراقبت های پزشکی موثر به بیماران با پیشینه های فرهنگی متفاوت، لازم است با ایجاد تغییرات قابل توجه در محتوای برنامه های درسی، توجه شایسته ای به آموزش های مرتبط با این رویکرد مبذول گردد تا پرسنل رشته های پزشکی؛ دانش، نگرش و مهارت های مقتضی را در جهت تبدیل شدن به عامل پزشکی فرافرهنگی و عمل مسئولانه در جامعه چندفرهنگی برای ارائه بهتر و مطلوب تر خدمات یاد بگیرند.
    کلیدواژگان: محتوای برنامه درسی، آموزش چندفرهنگی - رشته پزشکی
  • زیبا فاییدفر *، صفر حامدنیا، مریم فاییدفر، سیمین حبیب پور سدانی، آرزو عاصمی صفحات 37-45
    پیش زمینه و هدف
    فرایض دینی عامل اصلی آرامش و شادابی روحانی انسان هستند. هدف اصلی این پژوهش، بررسی رابطه بین انجام فرایض دینی و شادکامی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ارومیه بود.
    مواد و روش کار
    پژوهش از نوع همبستگی-رگرسیونی بود. جامعه آماری، کلیه دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه (2181 نفر) بود که حجم نمونه با روش طبقه ای چندمرحله ای و به صورت تصادفی، با جدول مورگان 377 نفر انتخاب شدند. ابزار تحقیق، پرسشنامه نشاط سازمانی چاوشباشی و دهقان عفیفی و پرسشنامه انجام فرایض دینی محمودی و حسین پور بوده که پایایی آن ها با آلفای کرونباخ (92/0) تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های توصیفی و استنباطی مانند آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده حاکی از آن است که بین انجام فرایض دینی و شادکامی دانشجویان رابطه مثبت و معنادار وجود دارد و بین مولفه های شادکامی و انجام فرایض دینی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. 2/89 درصد تغییرات شادکامی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ارومیه توسط انجام فرایض دینی و مولفه های آن پیش بینی می شود. رضایت از زندگی 8/92 درصد، حرمت شخصی 8/94 درصد، بهزیستی فاعلی 6/93 درصد، رضایت خاطر 7/82 درصد و خلق مثبت 2/82 درصد در ایجاد شادکامی در دانشجویان علوم پزشکی ارومیه نقش دارند.
    بحث و نتیجه گیری
    در صورت برنامه ریزی پیرامون ابعاد هماهنگ سازی انجام فرایض دینی با برنامه درسی در دانشگاه های کشور، می توان میزان عمل به فرایض دینی را در قشر دانشجوی کشور بالا برد و میزان شادکامی در این گروه عظیم و مهم جامعه را افزایش داد و امیدوارتر بود که این شادکامی دوام و پایداری بیشتری داشته باشد.
    کلیدواژگان: انجام فرایض دینی، رضایت از زندگی، رضایت خاطر، بهزیستی فاعلی، خلق مثبت، شادکامی، دانشجویان، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه
  • فاطمه اسماعیلی، فرهنگ محبوب*، الناز مصلحی فرد، فیروز پورعلی بابا، علیرضا استاد رحیمی، سلطانعلی محبوب صفحات 46-50
    پیش زمینه و هدف
    از دست دادن دندان ها و استفاده از پروتز کامل می تواند تاثیرات سوئی بر وضعیت تغذیه ای داشته باشد. در مطالعات متعدد در جوامع مختلف وضعیت تغذیه ای افراد بی دندان با یا بدون پروتز کامل به روش های مختلف ازجمله تعیین شاخص های تن سنجی بررسی شده و نتایج متفاوتی به دست آمده است. هدف مطالعه حاضر مقایسه وضعیت تغذیه ای افراد دارای پروتز کامل معمول و افراد دارای دندان های طبیعی بر اساس شاخص های تن سنجی در یک جامعه ایرانی است.
