فهرست مطالب
فصلنامه اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 32 (زمستان 1393)
- تاریخ انتشار: 1393/12/24
- تعداد عناوین: 11
-
-
صفحات 407-422
به منظور بررسی اثر طول دوره ی تداخل علف های هرز در شرایط مدیریت مختلف زراعی بر عملکرد و اجزای عملکرد دانه نخود رقم هاشم آزمایشی به صورت اسپلیت پلات با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. سطوح مختلف مصرف نهاده (پر نهاده، متوسط نهاده، کم نهاده) به عنوان عامل اصلی و طول دوره ی تداخل در پنج سطح (0، 15، 30،45 و 60 روز پس از سبز شدن) به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد تراکم علف هرز، وزن خشک علف هرز و تعداد غلاف در بوته تحت تاثیر نوع مدیریت زراعی قرار نگرفت اما ارتفاع نهایی بوته، عملکرد بیولوژیکی و اقتصادی تحت تاثیر نوع مدیریت قرار گرفت و بالاترین مقدار این صفات در سیستم های زراعی پر نهاده مشاهده شد. افزایش طول دوره تداخل سبب کاهش عملکرد دانه، تعداد شاخه جانبی و تعداد غلاف در بوته نخود شد. کاهش عملکرد در تداخل کامل علف های هرز (60 روز تداخل) نسبت به شاهد 80.60 درصد بود. اگرچه تراکم علف هرز با افزایش طول دوره تداخل کاهش پیدا کرد اما وزن خشک علف های هرز افزایش یافت. بررسی ضرایب تابع رگرسیون لجستیکی نشان داد که در شرایط کم نهاده شروع کاهش عملکرد زودتر اتفاق افتاد (24.5 روز بعد از سبز شدن) در حالی که شروع کاهش عملکرد در سیستم پر نهاده تا 26 روز بعد از سبز شدن نخود به تعویق افتاد. نتایج همچنین نشان داد که افزایش طول دوره تداخل تا 60 روز بعد از سبز شدن نخود سبب کاهش عملکرد و اجزای عملکرد دانه نخود می شود اما استفاده از نهاده های بیشتر توان رقابتی نخود را افزایش می دهد.
کلیدواژگان: سطوح مصرف نهاده، کاهش عملکرد، طول دوره ی تداخل، نخود -
صفحات 423-436
به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف آبیاری بر جمعیت علف هرز سوروف، خصوصیات زراعی و عملکرد دو رقم برنج (طارم محلی و شفق)، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه موسسه تحقیقات برنج مازندران (آمل) اجرا شد. عامل اصلی دو رقم برنج شامل: شفق و طارم محلی و عامل فرعی در پنج سطح آبیاری شامل: ارتفاع آب صفر سانتی متر (خاک در حالت اشباع)، 5، 8، 12 سانتی متر و شاهد کنترل علف های هرز بود. نتایج حاصل نشان داد که دو رقم اصلاح شده و بومی و سطوح متفاوت آبیاری سبب تاثیر معنی دار بر تراکم و زیست توده سوروف، عملکرد دانه و بیولوژیک برنج شد. بالاترین عملکرد در دو تیمار کنترل علف هرز در رقم شفق (6344 کیلوگرم در هکتار) و ارتفاع آب 12 سانتی متر به همراه رقم شفق (6074 کیلوگرم در هکتار) و کمترین عملکرد دانه در تیمار ارتفاع آب 5 سانتی متر و رقم طارم (3693 کیلوگرم در هکتار) برداشت شد. در مجموع تیمار ارتفاع آب 12 سانتی متر در حضور رقم شفق به عنوان مناسب ترین تیمار جهت کنترل علف هرز سوروف و حصول عملکردی برابر با وجین دستی در این آزمایش معرفی می گردد.
