فهرست مطالب

تاریخ نگری و تاریخ نگاری - سال بیست و چهارم شماره 13 (بهار و تابستان 1393)

مجله تاریخ نگری و تاریخ نگاری
سال بیست و چهارم شماره 13 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید هاشم آقا جری، امیر حسین حاتمی* صفحات 5-31
    تاریخ نگاری اسلامی از همان آغاز تکوینش همانند بسیاری دیگر از معارف اسلامی مانند فقه، حدیث، کلام و... دو گونه نگرش و دیدگاه معرفتی را تجربه کرد: یکی دیدگاه نقلی- روایی و دیگر دیدگاه عقلی- انتقادی. تاریخ نگاری اسلامی از بدو پیدایش به دلیل تاثیر عمیقی که از نگرش های حدیثی گرفته بود، به شدت نقلی- روایی بود. مشخصه اصلی این رویکرد پایبندی مستحکم به روش «اسنادی» بود؛ یعنی همان چیزی که خود یکی از ممیزه های اصلی اصحاب حدیث بود. اما در مراحل بعدی و به تدریج گرایشی در تاریخ نگاری اسلامی پدید آمد که ازسوی اصحاب حدیث متهم به «تساهل در اسناد» می شد. حامیان این گرایش به تدریج گام هایی برمی داشتند تا خود و مخاطبانشان را از قید وبندهای به شدت حدیثی رها کنند. این گام های تدریجی در مراحل بعدی به «گذار از روش اسنادی» در بخشی از تاریخ نگاری اسلامی انجامید و درنهایت به شکل گیری گرایش تحلیلی- انتقادی در تاریخ نگاری اسلامی کمک شایانی کرد. بنابر یافته های این پژوهش، ازآنجاکه حدیث و تاریخ دو حوزه مستقل معرفتی و بالطبع دارای دو موضوع مستقل، یکی قول و فعل پیامبر و دیگری واقعیت تاریخی بودند، نمی توانستند از روشی یکسان استفاده کنند. از این رو بود که اخباری- مورخان نخستین درنهایت روش حدیثی (اسناد) را کنار گذاشتند و روش های تاریخی تری را برگزیدند.
    کلیدواژگان: تاریخ نگاری اسلامی، اسناد، گذار از اسناد، سنت حدیثی، گرایش نقلی، روایی، گرایش تحلیلی، انتقادی
  • مصطفی پیرمرادیان، سید امیر موسوی*، محمد علی چلونگر صفحات 33-54
    محمد قطب یکی از اعضای اخوان المسلمین مصر است که پس از مهاجرت به عربستان تلاش کرد تا افکار اخوانی و وهابی را با یکدیگر ترکیب کند و نشر دهد. ازجمله دیدگاه های وی نظرات خاصی بود که درباره سیر وقایع تاریخ اسلام داشت. او معتقد بود هدف از پرداختن به تاریخ اسلام، کسب شناخت بیشتر از حقیقت اسلام است. او در زمینه تاریخ نگاری نیز تواریخ کهن مسلمانان را به دلیل دارا بودن روایات فراوان که موجب سردرگمی است، نقد می کرد و تواریخ جدید را که نوشته و یا متاثر از نوشته های مستشرقان است، توطئه غربی ها علیه اسلام و به کلی مردود می دانست؛ اما مطابق این پژوهش شواهد او برای اثبات این ادعا کافی نیست. به رغم تاکید وی بر داشتن نگاهی خاص به تاریخ اسلام، نظراتش تقریبا تکرار همان مواضع تاریخی مسلمانان سنی است و نکته جدید چندانی دربر ندارد. محور نظرات تاریخی او انحراف مسلمانان از اسلام حقیقی است. در بررسی دیدگاه های تاریخی محمد قطب می توان بدین نتیجه رسید که نتیجه گیری های او برمبنای اطلاعات غلط و یا ناکافی صورت گرفته است و استدلال هایش از قوت کافی برخوردار نیست.
