فهرست مطالب

راهبرد مدیریت مالی - سال سوم شماره 2 (پیاپی 9، تابستان 1394)

مجله راهبرد مدیریت مالی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 9، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدعلی آقایی، علی اصغر انواری رستمی، محمدعلی ساری*، یونس سلمانی صفحات 1-21
    هدف این پژوهش، بررسی نقش حاکمیت شرکتی در طرح ریزی مالیات شرکت هاست. خصوصیات حاکمیت شرکتی به کار رفته شامل تعداد اعضای هیات مدیره، تعداد اعضای غیرموظف هیات مدیره، ثبات جایگاه مدیرعامل و تخصص مالی اعضای هیات مدیره می باشد. همچنین، نرخ موثر مالیات تعهدی و نقدی نیز به عنوان معیارهای سنجش طرح ریزی مالیات استفاده شده است. برای آزمون فرضیه های پژوهش، اطلاعات 54 شرکت طی سال های 1387 تا1391 و روش آماری رگرسیون چندمتغیره به کار رفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که طرح ریزی مالیات، بیشتر در شرکت های با تعداد اعضای هیات مدیره کمتر وجود دارد. افزون براین، هرچه تعداد اعضای غیرموظف در هیات مدیره شرکت بیشتر و مدیرعامل، به دلیل عضویت در هیات مدیره از ثبات جایگاه برخوردار باشد، طرح ریزی مالیات افزون تر خواهد بود. درخصوص تاثیر تخصص مالی اعضای هیات مدیره شرکت ها بر طرح ریزی مالیات نیز یافته های پژوهش شفاف نیست. نتایج حاصل از بررسی تاثیر ویژگی های خاص شرکت ها بر طرح ریزی مالیات نشان می دهد که شرکت های با بازدهی بالاتر، طرح ریزی مالیات بیشتری داشته اما اهرم مالی تاثیری بر طرح ریزی مالیات ندارد. همچنین تاثیر اندازه شرکت بر طرح ریزی مالیات نیز شفاف نیست.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، طرح ریزی مالیات، هیات مدیره، نرخ موثر مالیات
  • علی رستمی، میثم علی محمدی، محمد نوروزی* صفحات 23-34
    این مقاله به دنبال آزمون تجربی تاثیر تامین مالی خارج از ترازنامه ومحدودیت های مالی بر چسبندگی هزینه هاست. علاوه بر آن به بررسی تاثیر اهرم مالی، اندازه شرکت، کیفیت سود و نسبتهای سودآوری بر رابطه تاثیر تامین مالی خارج از ترازنامه ومحدودیت های مالی بر چسبندگی هزینه ها می پردازد.چسبندگی هزینه ها به این معنی است که نسبت کاهش فروش کمتر از نسبت افزایش هزینه ها در هنگام افزایش فروش است. برای انجام تجزیه و تحلیل ها از داده های 60 شرکت پذیرفته شده بورس در فاصله زمانی سال های 1387 تا 1392 استفاده گردید و برای آزمون فرضیه ها رگرسیون چندمتغیره با استفاده از داده های ترکیبی مورد استفاده قرار گرفته است. شواهد تجربی بیانگر وجود رفتار چسبندگی هزینه ها و تاثیر تامین مالی و محدودیت های مالی بر شدت چسبندگی است. نتایج حاکی از ارتباط مثبت و قوی بین شدت چسبندگی با تامین مالی خارج از ترازنامه و محدودیت های مالی در کلیه شرکت های مورد مطالعه بدون توجه به نوع صنعت می باشد.