    مواد و روش کار
    130 نفر از مراجعه کنندگان به دانشکده دندانپزشکی تبریز با محدوده سنی 60 تا 80 سال در قالب دو گروه بی دندان دارای پروتز کامل معمول و افراد دارای دندان های طبیعی ازلحاظ وضعیت اجتماعی- دموگرافیک، اقتصادی، سلامت عمومی و شاخص های تن سنجی مورد مقایسه قرار گرفتند. برای متغیرهای کیفی از آزمون های دقیق فیشر و مجذور کای و برای مقایسه شاخص های تن سنجی در دو گروه از آزمون t برای گروه های مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    افراد دارای پروتز کامل و افراد دارای دندان های طبیعی ازلحاظ اکثر شاخص های مربوط به وضعیت اجتماعی-دموگرافیک، اقتصادی و سلامت عمومی تفاوت معنی داری باهم نداشتند. میانگین وزنی افراد دارای پروتز کامل به طور معنی داری بیشتر از افراد دارای دندان های طبیعی بود درحالی که میانگین قدی این دو گروه تفاوت معنی داری نداشت. BMI افراد دارای پروتز کامل (28.99 ± 5.77 kg/m2) بیشتر از افراد دارای دندان های طبیعی بود (( 25.06 ±3.79 kg/m2. میانگین دور کمر و دور وسط بازو نیز در افراد دارای پروتز کامل به طور معنی داری بیشتر بود.
    بحث و نتیجه گیری
    افراد بی دندان دارای پروتز کامل وزن، BMI، دور کمر و دور بازوی بیشتری از افراد دارای دندان های طبیعی داشته و بیشتر مبتلا به اضافه وزن و چاقی هستند.
    کلیدواژگان: پروتز کامل معمول، وضعیت تغذیه ای، شاخص های تن سنجی
  • زیبا رضوانی سیچانی، سیدعلی اصغر مشتاقی* صفحات 51-60
    پیش زمینه و هدف
    آرسنیک ازجمله عناصر سمی است. عنصر روی با خاصیت آنتا گونیستی با آرسنیک می تواند نقش محافظتی در برابر سمیت این فلز داشته باشد.این مطالعه به بررسی نقش محافظتی روی بر سمیت آرسنیک بر روی پارامترهای سرمی مربوط به عملکرد کبد می پردازد.
    مواد و روش ها
    تعداد 60 سر موش صحرایی نر از نژاد ویستار در 10 گروه آزمایشی تقسیم بندی شدند. گروه های تقسیم شده به ترتیب در دوره ی کوتاه مدت شامل گروه های کنترل، آرسنیک به مقدار l mg/40 و 80، روی به میزان l mg/40 و mg/l 40 آرسنیک و روی را به صورت هم زمان دریافت کردند و در دوره ی بلندمدت گروها نصف دوز دوره ی کوتاه مدت را به صورت تجویز خوراکی دریافت کردند. و خون گیری بعد از اتمام یک دوره ی 15 و45 روزه انجام شد و سطح سرمی آنزیم های مربوط به عملکرد کبد اندازه گیری شد.
    یافته ها
    بررسی نتایج نشان می دهد که دوزهای مختلف آرسنات سدیم باعث کاهش فعالیت لاکتات دهیدروژناز، آسپارتات آمینو ترانسفراز و آلانین آمینو ترانسفراز نسبت به گروه کنترل می شود. همچنین استفاده هم زمان آرسنیک – روی باعث افزایش فعالیت این آنزیم ها می شود. (05/0 P <).
    نتیجه گیری
    یافته های حاصل از این تحقیق نشان می دهد که روی می تواند نقش محافظتی در برابر مسمومیت ایجادشده توسط آرسنیک بر سطح سرمی آنزیم های مربوط به عملکرد کبد داشته باشد.
