فهرست مطالب

آموزش در علوم انتظامی - سال سوم شماره 4 (پیاپی 11، زمستان 1394)

فصلنامه آموزش در علوم انتظامی
سال سوم شماره 4 (پیاپی 11، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا قیاسی، امیرحسین یاوری، سید حسن آل طه، حبیب قنبری، پرویز آهی صفحه 13
    هدف این مقاله تبیین ابعاد ظرفیت جذب دانش و فراموشی سازمانی و بررسی روابط بین آن هاست. در این راستا، در ابتدا به تشریح و معرفی ابعاد متغیرهای ظرفیت جذب دانش و فراموشی سازمانی می پردازیم. و در ادامه با توجه به مرور پیشینه و ادبیات موضوع به ارایه فرضیه های مناسب می پردازیم. این پژوهش علی و پیمایشی می باشد و جامعه آماری پژوهش 772 نفر از کارکنان دانشگاه علوم انتظامی می باشند که شامل اعضای هیئت علمی و کارمندان دانشگاه می باشند. با استفاده از فرمول کوکران و با سطح اطمینان 95 درصد حجم نمونه مورد بررسی 257 نفر انتخاب شد. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده گردید که در میان اعضای نمونه توزیع گردید. روایی صوری و محتوایی آن را اساتید مدیریت تایید کردند و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ و با استفاده از نرم افزار SPSS 19 (برای تمامی ابعاد بزرگتر از 7/0) تایید شد. در نهایت از روش تحلیل عاملی اکتشافی و همچنین مدل سازی معادلات ساختاری برای تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده استفاده شد. برای بررسی فرضیه های پژوهش از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی استفاده شد. نتایج نشان می دهد که هر یک از ابعاد فراموشی سازمانی بر ابعاد ظرفیت جذب دانش تاثیرگذار است. که در این بین بعد زوال از متغیر فراموشی سازمانی بیشترین تاثیر را بر بعد بهره برداری از متغیر ظرفیت جذب دانش دارد.
    کلیدواژگان: فراموشی سازمانی، ظرفیت جذب، دانش سازمانی، یادگیری سازمانی، دانشگاه علوم انتظامی
  • سمیه کراری، محمد عزیزی صفحه 35
    بازنشستگان با بهره گیری از دانش و تجربه شغلی می توانند نقش قابل توجهی در کارآفرینی در حوزه تجارب مربوط به خود داشته باشند. این تحقیق با هدف نیازسنجی آموزش کارآفرینی بازنشستگان آجا انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش بازنشستگان ارتش هستند که به روش نمونه گیری سیستماتیک انتخاب شده اند. در این پژوهش برای سنجش پایایی ابزار، از روش آلفای کرونباخ استفاده شده است که مقدار آن 0.95 محاسبه شد. تجزیه و تحلیل یافته ها با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) و آزمون فریدمن برای اولویت بندی شاخص ها استفاده شد. نتایج حاصل نشان می دهد شاخص های «داشتن دانش بازاریابی و فروش»، «توانایی شناسایی و تعریف نیازهای آینده در بازار و صنعت»، « توانایی سازماندهی منابع تکنولوژیکی»، « داشتن دانش مالی و حسابداری»، « داشتن شناخت قوانین کسب و کار»، «توانایی بکارگیری روش های مختلف برای بهره برداری از فرصت های بازار»، « داشتن تحمل ابهام»، دارای بیشترین اولویت نیازسنجی بین شاخص های پژوهش از دید پاسخگویان است. از سوی دیگر، شاخص های « توانایی تشویق و پاداش کارمندان»، « داشتن علاقه و تمایل به یادگیری مستمر»، « توانایی گوش دادن موثر» و « توانایی سرپرستی، نظارت و کنترل کارکنان» دارای کمترین اولویت نیازسنجی دارند.
    کلیدواژگان: نیازسنجی آموزشی، کارآفرینی، بازنشستگان، آجا
  • عابد مولودی، یدالله خرم آبادی، اژدر شمخانی، آریان نادر بیگدیلو، اصغر سلگی صفحه 59
    هدف پژوهش حاضر، اثربخشی آموزش مهارتهای زندگی بر کاهش عوامل خطرساز در دانش آموزان پسر در معرض خطر شهرستان کبودراهنگ بود. برای نیل به این هدف ازبین دانش آموزان پسر پایه سوم متوسطه، تعداد 36 نفر (گروه آزمایش 20 نفر، گروه شاهد 16 نفر)، به روش تصادفی انتخاب و طی 15جلسه آموزشی و با پرسشنامه عوامل خطرساز و حفاظت کننده مصرف مواد محمدخانی(1389)داده ها جمع آوری شد.پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی و نتایج تحلیل داده ها با استفاده ازآزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره MANCOVA، نشان داد که آموزش مهارتهای زندگی موجب کاهش اثرات عوامل خطرساز در دانش آموزان پسر در معرض خطر شده است.
