فهرست مطالب

راهبردهای توسعه در آموزش پزشکی - سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1394)

نشریه راهبردهای توسعه در آموزش پزشکی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نرجس میرابوطالبی، سمیره عابدینی، حسام الدین کمال زاده صفحات 1-3
  • راضیه بیگی بروجنی، سمیره عابدینی صفحات 4-10
    مقدمه و هدف
    هدف از آموزش پرستاری کمک به پرستاران در کسب دانش، مهارت و نگرش است که آن ها را قادر به تصمیم گیری بالینی می سازد. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر آموزش مهارت تصمیم گیری بر درک از تصمیم گیری بالینی دانشجویان پرستاری بود.
    روش ها
    این مطالعه نیمه تجربی با دو گروه تصادفی به صورت پیش و پس آزمون و با حضور 51 نفر از دانشجویان سال سوم پرستاری در دانشکده پرستاری مامایی شیراز در سال 1390 انجام گرفت. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه درک از تصمیم گیری بالینی جنکینز جمع آوری و سپس نمره درک از تصمیم گیری بالینی دو گروه، در مراحل قبل، بلافاصله و دو ماه بعد از مطالعه با استفاده از SPSS 14 و روش های آماری توصیفی و تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که گروه آزمایش در سه بعد از ابعاد چهارگانه پرسشنامه درک از تصمیم گیری بالینی و نمره کل آزمون دارای تفاوت معنی داری با گروه شاهد بود. در واقع گروهی که تحت آموزش مهارت تصمیم گیری بودند، درک بالاتری از تصمیم گیری بالینی داشتند.
    نتیجه گیری
    به منظور بهبود تصمیم گیری بالینی پرستاران، آموزش مهارت تصمیم گیری بالینی می تواند بخشی از برنامه آموزش پرستاری باشد.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری بالینی، دانشجویان پرستاری، آموزش
  • سهیلا ضیایی صفحات 11-19
    مقدمه و هدف
    تغییرات ایجادشده در آموزش علوم پزشکی سراسر جهان، اهمیت درک دانشجویان از محیط آموزشی را بیشتر مورد توجه قرار داده است. هدف از این پژوهش، ارزیابی درک دانشجویان مامایی از محیط های آموزشی خود در دانشگاه آزاد اسلامی واحد کازرون بود.
    روش ها
    این پژوهش از نوع مقطعی است که در آن 104 نفر از دانشجویان رشته مامایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کازرون شرکت کردند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه استاندارد DREEM بود. این پرسشنامه شامل 50 گویه در 5 حیطهی ادراک دانشجو از یادگیری، اساتید، توانایی علمی خود، جو آموزشی و شرایط اجتماعی خود است.
    یافته ها
    پژوهش نشان داد که میانگین کلی نمره محیط آموزشی از نظر دانشجویان 7/127 از 200 بود که به معنی حد متوسط است. بیش ترین نمره میانگین ادراک دانشجویان 8/22 از حداکثر 32 (6/69 درصد) به حیطه ادراک دانشجو از توانایی علمی خود و کمترین نمره میانگین ادراک دانشجویان 11/17 از حداکثر 28 (1/61 درصد) به حیطه ادراک دانشجو از شرایط اجتماعی خود مربوط بود. دانشجویان دورهٔ کارورزی در مقایسه با دانشجویان دورهٔ نظریه به طور معنی دار رضایت بیشتری از محیط های یادگیری خود داشتند (001/0P=).
    نتیجه گیری
    اگرچه دانشجویان درک مثبتی از محیط یادگیری خود دارند اما برخی فاکتورهای شناسایی شده توسط دانشجویان نیاز به تصحیح دارد و ضروری است تا مدیران برای ایجاد محیط آموزشی مناسب در جهت ارائه و حفظ یادگیری باکیفیت، تلاش بیشتری کنند.
