فهرست مطالب

مجله طب اورژانس ایران
سال یکم شماره 1 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/23
  • تعداد عناوین: 9
|
  • نامه به سردبیر
  • سعید صفری صفحه 1
    گروه طب اورژانس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی پس از راه اندازی موفقیت آمیز اولین مجله تخصصی انگلیسی زبان طب اورژانس با نام “Emergency” در سال 2013، اقدام به انتشار اولین مجله فارسی زبان کشور در حوزه طب اورژانس با نام «مجله طب اورژانس ایران» یا “Iranian Journal of Emergency Medicine” نموده است. این نشریه در قالب فصلنامه به انتشار مقالات مرتبط با حوزه طب اورژانس از قبیل: کلیه اورژانس های داخلی و جراحی، مراقبت های بحرانی، طب بلایا، تروما، بیماری های محیطی، سم شناسی و پزشکی قانونی، اورژانس اطفال، اورژانس پیش بیمارستانی، پرستاری اورژانس، اخلاق و سیاست گذاری حوزه سلامت و سایر موضوعات مرتبط خواهد پرداخت. با اعتقاد به اینکه دسترسی عمومی به اطلاعات میتواند موجب تبادل راحت تر و افزایش سرعت رشد و تولید دانش شود، سیاست گذاران مجله مذکور از سیاست دسترسی آزاد (Open access) محتویات تبعیت می کنند.
    کلیدواژگان: طب اورژانس ایران، مجله طب اورژانس ایران، پژوهش در طب اورژانس
  • مقاله مروری
  • مجید شجاعی، حمید کریمان، حمیدرضا حاتم آبادی، آنیتا سبزقبایی، علی ارحمی دولت آبادی، مصطفی علوی مقدم، محمد مهدی فروزانفر، حجت درخشانفر، سعید صفری صفحات 2-10
    مقدمه
    از سالیان دور، مشکلات فراوانی در اداره بخش اورژانس بیمارستان ها احساس می شد. در حقیقت هیچ پزشکی در بیمارستان مسئولیت مستقیم مدیریت بیماران اورژانس را نمی پذیرفت و بخشهای اورژانس مراکز دانشگاهی نیز توسط دستیاران رشته های مختلف اداره می شد، لذا خط اول درمان بیماران بدون قیم بود و برای اداره یک بیمار مشاوره های متعدد با متخصصین مختلف انجام می شد. نخستین بار در سال 1950 ضرورت تربیت پزشکان ویژه اورژانس مورد توجه قرار گرفت و 24 سال بعد در سال 1974 برای اولین بار در آمریکا طب اورژانس آکادمیک در پاسخ به افزایش انتظارات مردمی برای دسترسی شبانه روزی به مراقبت های پزشکی کیفی و تخصصی با تاسیس اولین دوره تربیت دستیار در این رشته در دانشگاه سینسیناتی اوهایو آمریکا پا به عرصه وجود نهاد. در ابتدا متخصصین رشته های مختلف مانند رشته های داخلی، جراحی، بیهوشی، ارتوپدی، جراحی اعصاب در کنار هم در بخش اورژانس اقدام به تربیت دستیاران این رشته تخصصی نمودند که می توانستند پاسخگوی اکثر مراجعان به اورژانس بیمارستان ها باشند. در نهایت با پذیرش رسمی بورد تخصصی در سال 1978 این رشته رسما بعنوان بیست و سومین رشته تخصصی در آمریکا شناخته شد. هم اکنون اورژانس اکثر بیمارستان ها در کشورهای اروپایی و آمریکایی توسط فارغ التحصیلان رشته طب اورژانس اداره می شود و از این رهگذر کیفیت درمان و آموزش ارتقاء چشم گیری پیدا کرده است. در ایران نیز در سال 1375برای اولین بار درخواست رسمی راه اندازی این رشته به دبیرخانه شورای آموزش پزشکی و تخصصی ارائه شد. این درخواست به تصویب رسید و اصول راه اندازی رشته توسط وزارت بهداشت به رسمیت شناخته شد اما با توجه به عدم وجود زیرساخت مناسب به تعویق افتاد و تا سال 1379 مسکوت ماند. تا اینکه در سال 1379مجددا توسط وزیر وقت به دبیرخانه شورای آموزش پزشکی ماموریت داده شد در خصوص ضرورت راه اندازی این رشته کار کارشناسی انجام و نظریه مستقیما به وزیر اعلام شود. نهایتا در سال 1380 در زمان وزارت آقای دکتر فرهادی این رشته تخصصی برای اولین بار در دانشگاه علوم پزشکی ایران راه اندازی شد. نوشتار حاضر ضمن بررسی تاریخچه شکل گیری رشته طب اورژانس در ایران و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به ارائه راهنمای تحصیل در این رشته در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی پرداخته است.
    کلیدواژگان: آموزش متخصص، پایبندی به اصول راهنمای تحصیلی، طب اورژانس، تاریخچه
  • مقاله اصیل
  • بهزاد زهره وندی، پیمان اسدی، وحید منصف کسمایی، حسنی تاجیک، معصومه سعادت فاطمی صفحات 11-15
    مقدمه
    حیوان گزیدگی همچنان به عنوان یکی از معضلات مهم بهداشتی در ایران و سایر کشورهای جهان مطرح است. علیرغم پیشرفت های گسترده ای که در امر پیشگیری و درمان حاصل شده است، موارد حیوان گزیدگی هنوز از روند رو به رشدی برخوردار است. طبق برآوردهای سازمان بهداشت جهانی سالانه بیش از ده میلیون نفر در مناطق مختلف دنیا به دنبال گزیدگی، تحت درمان قرار می گیرند. با توجه به اهمیت عوارض ایجاد شده توسط حیوان گزیدگی و در عین حال قابل پیشگیری بودن آنها در این مطالعه بر آن شدیم تا به بررسی اپیدمیولوژی موارد حیوان گزیدگی در شهرستان رشت در سال 1391 بپردازیم.
