فهرست مطالب

آموزش و ارزشیابی - پیاپی 20 (زمستان 1391)

نشریه آموزش و ارزشیابی
پیاپی 20 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیدداوود حسینی نسب، محمدعلی فرنیا، فیروزه مولانا صفحات 13-32
    هدف کلی این تحقیق عبارت از تعیین رابطه بین سبک رهبری مدیران مدارس دولتی (براساس 4 سبک رهبری مورد نظر لیکرت) با میزان رضایت شغلی دبیران است. روش این پژوهش از نوع توصیفی همبستگی می باشد. جامعه آماری تحقیق عبارت است از کلیه مدیران مدارس متوسطه پارس آباد که برابر با 37 مدیر و کلیه دبیران مقطع متوسطه که برابر با 413 نفر می باشند. حجم نمونه مدیران با استفاده از جدول مورگان برابر با 32 نفر و حجم نمونه دبیران (به ازاء هر مدیر 5 دبیر) برابر با 160نفربه روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. جهت گردآوری اطلاعات از دو پرسشنامه، رضایت شغلی اسمیت کندال، هالین و پرسشنامه محقق ساخته تعیین سبک رهبری لیکرت استفاده شده است. یافته ها حاکی از آن است. 1. بین سبک رهبری استبدادی مدیران با رضایت شغلی دبیران رابطه وجود ندارد. 2. بین سبک رهبری خیرخواهانه با رضایت شغلی دبیران رابطه وجود دارد. 3. بین سبک رهبری مشورتی با رضایت شغلی دبیران رابطه وجود دارد. 4. بین سبک رهبری مشارکتی با رضایت شغلی دبیران رابطه وجود دارد. 5. میانگین استفاده از سبک های رهبری مشورتی و مشارکتی بیشتر از سایر سبک های رهبری می باشد. 6. میزان رضایت شغلی دبیران حدودا 74% درصد بوده است. 7. از میان سبک های رهبری لیکرت، سبک مشورتی پیش بینی کننده بهتر رضایت شغلی می باشد.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، سبک های رهبری، مدیران و دبیران مقطع متوسطه
  • دکتر علی نقی اقدسی، دکتر بهرام اصل فتاحی، مه لقا ساعد صفحات 33-48
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر آموزش ایمن سازی در مقابل استرس بر اضطراب امتحان و عملکرد تحصیلی دانش آموزان دختر مقطع اول متوسطه شهر میاندوآب در سال تحصیلی90-89 بود. این پژوهش نیمه تجربی روی 30 نفر از دانش آموزانی که در آزمون اضطراب امتحان فیلیپس بالاترین نمره را آورده بودند انجام شد. نمونه آماری با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب و بطور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. آموزش ایمن سازی در مقابل استرس در شش جلسه یک و نیم ساعته هفته ای دو بار به گروه آزمایش داده شد، ولی گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. داده های بدست آمده با استفاده از تحلیل کواریانس یک راهه (آنکووا) تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که اضطراب امتحان در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی داری کاهش یافت در حالی که مداخله تاثیری در بهبود عملکرد تحصیلی نداشت.
