فهرست مطالب

آموزش و ارزشیابی - پیاپی 4 (زمستان 1387)

نشریه آموزش و ارزشیابی
پیاپی 4 (زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/11/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • دکتر مجید باقرزاده خواجه، جلال مفتاحی خواجه صفحات 7-42
    یک سازمان خدماتی مانند مراکز آموزشی زمانی می تواند ادعا نماید که «توجه به خواسته های مشتریان» برایش اهمیت دارد که به صدای مشتری ([1] VOC) و خواسته های آنها گوش فرا دهد. دراین مقاله به بررسی میزان رضایتمندی دانشجویان از کیفیت آموزشی دانشگاه و شناسایی و ارائه راهکارهای مختلف آموزشی با استفاده از صدای مشتری پرداخته شده است. به همین منظور از پرسشنامه محقق ساخته برای گردآوری اطلاعات استفاده شده است. پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ برابر 949/0 به دست آمده است. تعداد اعضای جامعه آماری برابر 23700 نفر است که از بین آنها 195 نمونه به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب گردیدند. از آزمون p-value جهت آزمودن فرضیه های تحقیق استفاده شده است. نتایج تحقیق بیانگر این بود که میزان رضایت دانشجویان ازاساتید و محتوای کلاسها بیش از 50 درصداست، ولی بیش از 50 درصد دانشجویان از محتوای کلاسها، ساختار کلاسها، امکانات آموزشی و در حالت کلی از کیفیت آموزشی دانشگاه راضی نیستند. همچنین مهمترین خواسته های دانشجویان از حوزه آموزش عبارتنداز: اساتید با تجربه کاری، عملی و صنعتی، اساتید با سطح علمی بالا و تخصص در رشته مربوطه، اساتید با توانایی تدریس بالا، یادگیری مهارت های عملی، به روز بودن مطالب درسی، استفاده از وسائل کمک آموزشی، تجهیز کتابخانه به کتابهای روز.
    [1] - Voce of coustmer
    کلیدواژگان: رضایتمندی، کیفیت آموزشی، مشتری، صدای مشتری، خدمات
  • دکتر رحیم بدری، دکتر سید داود حسینی نسب، اصغر رشیدی صفحات 43-74
    پژوهش حاضر برای بررسی تاثیر آموزش ایمن سازی روانی در مقابل استرس بر اضطراب امتحان و عملکرد تحصیلی بود. جامعه آماری پژوهش را دانش آموزان راهنمایی شهر ارومیه تشکیل می دادند. نمونه شامل 60 نفر دختر و پسری بودند که به صورت تصادفی از آزمودنی هایی که دارای اضطراب امتحان تشخیص داده شده بود انتخاب شده بودند. آزمودنی ها بصورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و دو گروه گواه (دختر و پسر جداگانه ، هر گروه 15 نفری) قرار داده شدند روش های مداخله شامل برنامه هایی جهت آموزش تکنیک های آرامش دهی، خود فرمانی، کنترل تنفس، تصویرسازی هدایت شده و مهارت حل مسئله برای مقابله با اضطراب امتحان بود. ابزارهای بکار گرفته شده در این پژوهش پرسشنامه اضطراب امتحان فیلیپس بود. فرضیه ها با استفاده از تحلیل واریانس یکراهه و تحلیل واریانس چند راهه مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج بدست آمده از پژوهش موید آن است که آموزش ایمن سازی روانی در مقابل استرس اضطراب امتحان آزمودنی ها را کاهش داده و بر عملکرد تحصیلی آنها تاثیر مثبت گذاشته است. همچنین نتایج نشان داد که تعامل اضطراب امتحان و عملکرد تحصیلی معنادار است. بعبارت دیگر آموزش ایمن سازی در مقابل استرس اثر متفاوتی بر اضطراب امتحان و عملکرد تحصیلی گروه های دختر و پسر داشته است.
