فهرست مطالب

مجله ره آورد سلامت
سال یکم شماره 2 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شهناز ریماز *، محمد ابراهیمی کلان، صفورا غریب زاده:، مریم چهره گشا، سمیرا وصالی آذر شربیانی، الهام زندیان، مریم دستورپور، عبدالحلیم رجبی صفحات 1-15
    مقدمه
    زندانی بودن زنان می تواند مشکلات روانی مهمی از جمله استرس و افسردگی بر روی این گروه آسیب پذیر جامعه داشته باشد. هدف از این مطالعه تعیین سلامت روان و عوامل موثر بر آن در زنان زندانی در یکی از زندان ها ایران درسال1390 می باشد.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی بر روی 120 زندانی زن، به مدت 10 ماه طی نمونه گیری در دسترس و به صورت مصاحبه ای انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل فرم اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه نجش سلامت روان (GHQ28) بود. داده ها با استفاده از آزمون های توصیفی مانند میانگین، انحراف معیار و هم چنین آنالیز رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین سنی شرکت کنندگان 6/9± 8/32سال بود. تجزیه و تحلیل مربوط به حیطه ها چهار گانه پرسشنامه سلامت روان نشان داد که بیشترین نمره میانگین متعلق به حیطه اضطراب و بی خوابی (9/5±2/10) و کمترین متعلق به حیطه افسردگی (4/5±1/7) بود. نتایج مدل رگرسیون چندگانه نشان داد که متغیرهای وضعیت اشتغال، سطح تحصیلات، وجود بیماری فعلی و سرپرست خانوار بودن به ترتیب با حیطه های علائم جسمانی، اضطراب و بی خوابی و کارکرد اجتماعی، ارتباط معنی دار آماری وجود داشت (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    بیش از یک چهارم از زنان زندانی دارای سلامت روان متوسط و ضعیفی بودند و عوامل مختلفی بر روی سلامت روان آنان تاثیرگذار بود، بنابراین ضروری است به تمامی مولفه های اثرگذار بر زندگی زنان زندانی توجه خاص شود. اما قبل از به کارگیری هر گونه برنامه های مداخله ای جهت بهبود وضعیت سلامت روان این گروه از زنان، لزوم توجه به تحصیلات، وضعیت اشتغال و سرپرست خانوار بودن آنان می تواند در روند ارتقاء و یا نزول وضعیت سلامت روان این زنان اثرگذار باشد.
    کلیدواژگان: سلامت روان، زنان زندانی، GHQ، 28
  • مهناز صلحی، ناهید منصوری *، شهناز ریماز، سید فهیم ایراندوست صفحات 16-24
    مقدمه
    آموزش از وظایف اصلی کارکنان بهداشتی است لذا آگاهی آنان از روش های آموزشی ضروریست. هدف این مطالعه مقایسه کردن تاثیر آموزش روش های آموزشی از طریق لوح فشرده و جزوه آموزشی بر آگاهی کارکنان ستادی مرکز بهداشت غرب تهران است.
    روش کار
    در این مطالعه نیمه تجربی (از نوع قبل و بعد) که روی کلیه کارکنان ستادی (64 نفر) انجام شد، ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته درباره روش های آموزشی بود که اعتبار آن از طریق آزمون محتوا و روایی آن از طریق آزمونهای آلفای کرونباخ و ضریب همبستگی پیرسون کسب شد. براساس نتایج بدست آمده از تکمیل اولیه پرسشنامه ها محتوای آموزشی در قالب جزوه و لوح فشرده تهیه و در یک مطالعه مقدماتی اصلاح شد. سپس افراد نمونه به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند؛ به یک گروه جزوه و به گروه دیگر لوح فشرده داده شد. پس از ده روز پرسش نامه ها دوباره تکمیل و نتایج آن با استفاده از آزمون های آماری تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین نمره آگاهی دو گروه قبل از آموزش متوسط بود اما بعد از آموزش به حد خوب رسید. میان میانگین آگاهی هر یک از گروه ها قبل و بعد از آزمون تفاوت معنی دار مشاهده شد (0001/0 >p در هر دو گروه). اما میان میانگین آگاهی دو گروه بعد از آموزش اختلاف معنی دار مشاهده نشد. مقایسه اختلاف آگاهی در دو گروه قبل و بعد از آموزش نیز تفاوت معنی دار نشان نداد.