    کلیدواژگان: محیط یادگیری، DREEM، دانشجویان مامایی
  • صدیقه عابدینی، شهلا نورالدین، شکر الله محسنی صفحات 20-25
    مقدمه و هدف
    فقر آهن شایع ترین مشکل تغذیه ای در جهان و یکی از عمده ترین علل کم خونی، به خصوص در دختران است. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی بر آگاهی دختران دبیرستانی شهر سیریک در خصوص کم خونی فقر آهن انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه از نوع مداخله ای و نیمه تجربی است. نمونه های مورد پژوهش، 190 دانش آموز دختر مقطع اول تا سوم دبیرستان شهر سیریک بودند که به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار داده شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ای محقق ساخته، شامل دو بخش سوالات دموگرافیک و سوالات سنجش آگاهی بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. سپس برنامه آموزشی برای گروه مداخله انجام گردید و پس از گذشت 2 ماه مجددا همان پرسشنامه به شرکت کنندگان داده شد تا تکمیل نمایند. اطلاعات گردآوری شده توسط نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون های t-test، Chi-square مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین سن شرکت کنندگان 2/1±25/16 سال بود. میانگین نمره آگاهی دو گروه مداخله و کنترل قبل از آموزش تفاوت معنی داری نداشت، اما پس از آموزش میانگین نمره آگاهی در گروه مداخله به صورت معنی داری بالاتر از گروه کنترل بود (05/0P<).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه بیانگر تاثیر آموزش بر میزان آگاهی دانش آموزان در زمینه کم خونی فقر آهن بود. لذا پیشنهاد می گردد برنامه های آموزشی برای دانش آموزان دختر در تمامی سطح تحصیلی به اجرا درآید.
    کلیدواژگان: مداخله آموزشی، آگاهی، دختران دبیرستانی، شهر سیریک، کم خونی فقرآهن
  • سیروس عالی پور بیرگانی، حکیم سحاقی، آرش جلوداری صفحات 26-37
    مقدمه و هدف
    هدف از پژوهش حاضر، تعیین رابطه بین حمایت اجتماعی ادراک شده و خود کارآمدی تحصیلی با سازگاری اجتماعی بود. پژوهش از نوع همبستگی و پیش بینی هست.
    روش ها
    جامعه آماری پژوهش شامل دانشجویان علوم پزشکی جندی شاپور اهواز بودند که از بین آن ها 200 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های حمایت اجتماعی ادراک شده (MSPSS)، پرسشنامه خود کارآمدی تحصیلی توسط پاتریک، هیکس و رایان، پرسشنامه سازگاری اجتماعی بل جمع آوری و با استفاده از ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون به کمک نرم افزار آماری SPSS 19 مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین حمایت اجتماعی ادراک شده و خود کارآمدی با سازگاری اجتماعی رابطه ای معنی دار وجود دارد. همچنین، نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون به روش ورود همزمان نشان داد که متغیرهای پیش بینی، 34 درصد از سازگاری اجتماعی را تبیین می کنند.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های این مطالعه، حمایت اجتماعی حمایت های کسب شده توسط فرد، سبب ارتقای سلامت روان و سازگاری اجتماعی دانشجویان می شود.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی ادراک شده، خودکارآمدی تحصیلی، سازگاری اجتماعی
  • محمد مهدی محمدی، منصور سخندانی، پریسا بهره مند، شیما پرندین صفحات 38-46
    مقدمه و هدف
    آموزش بالینی یکی از جنبه های مهم آموزش در پرستاری است. این آموزش انتقال دهنده دانشجو از محیط تئوریک کلاس های درس به سمت فضای اصلی بالین هست. مطالعه حاضر باهدف شناسایی ویژگی های یک مدرس بالینی اثربخش از دیدگاه دانشجویان پرستاری و اساتید بالینی انجام شد.
    روش ها
    مطالعه توصیفی – تحلیلی حاضر بر روی 305 نفر از دانشجویان رشته های پرستاری و مامایی و 26 نفر از مدرسین بالینی در سال 1394 انجام شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای شامل 49 سوال بود که حیطه های خصوصیات حرفه ای، ارتباطی، شخصی، تدریس و ارزشیابی را می سنجید. داده ها توسط نرم افزار SPSS 22 و آزمون های t مستقل و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین کلی خصوصیات یک مدرس بالینی اثربخش از دیدگاه دانشجویان 13/0±54/6 و از دیدگاه اساتید بالینی 26/0± 36/6 بود. بیش ترین امتیاز از دیدگاه دانشجویان مربوط به حیطه ی تدریس با میانگین 52/0±68/6 و از دیدگاه مدرسین بالینی مربوط به حیطه ی ارزشیابی با میانگین 43/0±67/6 بود.