    کلیدواژگان: آموزش ایمن سازی روانی در مقابل استرس، اضطراب امتحان، عملکرد تحصیلی
  • دکتر محمد جمال زاده، یونس غلامی، محمد حسن سیف صفحات 75-104
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه هوش سازمانی و یادگیری سازمانی دربین کارکنان و اعضای هیات علمی منطقه یک دانشگاه آزاد اسلامی و ارائه الگویی جهت ارتقاء یادگیری سازمانی انجام گردید. طرح تحقیق از نوع همبستگی و جامعه پژوهش در برگیرنده کلیه کارکنان و اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی در منطقه یک بوده که از میان آن حجم نمونه بر اساس فرمول کرجسی و مورگان برای کارکنان و اعضای هیات علمی به روش نمونه گیری طبقه ای نسبتی به ترتیب 156 و 169 نفر انتخاب و پرسشنامه یادگیری سازمانی دیان نیفه (2001) و هوش سازمانی آلبرخت (2003) اجرا گردید. جهت انجام تحلیل های آماری از روش های رگرسیوندومتغییره و رگرسیون گام به گام و رگرسیون چندگانه به روش (اینتر) و تحلیل مسیراستفاده شد. نتایج نشان داد که ابعاد هوش سازمانی (چشم انداز استراتژیک، سرنوشت مشترک، میل به تغییر، روحیه، اتحاد، کاربرد دانش و فشار عملکرد) در هر دو گروه آزمودنی با یادگیری سازمانی رابطه مثبت و معناداری دارند. متغیرهای سرنوشت مشترک، میل به تغییر و روحیه به ترتیب در هر دو گروه درصد بیشتری از واریانس متغیر یادگیری سازمانی را تبیین کرده اند. نتایج مدل پیش بینی یادگیری سازمانی از طریق مولفه های هوش سازمانی نیز نشان داد که میزان واریانس تبیین شده یادگیری سازمانی توسط متغیرهای سرنوشت مشترک، روحیه، کاربرد دانش و فشار عملکرد برابر 83/0 است. همچنین میزان واریانس تبیین شده سرنوشت مشترک توسط متغیرهایی مانند روحیه، کاربرد دانش و فشار عملکرد برابر 61/0 ا و میزان واریانس تبیین شده روحیه توسط متغیرهایی مانند کاربرد دانش و فشار عملکرد برابر 50/0 است. در نهایت میزان واریانس تبیین شده کاربرد دانش توسط متغیر فشار عملکرد برابر 67/0 بدست امد.
    کلیدواژگان: یادگیری سازمانی، هوش سازمانی، کارکنان، اعضای هیات علمی، منطقه یک، دانشگاه آزاد اسلامی، ارائه مدل و ارتقائ یادگیری
  • دکتر سید داوود حسینی نسب، دکتر رحیم بدری، آیسان قائمیان اسکویی صفحات 105-130
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ویژگی های شخصیتی و سبک های حل تعارض بین فردی با سازگاری زناشویی دانشجویان متاهل دانشگاه آزاد تبریز صورت گرفته است. در این پژوهش تعداد 325 نفر به روش تصادفی طبقه ای از میان دانشجویان متاهل دانشگاه آزاد تبریز در سال 1388 انتخاب و پرسشنامه های پنج عاملی شخصیت نئو، پرسشنامه سازگاری زناشویی لاک- والاس، نسخه دوم مقیاس شیوه مقابله با تعارض رحیم را تکمیل نمودند. طرح تحقیق پژوهش حاضر از نوع همبستگی بوده و داده های ان با ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیری بااستفاده از نرم افزار SPSS موردتجزیه و تحلیلقرار گرفته اند. یافته های پژوهش نشانگر همبستگی مثبت معنی داردر سطح کمتر از 0. 01 بین ویژگی های شخصیتی (توافق پذیری، برونگرایی، دلپذیر بودن، انعطاف پذیری) وسازگاری زناشویی و همچنین همبستگی منفی معنی دار در سطح کمتر از 0. 01 بین سازگاری زناشویی ، و بین ویژگی روان رنجورخویی و سازگاری زناشویی بود، از این میان (باوجدان بودن، توافق پذیری، روان رنجوری) توان پیش بینی سازگاری زناشویی را داشتندکه سبک همراهانه، سبک مصالحه گرانه همبستگی مثبت معنی داری با سازگاری زناشویی داشته (01/0P<) ، و دو سبک همراهانه و حاضر خدمتی توان پیش بینی سازگاری زناشویی را داشتند. تحلیل رگرسیون گام به گام با ورود ویژگی های شخصیتی و سبک های حل تعارض نشان داد باوجدان بودن، توافق پذیری، روان رنجورخویی و سبک همراهانه توان پیش بینی سازگاری زناشویی را به صورت معنی داری دارند (05/0P<) و بالاخره اینکهبین زن و مرد از نظر میزان سازگاری زناشویی تفاوت معنی داری بدست نیامد.
