فهرست مطالب

دانش گیاه پزشکی ایران - سال چهل و ششم شماره 2 (پاییز و زمستان 1394)

مجله دانش گیاه پزشکی ایران
سال چهل و ششم شماره 2 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/05
  • تعداد عناوین: 17
|
  • مهرداد حنیفه یی، حمید دهقانی*، رجب چوکان صفحات 191-205
    بیماری پژمردگی فوزاریومی، نوعی بیماری محدودکننده کشت خربزه ییان در جهان و همچنین در ایران است. یکی از روش های کنترل این بیماری استفاده از ارقام مقاوم خربزه و طالبی است. در این تحقیق، 57 توده خربزه و طالبی در شرایط گلخانه برای تعیین وضعیت مقاومت در مقابل بیماری پژمردگی آوندی فوزاریومی و روند تغییرات در فعالیت بیوشیمیایی در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی با سه تکرار ارزیابی شد. در این مطالعه، ریشه های زخمی شده گیاهچه های یک تا دوبرگی 15 روزه در 50 میلی لیتر سوسپانسیون حاوی اسپور Fusarium oxysporum f. sp. melonis با غلظت 106 × 1 در میلی لیتر به مدت سه تا چهار دقیقه قرار گرفتند و مایه زنی شدند و سپس به سینی های کشت منتقل گردیدند. سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری و شدت بیماری به همراه پنج صفت فیزیولوژیک اندازه گیری شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد بین توده ها برای همه صفات تحت مطالعه اختلاف معناداری وجود داشت. مقادیر ضریب همبستگی بین صفات مختلف نشان داد که سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری و شدت بیماری با میزان پراکسیداز، پلی فنل اکسیداز، فنل کل، کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز همبستگی منفی و معناداری داشت. برای تعیین دوری و نزدیکی توده ها و همچنین خوشه بندی آنها بر مبنای صفات تحت مطالعه، از تجزیه خوشه ایبا روش Ward استفاده شد و با استفاده از معیار مربع فاصله اقلیدوسی توده ها در سه خوشه مجزا شامل مقاوم، نیمه مقاوم و حساس خوشه بندی شدند. در این آزمایش دورترین فاصله (67/28) میان توده های ایزابل و شادگانی 2 به دست آمد و به ترتیب مقاوم ترین و حساس ترین توده ها به بیماری شناخته شدند. به نظر می رسد که با توجه به فاصله بین آنها، با انجام تلاقی و بهره گیری از پدیده هتروزیس، می توان به نتایجی دست یافت که دارای مقاومت بیشتری نسبت به توده های تحت بررسی باشد.
    کلیدواژگان: پژمردگی فوزاریومی، تجزیه خوشه ای، خربزه و طالبی، همبستگی
  • مهدیه بی غم *، وحید حسینی نوه، حسین اللهیاری صفحات 207-218
    در حال حاضر، انتقال ژرم لاین در حشرات روشی گسترده برای تجزیه و تحلیل عملکرد ژن و توسعه گونه های اصلاح شده ژنتیکی است. اطلاعات زیادی درباره نشو و نمای قسمت هایی از مغز جنین حشرات موجود نیست. به این منظور، چندین لاین تراریخت T. castaneum به هدف تعیین نقش برخی ژن های درگیر در نشو و نمای مغز ایجاد گردید. توالی کامل ژنوم T. castaneumمشخص شده است و روش هایی نیز برای ایجاد حشرات تراریخت این گونه ارائه شده است. در این پژوهش از عنصر متحرک Bac piggy به عنوان ناقل بهT. castaneum استفاده شد. پلاسمید دهنده حاوی ناحیه ژنی مورد نظر، به جنین استرین چشم سفید (Tc vermilion-deficient) تزریق گردید. لاین جهش یافته چشم سفید، دارای آسیب در ژن vermilionاست، اما از طرفی پلاسمید دهنده مورد نظر دارای ژن vermilionTc و تحت پروموتر 3xP3 است که سوسک های تراریخت را قادر به بیان ژن مذکور و در نتیجه ایجاد رنگ تیره چشم می کند. در این مطالعه، لاین های تراریخت حاوی نواحی تنظیمی برخیژن های مهم در نشو و نمای مغز ایجاد شدند. این لاین ها به منظور ردیابی رشد نئورو بلاست ها از ابتدای رشد تا ساختار کاملا رشدیافته در مغز حشره تراریخت، ساخته شدند. به علاوه، این لاین ها امکان تشخیص ژن ها و مطالعات عملکردیشان را در مغز T. castaneum فراهم خواهند آورد.
    کلیدواژگان: انتقال ژن حشرات، تغییر و تبدیل ژرم لاین، ریزتزریق، عناصر متحرک
  • کامبیز مینایی*، سیدعلی اکبر باقریان، مریم آل عصفور صفحات 219-225
    گونه های جنس Scirtothrips Shull حشرات ریزی اند که چندین گونه آن بر روی محصولات مختلف در دنیا به عنوان آفاتی مهم، شناخته شده اند. در این مطالعه، برای نخستین بار گونهHood S. dorsalis از ایران گزارش می شود. رنگ بدن این گونه به طور کلی روشن است، اما بندهای انتهایی شاخک تیره اند. بندهای استرنیت شکم به جز در ناحیه جلویی میانی از ردیف های موهای ریز پوشیده شده است. جمعیت زیادی از این گونهدر باغ های مرکبات جهرم در استان فارس، جنوب ایران، در بهار و تابستان سال 1394جمع آوری شده است. تغذیه این تریپس از برگ ها باعث ایجاد شکل های غیرطبیعی، از جمله باریک شدگی و ضخیم شدن برگ ها می شود. این آفت، سلول های اپیدرمی میوه ها را سوراخ می کند و حالت چوب پنبه ای یا خراش های نقره ای روی پوست ایجاد می کند. آثار خسارت این گونه بر روی برگ ها و نیز میوه ها شرح داده شده و تصاویر آن ارائه گردیده است. درباره امکان انتقال ویروس توسطS. dorsalis بحث شده است. ویژگی های تشخیصی به همراه شکل های مرتبط تهیه و ارائه شده است.