    نتیجه گیری
    کاربرد جزوه و لوح فشرده آموزشی در این کارکنان برای افزایش آگاهی مزیتی نسبت به یکدیگر ندارند.
    کلیدواژگان: روش های آموزشی، کارکنان بهداشتی، لوح فشرده، جزوه، آگاهی
  • الهام رستمی، محمدحسین تقدیسی *، طاهره دهداری، محبوبه شیرزاد صفحات 25-36
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت تعیین الگوی مصرف مواد غذایی برای تدوین سیاست ها و برنامه های مداخله ای تغذیه، مطالعه حاضر با هدف تعیین الگوی مصرف مواد غذایی در خانوارهای روستایی منطقه فلارد شهرستان لردگان در سال 1394 انجام شده است.
    روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی است که در200 خانوار از سه روستای منطقه فلارد شهرستان لردگان (شهریار، امیران و گنج) در استان چهار محال و بختیاری انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه ای حاوی سوالات مربوط به مشخصات دموگرافی و میزان مصرف گروه های غذایی مختلف بود. داده ها توسط نرم افزار SPSS توصیف شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد عمده غذای مصرفی روستائیان، نان و غلات می باشد. فقط 17% نمونه های مورد مطالعه، روزانه سبزیجات مصرف می کردند. در 38% نمونه ها مصرف روزانه میوه و در 13% موارد مصرف روزانه شیر گزارش شد. 5/32% نمونه ها روزانه از ماست و دوغ استفاده می کردند. تنها 18% نمونه ها روزانه از گروه حبوبات استفاده می کردند. به ترتیب میان وعده های بستنی، بسکویت، آب میوه های صنعتی، شکلات و آبنبات، شیرینی و چیپس و پفک در سبد غذایی نمونه ها وجود داشت. در 87% موارد، پدر مسئول خرید مواد غذایی خانواده بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به مصرف کم میوه، سبزی و شیر در نمونه های مورد مطالعه، طراحی مداخلات تغذیه ای برای اصلاح الگوی مصرف این مواد غذایی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: الگوی مصرف مواد غذایی، روستا، شهرستان لردگان
  • سیده نرجس نجیبی *، احمد رضا درستی مطلق، هاله صدرزاده یگانه، محمدرضا اشراقیان صفحات 37-52
    زمینه وهدف
    ناامنی غذایی به عنوان فراهمی محدود یا نامطمئن غذای کافی در همه اوقات برای یک زندگی سالم و فعال تعریف میشود. دیابت ملیتوس از شایعترین بیماری های متابولیک است که اخیرا بعنوان یک اولویت بهداشتی در ایران مطرح شده است. مطالعات اخیر بیانگر شیوع گسترده ناامنی غذایی و دیابت نوع2 در مناطق مختلف ایران می باشند. تاکنون مطالعه ای برای بررسی رابطه ناامنی غذایی و دیابت نوع2 در ایران انجام نشده است لذا هدف مطالعه حاضر بررسی رابطه ناامنی غذایی و برخی عوامل اجتماعی اقتصادی با دیابت نوع2 در بیماران تازه تشخیص داده شده بود.
    روش کار
    مطالعه به صورت مورد- شاهدی روی 135 بیمار (99 زن و 36 مرد، میانگین سنی 83/46 سال) مبتلا به دیابت نوع2 با تشخیص کمتر از یک ماه به عنوان مورد و 135 فرد غیر مبتلا (89 زن و 46 مرد، میانگین سنی 93/45 سال) به عنوان شاهد، مراجعه کننده به درمانگاه های دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شد. دیابت از روی برگه آزمایش و بر اساس معیار قند خون ناشتای ≥126mg/dl) مشخص شد. مشخصات عمومی و اجتماعی اقتصادی و وضعیت ناامنی غذایی به ترتیب با استفاده از پرسش نامه های عمومی مشخصات دموگرافیک و عوامل اجتماعی اقتصادی بیمار و پرسش نامه 18 گویه ای وضعیت امنیت غذایی خانوار USDA بررسی شدند. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از آزمون های کای دو، آنالیز واریانس یک طرفه (t- test) و رگرسیون لجستیک چند متغیره با روش Backward و نرم افزار آماری (19) SPSS انجام شد.