    کلیدواژگان: آرسنیک، عملکرد کبد، روی
  • محمدرضا دهقانی، علیرضا ماهوری، حمید مهدی زاده، رقیه بابکان، کمال خادم وطنی، میرحسین سیدمحمدزاد، بهنام عسکری* صفحات 61-73
    پیش زمینه و هدف
    تومورهای اولیه قلبی، تومورهای نادری هستند و میزان شیوع آن در مطالعات اتوپسی حدود 017/0 تا 19/0 درصد می باشد. تشخیص و درمان به موقع تومورهای اولیه قلبی اهمیت ویژه ای در کاهش مرگ ومیر و عوارض آن ها دارد. در این مطالعه تجربه بالینی 5 ساله ما در اعمال جراحی تومورهای داخل قلبی بررسی می شود.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه، به صورت گذشته نگر تعداد 3245 بیماری که مابین دی ماه سال 1388 تا آذرماه 1393 تحت اعمال جراحی قلب قرار گرفته بودند بررسی شده و اطلاعات حاصل از 13 بیمار که به علت تومور قلبی جراحی قلب باز شده بودند جمع آوری شده و تحت آنالیز قرار گرفت. در تمام بیماران جراحی از طریق برش استرنوتومی میانی و پمپ قلبی-ریوی انجام شده بود.
    یافته ها
    شیوع اعمال جراحی قلبی به علت تومورهای اولیه قلبی حدود 4/0 درصد از کل جراحی های قلبی بود. از 13 بیمار جراحی شده، 6 مورد(2/46 درصد)زن و 7 مورد (8/53 درصد)مرد بودند. متوسط سن بیماران 2/16 ±1/55 سال (15 تا 82 ساله)بود. علائم بالینی تیپیک شامل حوادث آمبولیک مغزی (8/30 درصد) و علائم نارسایی قلبی (2/46 درصد) بود. در 3 بیمار(23 درصد)تشخیص تومورها به صورت یافته اتفاقی بود. میکسوم شایع ترین تشخیص بوده (6/84 درصد) و به طور تیپیک دهلیز چپ را درگیر کرده بود(8/81 درصد). تومور بدخیم در یک مورد (7/7 درصد) دیده شد. میانگین اندازه تومور در بزرگ ترین قطر خود 2/5 سانتی متر بود.3 بیمار (23 درصد)تحت عمل جراحی دیگر هم زمان با رزکسیون تومور قرار گرفته بودند. میکسوم نوع پاپیلری در 5/54 درصد ( 6 مورد از کل 11 مورد میکسوم) گزارش شده و به طور قابل توجهی با حوادث آمبولیک مغزی قبل از عمل در ارتباط بود. موردی از مرگ ومیر بیمارستانی در دوره بعد از عمل وجود نداشت. مدت زمان پیگیری بعد از عمل بیماران حدود 6 تا 44 ماه(میانگین 23 ماه)بود. فقط یک بیمار با سابقه جراحی به علت تومور بدخیم قلبی حدود 2 سال بعد از عمل فوت کرده بود. در هیچ کدام از موارد میکسوم عود وجود نداشته و در آخرین ویزیت این بیماران، تمام موارد ازنظر عملکردی در کلاس 1 و 2 بودند.
    بحث و نتیجه گیری
    در بیماران با تومورهای قلبی خوش خیم، رزکسیون جراحی نتایج عالی به دنبال داشته و جراحی برای میکسوم قلبی موربیدیتی و مورتالیتی طولانی مدت اندکی دارد. تومورهای بدخیم به عنوان چالشی مطرح هستند که علیرغم کنترل موضعی خوب تومور بیمار، بقای بیماران به علت عود موضعی و بیماری متاستاتیک محدود می باشد.
    کلیدواژگان: میکسوم قلبی، تومورهای قلبی، آنژیوسارکوم، تومورهای اولیه قلبی
  • شیرین هنرپیشه، غلامحسین ناظم زادگان*، فرهاد دریانوش، مهدی صمدی، مرضیه اسکندری، محمود حسن پور صفحات 74-82
    پیش زمینه و هدف
    فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز (BDNF) یکی از عوامل اصلی ایجاد نوروژنز و شکل پذیری عصبی ناشی از تمرینات ورزشی می باشد. هدف از مطالعه حاضر، یافتن نوع فعالیت ورزشی می باشد که در کوتاه ترین زمان بیشترین تاثیر را داشته باشد، بر این اساس دوره های کوتاه مدت سه و پنج روز تمرینات استقامتی تداومی (CET) و تناوبی شدید (HIIT) بر سطوح BDNF سرمی موش های صحرایی مقایسه شده است.