    کلیدواژگان: آفت، استان فارس، تریپس، گزارش جدید، Scirtothrips dorsalis
  • زهرا سجادی، سید محمدرضا موسوی*، غلامرضا معاف پوریان صفحات 227-240
    این پژوهش در قالب دو آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار طراحی شد. آزمایش اول به منظور بررسی توانایی قارچ Trichoderma longibrachiatum در تحریک رشد گیاه میزبان و تاثیر آن بر خصوصیات رویشی گیاه لوبیا قرمز (رقم گلی) و در غیاب نماتد مولد گره ریشه شامل سه فاکتور بافت خاک (در سه سطح لوم-شنی، لوم و لوم-رسی)، ماده آلی (خاک برگ در دو سطح 5/0 و 2 درصد) و قارچ T. longibrachiatum (در دو سطح 0 و 106 اسپور در هر میلی لیتر) بود. در آزمایش دوم نیز اثر سه فاکتور بافت خاک، ماده آلی (خاک برگ) و روش کنترل (بدون کنترل، 10 میلی لیتر سوسپانسیون اسپور قارچ T. longibrachiatum حاوی 106 اسپور در هر میلی لیتر و 2 میلی گرم ماده موثر بر نماتدکش کادوزافوس از فرم تجارتی گرانول 10% در کیلوگرم خاک) بر خصوصیات رویشی گیاه لوبیا قرمز (رقم گلی)، توانایی قارچ در کنترل نماتد و صفات تکثیری نماتد M. javanica در گیاهان آلوده بررسی شد. قارچ T. longibrachiatum تاثیر معنا داری در تحریک رشد گیاه میزبان نداشت. این قارچ بیشترین کارآیی را در خاک لومی یا لوم- شنی حاوی 2% خاک برگ نشان داد و توانست فاکتور تولیدمثل نماتد را در انواع بافت های آزمایش شده خاک در حد نماتدکش شیمیایی (کادوزافوس) کاهش دهد. گیاه لوبیا در خاک لوم- رسی آلوده به نماتد و بدون خاک برگ رشد نکرد و در صورت افزایش خاک برگ به خاک رشد آن معنا دار نبود.
    کلیدواژگان: اصلاح خاک، بافت خاک، تحریک کننده رشد، قارچ نماتدخوار، کنترل بیولوژیک، نماتد مولد گره ریشه، نوع خاک
  • نفیسه پورجواد*، خدیجه دارابی، محمدرضا سبزعلیان صفحات 241-248
    در این تحقیق تاثیر کاربرد بقایای گیاهی گونه Lolium perenne حاوی قارچ اندوفایتEpichloe festucae در بستر کشت گیاه گوجه فرنگی بر فراسنجه های جدول زندگی- باروری و طول مراحل مختلف زندگی پروانه مینوز گوجه فرنگی Tuta absoluta در شرایط آزمایشگاهی بررسی شده است. تیمارها شامل بسترهای کشت دارای 5/1 و 5/3 درصد بقایای گیاهی دارای اندوفایت، و 5/1 و 5/3 درصد بقایای گیاهی بدون اندوفایت و شاهد (بدون بقایای گیاهی) در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد جمعیت پرورش یافته روی تیمار حاوی 5/3 درصد بقایای گیاهی آلوده به قارچ اندوفایت، دارای بالاترین نرخ مرگ لاروی (28/14درصد) و مدت زمان دو برابر شدن جمعیت (05/0±67/8 روز) و کمترین مقدار نرخ ذاتی افزایش جمعیت (01/0±08/0 در روز)، نرخ ناخالص افزایش جمعیت (45/3±86/15 تخم)، نرخ متناهی افزایش جمعیت (01/0±08/1 در روز)، نرخ خالص تولیدمثل (96/2±46/11 تخم)، میانگین تعداد تخم به ازای هر ماده (90/1±45/36) و درصد تفریخ تخم (01/0±75/33) است. تاثیر منفی استفاده از بقایای گیاهی حاوی قارچ اندوفایت در بستر کشت گیاه گوجه فرنگی بر شایستگی پروانه مینوز گوجه فرنگی ابزار بالقوه ای در مدیریت این آفت به ویژه در کشت های گلخانه ای است.
    کلیدواژگان: بستر کشت، گوجه فرنگی، مدیریت آفات، نرخ ذاتی افزایش جمعیت
  • مهدی بصیرت، علی گلی زاده *، سیدعلی اصغر فتحی، مهدی حسن پور صفحات 249-258
    پسته یکی از مهم ترین محصولات باغی کشور است. در سال های اخیر، شب پره پوست خوار میوه پسته، Arimania komaroffi به صورت یکی از آفات مهم و خسارت زای این محصول درآمده است. هدف از انجام این پژوهش، مطالعه پارامترهای رشد، و جدول زندگی و تولیدمثلی این آفت روی سه رقم بسیار معمول و با بیشترین سطح زیرکشت، شامل اوحدی، کله قوچی و احمدآقایی بود. برای این منظور، آزمایش دموگرافی این آفت در شرایط 1± 5/27 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5± 65 درصد و دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی در اتاقک رشد انجام گرفت. بر اساس نتایج، بیشترین طول دوره مرحله نابالغ این آفت روی رقم احمدآقایی و معادل 37/50 روز بود. نرخ ناخالص زادآوری روی سه رقم اوحدی، کله قوچی و احمدآقایی به ترتیب 65/50، 99/44 و 14/27 تخم به ازای هر حشره ماده بود. نرخ خالص زادآوری روی رقم اوحدی از نظر آماری با رقم احمدآقایی اختلاف معناداری نشان داد. کمترین تعداد تخم گذاشته شده به ازای هر ماده در هر روز با تغذیه از رقم احمدآقایی به دست آمد و با رقم اوحدی اختلاف معناداری داشت. نرخ ذاتی افزایش جمعیت (rm)، نرخ ذاتی تولد (b) و نرخ متناهی افزایش جمعیت (λ) این آفت با تغذیه از رقم احمدآقایی کمترین مقدار بود و با مقادیر این پارامترها روی رقم اوحدی اختلاف معناداری نشان داد. همچنین طولانی ترین متوسط مدت زمان یک نسل روی رقم احمدآقایی مشاهده شد. بنابراین رقم احمدآقایی نسبت به دو رقم دیگر، حساسیت کمتری به آفت دارد.
    کلیدواژگان: ارقام پسته، باروری، جدول زندگی، شب پره پوست خوار میوه
  • سیدمسلم موسویان، مصطفی درویش نیا *، عیدی بازگیر صفحات 259-267
    قارچ Aspergillus parasiticus با تولید افلاتوکسین B1تاثیرات جبران ناپذیری بر مصرف کنندگان مواد غذایی آلوده به این زهرابه قارچی می گذارد. در این پژوهش، تیمارهای مختلف pH و غلظت NaCl در محیط کشت مایع قارچ اثر داده شدند و توکسین زایی آنها با استفاده از سه روش محیط کشت نارگیل - آگار، TLC و HPLC بررسی و مشخص شد که افلاتوکسین های تولیدشده به وسیله این قارچ، زیر نور UV خاصیت فلورسانس دارند. بیشترین توکسین زایی و رشد را در تیمار اسیدیته به ترتیب در 6 و 5 و در تیمار NaCl با غلظت 3 و صفر درصد شاهد بودیم. غلظت های بالای نمک باعث جلوگیری از رشد و به تبع آن، تولید توکسین آن می شود. افلاتوکسین B1 بیشترین توکسین تولیدی این قارچ است، بنابراین می توان با کنترل این دو عامل از رشد و تولید افلاتوکسین این قارچ تا حدود زیادی پیشگیری کرد و از تاثیرات سوء آن جلوگیری به عمل آورد.
