فهرست مطالب

فصلنامه اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 21 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عباس ملکی، پگاه سیدان، احمد طهماسبی صفحات 1-12

    به منظور بررسی واکنش سه رقم گندم نان به مقادیر مختلف کاشت بذر، آزمایشی در سال زراعی 87-1386 در منطقه سرابله استان ایلام انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی با چهار مقدار کاشت بذر و سه رقم در چهار تکرار اجرا گردید. رقم های مورد بررسی بر حسب سال معرفی شامل ارقام چناب، فلات و چمران و سطوح مختلف مقادیر کاشت بذر شامل چهار سطح 200، 300، 400 و 500 بذر در متر مربع بودند. نتایج آزمایش نشان داد که در بیشتر صفات مورد بررسی، اختلاف معنی داری میان ارقام و همچنین سطوح مختلف مقادیر کاشت بذر وجود داشت. رقم چمران با 45.5 درصد و رقم چناب با 39.89 درصد به ترتیب بیشترین و کمترین میزان شاخص برداشت و مقدار کاشت 400 بذر در مترمربع با میانگین 46.77 درصد بدون اختلاف با تراکم 300 بذر در مترمربع بیشترین شاخص برداشت و مقدار کاشت 500 بذر در مترمربع کمترین شاخص برداشت را به خود اختصاص دادند. همچنین، رقم فلات با 4896.87 بدون اختلاف معنی دار با رقم چمران و رقم چناب با 4143.75 کیلوگرم در هکتار به ترتیب بیشترین و کمترین عملکرد دانه و مقدار کاشت 400 بذر در مترمربع با 5185.82 کیلوگرم در هکتار و مقدار کاشت 200 بذر در مترمربع کمترین عملکرد دانه را تولید کرد. بررسی نتایج ضرایب همبستگی نشان داد که شاخص برداشت (**84/0=r) و تعداد دانه در سنبله (**79/0=r)، وزن هزار دانه (*59/0=r) بیشترین همبستگی را با عملکرد دانه داشتند.

    کلیدواژگان: گندم نان، مقادیر مختلف کاشت بذر، عملکرد دانه
  • داود حسن پناه، حسن حسن آبادی صفحات 13-26

    به منظور تعیین درصد کاهش عملکرد غده در اثر خسارت شبیه سازی شده تگرگ از طریق تخریب اندام های هوایی بوته ها در مراحل مختلف رشد سیب زمینی رقم آگریا، آزمایشی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل در سال 1389 بر اساس طرح آماری فاکتوریل بر پایه بلوک های کامل تصادفی با دو عامل در چهار تکرار اجرا گردید. عامل اول شامل شش سطح درصد تخریب اندام های هوایی بوته ها (0، 20، 40، 60، 80 و 100 درصد) و عامل دوم شامل پنج سطح مرحله رشد گیاه (2، 5، 8، 11 و 15 هفته پس از سبز شدن) بودند. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد بین سطوح درصد و زمان تخریب اندام های هوایی بوت ه ها و اثرمتقابل بین آنها از لحاظ عملکرد غده قابل فروش اختلاف معنی داری وجود داشت. در مراحل اولیه رشد رویشی (2 هفته پس از سبز شدن) درصد کاهش عملکرد غده ناچیز بود. وقوع خسارت در مرحله غده زایی و حجیم شدن (5، 8 و 11 هفته پس از سبز شدن) باعث کاهش شدید عملکرد غده شد. مجددا در اواخر مرحله حجیم شدن غده ها (14 هفته پس از سبز شدن) درصد کاهش عملکرد غده قابل فروش کمتر بود. درصد کاهش عملکرد غده قابل فروش در درصد و زمان وقوع خسارت از طریق رگرسیون محاسبه شد. این آزمایش نشان داد که نسبت عملکرد غده قابل فروش به عملکرد غده غیر قابل فروش در مراحل اولیه رشد رویشی، در اواخر مرحله حجیم شدن غده ها و زمان از بین رفتن اندام های هوایی زیاد و در مرحله غده زایی و حجیم شدن غده ها کم بود.