    کلیدواژگان: سازگاری زناشویی، ویژگی های شخصیتی، سبک های حل تعارض بین فردی، دانشجویان متاهل
  • حسن سپهری بناب، دکتر احمد فرخی، صغری ابراهیمی ثانی صفحات 131-145
    هدف از این تحقیق مقایسه مهارتهای حرکتی ظریف و درشت دانش آموزان با اختلال کم توجهی- بیش فعالی (ADHD) [1] و عادی است. به همین منظور، نخست تعداد 28 دانش آموز سر با اختلال ADHD (10-7ساله) از مدرسه خاص کودکان استثنایی منطقه 14 آموزش و پرورش تهران به عنوان حجم گروه اول و 28 دانش آموز همسن و هم جنس بدون اختلال از همان منطقه جهت همسان کردن وضیعت اجتماعی و فرهنگی دو گروه به صورت تصادفی انتخاب شدند. متغیرهای وابسته تحقیق حاضرمهارتهای حرکتی ظریف و درشت بودند که با مقیاس رشدی لینکلن-ازرتسکی بررسی شدند. تحلیل آماری داده ها بوسیله آزمونهای t مستقل و من ویتنی یو نشان داد که کودکان با اختلال ADHD در مهارتهای حرکتی ظریف، مهارتهای حرکتی درشت،هماهنگی دوطرفه اندامهای فوقانی و تحتانی و دیگر خرده آزمونهای مقیاس رشدی لینکلن (0. 01P<) به شکل معنی داری نمرات پایین تری در مقایسه با آزمودنی های بدون اختلال داشتند.
    [1] - Attention deficit hyperactivity disorder
    کلیدواژگان: دانش آموزان با اختلال کم توجهی بیش فعالی، مهارتهای حرکتی ظریف و درشت
  • نعیمه محب صفحات 147-156
    به منظور مطالعه تفاوت در مقابله با استرس در بین دانشجویان با روانرنجورخویی بالا و پایین، داده ها از 200 نفر دانشجوی مرد و زن ایرانی و 200 نفردانشجوی مرد و زن هندی در دامنه سنی 20 الی 27 جمع آوری گردید. در بین دانشجویان مرد ایرانی تست من ویتنی-یو نشان داد مردانی که نمرات روانرنجورخویی بالایی داشتند در روش مقابله ای اجتناب- فرار (z = 2. 12, p<0. 05) نمرات بالاتری کسب کردند. در بین زنان هندی کسانیکه نمرات روانرنجورخویی بالاتری داشتند در روش مفابله ای اجتناب- فرار (z = 2. 15, p<0. 05) و قبول مسئولیت (z =3. 43, p<0. 01) نمرات بالاتری آوردند. در بین دانشجویان مرد هندی آنهائی که نمره روانرنجورخویی پایینتری داشتند نمرات بالاتری در شیوه مقابله ای ارزیابی مجدد مثبت (z = 2. 31, p<0. 01) به دست آوردند. هیچ تفاوت معناداری در مقابله با استرس بین دانشجویان زن ایرانی که نمرات پایین و بالایی در روانرنجورخوریی داشتند به دست نیامد.