    کلیدواژگان: آسپرژیلوس، اسیدیته، توکسین، NaCl
  • مریم عطاپور* صفحات 269-276
    سفیده بزرگ کلمPieris brassicae از آفات مهم کلمیان است که زمستان را به صورت شفیره در پناهگاه های مختلف به سر می برد. با افزایش سطح زیرکشت دانه های روغنی بر اهمیت این آفت در کشور افزوده شده است. با وجود این، در خصوص چگونگی زمستان گذرانی این آفت اطلاعات بسیار ناچیزی در دست است. لذا، در این مطالعه شفیره های زمستان گذران طی ماه های های آبان 1391 تا فروردین 1392 جمع آوری شد و وضعیت دیاپوزی، نقطه انجماد بدن (SCP)، میزان تحمل به دماهای پایین (10-، 15-، 20-، 25- و 30- درجه سلسیوس)، همچنین دمای کشنده 50 و 80 درصد جمعیت (Ltemp50 و (Ltemp80 مطالعه شد. نتایج نشان داد که شفیره ها طی سه ماه زمستان در فاز اصلی دیاپوزند و اوج سرماسختی و تحمل به دماهای پایین نیز در این سه ماه مشاهده شد. همچنین، نقطه انجماد به طور معنا داری در این سه ماه کاهش یافت و Ltemp50 و نقطه انجماد در این زمان بسیار به هم نزدیک شد. به این ترتیب مشخص شد که شفیره های این آفت از راهبرد اجتناب از یخ زدگی بهره می برد و دیاپوز و سرماسختی در این آفت به طور کامل بر هم منطبق است. لذا، اوج سرماسختی را در عمق دیاپوز این حشره می توان انتظار داشت.
    کلیدواژگان: دیاپوز، سرماسختی، سفیده بزرگ کلم، Ltemp50، Pieris brassicae
  • حسنا محمدی تبار، رضا طلایی حسنلویی*، حسین اللهیاری، جواد کریم زاده اصفهانی، احمد عاشوری صفحات 277-284
    شب پره پشت الماسی، Plutella xylostella (L.) (Lep.: Plutellidae)، یک آفت جهانی خطرناک برای محصولات خانواده چلیپائیان به حساب می آید. این آفت در مناطق مختلف به حشره کش های شیمیایی متفاوت و حتی برخی سویه های باکتری Bacillus thuringiensis مقاومت نشان داده است. در راستای مدیریت جمعیت این آفت، شناخت ویژگی های رشدی جمعیت آن روی میزبان های مختلف گیاهی یکی از اقدامات لازم و جزو مطالعات پیش نیاز محسوب می گردد. در این بررسی، اثر سه میزبان گیاهی کلم چینی، کلم گل و کلزا روی رشدونمو و تولیدمثل شب پره پشت الماسی در آزمایشگاه تحت شرایط دمایی 1±25 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 10±70 درصد و شرایط نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی مطالعه شد. زنده مانی، نرخ ذاتی افزایش جمعیت (rm)، نرخ خالص زادآوری (Ro)، طول دوره نسل (T) و نرخ متناهی افزایش جمعیت (λ) روی هر یک از گیاهان میزبان با روش Carey (1993) محاسبه شد. با استفاده از روش جک نایف برای همه فراسنجه ها تکرار کاذب برآورد شد. نتایج نشان داد که فراسنجه های تحت مطالعه روی گیاهان میزبان اختلاف معنادار ی دارند. کمترین Ro روی کلزا (76/63 ماده/ ماده/ نسل) و بیشترین مقدار آن روی کلم چینی (08/86 ماده/ ماده/ نسل) به دست آمد که با مقدار آن روی کلم گل تفاوت معنادار ی داشتند. طول دوره یک نسل آفت روی کلزا و کلم چینی به ترتیب 78/23 و 1/18 روز تعیین شد. کمترین مقدار فراسنجه نرخ متناهی افزایش جمعیت (λ) روی کلزا 001/0± 191/1 (ماده/ ماده/ نسل) و بیشترین آن روی کلم چینی 002/0± 279/1 (ماده/ ماده/ نسل) به دست آمد. بیشترین زمان لازم برای دو برابر شدن جمعیت بیدکلم روی کلزا 02/0± 965/3 روز و کمترین آن روی کلم چینی 02/0± 814/2 روز به دست آمد. بیشترین مقدار نرخ ذاتی افزایش جمعیت روی کلم چینی (001/0± 246/0 ماده/ ماده/ نسل) و کمترین مقدار روی کلزا (0009/0± 174/0 ماده/ ماده/ نسل) بود. بر مبنای نتایج ما، در ساده ترین مفهوم، دور از انتظار نیست که به کارگیری برنامه های مدیریت تلفیقی این آفت در کلزا به دلیل پایین بودن نرخ ذاتی افزایش جمعیت در مقایسه با کلم چینی از موفقیت نسبی بیشتری برخوردار شود.
    کلیدواژگان: تولیدمثل، شب پره پشت الماسی، گیاه میزبان، نرخ رشد جمعیت
  • رضا ابوالفارسی*، بهزاد حبیب پور، علی اشرفی صفحات 285-294
    موریانه Silvestri (Isoptera: Termitidae) Microcerotermes diversus به دلیل تغذیه از همه مواد سلولزی مهم ترین آفت اقتصادی ساختمان ها در خوزستان است. در دهه اخیر استفاده از نانوتکنولوژی به تولید نانوکپسول های تهیه شده از مواد مختلف و به رهایش کنترل شده آفت کش ها درون آنها کمک کرده است. نئونیکوتینوئیدها، از جمله ایمیداکلوپراید، گروهی از ترکیبات شیمیایی حشره کش اند که در دو دهه اخیر در غالب برنامه های کنترل آفات معرفی شده اند. در این تحقیق، بررسی کارایی نانوکپسول های پایه اتیل سلولز حاوی ایمیداکلوپراید و نانوکپسول های پایه اتیل سلولز بدون بارگذاری روی M.diversus برای اولین بار انجام گرفت. اثرات نانوکپسول های پایه اتیل سلولز حاوی ایمیداکلوپراید و نانوکپسول های پایه اتیل سلولز بدون بارگذاری با حدود غلظت 50، 100، 500 و 1000 قسمت در میلیون علیه M. diversusبررسی شد. نتایج نشان داد که اتیل سلولز برای موریانه مذکور نه تنها اثر کشندگی نداشت، بلکه اثر جلب کننده تغذیه ای این ماده، مشاهده شد. نتایج آزمون کاغذهای صافی تیمارشده با غلظت های مختلف این فرمولاسیون نشان داد که در مدت 14 روز، مرگ ومیر با افزایش غلظت به صورت تدریجی افزایش یافت. یافته های این پژوهش، نانوکپسول های پایه اتیل سلولز حاوی ایمیداکلوپرید را به عنوان یک فرمولاسیون موریانه کش موثر پیشنهاد می کند.