    کلیدواژگان: آموزش ایمن سازی در مقابل استرس، اضطراب امتحان، عملکرد تحصیلی، دانش آموزان دختر
  • دکتر اسدالله خدیوی، دکتر علی اصغر کوشافر، جمیله خساره آناخاتون صفحات 49-62
    هدف از انجام این تحقیق ارزیابی میزان توانمندی روانشناختی کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز با مدل توماس است که در میان کارکنان واحد آموزش و پژوهش صورت گرفته است. حجم جامعه آماری 248 نفر می باشد که با روش نمونه گیری طبقه ای نسبتی و با استفاده از جدول کوکران و فرمول تعدیل نمونه 92 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده اند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه می باشد که برای این منظور از پرسشنامه استاندارد اسپریتزر استفاده شده است. که قبل از بکارگیری پرسشنامه روایی آن توسط استادان صاحب نظر مورد بررسی و تایید قرار گرفته است و با استفاده از فرمول ضریب آلفای کرونباخ نیز پایایی پرسشنامه شده که مقدار آن91% بدست آمده است. داده های جمع آوری شده به دو شیوه توصیفی و استنباطی (t تک گروهی، tمستقل، F تحلیل واریانس) تجزیه و تحلیل شده که نتایج پژوهش حاکی از این است که میزان توانمندی روانشناختی کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز با استناد به مدل توماس، در سطح بالاتر از متوسط است. به عبارت دیگر میانگین احساس شایستگی43/17، احساس خودمختاری 33/15، احساس تاثیرگذاری 02/15، احساس معنی داری 59/16، در میان کارکنان واحد آموزش و پژوهش می باشد و هچنین نتایج حاکی از این است که تفاوت معنی داری بین جنسیت، واحد کار و سطح تحصیلات از لحاظ توانمندی روانشناختی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: توانمندی روانشناختی، شایستگی، خودمختاری، موثربودن و خودمخت
  • دکتر زینب خانجانی، سعیده اکبری صفحات 63-75
    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه هیجان خواهی نوجوانان دبیرستانی با اعتیاد آنها به اینترنت در شهر تبریز انجام گرفته است. به همین منظور از میان دانش آموزان دبیرستانی نواحی پنجگانه تبریز 384 نفر به روش تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد هیجان خواهی زاکرمن [1] و اعتیاد اینترنتی یانگ [2] استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که بین هیجان خواهی با اعتیاد به اینترنت رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد و بین زیر مقیاس حادثه جویی با اعتیاد به اینترنت رابطه منفی و بین تجربه جویی، ملال پذیری و بازداری زدایی با اعتیاد به اینترنت رابطه مثبت وجود دارد. همچنین نتایج حاصل از رگرسیون نشان داد که ملال پذیری و بازداری زدایی پیش بینی مناسبی برای اعتیاد به اینترنت می باشند.
    [1] - Zukerman sensation seeking test
    [2] - Internet addiction test
    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، هیجان خواهی، نوجوان
  • دکتر یوسف ادیب، دکتر اکبر رضایی، صدیقه صبحی لاله صفحات 77-92
    تحقیق حاضر با هدف بررسی رابطه ی سبک های شناختی (وابسته به زمینه، نابسته به زمینه) با یادگیری و شیوه های مطالعه در بین دانش آموزان دختر پایه سوم رشته های نظری دبیرستان های شهر تبریز صورت پذیرفته است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی- همبستگی بود و اطلاعات از طریق آزمون اشکال نهفته (GEFT) و پرسشنامه استراتژی های انگیزشی برای یادگیری (MSLQ) جمع آوری گردیده است، جامعه ی آماری تحقیق کلیه دانش آموزان سال سوم متوسطه (شاخه نظری) نواحی 5 گانه شهر تبریز در سال تحصیلی 90- 1389 می باشد که تعداد آنان 6821 نفر می باشد و 364 نفر از این جامعه به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و به پرسشنامه های تحقیق پاسخ دادند. ابزارها دارای روایی و پایایی قابل قبولی بودند و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار spss ویرایش 17 استفاده شد که نتایج تحقیق نشان داد: سبک غالب شناختی دانش آموزان نابسته به زمینه است. بین سبک های شناختی (وابسته/ نابسته به زمینه) و شیوه های مطالعه و یادگیری دانش آموزان دختر مورد مطالعه رابطه مثبت و مستقیم وجود دارد. بین سبک های شناختی (وابسته/ نابسته به زمینه) دانش آموزان رشته های مختلف تحصیلی نظری تفاوت معنی داری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: سبک های شناختی (وابسته، نابسته به زمینه)، شیوه های مطالعه و یادگیری
  • دکتر صادق ملکی آوارسین، دکتر اسدالله خدیوی، حسن خانکشی زاده صفحات 93-110