    کلیدواژگان: استرس، روان رنجور، بین فرهنگی، راههای مقابله
  • دکتر صادق ملکی آوارسین، علیرضا رنجبری صفحات 157-185
    پژوهش حاضر باهدف کلی، عملکرد سازمان آموزش و پرورش استان آذربایجان شرقی را بر مبنای مدل تعالی سازمانی ((EFQM (الگوی تعالی بنیاد مدیریت کیفیت اروپا) درسال 1386 مورد ارزیابی قرار داده است. این تحقیق با استفاده از روش تحقیق توصیفی پیمایشی انجام گرفته است. حجم نمونه مورد مطالعه از بین 76 نفر جامعه با استفاده فرمول کوکران به تعداد 38 نفر انتخاب گردید. ابزار تحقیق این پروژه که بوسیله پرسشنامه پیشرفته متغیرها را اندازه گیری می کند شامل 9 معیار و32 زیرمعیار که هر زیر معیار دارای نکات راهنما ومصادیق عینی است که براساس ویژگی های آموزش وپرورش تنظیم شده و سئوالات زیر معیارها بوسیله منطق رادار در مجموع 264 سئوال جزئی را شامل میشود در اختیار آزمودنی ها قرار گرفت و پس از یک دوره دو روزه و توجیه کارکنان در اختیار آزمودنی ها قرار گرفت و ارزیابی عملکرد سازمان به شیوه خود ارزیابی توسط خود کارکنان سازمان انجام پذیرفت. برای روایی پرسشنامه از نظر اساتید و متخصصان استفاده شده است و برای پایایی پرسشنامه از آزمون آلفای کرانباخ استفاده گردید که مقدار آن 96 / 0 بدست آمد. دراین پژوهش نه سوال مطرح شده بود که امتیاز عملکرد سازمان آموزش و پرورش استان آذربایجانشرقی بر مبنای مدل تعالی سازمانی ((EFQM برابر 468 از 1000 امتیاز بدست آمد و ریز امتیاز سازمان در 9 معیار: معیار رهبری47 درصد، معیار خط مشی و راهبرد44 درصد، معیار کارکنان47 درصد، معیار شراکت ها و منابع46 درصد، معیار فرایندها 44 درصد، معیار نتایج مشتری54 درصد، معیار نتایج کارکنان45 درصد، معیار نتایج جامعه51 درصد، معیار نتایج کلیدی عملکرد 47 درصد بدست آمد.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، مدل تعالی سازمانی، بنیاد مدیریت کیفیت اروپا، معیارهای نه گانه، منطق رادار
  • جهانگیر یاری صفحات 187-223
    تحقیق حاضر با هدف تعیین وضعیت موجود و مطلوب مرکز آموزش ایران خودرو براساس ابعاد پنجگانه ایجاد سازمان یادگیرنده و شناسایی موانع ایجاد سازمان یادگیرنده درآن مرکز بر مبنای مدل ویک و لئون با استفاده از روش تحقیق توصیفی پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه پرسنل مرکز آموزش ایران خودرو (100 نفر) بود که با روش نمونه گیری تصادفی ساده پرسشنامه تحقیق در رده های مدیران و کارشناسان اجرا شد و در مجموع نمونه آماری تحقیق 51 نفر شد.
    گزاره های این تحقیق شامل یک سئوال کلی وشش سئوال جزئی در پنج بعد ایجاد سازمان یادگیرنده است که پس از تجزیه و تحلیل داده های گرداوری شده با استفاده از آمار توصیفی (میانگین، انحراف استاندارد، خطای استاندارد و…) و آمار استنباطی (آزمون t همبسته مقایسه بین دو میانگین، آزمون رتبه بندی فریدمن، آزمون خی دو 2X) مشخص شد که در همه ابعاد بین وضعیت موجود و مطلوب مرکز آموزش ایران خودرو تفاوت معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، رهبری دارای فرادید، برنامه، ارزیابی، اطلاعات، ابتکار و نوآوری، اجرا، مرکز آموزش ایران خودرو
|
  • Pages 7-42
    A serviceable organization such as educational centers when advocates that concentration on customer’ demand is their number one priority¡ should really listen to their customer’ voice and demand. This paper will examine the student’s satisfaction regarding the educational quality at the university¡ furthermore through using customer’ voice recognizes and presents different educational procedures.