    کلیدواژگان: ایمیداکلوپراید، جلب کننده تغذیه ای، موریانه، نانوکپسول های پایه اتیل سلولز
  • امیر قاسم زاده، سالار جمالی*، محمدعلی قاسمی صفحات 295-306
    نماتد ریشه گرهی Meloidogyne incognita و گل جالیز Orobanche aegyptica انگل ریشه گیاهان مختلف محسوب می شوند. به منظور بررسی اثر متقابل این دو انگل روی گوجه فرنگی، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار شامل شاهد، نماتد (2000 عدد لارو سن دوم)، بذر گل جالیز (30 میلی گرم در کیلوگرم خاک) و ترکیب نماتد (2000 عدد لارو سن دوم) و بذر گل جالیز (30 میلی گرم در کیلوگرم خاک) به صورت توام با چهار تکرار در شرایط گلخانه به اجرا درآمد. گیاهچه ها در مرحله چهار برگی با سطوح تیماری فوق مایه زنی و به گلدان انتقال یافتند و پس از گذشت 60 روز، صفات موردنظر اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که هر دو عامل باعث کاهش معنا دار وزن خشک و تر شاخساره، کلروفیل، تعداد برگ، آب نسبی برگ، مساحت سطح برگ، ارتفاع بوته، طول ریشه، قطر ساقه و میزان کارایی کوانتومی فتوسیستم II در هر دو حالت روشنایی و تاریکی نسبت به شاهد شدند؛ همچنین تعداد لارو سن دوم، کیسه های تخم، تعداد اتصالات گل جالیز روی ریشه میزبان، شاخص تولیدمثل نماتد، میزان M، F، QP، QN، NPQ، Fo، Fm و Fv در هر دو حالت روشنایی و تاریکی در حالت تیمار توام افزایش نشان داد. از سوی دیگر، میزان وزن (تر و خشک) و حجم ریشه میزبان در مواجهه با نماتد و گل جالیز به ترتیب با افزایش و کاهش همراه بود. همچنین حجم ریشه در تیمار نماتد بیشترین مقدار را داشت. نتایج حاکی از آن است که نماتد مولد گره ریشه و گل جالیز اثر هم افزایی بر یکدیگر داشته اند.
    کلیدواژگان: فلورسانس، کلروفیل، گل جالیز، گوجه فرنگی، نماتد ریشه گرهی
  • مژگان قلی زاده *، حسین دشتی، روح الله صابری ریسه، محمدرضا بی همتا صفحات 307-316
    بیماری پاخوره گندم ناشی از قارچGaeumannomycs graminis var. triticiاز بیماری های مهم گندم است که ریشه و طوقه را دچار آسیب می کند. ارزیابی ژرم پلاسم و شناسایی منابع مقاومت، اولین مرحله در تولید ارقام مقاوم به این بیماری است. بدین منظور، 221 ژنوتیپ از ژنوتیپ های بهاره و پاییزه گندم نان از دانشکده کشاورزی کرج، در شرایط گلخانه، مقابل جدایه T-41 این قارچ ارزیابی شد. صفات میزان آلودگی ریشه و طوقه(نمره بیماری)، وزن خشک بیولوژیک و ارتفاع در ژنوتیپ های بهاره اندازه گیری شد (از آنجا که نیاز سرمایی ژنوتیپ های پاییزه در گلخانه برطرف نشد، ژنوتیپ های بهاره به ساقه رفتند و ارتفاع فقط در ژنوتیپ های بهاره اندازه گیری شد).بر اساس میانگین نمره بیماری (Sc) ژنوتیپ ها به شش دسته تقسیم شدند، بر این اساس 4 ژنوتیپ کاملا مقاوم (Sc=.)، 42 ژنوتیپ مقاوم (1 کلیدواژگان: رگرسیون لجستیک، ژرم پلاسم، مقاومت، Gaeumannomyces graminis var، tritici
  • آفاق فرجی*، رقیه همتی، علیرضا معرفت صفحات 317-329
    پوسیدگی ریشه و طوقه لوبیا ناشی از Rhizoctonia solani، Fusarium solaniوFusarium oxysporum از بیماری های مهم لوبیا در استان زنجان است. کاربرد عوامل بیوکنترل بومی در تلفیق با روش های شیمیایی از روش های مدیریت موثر برای کاهش خسارات این بیماری است. به دلیل تاثیر هم زمان چندین قارچ در ایجاد این بیماری و امکان تاثر سینرژیستی عوامل بیماری زا، تاثیربخشی روش های مدیریتی بر آلودگی های هم زمان گیاه، حائز اهمیت و قابل بررسی است. در اوایل مردادماه 1390، جداسازی باکتری های آنتاگونیست از ریزوسفر گیاهان لوبیای منطقه انجام گرفت. دو جدایه از هر یک از سه گونه قارچی بیماری زا تهیه شد. دو جدایه رایزوباکتریایی با توانایی بالا در تولید آنتی بیوتیک، مواد فرار، سیانید هیدروژن و آنزیم پروتئاز علیه هر سه بیمارگر به عنوان بهترین جدایه ها برای آزمایش های گلخانه ای انتخاب شدند. نتایج گلخانه ای نشان داد که تیمار بذر با باکتری های آنتاگونیست اثر معناداری در کاهش شدت بیماری و افزایش شاخص های رشدی لوبیا در تیمارهای جداگانه و هم زمان قارچ های بیمارگر داشت. رابطه سینرژیستی بین هر سه بیمارگر اثبات شد. در این میان، اثر سینرژیستی بین F. oxysporumوR. solani آشکارتر بود. اثر سینرژیستی در علائم برگی آشکارتر از علائم ریشه بود.
    کلیدواژگان: اثر سینرژیستی، بیوکنترل، ریزوباکتری، عوامل قارچی، لوبیا
  • محمدرضا اسدی عیدی وند، غلامرضا گل محمدی*، حمید قاجاریه صفحات 331-338
    بالتوری سبز یکی از مهم ترین شکارگرها در گلخانه ها و مزارع کشاورزی است. در این مطالعه، تاثیرات کشندگی حشره کش های آزادیراکتین، فلونیکامید، تیاکلوپرید و تیوسیکلام روی تخم و لارو سن اول بالتوری سبز در آزمایشگاه بررسی شد. زیست سنجی لاروها به روش تماسی در ظروف پتری شیشه ای و تیمار تخم ها به روش غوطه ورسازی در محلول سمی انجام گرفت. مرگ ومیر لاروها و تخم به ترتیب بعد از 72 و 96 ساعت اندازه گیری شد. برای بررسی تاثیرات زیرکشندگی، لاروهای سن اول با 25LC هر ترکیب تیمار شدند و تاثیرات آنها به روش سازمان بین المللی کنترل زیستی (IOBC) برآورد گردید. آزمایش ها در دمای 2±25 درجه سلسیوس، 5±65 درصد رطوبت نسبی و دوره نوری 16:8 (تاریکی: روشنایی) انجام گرفت. بنا بر نتایج زیست سنجی مرحله تخم، مقادیر 50LC برای حشره کش های آزادیراکتین، فلونیکامید، تیاکلوپرید و تیوسیکلام به ترتیب 1810، 451، 394 و 862 و برای لارو سن اول به ترتیب 596، 8/34، 124، 3/271 پی پی ام برآورد شدند. میانگین زادآوری در شاهد و تیمارهای آزادیراکتین، فلونیکامید، تیاکلوپراید و تیوسیکلام (25LC) به ترتیب 7/13±32/291، 86/11 ± 67/279، 84/12 ± 75/235، 87/13 ± 84/177 و 58/10 ± 85/99 تخم به ازای هر حشره برآورد شد. بر اساس شاخص اثر کل طبقه بندی IOBC، در تیمارهای آزادیراکتین و فلونیکامید به ترتیب در دسته بی خطر و تیاکلوپرید و تیوسیکلام در دسته کم خطر قرار گرفتند. در صورت تایید نتایج مزرعه ای، دو حشره کش فلونیکامید و آزادیراکتین می توانند در برنامه مدیریت تلفیقی آفات در مزارعی که این شکارگر فعال است، به کار روند.