    روش کار
    این مطالعه به صورت گذشته نگر و مقطعی می باشد. داده های مرتبط با کلیه موارد حیوان گزیدگی در شهرستان رشت در سال 1391 بر اساس اطلاعات موجود در دفاتر ثبت موارد حیوان گزیدگی شهرستان جمع آوری گردید. برای تمامی بیماران چک لیستی شامل سن، جنس، شغل، نوع حیوان، وضعیت حیوان، محل سکونت، عضو گاز گرفته شده، فصل گزش و نوع زخم تکمیل گردید.
    یافته ها
    در مجموع 1014 مورد حیوان گزیدگی گزارش گردید (72/5 درصد مرد). میانگین سنی افراد مورد مطالعه 17/81±33/63 سال بود. بیشترین موارد حیوان گزیدگی مربوط به سگ (79/2درصد)، حیوانات اهلی (88/3) و در محیط های روستایی (61/3 درصد) بود. بیشترین عضو گزیده شده دست (55/2 درصد)، بیشرین فصل بروز حادثه بهار (29/8 درصد) و بیشترین نوع زخم از نوع سطحی (64/3 درصد) بود. افرادی که از ناحیه سر و صورت دچار گزش شده اند به طور معنا داری کم سن تر از افرادی بودندکه از ناحیه دست یا پا دچار آسیب شده بودند (0/001=p). همچنین افرادی که توسط سایر حیوانات به جزء سگ و گربه دچار گزش شده بودند به طور معنی داری کم سن تر بودند (0/002=p).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه حاضر بیشتر موارد حیوان گزیدگی در شهرستان رشت استان گلستان در فصل بهار، توسط سگ های اهلی، در مردان روستایی، بصورت سطحی و در گروه سنی 20 تا 29 اتفاق می افتد. فراوانی حیوان گزیدگی با جنس، سن و محل سکونت ارتباط داشته و هنوز یکی از مشکلات مهم بهداشت عمومی است که فعالیت های آموزشی می تواند نقش به سزایی در کنترل آن داشته باشد.
    کلیدواژگان: گزش و نیش زدن، هاری، اپیدمیولوژی، حیوان اهلی، حیوان وحشی
  • مهرداد اسماعیلیان، محمد نصر اصفهانی، امیر سجاد براهیمی صفحات 16-21
    مقدمه
    بخش اورژانس به عنوان یکی از مهمترین بخش های بیمارستان، وظیفه فراهم نمودن مراقبت های درمانی فوری جهت کاستن مرگ و میر و معلولیت در بیماران را عهده دار می باشد. دستیابی به این امر با مدیریت و ارزیابی فعالیت های اورژانس از طریق مستند سازی کامل، دقیق و به موقع اطلاعات بر اساس اصول استاندارد میسر می باشد. لذا این پژوهش با هدف تعیین میزان رعایت استاندارد های مستند سازی در پرونده بالینی بیماران بخش اورژانس طراحی شده تا با بررسی میزان نقص پرونده ها بتوان به مشکلات موجود پی برد و جهت رفع آنها اقدام به برنامه ریزی نمود.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه مقطعی است که در سال 1388 بر روی پرونده های بیماران بخش اورژانس مرکز آموزشی درمانی الزهرا، اصفهان، صورت گرفت. جهت جمع آوری اطلاعات از چک لیستی که شامل 23 سوال در دو بخش بود، استفاده شد. بخش اول شامل 9 سوال جهت تعیین میزان رعایت استاندارد های مستند سازی مشخصات بیماران و بخش دوم شامل 14 سوال و به منظور تعیین میزان رعایت استاندارهای مستند سازی در گزارشات پرستاری بود. بر اساس سیستم تقسیم بندی و امتیاز دهی لیکرت پاسخ هر گزینه شامل سفید (امتیاز یک)، ناخوانا (امتیاز دو)، ناقص (امتیاز سه) و کامل (امتیاز چهار) بود. بنابراین حداقل و حداکثر امتیاز قابل کسب در قسمت مستند سازی صحیح مشخصات بیماران (36-9) و در قسمت گزارشات پرستاری (56-14) تعیین گردید. در نهایت داده های مطالعه با نرم افزار SPSS نسخه 18 و آزمون های آماری مربع کای و دقیق فیشر جهت مقایسه داده های کیفی و student’s t-test جهت مقایسه داده های کمی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه 300 پرونده اورژانس مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت. میانگین امتیاز کسب شده در قسمت بررسی کیفیت تکمیل مشخصات بیماران (34-15) 17±24/66 بود (حداکثر امتیاز قابل کسب 36). تفاوت معنی داری در صحت مستند سازی مشخصات بیماران بر اساس شیفت مراجعه (0/44=p) و تعطیل یا غیر تعطیل بودن (0/33=p) روز مراجعه وجود نداشت. میانگین امتیازکلی کسب شده برای مستند سازی گزارشات پرستاری (46-28) 3/7±37/0 بود (حداکثرامتیاز قابل کسب 56). تفاوت معنی داری در صحت مستند سازی گزارشات پرستاری بر اساس علت مراجعه (0/98=p)، شیفت مراجعه (0/37=p) و تعطیل یا غیر تعطیل بودن (0/61=p) مشاهده نشد. امتیاز کل پرونده های اورژانس به جهت رعایت استانداردهای مستند سازی (74-45) 4/8±61/8 بود (حداکثر امتیاز قابل کسب 92).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های مطالعه حاضر وضعیت و کیفیت رعایت استاندارد های مستند سازی پرونده ها در واحد اورژانس مورد مطالعه در سطح چندان مطلوبی قرار نداشت. بطوریکه بیشترین میزان نواقص به ترتیب در مستند سازی مشخصات بیمار روی جلد و سایر اوراق پرونده، امضا دستورات، ثبت ساعت و تاریخ توسط پزشک و همچنین بسته شدن پایان دستورات مشاهده شد. همچنین بیشترین میزان نواقص مستند سازی در گزارشات پرستاری به ترتیب مربوط به عدم بسته شدن پایان گزارش با یک خط مستقیم، عدم اشاره به علت، نحوه و نوع حادثه در بدو ورود و عدم ارائه توضیحات کافی در مورد وضعیت عمومی بیمار بود.