    کلیدواژگان: مهارتهای زندگی، عوامل خطرساز، دانش آموزان پسر دوره ی متوسطه در معرض خطر
  • مسعود خنجرخانی، سید منصور مرعشی صفحه 81
    هدف این پژوهش ارائه روایتی نو از ارزشیابی بر اساس هرمنوتیک فلسفی است. روش پژوهش، نظریهی بنیادی مبتنی بر رویکرد استقرایی است. منبع جمع آوری داده ها، مصاحبه از اساتیدی هست که در ارتباط با «هرمنوتیک و ارزشیابی»، اثر علمی دارند. از آنجایی که در روش پژوهش بنیادی تعداد نمونه، منوط به اشباع نظری است، پژوهش بعد از کدگذاری و تعیین درون مایه ها، در مصاحبه پانزدهم، به اشباع نظری رسید. در فرایند تحلیل داده ها ابتدا کدگذاری، بعد یافتن وجوه مشترک ایده ها، و سرانجام استنتاج درون مایه های فرعی و اصلی و نهایتا جمع بندی صورت گرفت. تحلیل داده ها، منجر به استخراج یک درون مایه ی(تم) اصلی و هشت درون مایه ی فرعی شد. درون مایه ی اصلی،ارزشیابی بعنوان توانمندی فرد در امر قضاوت است، و درون مایه های فرعی، شامل انسجام همراه با تامل، اشتراک در داوری، خود ارزیابی، توجه به سوالات حقیقی و مجازی، تولید بجای بازتولید محتوای آموزشی، بازخورد و قیاس نکردن افراد در ارزشیابی می باشد. با تامل در درون مایه ها، می توان اذعان داشت، ارزشیابی نه صرفا ابزاری برای سنجش میزان توفیق فرد در یک عرصه، بلکه توانمندسازی در امر قضاوت نیز است؛ این توانمندی یک معیار مهم در تشخیص فرد فرهیخته از دیگران قلمداد می شود. یعنی توان قضاوت، یک هدف آموزشی است، و درون مایه های فرعی، خرده اهداف آموزش و مکمل هدف اصلی محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: هرمنوتیک فلسفی، روایت نو، ارزشیابی، آموزش
  • حبیب احمدی، رضا رئیسی وانانی، جعفر محمدی برزگر صفحه 103
    این مطالعه به شناسایی عوامل تسهیل کننده ای که اساتید را قادر به کاربست فناوری های آموزشی در روش های تدریس خود می کند، انجام شده است. هدف از این تحقیق، ارزیابی روش ها و ادراک اساتید نسبت به فناوری آموزشی می باشد. پژوهش فوق از لحاظ هدف، کاربردی، از لحاظ گردآوری داده ها پیمایشی و از نظر روش کمی است. روش نمونه گیری، توزیع نسبی و در این خصوص 171 نفر از اساتید دانشگاه علوم انتظامی امین به عنوان نمونه پژوهش در سال 93 انتخاب شده اند. مقیاس تحقیق محقق ساخته است و روایی ابزار پژوهش (پرسشنامه) را صاحب نظران در این زمینه تایید و بصورت آزمایشی نیز اجرا گردید. پایایی پرسشنامه با محاسبه ی ضریب آلفای کرونباخ برابر 90% محاسبه شده است. در تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آماری توصیفی (میانگین، انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس یک طرفه و...) استفاده شد. یافته ها نشان داد ارتباط آماری معنی داری بین تدریس با فناوری های آموزشی و استفاده فردی از فناوری وجود دارد. این همبستگی نشان می دهد که استفاده شخصی و دانش شخصی نسبت به فناوری، عوامل تسهیل ساز هستند که اساتید را خواه یا ناخواه وادار به استفاده از فناوری در تدریس می نماید. در نهایت، یافته ها در خصوص ملزومات شخصی بیانگر آن است که متداول ترین نیاز قبل از استفاده فناوری، داشتن دانش روشن از چگونگی و نحوه بکارگیری از فناوری می باشد.