    کلیدواژگان: بالتوری سبز، تاثیرات زیرکشندگی، تاثیرات کشندگی، حشره کش ها، روش IOBC، زیست سنجی
  • سودابه بزرگ منش، خلیل بردی فتوحی فر*، محمد جوان نیکخواه صفحات 339-350
    در بررسی سازگاری میسلیومی جدایه های قارچ Valsa sordida روی دو نوع محیط کشت سیب زمینی- دکستروز-آگار و جو دوسر- آگار، از 91 جدایه که از استان های مختلف کشور و از برخی درختان مثمر و غیرمثمر طی سال های 1383 تا 1390 جمع آوری شده بود، استفاده شد. در الگوی تعیین شده، هر جدایه با خود و با دیگر جدایه ها تلاقی داده شد. خط واکنش تیره رنگ که ناسازگاری بین جدایه ها را نشان می داد، پس از گذشت هفت روز ایجاد گردید. بر اساس نتایج، 38 گروه سازگار رویشی تک عضوی و هشت گروه چند عضوی روی محیط کشت سیب زمینی- دکستروز- آگار و 25 گروه سازگار رویشی تک عضوی و 10 گروه چندعضوی روی محیط کشت جو دوسر- آگار شناسایی شدند که نشان دهنده وجود تنوع ژنتیکی زیاد در میان جدایه های قارچ بود. در این مطالعه، ارتباطی بین گروه های شناسایی شده روی هر دو نوع محیط کشت با پراکنش جغرافیایی جدایه های قارچی و منشا میزبانی آنها مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، قارچ، منطقه سد، هتروکاریون، Cytospora chrysosperma
  • الهه طاهری، سعید طریقی *، پریسا طاهری صفحات 351-362
    پدیده حد نصاب احساس یکی از پدیده های کنترل کننده تولید فاکتورهای موثر در بیماری زایی برخی از باکتری ها است، اما ارتباط توانایی ایجاد هسته یخ در باکتری P. syringaeکه یکی از فاکتورهای موثر در تشدید بیماری است، با این پدیده مشخص نشده است. به منظور بررسی آن، در بهار 1392، 248 نمونه (شامل برگ و شکوفه) از سرشاخه درختان میوه هسته دار استان خراسان رضوی، جمع آوری شد. باکتری های مولد هسته یخ، شناسایی شدند و از میان آنها جدایه های متعلق به گونه P. syringae با استفاده از آزمون های لوپات (LOPAT) تشخیص داده شدند. از میان فاکتور های موثر بر بیماری زایی سه فاکتور تحرک، حساسیت به پراکسید هیدروژن و تولید پایووردین بررسی شدند. میزان تحرک در جدایه هایی که قدرت هسته یخ زیادی داشتند، به طور معناداری بیشتر از جدایه هایی بود که به عنوان هسته یخ ضعیف، شناسایی شدند. اختلاف معناداری در رابطه با حساسیت به پراکسید هیدروژن و تولید پایووردین در میان جدایه های قوی و ضعیف هسته یخ، مشاهده نشد. هموسرین لاکتون موجود در شش جدایه انتخاب شده از P. syringae های مربوط به گروه های مختلف هسته یخ، جداسازی و با استفاده از بیوسنسور Chromobacter violaceum CV026، روی صفحه کروماتوگرافی (Thin-layer Chromatography) ردیابی شدند. نتایج ما ارتباط مستقیمی بین قدرت هسته یخ و میزان تولید هموسرین لاکتون ها را در باکتری P. syringae نشان داد و ثابت کرد جدایه هایی که تحرک بیشتری دارند، قدرت هسته یخ بیشتری نیز دارند.
    کلیدواژگان: باکتری، پدیده حد نصاب احساس، هسته یخ، هموسرین لاکتون
  • وحید قاضی محسنی، سید کاظم صباغ* صفحات 363-371
    در این تحقیق، نقش کیتوزان به عنوان یک محرک زیستی مکانیسم دفاعی در گندم آلوده به Fusarium graminearum عامل بلایت فوزاریومی خوشه گندم بررسی شد. به منظور بررسی بیان ژن های مرتبط با بیماری زایی و فعالیت آنزیمی، آزمایش گلخانه ای به صورت طرح فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار انجام گرفت. در این مطالعه محلول کیتوزان با غلظت های مختلف (0، 100، 200 و 500 میلی گرم در لیتر) به صورت اسپری برگی استفاده شد. گیاهان تیمارشده پس از 24 ساعت با سوسپانسیون اسپور قارچ (با غلظت 106 ماکروکنیدی در میلی لیتر) به روش تزریق خوشه، مایه زنی شده و تحت شرایط گلخانه نگهداری شدند. نمونه برداری در بازه های زمانی مختلف بعد از آلودگی انجام گرفت و سپس سطوح بیان برخی ژن های دخیل در مقاومت و فعالیت آنزیم های مرتبط بررسی شد. تجزیه و تحلیل داده ها کاهش شدت بیماری را در گیاهان تیمارشده نسبت به گیاه شاهد نشان داد. همچنین افزایش معناداری در فعالیت آنزیم پراکسیداز و پلی فنل اکسیداز مشاهده شد. نتایج آنالیز مولکولی به روش qRT-PCR نشان از افزایش شایان توجه سطوح بیان mRNA ژن های بتا- 1 و 3 گلوکانازو اگزالات اکسیداز داشت. نتایج این پژوهش نشان می دهد که کیتوزان با القای مقاومت سیستمیک اکتسابی مقاومت گیاهان را علیه قارچ های بیماری زا تحت تاثیر قرار می دهد.
    کلیدواژگان: بلایت فوزاریومی خوشه گندم، بیان ژن در زمان واقعی، پراکسیداز، پلی فنل اکسیداز، کیتوزان
  • |
    • Mehrdad Hanifeie, Hamid Dehghani*, Rajab Chookan Pages 191-205
      Fusarium wilt is a restrictive disease of melons in the world and Iran. In this research, fifty seven accessions of Cucumis melo, planted in a randomized complete block design with three replications. The relationship between resistance and changes in biochemical activity were evaluated for these accessions. The wounded root of seedlings after reaching at one to two true leaf stage were placed in inoculum concentrations of 1×106 spores ml-1 of Fusarium oxysporum f. sp. melonis for 3-4 min and then they were transferred to cultivation trays. Area under disease progress curve (AUDPC), disease severity and five physiological traits were measured. Analysis of variance showed significant differences among genotypes for all traits. The correlation coefficient between different traits showed that the AUDPC and disease severity have a negative correlation with Peroxidase, Polyphenol oxidase, Phenol Compound, Superoxide dismutase and Catalase. The grouping results of genotypes based on squared Euclidean distance measurement and Ward method were clustered these accessions in three groups; resistant, moderately resistant and susceptible. In this study the farthest distance (28.67) was observed between Isabelle and Shadegani2. These accessions recognized as the most resistant and susceptible genotypes, respectively. It seems that due to the distance between them, with make crossing and use of heterosis, we may achieve to progeny that are more resistant in comparing to the evaluated genotypes of this study.