    هدف از انجام این تحقیق تبیین رابطه کیفیت زندگی کاری و فرسودگی شغلی در بین دبیران مقاطع راهنمایی و متوسطه شهرستان مشگین شهر است. جامعه آماری تحقیق به تعداد 1378 نفر می باشد. با استفاده از جدول مورگان- کرجسی حجم نمونه 302 نفری برآورد و به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها شامل دو پرسشنامه کیفیت زندگی کاری با ضریب اعتبار (92/0) و فرسودگی شغلی با ضریب اعتبار (86/0) می باشد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره گام به گام استفاده شد. نتایج نشان داد که بین کیفیت زندگی کاری معلمان با میزان فرسودگی شغلی آنان رابطه معنی داری وجود دارد. با توجه به ضریب همبستگی منفی (24/0-) این ارتباط، ارتباطی غیرمستقیم و معکوس است. از بین مولفه های کیفیت زندگی کاری مولفه های زمینه های پرورش و فرصت های مستمر، طراحی شغل و فضای کاری در سطح آلفای 01/0 ارتباطی غیرمستقیم و معنی دار با فرسودگی شغلی دارند. همچنین مولفه طراحی شغل به تنهایی 15درصد از تغییرات فرسودگی شغلی را پیش بینی کرد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، فرسودگی شغلی، معلمان و مشگین شهر
  • مسعود پورکیانی، حمید مرتضوی، فرشته مختاری، فاطمه مهرابی فر صفحات 111-125
    پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه بین هوش هیجانی و سلامت روان با فرسودگی شغلی پرستاران انجام شده است. این پژوهش به روش توصیفی – همبستگی انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه پرستاران بیمارستان های دولتی، خصوصی و تامین اجتماعی شهر کرمان بود که بیش از پنج سال سابقه خدمت داشتند و برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی استفاده شد و نمونه آماری با تعداد 252 نفر به پرسشنامه های پایا و روا شامل سه بخش: فرسودگی شغلی، هوش هیجانی و سلامت روان پاسخ دادند و داده های مورد نیاز جمع آوری شد. پردازش و تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار SPSS صورت گرفت.
    نتایج تحقیق نشان داد که هوش هیجانی با فرسودگی شغلی ارتباط معنی دار و منفی و با سلامت روان ارتباط معنی دار و مثبت داشته و بین سلامت روان با فرسودگی شغلی نیز ارتباط معنی دار منفی وجود دارد.
    طبق نتایج بدست آمده با افزایش هوش هیجانی در میان پرستاران بیمارستان های کرمان از فرسودگی شغلی آنها کاسته می شود و افرادی که از نظر فکری و روانی سلامت می باشند، راحت تر می توانند از پس عوامل تنش زا که مخصوصا قشر پرستاران با آن روبرو هستند، برآمده و در نتیجه کم تر با فرسودگی شغلی مواجه می شوند. همچنین افرادی که دارای هوش هیجانی بالاتری هستند از سلامت روان بیشتری برخوردارند، زیرا هوش هیجانی یک مهارت است که پیامدهای منفی استرس را به حداقل می رساند. بنابراین آموزش و یادگیری روش هایی که هوش هیجانی را بالا می برد می تواند باعث سلامت روان و کاهش فرسودگی شغلی شود.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، سلامت روان، فرسودگی شغلی
  • دکتر محمد جمال زاده صفحات 127-151
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین هوش سازمانی و سبک های رهبری مدیران مدارس دوره متوسطه با رضایت شغلی دبیران به مرحله اجرا درآمده است. پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری تحقیق مدیران و دبیران مقطع متوسطه شهرستان بویراحمد می باشد. نمونه پژوهش متشکل از 82 نفر مدیر و 240 نفر دبیر بوده است که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش: از پرسشنامه های هوش سازمانی آلبرخت (2003) ، پرسشنامه سبک رهبری میتزکاس و باردنر و رضایت شغلی (GDI) استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل آماری از آمار توصیفی (میانگین، انحراف استاندارد، فراوانی، درصد، فراوانی تراکمی) و آمار استنباطی (تحلیل رگرسیون خطی همزمان و گام به گام) استفاده شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که: بین هوش سازمانی و سبک رهبری مدیران با رضایت شغلی دبیران (به طور کلی) رابطه معنی دار منفی است. رابطه بین هوش سازمانی و سبک رهبری وظیفه مدار معنی دار و منفی است. و رابطه بین سبک رهبری رابطه مدار مدیران و رضایت شغلی دبیران معنی دار نشده است. رابطه بین سبک رهبری وظیفه مدار مدیران با بعد ماهیت کار دبیران معنی دار است. هوش سازمانی و سبک رهبری رابطه مدار مدیران با بعد ماهیت کار رضایت شغلی دبیران معنی دار نیست. رابطه بین سبک رهبری وظیفه مدار و بعد سرپرستی رضایت شغلی دبیران معنی دار منفی است. رابطه بین هوش سازمانی و سبک رهبری رابطه مدار مدیران با بعد سرپرستی رضایت شغلی دبیران تایید نشده است. رابطه بین سبک رهبری وظیفه مدار و بعد سرپرستی رضایت شغلی دبیران معنی دار و منفی است. رابطه بین سبک رهبری وظیفه مدار و هوش سازمانی مدیران با بعد ارتباط با همکاران رضایت شغلی دبیران معنی دار منفی است. سبک رهبری وظیفه مدار و بعد از ارتقاء رضایت شغلی دبیران معنی دار است. ضرایب بتا بررسی رابطه بین سبک رهبری رابطه مدار و هوش سازمانی مدیران با بعد ارتقاء رضایت شغلی معنی دار نیست. رابطه بین هوش سازمانی و سبک های رهبری مدیران با بعد حقوق رضایت شغلی دبیران معنی دار است. رابطه بین سبک رهبری رابطه مدار و بعد حقوق رضایت شغلی دبیران معنی دار نیست. رابطه بین سبک رهبری وظیفه مدار و هوش سازمانی با بعد حقوق رضایت شغلی دبیران معنی دار و منفی است.