    یافته ها
    میزان شیوع ناامنی غذایی در گروه مورد %7/66 و در گروه شاهد %5/41 بود (0001/0>P). بعد از آنالیز رگرسیون لجستیک چند متغیره، در یک مدل توام متغیر هایی که با دیابت نوع 2 به طور مستقل مرتبط بودند شامل امنیت غذایی (016/0=p)، نمایه توده بدنی بیشتر مساوی 25 (025/0=p)، تعداد فرزندان (046/0=p) و داشتن فرزند زیر 18 سال (01/0=p) بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالاتر ناامنی غذایی در مبتلایان به دیابت نوع 2 در مقایسه با افراد سالم غیر مبتلا به دیابت، می توان گفت که احتمالا ناامنی غذایی یکی از عوامل خطر مهم برای دیابت نوع 2 است و لذا برنامه ریزان باید به بهبود وضعیت امنیت غذایی در جامعه توجه داشته باشند.
    کلیدواژگان: ناامنی غذایی، عوامل اجتماعی اقتصادی، دیابت نوع 2
  • مهناز صلحی، اشرف صالحفرد *، آغا فاطمه حسینی، مرسله گنجی صفحات 53-62
    زمینه وهدف
    راهبردهای یادگیری خود تنظیمی و خلاقیت به صورت دو مولفه ی احتمالی تاثیرگذار در کیفیت آموزشی دانشجویان نظر کارشناسان آموزشی را به خود جلب کرده است تا از این طریق میزان عملکرد تحصیلی دانشجویان را ارتقا دهند. هدف این مطالعه تعیین رابطه بین راهبردهای خودتنظیمی و خلاقیت با عملکرد تحصیلی دانشجویان دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران در سال تحصیلی 1394 -1393 است.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی تحلیلی کلیه دانشجویان (127 نفر) دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران درسال تحصیلی 93-94 با رضایت خود وارد مطالعه شده اند. ابزار گردآوری اطلاعات فرم مشخصات و پرسشنامه های استاندارد (MSLQ) Strategies for Learning Questionnaire Motivated و خلاقیت کلامی تورنس بود. همچنین معدل نمراتی که دانشجویان تاکنون در سیستم آموزش کسب کرده اند به عنوان عملکرد تحصیلی ایشان در نظر گرفته شد. داده ها با استفاده از نرم افزار(16) SPSS از طریق آزمون های توصیفی ( تعداد، درصد، میانگین و انحراف معیار) و تحلیلی (ضریب همبستگی پیرسون و کای دو) تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین خلاقیت و خودتنظیمی دانشجویان مورد بررسی متوسط بود. براساس آزمون ضریب همبستگی پیرسون میان معدل و خلاقیت (r=.28، p=.001)، میان خلاقیت و یادگیری خودتنظیمی (r=.22، p=.01) و میان معدل و یادگیری خودتنظیمی (r=.82، p=.0001) این دانشجویان همبستگی مثبت معنادار مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    ارتقای خلاقیت و خودتنظیمی این دانشجویان در پیشرفت تحصیلی آنان موثر است. طراحی مداخلات ارتقایی در این زمینه پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: راهبردهای خود تنظیمی، خلاقیت، عملکرد تحصیلی، دانشجویان
  • هادی رحیم زاده برزکی، سمیه بیرامی، هاشم حشمتی، مصطفی قربانی، مرتضی منصوریان* صفحات 63-72
    مقدمه
    آرایشگاه به عنوان یک مکان عمومی در انتقال بیماری های مختلفی مانند ایدز، هپاتیت B، C و عفونتهای باکتریایی، ویروسی، قارچی و بیماری های پوستی می تواند نقش داشته باشد. این پژوهش با هدف تعیین وضعیت بهداشتی آرایشگاه های زنانه شهر گرگان و آگاهی آرایشگران زن در مورد بیماری های عفونی قابل انتقال در حرفه آرایشگری در سال1390، در سال 1390 انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی از کلیه آرایشگاه های زنانه شهر گرگان (150 مورد) بازدید به عمل آمد. جمع آوری اطلاعات با مراجعه حضوری کارشناسان بهداشت محیط به آرایشگاه ها و بازدید از محل و تکمیل چک لیست فرم آیین نامه مقررات بهداشتی آرایشگاه ها و تکمیل سوالات پرسشنامه از طریق مصاحبه انجام شد. داده های این مطالعه بوسیله نرم افزار آماری spss توصیف شدند.