      Keywords: cluster analysis, correlation, fusarium wilt, melon
    • Mahdiyeh Bigham*, Vahid Hosseininaveh, Hossein Allahyari Pages 207-218
      Germ-line transformation of insects is now widely used for analyzing gene function and for the development of genetically modified strains for various purposes. There is not enough information on the embryonic development of some brain parts in insects. In order to study the genetic control of embryonic brain development, we established some transgenic lines to identify some genes involved in embryonic brain development. The genome has been sequenced and transgenic approaches are established for this model organism. Transposable element piggyBac was used as a vector for the transformation of T. castaneum. Tc-vermilion line- a Tribolium eye-color mutant- was also used for the microinjection of the donor vector. The donor vector contained the Tc-vermilion gene under the control of 3xP3 promoter, resulting in black eyes as a marker of their identity. In the present study, several transgenic lines bearing the regulatory regions of some importantgenes were generated. Additionally, transgenic lines for tracing of neuroblast development from the onset to the respective fully developed structure in the brain were established. Taken together, valuable tools which allow investigations of the complex genetic network needed for embryonic brain development in T. castaneum were established.Furthermore, the system will allow identification of genes and their functions in Tribolium brain formation.
      Keywords: transposable elements, insect transgenesis, germ, line transformation, microinjection
    • Kambiz Minaei*, Seyed Ali Akbar Bagherian, Maryam Aleosfoor Pages 219-225
      Species of the genus Scirtothrips Shull are minute insects of which several are major pests on the leaves of various crops around the world. In this study, S. dorsalis is recorded for the first time from Iran. Body mainly yellow but antecostal ridge on tergites and sternites is dark brown and distal antennal segments are brown. Abdominal sternites covered with rows of microtrichia except anteromedially. A huge population of the species was collected in citrus orchards of Jahrom, Fars province, southern Iran in spring and summer of 2015. Thrips feeding causes several distortions on the leaves including narrowing and thickness on the leaves. On fruits, this pest punctures epidermal cells, leaving silvery scars or scabby on the rind. The effects of S. dorsalis on leaves as well as fruits are described and illustrated. The possibility of virus transmission by S. dorsalis has been discussed. Diagnosis characters as well as relative figures are provided.
      Keywords: fars province, new record, pest, Scirtothrips dorsalis, thrips
    • Zahra Sajadi, Mohammad Reza Moosavi*, Gholamreza Moafpourian Pages 227-240
      This research was conducted in two separate factorial experiments based on completely randomized designs with four replications. The ability of Trichoderma longibrachiatum in stimulating kidney bean (cv. Goli) growth was assessed in the first experiment with three factors including soil texture (sandy loam, loam, clay loam), organic matter (0.5 and 2% of leaf litter) and fungal application (0 and 106 spore ml-1 suspension) when the plants was not inoculated with Meloidogyne javanica. In the second experiment, the effect of soil texture, organic matter and managing method (no control, 10 ml of T. longibrachiatum containing 106 spore ml-1, and 2 mg active ingredient cadusafos 10G kg-1 soil) was tested on kidney bean growth, fungal controlling ability and M. javanica reproduction. The growth promoting effect of the fungus was not prominent. In the sandy loam or loam soil amended with 2% organic matter (leaf litter), the fungus showed its maximum efficacy and could decrease the nematode reproduction rate same as the chemical nematicide. Clay loam soil was not a suitable bed for kidney bean plants since no growth was seen if the soil that was not amended with organic matter and soil amended with 2% organic matter (leaf litter) resulted in poor growth.
      Keywords: Biological control, growth promoter, nematophagous fungi, root, knot nematode, soil amendment, soil texture, soil type
    • Nafiseh Poorjavad*, Khadijeh Darabi, Mohammadreza Sabzalian Pages 241-248
      In this study, the effect of soil incorporated with endophyte-infected plant residues (Lolium perenne infected with Epichloe festucae) in tomato pot media was investigated on the tomato leaf miner, Tuta absoluta, population. Treatments were tomato plants planted in pod media containing 1.5% or 3.5% endophyte-infected and endophyte-free plant residues and control (without residues). Based on the results, population reared on plants which treated by 3.5% endophyte infected residue showed the highest larval mortality (14.28%) and doubling time of population (8.67±0.05 days) and lowest intrinsic rate of increase (0.08±0.01 day-1), gross reproductive rate (15.86±3.45 offspring), finite rate of increase (1.08±0.01 day-1), net reproductive rate (11.46±2.96 offspring), mean of eggs per female (36.45±1.90) and percentage of hatched egg (33.75±0.01). According to the results, it seems that application of endophyte-infected plant residues in tomato growing media, by reducing the T. absoluta fitness, can be considered as potential mean for the control of this pest, especially in greenhouse cultures.
      Keywords: tomato, podmedia, pest control, intrinsic rate of increase
    • Mehdi Basirat, Ali Golizadeh*, Seyed Ali Asghar Fathi, Mehdi Hassanpour Pages 249-258
      Pistachio (Pistacia vera L.) is one of the most important horticultural crops in Iran. The pistachio fruit hull borer moth, Arimania komaroffi Ragonot (Lepidoptera: Pyralidae) has been emerged as a major pest of pistachio in Iran. The purpose of this research was the study of reproduction and population growth parameters of this pest on three common pistachio cultivars with the highest acreage includes Ohadi, Kaleghochi and Ahmadaghaii. Experiments were conducted under laboratory conditions, at temperature 27.5 ± 1°C, 65 ± 5% RH, and 16:8 L:D photoperiod. The results showed that the highest rate of developmental time was 50.37 day on Ahmadaghaii cultivar. The gross fecundity rates on Ohadi, Kaleghochi and Ahmadaghaii cultivars were calculated as 50.65, 44.99 and 27.14 eggs per female, respectively. The net fertility rate was significantly differed between Ohadi and Ahmadaghaii cultivars. The lowest mean daily number of eggs per female was observed on Ahmadaghaii cultivar that was significantly differed with its value on Ohadi cultivar. Intrinsic rates of increase (rm), intrinsic rates of birth (b) and finite rates of increase (λ) of this pest were the lowest on Ahmadaghaii cultivar and the values of these parameters were significantly different with Ohadi cultivar. Moreover, the highest mean generation time (T) was observed on Ahmadaghaii cultivar. As a result, Ahmadaghaii was the less suitable host and had most negative impact on life-history statistics of A. komaroffi in compare with the other two tested cultivars.