    کلیدواژگان: عوامل تسهیل کننده، فناوری آموزشی، دانشگاه علوم انتظامی امین، اساتید، روش های تدریس
  • حسن ملکی، سیدعلی خالقی نژاد، عباس عباس پور، مقصود فراستخواه صفحه 123
    برنامه درسی حمایت شده به عنوان یکی از انواع برنامه های درسی که نقش کلیدی در بهبود کیفیت آموزش و یادگیری ایفاء می کند، تا کنون به صورت جامع در پیشینه برنامه درسی آموزش عالی مورد بررسی قرار نگرفته است. مطالعه حاضر با هدف ارائه چارچوبی مفهومی برای ارزشیابی برنامه درسی حمایت شده در دوره کارشناسی صورت گرفته است. بر این اساس، از رویکرد پژوهش کیفی توصیفی و مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد و سی یک مصاحبه از دانشجویان از دانشجویان دوره کارشناسی (12 مورد)، اعضای هیئت علمی ( 17 مورد)، و کارشناسان دفتر برنامه ریزی وزارت علوم (2 مورد) انجام گردد. داده های به دست آمده با استفاده از کد گذاری باز، محوری و انتخابی تحلیل گردد. نتایج نشان داد که چارچوب مفهومی ارزشیابی از برنامه درسی حمایت شده از سه مقوله اصلی انتخاب نیروی انسانی؛ محیط آموزشی؛ و برنامه ریزی فرصت های یادگیری غیررسمی و دوازده زیرمقوله انتخاب اساتید با کیفیت، انتخاب دانشجوی با کیفیت، نسبت دانشجو به استاد، فضای فیزیکی آموزش، موقعیت فضای آموزش، امکانات فضای آموزشی، دسترسی سریع به منابع یادگیری، برنامه ریزی دوره های حین آموزش و برنامه ریزی ایجاد گروه های علمی تشکیل شده است. در مجموع، یافته های به دست آمده از این چارچوب مفهومی می تواند به عنوان ابزار مناسبی برای ارزشیابی از برنامه درسی حمایت شده در رشته های دانشگاهی مختلف مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: چارچوب مفهومی، ارزشیابی، برنامه درسی حمایت شده، دوره کارشناسی
|
  • Reza Ghiasi, Amirhossein Yavari, Parviz Ahi, Habib Ghanbari, Seyed Hasan Altaha Page 13
    This article aims to explain the dimensions of knowledge absorption capacity and organizational forgetting and to investigate the relationships between them. In this regard, firstly we discuss and introduce the variable dimensions of knowledge absorption capacity and organizational forgetting. Next, we propose the appropriate hypotheses according to the literature review. This study is a causal and survey research and the statistical population of the study include 772 individuals of the Amin Police University containing faculty members and staff. The sample selected by using the Cochran’s formula with certainty level of 95% which consisted of 257 individuals. The data collected through a questionnaire which were distributed among the members. Face and content validity of the test have been approved by management masters and the reliability was calculated and confirmed with Cronbach’s alpha by applying SPSS 19 software (for all the values bigger than 0.7). Finally, the collected data analyzed with the exploratory factor analysis and structural equation modeling. The exploratory factor analysis also used to examine the research hypotheses. The results show that each dimension of organizational forgetting affects the capacity to absorb the knowledge which among the dimensions, the decadence measurement of organizational forgetting has the most impact on the efficiency of knowledge absorbance capacity variable.
    Keywords: organizational forgetting, absorbance capacity, organizational knowledge, organizational learning, Police University
  • Somayeh Karari, Mohammad Azizi Page 35
    In terms of having knowledge and experience that gained over 30 years of experience, retirees can play significant role in entrepreneurship and employment in their field of expertise.In addition to the value and importance of the mentioned subject, for a retired person ,being accepted in the family, group ,and social communications and acceptance in the community and feeling self-esteem among the people, is sometimes rather more effective than an increase in salary and bonus material for spiritual and psychological satisfaction.Aiming to the educational need assessment of retirees, this study has been conducted via distributing 140 questionnaires among retirees of “AJA Retirement Center “. The Cronbach's alpha method was used in order to estimate the reliability of this study That was calculated as 0.95. In this study, factor analysis was used applying Structural Equation Modeling (SEM) , and also Friedman test was conducted in order to prioritize indicators.The results indicates that the indexes “having knowledge of marketing and sale ", “the ability to identify and define the future needs of the market and the industry”,"the ability to organize technological resources", "having Knowledge of accounting and finance", "having knowledge of business rules", "the ability to apply various techniques to exploit market opportunities." , and "having ambiguity tolerance ", has the highest priority of need assessment among other indexes . On the other hand , indicators "to encourage and reward employees, '' having continued interest and desire to learn" , "ability to listen effectively" ,and "ability to supervise, monitor and control employees" has the lowest priority among the indicators of assessment from the respondents point of view.