    کلیدواژگان: سیب زمینی، خسارت، عملکرد، رگرسیون
  • حمید مدنی، ماهش آپادهایایا، گریگوری استاپس صفحات 27-36

    اثرات آللوپاتیک عصاره آبی برگ های هوری الیسوم که یکی از علف های هرز خانواده کروسیفر می باشد در مرحله روزت بر علیه سایر گراس های مرتعی (گرد سفید) مانند علف تابستانی (جون گراس)، علف بره (فستوکا)، علف گندمی (بلوبانچ) و علف بام (علف جارو یا چیت گراس) و خود گیاه مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش بر اساس عصاره آبی حاصل از شستشوی برگ ها و اثر آللوپاتیک آن بر جوانه زنی بذر هوری الیسوم، علف تابستانی (جون گراس)، علف بره (فستوکا)، علف گندمی (بلوبانچ) و علف جارو (چیت گراس) با استفاده از پتری دیش صورت گرفت. بر اساس این مطالعه برگ های هوری الیسوم در مرحله روزت دارای اثرات آللوپاتیک در کاهش دادن درصد جوانه زنی بذر گونه های مرتعی مجاور مانند تابستانی (جون گراس)، علف بره (فستوکا)، علف گندمی (بلوبانچ) و علف جارو (چیت گراس) و خود آن نیز می باشد. همچنین بررسی های انجام یافته به کمک عصاره آبی حاصل از شستشوی برگی نشان داد که فرآیند جوانه زنی بذور علف جارو (چیت گراس) بیشتر از بذور سایر گیاهان مورد استفاده در این بررسی نسبت به آللوپاتی عصاره آبی 4 درصد تهیه شده از برگ های هوری الیسوم حساسیت داشت و کاهش معنی داری نشان داد. بنابراین، به نظر می رسد اثرات خودبازدارندگی جوانه زنی بذر این گیاه می تواند از استقرار بیشتر گیاهچه های گیاهان مجاور گیاه مادری جلوگیری کند.

    کلیدواژگان: اللوپاتی، بذر، علف هرز، هوری الیسوم
  • مینا مقدس زاده اهرابی، محمد مقدم واحد، سعید اهری زاد، سیدابوالقاسم محمدی صفحات 37-56

    ایران جزو مناطق خشک و نیمه خشک جهان محسوب می گردد و گندم به عنوان یک محصول استراتژیک در اکثر نقاط کشور با مشکل کمبود آب مواجه است. بنابراین، شناسایی ارقام متحمل به تنش خشکی یکی از اهداف اصلی در زراعت می باشد. به منظور بررسی اثر تنش خشکی در مرحله سنبله دهی، 72 لاین اینبرد نوترکیب گندم بهاره حاصل از تلاقی رقم آمریکایی Yecora Rojo (پرمحصول، پاکوتاه و زودرس) به عنوان والد پدری و لاین ایرانی 49 .No (پابلند و دیررس) به عنوان والد مادری، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو تکرار در سال زراعی 1388 در ایستگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز به اجرا درآمد. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد که بین لاین ها از نظر کلیه صفات مورد مطالعه در سطح احتمال یک درصد اختلاف معنی دار وجود دارد. اختلاف بین شرایط عادی و تنش خشکی نیز برای کلیه صفات به جز شاخص برداشت، تعداد دانه در سنبله و تعداد روز تا ظهور سنبله معنی دار شد. اثر متقابل لاین × شرایط برای هیچ کدام از صفات معنی دار نشد. بنابراین، امکان مقایسه لاین ها در متوسط شرایط محیطی فراهم شد. از نظر عملکرد دانه، لاین های 96، 122، 123 و 155 به عنوان برترین لاین ها شناخته شدند. شاخص های MP، GMP و STI به عنوان موثرترین شاخص ها جهت شناسایی لاین های برتر و ضعیف شناخته شدند. با توجه به شاخص های مذکور لاین های 96، 122، 123، 138، 149 و 155 به عنوان لاین های برتر شناسایی شدند. براساس تجزیه رگرسیون گام به گام عملکرد دانه با سایر صفات، به ترتیب تعداد دانه در سنبله، تعداد سنبله در مترمربع و وزن هزاردانه به عنوان متغیرهای تاثیرگذار بر عملکرد دانه وارد مدل نهایی شدند. با حضور این متغیرها ضریب تبیین مدل به 81.9 درصد رسید. نتایح حاصل از تجزیه علیت عملکرد دانه و صفات وابسته، نشان گر اثرات مستقیم مثبت و معنی دار تعداد دانه در سنبله، تعداد سنبله در متر مربع و وزن هزار دانه بر عملکرد دانه بود. در تجزیه خوشه ای بر اساس عملکرد دانه و صفات مرتبط با آن، دو گروه ایجاد شد که لاین های برتر از نظر صفات مورد ارزیابی در یک گروه قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: تجزیه رگرسیون گام به گام، شاخص های تحمل به تنش، صفات زراعی، عملکرد دانه
  • جمشید عبدی، محمدعلی باغستانی، علی خورگامی، پیمان ثابتی صفحات 57-68