    کلیدواژگان: مستند سازی، طب اورژانس، ایمنی بیمار، مدیریت اطلاعات
  • مجید زمانی، مهرداد اسماعیلیان، مریم سادات میر عظیمی، مائده ابراهیمیان، کیهان گلشنی صفحات 22-27
    مقدمه
    تروما اولین علت مرگ و میر و از علل اصلی از کار افتادگی و معلولیت جمعیت فعال در کشورهای در حال توسعه می باشد. بر طبق پیش بینی های سازمان جهانی بهداشت تا سال 2020 میلادی، حوادث ناشی از تصادفات به تنهایی دومین علت سال های از دست رفته زندگی در سراسر جهان را به خود اختصاص خواهند داد. استفاده از روش های پیشگیری کننده در زمینه وقوع تروما زمانی موثر واقع می شود که اطلاعات و آمار دقیقی درباره میزان بروز انواع مکانیسم های تروما و نتایج حاصل از آنها در جامعه موجود باشد. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی شیوع علل مختلف تروما و پیامد نهایی حاصل از آنها در بیماران ترومایی بستری شده در اورژانس سه مرکز آموزشی و درمانی شهر اصفهان طراحی شده است.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی در بیماران ترومایی که در فاصله زمانی اول مهر ماه تا پایان آذر ماه 1389 به اورژانس سه بیمارستان شهر اصفهان مراجعه کرده بودند صورت گرفت. جمع آوری اطلاعات از طریق چک لیستی مشتمل بر داده های دموگرافیک، مکانیسم تروما، محل رویداد حادثه، نحوه انتقال بیماران، محل آناتومیک آسیب و پیامد نهایی بیماران بعد از 24 ساعت انجام شد. داده ها در نرم افزار آماری SPSS و با روش های آمار توصیفی و تحلیلی آنالیز شدند.
    یافته ها
    1363 بیمار با میانگین سنی 35/17±5/30 سال طی این مدت به اورژانس های سه مرکز مورد مطالعه مراجعه کرده بودند (73.6% مرد). میانگین فاصله زمانی وقوع حادثه تا حضور آمبولانس اورژانس پیش بیمارستانی بر بالین بیماران 81/7±9 دقیقه و میانگین مدت زمان انتقال بیمار به بیمارستان 49/14±07/27 دقیقه بود. تصادف با وسیله نقلیه موتوری و سقوط از ارتفاع به ترتیب شایع ترین مکانیسم های تروما و در عین حال شایع ترین علت مرگ و میر بودند (001/0>p). میزان مرگ و میر و بستری مردان به ترتیب 7 و 4/3 برابر زنان بود (04/0= p). 1235 بیمار (6/90 درصد) با حال عمومی خوب ترخیص شدند. مرگ و میر و نیاز به بخش مراقبت های ویژه به ترتیب 66/0 ( 9 بیمار) و 82/6 (93 بیمار) درصد برآورد گردید. بیشترین میزان فوت مربوط به گروه سنی 24-15 سال (001/0>p) و بیشترین میزان بستری مربوط به گروه 44-25 سال بود (001/0>p). بیشترین میزان فوت به دنبال ترومای قفسه سینه و سپس ترومای سر و صورت اتفاق افتاده بود.
    نتیجه گیری
    تصادف با وسایل نقلیه موتوری و سقوط از ارتفاع به تنهایی بیش از 80 درصد از علل مراجعه بیماران به واحد های ترومای اورژانس سه بیمارستان مورد مطالعه را به خود اختصاص داده بودند. این در حالی است که همین دو علت شایعترین مکانیسم تروما در بیماران فوت شده و نیازمند بستری در بخش مراقبت های ویژه نیز بودند. بیش از 90 درصد بیماران با حال عمومی خوب از بخش اورژانس یا سایر بخش های بستری ترخیص شدند.