    Keywords: Training needs assessment, entrepreneurship education, knowledge, attitudes, skills of entrepreneurship, retirees
  • Abed Molodi, Yadolah Xaramabadi, Asghar Solgi, Aryan Naderbigdeilo, Ajdar Shamxani Page 59
    The main purpose of this research is studying is studying the effectiveness of teaching the life profiling upon the dangerous and threatening factors in the male students of Kabotarahang . There are two groups of sample group and control group in this research, which they compared according to their thinking about a rug abasement depressing feelings, encouraging, and self-control denigration. The research method is semi experimental. All the threatening male third grade high school student of Kabotarahang are about 400 students, whom a group of 36 of them (sample group: 20, and control group = 16) selected randomly as a statistical sampling group for this research. The main research questionnaire is the threatening and conservative questionnaire of drug usage from Mohammad khani (1389), which based on the research, about 40 questions among 110ones selected and used. For examining the research hypothesizes some descriptive statistics parts used such as Frequency, Mean Percentage, Standard Deviation, deductive statistics tests like Life proficiency results in meaning full decreasing thinking of drug abasement. As a result, it is clear that teaching the Life proficiency result in decreasing the dangerous factors of the threatening influences for the male high school students in Kabotarahang.
    Keywords: dangerous factors, boy students, threatening, Kabotarahang city, Life skills.
  • Masood Xanjarxani, Seyed Mansour Marashi Page 81
    The purpose of this study is to provide a new narrative of the evaluation, based on philosophical hermeneutics. The methods used in this research is Grounded Theory Based on inductive approach. Source data collection, interviews professors that in connection with the "hermeneutics and evaluation", with scientific work. After the research was coded and themes were determined, in the fifteenth interview, reached theoretical saturation. In the process of data analysis First, coding, after finding the major theme (central issues), and next step derive the sub-themes of the original and final conclusions were made. In the process of data analysis, was a major theme (central issues) and eight sub-themes. The major theme (central issues),Evaluation of the ability of a person in judgment, And sub-themes Are, Coordination with reflection, sharing, judgment, self-assessment, considering the questions real and virtual production - instead - reproduction of educational content, feedback, and ultimately people do not compare. So we can say based on the themes and sub-themes: evaluation, not just a tool for measuring the success of a person in an Arena, but at the judge's empowerment; and the most important criteria in determining the ability of a person to be considered educated than others. The ability of the judge as the goal of education, and sub-themes have been presented, are complementary and describing the main goal.
    Keywords: New narrative, evaluation, philosophical hermeneutics, education
  • Habib Ahmadi, Jafa Mohammadi Barzegar, Reza Raeisi Vanany Page 103
    The research identifies the applied facilitating factors of educational technologies in teaching by masters. The purpose of present research was to evaluate the maters’ methods and their understanding towards educational technologies. It was applied due to research aim, survey due to data collection, and quantitative one due to method. It was relative distribution sampling. There were 172 people as sample in 2014. Instrument was a researcher-made questionnaire. University professors confirmed the validity. The reliability was desirable (Cronbach a=0.90). The analysis was done by descriptive statistics (mean, standard deviation), and inferential statistics (Pearson correlation, one way ANOVA). The results presented that teaching by educational technologies was significantly correlated with individual usage of technology. Therefore, the individual usage and individual knowledge are the facilitating factors persuading the masters consciously or unconsciously to use technologies in teaching. Finally, the individual knowledge how to use technology is the common prerequisite to apply technology.
    Keywords: Facilitating factors, Educational Technology, Amin Police University, teachers, teaching methods
  • Hasan Malaki, Seyed Ali Xaleghinezhad, Maghsood Farashatxah, Abas Abaspour Page 123
    Although supported curriculum as one type of curriculum plays key role in improving learning and instruction quality, it has not examined comprehensively in literature of higher education curriculum. The present study intends to introduce conceptual framework for evaluating supported curriculum of undergraduate education. Accordingly, a qualitative descriptive approach, using semi-structured interviews was used. Semi-structured interviews were conducted with 12 undergraduate students, 17 faculty members form Tehran Universities and 2 experts of planning bureau of Iranian higher education. Data were analyzed using open, axial, selecting coding. Result showed that conceptual framework of the supported curriculum evaluation involves 3 core components of selection of human forces; instructional environment; and a planning for the informal learning opportunities and 12 sub components of selection of qualified teacher, selection of qualified student; Pupil-teacher ratio; physical space of instruction; the location of instructional space; the facilities of instructional environment; quick access to learning resources; a plan for in-service education; a plan to create scientific groups. The findings of this conceptual framework can be used as appropriate instrument for evaluating of supported curriculum of various academic discipline.
    Keywords: conceptual framework, evaluation, supported curriculum, undergraduate education