    به منظور بررسی کارآیی علف کش جدید فورام سولفورون + یدوسولفورون (مایسترادی) نسبت به سایر علف کش های مجاز در کنترل علف های هرز مزارع ذرت دانه ای، آزمایشی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه واقع در ماهیدشت اجرا گردید. این آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 4 تکرار و 11 تیمار انجام گرفت. در این آزمایش سه سطح (38.75 ، 46.5 و 54.25 گرم در هکتار) از علف کش فورام سولفورون + یدوسولفورون به همراه علف کش های نیکوسولفورون، فورام سولفورون، ریم سولفورون، فورام سولفورون + ریم سولفورون، برومایسید + وجین علف های هرز باریک برگ، برومایسید + نیکوسولفورون و یو 46 + وجین علف های هرز باریک برگ مورد بررسی قرار گرفت. علاوه بر آن، تیمار وجین کامل علف های هرز به عنوان تیمار شاهد استفاده گردید. علف های هرز موجود در آزمایش شامل تاج خروس، سلمه تره، توق، قیاق و ارزن وحشی بودند. نتایج حاصله نشان داد که دزهای 38.75 و 46.5 گرم در هکتار علف کش فورام سولفورون + یدوسولفورون پس از تیمارهای برومایسید+ نیکوسولفورون و برومایسید+ وجین علف های هرز باریک برگ، توانستند به ترتیب بیش از 90 و 86 درصد علف های هرز ذرت را کنترل و عملکرد ذرت را به طور معنی داری افزایش دهند، لذا با توجه به پایین بودن تعداد علف کش های مناسب جهت کنترل علف های هرز در مزارع ذرت و لزوم دست یابی به علف کش های جدید به نظر می رسد استفاده از دزهای 38.75 و 46.5 گرم در هکتار علف کش فورام سولفورون + یدوسولفورون در تناوب با سایر علف کش های مجاز، می تواند نقش موثری در کنترل علف های هرز و افزایش عملکرد در ذرت داشته باشد.