    یافته ها
    7/80 درصد از آرایشگران پروانه کسب داشتند.33/89 درصد در دوره های آموزش بهداشت عمومی شرکت کرده بودند.66/50درصد کارت معاینه پزشکی داشتند. از نظر شرایط ساختمانی، تمامی پارامتر های مربوطه، مطلوب ارزیابی شد.3/41از آرایشگران از مواد ضد عفونی کننده استفاده می کردند. میزان آگاهی آرایشگران در مورد بیماری های مرتبط با حرفه آرایشگری مانند ایدز، هپاتیت، تراخم، کزاز وکچلی در سطح متوسط قراد داشت.84درصد ازآنها از اینکه ایدز و هپاتیت، مسری هستند، اطلاع داشتند و 94 درصد معتقد بودند که وسایل آرایشگری می تواند باعث انتقال بیماری های ایدز و هپاتیت شود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه از نظر بهداشت فردی، در بعضی پارامتر ها مثل کارت معاینه پزشکی و گواهینامه بهداشت عمومی و رعایت بهداشت فردی باید نظارت بیشتری از طرف بازرسان بهداشت محیط صورت گیرد. نتایج همچنین نشان داد که آگاهی آرایشگران در مورد بیماری های مرتبط با شغل آرایشگری، در مورد سه بیماری تراخم، کزاز و کچلی مطلوب نبوده و نیاز به آموزش بیشتر، احساس می شود.
    کلیدواژگان: آرایشگاه زنانه، وضعیت بهداشتی، آگاهی، بیماری های واگیر
|
  • Shahnaz Rimaz *, Mohammad Ebrahimi, Kalan, Safora Gharibzadeh, Maryam Chehrehgosha, Samera Vasali, Elham Zandian, Maryam Dastoorpoor, Abdolhalim Rajabi Pages 1-15
    Background And Objectives
    Female prisoners considered as a vulnerable group in society which label of prison lead to destructive effect on mental health of these groups. Also crime of these women in most situations has light condemnation for their but prevalence of mental health problem related to these women was very high, so the aim of the study was evaluation of effective factors on mental health in a women prisoners in Iran, 2011-2012.
    Methods
    In this cross- sectional study, 120 female prisoners participated via convenience sampling. Data was collected by demographic and mental health questionnaire (GHQ-28) and then analyzed by SPSS software version 20. To describe data used from mean, standard deviation and frequency, subsequent, multiple linear regression for statistical test applied.
    Results
    The mean age of participants was 32.8±9.6 years. Analysis of related to the domain mental health questionnaire showed that the highest average scores in the domain of anxiety and insomnia (10.2±5.9) and the lowest average in the domain of depression(7.1±5.4). Based on regression analysis, occupation variable on physical symptom domain (P=0/025), education and recent disease on anxiety and insomnia domain, breadwinner of person on social action and education variable on mental health were statistically effected.
    Conclusion
    Over a quarter of women in prison has mental health been middle and poor. Several factors affected the mental health of women prisoners, which should be consideration to all factors affecting the lives of women prisoners are essential. But before applying any intervention programs to improve mental health this group of women, paying attention to education, employment status and household head that can In the process of improving or decline women's mental health status affected.
