فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات و تحقیقات اجتماعی در ایران
سال چهارم شماره 2 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شراره مهدی زاده، نرگس طالبی تماجانی صفحات 195-218
    امروزه تلفن همراه، به عنوان یکی از مظاهر فناوری ارتباطی نوین، در زندگی فردی و اجتماعی بشر جایگاهی قدرتمند دارد و جزء لاینفک مناسبات روزمره محسوب می شود؛ به طوری که می توان ادعا کرد برای بسیاری از افراد، زندگی بدون آن امکان پذیر نیست یا دست کم مطلوبیتی ندارد. نفوذ کاربرد تلفن همراه در شئون زندگی، پدیده ای جهانی است و در جامعه ما، با وجود فروکش کردن تب اولیه استفاده از آن، مقبولیتش به حدی رسیده است که مضرات جدی و اساسی این فناوری مدرن را مخفی و نادیده نگه می دارد. به طورکلی، هدف پژوهش حاضر، بررسی فضای عاطفی خانواده و کنترل والدین بر کاربردهای مطلوب و نامطلوب تلفن همراه است. روش پژوهش، پیمایش است که با استفاده از تکنیک پرسشنامه در میان 380 نفر از نوجوانان 12 تا 18 ساله در شهر تهران انجام گرفت. چارچوب های مفهومی این پژوهش، براساس بررسی دیدگاه های جامعه شناسی انحرافات، ارتباطات و روان شناسی و مرور منابع تجربی، تنظیم و در قالب آن، فرضیه های اصلی مطرح شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که پسران بیشتر از دختران، از تلفن همراه به صورت نامطلوب استفاده می کنند. همچنین مشخص شد عواملی از قبیل فضای عاطفی خانواده، کنترل والدین و زمینه ویژه کاربری، بر استفاده نوجوانان از تلفن همراه تاثیر دارد. درحقیقت، فضای عاطفی خانواده و کنترل والدین، عامل بازدارنده نوجوان از کاربرد نامطلوب و گرایش به سمت کاربرد مطلوب تلفن همراه است.
    کلیدواژگان: تلفن همراه، فضای عاطفی، کاربرد مطلوب و نامطلوب، کنترل والدین
  • سعید گودرزی، محمد جواد زاهدی مازندرانی، علی ربیعی، اسدالله نقدی صفحات 219-247
    امنیت دارای دو بعد ذهنی (احساس امنیت) و عینی است. یکی از پیش شرط های وقوع احساس امنیت در جامعه، وجود امنیت عینی در جامعه است. این سطوح باهم در ارتباط هستند و از برهم کنش این دو سطح عینی و ذهنی است که امنیت در جامعه حاصل می گردد. لذا در این مقاله سعی شده به تبیین برهم کنش سطوح خرد و کلان امنیت در کشور پرداخته شود. در بررسی احساس امنیت سطح تحلیل تحقیق، سطح خرد و واحد تحلیل، فرد و در بررسی امنیت استان ها، سطح تحلیل تحقیق، سطح کلان و واحد تحلیل، استان می باشد. جامعه آماری تحقیق در سطح خرد افراد 15 سال به بالای پنج استان تهران، اصفهان، کردستان، لرستان و خوزستان می باشند که تعداد 1920 نفر از آنان به روش خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. برای انتخاب استان ها، ابتدا استان های کشور با توجه به میزان امنیت در آن به چهار خوشه تقسیم و سپس به روش تصادفی ساده پنج استان از بین خوشه ها انتخاب گردید. روش بکار رفته در پژوهش در سطح خرد، روش پیمایشی مقطعی و در سطح کلان، روش تحلیل