    کلیدواژگان: ذرت، علف های هرز، علف کش ها، مایسترادی، عملکرد
  • هانیه خوشه کار، فرید شکاری صفحات 69-78

    به منظور بررسی اثر پرایمینگ بذور گاوزبان اروپایی (Borago officinalis L) با سالیسیلیک اسید بر بهبود سبز کردن و رشد در مراحل اولیه آن آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار و در شرایط مزرعه ای انجام گرفت. تیمارها شامل بذر تیمار نشده به عنوان شاهد و 5 سطح پرایمینگ با سالیسیلیک اسید (صفر یا هیدروپرایمینگ، 500، 1000، 1500، 2000 میکرومولار) بودند. نتایج نشان داد پرایمینگ با سالیسیلیک اسید بر میانگین تعداد روزهای سبز کردن، شاخص و درصد سبزکردن، وزن تر گیاهچه، وزن خشک گیاهچه، سطح برگ، نسبت سطح برگ و وزن ویژه برگ اثر معنی داری داشت و موجب افزایش این صفات گردید، ولی بر نسبت وزن تر به وزن خشک گیاهچه تاثیر معنی داری نداشت. بیشترین شاخص سبز کردن، درصد سبز کردن، وزن تر و خشک گیاهچه، شاخص سطح برگ، وزن ویژه برگ و نیز کمترین میانگین تعداد روز سبز کردن (سرعت سبز کردن) و نسبت سطح برگ در گیاهان حاصل از بذرهای پرایم شده با غلظت 500 میکرومولار سالیسیلیک اسید مشاهده گردید. به نظر می رسد که اثر پرایمینگ با سالیسیلیک اسید در این گیاه بر افزایش وزن خشک گیاهچه بیشتر از اثر آن بر افزایش مقدار سطح برگ بود. از سوی دیگر، غلظت های بالای سالیسیلیک اسید اثر ممانعت کنندگی را نشان دادند. کمترین شاخص سبز کردن، درصد سبز کردن، وزن تر و خشک گیاهچه، شاخص سطح برگ و وزن ویژه برگ و نیز بیشترین میانگین تعداد روز سبزکردن و نسبت سطح برگ مربوط به گیاهان حاصل از بذرهای پرایم شده با 2000 میکرو مولار و پس از آن مربوط به تیمار شاهد و هیدروپرایم به دست آمد. نتایج نشان داد پرایمینگ با سالیسیلیک اسید در غلظت مناسب در افزایش و بهبود صفات گیاهچه ای بسیار موثرتر از تیمار هیدروپرایمینگ بود.

    کلیدواژگان: پرایمینگ، شاخص سبز کردن، گاوزبان اروپایی، وزن ویژه برگ
  • مهدی غفاری، گودرز احمدوند، محمدرضا اردکانی، محمدرضا مصدقی، فرهود یگانه پور، محدثه غفاری، مجتبی میرآخوری صفحات 79-90

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر بقایای گیاهان پوششی زمستانه بر سرعت سبز شدن سیب زمینی و درصد کربن آلی، وزن مخصوص ظاهری و دمای خاک در سال زراعی 88- 1387 در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد.تیمارهای اعمال شده شامل گیاهان پوششی زمستانه چاودار، جو و کلزا هر کدام در دو تراکم کاشت معمول (چاودار و جو 190 کیلوگرم در هکتار و کلزا 9 کیلوگرم در هکتار) و سه برابر معمول (چاودار و جو 570 کیلوگرم در هکتار و کلزا 27 کیلوگرم در هکتار) و تیمار شاهد (بدون گیاه پوششی) بودند. نتایج نشان داد چاودار و جو با تراکم کاشت سه برابر، به ترتیب با تولید 1503.5 و1392.2 گرم در متر مربع، بیوماس بیشتری را نسبت به سایر تیمارها داشتند. ویژگی های فیزیکوشیمیایی خاک به طور معنی داری تحت تاثیر گیاهان پوششی قرار گرفت. به طوری که، تیمارهای چاودار، جو و کلزا با تراکم کاشت سه برابر و چاودار با تراکم کاشت معمول، دارای بیشترین میزان درصد کربن آلی خاک بودند و کود سبز چاودار، جو با تراکم کاشت سه برابر و تیمار چاودار با تراکم کاشت معمول به ترتیب 17.3، 18 و 18 درصد وزن مخصوص ظاهری خاک را نسبت به تیمار شاهد (قبل از کشت گیاهان پوششی) کاهش دادند. چاودار و جو با تراکم کاشت سه برابر به ترتیب 12 و 11 درصد میانگین دمای خاک را نسبت به تیمار شاهد افزایش دادند. افزایش دما در تیمارهای مذکور به ترتیب منجر به افزایش 20 و 12 درصدی سرعت سبز شدن بوته های سیب زمینی در مقایسه با تیمار شاهد شد. سایر تیمارها تفاوت معنی داری در مقایسه با تیمار شاهد نشان ندادند. بقایای گیاهان پوششی از طریق بهبود شرایط خاک سبب افزایش سرعت سبز شدن بوته های سیب زمینی شدند.