    مواد و روش کار
    در ابتدا 50 سر موش صحرایی دو ماه با وزن 273±27 از نژاد اسپراگوداولی انتخاب و به روش تصادفی به چهار گروه (CET 3 روز تمرین، CET 5 روز تمرین، HIIT 3 روز تمرین، HIIT 5 روز تمرین و کنترل ) تقسیم شدند. موش ها صحرایی متناسب با گروه خود به مدت 3 روز و یا 5 روز تمرینات CET و یا HIIT را اجرا کردند. در انتهای پژوهش، نمونه خونی از تمامی آزمودنی ها گرفته شد. داده ها با استفاده از آنالیز واریانس دوطرفه، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    اثر تعاملی حاکی از افزایش BDNF سرمی در گروه CET 5 روز تمرین نسبت به گروه های دیگر: CET 3 روز تمرین (039/0P=)، HIIT 5 روز (003/0P=)، HIIT 3 روز (001/0P=) کنترل (003/0P=) معنادار بوده است اما اثر تعاملی بین دیگر گروه ها تفاوتی را نشان نداد.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، می توان گفت BDNF تحت تاثیر زمان کلی اجرای تمرین می باشد و هرچه زمان یک تمرین و روزهای اجرا بیشتر باشد، افزایش بیشتری مشاهده می شود. کم ترین زمان ممکن جهت افزایش BDNF سرمی حداقل 5 روز تمرینات CET می باشد.
    کلیدواژگان: فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز، فعالیت استقامتی تداومی (CEE)، فعالیت تناوبی شدید (HIIE)، دوره کوتاه مدت، موش صحرایی
  • زهرا اشرفی جیقه، سرمد نوروززاد، احمدعلی نیکی بخش، حمیده زینال نژاد، جعفر نوروززاده* صفحات 83-90
    پیش زمینه و هدف
    ید به عنوان یک عنصر ضروری برای بیوسنتز هورمون های تیروئیدی و تکامل سیستم عصبی جنین به ویژه در مرحله ی اول بارداری می باشد. پنداشته می شود که تغییرات در کلیرانس کلیوی ید در دوران بارداری به میزان فیلتراسیون گلومرولی(GFR) بستگی دارد. این مطالعه باهدف بررسی ارتباط بین روند تغییرات میزانید دفعی ادرار UIC با سیستاتین C سرم به عنوان شاخص فیلتراسیون گلومرولی در طول دوران بارداری انجام گردید.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه توصیفی کاربردی،74 زن باردار (17 سال < سن) که در سه ماهه ی اول بارداری(12 هفته >) بودند، انتخاب شدند. نمونه های ادرار تصادفی و سرم ناشتا در سه ماهه های اول، دوم و سوم بارداری جمع آوری شد. غلظت ید ادراری بر اساس واکنش ساندل- کولتف، سیستاتین C با روشPETIA وکراتینین سرم به روش ژافه اندازه گیری شدند. تجزیه تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار 22.0 SPSS انجام گرفت.
    یافته ها
    میانگین سن جمعیت موردمطالعه 5± 26 سال بود. میانه UICدر سه ماهه ی اول، دوم و سوم بارداری به ترتیب:μg/L57،μg/L 126وμg/L 89 بود (0.0001P<). میانگین سیستاتین C سرم در سه ماهه اول، دوم و سوم به ترتیب: mg/L 0.2±0.71، mg/L 0.2±0.74 و mg/L 0.3±0.98 (0.001 P=)به دست آمد. میانگین کراتینین سرم در سه ماهه ی اول، دوم و سوم به ترتیب: 0.1±0.83، 0.1±0.81 و mg/dl 0.1±0.82بود. در آزمون ضریب همبستگی پیرسون ارتباط معنی داری بین میزانUICو سطوح سیستاتین C سرم در طول دوران بارداری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد میزان سیستاتین C به عنوان شاخص فیلتراسیون گلومرولی در سه ماهه های اول و دوم بارداری یکسان و به صورت معنی داری پایین تر از سه ماهه سوم می باشد. روند تغییراتUIC در سه مرحله بارداری با سیستاتین C هم خوانی نداشت. این داده ها بیانگر این است که کاهش چشم گیر UIC در مراحل اول و سوم بارداری نسبت به سه ماهه دوم در اثر افرایشGFRنبوده بلکه در راستای تامین ید موردنیاز مادر در این دو مرحله مهم بارداری، برای بیوسنتز هورمون های تیروئیدی می باشد.