کلیدواژگان: ارتفاع آب، برنج، سوروف، علف هرز، عملکرد -
صفحات 437-450
به منظور ارزیابی اثرات کشت مخلوط نواری گندم (Triticum aestivum) و کلزا (Brassica napus) و کاربرد کودهای شیمیایی و بیولوژیک بر اجزای عملکرد، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیکی کلزا آزمایش های مزرعه ای به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار طی دو سال زراعی 1390-1389 و 1391-1390 در اراضی تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز اجرا گردید. عامل اول 4 نوع کشت گندم و کلزا شامل کشت خالص کلزا (1A)، کشت مخلوط نواری با الگوی 8:3 (2A)، 4:12 (3A) و 5:16 (4A) به ترتیب ردیف گندم و کلزا و عامل دوم شامل دو سطح کودی 1B: 100% کود شیمیایی (اوره و سوپر فسفات تریپل) و 2B: 50% کود شیمیایی+کود بیولوژیکی (نیتراژین و بارور2) بودند. نتایج نشان داد که کشت مخلوط نواری گندم با کلزا سبب افزایش معنی دار اجزای عملکرد، عملکرد دانه در واحد سطح اشغالی و عملکرد بیولوژیکی کلزا در واحد سطح اشغالی نسبت به کشت خالص گردید. تعداد خورجین در بوته در سیستم های کشت مخلوط بیشتر از کشت خالص کلزا بود. بیشترین عملکرد دانه در واحد سطح اشغالی در سیستم 5:16 ردیف گندم-کلزا با میانگین g.m-276/343 به دست آمد و کمترین آن در کشت خالص کلزا با میانگین g.m-21/260 حاصل شد. میزان عملکرد بیولوژیکی در واحد سطح اشغالی و عملکرد دانه در واحد سطح مخلوط در تیمار 1B به طور معنی داری بیشتر از تیمار 2B بودند ولی این تیمار روی سایر صفات مورد ارزیابی تاثیر معنی داری نداشت. به دلیل این که 1B و 2B از نظر عملکرد دانه در واحد سطح اشغالی اختلاف معنی داری نداشتند و همچنین با توجه به اهمیت کاهش مصرف کودهای شیمیایی و سلامت غذا و محیط زیست، سیستم های کشت مخلوط نواری گندم-کلزا همراه با کاربرد 50% کود شیمیایی+ کود بیولوژیک می توانند به عنوان یک روش زراعی مناسب در منطقه معرفی گردند.
کلیدواژگان: کشت مخلوط نواری، کود بیولوژیک، کود شیمیایی، کلزا، عملکرد دانه -
صفحات 451-464
در راستای کشاورزی پایدار و بررسی تاثیر کودهای زیستی و معدنی فسفره همراه با محلول پاشی عناصر ریزمغذی بر عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا چیتی، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی هنرستان کشاورزی رهال در شهرستان خوی، طی سال زراعی 1391 انجام گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو فاکتور و 3 تکرار اجرا شد. فاکتور اول کود فسفره در چهار سطح (شامل عدم مصرف کود به عنوان شاهد، کود زیستی فسفاته بارور-2، کود زیستی فسفاته بارور-2 همراه با مصرف 100 کیلوگرم در هکتار کود سوپرفسفات تریپل و مصرف فقط 200 کیلوگرم در هکتار کود سوپر فسفات تریپل) و فاکتور دوم محلول پاشی عناصر ریزمغذی با کود مایع میکرو در سه سطح (شامل عدم محلول پاشی به عنوان شاهد، محلول پاشی به نسبت 2 در هزار و محلول پاشی به نسبت 4 در هزار) در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که تاثیر کود فسفره به جز تعداد دانه در نیام و وزن صد دانه، بر ارتفاع بوته، تعداد انشعاب در بوته، تعداد برگ در بوته، تعداد نیام در بوته، شاخص برداشت و عملکرد دانه معنی دار بود. بیشترین عملکرد دانه در تیمارهای استفاده از کود سوپر فسفات تریپل و استفاده از کود زیستی فسفاته بارور-2 همراه با 50% کود سوپر فسفات تریپل مشاهده شدند و این دو تیمار از نظر عملکرد دانه در یک گروه آماری قرار گرفتند. بنابراین، به منظور کاهش مصرف کود شیمیایی و حفظ منابع محیطی، مصرف کود زیستی فسفاته بارور 2 قابل توصیه است. تاثیر محلول پاشی عناصر ریزمغذی نیز به جز تعداد دانه در نیام و وزن صد دانه بر ارتفاع بوته، تعداد انشعاب در بوته، تعداد نیام در بوته، شاخص برداشت و عملکرد دانه معنی دار بود. بیشترین عملکرد دانه در حالت استفاده از محلول پاشی 4 و 2 در هزار عناصر ریزمغذی مشاهده شد و این دو تیمار از نظر عملکرد دانه در یک گروه آماری قرار گرفتند.