    کلیدواژگان: جو، چاودار، خصوصیات فیزیکوشیمیایی خاک، کلزا، گیاهان پوششی
  • مجتبی ظفریان، رضا صدرآبادی حقیقی، لیلا علیمرادی صفحات 91-110

    به منظور بررسی اثر تراکم بوته، آرایش کاشت و علف کش نیکوسولفورون بر تنوع و ترکیب علف های هرز ذرت سیلویی (Zea mays L.)، آزمایشی به صورت فاکتوریل اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 90-1389 در شهرستان چناران خراسان رضوی اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل تراکم بوته در سه سطح (120،100 و 140 هزار بوته در هکتار) و آرایش کاشت در دو سطح (یک ردیفه و دو ردیفه) و علف کش نیکوسولفورون در چهار دز (شامل 0، 1 ،1.5 و 2 لیتر در هکتار) بودند. نمونه برداری از جمعیت علف های هرز در پنج مرحله از 37 روز پس از سبزشدن ذرت آغاز و هر 20 روز یک بار انجام شد. نتایج حاکی از کاهش تراکم و ماده خشک علف هرز در مرحله اول بعد از تیمار علف کش بود. در طول دوره رشد ذرت اثر متقابل معنی داری بین تراکم با آرایش کاشت و بین آرایش کاشت با دز علف کش بر کاهش تراکم و وزن خشک علف های هرز مشاهده گردید. علف کش نیکوسولفورون کاهش تراکم علف های هرز را در ابتدای فصل رشد و آرایش کاشت دوردیفه کاهش تراکم علف های هرز را در ادامه در طول فصل رشد به دنبال داشت. ترکیب تیماری تراکم کاشت 140 هزار بوته در هکتار، آرایش کاشت دو ردیفه و دز 1.5 و 2 لیتر در هکتار علف کش نیکوسولفورون کمترین ضریب تشابه جاکارد (Sj) گونه های علف هرز را به دنبال داشت. همچنین، با افزایش سطوح تیمارهای تراکم و دز علف کش به خصوص در ترکیب با آرایش کاشت دو ردیفه بر اساس شاخص شانون- وینر جمعیت گونه های حساسی نظیر خرفه، بارهنگ، هفت بند، تاج ریزی و قیاق به تدریج در طول فصل رشد کاهش یافت. شاخص غالبیت سیمپسون نیز نشان داد که گونه های محدودی نظیر تاج خروس، سلمه و پیچک و خارلته با متحمل شدن تغییرات فنولوژیکی رشد تا انتهای فصل رشد، بقاء خود را در درون مزرعه حفظ و به رقابت با ذرت ادامه دادند.

    کلیدواژگان: جمعیت علف هرز، شاخص تشابه جاکارد، ش، اخص تنوع شانون، وینر، اخص غالبیت سیمپسون
|
  • A. Maleki, P. Seyedan, A. Tahmasbi Pages 1-12

