فهرست مطالب
نشریه آموزش و ارزشیابی
پیاپی 11 (پاییز 1389)
- تاریخ انتشار: 1389/08/24
- تعداد عناوین: 8
-
صفحات 7-28
این تحقیق در جهت ارائه مدل انتخاب روسای واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی با توجه به شایستگی های مهم مدیریتی و بر اساس منطق فازی انجام یافته است. چارچوب اولیه پژوهش از طریق مطالعه مبانی نظری و تحقیقات انجام یافته تدوین و اعتبار آن از طریق روش تحلیل عاملی بررسی گردیده است. در جهت ارائه مدل و شناسایی ترکیب بهینه شایستگی های مدیریتی، داده های تحقیق از طریق بررسی پاسخ 71 نفر از مدیران واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی که به صورت تصادفی طبقه ای نسبی از بین مدیران واحدهای مختلف دانشگاه آزاد اسلامی به تفکیک استان انتخاب شده بودند، گردآوری و با روش مقایسه زوجی براساسAHP فازی تحلیل شدند. به این ترتیب بر اساس داده های پرسشنامه نهایی؛ تر کیب بهینه شایستگی های مدیریتی مهم در مدیریت واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی شناسایی و مشخص شد. بر اساس این ترکیب همه شایستگی های مورد بررسی برای ریاست بر واحدهای مختلف واحدهای دانشگاهی لازمند، اما سهم هر کدام از این شایستگی ها در ترکیب کلی متفاوت است. براساس این نتایج؛ مدل شایستگی های مدیریتی روسای واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی ترکیبی از سیزده شایستگی مهم مدیریتی است. نتایج تحقیق حاکی از اهمیت بالای شایستگی های مهم: جهت گیری استراتژیک، اعتبار حرفه ای، تخصص و سابقه اجرایی - آموزشی، سازماندهی، ارتباطات، مدیریت نیروی انسانی و مدیریت مالی است که بیش از 70/0 شایستگی های مورد نیاز مدیران واحدهای دانشگاهی را توجیه می کنند. نرخ ناسازگاری مدل کمتر از 1/0 بوده و بر این اساس مقایسات زوجی و نتایج حاصل از قابلیت اعتماد بالایی برخوردار است.
کلیدواژگان: شایستگی های مدیریتی، صلاحیت، آموزش عالی، دانشگاه آزاد اسلامی -
صفحات 29-46
هدف این پژوهش بررسی ادراک معلمان از تفکر انتقادی می باشد. این پژوهش به روش تحقیق کیفی با رویکرد پدیدارشناسی تفسیری انجام شد. به این منظور مصاحبه های نیمه سازمان یافته با بیست و چهار نفر از معلمان منطقه ده آموزش و پرورش شهر تهران انجام شد که طی آن معلمان دیدگاه های خود را در خصوص تفکر انتقادی بیان نمودند. داده های بدست آمده از این مصاحبه ها با استفاده از روش پدیدار شناسی اسمیت مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. چهار زمینه (مقوله) اصلی از مصاحبه ها استخراج شد که می توانند ادراک معلمان را از تفکر انتقادی مشخص کنند. این زمینه ها عبارتند از: تعریف تفکر انتقادی، پیش نیازهای آموزش تفکر انتقادی، روش های آموزش تفکر انتقادی و نتایج استفاده از تفکر انتقادی. یافته های این پژوهش تصویر روشنی از ادراک معلمان نسبت به تفکر انتقادی را ارائه می نماید. باتوجه به این که ادراک معلمان در مورد پیش نیازهای آموزش تفکر انتقادی و روش های آموزش تفکر انتقادی مناسب نیست، آشنایی بیشتر آنها با این موارد ضروری به نظر می رسد.