    کلیدواژگان: دیدگاه تاریخی، محمد قطب، وهابیت
  • ابوالفضل رضوی*، محمدعلی جودکی صفحات 55-80
    نوشتارحاضر با هدف بررسی انگار ه های هویت ایرانی درنگارش بناکتی در روضه اولی الباب انجام گرفته است. عرصه ی تاریخ نگاری محمل مناسبی برای اهل قلم ایرانی بوده تا روایت گر گفتمان دور ه ی خود باشند. تاریخ بناکتی روایت گر حلقه ی دوم هویتی ایران در دوره ی ایلخانان، یعنی عهد-مسلمانی آنان است. مقاله به دنبال پاسخ گویی به این سوال عمده است که انگار ه های هویت ایرانی در اندیشه تاریخ نگاری بناکتی چگونه بازتولید و بازیابی شده اند؟ بدین منظور با بهره گیری ازمفهوم حافظه ی جمعی و سهم آن در حفظ هویت جوامع به واکاوی و ردیابی خوانش این مورخ از مولفه های کلان هویت ایرانی می پردازیم.
    دستاورد تحقیق حاکی از این است که بناکتی در بازیابی انگار ه های هویت بخش ایرانی، رخدادها را به گونه ایی معنا دار روایت کرده است. وی با استفاده از قالب هایی نظیر روایت گونه کردن، بازتعریف قهرمان و اسطور ه های ملی مذهبی و بازتفسیر نمادها و عناصر هویتی به بازتولیدآگاهانه ی انگار-ه های هویت ایرانی دست زده است. نگرش تساهلی ایلخانان از یک سو، و قلم زدن بناکتی در عهد مسلمانی ایلخانان _ که جامعه ایرانی دوره ی تقابل و ستیز با مغولان را از سرگذرانده بود_ سبب شد وی مجال بیشتری از پیشینان خود برای ردگیری انگار ه های هویت بخش ایرانی داشته باشد.
    کلیدواژگان: بناکتی، تاریخ نگاری، هویت ایرانی، بازتولید انگاره های هویتی
  • محمدرضا علم* صفحات 81-104
    ثبت و ضبط حوادث و وقایع تاریخی و نیز ویژگی های جغرافیایی مناطق مختلف ایران با قدمتی چندهزارساله می تواند جزء رسالت های تاریخی محققان و پژوهشگران عرصه تاریخ و فرهنگ باشد.در این میان نگارش تاریخ خوزستان و پردازش ویژگی های جغرافیایی آن از اهمیت مضاعفی برخوردار است چرا که بر مبنای اسناد و مدارک معتبر تاریخی و جغرافیایی اولین دوره های حکومتی و سامانه های تمدنی در منطقه ای از ایران شکل گرفته که در تاریخ کهن این کشور از آن با عنوان«عیلام»نام برده می شود که یقینا به لحاظ جغرافیایی تاریخ خوزستان فعلی را شامل می شود.به همین دلیل شناخت و آشنایی با تاریخ نگاری محلی خوزستان و بررسی تطبیقی و تحلیلی منابع آن با توجه به جایگاه خوزستان در شکل گیری تاریخ و تمدن چندهزارساله ایران امری مهم،ضروری و بایسته است.در مقاله حاضر تلاش می شود با توجه به امکانات کتابخانه ای و آرشیوی، منابع تاریخ نگاری محلی که در دوره پهلوی و انقلاب اسلامی در مورد خوزستان به رشته تحریر در آمده اند را شناسایی و اهداف، گونه شناسی و روش های تاریخ نگاری آنها مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: خوزستان، تاریخ نگاری، جغرافیای تاریخی، تاریخ نگاری محلی، تاریخ ایران
  • مهدی فیضی سخا* صفحات 105-123
    تاریخ نگری و تاریخ نگاری مورخین عصر صفوی، بر بنیان اصولی پایه گرفته است که، در کمتر دوره ای از دوره های تاریخ نگاری در ایران، با چنین بسط و گسترشی در این زمینه مواجه می شویم، در حقیقت در آثار مورخان این دوره، برخی مولفه های مقبولیت بخش و مشروعیت ساز وجود دارد که، این اصول متمایز را، شکل داده است.