    In order to study the effects of seeding rates on yield and yield components of three bread wheat cultivars¡ a factorial experiment based on randomized complete block design (RCBD) with 3 replications was conducted during 2006-2007¡ in Sarableh town¡ Ilam province¡ Iran. Three cultivars¡ were Chamran¡ Chanab¡ and Falat and four seeding rates were 200¡ 300¡ 400¡ and 500 seeds per m2. Results showed that¡ the differences among cultivars and seeding rates were significant for 1000 seeds weight¡ harvest index¡ and phenological traits¡ using 400 seeds per m2. Chamrans produced highest harvest index and Chanab at seeding rate of 200 seeds per m2 had the lowest harvest index. Falat produced the highest seed yield (5600 kg/ha) at 400 seeds per m2 and Chanab the lowest seed yield (3800 kg/ha) at 500 seeds per m2. The highest correlation coefficients were observed between seed yield¡ harvest index (r=0.84**)¡ seed numbers per spike (r=0.79**) and 1000 seeds weight (r=0.59*).

    Keywords: Bread wheat, Seeding Rates, Seed yield
  • D. Hassanpanah, H. Hassanabadi Pages 13-26

    This study was conducted at Ardabil Agriculture and Natural Resources Research Station during the year of 2010. A factorial experiment based on randomized complete block design with four replications and two factors were used to evaluate the effect of simulated hail damage to foliage at different growth stages of potato Agria cultivar on marketable tuber yield. The first factor consisted of six levels of foliar damage (0, 20, 40, 60, 80 and 100 percent) and the second factor of five levels of plant growth stages (2, 5, 8, 11 and 15 weeks after the growing). Analysis of variance showed that there were significant differences among plants for levels and times of hail damage and their interactions in terms of marketable tuber yield. Percentage of marketable yield reduction at early stages of vegetative growth (2 weeks after growing) was minimal. Occurrence of hail damage at the tuberization and bulking stages (5, 8 and 11 weeks after growing) severely reduced marketable tuber yield. While, its damage at late growing stages of (14 weeks after growing) on tuber yield was not appreciable. Times of hail damage on marketable tuber yield reduction was calculated through the regression. Relative reduction of marketable tuber yield at the early stages of vegetative growth, due to hail damage, against non-marketable tuber yield was higher than of bulking stage.

    Keywords: damage, Potato, Regression, Yield
  • H. Madani, M.K. Upadhayaya, G. Stopps Pages 27-36

    The allelopathic effects of leaves at rosette stage of the hoary alyssum (Berteroa incana L.) against some associated grasses like, prairie June grass (Koeleria macrantha), Idaho fescue (Festuca idahoensis), blue-bunch wheatgrass (Pseudoroegneria spicata) and cheat grass (Bromus tectorum) and its own were investigated. The experiment al materials used were the leaf extracts and its allelopathic effects on seed germination and seedling emergence of the abave mentioned grasses in Petri dishes. According to our study, leaves of hoary alyssum rosettes at stage have the potential to reduce germination rate, root and shoot growth of pasture grasses and hoary alyssum itself due to its allelopathic effect. The leaf leachate solution bioassays also showed that the germination of cheat grass was more susceptible to 4% solution of allelopathic extract of leaves. Hoary alyssum leaf extract also exhibited allelopathic self-inhibition, in both seedling root and shoot growth at 2 and 4% concentrations. Self- inhibitory allelopathic effects of hoary alyssum could also be important in preventing seed germination and seedling establishment of neighboring plant.

    Keywords: Allelopathy, Hoary alyssum, Pasture grasses, seed germination, weed
  • M. Moghaddaszadeh, Ahrabi, M. Moghaddam Vahed, S. Aharizad, S.A. Mohammadi Pages 37-56

