فهرست مطالب

روانشناسی نظامی - پیاپی 22 (تابستان 1394)

مجله روانشناسی نظامی
پیاپی 22 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علمی پژوهشی
  • غلامرضا احمدی*، فرامرز سهرابی، احمد برجعلی، محمد قادری، محمد صالح محسنی صفحه 5
    مقدمه
    با توجه به اینکه جوانان آسیب پذیرترین قشر در مقابل اختلال های مصرف مواد شناخته می شوند، بنابراین شناسایی موقعیتهایی که در فرایند پیشگیری و درمان آنها نقش دارد، ضرورت پیدا می کند. یکی از موقعیت هایی که اکثر جوانان قشر مذکر جامعه در آن قرار می گیرند خدمت سربازی است. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثر بخشی آموزش تنظیم هیجان مبتنی بر مدل گراس در ذهن آگاهی و ولع مصرف سربازان با اختلال مصرف مواد افیونی انجام شده است.
    روش
    پژوهش از نوع نیمه آزمایشی است که در قالب یک طرح پیشآزمون- پس آزمون با گروه گواه و دوره پپگیری انجام شده است. جامعه آماری را کلیه سربازان با اختلال مصرف مواد افیونی تشکیل میدهد که در درمانگاه یک واحد نظامی تحت درمان نگهدارنده متادون قرار داشتند. نمونه مورد مطالعه نیز شامل40 نفر از سربازانی بودند که از بین افراد در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. پس از تفکیک گروه ها، افراد مورد مطالعه به پرسشنامه های پنج عاملی ذهن آگاهی و عقاید ولع مصرف در طول سه دوره پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری پاسخ دادند؛ همچنین گروه آزمایش به مدت 9 جلسه 90 دقیقه ای آموزش تنظیم هیجان مبتنی بر مدل گراس را دریافت کردند. داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل واریانس مختلط مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج حاصل از تحلیل بیانگر آن است که آموزش تنظیم هیجان در افزایش ذهن آگاهی(01/0P< ) و کاهش ولع مصرف (01/0 (P
    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، ذهن آگاهی، ولع مصرف، سربازان
  • محمد حاتمی*، جعفر حسنی، نیلوفر ارجمندنیا، فاطمه نعیمی پور صفحه 23
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش راهبردهای نظمجویی شناختی هیجان در نظمدهی هیجان بیماران مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) بوده است.
    روش
    در یک بررسی تک آزمودنی چندخط پایه، سه نفر از مراجعهکنندگان به یک بیمارستان نظامی در شهر تهران به روش نمونهگیری در دسترس به پرسشنامه نظم جویی هیجان و تاثیر رویداد ویرایش ((IES-R پاسخ داده و مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها به روش تحلیل اندازهگیری های مکرر و به کمک رسم نمودار تجزیه و تحلیل شدند. از فرمول درصد بهبودی و ملاک بهبود تشخیصی نیز برای قضاوت درباره میزان بهبودی استفاده شد.
    نتایج
    بیماران تحت آموزش راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان پس از درمان، اثربخشی معناداری در نظم دهی هیجان نشان داده و بهبودی معناداری به لحاظ بالینی کسب نمودند.
    بحث: آموزش راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان در نظمدهی هیجان بیماران مبتلا به استرس پس از سانحه اثرگذار میباشد، بنابراین لازم است تا مورد توجه متخصصان بالینی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اختلال استرس پس از سانحه، نظم دهی هیجان، آموزش راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان
  • محمد باقر حبی *، احمد کلاهدوزی، مهدی رنجبر شیرازی، زهرا حبی، هانیه حاتمی صفحه 35
    مقدمه
    هدف اصلی این تحقیق بررسی رابطه هوش معنوی و سبک رهبری در فرماندهان و مدیران یکی از مراکز آموزش عالی یک واحد نظامی است.
    روش
    تحقیق حاضر توصیفی از نوع همبستگی است . جامعه پژوهش را کلیه فرماندهان و مدیران یکی از مراکز آموزش عالی یک واحد نظامی تشکیل می دهند، که 208 نفر باروش نمونه گیری تصادفی – طبقه ای، انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند.
    نتایج
    نتایج تحلیل ها نشان داد که بین هوش معنوی و سبک های رهبری دستوری- اقناعی-مشارکتی- تفویضی بین مدیران رابطه معناداری وجود دارد و بیشترین مقدار ضریب تبیین R2 را هوش معنوی در پیش بینی متغیر سبک رهبری مشارکتی با مقدار 16 درصد و رتبه دوم سبک رهبری تفویضی با مقدار ضریب تبیین R2 برابر با 142را دارا است.