کلیدواژگان: عملکرد، عناصر ریزمغذی، کود زیستی و معدنی فسفره، محلول پاشی -
صفحات 465-482
به منظور بررسی توانایی قارچ تریکودرما هارزیانوم در کاهش اثرات زیان بار کادمیوم (Cd) بر رشد و عملکرد جو رقم صحرا (Hordeum vulgare L. variety ‘Sahra’)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار به صورت گلدانی اجرا گردید. فاکتورهای آزمایشی شامل استفاده از قارچ تریکودرما هارزیانوم (حضور و عدم حضور قارچ) و نیترات کادمیوم (صفر، 50، 100 و 150 میلی گرم بر لیتر) بودند. نتایج نشان داد که برهمکنش تریکودرما و سطوح مختلف نیترات کادمیوم بر عملکردهای بیولوژیک و کاه، شاخص برداشت، تعداد سنبله در بوته و تعداد دانه در سنبله معنی دار بودند. تریکودرما در تمامی سطوح آلودگی به نیترات کادمیوم تاثیر کاملا معنی داری بر بهبود عملکردهای بیولوژیک و کاه گیاه جو داشتند. تریکودرما در دو سطح 50 و 100 میلی گرم بر لیتر نیترات کادمیوم توانست به طور معنی داری تعداد سنبله در بوته را افزایش دهد. افزایش سطح آلودگی به کادمیوم باعث کاهش معنی داری در عملکرد دانه (19 درصد)، وزن هزار دانه (18 درصد)، ضریب تسهیم (57 درصد) و شاخص تحمل (23 درصد) شد. همچنین، حضور تریکودرما در محیط رشد گیاه تاثیر معنی داری بر بهبود عملکرد دانه و شاخص تحمل گیاه داشت به طوری که این صفات در مقایسه با شاهد به ترتیب 17 و 22 درصد افزایش یافتند. در مجموع، به نظر می رسد در سطوح پایین و متوسط نیترات کادمیوم (50 و 100 میلی گرم بر لیتر) مصرف تریکودرما می تواند موجب بهبود رشد و عملکرد گیاه جو گردد.
کلیدواژگان: تریکودرما هارزیانوم، جو، شاخص تحمل، عملکرد، کادمیوم -
صفحات 483-498
به منظور بررسی اثرهای سطوح آبیاری و سوپرجاذب بر عملکرد و درآمد توتون بارلی21، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در 4 تکرار با 3 سطح آبیاری 80، 120 و 160 میلی متر تبخیر از تشتک کلاس A و مصرف مقادیر صفر، 5، 10 و 15 گرم در مترمربع سوپرجاذب A200 در سال 1389 در شهرستان مهاباد انجام گرفت. افزایش زمان آبیاری از 80 به 160 میلی متر تبخیر، ارتفاع بوته (13%)، وزن کل (10%) و درآمد کل (15%) را کاهش داد. مصرف سوپرجاذب موجب افزایش عملکرد کمی توتون شد به طوری که مصرف 5، 10 و 15 گرم آن نسبت به تیمار شاهد، وزن کل را به ترتیب 4، 7 و 10 درصد و درآمد کل را به ترتیب 7، 8 و 13 درصد افزایش داد. مصرف هر کیلوگرم سوپرجاذب (با قیمت حداقل 120000 تومان) به طور متوسط 2580 تومان در هکتار افزایش درآمد را نسبت به عدم مصرف آن نشان داد. درکل افزایش زمان آبیاری موجب کاهش کمیت، کیفیت و درآمد توتون گردید و مصرف سوپرجاذب کمیت و درآمد توتون را افزایش داد ولی با توجه به قیمت بالای سوپر جاذب، مصرف آن را با این شرایط برای گیاه توتون نمی توان توصیه کرد.
کلیدواژگان: آبیاری، توتون، درآمد، سوپرجاذب، عملکرد برگ خشک -
صفحات 499-516
خشکی یکی از مهم ترین عوامل تنش زای محیطی است که به شدت رشد و عملکرد گیاهان زراعی را تحت تاثیر قرار می دهد. ولی پاسخ گیاهان به این عوامل تنش زا بسته به زمان وقوع از نظر مرحله رشدی گیاه متفاوت است. لذا هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر اعمال سطوح مختلف تنش کم آبی (آبیاری پس از 50، 80، 110، 140 و 170 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر) در مراحل مختلف رشد و نمو آمارانت (استقرار بوته ها، آغاز ساقه دهی، آغاز گلدهی و پر شدن دانه ها) بود. برای این منظور اقدام به تعیین میزان تولید دانه، درصد پروتئین و عملکرد روغن گردید. ارزیابی های فیزیولوژیک نیز جهت تعیین میزان تنظیم اسمزی و تغییر فعالیت سیستم آنتی اکسیدانی انجام پذیرفت. نتایج به دست آمده از این بررسی نشان داد اعمال تنش کم آبی بسته به شدت و دوام تنش باعث افت بین حداقل 10 تا حداکثر 89 درصدی عملکرد دانه، 28 تا 70 درصدی شاخص برداشت، 12 تا 32 درصدی پروتئین دانه و 29 تا 97 درصدی عملکرد روغن در این گیاه می شود که نشان از حساسیت بالای تولید دانه و روغن مخصوصا در تنش های شدید و طولانی مدت دارد. نتایج بررسی تغییرات مواد اسمزی (پرولین و کربوهیدرات های محلول) نشان داد این گیاه با قرار گرفتن در شرایط تنش کم آبی میزان پرولین و کربوهیدرات های محلول را به ترتیب تا 31 و 50 درصد افزایش می دهد. توانایی گیاه در این افزایش در خشکی های شدید کاهش می یابد. به همین ترتیب، آمارانت برای مقابله با تنش کم آبی اقدام به افزایش میزان آنزیم های آنتی اکسیدان شامل کاتالاز، پراکسیداز و سوپراکسیددیسموتاز به ترتیب تا حداکثر 53، 23 و 79 درصد می کند که نقش مهم تر آنزیم سوپراکسید دیسموتاز را در مقابله با گونه های فعال اکسیژن و تنش اکسیداتیو ناشی از آن نشان می دهد. بر اساس این بررسی نشان داده شد که آمارانت گیاهی حساس در برابر کم آبی های متوسط و شدید (110 تا 170 میلی متر تبخیر از تشتک) و با تحمل مناسب به میزان آب حاصل از آبیاری با دور پس از 80 میلی متر تبخیر از تشتک می باشد به طوری که با کاهش 60 درصدی در آب مصرفی (آبیاری پس از 80 به جای 50 میلی متر تبخیر از تشتک) عملکرد دانه این گیاه با کاهشی حدود 17 درصد، محصولی در حدود 245 گرم در متر مربع (2.45 تن در هکتار) تولید می کند.