    Iran is one of arid and semi-arid regions of the world. Wheat as a strategic agricultural products faces water deficiency in most areas of the country. Therefore, identification of the resistant varieties to drought stress is one of main aims for breeders. To assess effect of drought stress at heading on 72 spring wheat recombinant inbred lines derived from American Yecora Rojo (high yielder, dwarf and early maturity) as paternal parent and Iranian No. 49 line (tall and late maturiting) as maternal parent cross were studied. The experiment was conducted at the Research Station of the University of Tabriz using a randomized complete block design with two replications during 2009 growing season. Based on the results from combined analysis of variance significant difference was observed among lines for all of traits studied, except for harvest index, grain number per spike and days to heading. There was significant difference between normal and drought stress conditions. Since the interaction between line and conditions was insignificant for all traits, it does therefore, provide the possibility of comparing the lines without regard to irrigation levels. Based on the means of, the traits it was found that the lines 96, 122, 123 and 155 were superior. MP, GMP and STI indices were recognized to be suitable indices to identify superior lines. With respect to these indices, lines 96, 122, 123, 138, 149 and 155 were found superior as compared with remaining lines. Based on stepwise regression analysis of grain yield with other traits, respectively grain number per spike, number of spikes/m2 and 1000 kernel weight were inserted into final model as effective variables on grain yield, which made 81/9 percent of the grain yield variation. Path analysis of grain yield and related traits, based on stepwise regression, demonstrated the significant positive direct effect for grain number per spike, number of spikes/m2 and 1000 kernel weight on grain yield. Cluster analysis, also showed that, lines under study were grouped into two clusters; superior lines for studied traits assigned to group one.

    Keywords: Agronomic traits, Drought stress, Drought tolerance indices, Grain yield, Spring wheat recombinant inbred lines, Stepwise regression
  • J. Abdi, M.A. Bagestani, A. Khorgami, P. Sabeti Pages 57-68

    To evaluate the efficacy of a new herbicide Foramsulfuron ⇚Ⲻ埮꺉 (Maister OD) against other herbicides in corn fields, this experiment was fulfielld in 2010 at Mahidasht, Research Center of Agriculture and Natural Resources of Kermanshah, Iran. It was concucted in randomized complete block design with four replications and 11 treatments. In this experiment, three doses of herbicides (38.75, 46.5 and 54.25 g/ha) including foramsulfuron idosulfuron along with Nicusulfuron, ForamSulfuron, Rimsulfuron, Foramsulfuron Rimsulfuron , Bromicid hand weeding narrow leaf weeds, Bromicid Nicusulfuron and U46 hand weeding of narrow leaf weeds and a complete weeding as the control treatments were investigated. Weeds present in the field were Xanthium stromarium,Chenopedium album, Portulaca oleracea, Sorgum halepense and Setaria virdis. The results of this study showed that doses 38.75 and 46.5 g/ha of herbicide foramsulfuron idosulfuron after treatments of Bromicid Nicusulfuron and, Bromicid narrow leaf weed, hand weeding respectively could control 90 and 86 % of weeds in corn field and increase its yields significantly. Because there are presently few registered herbicide available in Iran, necessity of finding proper herbicides to control weeds in corn field and based on the results oblained from this experiment it seems using 46.5 and 38-75 grams per hectare respectively of foramsulfuron idosulfuron could be a better option than other herbicides to control weeds in corn fields and increase its seed yield.

    Keywords: Xanthium stromarium, Maister OD, Yield, Sorghum
  • H. Khooshehkar, F. Shekari Pages 69-78

    The effects of seed priming of borage (Borago officinalis)with salicylic acid on improving its seedling traits was investigated under field condition in a complete randomized block design. Treatments consisted of untreated seeds as control, hydropriming and treatment with 500, 1000, 1500 and 2000 μM salicylic acid. Results showed that priming with salicylic acid significantly improved mean emergence time, emergence percent and index, fresh and dry weight of seedling, leaf area, leaf area ratio and specific leaf weight, but it did not affect seedling fresh weight to dry weight ratio. The highest emergence index and specific leaf weight and lowest mean emergence time (emergence rate) and leaf area ratio was found in plants which their seed were primed with 500 μM salicylic acid. It seems that seed priming with salicylic acid increased seedling dry weight more than leaf area. It was also revealed that treating seeds with the highest levels of salicylic acids resulted in negative effects on the traits measured. The lowest emergence index, emergence percent, fresh and dry weight of seedling and specific leaf weight and highest mean emergence time and leaf area ratio oblained from seedlings which primed with 2000 μM salicylic acid and followed by control and hydroprim treatments. It can be concluded that, priming with proper concentration of salicylic acid was more effective than hydropriming.