    کلیدواژگان: تامین مالی خارج از ترازنامه، چسبندگی هزینه ها، محدودیت های مالی
  • پرویز پیری، زهرا علیخانی* صفحات 35-56
    تصمیم گیری در مورد تقسیم سود، موضوع با اهمیتی است. زیرا این تصمیم تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله عوامل اقتصادی است. یکی از این عوامل اقتصادی، چرخه عمر شرکت می باشد. طبق تئوری چرخه عمر، شرکت ها در مراحل مختلف چرخه عمر از نظر مالی و اقتصادی دارای نمودگرها و رفتارهای خاصی هستند. بدین معنی که موسسات و شرکت ها با توجه به هر مرحله از حیات اقتصادی خود، سیاست وخط مشی مشخصی را دنبال می کنند. بنابراین، پژوهش حاضر به دنبال بررسی رابطه پرداخت سود نقدی و سرمایه گذاری است که در طی مراحل چرخه عمر شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران انجام شده است. بر همین اساس، فرضیه های پژوهش به وسیله رگرسیون داده های ترکیبی برای دوره زمانی میان سالهای1382 تا 1391در بورس اوراق بهادار تهران مورد آزمون قرار گرفته است که از میان آنها در مجموع 680 سال شرکت به عنوان نمونه آماری انتخاب شده اند. یافته های پژوهش نشان می دهد که میان سرمایه گذاری و پرداخت سود نقدی ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد اما ارتباط شان در مراحل مختلف چرخه عمر شرکت با هم متفاوت است.
    کلیدواژگان: سیاست تقسیم سود، سرمایه گذاری، سود نقدی تقسیمی، چرخه عمر شرکت، مراحل چرخه عمر
  • سعید فتحی، محبوبه رحیم پور* صفحات 57-75
    هدف مطالعه حاضر، بررسی تاثیر سازوکارهای کنترلی حاکمیت شرکتی بر سطح نگهداشت وجه نقد شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. باتوسعه شرکت های سهامی و مطرح شدن نظریه نمایندگی و افزایش وظایف و اختیارات هیات مدیره شرکتها، این پرسش به صورت جدی تری مطرح می شود مدیرانی که در واقع مالک شرکت نیستند چگونه پیگیر منافع سهامداران(مالکان موسسه) خواهند بود. با تفویض اختیارات نامحدود ازسوی مالکان شرکت به هیات مدیره، توجه به نظام راهبری شرکتها افزایش چشمگیری یافته است. راهبری شرکتها مجموعه ای از سازوکارهای کنترلی درون شرکتی و برون شرکتی می باشدکه تعادل مناسب میان حقوق صاحبان سهام ازیک سو و نیازها واختیارات هیات مدیره را از سوی دیگر برقرارمی نماید و درنهایت این سازورکارها اطمینان معقولی را برای صاحبان سهام و تهیه کنندگان منابع مالی وسایر گروه های ذینفع فراهم می نماید که سرمایه گذاری آن ها با سود معقولی برگشت شده و منافع ایشان لحاظ خواهد شد. برای آزمون فرضیه ها، نمونه ای از میان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی بازه زمانی سال های 1385 تا 1391 انتخاب شده است. برای تببین تاثیر حاکمیت شرکتی برسطح نگهداری وجه نقد ازمدل رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. به این منظور تعداد 90 شرکت برای این بررسی انتخاب و مورد بررسی قرار داده شد. برای محاسبه متغیر حاکمیت شرکتی از 9 معیار استفاده شد و تاثیر این 9 معیار با استفاده از نرم افزار Stata11 مورد آزمون قرار گرفت. نتایج نشان داد که متغیر حاکمیت شرکتی بر سطح نگهداشت وجه نقد تاثیر مثبت دارد. از میان 9 معیار مورد بررسی: دوگانگی وظایف رئیس هیات مدیره- مدیر عامل، درصد اعضای غیر موظف، نظر حسابرس، تغییر حسابرس و استقلال سازمان حسابرسی بر سطح نگهداری وجه نقد تاثیر نداشتند. میزان تسهییلات دریافتی تاثیر منفی دارد. اندازه هیات مدیره، درصد مالکیت سهامداران نهادی و اتکای بر بدهی تاثیر مثبت دارد.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، وجه نقد، اتکای بر بدهی، سهامداران نهادی
  • مائده تاج مزینانی*، سعید فلاح پور، سعید باجلان صفحات 77-106