    بحث : هوش معنوی اهمیت بسیار زیادی درتبیین اثربخشی رهبری دارد. لذا سبک رهبری مناسب در گرو هوش معنوی بالا می باشد. از این رو مراکز آموزش عالی نظامی همواره باید در جهت ارتقای هوش معنوی مدیران گام های مهم بردارند.
    کلیدواژگان: هوش، هوش معنوی، رهبری، رهبری موقعیتی
  • فاطمه اسلامی گلیردی، مریم اسماعیلی نسب *، ماربا آگیلار وفایی صفحه 45
    مقدمه
    هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی تاثیر بازی رایانه ای ورزشی بر بهبود تمرکز در زنان شاغل در یک سازمان نظامی بود.
    روش
    این پژوهش از نوع شبه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه کنترل و نمونه گیری از نوع در دسترس با جایگزینی تصادفی می باشد. نمونه، شامل30 زن ورزشکار شاغل در یک سازمان نظامی است. گروه آزمایش برای 4 هفته، به انجام بازی رایانهای پرداختند. درحالی که گروه کنترل، این دوره را بدون هرگونه مداخلهای گذراندند. قبل و بعد از این مرحله، دو گروه با آزمون D2مورد سنجش قرار گرفتند. جهت انجام پژوهش از آزمون D2، پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی و یک نوع بازی رایانه ای ورزشی، استفاده گردید و آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس آنکووا به منظور تحلیل داده ها، به کار رفت.
    نتایج
    بر اساس نتایج به دست آمده، بین نمرات تمرکز گروه آزمایش و کنترل در پس آزمون، در سطح 001/0 P< تفاوت معنادار وجود دارد که بیانگر اثر بازی های رایانهای بر بهبود این متغیر در میان بانوان میباشد.
    بحث: با در نظر گرفتن توجه روزافزون به جنبه های روانشناختی در ورزش حرفهای، استفاده از بازی های رایانهای ورزشی میتواند به عنوان یک راهکار مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بازی رایانه?ای ورزشی، تمرکز، زنان ورزشکار
  • فاطمه ناظمی اردکانی*، هادی بهرامی احسان، احمد علی پور، نوشین بیات صفحه 55
    مقدمه
    امروزه روشن شده که مداخلات روان شناختی با تحریک فرآیندهای دستگاه ایمنی موجب ایجاد پیامدهای سلامتی مثبتی میشوند. این پژوهش به بررسی اثربخشی مداخله مدیریت استرس شناختی- رفتاری بر شاخص های ایمنی و روان شناختی در بین بیماران مبتلا به روماتوئید آرتریت پرداخته است.
    روش
    جامعه آماری مطالعه مشتمل بر مراجعه کنندگان به کلینیک روماتولوژی بیمارستان بقیه الله (عج) شهر تهران می باشد. در این بین 44نفر از بیماران روماتوئید آرتریت با استفاده از نمونه گیری هدفمند با رعایت ملاک های ورود و خروج انتخاب شدند و در قالب دو گروه 22نفره مورد مطالعه قرار گرفتند. ارزیابی شاخص های روان شناختی، ایمنی در این دو گروه به ترتیب با استفاده از آزمون افسردگی، اضطراب و استرس(DASS) و نمونه گیری خون در دو نوبت پیش آزمون و پسآزمون صورت گرفت.
    نتایج
    با بهره گیری از روش تحلیل کوواریانس چند متغیری، نتایج حاکی از تاثیر معنا دار مدیریت استرس بر شاخص روان شناختی افسردگی بیماران روماتوئید آرتریت بود. همچنین استفاده از این روش مداخله در کاهش شاخص ایمنیCRP نیز موثر شناخته شد.
    بحث: با توجه به نتایج بدست آمده، پرداختن و مطالعه کردن در این زمینه و تقویت این بعد از سلامت بسیار مهم و ضروری است.
    کلیدواژگان: مداخله مدیریت استرس شناختی، رفتاری، شاخص های روان شناختی، شاخص های ایمنی و روماتوئید آرتریت
  • رسول زید آبادی *، فرشاد نجفی پور صفحه 67
    مقدمه
    پژوهش حاضر به منظور بررسی و مقایسه منتخبی از مهارت های ذهنی در بین ورزشکاران نخبه و غیرنخبه نیروهای مسلح و همچنین مقایسه آنها با ورزشکاران نخبه ملی انجام گردید.