    از جمله این مورخان می توان، به عبدی بیک شیرازی، مورخ صاحب سبک و نویسنده تکمله الاخبار، اشاره داشت، که با توجه به تاریخ نگاری شکل گرفته وی، براساس آموزه های کلامی، از یک سو و از سوی دیگر، خدمتگزاری به نظام حاکم، در توجیه مشروعیت صفویان، در نوشته های خود، از هیچ کوششی فروگذار نکرده، بخصوص، در قالب عناصر معرفتی موعود گرایی، تاویل گرایی و نیز اندیشه های ایرانشهری، درصدد است تا گونه ای مشروعیت و مقبولیت، برای پادشاهی صفوی تعبیه نماید، بر همین اساس، این نوشتار به بررسی دیدگاه های معرفت شناسانه وی،که گونه ای تاریخ نگری مبتنی بر پادشاهی آرمانی، در آن نهفته است، می پردازد.
    کلیدواژگان: عبدی بیک شیرازی، تاریخ نگاری، تاریخ نگری، مشروعیت صفویان، تکمله الاخبار
  • فریبرز محرم خانی*، منصور عنبرمو صفحات 125-148
    این مقاله درصدد تبیین موضع حزب توده درباره ی انقلاب اسلامی ایران است.انقلاب اسلامی به عنوان یکی از بزرگترین انقلاب های مردمی جهان در قرن بیستم،توده مردم را در قالب گروه ها و جریانات سیاسی متوجه خود ساخت. حزب توده به عنوان مهم ترین نماینده ی اشاعه ی مارکسیسم در ایران نقش تاریخی مهمی داشته است .قصد این است که با رویکرد مطالعاتی تاریخی - تحلیلی که بر پایه تئوری مدیولوژی مطرح می شود، موضع گیری های حزب توده براساس اسناد چپ در ایران مورد بررسی قرار گیرد. با تاکید بر مفهوم مخیله اجتماعی این مقاله در صدد بیان این است که طرفداری حزب توده از انقلاب اسلامی ایران و رهبری امام خمینی(ره) در برخی از مواقع تاریخی، نه ناشی از فرصت طلبی بلکه تحت تاثیر ناخودآگاه سیاسی و مخیله اجتماعی اعضای حزب توده بوده است.از اینرو این طرفداری ناخودآگانه دیرپا نبوده و در نهایت حزب توده نمی توانست به این همراهی با انقلاب اسلامی ادامه دهد.
    کلیدواژگان: حزب توده، مخیله جمعی، مدیولوژی، انقلاب اسلامی
  • یعقوب پناهی*، وحید سعیدی، اصغر منتظرالقائم صفحات 149-168
    از آنجا که منابع مهم تاریخی جهان اسلام به صورت قابل ملاحظه ای به روایات هشام کلبی و نقل آنها توجه نشان داده اند، می توان او را یکی از نویسندگان و محققین مهم، متقدم و اثرگذار در پیشرفت تاریخ نگاری اسلامی به شمار آورد. شواهد حاکی از آن است که تنوع و گستردگی آثار هشام حجم بالایی از روایات مختلف را در اختیار پژوهشگران تاریخی نهاده است. معالم و نشانه های به جای مانده از نگاشته های هشام در منابع پس از او دلیلی محکمی در تایید این گزاره است که آثار هشام تاثیر فراوانی بر روند پیشرفت تاریخنگاری اسلامی داشته است. با توجه به همین اثرگذاری روایات او، می توان ادعا کرد آثار هشام مجموعه ی قابل اطمینان و کم نظیر جهت تحقیقات بنیادین تاریخی و حدیثی برای محققان فراهم آورده است. اما سوال اساسی این پژوهش، این گونه قابل طرح است که چارچوب های تاریخنگاری هشام شامل چه مواردی بوده که توانسته این اثرگذاری گسترده را موجب شود؟ و نیز گونه های تاریخ نگاری هشام در چه زمینه های قابل احصاست؟ در پاسخ به این سوالات می توان گفت تاریخ نگاری هشام گستره فراوانی از شاخه های گوناگون تاریخنگاری را در بردارد که برخی از شعبه های آن برای اولین بار مورد توجه تاریخنگاران اسلامی قرار گرفته، همچنین هاشم را بجهت کاربرد روش های متنوع در کسب اخبار و پالایش آن و استفاده از منابع تاریخ ایران قبل از نهضت ترجمه، می توان به عنوان یکی از اولین تاریخنگاران دارای متد علمی خاص در جهان اسلام بازشناساند.