ثانویه است. یافته ها بازگوی آن است که میزان احساس امنیت پاسخگویان متوسط رو به پایین (90/2 از دامنه 74/4-14/1) است. یافته ها همچنین نشان می دهد که بین متغیرهای امنیت، مذهب، قومیت، منطقه جغرافیایی محل سکونت، جنس، وضعیت تاهل، سن و تحصیلات با متغیر احساس امنیت رابطه معنادار وجود دارد. نتایج رگرسیون چندگانه نیز نشان می دهد که کلیه متغیرهای مستقل بجز چهار متغیر مستقل امنیت، منطقه جغرافیایی محل سکونت، مذهب و سن به دلیل داشتن واریانس مشترک از معادله رگرسیون خارج شده اند. این متغیرها در مجموع 093/0 از واریانس احساس امنیت را تبیین کرده اند. از نظر امنیت در سطح کلان به ترتیب استان های تهران (564/0)، اصفهان (440/0)، کردستان (422/0)، لرستان (403/0) و خوزستان (393/0) دارای میانگین امنیت بیشتری بوده اند. استان های مرزی با میانگین 40/0، نسبت به استان های غیرمرزی با میانگین امنیت 46/0 در سطح کلان دارای امنیت کمتری بوده اند. با توجه به یافته ها می توان نتیجه گرفتاحساس امنیتناشی از تجربه های مستقیم و غیرمستقیم افراد از شرایط و اوضاء محیط پیرامونی شان و امکاناتی است که ساختار نظام اجتماعی (سطح عینی و کلان امنیت) در اختیارشان می گذارد. احساس امنیتنوعی تولید اجتماعی است و همه نهادهای اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در سطح کلان جامعه در شکل گیری آن سهیم هستند و امنیت در سطح خرد بازتاب هایی برای امنیت در سطح کلان دارد.
    کلیدواژگان: احساس امنیت، امنیت اجتماعی، امنیت فرهنگی، امنیت اقتصادی، قومیت، مذهب
  • میرطاهر موسوی، ملیحه شیانی صفحات 249-275
    سرمایه اجتماعی، به عنوان موضوعی بین رشته ای تاثیر بسزایی در تسهیل ارتباطات انسانی جامعه دارد. این تاثیر در قالب پیامدها در اندیشه صاحب نظران و متفکران حوزه های مختلف علوم اجتماعی دیده می شوند. براساس دیدگاه ها و نظریه ها، پیامدهای متعددی برای سرمایه اجتماعی درنظر گرفته شده که در این پژوهش، بخشی از آن ها در سطح خرد مطالعه می شود. روش پژوهش، پیمایشی است و جامعه آماری را افراد 15 سال به بالای ساکن در مراکز استان ها در ایران تشکیل می دهند که با روش نمونه گیری خوشه ایبا فرمول کوکران انتخاب شدند. مهم ترین متغیر مورد مطالعه، سرمایه اجتماعی است که دربردارنده مولفه های مبتنی بر اعتماد و پیوندهای بین فردی و بین گروهی، تعامل افراد با نهادها و سازمان ها و گروه های اجتماعی و همچنین همبستگی و انسجام اجتماعی، برخورداری افراد از حمایت اجتماعی و روابط انجمنی است که به صورت شاخص ترکیبی سنجش شده است.
    یافته ها بیانگر تفاوت کم وکیف سرمایه اجتماعی در شهرهای مختلف است که تاثیر خود را بر جامعه، در قالب پیامدها آشکار ساخته است. سرمایه اجتماعی و عناصر تشکیل دهنده آن، با افزایش اعتماد، برقراری روابط و پیوندها، انسجام و همبستگی اجتماعی بالاتر، حمایت اجتماعی بیشتر و مشارکت اجتماعی موثرتر، تاثیرهای مثبت خود را در ابعاد فردی بازتاب داده است.