    کلیدواژگان: ترومای متعدد، ارزیابی پیامد بیماران، آسیب ها، سرویس اورژانس، بیمارستان، علت مرگ
  • پیمان اسدی، وحید منصف کسمایی، بهزاد زهره وندی، سید مهدی ضیاء ضیابری، بهاران بیک زاده مرزبانی صفحات 28-33
    مقدمه
    بخش اورژانس یا فوریت های پزشکی به عنوان قلب بیمارستان به دلیل پذیرایی از متنوع ترین و حساس ترین گروه بیماران از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف بخش اورژانس ارائه با کیفیت ترین خدمات درحداقل زمان با استفاده از منابع موجود است. به منظور دستیابی به این هدف استقرار متخصصین طب اورژانس که به ارزیابی، احیاء، تثبیت، تشخیص و مراقبت از بیماران اورژانس می پردازد از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر استقرار متخصصین این رشته بر نحوه تعیین تکلیف بیماران بخش اورژانس بیمارستان پورسینای رشت می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی پرونده تمامی بیمارانی که از سالهای 84 الی 91 در بخش اورژانس بیمارستان پورسینای رشت بستری شده بودند، مورد بررسی قرار گرفت و متغییرهایی نظیر سن، جنس، علت مراجعه، تاریخ و تعداد موارد بستری، تعداد موارد ترخیص از بخش، درصد اشغال تخت و تخت روز اشغالی، مدت زمان بستری، تعداد ترخیص زیر 6 ساعت، تعداد موارد انتقال به بخش ها یا بیمارستان های دیگر و میزان گردش تختهای بخش اورژانس مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات از طریق سیستم اطلاعات بیمارستانی جمع آوری شد و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    طی سال های 1384 تا 1391 تعداد ورودی بیماران بستری شده در بخش اورژانس سیر صعودی داشت به طوری که بیشترین تعداد بیماران پذیرش شده مربوط به سال 1391 بود (0/0001= p). آمار بیماران ترخیص شده زیر 6 ساعت و میزان ترخیص مستقیم از اورژانس از 15/5درصد و 58/9 درصد قبل از استقرار متخصصین طب اورژانس به ترتیب به 23/4 درصد و 61/2 درصد بعد از حضور آنها افزایش یافت ( 0/0001 = p). انتقال به بخش ها و بیمارستانهای دیگر نیز از 41/1 درصد و 38/8 درصد کاهش یافت (0/0001 = p). درصد اشغال تخت بعد از حضور متخصصین طب اورژانس نسبت به قبل روند نزولی قابل توجهی داشت، در حالیکه مقدار فعالیت تخت روند صعودی داشت، بدین معنی که در سالهای 1384 تا 1387میانگین فعالیت تخت از 108/4±354/3 به 30/8±637/7 در سالهای 1388 تا 1391رسید (0/002=p). میانگین مدت زمان بستری بیمار نیز از 0/44±1/1 روز به 0/05 ±0/35 روز کاهش یافت (0/021=p). میانگین تخت روز اشغالی قبل از استقرار متخصصین طب اورژانس 3453 ±12173 و بعد از استقرار متخصصین طب اورژانس 219±6217 می باشد که روند نزولی را نسبت به قبل نشان داد (0/018=p).
    نتیجه گیری
    به نظر میرسد که با حضور متخصصین طب اورژانس در سیستم درمانی، خدمت رسانی به بیماران اورژانس وضعیت مطلوب تری پیدا میکند و زمان انتظار برای دسترسی به خدمات کاهش می یابد. در ضمن با کاهش زمان انتظار بیماران و تعیین تکلیف به موقع آنها تخت های بیشتری جهت پذیرش های آینده در دسترس قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: شاخص های عملکرد اورژانس، طب اورژانس، ترخیص بیماران، تریاژ
  • ناصر جان محمدی*، محمد منتظری، اسماعیل اکبرنژاد صفحات 34-39
    مقدمه
    تروما یکی از مهمترین عوامل مرگ و میر در کشورهای در حال توسعه و مهمترین علت از کارافتادگی جمعیت فعال و مولد جامعه و صدمات اقتصادی و اجتماعی ناشی از آن می باشد. شکستگی اندام ها جزء شایعترین عوارض ناشی از تروما های وارده به انسان بوده و بخش وسیعی از امکانات مراکز درمانی را به خود اختصاص میدهند. لذا مطالعه حاضر با هدف همه گیر شناسی شکستگی های اندام های فوقانی و تحتانی در بیماران بستری شده در بیمارستان شهید بهشتی بابل، انجام گردید.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی بر روی بیماران با شکستگی اندام انجام شد که طی سال های 80 تا 85 در بیمارستان شهید بهشتی بابل بستری شده بودند انجام شد. اطلاعات مورد ارزیابی شامل سن، جنس، نوع شکستگی، محل شکستگی و مکانیسم تروما از پرونده ها استخراج و در پرسشنامه از پیش تهیه شده به همین منظور ثبت و در نهایت توسط نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.
    یافته ها
    در طی دوره 6 ساله مطالعه، 3507 بیمار ترومایی با شکستگی اندام بستری شده بودند (9/75 درصد مرد). میانگین سنی بیماران مورد مطالعه 8/21 ±7/33 سال بود. 619 (7/17 درصد) مورد از شکستگی ها به صورت باز و شایعترین محل شکستگی ران (6/34 درصد) بود. مکانیسم تروما در 1701 نفر (5/48 درصد) تصادف با اتومبیل، 671 نفر (1/19درصد) تصادف با موتور سیکلت، 608 نفر (3/17 درصد) سقوط در سطح همتراز، 466 نفر (3/13درصد) سقوط از ارتفاع و 61 نفر (7/1درصد) سایر موارد بود. شایعترین محل شکستگی در تصادف با اتومبیل و موتور سیکلت ساق پا (به ترتیب 8/38 و 5/52 درصد)، و در سقوط در سطح همتراز و سقوط از ارتفاع ران بود (به ترتیب 8/46 و 9/30درصد).
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاضر حاکی از آن است که شایع ترین نوع شکستگی اندام در بیماران ترومایی مورد مطالعه ران در جمعیت بالای 60 و ساق پا در افراد زیر 60 سال بود. همچنین شایعترین مکانیسم ایجاد این نوع شکستگی ها تصادف با وسایل نقلیه موتوری برآورد گردید.