    یکی از مسائل مهم در پیش بینی درماندگی مالی، انتخاب متغیرهای پیش بین می باشد. پژوهش پیش رو به نشان رویکردی جدید برای انتخاب ویژگی با استفاده از دسته بندی نسبت های مالی بر مبنای مفاهیم مالی و ترکیب روش های آماری با الگوریتم های فراابتکاری می پردازد. بدین منظور 34 نسبت مالی برای شرکت های تولیدی درمانده براساس ماده 141 قانون تجارت و به همان تعداد شرکت سالم به صورت تصادفی از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1380 تا1390با استفاده از صورت های مالی حسابرسی شده برای یک و دو سال قبل از درماندگی جمع آوری شده است. سپس با استفاده از آزمون آماری تی و الگوریتم ژنتیک، بهترین نسبت ها انتخاب و با استفاده از ماشین بردار پشتیبان، پیش بینی درماندگی مالی انجام شده است. نتایج بدست آمده از پژوهش حاکی از آن است که روش پیشنهادی هارک در یک و دو سال پیش از وقوع درماندگی به طور معناداری در پیش بینی درماندگی مالی نسبت به رگرسیون لجستیک و مدل آلتمن از عملکرد بهتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: انتخاب ویژگی، پیش بینی درماندگی مالی، نسبت های مالی، الگوریتم ژنتیک
  • حسن همتی، حسن فرج زاده دهکردی، فائزه آصفی یگانمحله* صفحات 107-126
    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر عدم اطمینان جریان وجه نقد بر حساسیت مخارج سرمایه ای نسبت به سود تقسیمی در شرکت های پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران می باشد. در این پژوهش برای اندازه گیری متغیر عدم اطمینان جریان وجه نقد از دو معیار کمبود جریان وجه نقد و نوسان جریان وجه نقد استفاده و تاثیر هر یک از این دو معیار بر رابطه میان سود تقسیمی و مخارج سرمایه ای به صورت جداگانه بررسی شده است. فرضیه های پژوهش بر مبنای یک نمونه آماری متشکل از 96 شرکت برای یک دوره زمانی هشت ساله از سال 83 تا 90 و با استفاده از مدل رگرسیونی چندمتغیره و روش داده های ترکیبی مورد آزمون قرار گرفته است. نتایج آزمون فرضیه های پژوهش نشان داد که رابطه منفی و معناداری میان سود تقسیمی و مخارج سرمایه ای وجود دارد. همچنین کمبود جریان و نوسان جریان وجه نقد، حساسیت مخارج سرمایه ای به سود تقسیمی را کاهش می دهد به عبارت دیگر، عدم اطمینان در جریان های نقدی، از شدت رابطه منفی میان سود تقسیمی و مخارج سرمایه ای می کاهد.
    کلیدواژگان: سود تقسیمی، مخارج سرمایه ای، کمبود جریان وجه نقد، نوسان جریان وجه نقد
  • محسن اکبری*، معصومه قاسمی شمس، فاطمه هوشمند صفحات 127-146
    هدف از این پژوهش، شناسایی اثر تعدیلی شدت تبلیغات بر رابطه میان مسئولیت و ارزش در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در این مطالعه داده های مربوط به 74 شرکت به صورت ترکیبی و برای دوره زمانی 1387 تا 1392 مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفته است. این پژوهش از نوع توصیفی همبستگی بوده و فرضیه ها از طریق رگرسیون تلفیقی به روش داده های تابلویی و با استفاده از نرم افزارEviews7 آزمون شده اند. نتایج پژوهش نشان داد که مسئولیت اجتماعی بر ارزش شرکت با تعدیل گری شدت تبلیغات تاثیر معنی داری دارد. نتایج این پژوهش ضمن نشان دادن تاثیر معنی دار مسئولیت اجتماعی بر ارزش شرکت ها، تاثیرمعنی دار مسئولیت اجتماعی بر ارزش شرکت با تعدیل گری شدت تبلیغات را به اثبات رساند. به این معنی که با دخالت دادن عامل شدت تبلیغات، رابطه میان مسئولیت اجتماعی و ارزش شرکت شدت بیشتری می یابد. همچنین بعد فنی و نهادی مسئولیت اجتماعی بر ارزش شرکت های مورد بررسی تاثیر مثبت و معنی داری دارد که شدت تاثیر بعد فنی بر ارزش شرکت شدیدتر از بعد نهادی آن است. همچنین برای کنترل اثرات سایر عوامل تاثیرگذار بر مدل، متغیرهای کنترلی نظیر اندازه و اهرم مالی در مدل استفاده شده است.
