فهرست مطالب
مجله رهیافت های سیاسی و بین المللی
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 38، تابستان 1393)
- تاریخ انتشار: 1393/06/19
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 9-48
در نظام جهانی نقش ساختاری سازمان های بین المللی و به ویژه سازمان ملل متحد در زمینه هنجارسازی بین المللی و تاثیرگذاری بر سیاست های خارجی نقش بی بدیلی محسوب می شود. به طوری که، دولت ها با وجود دیدگاه ها و اشکال متفاوت حاکمیت، تلاش دارند رفتار خود را منطبق با هنجارها و قوانین و مقررات سازمان ملل متحد نشان دهند. نظریه نوواقع گرایی که در این مقاله نقش رویکرد نظری پژوهش را ایفا می کند این موضوع را توضیح می دهد که چگونه ساختارها بدون توجه به مختصاتی که به قدرت و موقعیت مربوط می شود، بر رفتار و نتایج تاثیر می گذارند. سازمان ملل متحد با آنکه در عرصه نظام بین المللی دارای موجودیت مستقلی فرض می شود، لیکن کشورهای قدرتمند جهانی همواره با استفاده از نفوذ و قدرت خود، این سازمان را درجهت اهداف و منافع خود، مورد بهره برداری قرار داده اند. این نوشتار روند سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران را در قبال شورای امنیت، آژانس بین المللی انرژی اتمی و نهادهای حقوق بشر سازمان ملل متحد مورد بررسی قرار داده است. روندی که بیانگر فراز و فرود در روابط آن با این سازمان بوده است. ارتقای جایگاه جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد با برخی موانع و مشکلات مواجه است که ازجمله آنها می توان به مخالفت قدرت های بزرگ، رقابت کشورهای در حال توسعه، نگاه متضاد و متعارض نخبگان اجرایی و عدم برنامه ریزی لازم در کشور اشاره کرد.
کلیدواژگان: نوواقع گرایی، دیپلماسی چندجانبه، سیاست خارجی، سازمان های بین المللی و سازمان ملل متحد -
صفحات 49-85
بیش از دو دهه است که حوزه تحلیل سیاست خارجی پس از یکی دو دهه حاشیه نشینی به تدریج اهمیت خود را بازیافته است. استدلال این مقاله آن است که با حرکت جریان نظری به سمت رویکرد های سازه انگارانه اعم از متعارف و رادیکال با تاکیدی که آنها بر ساخت معنایی واقعیت، و در نتیجه، نقش عوامل معنایی، فرهنگ، بیناذهنیت، و مانند اینها در برابر مادی گرایی حاکم بر جریان اصلی داشتند و نیز این امر که رویکردهای مزبور فی نفسه تمرکز بر سطح تحلیل ساختار بین الملل ندارند و می توانند حتی در بحث های ساختاری توجه خود را معطوف به ساختارهای معنایی داخلی دولت ها کنند، زمینه نظری برای توجه بیشتر به سیاست خارجی فراهم شده است. همچنین با ارائه نمونه هایی از آثار مرتبط با سیاست خارجی که متکی بر این دو رویکرد هستند غنای این نگرش به سیاست خارجی نشان داده شده است. در نتیجه گیری نیز برآوردی از موقعیت این دو رویکرد در حوزه تحلیل سیاست خارجی در ایران ارائه و نکاتی آسیب شناختی درباره آن مطرح شده است.
کلیدواژگان: تحلیل سیاست خارجی، سازه انگاری، پساساختارگرایی، تحلیل گفتمان، بیناذهنیت -
صفحات 87-112
شکل گیری خیزش انقلابی در لیبی و متعاقب آن سقوط دولت دیکتاتوری قذافی پس از چهار دهه این خوش بینی اولیه را در اذهان جهانیان و به ویژه خود مردم لیبی ایجاد کرد که این کشور آینده ای دموکراتیک و توسعه یافته را پیش رو خواهد داشت. اما شکل گیری رویدادهای سیاسی از فردای پیروزی انقلاب در این کشور بازگوکننده واقعیات تلخی بود که در طول حکمرانی دیکتاتوری قذافی شکل گرفته و امروز با برافتادن ساختار تجمیع کننده آن خود را نشان می دهد. نوشتار حاضر به روش کیفی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای و اینترنتی در پی پاسخگویی به این پرسش اصلی است که دولت پساانقلابی لیبی چه ویژگی هایی دارد و عمده ترین چالش های پیش روی این دولت در فرایند گذار سیاسی لیبی پس از قذافی چیست؟ یافته های پژوهش نشان از شکل گیری نوعی دولت شکننده در لیبی پس از انقلاب دارد که موجب رشد ناهنجاری ها و نابسامانی های سیاسی و اجتماعی در این کشور گردیده و امنیت را به مثابه نخستین سنگ بنای پیشرفت، به کالایی دست نیافتنی تبدیل کرده، از این رو شکل گیری دولت منسجم و توانمند در این کشور به اولویت اصلی بدل گردیده که در صورت عدم دستیابی به آن خشونت سیاسی در این کشور روندی افزایشی یافته و فرایند گذار سیاسی این کشور به دموکراسی را با چالش های اساسی روبه رو خواهد کرد.