کلیدواژگان: آمارانت، تنظیم اسمزی، سیستم آنتی اکسیدانی، عملکرد دانه -
صفحات 517-534
به منظور مطالعه اثر تنش های خشکی و شوری بر برخی خصوصیات جوانه زنی، محتوای رنگدانه های فتوسنتزی و آنزیم های آنتی اکسیدان کاتالاز (CAT)، آسکوربات پراکسیداز (APX) و گلوتاتیون پراکسیداز (GPX) برگ گلرنگ، آزمایشی در شرایط کنترل شده به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با چهار تکرار در سال 1391 در محل آزمایشگاه و گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه زابل اجرا گردید. برای ایجاد سطوح تنش خشکی (0، 6- و 8- بار) از پلی اتیلن گلیکول، و سطوح تنش شوری (5، 10 و 15 دسی زیمنس بر متر) از منبع کلرید سدیم استفاده شدند. نتایج نشان دادند که اثرات فاکتورها بر درصد و سرعت جوانه زنی، محتوای کلروفیل های a و b و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان معنی دار بودند. نتایج بررسی آزمایشگاهی نشان داد که کاهش درصد و سرعت جوانه زنی ناشی از منفی تر شدن پتانسیل اسمزی در سطوح خشکی و شوری اعمال شده بوده است. سنجش رنگیزه های نوری برگ های رشد یافته در گلخانه نیز به طور معنی داری با افزایش شدت تنش، کاهش نشان داد. تنش کم آبی و افزایش نمک های محلول در آب، با ایجاد تنش اکسیداتیو منجر به تغییر در میزان فعالیت برخی آنزیم های آنتی اکسیدان گردید. به طوری که فعالیت دو آنزیم کاتالاز و گلوتاتیون پراکسیداز با افزایش شدت تنش خشکی ناشی از پلی اتیلن گلیکول افزایش ولی با افزایش تنش شوری کاهش نشان داد. فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز نیز تحت تاثیر خشکی افزایش یافت. مطالعه اثر متقابل تنش های خشکی و شوری مشخص نمود که در تنش ملایم آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز، و در تنش های شدید آنزیم آسکوربات پراکسیداز افزایش بیشتری یافتند که بیان گر تولید و فعالیت بیشتر سیستم دفاعی گیاه از جمله این آنزیم ها در شرایط تنش های اعمال شده می باشد و منجر به محافظت یا تحمل گیاه در شرایط تنش اکسیداتیو ناشی از خشکی و شوری آب آبیاری می شود.
کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدان، جوانه زنی، کلروفیل، گلرنگ -
صفحات 535-552
به منظور بررسی تاثیر پیش تیمار بذر بر صفات مورفوفنولوژیک و عملکرد دانه ژنوتیپ های مختلف عدس در شرایط دیم و آبیاری تکمیلی، آزمایشی در سال زراعی 91- 1390 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام انجام شد. آزمایش به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. عامل اصلی آزمایش شامل شرایط رطوبتی (آبی و دیم) و عوامل فرعی شامل ترکیب ژنوتیپ های مختلف عدس (گچساران، کیمیا، 6037ILL، محلی) و سطوح مختلف پی ش تیمار بذر (شاهد، پیش تیمار هیدرو، پیش تیمار کینتین، پیش تیمار KNO3، پیش تیمار PEG 8000) می باشند. نتایج نشان دادند که اثر ژنوتیپ تقریبا در تمام صفات بررسی شده در سطح احتمال 1 درصد معنی دار شد. اثر متقابل هر سه فاکتور بر تعداد برگ در بوته، تعداد شاخه فرعی در بوته، تعداد گل در بوته، تعداد گل خشکیده در بوته و وزن خشک بوته در سطح احتمال یک درصد و بر صفت عملکرد دانه در سطح 5 درصد معنی دار بود. در شرایط دیم، پیش تیمار نیترات پتاسیم با ژنوتیپ محلی از نظر صفات مورفولوژیک مورد بررسی و با ژنوتیپ 6037ILL از نظر صفت عملکرد دانه بهترین ترکیب تیماری بودند.