    کلیدواژگان: رضایت، سرمایه اجتماعی، سلامت، شادی، عام گرایی، موفقیت
  • سید علیرضا افشانی، حمیده شیری محمدآباد صفحات 277-299
    امروزه سلامت اجتماعی زنان به موضوعی مهم و حساس تبدیل شده است. سلامت اجتماعی، بازتاب شرایط جامعه است و از عوامل اجتماعی متعددی ریشه می گیرد. همچنین، در عصر حاضر اعتماد، به موضوعی حیاتی برای جوامع انسانی تبدیل شده است. از این رو، پژوهش حاضر بر آن است تا به بررسی رابطه اعتماد اجتماعی با سلامت اجتماعی زنان شهر یزد بپردازد. در این پژوهش، به روش پیمایش و با نمونه گیری خوشه ایمتناسب (PPS)، 288 زن انتخاب شدند. یافته ها بیانگر آن است که ارتباط معنادار و مستقیمی بین اعتماد اجتماعی و سلامت اجتماعی وجود دارد و ابعاد مختلف اعتماد اجتماعی، 23 درصد واریانس سلامت اجتماعی را تبیین می کنند. براساس ضرایب بتای استانداردشده، متغیرهای قابلیت اعتماد به محیط (22/0β=)، اعتماد بین شخصی (21/0β=)، اعتماد تعمیم یافته (18/0β=) و اعتماد نهادی (12/0β=)، به ترتیب بیشترین سهم را در تبیین سلامت اجتماعی دارند؛ علاوه براین، نتایج مدل سازی معادله های ساختاری نشان داد که با افزایش اعتماد اجتماعی، سلامت اجتماعی نیز افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، اعتماد تعمیم یافته، اعتماد نهادی، زنان، سلامت اجتماعی
  • عبدالحسین کلانتری، مسعود کیانپور، وحید مزیدی شرف آبادی صفحات 301-322
    تعامل انسان با محیط زیست، همواره مورد توجه دانشمندان و متخصصان حیطه های گوناگون علمی بوده است. دهه های متمادی است که اثبات شده است بهبود رابطه انسان با محیط زیست در وجوه گوناگون، لزوما متاثر از نگرش ها، احساسات و دیدگاه های آن ها به محیط زیست است، درحالی که بررسی احساسات زیست محیطی به صورت مجزا در ایران، سابقه ای نداشته است. احساسات زیست محیطی که دارای دلالت های وظیفه گرایی و تعلق مندی هستند، تاثیری مهم بر انواع رفتارها در قبال محیط زیست دارند. این پژوهش به روش پیمایش و نمونه گیری طبقه ای و خوشه ایتصادفی از ساکنان بالغ شهر تهران و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته، به بررسی عوامل اجتماعی موثر بر احساسات زیست محیطی و سازوکارهای (مکانیسم های) مربوط پرداخته است. نتایج نشان می دهد میانگین احساسات زیست محیطی شهروندان تهرانی در مقیاس صفر تا صد، بین 1/62 تا 1/65 است که متوسط به بالا تلقی می شود. روابط دومتغیره بین جنس، ارزش های زیست محیطی، تجربه ارتباط با طبیعت، جامعه پذیری زیست محیطی و دینداری، با متغیر وابسته معنادار است. در تحلیل رگرسیون چندگانه، مدل نظری، بیش از 64 درصد از تغییرهای متغیر وابسته را تبیین کرده است. نتایج تحلیل مسیر نیز از طریق تاثیرگذاری بر تجربه ارتباط با طبیعت، بیشترین تاثیرگذاری را درمورد متغیر ارزش های زیست محیطی و درنهایت، تاثیرگذاری بر متغیر وابسته با میزان اثر کل 578/0 به دست داده است.