    Keywords: Mental Health, Female prisoners, GHQ, 28
  • Mahnaz Solhi, Nahid Mansoori *, Shahnaz Rimaz, Seyyed Fahim Irandoost Pages 16-24
    Background And Objectives
    Education is one of substantial tasks for health care workers. Their knowledge of teaching methods has an important role in teaching others. The aim of this study is comparison the effect of education about teaching methods by using educational CD and leaflet on health employee’s knowledge in western health center of Tehran in Iran.
    Methods
    All personnel of western health center of Tehran participated in this quasi-experimental study. The tool for data gathering was a researcher made questionnaire. Validity and reliability of the questionnaire were evaluated by Content test and Test retest and Chronbach’s Alpha tests. Based on the data comes from filling the questionnaire, educational content was planned in form of Educational CD and leaflet and it was corrected by a pilot study. Then, the samples divided in two groups randomly. A group received leaflet and the other group received an educational compacted disk (CD). After ten days, data were gathered again. Before and after education data were analyzed by using Statistical tests.
    •The means of knowledge score were moderate in two groups before education. After education, the means of knowledge score was increased in two groups. There was significant differences between the means of knowledge score before and after education in each group (in both of them: p
    Keywords: Educational Methods, health care personnel, compact disk, leaflet, knowledge
  • Elham Rostami, Mohammad Hossein Taghdis *, Tahereh Dehdari, Mahboobeh Shirzad Pages 25-36
    Background And Objectives
    Given the importance of determining food consumption patterns for developing policies and interventionist nutrition programs, the current study aimed to determine the food consumption patterns of rural households in villages of Felard district in Lordegan in 1394.
    Materials And Methods
    This descriptive study was conducted on 200 households from three villages in Falard district of Lordegan (including Shahriar, Amiran, and Ganj villages). The data collection instruments included demographic characteristics and food consumption pattern questionnaires. The data were described using SPSS software package.
    Results
    The results showed that the main food consumption of rural households was bread and grain. Only 17% of the subjects enjoyed a daily intake of vegetables. There were also reports of 38% fruits and 13% milk consumption in the daily intake. 32/5% of participants consumed yogurt and buttermilk on a daily basis. Only 18% of participants used daily whole grains. The main snacksin the family food basket were ice-cream, biscuits, industrial fruit-juices, chocolate and candies, cookies and chips, respectively. In 87% of cases, father was the bread-winner.
    Conclusion
    Given the low intake of fruits, vegetables, and milk in participants of the present study, conducting nutrition interventions to improve the consumption patterns of these foods is recommended.
    Keywords: Food consumption patterns, village, Lordegan city
  • Narjes Najibi *, Ahmad Reza Dorosty, Motlagh, Haleh Sadrzadeh Yeganeh, Mohammad Reza Eshraghian Pages 37-52
    Background And Objective(s)
    Food insecurity is defined as the limited or uncertain availability of enough food for an always active and healthy life. Diabetes mellitus, a group of diseases in which the concentration of blood glucose increases resulting from defects in insulin secretion, insulin action or both forms and one of the most common metabolic disease, that recently is considered a health priority in Iran. Recent studies show high prevalence of food insecurity and diabetes mellitus in different cities of Iran. Previously, no study had been conducted to assess food insecurity and diabetes mellitus association in Iran. The objective of this study, was to examine this association.
    Methods
    A case-control study was conducted on 135 patients with type 2 diabetes as cases (99 females, 36 males, mean age 46.83) and 135 persons without diabetes mellitus (89 females, 46 males, mean age 45.93) as controls referred to clinics of Shiraz University of Medical Sciences. The diabetes mellitus based on fasting blood sugar test page based on the criteria ≥126mg / dl) were determined. General, Demographic and socioeconomic characteristics and food insecurity status were assessed, using general, demographic and socioeconomic characteristics and 18-items USDA household food security questionnaires, respectively. Chi-square, t-test and multiple logistic regression tests were applied using SPSS19 statistical software.