کلیدواژگان: پدیدارشناسی، ادراک، تفکر انتقادی -
صفحات 47-64
هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر آموزش مهارت های اجتماعی بر عزت نفس دانش آموزان دختر پایه ی سوم متوسطه شهر تبریز بود. به این منظور به روش نمونه گیری خوشه ای و به طور تصادفی از دو دبیرستان شهر تبریز 56 نفر انتخاب شد که 34 نفر از آنان در گروه آزمایش و 22 نفر در گروه کنترل قرار گرفتند. پرسشنامه ی عزت نفس کوپر اسمیت (میزان پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 78/0 برآورد شده است) به عنوان پیش آزمون توسط هر دو گروه تکمیل شده سپس گروه آزمایش هشت جلسه آموزش مهارت های زندگی (مهارت همدلی، مهارت تصمیم گیری، مهارت حل مسئله، مهارت ابراز وجود) را دریافت نمود و گروه کنترل برنامه عادی روزانه خود را گذراند. سپس از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد و داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSSمورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که آموزش مهارت های اجتماعی بر عزت نفس کلی، عزت نفس تحصیلی و عزت نفس اجتماعی تاثیر مثبت و معناداری دارد. عزت نفس خانوادگی و فردی آزمودنی ها پس از آموزش، افزایش یافت ولی این افزایش معنادار نبود.
کلیدواژگان: آموزش مهارت های اجتماعی، عزت نفس، دانش آموزان -
بررسی تاثیر نرم افزارهای آموزشی بر یادگیری مفاهیم پیش از عدد ریاضی در کودکان پیش از دبستان شهر تبریزصفحات 65-78
هدف از این پژوهش تعیین تاثیر نرم افزارهای آموزشی در یادگیری مفاهیم پیش از عدد ریاضی شامل مفاهیم: بیشتر، کمتر- پهن، باریک - کوتاه، بلند - دور، نزدیک - سبک، سنگین - بزرگ، کوچک در کودکان دوره ی پیش از دبستان شهر تبریز، در سال 90-89 می باشد. برای این منظور با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای به انتخاب نمونه آماری با حجم 50 نفر دانش آموز پیش دبستانی پرداخته شد. جهت جمع آوری اطلاعات از ابزار محقق ساخته استفاده شد و پایایی آزمون نیز با استفاده از آلفای کرونباخ 94/0 به دست آمد. این پژوهش در سه مرحله اجرا شد، در مرحله ی اول با استفاده از ابزار محقق ساخته پیش آزمون به عمل آمد، در مرحله ی دوم با استفاده از نرم افزارهای آموزشی مفاهیم پیش از عدد آموزش داده شدند، و در مرحله ی سوم پس آزمون به عمل آمد تا تاثیر استفاده از نرم افزارهای آموزشی بر یادگیری مفاهیم فوق مشخص گردد. نتایج پژوهش پس از مقایسه به وسیله آزمون t وابسته از پیش آزمون و پس آزمون نشان داد که، تفاوت معناداری بین یادگیری این مفاهیم در پیش آزمون و پس آزمون وجود دارد و وضعیت یادگیری دانش آموزانی که با نرم افزارهای آموزشی آموزش دیده اند بهتر شده است.
کلیدواژگان: نرم افزارهای آموزشی، مفاهیم پیش از عدد ریاضی، یش از دبستان -
صفحات 79-92
این پژوهش با هدف بررسی نقش سبک های هویت و تعهد هویت بر بهزیستی روان شناختی دانش آموزان انجام شد. در یک بررسی مقطعی، در نمونه ای متشکل از 364 آزمودنی (140 پسر و 224 دختر) ، پرسشنامه سبک های هویت و مقیاس های بهزیستی روان شناختی اجرا شد. روایی ابزارهای اندازه گیری از طریق اعتبار محتوایی و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گردید و با استفاده از تحلیل مسیر، اثرات مستقیم و غیرمستقیم سبک های هویت بر تعهد هویت و مقیاس های ششگانه بهزیستی روان شناختی مورد بررسی قرار گرفت. سبک های هویت اطلاعاتی و هنجاری بر خودمختاری، تسلط محیطی، رشد شخصی، روابط مثبت با دیگران، هدف در زندگی و پذیرش خود اثر مثبت و معنادار داشته و در مقابل سبک هویت سردرگم، اجتنابی بر موارد اشاره شده اثر منفی و معنادار داشته است (05/0<p). اثر غیرمستقیم سبک هویت اطلاعاتی، هنجاری از طریق تعهد بر مقیاس های خودمختاری، تسلط محیطی، رشد شخصی، روابط مثبت با دیگران، هدف در زندگی و پذیرش خود مثبت و معنادار بوده؛ و اثر غیرمستقیم سبک هویت سردرگم، اجتنابی از طریق تعهد بر مقیاس های خودمختاری، تسلط محیطی، رشد شخصی، روابط مثبت با دیگران، هدف در زندگی و پذیرش خود منفی و معنی دار می باشد (05/0< p). در مجموع یافته ها نشان می دهد که اجتناب از مواجهه با مسایل مربوط به هویت با بهزیستی روان شناختی رابطه منفی دارد. همچنین نتایج نشان داد که نه تنها وجود تعهد بلکه شیوه مواجهه با تکالیف و موضوعات مربوط به هویت نیز در پیش بینی بهزیستی روان شناختی نوجوانان بسیار مهم است.
کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، سبک های هویت، تعهد هویت -
صفحات 93-106
فرسودگی شغلی یکی از علل عمده عوارض جسمی وروانی در نیروی انسانی شاغل، بخصوص در حرفه های خدمات انسانی (معلمی، پرستاری) بوده و نیز در کاهش کارآیی آنها موثر می باشد با توجه به نقش کلیدی آموزش و پرورش در تربیت فرزندان کشور و نقش مهم معلم در این خصوص، پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه ویژگی های شخصیتی، استرس با فرسودگی شغلی معلمان ابتدائی انجام شد. این پژوهش از نوع همبستگی بود که بر روی 325 نفر (231 نفر زن و 83 نفر مرد) در سال تحصیلی 90-1389 در شهر تبریز صورت پذیرفت ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه شخصیتی NEO-FFI کوتاه و آزمون فرسودگی شغلی مازلاک و جدول رویدادهای زندگی (استرس های زندگی) هولمز وراهه می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها و فرضیه ها از ضریب همبستگی اسپیرمن و از رگرسیون چندگانه همزمان استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد که از عوامل شخصیتی، برونگرایی، انعطاف پذیری و با وجدان بودن تاثیر بیشتری را بر فرسودگی شغلی معلمان دارند. تحلیل رگرسیون نشان داد که مولفه باوجدان بودن بیشترین تاثیر را در فرسودگی شغلی داشت.
کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، معلمان ابتدایی، ویژگی های شخصیتی -
صفحات 107-130
پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه بین ابعاد مدیریت دانش با سطوح یادگیری سازمانی در بین اعضاء هیئت علمی دانشگاه اصفهان انجام شده است. روش پژوهش و از نوع همبستگی بود و جامعه آماری پژوهش را کلیه اعضاء هیئت علمی دانشگاه اصفهان تشکیل می دادند که با کمک جدول تعیین حجم کوهن و همکاران (2000) ، 217 نفر از اعضاء هیئت علمی به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از دو پرسشنامه ی مدیریت دانش حسین قلی زاده و همکاران (1384) و یادگیری سازمانی واتکینز و مارسیک (2003) استفاده گردید. به منظور تحلیل داده های گردآوری شده از ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه گام به گام، تحلیل واریانس چند متغیره، آزمون شفه و مدل سازی معادله ساختاری استفاده گردید. یافته های بدست آمده نشان داد که بین ابعاد مدیریت دانش با سطوح یادگیری سازمانی در سطح 05/0≥ p رابطه معنادار وجود دارد. همچنین از بین سطوح یادگیری سازمانی به ترتیب سطح فردی و سطح گروهی بهترین پیش بینی کننده های مدیریت دانش می باشند. به علاوه تحلیل واریانس چند متغیره گویای عدم تفاوت بین نظرات اعضاء هیئت علمی در مورد ابعاد مدیریت دانش بر حسب جنسیت، رشته تحصیلی، مدرک تحصیلی، مرتبه علمی و سابقه خدمت و وجود تفاوت در مورد سطح سازمانی در دانشگاه اصفهان بر حسب مرتبه علمی و سابقه خدمت بود. همچنین نتایج حاصل از مدل سازی معادله ساختاری حاکی از تاثیر مستقیم یادگیری سازمانی بر مدیریت دانش با شاخص های برازش مناسب بوده است.