    روش
    روش تحقیق توصیفی و از نوع علی مقایسه ای می باشد. بدین منظور تعداد 141 ورزشکار نخبه و غیر نخبه رزمی کار به صورت تصادفی از جامعه های مربوطه انتخاب و پرسشنامه مهارت های ذهنی اوتاوا-3 را تکمیل نمودند. این پرسشنامه 12 مهارت ذهنی را در سه دسته مهارت های ذهنی پایه، مهارت های روان تنی و مهارت های شناختی مورد سنجش قرار می دهد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های تحلیل واریانس چند متغیره و t مستقل و با استفاده از نرم افزار 18SPSS انجام شد.
    نتایج
    یافته ها نشان داد که ورزشکاران نخبه نیروهای مسلح در هشت مهارت روانی شامل اعتمادبه نفس، تعهد، هدف گزینی، آرام سازی، نیروبخشی، تصویر سازی، تمرین ذهنی و طرح ریزی مسابقه نسبت به ورزشکاران غیر نخبه به طور معنا داری امتیازات بالاتری کسب کردند، اما در چهار مهارت روانی کنترل ترس، مقابله با استرس، تمرکز و بازیابی تمرکز تفاوتی بین آنها مشاهده نشد. این در حالی بود که ورزشکاران نخبه ملی نسبت به ورزشکاران غیر نخبه، علاوه بر مهارتهای فوق در دو مهارت مقابله با استرس و تمرکز نیز به طور معناداری امتیازات بالاتری کسب کردند.
    بحث: یافته ها نشان می دهد که احتمالا سطوح بالاتر مهارت های روانی در نزد بازیکنان نخبه می تواند یکی از دلایل کسب موفقیت آنان در مسابقات باشد. بر اساس این یافته ها به مربیان نیروهای مسلح پیشنهاد می شود که با به کارگیری مهارت های فوق برای ورزشکاران غیرنخبه (که موفق به کسب مقام نشده اند) باعث ارتقای سطح عملکرد این ورزشکاران شوند. همچنین به رزمی کاران نخبه توصیه می شود که مهارت های کنترل ترس، مقابله با استرس، تمرکز و بازیابی تمرکز را برای دستیابی به اجرایی هر چه بهتر و حفظ سطح مهارتی خود بهبود بخشند.
    کلیدواژگان: مهارت های ذهنی، ورزشکاران نخبه، ورزشکاران غیر نخبه، نیروهای مسلح
|
  • Ahmadi Gh.Msc*, Sohrabi F. , Borjali A. , Ghaderi M. , Mohseni Msc Page 5
    Introduction
    As the youths are the most vulnerable part of people to drug use disorders; identifying the conditions which play a significant role in their prevention or treatment, is an important issue. Military servicing is a Special situation, which most of the male youths, experience it in their life. Therefore, this study conducted to determine the effectiveness of emotion regulation training based on Gross's model on mindfulness and craving in soldiers with opioid use disorder.
    Method
    The design of the study is semiexperimental; and, it has performed in a pretestposttest format with accompany of a control group and also follow-up period. The populations were all of the soldiers whom were under the methadone maintenance treatment at the medical clinic of military unit. The study sample were composed of 40 available members that randomly assigned to one of the experiment and control groups. After separating the groups, the experimental group members received 9 sessions emotion regulation training (90 minutes per a session) based on gross's model. Mixed variance analysis test (Mixed ANOVA) used for data analyzing.
    Results
    The result of data analysis indicate that, the emotion regulation training was effective in increasing the mindfulness (P
    Discussion
    Based on the findings, we can conclude that, by increasing the mindfulness and decreasing the craving to opioid using in result of an emotion regulation training period, we will be able to prepare a good condition for Precluding the possibly relapse of opioid users and also facilitate their certain treatment eventually.
    Keywords: Emotion Regulation, Mindfulness, craving, Soldiers
  • Hatami M. *, Hasani J. , Arjomandnia N. , Naeemi Pour F.Msc Page 23
    Introduction
    The purpose of this study is investigating the effectiveness of Cognitive Emotion Regulation on Emotion Regulation in patients with Post-Traumatic Stress Disorder (PTSD).
    Method
    In research with single subject multiple baselines method, 3 patients were selected through convenience sampling from Army Hospital in Tehran then answered to Emotion Regulation and Impact of Event Scale (IES-R) edition questionnaires and finally the results were evaluated. Collected data was analyzed by method of repeated measurements’ analysis & plotting of graphs. In addition, percent recovery equation & diagnostic remission were used to evaluation of rate recovery.
    Results
    Patients under treatment by cognitive emotion regulation procedures showed clinically significant effectiveness and improvement in Emotion Regulation after their treatment.
    Discussion
    Instruction of cognitive emotion regulation procedures have an effect on emotion regulation in patients with post-traumatic stress disorder. Therefor it is necessary for clinicians to be interest in that issue.