    کلیدواژگان: هوش سازمانی، سبک رهبری، رضایت شغلی
|
  • Pages 13-32
    The main objective of this study was to examine the relationship between the leadership styles of state school managers (based upon Linker's theory) with the secondary teacher job satisfaction. The research methodology was descriptive-correlation. The statistical population for this study included the entire 37 school manager's of Parsabad city and all the 413 high school teachers of Parsabad. Sing Morgan table, the sample size was 32 managers and the teachers sample size was (5 teachers per each manager) added up to 160 people. The sampling method was random sampling. The data was collected through two questionnaires: Smith, Kendall, and Holins job satisfaction questionnaire, and a researcher made questionnaire regarding Likerts leadership styles. The following results were achieved: 1- There was no significant relationship between manager's autocratic leadership styles and teacher's job satisfaction. 2- There was significant relationship between manager's benevolent leadership styles and teacher's job satisfaction significant. 3- There was significant relationship between manager's consultative leadership styles and teachers` job satisfaction. 4- There was significant relationship between manager's participative leadership styles and teachers` job satisfaction 5-The average use of consultative and participative leadership styles was higher than other leadership styles. 6- Some 74% percent of the teachers reported job satisfaction. 7. Among linker's leadership styles, the consultative style was a better estimator on job satisfactions.
    Keywords: Job satisfaction, Leadership styles, high school managers, teachers
  • Pages 33-48
    The main purpose of the study was to investigate the effect of immunization instruction against stress of examination and academic performance among first grade high school female students in Miandoab city. This semi -experimental study was conducted on 30 students who scored high on Philips Test Anxiety Inventory. The sample was selected through cluster random sampling and participants were randomly divided into two experimental and control groups. Philips Test Anxiety Inventory was administered at pre- test to all participants. The experimental group received intervention
    Methods
    Relaxation¡ Self- instruction (guided self- dialogue)¡ Breath control¡ Guided imagery and Problem Solving Skills in six sessions while the control group did not receive any intervention. Philips Test Anxiety Inventory was administered again at post-test. Data obtained from pre-test and post-test was analyzed using the factorial analysis of covariance (ANCOVA). The findings showed that compared to the control group¡ test anxiety in the experimental group significantly decreased whereas intervention didn''t have effect on improvement of academic performance in experimental group.
    Keywords: immunization instruction against stress, test anxiety, Academic Performance, female students
  • Pages 49-62
    The aim of this study was to assess the psychological empowerment of Tabriz University staff. It was done among Research & Instruction Staff based on Thomas Model. The population was 248 people from which 92 people were chosen as sample size through Cochran formula the sampling method was ratio stratified sampling. The data collecting mean was the Speritizer Standard Questionnaire; the professors verified the validity of the questionnaire. By using the cronbach Alfa Coefficient that was %91, which verified its reliability. The collected data were analyzed through descriptive and inferential statistics (Single group t, t independent, F variance analysis). The results of this study showed that the psychological empowerment of Tabriz University staff based on Thomas Model was higher than average. The staff mean on suitability, autonomy, effectiveness, and meaningfulness were 17/43, 15/33, 15/02, and 16/59 respectively. Also among the other findings (t independent, F variance analysis) the results showed that there was not a significance difference between gender, work section, education and the psychological empowerment.