کلیدواژگان: مدیریت دانش، یادگیری سازمانی، اعضاء هیئت علمی -
بررسی رابطه بین مولفه های هوش سازمانی با سازمان یادگیرنده در دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهنصفحات 131-142
تحقیق حاضر با عنوان «رابطه ی بین مولفه های هوش سازمانی با سازمان یادگیرنده در دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن» می باشد. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی است. روش جمع آوری اطلاعات، کتابخانه ای و میدانی بوده که با استفاده از پرسشنامه ی محقق ساخته در یک نمونه 30 تایی با استفاده از روش آلفای کرونباخ پرسشنامه سازمان یادگیرنده 899% و هوش سازمانی 968% اندازه گیری شد. جامعه ی آماری آن شامل 470 نفر که به صورت تصادفی مرحله ای 124 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده است. اطلاعات بدست آمده با انجام محاسبات آمار توصیفی و استنباطی(ضریب همبستگی پیرسون) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که بین تک تک مولفه های هوش سازمانی (بینش اشتراک، سرنوشت مشترک، تمایل به تغییر، جرات و شهامت، اتحاد و توافق، کاربرد دانش و فشار عملکرد) با سازمان یادگیرنده رابطه معنی داری وجود دارد.
کلیدواژگان: هوش سازمانی، سازمان یادگیرنده، مدیران دانشگاه
-
Pages 7-28
This research has been carried out to present a model for selecting rectors in Islamic Azad university branches regarding the important managerial competencies and based on fuzzy Logic. The primary research framework has been compiled through the study of theoretical bases and implemented research. In order to present the model and identify the components of the optimal managerial competencies and gathering tha data, questionnaires were used. The statistical population include 209 people, using Morgann table and adjasted formula 100 people were chosen as the sample size, out of which 71 managers returned the questionnaires. The method of sampling was ratio stratified random sampling. The data were analyzed through paired comparisons based on AHP. So according to the final data from questionnaires the components of the optimal managerial competencies in Islamic Azad university branches were identified. All studied competencies are necessary, but have different shares. In the selection process 13 important competencies were considered. The results showed the importance of strategic orientation, occupational credibility, communications, human resources and financial management that verifies more than 70% of required management competencies in branches. The maladjustment rate of the model was less than 1% so paired comparisons and obtained results were reliable.
Keywords: management competencies, Competence, Higher education, Islamic Azad University -
Pages 29-46
The goal of this research was to investigate the teachers perception of critical thinking. The research method was qualitative with interpretative phenomenology approach. To this aim semi-systematical interview was done with 24 teachers from Tehran tenth region. The teachers presented their views about critical thinking. Gathered data from these interviews were analyzed through Smith phenomenological approach. Four themes were obtained from interviews that can determine teachers perception of critical thinking. They included: 1.Critical thinking definition. 2.prerequisites of instruction critical thinking. 3.Critical thinking teaching methods. 4.The outcome of using critical thinking. The findings of the research present a clear picture of teachers perception about critical thinking. Since the teachers perception about the prerequisites of instruction for critical thinking and critical thinking methods were not appropriate, it seems necessary for teachers to be acquainted with these issues.
Keywords: phenomenology, perception, critical thinking -
Pages 47-64
The objective of this research was to pinpoint the effect of social skills training on the self-esteem of the third grader female high-school students in Tabriz. The statisticalpopulation was 19425students in 65 classes out of which one class (34 students) as experimental group and another class (22 students) as control group through cluster random sampling were chosen as sample size. Both groups were asked to fill in the Cooper Smith's self-esteem questionnaire as the initial pre-test. Next the experimental group was asked to take part in one hour, eight session class for one month on living skills(sympathy, decision making, problem solving, and self expression). The control group had their regular daily program. Both groups were asked to take the post-test. The data were analyzed through SPSS software. The results showed that training social skills has a significant effect on general, educational and social self-esteem. There was increase in personal and family esteem, but they were not significant.