    نتیجه گیری
    با در نظر گرفتن اهمیت حیطه ی ارزشیابی از جانب اساتید بالینی، شیوه و چهارچوب درست ارزشیابی در کارآموزی های بالینی باید در نظر گرفته شود. از طرفی به منظور برطرف ساختن هرچه بیشتر شکاف بین یادگیری نظری و خدمات بالینی پرستاری باید بر بالا بودن توان مهارتی مدرسین بالینی و داشتن تجربه کار در بالین تاکید گردد.
    کلیدواژگان: مدرس بالینی، اثربخشی، دانشجو
  • شهرام واحدی، مریم مرندی حیدرلو، علی ایمان زاده صفحات 47-57
    مقدمه و هدف
    یکی از ضرورت های مهم حرفه پرستاری تفکر انتقادی است و پرستاران برای عملکرد صحیح در موقعیت های بالینی باید دارای مهار تهای تفکر انتقادی باشند. عناصر هیجانی نقش مهمی در تفکر انتقادی دارند. این مطالعه به بررسی میزان هوش هیجانی و تفکر انتقادی در دانشجویان کارشناسی پرستاری دانشگاه علوم پزشکی تبریز می پردازد.
    روش ها
    این پژوهش از نوع توصیفی – همبستگی هست. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه های هوش هیجانی بار - آن و پرسشنامه تفکر انتقادی کالیفرنیا استفاده شد. جامعهی آماری این پژوهش کلیهی دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی تبریز می باشند. نمونه 200 نفری از دانشجویان پرستاری از طریق نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها در قسمت آمار استنباطی ضریب همبستگی پیرسون، روش تحلیل رگرسیون چند متغیری، تحلیل واریانس چند متغیری و آزمون t استفاده.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد که بین هوش هیجانی و تفکر انتقادی در دانشجویان دختر و پسر رابطه معنی داری وجود دارد و دانشجویان دختر در مقایسه با دانشجویان پسر از هوش هیجانی و تفکر انتقادی بالاتری برخوردارند.
    نتیجه گیری
    پرورش تفکر انتقادی و هوش هیجانی در دانشجویان پرستاری علاوه بر کمک در بهبود روابط اجتماعی دانش جویان و توانایی آن ها در حل تعارضات، در بهبود کارآیی مهارت های حل مسئله، توانایی قضاوت در حرفه پرستاری، کیفیت و توانایی ارائه خدمات بالینی نقش اساسی ایفا می کند.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، تفکر انتقادی، دانشجویان پرستاری
  • سیروس عالی پوربیرگانی، حکیم سحاقی، ژاله مریدی صفحات 58-67
    مقدمه و هدف
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه حمایت عاطفی ادراک شده و لذت تحصیلی با پیشرفت تحصیلی در دانشجویان جندی شاپور اهواز بود. پژوهش از نوع همبستگی و پیش بینی می باشد.
    روش ها
    جامعه آماری پژوهش شامل دانشجویان علوم پزشکی جندی شاپور اهواز بودند که از بین آنها 180 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های حمایت عاطفی ادراک شده و خرده لذت تحصیلی از پرسشنامه ی هیجان های پیشرفت پکران جمع آوری و با استفاده از ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون به کمک نرم افزار آماری SPSS 18 مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین حمایت عاطفی ادراک شده و پیشرفت تحصیلی و نیز بین لذت تحصیلی و پیشرفت تحصیلی رابطه مثبت معنی داری (01/0P<) وجود دارد. از سویی دیگر، نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که متغیرهای پیش بین، متغیر ملاک را به طور معنی داری تبیین می کنند. لذت تحصیلی سهم بیشتری در پیش بینی و تبیین پیشرفت تحصیلی دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که با ارتقا حمایت عاطفی و لذت تحصیلی می توان پیشرفت تحصیلی دانشجویان را افزایش داد.