    Results
    The prevalence of food insecurity was 66.7% in cases and 41.5% in controls. After multiple logistic regressions, variables including food insecurity, BMI higher than 25, having 4 or more children, having child under 18 were significantly associated with diabetes mellitus (P
    Conclusion
    Given the higher prevalence of food insecurity in patients with type 2 diabetes compared with non-diabetic subjects, Apparently, food insecurity is an important risk factors for diabetes mellitus. Health Planners should pay attention to improve of food security status in society.
    Keywords: Food Insecurity, Socioeconomic Factors, Diabetes Mellitus
  • Mahnaz Solhi, Ashraf Salehfard *, Agha Fatemeh Hoseini, Morsaleh Ganji Pages 53-62
    Background And Objective
    Self-regulated strategies and creativity as methods could help improvement of academic performance in the university, which drew up the opinion of educational experts to improve the student's academic performance through it. The goal of this study was determine Relationship between self-regulated strategies and creativity with the academic performance of public health students in Iran University of Medical Sciences in 1393-94.
    Materials And Methods
    In this analytical cross-sectional study, all public health students (127persen) who were studied in Iran University of Medical Sciences in 2015 year with their satisfaction enrolled to the study. Self-regulated strategies and creativity were determine by motivated strategies for learning Questionnaire (MSLQ) and Torrance verbal creativity Test. In addition mean of the student’s marks were reported as an academic performance of students. Data analysis was assessed using SPSS software (version16). Descriptive parameters such as mean, frequency and standard deviation (SD) were reported. For analysis were used Correlation test.
    Results
    Mean of the Self-regulated strategies and creativity were intermediate in these students. There were positive significant correlations between mean of the student’s grade point average (r=0/28, p=0/001), the self-regulated strategies) r=0/22, p=0/01) ¡and creativity (r=0/82, p=0/0001).
    Conclusion
    It seems more attention to educational strategies for improvement of academic performance is required. This purpose could be happen via learning creativity skills and self-regulated strategies.
    Keywords: Self, regulated strategies, creativity, academic performance, Students
  • Hadi Rahimzadeh Barzoki, Somayeh Beirami, Hashem Heshmati, Mostafa Qorbani, Morteza Mansourian* Pages 63-72
    Background And Objectives
    Womanish barber shop is one of the public places that looking into health conditions (personal and environmental) are important. Because, the lack of health standards and inadmissible activities such as tattooing and Threat to the health of the community. As one of the public place can barber shop will carry a variety of diseases Like HIV - hepatitis B&C-bacterial infections - viral - fungal skin diseases such as eczema - trachoma - wart – ringworm Often is transported because use of contaminated equipment. This study was conducted to determine the Health Conditions of Womanish Beauty Shops and female makeup knowledge about the infection disease transferable in this Profession in Gorgan in 2012.
    Methods
    In this descriptive study for determine individual health status and their knowledge about diseases associated with profession and environmental health condition, all of womanish barber shop in Gorgan in 2012 were inspected. Information collected from observation, interview and completed of questionnaire and checklist in all of the Gorgan city womanish barber shops.
    Results
    Barbers mean Age was 32.98±7.51 years.80.7 % of barbers has License. 84% have participated in retraining hairdressers. 89.33% have participated in the training of public health. 50.66 %had medical card. All structural conditions parameter were cceptable.41.3% use disinfectant. Knowledge of barbers about related diseases like HIV - Hepatitis - trachoma - tetanus and ringworm were moderate. 84% were aware that HIV and hepatitis are contagious disease. 94 %believed that hairdressing equipment can be transmitted hepatitis and HIV.
    Conclusion
    In general, structural conditions in womanish barber shop in Gorgan were acceptable. Some parameters, such as medical cards and certificates of public health and personal health care were not appropriate and more training is needed and Monitoring should be more from environmental health inspectors. Barber knowledge about the related diseases in the three diseases (trachoma - tetanus and ringworm) is not good and need more education is Necessary.
    Keywords: Womanish barber shop, Health Statues, Knowledge, infection disease