    کلیدواژگان: ید دفعی ادرار، سیستاتین C، فیلتراسیون گلومرولی، کراتینین، حاملگی
|
  • Shahsanam Gheibi, Rasol Ghareaghaji, Sahar Mostafavi, Hadi Esmaeili Gouvarchin Ghaleh Pages 1-9
    Background and Aims
    Given that H. pylori infection increases the inflammation of the stomach and duodenum, stomach and duodenal ulcer and gastric adenocarcinoma risk in children, the main purpose in this study was to compare the accuracy of serology and rapid urease test in diagnostic of H. Pylori in children.
    Materials and Methods
    This cross-sectional study was a diagnostic test evaluation that was conducted on all children aged between 2 to 15 years old who referred to Shahid Motahari hospital due to abdominal pain and had positive serology for H. pylori. After obtaining the consent of parents, the patients underwent upper endoscopy. Biopsies were taken for rapid urease test and histopathology. Histopathology was considered as the gold standard test. Finally, the data were processed and analyzed by SPSS 21 software. Chi-square test was used for comparison of variables.
    Results
    From 173 patients with positive serology, according to the results of histopathology, 100 children were infected with H. pylori while 73 children were not. Sensitivity, specificity, positive and negative predictive value percentS were for IgG84, 63, 75, 74, for IgM54, 60, 65, 48 and for RUT 87, 78, 84, 81, respectively.
    Conclusion
    According to the results of this study, among H. pylori infection diagnostic test, the rapid urease test (RUT) had the highest sensitivity and specificity but anti-H. pylori IgM had low sensitivity and specificity.
    Keywords: Helicobacter pylori, Upper GI endoscopy, Diagnostic tests, Sensitivity, Specificity
  • Asghar Tofighi, Solmaz Babaei Pages 10-18
    Background and Aims
    Diabetes is one of the health problems in all societies. Exercise training and drug interventions, especially herbal medicines are considered as effective approaches in improving diabetes. The objective of this study was to investigate the effect of regular aerobic exercise and Nigella supplementation and a combination of both on the Apelin and Glucose in rats with type 2 diabetes.
    Materials and Methods
    Seventy five male Wistar rats were divided into five groups: normal control, diabetic control, diabetes槪 training, diabetes㘨ẖ, diabetes槪 training Nigella. Diabetes was induced by intra-peritoneal injection of streptozotocin (50mg/kg). Exercise program included 8 weeks of aerobic training on a treadmill (5 sessions per week, 30 minutes per session, with a speed of 22m/min and 5% incline). After 8 weeks of aerobic training and Nigella consumption, plasma glucose and apelin were measured. The data were analyzed via ANOVA and Tukey with a significant level of P
    Results
    Apelin and glucose index in diabetic control group was significantly higher than normal control group. Also the mean of clucose index in diabetes Nigella, diabetes training and diabetes training Nigella groups was significantly lower than diabetic control group. But the mean of Apelin index in diabetes training and diabetes training Nigella groups was significantly higher than diabetic control group. but diabetes training group wasn’t significantly.
    Conclusion
    It seems that aerobic training along with the use of specific herbal plants can be considered as a complementary therapy in improvement of diabetics.
    Keywords: Diabetes, Aerobic training, Nigella, Apelin, Glucose
  • Mohammad Mehdi Yousefee Asl, Javid Eghbal, Hamid Reza Khalkhali, Nima Hosseini Jazani* Pages 19-26
    Background and Aims
    Pseudomonas aeruginosa is a gram-negative bacterium which is capable of producing biofilm, phosphomycin is one of the broad-spectrum antibiotics and Zataria multiflora is among the most widely used medicinal plants. The aim of this study was to evaluate the combined effects of Phosphomycin and Z.multiflora essential oil against biofilm formation by P. aeruginosa PAO1.