کلیدواژگان: آبیاری تکمیلی، پیش تیمار بذر، دیم، ژنوتیپ، عدس -
صفحات 553-566
این تحقیق به منظور بررسی اثر غلظت های متفاوت اسید آسکوربیک (صفر، 10 و 20 میلی مولار) بر رشد، وزن تازه و خشک اندام های مختلف گیاه ریحان تحت سطوح مختلف آرسنیک (صفر، 40، 80 و 120 میلی گرم در کیلوگرم خاک) در شرایط گلدانی انجام گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی با سه تکرار در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه زابل اجرا گردید. در گیاهان تیمار شده با آرسنیک، کلیه خصوصیات رشدی، وزن تازه و خشک اندام های هوایی و ریشه و رنگیزه های فتوسنتزی کاهش یافتند. کاربرد اسید آسکوربیک به ویژه با غلظت 20 میلی مولار در شرایط تنش آرسنیک، توانست با افزایش مقدار و فعالیت رنگیزه های فتوسنتزی در گیاه ریحان، منجر به کاهش اثرات منفی عنصر سنگین و افزایش سطح برگ، وزن تر و خشک ساقه نسبت به گیاهان شاهد (غلظت صفر اسید آسکوربیک) شود. قابل ذکر است که کاربرد محلول پاشی اسید آسکوربیک تاثیر معنی داری در بهبود شرایط و افزایش صفات ارتفاع بوته، وزن تر و خشک ریشه و تعداد برگ در مقایسه با گیاهان شاهد نداشت ولی به طور کلی منجر به بهبود عملکرد، خصوصیات رشدی و رنگیزه های فتوسنتزی و افزایش تحمل این گیاه در برابر تنش عنصر سنگین آرسنیک گردید.
کلیدواژگان: آرسنیک، رنگیزه های فتوسنتزی، ریحان، محلول پاشی -
صفحات 567-578
افزایش عملکرد ماش مستلزم به کارگیری مدیریت صحیح به زراعی است. به منظور بررسی اثر سطوح مختلف کودهای آلی و تاریخ کاشت بر سطح برگ، وزن خشک کل، وزن ساقه خشک، وزن برگ خشک، طول ساقه و عمق نفوذ ریشه دو رقم ماش آزمایشی به صورت اسپیلت پلات فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 93-92 در شهرستان علی آباد کتول اجرا گردید. عوامل آزمایش شامل: کود آلی به عنوان کرت اصلی در چهار سطح (1- شاهد، 2- کود کمپوست 10تن در هکتار، 3- کود دامی 30 تن در هکتار و 4- مصرف توام کود دامی و کمپوست 20 تن در هکتار) و دو رقم (بومی علی آباد کتول و اصلاح شده VC) و سه تاریخ کاشت (21 خرداد، 10 تیر و 30 تیر) به صورت فاکتوریل در کرت های فرعی بودند. نتایج نشان داد که تاریخ کاشت اثر معنی داری در سطح احتمال 1 درصد بر سطح برگ، وزن خشک کل، وزن ساقه خشک، وزن برگ خشک، طول ساقه و در سطح احتمال 5 درصد بر عمق نفوذ ریشه در مرحله رشد اولیه گیاه (دانه رست) داشت. همچنین کاربرد کودهای آلی مختلف (کود کمپوست، کود دامی و مصرف توام کمپوست و دامی) تاثیر معنی داری بر ارتفاع ساقه و عمق نفوذ ریشه داشت و در تمام موارد رقم بومی نسبت به رقم VC در مرحله گیاهچه گی به دلیل جذب بیشتر مواد آلی موجود در کودهای آلی و سازگاری بیشتری با شرایط محیطی رشد داشت. در نتیجه سازگاری محیط با رقم مورد کاشت، انتخاب تاریخ کاشت مناسب و استفاده از کودهای آلی، به خصوص اختلاط کود دامی وکمپوست با هم، می توانند اثرات مثبتی بر رشد گیاه ماش در شرایط معتدل و مرطوب درمزرعه ای واقع درشهرستان علی آباد کتول داشته باشند.