    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، مولتیپل تروما، شکستگی، استخوان، شکستگی، اندام فوقانی، تصادفات، حوادث شغلی
  • محمد کلانتری میبدی، علیرضا یدللهی*، سمیرا اسفندیاری صفحات 40-44
    مقدمه
    بخش اورژانس به عنوان یکی از مهمترین بخش های هر بیمارستانی با انبوه بیماران مراجعه کننده رو به رو است. ارائه خدمات موثر در زمان مناسب در این بخش در سایه عملکرد کارا و موثر پرسنل آن امکان پذیر خواهد بود. لذا در این مطالعه بر آن شدیم تا تاثیر آموزش را بر میزان آگاهی و عملکرد پرستاران بخش اورژانس در زمینه تریاژ بررسی کنیم.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی، میزان آگاهی و عملکرد 50 پرستار در زمینه تریاژ قبل و شش هفته بعد از برگزاری کارگاه آموزشی نه ساعته پیرامون تریاژ به سیستم شاخص میزان اورژانسی بودن (Emergency Severity Index) ارزیابی شد. افرادی که دارای حداقل شش ماه سابقه کار در بخش اورژانس بودند و طی شش ماه قبل از آغاز پژوهش هم درهیچ کارگاهی مربوط به تریاژ شرکت نکرده بودند وارد مطالعه شدند. جمع آوری اطلاعات از طریق تنظیم سه پرسشنامه جداگانه شامل: اطلاعات دموگرافیک، ارزیابی و ارزیابی عملکرد انجام شد. خصوصیات دموگرافیک مورد ارزیابی شامل سن، جنس، وضعیت تاهل، سابقه کار، مدرک تحصیلی، نوع استخدام، شیفت کاری و متوسط تعداد شیفت کاری در هفته بود. به منظور ارزیابی و عملکرد دو پرسشنامه مجزا که پایایی و روایی آنها مورد آزمون و تایید قرار گرفته بود، مورد استفاده قرار گرفت. اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و تست های آماری متناسب مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سطح معنی دار کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین نمره پرستاران از 1/2±5/7 به 6/1±14 افزایش یافت .(p =0.001، r=0.049) در حیطه عملکرد نیز میانگین نمرات افراد شرکت کننده از 9/9±8/31 به 1/8±7/69 رسید (p =0.001، r= 0.87). بین ویژگی های فردی پرستاران و نمره آنها شش هفته پس از آموزش هیچ ارتباط معناداری یافت نشد (p > 0.05). درحالیکه بین سابقه کار پرستاری (p = 0.038)، کار در بخش اورژانس (p = 0.001)، نوع استخدام (p=0.019) و میانگین نمرات عملکرد در فاصله زمانی شش هفته پس از آموزش رابطه معناداری وجود داشت. همچنین بین نوع مدرک تحصیلی، وضعیت تاهل و جنسیت افراد شرکت کننده و میانگین نمرات آگاهی و عملکرد در فاصله زمانی شش هفته بعد از اتمام کارگاه آموزشی ارتباط معناداری به دست نیامد.
    نتیجه گیری
    بنظر می رسد که آموزش تاثیر مثبتی بر افزایش میزان آگاهی و عملکرد پرستاران در زمینه تریاژ بیماران به روش ESI داشته باشد. بنابراین گسترش دوره های آموزش تئوری و عملی تریاژ برای پرستاران شاغل در بخش اورژانس، جهت ارتقاء آگاهی و به تبع آن کیفیت ارائه خدمات، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: پژوهش در آموزش پرستاری، نگرش، عملکرد، تریاژ، طب اورژانس
  • محمد نصر اصفهانی، مهرداد اسماعیلیان، مریم نصری صفحات 45-49
    افزایش مدت زمان اقامت و عدم تعیین تکلیف به موقع بیماران بخش اورژانس موجب تاثیر منفی برکیفیت ارائه خدمات، افزایش نارضایتی و در نهایت بروز خشونت میگردد. لذا بررسی علل ماندگاری طولانی مدت بیماران در این بخش و ارائه راهکارهای قابل اجراء برای مقابله با آن کمک شایانی به افزایش کیفیت ارائه خدمات و به تبع آن رضایتمندی بیشتر بیماران خواهد کرد. بر این اساس مطالعه حاضر با هدف بررسی علل اقامت طولانی بیماران در بخش اورژانس طراحی شده است.
    روش کار
    در یک مطالعه مقطعی، علل اقامت طولانی مدت بیماران بخش اورژانس بیمارستان الزهراء، اصفهان طی پاییز سال 1389 مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا چک لیستی شامل 11 مورد شامل: سن، جنس، سطح تریاژ، ساعت دریافت کد پذیرش و ساعت خروج از اورژانس، شکایت اصلی بیمار، سرویس بستری و ترخیص کننده، نتیجه تعیین تکلیف و روز بستری برای تمامی بیماران تکمیل گردید. عدم وجود تخت خالی در بخش، درخواست آزمایشات و مشاوره های غیر ضروری، تاخیر در ورود نمونه به آزمایشگاه، تاخیر در ویزیت و تعیین تکلیف بیماران توسط رزیدنت ارشد کشیک، نیاز به مجوز انجام اقدام درمانی توسط سرویس دیگر، تاخیر در اطلاع به رزیدنت سرویس مربوطه، عدم هماهنگی بین بخش و اورژانس در انتقال بیمار و عدم توانایی مالی بیمار به عنوان علل احتمالی اقامت طولانی مورد ارزیابی قرار گرفتند. در نهایت داده ها بعد از جمع آوری با نرم افزار آماری SPSS نسخه 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    95 بیمار(8/18 درصد) دارای اقامت طولانی با میانگین مدت زمان بستری 5/5±4/10 ساعت بودند. موارد اقامت طولانی به طور معنی داری در بیماران زیر 30 سال (p = 0.0001)، روز های تعطیل (p=0.05) و سطح تریاژ دو (p=0.01) بالاتر بود. بالاترین میانگین مدت زمان اقامت طولانی به ترتیب مربوط به سرویس جراحی با 2/21±0/20 ساعت، بستری چند سرویسی با 1/12±7/16، جراحی اعصاب با 1/15±6/15، داخلی با 1/16±2/14، ارتوپدی با 7/5±09/13، عفونی با 1/13±4/13 و بالاخره نورولوژی با 0/3±7/6 ساعت بود (p=0.001). شایعترین علل اقامت طولانی بیماران مربوط به طولانی شدن زمان انجام مشاوره ها، نیاز به انجام اقدام درمانی توسط سرویس دیگر، عدم وجود تخت خالی در بخش های بستری و تاخیر در تعیین تکلیف توسط سرویس های دیگر بود (p= 0.03).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه حاضر بیماران با سن کمتر از 30 سال؛ بستری شده در سرویس های جراحی، چند سرویسی، جراحی اعصاب و داخلی و نهایتا بستری شده در روزهای تعطیل به طور معنی داری اقامت طولانی تری را در بخش اورژانس تجربه میکنند. همچنین طولانی شدن زمان مشاوره ها و منوط شدن تعین تکلیف بیماران به انجام یک اقدام درمانی توسط سرویس دیگر از شایع ترین علل اقامت طولانی بیماران در بخش اورژانس به نظر میرسند.