کلیدواژگان: انقلاب لیبی، چندپاره گی های اجتماعی، دولت شکننده، خشونت سیاسی، گذار سیاسی -
صفحات 113-140
پژوهش حاضر با رویکرد روان شناسی گفتمان و مبتنی بر تحلیل روایی به واکاوی نقش انگلیس در بروز بیگانه هراسی و ساخت ذهنی و نگرش شاه نسبت به اقدامات این کشور پرداخته است. یافته های پژوهش نشان می دهد؛ محمدرضاشاه با شناخت موقعیت خویش به عنوان پادشاه ایران، به شیوه اغلب ایرانیان، محیط سیاسی را به شکلی اغراق گونه، سرشار از بیم و هراس ترسیم می کرد. نقطه آغاز بیگانه هراسی او با سرنگونی پدرش به دست متفقین بود. لفاظی های فزاینده سیاستمداران انگلیس در توجیه ظهور و سقوط رضاشاه، تصویری اغراق گونه از انگلیس در ذهن و زبان محمدرضاشاه پهلوی ایجاد کرد؛ به نحوی که وی سیاست های این کشور را نقطه عزیمت بسیاری از رخدادهای داخلی، منطقه ای و بین المللی می دانست. این موقعیت و منزلت ویژه انگلیس سبب رفتارهای دوگانه در نزد محمدرضاشاه شد. از یک سو، او در مواجهه با محیط پیرامونی به دنبال کسب حمایت انگلیس بود اما از سوی دیگر، از فعالیت های این کشور در عرصه اجتماعی سیاسی ایران به شدت می هراسید. بافت فرهنگ سیاسی و اجتماعی جامعه ایرانی و همچنین ساخت زبان فارسی موجب شکل بندی و تقویت بیگانه هراسی با محوریت انگلیس در گفتارهای رتوریک محمدرضاشاه پهلوی در طی دوره سی و هفت ساله پادشاهی وی شد. بخشی از تصمیمات سیاسی مهم وی را باید متاثر از همین عنصر دانست.
کلیدواژگان: گنجینه تفسیری، بیگانه هراسی، محمدرضاشاه پهلوی، ایران و انگلیس، فهم روان شناختی، توهم توطئه، روایت روتریک -
صفحات 141-161
در این نوشتار، بر مبنای نظر کارل اشمیت به امر سیاسی و با محور قرار دادن مفهوم شر در آموزه های زرتشت، عقاید زرتشتی و اندیشه های شکل گیری امپراطوری ساسانی را قرائت کردیم. به گمان نویسندگان در آموزه های زرتشتی، مفهوم شر، مفهومی انضمامی، وجودی و بنیادی (نه عدمی، آنگونه که در فلاسفه مسلمان مشاهده می کنیم) به خود می گیرد. در نتیجه، درهم تنیدگی فزآینده میان آموزه های خیر و شرگرایانه زرتشت (امر اخلاقی) با زندگی روزمره مردم ایجاد شده است. انضمامی بودن امر اخلاقی در آموزه های زرتشتی، ظرفیت بالایی به این آموزه ها جهت نیرودهی به امر سیاسی می دهد. بنابراین، ساسانیان با دوگانه های دوست و دشمن ساز «ساسانی اشکانی» ، «ساسانی رومی» و… ضمن سیاست ورزی بر مبنای امر سیاسی اشمیتی، به دنبال وحدت و یکپارچگی امپراطوری جدید نیز بودند. این وحدت و یکپارچگی ، ضمن آنکه از آموزه های زرتشتی نیرو می گرفت، بدعتی نو در این آموزه ها نیز محسوب می شد، بدعتی که عقاید زرتشتی را از آموزه های دینی بر پایه آنتی تزهای خیر و شر، به عقایدی سیاسی بر پایه آنتی تزهای دوست و دشمن، تبدیل کرد.