      Keywords: pistachio cultivars, Arimania komaroffi, fecundity, life table
    • Seyed Moslem Moosavian, Mostafa Darvishnia*, Aeidi Bazgir Pages 259-267
      Aspergillus parasiticus causes adverse effects on its consumers of food infected with this fungal toxins by producing aflatoxin B1. In this study, the effects of different treatments of pH and NaCl concentration on the growth and toxin production of this fungus was investigated using three methods including coconut-agar medium, TLC, and HPLC. Based on our examinations, the aflatoxins produced by this fungus had fluorescence effect under UV light. The highest growth and production toxin of A. parasiticus was, respectively, occurred at pH 6 and 5 and NaCl concentration of 3 and 0 percent. High concentrations of salt suppressed this fungi growth and consequently its toxin production. Aflatoxin B1 was the most common toxin produced by A. parasiticus. As a result, by controlling these two factors, the growth and aflatoxin production of this fungus can be largely inhibited to avoid its adverse effects.
      Keywords: Aspergillus, toxin, pH, NaCl
    • Maryam Atapour* Pages 269-276
      Large cabbage white, Pieris brassicae, is a major pest of Brassicaceae family which overwinters as pupa on different shelters. In spite of increase in oilseed cropping area, there is little information available about its overwintering condition. In this study, overwintering pupae were collected during November 2012 to April 2013 and the diapause conditions, the whole body supercooling point (SCP), cold tolerance at subzero low temperatures (-10, -15, -20, -25 and -30°C) as well as lower lethal temperatures (Ltemp50 and Ltemp80) were investigated. The results showed that these pupae were in the main phase of diapause during three months of winter when the highest level of cold-hardiness capacity was observed. Also, the SCPs were significantly decreased and reached near to Ltemp50 at this time. Therefore, it could be concluded that these pupae use freeze avoidance strategy and there is a close linkage between diapause and cold-hardiness in this species, so, the highest level of cold tolerance could be expected during the deep phase of diapause in winter.
      Keywords: large cabbage white, Pieris brassicae, diapause, cold, hardiness, Ltemp50
    • Hosna Mohammadi, Tabar, Reza Talaei, Hassanloui*, Hossein Allahyari, Javad Karimzadeh Esfahani, Ahmad Ashouri Pages 277-284
      Diamondback moth, Plutella xylostella (L.) (Lep.: Plutellidae), is the most destructive insect pest of cruciferous crops throughout the world. Crucifer production has been seriously affected by developing resistance of P. xylostella populations to a wide range of insecticides. In population studies, the knowledge of herbivore's population growth on different host plants is of prime importance. In the present study, the influence of host-plant species including rapeseed cv. Okapi, cauliflower cv. Arizona and Chinese cabbage cv. Hero on P. xylostella life-history parameters was studied in the laboratory condition (25±1°C, 70±10% RH and 16L:8D h photoperiods). The parameters longevity, the intrinsic rate of natural increase (rm), net reproductive rate (R0), mean generation time (T) and finite rate of increase (λ) were measured on these host plants. Differences between host plants for fertility life table’s parameters were analyzed using the Birch and Jack-knife methods. The results showed that there were significant differences for the studied parameters between host plants. The lowest and highest rate of P. xylostella regeneration occurred on rapeseed (63.67(♀♀/♀/generation)) and Chinese cabbage (86.08(♀♀/♀/generation)), respectively. Generation period of P. xylostella on rapeseed and Chinese cabbage was estimated 23.78 and 18.1 days, respectively. The lowest rate of finite population increase was obtained on rapeseed, 1.191(♀♀/♀/day), and the highest on Chinese cabbage, 1.279(♀♀/♀/day). The maximum and minimum time needed for doubling P. xylostella population were found on rapeseed (3.965 days) and Chinese cabbage (2.814 days). The highest and lowest intrinsic rates of population were on Chinese cabbage and rapeseed with 0.246 and 0.174 (♀♀/♀/day), respectively.
      Keywords: diamondback moth, host plant, population growth rate, reproduction
    • Reza Abolfarsi*, Behzad Habibpour, Ali Ashrafi Pages 285-294
      Microcerotermes diversus (Silvestri) (Isoptera: Termitidae) is a major species of termites that attacks cellulosic materials and is an economically important pest, damaging buildings in Khuzestan Province (Iran). In the last decade, use of nanotechnology for the production nanocapsules made ​​from various materials, resulting in reduction of the contained chemicals. Neonicotinoids, such as imidacloprid, are a group of chemical compounds that have recently been introduced for use in pest control programs. In the present study the evaluating effectiveness of ethyl cellulose-based nanocapsules containing imidacloprid and ethyl cellulose-based nanocapsules without imidacloprid has been performed for the first time. The effects of ethyl cellulose-based nanocapsules without imidacloprid and those containing 50, 100, 500 or 1000 ppm imidacloprid were evaluated against M. diversus. The ethyl cellulose in this formulation did not induce lethal effects against the termite and showed feeding attractancy. Treated filter papers with this formulation caused a gradual increase in mortality during the 14-day trial. Our results suggest that ethyl cellulose-based nanocapsules containing imidacloprid could be an effective termiticide formulation.
      Keywords: termite, imidacloprid, ethyl cellulose, based nanocapsules, feeding attractancy
    • Amir Ghasemzadeh, Salar Jamali*, Mohammadali Ghasemi Pages 295-306
      Different species of the root knot nematodes (Meloidogyne spp.) and broomrape Orobanche aegyptica are parasitic of different plants roots. In order to study the interaction between the parasites of tomato, an experiment was conducted in a completely randomized design with four treatments 1- control, 2- nematode (2000, second stage juveniles), 3- seeds of orobanche (30 mg per kg of soil) and 4- nematode (2000, second stage juveniles), with seeds of orobanche (30 mg per kg of soil) with four replications under greenhouse conditions. Treated seeds were planted in sterilized soil. Four-leaf stage seedlings were inoculated with treatments and transferred to pots and fluorescence parameters were measured after 60 days. The results showed that both biological stresses caused a significant reduction in shoot dry weight, number of galls, chlorophyll, leaf number, leaf area, plant height, root length, stem diameter and photosystem II quantum efficiency in both light and darkness compared with control. Also the number of second stage larvae, egg sacs, accessories orobanche, nematode reproductive factor, the M, F, QP, QN, NPQ, Fo, Fm and Fv of both light and darkness in the combined treatment were increased. Whereas the dry weight of root in nematodes tension increased and were decreased in stress of aegyptian orobanche. The root volume was highest in alone nematode treatment. The results indicated that root- knot nematode and orobanche had a synergistic effect.