کلیدواژگان: تاریخ کاشت، دانه رست، رقم، کمپوست، ماش
-
Pages 407-422
A field experiment was conducted in 2012 at the Agricultural Research Station of Motahari of Sabzevar¡ to determine the influence of different crop management practices and weed interference duration on grain yield and yield components of chickpea (Cicer arietinum L.). A split plot experiment was employed in randomized complete block design with three replications. The main plots consisted of three crop management practices (Low¡ Medium and High input levels) and sub plot of five weed interference duration (0 as control¡ 15¡ 30¡ 45 and 60 weedy days after chickpea emergence). The results showed weed density¡ weed dry weight and number of plants per pod were not affected by crop management practices¡ however¡ plant height¡ biological and economic yield were inflenced by crop management practices. High input level had the highest plant height¡ biological and economic yield. Increased interference reduced yield¡ number of plants per pod and number of branches per plant of chickpea. Yield loss after full-season weed competition (60 days interference) was 80.60% as compared to control. Although increasing of weed interference reduced weed density but weed dry weight was increased. Fitted logistic regression function coefficients showed that the onset of yield loss was earlier (24.5 days after emergence) at low input levels while at high input levels it was postponed to 26 days after emergence. It can be conducted that increasing interference duration would reduce yield and yield components of chickpea¡ but under high input conditions competitiveness of chickpea will be increased.
Keywords: Chickpea, Input levels, Interference, yield Loss -
Pages 423-436
An experiment was conducted at research farms of the Rice Research Institute of Iran (at Amol, Mazandaran province) to study the effect of different irrigation levels on the population of barnyardgrass (Echinocloa crus-galli (L.) Beauv.) and agronomical traits related to paddy yield of two rice cultivars (Tarom-Mahali and Shafagh). Treatments were arranged in split plot experiment based on randomized complete block design with three replications. Main-plots were two rice cultivars (Tarom-Mahali and Shafagh) and sub-plots were five levels, four levels of irrigation (0, 5, 8, 12 cm of water depth) and a weed control treatment. Results showed that cultivars and irrigation levels had significant effects on density and biomass of barnyard grass and also paddy and biological yield of rice. Generally, this highest seed yield was obtained in weed control using Shafagh cultivar (6344 kg.ha-1) and water level of 12 cm Shafagh cultivar (6074 kg.ha-1) while, the lowest seed yield was in the 5cm level of water Tarrom cultivar (3693 kg.ha-1). As a whote it could be concluded, water depth treatment of 12 cm Shafagh cultivar, were identified as the most appropriate treatment.
Keywords: Barnyard grass, rice, Water depth, Weed control, Yield -
Pages 437-450
To evaluate the effects of wheat (Triticum aestivum) and oilseed rape (Brassica napus) strip intercropping on yield components, seed and biological yields of oilseed rape, field experiments were carried out as factorial based on randomized complete block design with three replications at Research Farm of Tabriz University, Tabriz, Iran during 2010-2012 cropping seasons. The first factor consisted of four types of wheat and oilseed rape cropping system, sole crop of oilseed rape (A1),: strip intercropping with 8:3 (A2), 12:4 (A3) and 16:5 (A4) of wheat and oilseed rape rows, respectively and the other factor consisted of two fertilizer levels, B1: 100% chemical fertilizers (urea and triple superphosphate) and B2: 50% chemical fertilizers biofertilizers (Nitrazhin and Barvar2). The results showed that strip intercropping of wheat- oilseed rape resulted in significant increase in yield components, seed yield per occupied unit area and biological yield per occupied unit area of oilseed rape as compared with mono-cropping. The number of silique per plant in intercropping systems was significantly higher than that of mono-cropping. The highest seed yield was obtained in the 16:5 rows of wheat-oilseed rape with 343.76 g.m-2 and the lowest mean was observed in mono-cropping of oilseed rape with 260.21 g.m-2. Biological yield per occupied unit area and seed yield per intercropped unit area in B1 were significantly greater than that of B2, but this treatment had no significant effect on the other traits. Because, B1 and B2 had no significant difference in seed yield per occupied unit area and due to the importance of reduction in chemical fertilizers consumption and food and environmental health care, strip intercropping of wheat-oilseed rape under 50% chemical fertilizers biofertilizers can be recommended as a suitable cultural method.
Keywords: Strip intercropping, Seed yield, biological fertilizer, Chemical fertilizer, Oilseed rape -
Pages 451-464
In connection with sustainability of agriculture the effect of biological and mineral phosphorus fertilizers together with spraying plants with microelements on yield and yield components of pinto bean was investigated in an experiment at the Research Station of Rahal Agricultural College in Khoy city in 2012 growing season. The experiment was used factorial based on randomized complete block design with three replications and two factors. The first factor consisted of phosphorus fertilizer in four levels (without using of fertilizer, as ontrol; barvar-2-phosphate biofertilizer, barvar-2phosphate biofertilizer together with super phosphate at the rate of 100 kg.ha-1 and only super phosphate at the rate of 200 kg.ha-1) and Second factor consisted of micro element spraying of plants with liquid fertilizer in three levels (without spraying, as control; micro element spraying with concentration of 2% and micro elements spraying with concentration of 4%). The results showed that phosphorus fertilizers, affected except number of grains per pod and 100 seed weight, the plant height, number of main branches per plant, number of leaf per plant, number of pods per plant, harvest index and grain yield significantly. Maximum grain yield were obtained from treatments of super phosphate at rate of 200 kg.ha-1 and barvar-2 phosphate biofertilizer together with super phosphate at rate of 100 kg.ha-1. However, the yields of these two treatments were statistically the same. Therefore, reduce use of chemical fertilizers and protect of natural resources, the use of barvar-2 phosphate biofertilizer is advisable. The effect of spraying plants with micro elements on traits, except number of grains per pod and 100 seed weight, like plant height, number of main branches per plant, number of leaf per plant, number of pods per plant, harvest index and grain yield were significant. Maximum grain yield was also obtained from spraying plants by micro elements with density of 2% and 4% and these two experimental treatments were placed in the same statistical group.