    کلیدواژگان: ارزش شرکت، شدت تبلیغات، مسئولیت اجتماعی شرکت، عملکرد مالی
|
  • Mohammad Ali Aghaei, Ali Asghar Anvari Rostami, Mohammad Al Sari*, Yunes Salmani Pages 1-21
    The purpose of this study was to investigate the role of corporate governance in corporate tax planning.The features of the used corporate governance include the size of board of directors, the size of off duty board, the stability of the position of CEO and financial specialty of the board. Tax planning is measured by GAAP and cash ETR (Effective Tax Rate).In order to test the research hypotheses, financial information of 54 firms from 2009 to 2013 was used and multiple regression analysis was employed as the statistics method. The results show that corporate planning mostly exists in the firms with fewer board members. In addition, the more off duty board members in a firm and the more stable the position of the CEO, the more corporate tax planning. The findings of the research do not show a clear effect of the financial specialty of the board on tax planning. The findings, however, indicate that the firms with higher ROA have more tax planning but financiall everage has no effect on tax planning. The effect of firm size on tax planning is not clear either.
    Keywords: Corporate Governance, Tax planning, Board of directors, Effective Tax Rate (ETR)
  • Ali Rostami, Meysam Ali Mohammadi, Mohammad Norozi* Pages 23-34
    This paper seeks to empirically test the effect of off-balance sheet financing and financial constraints on cost stickiness.In addition, it deals with the effect of financial leverage, the size of the firm, earnings quality, earning ratio on the effect of off-balance sheet financing and financial constraints on cost stickiness.Cost stickiness means that the ratio of sale decrease is less than that of cost in creaseat the time of increase in sales. To perform the analysis, the data from 60 companies listed between the years 2008 to 2013 were used. To test the hypotheses, the multiple regression using the combined data is used. The experimental evidence shows the behavior of cost stickiness and the effect of financing costs and financial constraints on the strength of cost stickiness.The findings indicate a strong positive correlation between the severity of stickiness with off-balance sheet financing and financial constraints on all the companies studied, regardless of the type of industry
    Keywords: Off, balance sheet financing, cost stickiness, financial constraints
  • Parviz Piri, Zahra Alikhani* Pages 35-56
    Decision making with regard to the dividend is an important topic because this is influenced by various factors such as economic factors. One of the economic factorsis the company's life cycle. According to the life-cycle theory, companies in different stages of the life cycle show specific behaviors financially and economically. It means that institutions and companies follow specific policy according to stage of their economic life. Thus, the present study investigates the relationship between cash dividends paid and investment at the company's life cycle in listed companies in Tehran Stock Exchange. Accordingly, the research hypotheses were tested using the mix data regression in Tehran stock exchange with regard to the related data from 2003 to 2012. Among all attended companies, 680 companies were selected as the statistical sample. The findings show that there is a significant direct relationship between the cash dividend and investment,but this relationship differs in various stages of the company's life cycle.