      Keywords: chlorophyll, fluorescence, Meloidogyne incognita, Orobanche aegyptica, tomato
    • Mozhgan Gholizadeh Vazvani*, Hossein Dashti, Roohallah Saberi Riseh, Mohammad Reza Bihamta Pages 307-316
      Wheat take-all disease caused by the fungus Gaeumannomycs graminis var. tritici is an important diseases of wheat that damaged to root and crown. Evaluation of germplasm and identification of sources resistance is the first step for production of resistant varieties. For this purpose, 221 genotypes including spring and winter wheat received from University of Tehran were evaluated to take-all (T-41 isolate)in greenhouse conditions. The amount of root and crown pollution (disease score), biological dry weight and height of spring genotypes were measured (Due to the fact that winter genotypes verbalization's need didn’t meet, spring genotypes jointing and just in spring genotypes height had been measured). The genotypes were classified into six groups on the basis of mean scores. The groups are including; 4 genotypes were in highly resistant group (42 genotypes in resistant (0
      Keywords: resistance, germplasm, logistic regression, Gaeumannomyces graminis var. tritici
    • Afagh Faraji*, Roghaye Hemmati, Alireza Marefat Pages 317-329
      Root and crown rot of bean caused with Fusarium solani, Rhizoctonia solani and Fusarium oxysporum, is one of the important diseases of bean in Zanjan province. Using native biocontrol agents integrated with chemical agents is one of the effective management strategies. This is also important to choose control methods effective against all major fungal pathogens and mixed contamination of bean, with them. This research was conducted to study synergistic effect of three major fungal pathogens and biocontrol effects of some native rhizobacteria on disease. During the mid-summer of 2011, 46 bacterial isolates were obtained from bean rhizosphere in Zanjan bean fields. Two isolates of each three fungal species (pathogenic on bean) were also received from mycology collection of Zanjan University. Two isolates of Rhizobacteria were chosen as the best biocontrol agents against all three fungi in terms of production of antibiotic, volatile metabolites, HCN and protease and selected for in-vitro antagonistic experiments. Greenhouse results showed that, seed treatment of bean with bacteria, decreased the disease and increased some vegetative factors of the plant. There was synergistic effect among the fungal species.
      Keywords: synergistic effect, biocontrol, rhizobacteria, fungal agent, bean
    • Mohammadreza Asadi Eeidvand, Gholamreza Golmohammadi*, Hamid Ghajariyeh Pages 331-338
      The common green lacewing is one of the important predators in the field and greenhouse. In this study, lethal effects of azadirachtin, flonicamid, thiacloprid and thiocyclam againstegg and first instar of Chrysoperla carnea were studied in the laboratory. Larval bioassay was carried out with contact method in glass Petri dishes, while egg bioassay was conducted with immersion method. Mortality of eggs and larvae were measured after 72 h and 96 h, respectively. In order to study the sub-lethal effects of the treatments, first instars were subjected to LC25 of each treatment, and the effects were estimated based on IOBC method. Experiments were conducted at 25 ± 2 ºC, 65 ± 5% relative humidity and a photoperiod of 16: 8 h (L:D). The estimated LC50 of azadirachtin, flonicamid, thiacloprid and thiocyclam for eggs were 510, 451, 394, 862 ppm, while for the first instar, it was 596, 37, 124 271 ppm, respectively. The mean fertility rate for control, azadirachtin, flonicamid, thiacloprid and thiocyclam were 291.32±13.7, 279.67±11.86, 235.75±12.84, 177.84 ± 13.87 and 99.85 ± 10.58 eggs, respectively. Based on IOBC classification method, azadirachtin and flonicamid were categorized as 'not harmful', while thiacloprid and thiocyclam were categorized as 'slightly harmful' against C. carnea. If our results are corroborated with field tests, flonicamid and azadirachtin can be incorporated in integrated pest managements of the field where this predator is active.
      Keywords: lethal effects, sublethal effects, green lacewing, bioassay, insecticides, IOBC method
    • Sudabeh Bozorgmanesh, Khalil, Berdi Fotouhifar*, Mohammad Javan Nik Khah Pages 339-350
      In order to study of mycelial compatibility of Valsa sordida isolates on two culture media including potato dextrose agar and oat meal agar, 91 isolates that were collected from different provinces in 2004 and 2011 were used. In the prepared test, each isolate was paired with itself and with any of the other isolates. Dark barrage zone that shows incompatibility between two isolates, were observed seven days after parings. According to the results, thirty-eight single mycelial compatibility (MC) groups and eight multi-merge groups were identified on PDA culture medium and twenty-five single m-c groups and ten multi-merge groups on OMA culture medium were detected, showing the existence of high genetic diversity among the fungal isolates. In this study, no relationship between obtained MC groups on two culture media with geographic distribution and host plant origins of the fungal isolates was observed.
      Keywords: fungus, Cytospora chrysosperma, genetic diversity, heterokaryon, barrage zone
    • Elaheh Taheri, Saeed Tarighi*, Parissa Taheri Pages 351-362
      The quorum sensing is a phenomenon which controls the production of virulence factors in some bacteria. But the correlation between the ice nucleation activities which is one of the most important virulence factor in P.syringae with this system in unknown. In order to investigate that, in spring of 2013, 248 samples (including leaves and flowers) were collected from twigs of stone fruit trees in Khorasan Razavi province. Ice nucleation active bacteria, were identified and among them the P. syringae isolates were distinguished by LOPAT tests. Among virulence factors three of them such as swarming motility, susceptibility to hydrogen peroxide and pyoverdine production were studied. The swarming motility of the isolates with high ice nucleation activity were significantly more than those isolates which indicated low ice nucleation activity. There was no significant different in susceptibility to hydrogen peroxide and pyoverdine production between high and low ice nucleation active isolates. The production of homoserine lactones in six selected P. syringae belonged to the different groups of ice nucleation activity were extracted and detected using Chromobacter violaceum CV026 which was overlaid on Thin-layer chromatography plates. Our results indicated direct correlation between ice nucleation activity and the amount of homoserine lactone production and confirmed that the hypermotile isolates have high ice nucleation activity.
      Keywords: bacteria, homoserin lactone, ice nucleation, qourum sensing
    • Vahid Ghazimohseni, Seyed Kazem Sabbagh* Pages 363-371
      In this research, the role of chitosan as a bio-inducer of defense mechanism in infected wheat by Fusarium graminearum, the causal agent of Fusarium head blight was investigated. To investigate the expression of genes associated with pathogenicity and enzymatic activity, a factorial experiment in a completely randomized design with four replications was done under greenhouse condition. The adjusted solution containing different concentrations of chitosan (0, 100, 200 and 500 mg l-1) were used via spray. Treated plants after 24 hours with a spore suspension (at a concentration of 106 Macro conidia ml-1) were inoculated by spikelet injection and were kept under greenhouse conditions. Sampling was performed at various time points after inoculation and then the expression level of some genes involved in resistance and activity of relative enzyme was studied. Data analysis showed that disease severity was reduced in treated plants compared with control plants. Enzyme measurement showed the greatest variation for peroxidase and polyphenol oxidase enzymes. The results of molecular analysis by qRT-PCR showed significantly increased mRNA expression levels of beta-1, 3-glucanase and oxalate oxidase genes. The results of this research indicate that chitosan could influence plant resistance against pathogenic fungi through induction of systemic acquire resistance.
      Keywords: chitosan, qRT, PCR, head blight, polyphenol oxidase, peroxidase