    کلیدواژگان: هشام کلبی، تاریخ نگاری، چارچوب، روش، شیعه
|
  • Hashem Aghajari, Amirhosein Hatami* Pages 5-31
    Islamic historiography since the beginning of emergence like many other Islamic sciences experienced two views: textualism and rationalism. Islamic historiography at the beginning was influenced anecdotal approaches, and for this reason, was strongly textualist. The main characteristic of this approach was strong commitment to citation (chain of narrators). But later, gradually there was a tendency in Islamic historiography that out of hand traditionalist was accused of "transition from the citation". Supporters of this trend gradually wanted to free themselves from the shackles of highly anecdotal. These gradual steps later led to a "transition of citation" And ultimately helped to formation of a critical - analytical orientation in Islamic historiography. The first historians finally abandoned the tradition method (citation).
    Keywords: Islamic historiography, citation, tolerance from the citation, textualisem, rationalism
  • Mostafa Pirmoradian, Amir Mousavi Mousavi*, Mohamadali Chelongar Pages 33-54
    Mohammad Qutb was a member of Egyptian Ikhwan-al-Moslemin who tried to join the Ikhwani and Wahhabi thoughts after immigrating to Saudi Arabia. One of his thoughts was his special view about history of Islam. He saw history of Islam as a tool to realize the real Islam. He criticized the old historical methods of Muslim historians and specially rejected orientalists’ works as easterns’ plots against Islam but he couldn’t prove this charge against them. In spite of Qutb’s claims in the necessity of new look to history of Islam and his emphasis in his unique view about it, actually he does not have any special view in this field and his writings are the repetition of the old historical views of Sunni Muslims. By evaluating his historical views in this research, it was known that his conclusions based on incorrect or insufficient data and his reasoning were not strong enough.
    Keywords: Mohammad Qutb, Historical views, Wahhabiyah
  • Mohamadali Jodaki, Abolfazle Razavi* Pages 55-80
    The present study aimed to probe the Notions of identity in Banakati’s Historiography. Historiography has a good background to provide a narrative from Identity discourse of his Period. Although this historians Wrote official history of the court but whenever there was an opportunity, were reflected their period of community spirit. Banakati’s TARIKH narrative the second loop of Iranian identity during the Muslim ILKHANID period. This paper seeks to answer the main question is how have been retrieved the notion of Iranian identity Banakati’s Historiography?
    For this purpose with Using the concept of collective memory and his role in maintaining community identity,will analyzed The attitude of this historian about Iranian identity component. Survey findings show, Banakati had meaningful narrative from event till reproduce Notion of Iranian identity. He was using terms such as narrative, the redefinition myth - Religious Heroes,interpretation of symbols and elements identity ect to reproduce the notion of Iranian identity
    Keywords: Bnakati, historiography, Iranian identity, reproduce ideas of identity
  • Mohammad Reza Alam* Pages 81-104
    The registration and record of historical events and geographical features of the various parts of Iran, which has a history of several thousand years, can be one of the historical missions of researchers in history and culture.in this regard recording the history as well as the geography Khuzestan can have a multiple importance, since according to the documents and extant evidence,Khuzestan has been the cradle of the first governments and institutions of civilization.This region has been known as Elāmin the ancient times.Elāmgeographically included the present Khuzestan. Thus, the local historiography of Khuzestan as well as the comparative and analytical issues of this region earns a vital place in the study of the several years of Iranian history and civilization. This study intends to review and analyze the important modern and classical sources published on the local history of Khuzestan. The study covers texts of vast period of pre and post – revolution eras. The goals and the typology as well as the methodology of these texts will be studied.