    کلیدواژگان: مدت اقامت، رضایت مندی بیماران، بخش اورژانس، کیفیت خدمات بهداشتی، بستری شدن
|
  • Saeed Safari * Page 1
    After successful launching of the first English Journal in the field of emergency medicine named “Emergency” in 2013, the emergency medicine department of Shahid Beheshti University of Medical Sciences has attempted to publish the first Persian language jo urnal named “Iranian Journal of Emergency Medicine”. This journal is a quarterly journal that will publish articles in the field of emergency medicine including: all internal and operational emergencies, critical care, disaster medicine, trauma, environmen tal diseases, toxicology and forensic medicine, pediatric emergency medicine, emergency medical services, emergency nursing, health policy and ethics, and other related topics. Believing that public access to information can lead to easier exchange and fas ter development and production of science, the policy makers of this journal adhere to open access policy.
  • Majid Shojaee, Hamid Kariman, Hamid Reza Hatamabadi, Anita Sabzghabaie*, Ali Arhami Dolatabadi, Mostafa Alavi Moghadam, Mohammad Mehdi Forouzanfar, Saeed Safari Pages 2-10
    Introduction
    Since many years ago several problems have been felt in emergency departments (ED) of hospitals. In fact, none of physicians in the hospital have accepted the direct responsibility of patients’ management in the EDs and emergency wards of Uni versity centers have been managed by residents of various disciplines. Thus, the first line of therapy does not have guardian and several consultants with various specialists have been performed regarding patient’s management. The necessity of physician tr aining was noticed for the first time in 1950 and after 24 years in 1974, the academic emergency medicine was established in United States of America (USA) in response to people expectations for overnight accessibility to specialized and quality medical ca res. It was performed with foundation of the first period of resident’s training in emergency medicine discipline at University of Cincinnati, Ohio. At beginning, specialists of different fields such as internal medicine, surgery, anesthesia, orthopedics, and neurosurgery initiated the training of emergency medicine residents together which could be responsible to most of referees. Finally, with formal accepting the specialty board in 1978, this field has been officially identified as the 23 th discipline in USA. Today the EDs of most hospitals in European and American countries has been managing by emergency medicine specialists which leads to improve the quality of education and treatment, significantly. Also in Iran the request of establishin g this major has been presented in the secretariat of the council for graduate medical education for the first time in 1996. This request was approved and principles of its initiating recognized officially by the ministry of health. But, considering to lac k of an appropriate infrastructure, it postponed until 2000 that again this discipline was missioned for initiating to the council for graduate medical education by the minister and its outcome was directly declared to him. Lastly, in ministry time of Dr. Farhadi in 2001 this major was initiated for the first time in Iran University of Medical Sciences. The present report was addressed to the education guideline of emergency medicine at Shahid Beheshti University of Medical Sciences besides evaluating the f ormation history of emergency medicine discipline in Iran.
    Keywords: Education, special, guideline adherence, emergency medicine, history
  • Behzad Zohrevandi, Payman Asadi*, Vahid Monsef Kasmaie, Hosna Tajik, Masoome Sadat Fatemi Pages 11-15
    Introduction
    Animal bite because of following killing infections such as Rabies is considered as one of the health problem issues in Iran and other countries. Although extensive progressions have been achieved in prevention and treatment areas, spread of animal bite still has an increasing rate and large amount of costs have been annually spent to provide vaccine and anti-bodies. This study was done with the aim of epidemiologic evaluation of animal bite in Rasht county, Guilan province, Iran, 2012.
    Methods
    In a prospective cross-sectional study, the related data of whole animal bite cases were gathered in terms of demographic information (age, sex, and occupation), animal species, animal dependency (wild, domesticated, unknown), habitant, part of body bitten, season,and type of wound.
    Results
    Totally 1014 cases (72.5%) of animal bite were reported. The mean age of studied population was 33.63±17.81 years. The most cases of animal bite were related to dog (79.2%), domestic animals (88.3%), village habitants (61.3%), hand (55.2%), spring season (29.8%), and superficial type of wound (64.3%). The patients bitten from the face area were younger than those injured in other sites (p=0.001). The bitten individuals by other animals were younger than people bitten
    by cat or dog (p=0.002).
    Conclusion
    The results of the present study showed that the incidence of animal bite was higher in spring season, by domestic dogs, among men in rural area, and as superficial wounds in the 20-29 age group. The animal bite has a relation with gender, age, and habitant. Animal bite has been yet considered as one of the public health problems and training activities could have a significant role to control such cases.
    Keywords: Bites, stings, rabies, epidemiology, animals, domestic, animals, wild
  • Mehrdad Esmailian, Mohammad Nasr, Esfahani*, Amir, Sajad Brahimi Pages 16-21
    Introduction
    Emergency departments as one of the most important wards of hospitals, provide the emergency therapeutic care to decrease the mortality and disability rates among patients. The management and evaluation of emergency activities are possible through timely,accurate, and complete registration of information, based on standard rules. Thus, the aim of this research was detecting the observance rate of documentation standards in the emergency department of Al-Zahra Hospital, Isfahan, to find patients’ files documentation failures and eliminate them.