Keywords: Biological, mineral fertilizers, Micro elements, Spraying, Yield -
Pages 465-482
To investigate the effect of Trichoderma harzianum, as a bioabsorbant to ameliorate the harmful effects of cadmium (Cd) on growth and yield of barley (Hordeum vulgare L. variety Sahra), a factorial pot experiment based on completely randomized design with three replicates was conducted. Trichoderma harzianum withtwo levels (with and without inoculation) and cadmium nitrate with four levels (0, 50, 100 and 150 mg.L-1) were the treatments. Results of ANOVA revealed that there was a significant interaction between Trichoderma and cadmium nitrate in terms of biological yield, straw yield, harvest index, spike number per plant and seed number per spike. Mean comparisons showed that Trichoderma inoculation at all Cd levels significantly improved both biological and straw yields. Trichoderma at 50 and 100 mg.L-1 of Cd also increased the spike number per plant (up to 120 and 66%, respectively) significantly. Increasing Cd levels decreased seed yield (19%), 1000 seed weight (18%), partitioning coefficient (57%) and tolerance index (23%) significantly. Inoculation of Trichoderma into growth medium had a significant effect on seed yield and tolerance index (up to 17 and 22%, respectively). In conclusion, Trichoderma harzianum inoculation at lower concentrations of Cd (50 and 100 mg.L-1) could be effective to improve growth parameters of barley plant.
Keywords: Barley, Cadmium, Tolerance index, Trichoderma harzianum, Yield -
Pages 483-498
In order to study the effect of different levels of irrigation and different rates of A200super absorbent on dry leaf yield of tobacco burley21, a factorial experiment with four replications was conducted in RCB, during crop season of 2010. The levels of irrigations )80, 120 and 160 mm evaporation from A pan( and four levels of super absorbent (0, 5, 10 and 15 g.m-1). Increasing irrigation interval length from 80 to 160 mm evaporation from pan decreased plant height, dry leaf yield and total income by 13, 10 and 15%, respectivly. Application of 5, 10 and 15 g.m-1 of super absorbent compared to control increased dry yield of leaf by 4, 7 and 10%, and total income by 7, 8 and 13%, respectively. Results also showed that application of 1 kg of super absorbent (costed at least 120000 toman/kg) increased total income by 2580 toman. In general, delayed irrigation decreased quantity and income of tobacco. On the other hand, application of super absorbent increased quantity, quality and income of tobacco as compared to the control treatment, since super absorbent is expensive, its application would not be economical and it is thus not recommended.
Keywords: Dry leaf yield, Income, Irrigation, Super absorbent, Tobacco -
Pages 499-516
Drought is one of the most important environmental stresses that highly affect crop growth and yield. But the response of crops to stress depending on the timing of crop growth stages is different. The purpose of this study was to investigate effect of different levels of water stress (irrigation after 50, 80, 110, 140 and 170 mm evaporation from pan) on different stages of Amaranth growth (establishment, branching, flowering and grain filling). To find the effects of water deficit stress on this plant it was decided to determine its protein percentage, oil and grain yields under drought stress. Evaluation of physiological characteristics as to the extent of osmotic adjustment and antioxidant activity was also carried out. Results showed that water deficit stress,depending on the severity and duration of stress, caused a reduction between between a minimum of 10 to a maximum of 89 percent in yield, 28 to 70 percent in harvest index, 12 to 32 percent in grain protein and 29 to 97 percent in oil yield. This indicates the high sensitivity of grain and oil yields to severe and prolonged drought stresses. Changes in osmotic substances (proline and soluble carbohydrates) showed that this crop under water stress conditions increased proline and soluble carbohydrates by 31 and 50 percents, respectively. Thus, if could be said that under severe droughts the ability of crops to cops with drought will be reduced. Similarly, amaranth, to cope with water stress, increases the amount of antioxidant enzymes like catalase, peroxidase and super oxid dismutase up to 53, 23 and 79%, respectively. Higher amount of super oxid dismutase enzyme produce as the result of drought stress may play an important role to cope with reactive oxygen species and oxidative stresses.