    Keywords: Post, Traumatic Stress Disorder (PTSD), Emotion Regulation, Instruction of cognitive emotion regulation procedures
  • Hobbi Mb. *, Kolahdozi A. , Ranjbar Shirazi M. , Hobbi Z. , Hatami H. Page 35
    Introduction
    The main aim of this study is to investigate the relationship between spiritual intelligence and leadership style among the commanders and managers of a higher education institution of a military unit.
    Method
    The research method is descriptive of correlation type. The study population included all leaders and managers of one of the higher education institution of military unit, which were selected and studied with random-stratified samples of 208 persons.
    Results
    The analyzes results showed that between spiritual intelligence and instructional, persuasive, collaborative, delegated leadership styles have significant relationship among managers that the highest of determination R2 has spiritual intelligence in the variable leadership style with the amount of 16% and in the second rank of delegated leadership style with determination coefficient R2 is equal to 142.
    Discussion
    Spiritual intelligence has great importance in determining the effectiveness of leadership. Therefore, appropriate leadership style depends on high spiritual intelligence. Hence, the military higher education centers should take important steps to improve spiritual intelligence of managers.
    Keywords: Intelligence, Spiritual intelligence, Leadership, Situational Leadership
  • Eslami Glirdi F. , Esmaili Nasab M. *, Agilar Vafai M. Page 45
    Introduction
    The aim of this study was to assess the impact of sport computer games on improving focus of women working in a military organization.
    Method
    This study was quasi-experimental with pre-test and post-test with control group and available sampling with replacement of random. The sample consisted of 30 athlete female of working in a Military organization. The exprimental Group began computer games, for 4 weeks. While the control group, passed this period without any interference. Before and after this stage, the two groups were tested using D2. To conduct the research was used, test D2, demographic question naire and a kind of computer game sport and Descriptive statistics and analysis of covariance ANCOVA was used to analyze the data.
    Results
    The results obtained between experimental and control groups has a significant difference at post-test in scores of focus, at P Discustion: Considering increasing attention on psychological aspects in professional sports, applying sport computer games can be a strategy for improvig focus in athletic women.
    Keywords: Sport computer game, focus, athletic women
  • Nazemi Ardakani F. *, Bahrami Ehsan H., Alipoor A. , Bayat N. Page 55
    Introduction
    Nowadays, it has become clear that psychological interventions to stimulate the immune system processes are making positive health outcomes. This study examined the effectiveness of cognitive behavioral stress management intervention on psychological and immune factors among patients with Arthritis Rheumatoid.
    Method
    The study population consisted of patients referred to the rheumatology clinics. The 44 patients with rheumatoid arthritis using purposive sampling in accordance with the inclusion and exclusion criteria were selected in two groups of 22 individuals were studied. Psychological and immune evaluation in the two tests of depression, anxiety and stress scale and blood samples was conducted in two stages of pretest and posttest.
    Results
    using of multiple covariance analysis, the results showed a significant effect of the stress management intervention on depression, of patients with RA. The use of this intervention in reducing the immune parameter (CRP) became effective.
    Discussion
    According to the results, considering and studying this issue and strengthen this aspect of health is very important.
    Keywords: cognitive behavioral stress management, psychological factors, immune factors, Rheumatoid Arthritis
  • Zeidabadi R.*, Najafipour F.,  Page 67
    Introduction
    The purpose of this study was to compare the selected mental skills of elite and nonelite armed forces athletes with the national elite athlete's ones.
    Method
    The research method is descriptive and causal-comparative. One hundred forty one elite and non-elite martial athletes were selected randomly from the relevant communities, then answered to the Ottawa Mental Skills Assessment Tools version 3. This questionnaire assesses 12 mental skills in three categories including foundation skills, psychosomatic skills and cognitive skills. The data was analyzed by using the multivariate analysis of variance (MANOVA) and t-tests by using SPSS 18 software.
    Results
    The results showed that in terms of 8 mental skills including self-confidence, commitment, goal setting, relaxation, activation, imagery, mental practice and competition planning the armed forces elite athletes in comparison with non-elite athletes had significantly higher scores. But, in four mental skills including fear control, stress reaction, focusing and refocusing, there were no significant differences between them. Whiles, in terms of stress reaction and focusing mental skills the national elite athletes in comparison with non-elite athletes had significantly higher scores.
    Discussion
    These findings indicate that the high levels of elite player's mental skills will probably be one of the reasons for their success in the tournaments. According to the results of this study, we recommend the coaches of armed forces to use the mentioned mental skills in non-elite armed forces athletes to improve their performances. Also it is recommended that elite athletes should improve their fear control, stress reaction, focusing and refocusing mental skills in order to achieve better performance and maintain their skill level.
    Keywords: Mental skills, elite, non, elite athletes, armed forces