    Keywords: Borage, Emergence index, Leaf area ratio, priming, Salicylic acid
  • M. Ghaffari, G. Ahmadvand, M.R. Ardakani, M.R. Mosaddeghi, F. Yeganehehpoor, M. Gaffari, M. Mirakhori Pages 79-90

    The aim of this study, was to evaluate the effect of winter cover crop residues on speed of seed potato emergence and percentage of organic carbon, soil specific weight and soil temperature. An experiment was carried out at the Research Farm of Agriculture Faculty, Bu-AliSinaUniversity, in 2008-2009. The experiment was a randomized complete block design with three replications. Winter cover crops consisted of rye, barley and oilseed rape, each one with common plant density (rye and barley at 190 kg.ha-1 and oilseed rape at 9 kg.ha-1) and triple plant densities(rye and barley 570 kg.ha-1 and oilseed rape, 27 kg.ha-1) and control (without cover crop). The results showed that rye and barley with triple plant densities produced higher biomass (1503.5 and 1392.2 g/m2, respectively) than other treatments.Soil physicochemical properties were affected significantly by using cover crops. Rye, barley, and oilseed rape with triple rate and rye with common rape of plant densities produced, the highest organic carbon. Green manure of rye and barley with triple and rye with common rate plant densities, reduced soil specific weights by 17.3, 18 and 18 percent as compared with the control treatment (without cover crop planting). Rye and barley with triple plant densities increased average soil temperature by 12 and 11 percent respectively in comparison with control treatment. These treatments increased speed of seed potato emergence by 20 and 12 percent respectively as compared with that of control treatment, respectively. Other treatments showed no significant difference as compared to control. Cover crop residues increased plants speed of seed potato emergence through improving soil conditions.

    Keywords: Barley, Cover crop, Oilseed rape, Physicochemical properties of soil, Rye
  • M. Zafarian, R. Sadrabadi Haghigi, L. Alimoradi Pages 91-110

    In order to study the effect of plant density, planting pattern and herbicide dosage of nicosulfuron, a field experiment was arranged in a factorial split plot treatments based on RCBD with three replications in Chenaran, Khorasan Razavi, in 2010. The experimental treatments consisted of a factorial plant density (100000, 120000 and 140000 plants ha-1) in the planting pattern (single and double row) as main plot and herbicide dosage of nicousulforon in four levels (0, 1, 1/5 and 2, l.ha-1) as sub-plot. Samplings were made at in five stages (37days after the emergence of corn and it was repeated once per 20 days). The results indicated reducing the weed density and dry matter of weeds in the first stage after the herbicide treatment. Moreover, it was observed a significant interaction effect between plant density with planting pattern and between planting pattern with herbicides dosages during growth season on reducing weed density and dry matter. Also results indicated that in between of this experiment's treatments, nicosulfuron herbicide reduced weed density at the beginning of growth season and double row planting pattern suppressed weed density during growing season, and resulted in lowest Jacard similarity index (Sj) of weed species. Results also indicated that with increasing of plant density and herbicide dosage especially in composition of double row planting pattern, according to Shannon- Wiener index, sensitive population such as common purslane (Portulaca oleracea L.), buckhorn plantain (Plantago lanceolata L.), prostrate knotweed (Polygonum aviculareL.), black nightshade (Solanum nigrum L.) and Johnson grass (Sorghum halepens L.) was reduced in during growing season. Simpson dominance index, showed that some low populated weeds such as redroot pigweed (Amaranthus retroflexus L.), common lambsquarters (Chenopodium album L.), field bindweed (Convolvulus arvensis L.) and Canada thistle (Circum arvensis L.) persisted their growth up to the end of growing season.

    Keywords: Jacard similarity index, Shannon, wiener index, Simpson dominance index, Weed population