    Materials and Methods
    Minimum inhibitory concentration (MIC) and Minimum bactericidal concentration (MBC) of phosphomycin and Z.multiflora essential oil were determined in the concentration range of 0.25- 128 mg and 0.078%- 10% v/v, respectively. The biofilm formation amounts were measured in the absence of antimicrobials and then in the presence of sub-lethal concentrations of them alone or in combination. Two-factor analysis of variance was used to assess the main effects of Z.multiflora essential oil, antibiotic and the interaction between Z.multiflora essential oil and phosphomycin.
    Results
    Minimum inhibitory and bactericidal concentrations of phosphomycin were 64 mg/mL and minimum bactericidal concentration of the essential oil was 5%. The amount of biofilm formation in the absence of phosphomycin and Z.multiflora essential oil was the most, but in the presence of phosphomycin and sub-lethal concentration (2.5% V/V) of Z.multiflora essential oil was significantly reduced. More reduction was observed in the presence of the both compounds. Statistical analysis showed that there was a significant difference in biofilm formation in the presence of all phosphomycin doses compared with its absence; however, there was no significant difference between the amounts of biofilm formation in the presence of different concentrations of antibiotic (the difference between all groups, p> 0.05).
    Conclusion
    Combined use of Z.multiflora essential oil and phosphomycin, especially in low concentrations of phosphomycin, is a promising way to control and prevent biofilm formation by of P. aeruginosa PAO1.
    Keywords: P. aeruginosa, Phosphomycin, Biofilm, Z.multiflora
  • Javad Abdeli Soltan Ahmadi* Pages 27-36
    Background and Aims
    The multicultural curriculum is a mechanism to effectively empower the individuals and groups in terms of accessing to knowledge, attitudes and skills for peaceful coexistence in a multicultural society. In this regard, this study aimed to investigate the attention given to the design and development of this kind of curriculum in the content of undergraduate nurse curriculum.
    Materials and Methods
    This applied field study was conducted on all faculty members of medical sciences at various universities in Iran. Using convenience sampling, a number of 50 subjects were selected as sample. A researcher-made questionnaire was designed as a research tool and its validity and reliability was confirmed.
    Results
    According to the results of univariate t-test and the criteria proposed by Bazarghan and colleagues (2007) (1 to 2.33= little attention, 2.34 to 3.67= medium attention, and 3.67 to 5= much attention), it was revealed that the attention given to the teachings of this approach in the medical science curriculum content was not optimal. From the ten measured components of multicultural education, however, the attention given to six components was low and to four components was medium.
    Conclusions
    In order to provide effective medical care to patients with different cultural backgrounds, it is necessary to make significant changes in the content of the curriculum and pay proper attention to the training associated with this approach. Therefore, the medical personnel will learn the knowledge, attitudes, and skills necessary to become a transcultural medicine agent and will act responsibly in a multicultural society to provide better services.
    Keywords: Curriculum, Multicultural education, Medical science
  • Ziba Faeedfar*, Safar Hamednia, Maryam Faeedfar, Simin Habibpoursedani, Arezoo Assemi Pages 37-45
    Background and Aims
    Religious practices are the leading cause of peace and spiritual happiness. The aim of this study was to investigate the relationship between religious practice and happiness in students of Urmia University of Medical Sciences.
    Materials and Methods
    This study was a correlation-regression one including all undergraduates (2181 students) in Faculty of Medicine in Urmia University of Medical Sciences. The sample was chosen through multi-stage stratified random sampling method and 377 subjects were selected based on Morgan’s Table. The samples were asked to fill out the questioners of organizational vitality and religious practices questionnaire and theses scales’ reliability were approved with Cronbach’s alpha (0.92). To analyze the data¡ descriptive and inferential statistics such as Pearson correlation and multiple regressions were used.
    Results
    Accordingly¡ there was a significant relationship between the practice of religion and happiness of students. 89.2% of happiness in students are predicted to be along with doing religious obligations and its components. The effective components in students’ happiness and their significance were life satisfaction (92.8%)¡ personal dignity (94.8%)¡ subjective well-being (93.6%)¡ satisfaction (82.7%) and positive mood (82.2%) percent Happiness in the students involved in the creation of Medical Sciences.
    Conclusion
    In case of correct and coherent planning on religious practices along with students’ course curriculum¡ it is predicted to observe a higher rate of caring and doing religious obligations that has significant effect on persistent and more stable happiness in students.