    Keywords: the psychological empowerment, suitability, Autonomy, Effectiveness
  • Pages 63-75
    This study aimed at determining the relationship between high-school teenager's sensation seeking with their Internet dependency. This study was laid out in Tabriz. In order to study this case, among high school students in five districts of Tabriz, 384 were randomly selected. In order to collect data, Zuckerman sensation seeking standard questionnaire, and Young Internet addiction was used. The results showed that there was a positive significant difference between sensations seeking with internet addiction and there was a negative significant difference between subscale experiences seeking with internet addiction and there was a significant difference between experiences seeking, dysphonic and disinheriting with internet addiction. The regression results showed that boredom susceptibility and disinheriting were suitable predictor for internet addiction.
    Keywords: Internet addiction, Teenagers, sensation seeking
  • Pages 77-92
    The present study aimed at investigating the relationship between cognitive styles (field dependence and field independence) with learning and studying female among the theoretical high-school students of Tabriz. Employing descriptive-correlational method, the data was collected through GEFT and MSLQ. The statistical population included all thethird grade students 6821 people in fifth educational districts of Tabriz. Using Morgan`s. Table the sample size 364 people. The sampling method was multiple clusters. The reliability of questionnaires was acceptable. For analyzing and interpreting the data, SPSS software (version 17) was used. The results demonstrated that cognitive style of the participants was field independence. A positive and direct relationship was found between cognitive (field dependence and field independence) and studying methods and learning styles of the female participants. Finally, no significant relationship was found between cognitive styles (dependence field and independence field) of participants at different majors.
    Keywords: cognitive styles (dependence field, independence field), studying, learning styles
  • Pages 93-110
    The purpose of this study is to determine the relationship between the quality of work- life (QWL) and burnout among guidance and high school teachers in Meshkinshahr. Statistical population of the study was 1378 people. According to Morgan – kerjcie table the sample size was 302 people. The method of sampling was stratified random sampling. Collected tools included two questionnaires with reliability coefficient (0/92) for the quality of work- life and reliability coefficient (0/86) for burnout. To analyze data Pearson's correlation coefficient and gradual multi- variable regression was. The results showed that there was a meaningful relationship between the quality of teacher's work- life and their burnout level. According to negative correlation coefficient (-0/24) this relation was a reverse and indirect relation. Among the components of the quality of work- life, the components of fields of education and continuous opportunities, job design and work climate the Alpha level have at 0.01 there was a meaningful and indirect relation with burnout. The component of job design alone predicted of burnout changes.
    Keywords: quality of work, life, burnout, Teachers, Meshkinshahr
  • Pages 111-125
    The aim of the present study was to investigate the relationship between emotional intelligence and mental health with job burnout among the nurses in kerman hospitals (state, private and social security hospital). The sample size was 252 nurses. The research method was descriptive correlation. The sampling method was random stratified sampling. To collect the data three standard questionnaires were used, namely: emotional intelligence, job burnout, and mental health. To analyses the data descriptive and inferential statistics were used. To process the data SPSS software was used. A cording to the obtained results, increasing emotional intelligence of nurses, had reduced their job burnout. Those nurses with good mental health, can deal with tension better and consequently experience less job burnout. The nurses, who maintain high emotional intelligence, prosper the mental health, for emotional health is a skill that limits negative consequence of stress. Thus learning the methods which increase the emotional intelligence can cause mental health and reduce job burnout.
    Keywords: Emotional Intelligence, Mental Health, Job Burnout
  • Pages 127-151
    The purpose of the study was to investigate the relationship between organizational intelligence and managers` leadership style with teachers` job satisfaction. The research method was descriptive – correlation. The statistical population was all the managers and teachers in high-schools. Through the random sampling method the sample size included 82 manager and 240 teachers. To gather the data three questionnaires namely; The Albrerkht organizational intelligence, Mitzkases and Bardner leadership styles and GDI job satisfaction were used. The cronbach Alpha was 0.95, 0.80 and 085 respectively. To analyze the data descriptive and inferential statistics (stepwise concurrent linear regression) were used. The results showed that there was a significant negative difference between the organizational intelligence and managers` leadership style with teachers` job satisfaction. There was also a significant difference between the managers` task- oriented style with teachers` job entity, supervision, relationship, promotion and salary dimension.
    Keywords: organizational, Intelligence, leadership style, job satisfaction