کلیدواژگان: آموزه های زرتشتی، امپراطوری ساسانی، امر سیاسی، دوست و دشمن، خیر و شر -
صفحات 163-189
امروزه مشارکت سیاسی یکی از مهم ترین مفاهیم توسعه سیاسی و مردم سالاری در یک جامعه است و به باور اندیشمندان سیاسی و اجتماعی در مقایسه با فعالیت های دیگر اجتماعی، مهم ترین و تاثیرگذارترین فعالیت به شمار می آید. از این روی برای توسعه، پیشرفت و تعالی جامعه، پروراندن و تربیت افرادی که بر اساس آگاهی، فکر و اندیشه برتر، مشارکت سیاسی بیشتری داشته باشند ضرورتی انکارناپذیر است. یکی از ابزارهای تحقق این مهم، توجه وافر و تقویت بنیادی علوم انسانی از یک سوی و به کارگیری فعالان این عرصه (اعم از متخصصان، اساتید، دانشجویان) در زمینه های مختلف سیاسی و اجتماعی از سوی دیگر است. پژوهش حاضر که با هدف بررسی تفاوت دانشجویان رشته های علوم انسانی با سایر رشته ها در زمینه مشارکت سیاسی آنجا م گرفته نشان می دهد که دانشجویان علوم انسانی نسبت به سایر دانشجویان گروه های تحصیلی از مشارکت سیاسی بیشتری برخوردارند.به منظور بررسی این امر، پژوهش حاضر بر مبنای این فرضیه که دانشجویان گروه علوم انسانی نسبت به سایر گروه های تحصیلی مشارکت سیاسی بیشتری دارند درصدد است تا با روش پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه رابطه فوق را مورد بررسی قرار دهد. در این راستا بر مبنای روش خوشه ایچند مرحله ای و با توجه به جامعه آماری دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه تهران (و نمونه آماری: 264 نفر، بر اساس جدول مورگان) رشته های مختلف دانشگاهی به چهار گروه (فنی و مهندسی، علوم پزشکی، علوم انسانی و ادبیات و هنر) تفکیک شده و پرسشنامه توزیع شده بین آنان با ابزار SPSS و در قالب مشخصه های آمار توصیفی (درصدفراوانی، میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (تحلیل واریانس، آزمون T و آزمون تعقیبی توکی) مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج حاصل از داده ها نشان می دهند که مشارکت سیاسی دانشجویان علوم انسانی نسبت به سایر دانشجویان گروه های تحصیلی بیشتر است که این امر موید فرضیه تحقیق می باشد.
کلیدواژگان: رشته تحصیلی، مشارکت سیاسی، علوم انسانی و علوم طبیعی
-
Pages 9-48
Structural role of international organizations, particularly the United Nations in international normalization and influencing foreign policy role in the global system is unmatched. Despite the government's views and different forms of government, are trying their behavior in accordance with the norms and regulations of the United Nations show. The Neo-realism theory in this research played a role theoretical approach stems explains how the structures regardless of the coordinates of which are related to power and position, affect behavior and the results. Although the United Nations in the international system is assumed to be an independent entity, but world powers are using their power and influence, have been utilized the organization for the purposes of their own interests. This article is examined about the foreign policy of the Islamic Republic of Iran to the Security Council, the International Atomic Energy Agency and United Nations human rights bodies. A trend that reflects the ups and downs in the relationship it has with the organization. Elevating the status of the Islamic Republic of Iran to the United Nations faces some obstacles such as great powers opposition, the competitiveness of developing countries, opposite and conflicting national executives and elites view and lack of planning for the country.
Keywords: New-realism, Multilateral Diplomacy, Foreign Policy, International Organizations, the United Nations -
Pages 49-85
Foreign Policy Analysis (FPA) has regained its significance since the 1990’s. This article argues that this could be explained partly on the basis of the ideational turn in International Relations and the emergence of constructivist approaches, both conventional and radical. On the one hand, these approaches are not substantive theories of international relations. Rather they are frameworks to be used at different levels of human life. On the other hand, their emphasis on the construction of reality and, hence, the importance of meaning culture, intersubjectivity and the like, separates them from materialist approaches traditionally dominant in the field and makes them closer to traditional FPA with its focus on cognition, meaning, intersubjectivity, cultural influences, etc. Examples of FPA based on constructivist assumptions show how they can enrich the field. The article concludes with a critical review of constructivist approaches to foreign policy in Iran.