    Methods
    IThis was a cross sectional study performed in the emergency department of Al-Zahra Hospital, Isfahan, 2009. For data gathering, a checklist included 23 questions in two parts was used. The first and second parts had 9 and 14 questions to detect observance rate of patients’ characteristics documentation and nurse reports documentation, respectively. Based on Likert scale, the answer of each option includes blank (score 1), illegible (score 2), incomplete (score3),and complete (score 4). Therefore, the minimum and maximum reachable scores were determined 9-36 in the documentation of patients’ characteristics and 14-56 in the nurse reports. Data was analyzed using SPSS 8 and Chi-squared test and Fisher’s exact test were applied to compare qualitative data. Student’s t- test was used to compare quantitative information, too. P
    Results
    300 documents were studied in this research. The average of reached score in the quality assessment of patients record completion was 24.66±17 (15 - 34), (the maximum reachable score was 36). The total score of emergency patients records was 61.8±4.8 (45 - 74) from total of 92 reachable scores. The average of total reached score for nurse reports was 37.2±3.7 (28 - 46), (with the maximum reachable scor e of 56). No significant difference was seen in the accuracy of patients’ documentation according to referring shift (p=0.37) and being close or not (p=0.61).
    Conclusion
    Based on findings of the present study, status and quality of observance in registrat ion standards of files did not have desirable level. So that most of failures in recording of patients’ characteristics were related to registrations on the file and other indexes; the comments’ signs with date and time documentation and also finishing the comments by the physician were seen, too. Most of documentation failures in nurse reports were related to not finishing the end of report with a straight line, lack of explanation about the cause, status, and type of refer, and not enough statements regar ding the patient’s general condition.
    Keywords: Documentation, emergency medicine, patient safety, information management
  • Majid Zamani, Mehrdad Esmailian*, Maryam Sadat Mirazimi, Maede Ebrahimian, Keihan Golshani Pages 22-27
    Introduction
    Today trauma is considered as the first cause of death and disability of active population in developed and developing countries. Using preventive procedures in trauma events are effective when acute information and statistics present regarding types of tr auma and their outcomes in the society. Thus, the present study was designed to assess the prevalence of trauma reasons and its outcome in traumatic patients hospitalized in three emergency departments of I sfahan , Iran.
    Methods
    This cross - sectional study was performed on 1363 patients referred to three emergency departments of I sfahan during October, November, and December of 2010. Data collecting was done by using a checklist including demographic data, trauma mechanism and loc ation, patient's transportation, anatomic site of injury, and patient's outcome after 24 hours . The data was analyzed using SPSS 16.
    Results
    1363 traumatic patients with mean age of 30.5 ±17.35 years (73.6% male) were studied. The mean time from event to reaching the ambulance was 9±7.81 minutes and average time of patient's transportation to the hospital 27.07±14.49. Motor vehicle crashes and falling from height were the most common trauma mechanisms and mortality (p
    Conclusion
    The study shows that motor vehicle crashes and falli ng form height in more than 80% of cases were the most frequent causes of trauma in patients refer red to the em ergency departments of these three hospitals. Also, the above mentioned were the most frequent mechanisms of trauma in died and intensive care ne eded patients. Above 90% of patients were discharged with good general condition.
    Keywords: Multiple trauma, patient outcome assessment, injuries, emergency service, hospital, cause of death
  • Payman Asadi, Vahid Monsef Kasmaie, Behzad Zohrevandi*, Seyyed Mahdi Zia Ziabari, Baharan Beikzadeh Marzbani Pages 28-33
    Introduction
    Emergency department (ED) as the fundamental part of hospital has a specific importance due to admitting the most various and sensitive group of patients. The aim of the ED is presenting services with highest quality in the least time . To reach this goal establishment of an emergency medicine specialist who performs assessment, resuscitation, stabilization, detection, and maintenance of emergency patients is noteworthy. The aim of this study was evaluating the effect of establishing the emergency medicine specialists on the performance of ED in Poursina Hospital, Rasht, Iran.
    Methods
    In t his cross - sectional study files of all patients hospitalized in the ED of Poursina, Rasht, Iran, through 2005 - 2012 were evaluated . Variables such as age, gender, cause of refer and number of hospitalization, number of discharging from department, percentage of bed occupation and daily bed occupation, time of hospitalization, number of dischargin g under six hours, number of transportation to other wards or hospitals, and the rate of bed circulation in the ED were assessed, too. Data was gathered through hospital information system and analyzed using SPSS 20.
    Results
    Through 2005 to 2012 number of admitted patients in the ED has increased so that the most admitted number was related to 2012 (p=0.0001) . The present of discharged patients under six hours and the rate of direct discharging before the presence of emergency medicine specialists have inc reased from 15.5% and 58.9% to 23.4% and 61.2% in after their presence, respectively (p=0.001) . Transporting to other wards and hospitals were also decreased from 41.1% to 38.8% (p=0.00 0 1). The occupied beds percentage after presenting of emergency medicine specialists has noticeably decreased compared to the past, while bed turnover rate increased. In other words, the bed turnover mean has increased from 354.5±108.4 during 2005 - 2008 to 637.7±30.8 through 2009 - 2012 (p=0.002). Also, during 2005 - 2008 the hospi talization mean of the patient has remarkably decreased from 1.08±0.44 days to 0.35±0.05 days in 2009 - 2012 (p=0.021). The occupied bed mean before and after the presence of emergency medicine specialists were 12173±3453 and 6217±219, respectively, showed a descending trend into the past (p=0.018).
    Conclusion
    It seems that p resenting of emergency medicine specialists in health system leads to improve the service delivery to patients and decrease the waiting time. Also w ith decreasing the waiting time of pa tients and timely disposition, more prepared beds can be accessible in the ED for future admission.