Keywords: Amaranth, Antioxidant systems, Grain yield, Osmotic adjustment -
Pages 517-534
To evaluate the effects of drought and salinity stresses on some germination characteristics, contents of photosynthetic pigments and antioxidant enzymes (CAT, APX and GPX) in the leaves of safflower, a factorial experiment based on CRD was conducted during 2012 at both laboratory and greenhouse of Zabol University with four replications. To expose the plants to drought (0, -6 and -8 bars) and salinity stresses (5, 10 and 15 ds.m-1) PEG 6000 and NaCl were used respectively. The results indicated that the effects of factors on germination percentage and rate, chlorophyll a and b contents and antioxidants enzymes activities were significant. The result of laboratory study revealed a reduction in percentage and speed of germination when plants exposed to negative osmotic potential. Photosynthetic pigments of plant leaves grown in greenhouse significantly decreased by increasing drought and salinity stresses. Increasing drought stress along with soluble salts changed the activity of some antioxidant enzymes. Enzymes activity of both CAT and GPX were increased when the plants expose to PEG drought stress, but decreased against the levels of salt stress. APX activity also increased due to drought stress. Interactive effects of drought×salinity stresses indicated that under lower stress GPX enzymes increased salinity, and under severe stress APX was highly increased. It means the production and activity of plant defensive system like these enzymes in recent tensions and leads to protect or make plants tolerate against oxidative stress induced by drought and salinity.
Keywords: antioxidant enzymes, Germination, Chlorophyll, safflower -
Pages 535-552
To study the effects of seed priming on Phenological and morphological characteristics of different lentil genotypes (Lens culinaris L.) under rainfed and supplemental irrigation condidions, a field experiment was conducted at the Research Field of the Faculty of Agriculture, Ilam University in 20112012. The experiment used was a split- factorial based on RCBD with three replications. The main plots were allocated supplemental irrigation and rainfed conditions and sub plots to the factorial of different lentil genotypes (Gachsaran, Kimia, ILL6037, landrace) and seed priming treatments (Control, hydro, Kinetin, KNO3, PEG 8000). The results showed that genotypic effects, on almost all characteristics were significant at 1% probability levels. The triple interaction was significant at 1% probability levels fornumber of leaves and number of secondary branches, number of flowers and number of dried flowers per plant and also plant dry weight. Seed primings of landrace genotype with KNO3 for morphological characteristics and ILL 6037 with this chemical for seed yield under rain-fed conditions were the best treatment conbinations.
Keywords: Genotype, Lentil, Rain, fed, Seed priming, Supplemental irrigation -
Pages 553-566
This study was conducted to investigate the effects of different concentrations of ascorbic acid (0, 10 and 20 mM) on growth, fresh and dry weight of basil under different levels of arsenic (0, 40, 80 and 120 mg.kg-1 of soil) in pots. The experiment was factorial based on a randomized complete block design with three replications. It was carried out in greenhouse at the Faculty of Agriculture, University of Zabol. All growth characteristics, fresh and dry weight of shoots and roots and photosynthetic pigments of plants treated with arsenic decreased. Application of ascorbic acid, especially at concentration of 20 mM, could increase the amount and activity of photosynthetic pigments in basil which resulted, in reducing the negative effects of arsenic and an increase on leaf area, fresh and dry weight of shoot as compared with those of control (non-application of ascorbic acid). Foliar application of ascorbic acid did not have significant effect on plant height, fresh and dry weight of roots and leaves as compared with those of the control.
Keywords: Arsenic, basil, Photosynthetic pigments, Spraying -
Pages 567-578
Proper management is required to increase yields of Vigna radiata. To evaluate the effect of different levels of organic fertilizers and date of planting on the yield of two varieties of Vigna radiata, a split plot factorial experiment was carried out on randomized complete blocks with three replications in a field located in Ali-Abad Katoul in growing season of 2013-14. Experimental factors consisted of organic fertilizer at four levels, 1 control, 2 compost (10 tons in hectare), 3 manure (30 tons in hectare), and 4 combined use of manure and compost (20 tons per hectare), two varieties (native to Ali-Abad Katoul and improved VC) and three planting dates (June 11, July 1, July 21). The results showed a significant effect of planting date on the leaf area, total dry weight, shoot dry weight, leaf dry weight, stem length at 1%, and the same effect on the root penetration in the initial growth stage of the plants (seedlings) and 5% levels of probabilities respectivly. The application of organic fertilizers (compost, manure, and a compost and manure mixture) had a significant effect on the plant height and root depth at the 5% level of probabilites. Al together, the local Ali-Abad Katoul variety grew better than the VC variety. We conclude that the environment compatibility of variety, proper planting dates and use of organic fertilizers, especially mixed with manure compost, can have a positive effect on Vigna radiata growth.
Keywords: compost, Date of planting, Seedlings, variety, Vigna radiata