    کلیدواژگان: احساسات زیست محیطی، احساس تعلق، احساس وظیفه گرایی، ارزش های زیست محیطی، تجربه ارتباط با طبیعت
  • علی اکبر تاج مزینانی، مهدیه حامد صفحات 323-345
    این پژوهش با هدف شناخت جایگاه شهرداری در اعمال سیاست اجتماعی محلی در چارچوب قانونی موجود، به تمام شماری اسناد بالادستی و تمامی قوانین مربوط به شهرداری ها (به ویژه شهرداری تهران) پرداخته است. برای این منظور، از روش تحلیل محتوای کیفی- کمی و تحلیل مضمونی استفاده شد. یافته ها نشان می دهد بسیاری از ماموریت ها در مقررات داخلی شهرداری آمده، اما در قالب قوانین فراسازمانی نیامده است؛ بنابراین، انجام آن ها را با ابهام همپوشی با سایر دستگاه ها مواجه می کند. در بعضی از حوزه های سیاستی نظیر «بهداشت عمومی»، «حمل ونقل» و «اوقات فراغت»، جایگاه مهمی برای شهرداری درنظر گرفته شده است؛ اما شهرداری در بعضی از محورهای رفاهی به ویژه «امور خانوادگی»، «حفظ سطح درآمد»، «مسکن»، «مراقبت اجتماعی» و «امنیت اجتماعی»، نقش رفاهی چندانی ندارد. همچنین بعضی از گروه ها (سالمندان و مهاجران) به روشنی به عنوان گروه هدف شهرداری معرفی نشده اند و به گروه های دیگر به ویژه کودکان و جوانان کم توجهی شده است. نکته دیگر اینکه در این اسناد، جلب مشارکت شهروندان در زمینه سیاست های اجتماعی از سوی شهرداری، به طورعمده در سطح اجرا پیش بینی شده است. نتایج این پژوهش، علاوه بر کسب معرفت از جایگاه قانونی شهرداری در اعمال سیاست های محلی، به نهادهای قانونگذار رفاهی برای اصلاح موانع قانونی اعمال این سیاست ها یاری می رساند.
    کلیدواژگان: اسناد بالادستی، حوزه های رفاهی، سیاست اجتماعی محلی، گروه های هدف، مشارکت
  • محمود قاضی طباطبایی، ابوعلی ودادهیر، امیر ملکی، ربابه فتحی صفحات 347-374
    در این مقاله، مناسبات ارزش های زیست جهان زنان با تاخر نظام حقوقی مدنی و عوامل موثر بر این مناسبات از دیدگاه زنان متاهل 18 سال به بالای تهران، با استفاده از روش پیمایش و با گردآوری داده ها از طریق پرسشنامه آزمون شد. برای بررسی این مناسبات از نظر زنان، 600 نفر از زنان متاهل کل مناطق 22 گانه شهر تهران، براساس نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند.
    از نظر 48 درصد زنان متاهل تهرانی، میزان تاخر و شکاف نظام حقوقی از زیست جهان زنان در حد زیاد و بسیار زیاد است و 52 درصد آنان، میزان تاخر و شکاف نظام حقوقی از زیست جهان زنان را در حد کم و بسیار کم ارزیابی کرده اند.
    براساس نتایج فرضیه های کلی این مطالعه، عامل سیستمی «نقص در اجرای قانون» با تاخر نظام حقوقی رابطه معنا دار دارد. شش متغیر عامل زیست جهان نیز در تبیین واریانس متغیر تاخر نظام حقوقی از زیست جهان نقش دارند و رابطه این شش متغیر معنا دار است. مذهب به عنوان عامل فرانهادی از نظر زنان دارای ذخیره دانش حقوقی، بر تاخر نظام حقوقی از زیست جهان زنان تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: ارزش های زنان، ذخیره دانش، زیست جهان، سیستم، نظام حقوقی
|
  • Sharareh Mehdizade, Narges Talebi Tamajani Pages 195-218
    Today, mobile phone as one of manifestations of new communication technology plays an important role in human individual and social life and it is included an inseparable part in their daily relations so that we can claim that life is impossible without it for many of people or at least it doesnt have any desirability. The influence of mobile phone applications in life different matters, is a universal phenomenon and in spite of subsiding primary fever of its usage in our society, it is extremely acceptable that the serious and basic disadvantages of this modern technology are kept hidden and invisible. In general, the purpose of this research is studying about family emotional atmosphere and parent's control on the (desirable and undesirable) mobile phone applications. The way of studying in this research is considering (380 individuals) among 12-18 years old teenagers in Tehran. conceptional frameworks of this research is based up on studying views (sociology of social deviance, communications and psychology) and reviewing of empirical resources and main assumptions are propounded in that model. The research results show that the teenagers use short messages rather than calls to communicate during a day. They usually send messages for their friends (with the same sex and also opposite sex) and the contents of these taken and sent messages are usually consist of expressing love and kindness. The results also show that boys use mobile phone undesirably more than girls. And the factors like family emotional atmosphere, parent's control and specific field of application, influence teenagers applications of mobile phone. In fact the family emotional atmosphere and parent's control act as factors to prevent the teenager from applying mobile phone undesirably and to encourage him/her to apply mobile phone desirably.