Keywords: Foreign Policy Analysis, Constructivism, Poststructuralism, Discourse Analysis, intersubjectivity -
Pages 87-112
The forming of revolutionary transformation in Libya the initial optimism created in the minds of the world and the people of Libya that Libya's future will be democratic and development-oriented But the formation of the political events of the after the revolution in the country, reflecting the formed bitter realities in during the reign of dictator Gaddafi. The present paper is the question that what is the main problem of political transition in the post-revolution Libya's? The Findings results show that the formation of a fragile state after the Revolution in Libya, cause growth political and social Difficulties in the country. Therefore the necessity of forming a cohesive and effective government in this country is a major priority of the current.
Keywords: Libyan Revolution, Political Transition, Political Violence, Fragile state -
Pages 113-140
Current study based on discursive psychology and according to a linguistic approach tries to find some main aspect of xenophobia elements in shah’s speeches and the rules of England to emergent of this behavior. The findings show that Mohammad Reza Shah with aware of his position as Iranian kingdom and Like most Iranians, based on historical wounds, depicts political environment full of fear. Fall of his father by allies powers, was the starting point of his xenophobia. According to the England rules in rise and fall of Reza Shah, as he thought, this country was blamed for any event that occurred in Iranian political environment. This particular psychological status led to a paradoxical behavior so that on the one hand sought the British support and On the other hand, conversely, was feel the threats by the British. Iranian social context and the contextualizing of Persian parole shaped a xenophobia behavior by focusing on the role of Britain in rhetorical speech of Mohammad Reza Shah during thirty-seven-years period of his dynasty. An important part of his political decisions backs to this key factor.
Keywords: interpretative repertoire, xenophobia, Mohammad Reza Shah, Iran, England, psychological descriptions, conspiracy illusion, rhetoric narration -
Pages 141-161
In this article, based on Carl Schmitt's view of politics and focusing on the concept of evil in the teachings of Zoroastrianism, we read Zoroastrian beliefs and ideas of the formation of the Sassanid Empire. According to the authors, in Zoroastrian teachings, the concept of evil takes on a concrete, existential and fundamental concept (not non-existent, as we see in Muslim philosophers), resulting in increasing confusion. There is a connection between the good and evil teachings of Zoroaster (morality) and the daily life of the people. The concreteness of morality in Zoroastrian teachings gives these teachings a high capacity to empower the political. Thus, the Sassanids, with their friendly and hostile dualities of "Sassanid-Parthian", "Sassanid-Roman", etc., while pursuing a policy based on the Schmidt political cause, also sought the unity and integrity of the new empire. This unity, while drawing strength from Zoroastrian teachings, was also a new innovation in these teachings, an innovation that derived Zoroastrian beliefs from religious teachings based on antitheses. He turned good and evil into political ideas based on the antitheses of friend and foe.
Keywords: Zoroastrian teachings, Sassanid Empire, Politics, friend foe, good, evil -
Pages 163-189
political participation is one of the most important concepts of political development and democracy in a society and according to social and political scientist's belief this is the most significant and effective social activity in comparison with other social and political activity. Therefore, it is an undeniable necessity to educate individuals for social development based on the best idea, thought and mind to participate in political affairs. One of these methods is to take the development of human sciences into consideration, on the one hand, and benefiting from these field actors (including experts, professors, students, et.c.) in different social and political fields, on the other hand. The aim of this research is to show the relationship between political participation of human science students in comparison with other student's field of study and the findings also show that human science students participate in political affairs more than other Student's field of study. The hypothesis of this research is that human science students participate in political affairs more than other Student's field of study and it is to survey this relationship by survey method and questionnaire tool. Therefore, based on multi-stage cluster method and considering Statistical population of the master students of Tehran university (and statistic sample based on Morgan table), the different university fields of study are divided into four groups (engineering, medical sciences and literary and art sciences) and the distributed questionnaires among them were analyzed by SPSS tool and in a mold of descriptive statistics indicators (frequency percent, standard deviation and mean) and inferential statistics (variance analysis, T test and Tukeypost hoctest). The outcome of data indicates that human science students participate in political affairs more than other Student's field of study and this outcome also supports the research hypothesis.
Keywords: field of study, political participation, human sciences, natural sciences