    کلیدواژگان: حمایت عاطفی ادراک شده، لذت تحصیلی، پیشرفت تحصیلی
|
  • N. Mirabootalebi, S. Abedini, Ha Kamalzadeh Pages 1-3
  • R. Beighi, S. Abedini Pages 4-10
    Introduction
    The aim of education to nursing student is to help them to acquire knowledge, skill and attitudes which they need to overcome on clinical decision making. The purpose of this study was to examine effects of decision making skill training on perception of clinical decision making.
    Methods
    The study was done with two groups pretest-posttest design. A randomly sample of 51 nursing students (5th semester) was obtained that divided into 2 groups as experimental and control group. The data were collected using a demographic questionnaire and and the Clinical Decision Making in Nursing Scale (CDMNS). Experimental group (n=24) was given the decision making skills training in an 8 session. CDM determined and compared in 3 times, pre interventional stage, immediately and 2 month after the intervention.
    Results
    The finding of this study by statistical test based on repeated measurement test, there is significant statistical difference in the mean grade of experimental group’s student's decision making skills, where in control group there isn’t any significant difference. Therefore, the group who obtained the decision making skills training demonstrated better perception of clinical decision-making.
    Conclusion
    The decision making training would be a structured training program for the nursing students in order to improve their clinical decision making.
    Keywords: Clinical Decision Making, Nursing Students, Education
  • S. Ziaee Pages 11-19
    Introduction
    The universal Changes in medical education have paid more attention to the importance of student's perception of their educational environment. The aim of this research was to measure the midwifery students’ awareness of their learning environment at Islamic Azad University Kazerun branch.
    Methods
    This was a cross-sectional study in which 104 midwifery students from Islamic Azad University Kazerun branch participated. Data collection instrument was DREEM (Dundee Ready Educational Environment Measure). This standard questionnaire includes 50 items in five domains: student's perception of learning, teachers, learning environment along with academic and social self-perception. The obtained data was analyzed using SPSS 20.
    Results
    The findings showed that the total mean of DREEM score was 127.7 out of 200 which represents an average awareness of educational environment. The highest DREEM mean score was 22.8 out of 32 (69.6%) for student's academic self-perception and the lowest mean score was 17.11 out of 28 (61.1%) for student's social self-perception.Intern students were more satisfied with their learning environments than the students of theory courses (P=0.001).
    Conclusion
    The school’s educational environment was generally perceived positively by the students, yet specific areas were also identified which needed to be improved. It is essential for managers to make a greater effort to create an appropriate educational environment in order to provide and maintain high quality learning environments for students.
    Keywords: Learning environment, DREEM, midwifery students
  • S. Abedini, Sh Noraddin, Sh Mohseni Pages 20-25
    Introduction
    Iron deficiency is the most common nutritional deficiency worldwide and is one of the most important causes of anemia especially among girls. The aim of this study was to determine the effect of education on knowledge of high school female’s students of Sirik about iron deficiency anemia.
    Methods
    An interventional study was performed on 190 high school females’ students (grade1 to 3) in Sirik, which were selected by simple random sampling method. Subjects divided into intervention and control groups. Then the required data including demographic and knowledge were gathered by a questionnaire. Validity and reliability of questionnaire was approved. Two months after educational programs, the post test was done. Analysis was performed by SPSS software and T test and Chi- square tests. A p-value less than 0.05 were considered as significant.
    Results
    Mean age of subjects was 16.25±1.2. The difference between knowledge about anemia before intervention was not statistically significant but after intervention, knowledge of intervention group and control group was significantly deferent (P
    Conclusion
    This study finding showed that education can effect on student's knowledge toward anemia. Therefore we suggest implementing an educational plan for girl's students in large scale.
    Keywords: Education, Knowledge, High School, Sirik, Iron Deficiency Anemia
  • S. Alipour Birgandi, H. Sahaghi, A. Jelodari Pages 26-37
    Introduction
    The current study aimed to determine the relationship between perceived social support and Academic self-efficacy with social adjustment. The research plan was correlational and predictive.