    Keywords: parental controls, mobile phone, emotional, Appropriate, unappropriate use
  • Saeid Goudarzi, Mohammad Javad Zahedi Mazandarani, Ali Rabiee, Asadollah Naghdi Pages 219-247
    Security has two dimensions of subjective (security feeling) and objective. There are preconditions for security feeling in society that one of the preconditions, the existence of security in the society. These levels are linked together and the interaction between these two levels of objective and subjective that security in the society is achieved.Therefore, in this article we have tried to explanation the interaction between micro and macro levels of security in the country. Level of analysis in the present research is the micro and macro levels. The Statistical population of the research is the individuals older than 15 in the five provinces of Isfahan, Tehran, Kurdistan, Lorestan, and Khuzestan, That the number of 1920 of them were selected as sample using multistage cluster sampling. To select provinces, the provinces with according to the security it divided into the four clusters and then by simple random method chosen five provinces of the clusters.The research method is cross-sectional survey and secondary analysis. Also a questionnaire and secondary data are used as the tools of data collection. The research methods used was a survey (in the study security feeling) and secondary analysis (in the study of security provinces). The findings show that the amount of security feeling in all aspects is lower middle scale. Also, the findings of this study show that there is a meaningful relationship between variables of security (and social, cultural, economic dimensions of security), religion, ethnicity, geographic region, sex, marital status, age and educational with dependent variable of security feeling. Multiple linear regression analysis showed that all independent variables except four variable, security, geographic region, religion and age, have been removed from the regression equation due to shared variance. These variables to explain a total of 0.093 of the variation have security feeling. In terms of security in macro level, respectively provinces of Tehran (0.564), Isfahan (0.440), Kurdistan (0.422), Lorestan (0.403) and Khuzestan (0.393) have a mean more. Also the frontier provinces (Kurdistan and Khuzestan) with a mean of 0.40 compared to non- frontier provinces (Tehran, Isfahan and Lorestan) with a mean of 0.46 securities, in macro level were less security. According to the findings can be concluded that security feeling is due to the direct and indirect experience individuals from their surrounding environment and facilities that social system structure (objective and macro security level) puts at their disposal.The security feeling is a social production and social institutions, political, economic, cultural in macro level in the formation of are shared and security in micro level is reflections for security in macro level.
    Keywords: security feeling, Security, ethnicity, religion, Geographic Region
  • Mirtaher Moosavi, Malihe Shiani Pages 249-275
    Social capital is the one the most multidiscipline concept that have special effects to facility human relations in the society. These effects showing themselves as consequences in thought of social sciences scientist and philosopher in various arena.
    According to theories considered different consequences for social capital that we examine some of them in this study.
    The method was survey. We have selected residents above 15 in different provinces of Iran by cluster sampling through cochran formula. The central variable was social capital in the study that encompass trust, individual and intergroup relations, people interactions with organizations, institutions and social groups, social cohesion, social support and association relations that measured them combinatorial.
    The results have shown that quality and quantity of social capital is different in every provinces that show its effects through consequences. Social capital and its component could have positive consequences for individuals by making and increasing trust, participation, social cohesion, and social support and association relations.