Keywords: Social skills training, Self–esteem, Students -
The Study investigates the effect of using educational softwares on learning the concepts of pre-mathematical number of pre-school children of TabrizPages 65-78
The aim of the study investigates the effect of using educational softwares on learning the concept of pre-mathematical number which includes the followings: moreless, widenarrow, shorttall, farnear, lighteavy, largesmall, on pre-school children in Tabriz, in 2010-2011. The statistical population was all the pre-school children in Tabriz added to 10699 person out of which 50 students, through cluster random sampling was chose as sample size. Researcher made questionnaire with 36 questions (6 question for each opposite concept) was used to collect the data. The reliability of questionnaire was obtained through cronbachs alpha which was 94%. A pre-test and post-test was implemented using educational softwares. The descriptive and inferential statistics were used to analyse the data through SPSS software.The results showed that there was significant difference between pre-test and post-test. The learning status of those students who instrucation through educational softwares was better.
Keywords: Educational software, pre, mathematical concept, Pre, school -
Pages 79-92
The objective of this study is to investigate the role of identity styles and identity commitment on psychological well-being of students. In a cyclic investigation with 364 people (140 male & 224 female) as sample size, the identity styles and the psychological well-being questionnaires were implememted. The reliability of the questionnaires was measured through Cronbachs Alpha. The data were Analysed through SPSS software. Using path analysis the direct and indirect effect of identity skills on identity commitment and the six scales of psychological well-being were investigated. The results showed that the informational and normal styles had the positive and significant effect on self-determination, environmental dominance, personal growth, positive relationship with others, life goal and self-acceptance. In contrast, avoidance/astray styles had negative and significant effect with aforementioned styles (P
Keywords: psychological well, being, identity styles, commitment identity -
Pages 93-106
The occupational burnout has been one of the main causes of mental and physical symptoms of working labor force, especially in human services occupations, such as (teaching, nursing), it is also effective in reduction of their efficiency. Considering the key role of education in training the children, and the teachers important role in this regard, the present study was conducted to investigate the relationship between personality stress characteristics with primary teachers occupational burnout. The method of the research is descriptive-correlation. The sample size included 325 people (231 female and 83 male). In order to collect the data two questionnaires namely, short form NEO-FFI personality and Mazlaks occupational burnout test werw used, and Holmez & Rahes life events table was also used. Spearman correlation coefficient and concurrent multiple regression were used to analyse the data and test the hypotheses. The result showed that the conscientiousness factors have the highest influence on the occupational burnout.
Keywords: occupational burnout, Primary Teachers, personality characteristics -
Pages 107-130
The purpose of this study is to analyse the relationship between knowledge management dimensions and the levels of organizational learning among the board of academic members in Esfahan university.The research method was descriptive-correlation. The statistical population included all the academic members in Esfahan university(500 member), out of which 217 members using simple random sampling were chosen as sample size. The data were collected by two questionnaires, organizational learning and knowledge management. Inferential statistic such as pearson correlation coefficient, stepwise multiple regression, multivariate analysis of variance (MANOVA), Scheffe test and structural equation modeling were used to test the hypotheses. Findings showed that there was a significant difference between knowledge management dimensions and the levels of organizational learning (P≤0.05). Among the levels of organizational learning, individual and group levels were the best predictors of knowledge management. There was no significant difference among the academic members view points on knowledge management dimensions (sex, field of study, university degree, academic rank, and record of service). There was a significant difference between organizational levels based on teaching level and record of service. The result showed that the organizational learning had a direct effect on knowledge management.
Keywords: Knowledge Management, organizational learning, academic members -
A study of the relationship between organizational intelligence components with learning organization in Islamic Azad university-RoudehenPages 131-142
The Present study deals with the relationship between organizational intelligence components with learning organization. The research method was descriptive-correlation. To gather the data, field study (researcher made questionnaire) and library was used. The statistical population included 470 staff members. Using morgan table 124 members were chosen as the sample size. The method of sampling was random multi-stage. The reliability of the questionnaires werw 0.968 for organizational intelligence, and0.899 for learning organization. The inferential statistics such as person correlation coefficient was used to analyse the data. The results showed that there was a significant differences between the learning organization and organizational intelligence regarding the components of strategic vision,common fate, tendency to change, courage & bravery, union & agreement, knowledge deployment, and performance pressure.
Keywords: organizational intelligence, learning organization, university managers