    Methods
    The participants of the research were all of students of Jondishapour Medical University of Ahvaz among whom 200 students were selected randomly. The data was collected using Perceived Social Support Scale (MSPSS), Patrick, Hicks and Ryan Academic Self-Efficacy Scale, Bell Social Adjustment Questionnaire and was analyzed using correlation coefficient, regression and statistical software program SPSS 19.
    Results
    The results indicated that there was a positive significant relationship between perceived social support and self-efficacy with social adjustment. Furthermore, the results of simultaneous entry regression analysis showed that the predictive variables could explain 34% of social adjustment.
    Conclusion
    According to the findings, perceived social support leads to increased mental health and social adjustment among students.
    Keywords: Perceived Social Support, Academic Self, Efficacy, Social Adjustment
  • Mm Mohammadi, M. Sokhandani, P. Bahrehmand, S. Parandin Pages 38-46
    Introduction
    Clinical training is an important aspect of nursing education which transfers students from theoretical training to clinical settings. This study aimed to identify the characteristics of effective clinical Instructors from the viewpoint of nursing students and clinical faculties.
    Methods
    This descriptive-analytic study was conducted on 305 nursing students and 26 clinical Instructors. The data was collected using a 49-item questionnaire with five subscales of professional, personal, communicative, teaching methods and evaluation characteristics. Pearson correlation and t-test were employed to analyze the data using SPSS 22.
    Results
    The overall mean of the characteristics of effective clinical instructors from the viewpoint of students was 6.54±0.13 and 6.36±0.26 from the viewpoint of instructors. The highest score of students’ perspective was related to the domain of teaching with a mean of 6.68±0.52, and the subscale of evaluation with a mean of 6.67±0.43 for the instructors.
    Conclusion
    Considering the importance of evaluation from the viewpoint of clinical faculty, the context of proper evaluation is necessary to be considered in clinical training. For the subscale of teaching and the ability to connect theoretical and practical information, emphasized by the students, experienced teachers are needed in clinical practice.
    Keywords: Clinical Instructors, Effectiveness, Students
  • S. Vahedi, M. Marandi Heydarlou, A. Imanzadeh Pages 47-57
    Introduction
    One of the important requirements of nursing profession is to have critical thinking skills for the success in clinical settings. Emotional intelligence is an important factor for improving critical thinking. This study examined the relationship between emotional intelligence and critical thinking among nursing students of Tabriz University of Medical Sciences.
    Methods
    This was a descriptive–correlational research. The data was collected by standard Emotional Intelligence and Critical Thinking questionnaires. A sample of 200 participants was selected randomly from nursing students of Tabriz University of Medical Sciences. To analyze the data, Pearson Coefficient inferential statistics, regression analysis, multivariate analysis of variance and t-test were used.
    Results
    The results detected that there is a significant relationship between emotional intelligence and critical thinking skills among male and female students. Female students had higher levels of emotional intelligence and critical thinking than male students.
    Conclusion
    Fostering critical thinking and emotional intelligence among nursing students would help them improve social relationships and their ability to resolve conflicts this could also enhance nursing student's problem-solving skills and judgment abilities which in turn leads to providing more qualified clinical services.
    Keywords: emotional intelligence, critical thinking, nursing students
  • S. Allipour Birgani, H. Sahaghi, J. Moridi Pages 58-67
    Introduction
    This was a correlational prospective study which aimed to determine the relationship between perceived Affective support, Academic pleasure and Academic Achievement.
    Methods
    The participants of this study (180) were selected randomly from students of Jondishapour University of Medical of Sciences. The data was collected using Perceived Affective Support Scale, subscale of Academic pleasure of Pekrun's Achievement Emotions Questionnaire, and was analyzed through correlation coefficient and regression using SPSS 18.
    Results
    The results indicated that there is a significant positive relationship between both perceived Affective support and Academic Achievement, and also Academic pleasure and Academic Achievement (P
    Conclusion
    The results presented that the students’ Academic Achievement can be enhanced by improving perceived Affective support and Academic pleasure.
    Keywords: perceived Affective support, Academic Enjoy, Academic Achievement