    Keywords: Khuzestan, Historiography, Historical Geography, Local Historiography
  • Mahdi Feizisakha* Pages 105-123
    Historiography of Safavids historians, founded on the basic principle is that within a period of time in the history of journalism in Iran, we are faced with such an expansion in this area, in fact, the historians of the period, some acceptance and legitimacy of the components are the distinctive principles, is distorted.
    Among the historians can be a one Abdi Baig Shirazi, , stylist and autour Takmalat Al Akhbar, noted, that according to the historiography of the beginning of his teachings on theology, on the one hand and on the other hand, serve the ruling In justifying the legitimacy of the Safavids, in his writings, has spared no effort, especially within the knowledge of the promised convergence, integration and interpretation of the notion of Iranshahr, we are going to sort of legitimacy and acceptance, to the Safavid kings built on Therefore, this article examines the views Epistemological, that such a review is based on an ideal kingdom, which lies deals.
    Keywords: Abdi Baig Shirazi, historiography, history review, the legitimacy of the Safavids, Takmalat Al Akhbar
  • Fariborz Moharamkhani*, Mansour Anbarmoo Pages 125-148
    this article seeks to show Tudeh Party's stance on Iran Islamic revolution. Islamic revolution as the most peoplist of the spread of the world leads the masses to revolutionary pragmatism .Because of Marxism in Iran , Is identified with this party.Social imaginary is collective intellectual and cultural heritage shared among a nation. In order to understand how it changes in the intellectual heritage of the Marxist interpretation of the meanings and implications, It can be concluded with historical and analytical approach.Social imaginary is derived from Mediology. This theory is an attempt to analyzes Intermediaries and carriers to effect the transfer process. Since in the context of the intellectual, cultural convey through subtle form of political consciousness and its the part of the social imaginary, its be obvious that the understanding of social imaginary Ingredients. This article is intended with help Mediology theory shows that Advocacy of Tudeh Party of Iran and the Islamic Revolution led by Imam Khomeini in some cases Not related with opportunistic but were influenced by unconsciously political and social imaginary of Tudeh Party members.Hence This unconscious bias was Not stable and Not be Continued.
    Keywords: Tudeh party, Social imaginary, Mediology, Islamic revolution
  • Panahi Yaghoub*, Vahid Saedi, Asghar Montazer Al Ghaem Pages 149-168
    As Islamic historical resources have seriously considered narratives cited by Hesham Kalbi. he can be counted as a pioneer in the field of islamic historiography and one of the most renowned researchers and authors in this regard. Firstly, This paper focus on the Hesham’s role in REJALI resources, and then will analyse the effect of his works on other resources published after his death. Regarding other research, there are many remained works attributed to him which historical researchers can use them. It can be clearly seen from the other resources, Hesham’s books have a possitive effect on islamic historiography. According to this effects, his narratives have provided a reliable and unique collection for fundamental historical and anecdotal research. However, It is necessary to find out the elements of hesham’s historiography so that we realise this effects. In addition to this, we have to find out the various ways of his historiography. Some of historical field which he was working on have been the topic of islamic historian, recently. Likewise, because of his different methods of receiving and puring the news and using of Iranian historical resources, referring to before the movement of translation, he can be mentioned as one of the first islamic scientific historian.
    Keywords: Hesham Kalbi, historiography, framework, way, Shiite