    Keywords: Practicing religion, Life satisfaction, Satisfaction, Subjective well, being, Positive mood, Happiness, Students
  • Fatemeh Esmaili, Farhang Mahboub*, Elnaz Moslehifard, Firoz Pouralibaba, Alireza Ostadrahimi, Soltanali Mahboub Pages 46-50
    Background and Aims
    Tooth loss and using complete denture may have adverse effects on the nutritional status. Nutritional status of edentulous patients with or without complete denture has been evaluated in studies at several communities using different methods including anthropometric indices and different results have been obtained. The aim of the present study was to compare the nutritional status of complete denture wearers and persons with natural dentition based on some anthropometric indices in an Iranian population.
    Materials and Methods
    A total of 130 persons with age range of 60-80 years attending to Tabriz Dental Faculty in two groups of edentulous with conventional complete denture and dentate were compared based on socio-demographic, economic and general health status and anthropometric indices. For qualitative variables, Fischer's exact and Chi-square tests were used and to compare anthropometric indices, independent sample t-test was used.
    Results
    There was no meaningful difference in the most indices of socio-demographic, economic and general health status between two groups. The mean weight of edentulous patients was meaningfully higher than dentate patients while the mean heights had no difference. The BMI of edentulous patients (28.99 ± 5.77 kg/m2) was higher than dentate patients (25.06 ±3.79 kg/m2). The mean values of waist and mid upper arm circumferences were statistically higher in the edentulous patients.
    Conclusion
    Edentulous patients with complete denture have higher weight, BMI, waist and mid upper arm circumferences than dentate patients and are most prone to overweight and obesity.
    Keywords: Conventional complete denture, Nutritional status, Anthropometric indices
  • Ziba Rezvanie Sechanie, Seyed Ali Asghar Moshtaghie* Pages 51-60
    Background & Aims: Arsenic (As) is one of the toxic metals. Zinc (Zn) supplementation could have a protective effect against arsenic toxicity because of their antagonistic properties. In this study, the influence of Zn on toxicity that is caused by As on serum parameters related to liver function has been investigated.
    Materials and Methods
    In this experimental study, a total of 60 male Wistar rats were randomly allocated into ten groups. In a short-term period: group 1 was the control, group 2, and 3 received 40 and 80 mg/l As sodium, group 4 received 40 mg/l Zn, and group 5 received 40 mg/l As sodium and zinc simultaneously. In a long-term period groups received half the dose of short-term period with oral administration. Blood samples were taken over a 15-day and 45-day period and serum enzymes of the liver were measured.
    Results
    The result showed that administration of four different doses of As sodium decreased the activity of lactate dehydrogenase, aspartate aminotransferase, and Aalanine aminotransferase compared to the control group. Moreover, the simultaneous use of As sodium with zinc increased the activity of lactate dehydrogenase, aspartate aminotransferase and Aalanine aminotransferase. (P
    Conclusion
    Zinc supplementation can have protective effects against the toxicity caused by As on serum enzymes liver.
    Keywords: Arsenic, Liver function, Zinc
  • Mohammadreza Dehghani, Alireza Mahoori, Hamid Mehdizade, Roghie Babakan, Kamal Khademvatani, Mir, Hosein Seyed Mohammadzad, Behnam Askari* Pages 61-73
    Background and Aims
    Primary cardiac tumors are rare entities with an autopsy frequency ranging between 0.017% and 0.19%. The present study aimed to summerize 5 years of our clinical experience with surgical resection of intracardiac tumors.
    Materials and Methods
    In this study, 3245 consecutive cases of cardiac operations performed at Seyed-al-Shohada Cardiovascular Center between November 2009 and December 2014 were retrospectively reviewd. The data of 13 patients with open heart surgery due to cardiac tumors were selected and analyzed. All patients underwent median sternotomy and cardiopulmonary bypass.