    Keywords: Social Capital, health, Satisfaction, universality, happiness
  • Seed Alireza Afshani, Hamide Shiri Mohammadabadi Pages 277-299
    Today, women`s social health has become an important and critical issue. Social health is the reflection of society`s conditions and it is derived from multiple social factors. Intervention in these factors is beyond the medical profession and sociologists are required in this field. On the other hand, trust has become a vital topic in human communities in the present era. Considering the effect of trust on social health, this paper aims to study the relationship between social trust and women`s social health in Yazd, Iran. The survey study was performed and as many as 288 females were chosen through proportionate cluster sampling (PPS). Findings indicate that social trust and its dimensions are found to have significant and direct relationship with social health and different dimensions of social trust are able to determine 23% of social health variance. According to standardized Beta coefficients, reliability on environment (β= 0.22), interpersonal trust (β= 0.21), generalized trust (β= 0.18), and institutional trust (β= 0.12) have the highest contribution to determine social health. In addition, modeling results of structural equations showed that social trust rise leads to social health increase.
    Keywords: social health, Social trust, institutional trust, generalized trust, women
  • Abdolhossein Kalantari, Masoud Kianpour, Vahid Mazidi Sharaf Abadi Pages 301-322
    Interaction between human and his environment is always in consideration from scientists and scholars across various scientific spheres. For decades there are not any doubts that Enhancement of connection between human and nature in various forms is necessarily influenced by their attitudes, feelings and perspectives toward this environment. However, examining of environmental emotions separately in Iran has not any record. Environmental emotions with implications of sense of duty and belonging to nature have an important impact on types of behavior towards nature. This research using survey method and random stratified cluster sampling of total mature residents of Tehran city and also structured questionnaire has studied social causes and related mechanisms which influence environmental emotions. Findings show that the mean of environmental emotions of Tehran residents in a numerical scale between 0 to 100 is about 62.1 to 65.1 which are considered above average level. In bivariate relationships between sex, environmental values, experience of connection to nature, environmental socialization and religiosity with dependent variable, statistical significance was confirmed. In multiple regression, theoretical model could explain about 64% of dependent variable’s variation. Results from path analysis also give the most effect abbot environmental values on experience of connection to nature and then on dependent variable with total effect about 0.573.
    Keywords: environmental emotions, sense of duty, sense of connection to nature, environmental values, experience of connection to nature
  • Ali Akbar Tajmazinani, Mahdie Hamed Pages 323-345
    This paper seeks to explore the status of municipalities in the implementation of local social policy based on the existing legal framework though analyzing all legislations and regulations pertaining to municipalities (specially Tehran Municipality). The paper uses both quantitative and qualitative content analysis and applies thematic analysis. Research findings indicate that most of tasks and missions envisaged in the internal regulations of Tehran municipality are not reflected in national legislations, resulting in ambiguity and overlap with the jurisdiction of governmental bodies. Moreover, some policy domains such as public health, leisure and transportation have received more attention than other domains such as income maintenance, housing and social care. This is also the case for some target groups such as the elderly and immigrants and as well as children and young people to receive less attention or to be absent in the existing regulations. Another finding is that citizen participation in local social policy is mainly restricted to the execution phase not to formulation or evaluation. These findings can provide a better understanding of the status of municipalities with regard to local social policy and could be used in revising existing legislations and removing legal barriers.
    Keywords: local social policy, welfare, municipality, Citizen Participation
  • Mahmod Ghazi Tabatabai, Abo Ali Vedadhir, Amir Maleki, Robabeh Fathi Pages 347-374
    This article studied the values of the relations of women’s life-world with the civil legal system transposition and the influencing factor on these relations from the viewpoint of married women over 18 in Tehran city. In this study, In this study, survey method was used and the data was collected through a questionnaire and a multistage cluster sampling from a sample of 600 married women chosen from 22 districts of Tehran. From among the sample, 48 percent believed that the latency and the gap in the legal system of the women’s life-world are high; while 52 percent rated them low. The results revealed that there is a significant relationship between the systemic factor of "the defects in law enforcement" and the transposition of the civil legal system. The results also showed that the six variables of life-world factor are involved in explaining the variance of the variable of legal transposition of women’s life-world. The relationships between these six variables are significant. It was found that, from the viewpoint of the women with legal knowledge, the religion as a cross-institutional element has an impact on the civil legal system transposition of the women's life-world.
    Keywords: Legal system, Life, world, system, women's values, legal knowledge