    Keywords: Dividend policy, Investment, cash dividend, company's life cycle, stages of the life cycle
  • Saeed Fathi, Mahbubeh Rahimpour* Pages 57-75
    This study aimed to investigate the effect of control mechanisms of corporate governance on cash holdings in companies listed in Tehran Stock Exchange. Given the development of companies and the introduction of representation theory and increased duties and authorities of the board, a question has been raised more seriously how managers who are not actually the owners of the company pursue the interests of shareholders.Considering unlimited powers delegated by the owners to the board, attention given to corporate governance has increased dramatically. Corporate governance is a set of control mechanisms within the company and outside the company that makes an appropriate balance between the equity and the needs and authority of the board. Finally, these mechanisms make the shareholders, fund suppliers and other interested groups sure that investment will be back with reasonable profits and their interests will be considered. To test the hypotheses, a sample of companies listed inTehran Stock Exchange during 2005 to 2012 has been selected. To see the effect of corporate governance on the level of cash holdings, multivariate regression model was used. For this purpose, 90 companies were chosen ad analyzed for the study. 9 criteria were used to calculate the corporate governance and the effect of the 9 criteria was tested using the software of Stata11. The results showed that the corporate governance has a positive effecton cash holdings. Among the 9 criteria, the dichotomy duties of the President of the Board & CEO, the percentage of non-responsibility, the opinion of the auditor, the change of the auditor and the independency of audit organization had no significant effect on the level of cash holdings. The rate of benefits received, however, had a negative effect while the size of Board of Directors, the percentage of institutional ownership and reliance on debt had a positive effect.
    Keywords: Corporate Governance, cash flow, reliance on debt, institutional shareholders
  • Maede Taj Mazinani*, Saeid Fallahpour, Saeed Bajalan Pages 77-106
    One of the most important issues in financial distress prediction is the selection of predicting variables. The present research in contrast to previous works provides a new approach to feature selection using the classification of financial ratios based on financial semantics and a combination of statistical methods with meta-heuristic algorithms.
    To this end, 34 financial ratios based on the audited financial statements are collected for distressed manufacturing companies according to paragraph 141 of Iran Trade Law and healthy companies listed in Tehran stock exchange (TSE) sampled randomly between 2001 and 2011 for one and two years prior to distress. Then, using t-test and genetic algorithm respectively, best ratios from the primary feature set are selected and support vector machine is applied to predict financial distress. The experimental results showed that the proposed HARC method outperforms logistic regression and Altman model significantly for one and two years prior to distress in predicting financial distress.
    Keywords: Feature selection, financial distress prediction, financial ratios, genetic algorithm
  • Hasan Hemmati, Hasan Faraj Zadeh Dehkordi, Faeze Asefi Yeganmahalleh* Pages 107-126
    The purpose of this research is to investigate the effect of cash flow uncertainty on investment-dividends sensitivity in the companies listed in Tehran Stock Exchange (TSE). In this research, cash flow uncertainty is measured by cash flow shortfall and cash flow volatility and the effects of each of these two measures on relationship between dividends and investment has been investigated separately. The research hypotheses were tested based on a sample including 96 companies for 8 year period between 2003-2011using multiple regression model and pooled data method. The result of hypothesis testing indicated that there is a significant negative relationship between dividends and investment. The cash flow shortfall and cash flow volatility reduce investment-dividends sensitivity. In other words, cash flow uncertainty reduces the extremity of negative relationship between investment and dividends.
    Keywords: Dividends, Investment, cash flow shortfall, cash flow volatility
  • Mohsen Akbari Pages 127-146
    The aim of this study is to investigate the effect of social responsibility on corporate value by moderating role of advertising intensity in the companies listed in Tehran Stock Exchange. The study combined data from 74 companies for the period of 2008 to 2013 and analyzed the pooled data. This research is a correlation study whose hypotheses are tested using combined regression with pooled data through Eviews7 software. The results show that social responsibility has a significant effect on corporate value with the moderating role of advertising intensity. It means that in creasing advertising intensity, the effect of social responsibility on corporate value increases. Technical and institutional aspects of social responsibility also have positive and significant effects on these companie's value while the technical dimension had a stronger effect than institutional dimension. To control the effects of other factors on the model, control variables such as the size and leverage of the model are used.
    Keywords: Enterprise Value, Intensity of Advertising, Corporate Social Responsibility, Financial Performance