    Keywords: Emergency department performance index, emergency medicine, patient discharge, triage
  • Naser Janmohammadi *, Mohammad Montazeri, Esmaeil Akbarnezhad Pages 34-39
    Introduction
    Trauma is recognized as one of the most cause s of mortality in developing countries and the most important reason s of disability in active and productive population as well as its economic and social shocks. Extremity fracture is one of the most common complications of trauma inflict upon the human and involve s an extensive part of health center facilities. Thus, the present study was aimed to assess the epidemiology of lower and upper extremity fractures of hospitalized patients in Shahid Beheshti hospital, Babol, Iran.
    Methods
    This cross - sectional study was performed on patients with extremity fractures who had hosp italized in the Shahid Beheshti hospital, Babol, through 2001 - 2006. The required information included age, gender, type of fracture, and trauma mechanism were extracted from documents and registered in the prepared questionnaire. Data was analyzed using SP SS 18.
    Results
    During six years study, 3507 trauma patients with extremity fracture had been hospitalized (75.9 was male). The mean age of studied patients was 33.7±21.8. Six hundred and nineteen (17.7%) fracture cases was as open status. Hip fracture wa s the most common fracture type (34.6%). Trauma mechanism in 1701 (48.5%) was car accident, 671 (19.1%) motorcycle accident, 608 (17.3%) stumble, 466 (13.3%) fall from height, and 61 (1.7%) other cases. The most common site of fracture in car and motorcycl e accidents was leg (38.8% and 52.5% respectively) and in stumble and fall from height was hip (46.8% and 30.9% respectively).
    Conclusion
    The findings of this project revealed that the most common type of extremity fracture in trauma patients in the age g roups of upper and lower of 60 were hip and leg, respectively. Furthermore, the most incidence mechanism of such fractures was motorcycle accident.
    Keywords: Multiple trauma, fractures, bone, fracture, upper extremity, epidemiology, accidents, occupational
  • Mohammad Kalantarimeibidi, Alireza Yadollahi*, Samira Esfandiari Pages 40-44
    Introduction
    Emergency department as one of the most important wards of the hospital confronts with lots of referring patients. Timely service presentation in this ward depends on efficient and effective functions of its personnel. Thus, this study was aimed to evaluate the effect of education on the knowledge and practice of emergency department’s nurse s in the patients’ triage field.
    Methods
    In this cross - sectional study, the knowledge and practice of 50 nurses was evaluated before and after of 9 hours educational workshop regarding patients’ triage based on the emergency severity index (ESI). Persons who had at least six months work experience in the emergency department and did not participate in any triage workshop during the six years before starting the project were entered to the study. Data gathering was performed through preparing three question naires separately included demographic information as well as assessment of knowledge and practice. Evaluated demographic characteristics were age, gender, marital status, work history, academic degree, type of employment, work shift, and average of work s hift weekly. To assess the knowledge and practice, two separate questionnaires were used that their reliability and validity were confirmed before. Data was analyzed using SPSS 16 and appropriate analytic tests. P
    Results
    The average knowledge scores of nurses reached from 7.5±2.1 to 14±1.6 (p= 0.001, r=0.49) after education. Also the average scores of participants increased from 31.8±9.9 to 69.7±8.1 (p= 0.001, r=0.87). There was no significant relationship between characteristics of nurses and their knowledge scores in six weeks after education (p>0.05). While it was seen between the work history of nursing (p=0.038), working in emergency department (p=0.001), as well as type of employment (p=0. 019) and average scores of practice within six weeks after education. No significant relation was seen between academic degree, marital status, and gender of participants and average scores of knowledge and practice during six weeks after finishing the edu cational workshop.
    Conclusion
    It seems that education has a positive effect on increasing the knowledge and practice of emergency department’s nurses regarding the triage of patients by ESI. Therefore, expanding the theoretical and practical courses of ed ucation is essential to improve the knowledge and quality of service presentation.
    Keywords: Nursing education research, health knowledge, attitudes, practice, triage, emergency medicine
  • Mohammad Nasr, Esfahani, Mehrdad Esmailian*, Maryam Nasri Pages 45-49
    Introduction
    Prolonged length of stay and failure to timely disposition of patients in the emergency department (ED) lead to negative impact on the quality of service presentation, increasing dissatisfaction, and finally violence. Therefore, assessing the causes of pro longed length of stay for patients in this ward and presenting some applicable solutions against it, can significantly help improving the quality of services and more satisfaction of patients. The present study was designed with the aim of evaluating the c auses of prolonged length of stay for patients in the ED.
    Methods
    In a cross - sectional study, the causes of prolonged length of stay for admitted patients were assessed in the ED of Alzahra Hospital, Esfahan, Iran, during the fall 2010. A checklist was pr epared with 11 cases included: age, gender, triage level, the time of receiving admission code and discharging from ED, the chief compliant of patient, hospitalization and discharge services, date of hospitalization, and the outcome for all patients. The l ack of available bed in the ward, request for doing tests and unnecessary consultations, delay in entering the samples to the laboratory, delay in visit and disposition of patients by senior resident on duty, need to therapeutic proceedings by another service, delay in informing the resident of the related service, lack of coord ination between the other wards and ED for patient's transportation, and financial inability of the patient were considered as the probable causes of prolonged length of stay. Finally, gathered data was analyzed by using SPSS version 18.
    Results
    95 (18. 8%) patients had prolonged ED length of stay (>6 hours) with the hospitalization mean of 10.4±5.5 hours. Prolonged length of stay cases were significantly higher in patients under 30 years old (p=0.0001), in weekends (p=0.05), and second level triage (p=0. 01). The most mean of prolonged length of stay were related to the surgery service with 20.0±21.2 hours, multi - service hospitalization with 16.7±12.1, neurosurgery with 15.6±15.1, internal with 14.2±16.1, orthopedic with 13.09±5.7, infectious with 13.4±13. 1, and neurology with 6.7±3.0 (p=0/001). The most common causes of prolonged length of stay for patients were related to prolonged consultation time, need to a therapeutic performance by another service, lack of available bed in other ward, and delay in disposition of patients by other services (p=0.03).