    Results
    The prevalence of cardiac operations for primary cardiac tumors was 0.4% among the corresponding period cardiac operations. Of 13 operated patients, 6 were female (46.2%) and 7 male (53.8%). The average age of the patients was 15 to 82 (mean 55.1 ± 16.2). The typical presentations were cardioembolic stroke in 30.8% and congestive symptoms in 46.2%. It was an incidental finding in 23% of cases (3 patients). Myxoma (84.6%) was the most common diagnosis, typically affecting the left atrium (81.8%). Malignant tumors represented 7.7% of cases. Mean tumor dimension was 5.2 cm in largest diameter. Three patients (23%) had concommitant surgery together with tumor resection. Papillary myxoma was found in 54.5% of patients (6 of 11 myxoma) and strongly was associated with preoperative cardioembolic stroke (CVA). There were no early hospital deaths in the perioperative period, and follow-up ranged from 6 to 44 months (mean23 months). Only one patient died during follow-up after 2 years of surgery for malignant tumor. None of the myxoma patients had tumour recurrence. At the last follow-up examination, all of patients were in functional NYHA classes I or II.
    Conclusion
    Surgical resection provides excellent outcome in patients with benign cardiac tumors and surgery for cardiac myxoma is associated with low long-term mortality and morbidity. Malignant tumors are a challenge despite good local tumor control because local recurrence and metastatic disease lead to limited survival.
    Keywords: Cardiac myxoma, Cardiac tumors, Angiosarcoma, Primary cardiac tumors
  • Shirin Honarpisheh, Gholamhossein Nazemzadegan*, Farhad Daryanoosh, Mahdi Samadi, Marzieh Eskandari, Mahmod Hasanpor Pages 74-82
    Background and Aims
    Brain-derived neurotrophic factor (BDNF) is one of the major causes of neurogenesis and neuronal plasticity which come from exercise. The aim of this study is to find an exercise which has the most influence in the least time. On the basis of this aim, the effect of short-term, three and five days of continuous endurance training (CET) and high intensity interval training (HIIT) on the serum BDNF levels in the rats were investigated.
    Materials and Methods
    First, 50 two-month aged rats with the weight of 273±27 of Sprague Dawley race were selected and divided into four groups (CET 3 days training, CET 5 days training, HIIT 3 days training, HIIT 5 days training and control) randomly. Based on their groups, rats performed a 3-days or 5- days CET or HIIT trainings. At the end of the study, blood samplings were taken from subjects. Data have been analyzed by using two-way ANOVA.
    Results
    The results showed that the interaction effect resulted from the increasing of serum BDNF in 5-days group in comparison with other groups of 3-days CET (p=0.039), 5-days HIIT (p=0.003),3-days HIIT (p=0.001) and control group (p=0.003) was significant. However, the interaction effect between other groups showed no changes.
    Conclusion
    According to results, it can be said that BDNF is influenced by the overall training time and by the increasing of time and days of performing trainings, BDNF increased. The minimum time to increase serum BDNF is at least 5 days of CET trainings.
    Keywords: Brain, derived neurotrophic factor (BDNF), Continuous endurance exercise (CEE), High Intensity interval exercise (HIIE), Short, term, Rat
  • Zahra Ashrafi, Jigeh, Sarmad Nourooz, Zad, Ahmad Ali Nikibakhsh, Hamideh Zeinalnezhad, Jaffar Nourooz, Zadeh* Pages 83-90
    Background and Aims
    Iodine is an essential element of biosynthesis of thyroid hormones and for the development of the fetus nervous system during early pregnancy. It has been suggested that alteration in iodine clearance during pregnancy is dependent on glomerular filtration rate (GFR). The aim of the present investigation was to explore the association between urinary iodine excretion (UIC) and serum cystatin C during pregnancy.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional study, 74 pregnant women (age>17 years) at first trimester (
    Results
    The mean age of the studied population was 26±5 years. Median UIC at first-, second- and third trimesters were 57 µg/L, 126 µg/L and 89 µg/L (P
    Conclusions
    This study reveals that serum cystatin C levels during first and second trimesters were similar but significantly higher that of the third trimester. The pattern of UIC alteration during pregnancy did not match that of cystatin C. These findings imply that the marked reductions in UIC during first and third trimesters relative to that of the second trimester does not reflect increased GFR but is to ensure adequate iodine supply for thyroid hormone biosynthesis during the two vital stages of pregnancy.
    Keywords: Urinary iodine excretion, Cystatin C, Glomerular filtration rate, Creatinine, Pregnancy