    Gathering data was done through a researcher made questionnaire. Reliability of the questionnaire¡ using Cranach’s’ Alpha was 0/94. The Statistical population was 23700 people among which 195 people were chosen as sample size. The sampling was stratified random sampling. To test hypotheses P-value was used. The results showed that the rate of students’ satisfaction about professors and classes was over 50 percent. But more than 50 percent of the students were not satisfied with classes¡ content construct¡ educational facilities and on the whole they were not satisfied whit educational quality of the university. The students’ most important demands were: experienced professors¡ knowledgeable professors who are specialist in their field¡ professor’s with high teaching ability¡ learning of practical skills¡ up-to-date educational curriculums¡ making use of educational equipments¡ equip the library with new edited books
    Keywords: Satisfaction, educational Quality, client, customer Voice, services
  • Pages 43-74
    The study was for to examine the effectiveness of stress inoculation training on test anxiety and educational performance. The population of the study consisted of guidance school students of Orumia city. The sample consisted of 60 boys and girls randomly selected from the subjects who were diagnosed as with test anxiety. Subjects were assigned randomly in two experimental and two control groups (boys and girls separately, each group containing 15 individuals). Intervention methods included programs for training: Relaxation, Self- instruction (guided self-dialogue), Breath control, guided imagery and problem-solving skills for confronting anxiety in testing situations. The instrument employed in this research was Phillips Test Anxiety Inventory. The hypotheses were tested using the factorial analysis of covariance (ANCOVA) and Multivariate analysis of covariance (MANCOVA). The result of the study shows that stress inoculation training reduces of subjects and has positive effect on educational performance of students. . Furthermore, the results indicated a significantly group*sex effect for test anxiety and educational performance. In otherwise, stress inoculation training had a different effect on test anxiety and educational performance in the both girls and boys groups.
    Keywords: test anxiety, Stress inoculation training, educational performance
  • Pages 75-104
    The purpose of this study is to determine the relationship between organizational intelligence and organizational learning among academic members and staff in first Islamic AzadUniversity region, and presenting a model for improving organizational learning. The research method was quantity and correlation. The statistical population was academic members and Staff. Using Morgan table, the sample size was (156 staff and 169 academic members). The ratio stratified sampling was used. Gathering data was done through two standard questionnaires namely are chosen by sampling and subjects responds: Nife Organizational Learning (2001) and Albrekht Organizational Intelligence (2003). To test the hypotheses inferential statistic such as two variable regression, stepwise regression and multiple regression in an INTER model were used. The results showed that the organizational intelligence dimensions such as: strategic perspective, common fate, tendency to change and mood variables in both groups had more percentage than organizational learning variable. The results of predicted model of organizational learning through organizational intelligence components showed that the rate of organizational learning through common fate, tendency to change, mood, applying knowledge and performance pressure was 83% , the rate of common fate through mood, applying knowledge and performance pressure was 61%, the rate of mood through applying knowledge and performance pressure was 50% and finally the rate of applying knowledge through and performance pressure was 67 %.
    Keywords: organizational learning_organizational intelligence_Staff_academic members_First Islamic Azad University region_presenting a model
  • Pages 105-130
    The present study aimed at investigating the relationship between personality and interpersonal problem solving styles with the marital adjustment of the married students at Tabriz Islamic Azad University .The statistical population included all married students at Tabriz branch. Using stratified random sampling 325 people as sample size were selected. The data for the study were collected through researcher made a demographic questionnaire; the Neo-Five-Factor inventory (NEO-FFI), Lack Wallace Marital Adjustment (LWMAT) questionnaire, and Rahim Organizational Conflict Inventory 2 (ROCI-2) were also used. Data analyzed through Pearson Correlation Coefficient, and Multi–Variant Regression. The SPSS software was run for the analysis of the data. The results showed that there was a negative correlation between neuroticism and marital adjustment while there appeared a positive correlation between other personality characteristics i.e. (agreeableness, extroversion, openness) and marital adjustment. The predictive validity of the three personality characteristics, consciousness, agreeableness, and neuroticism, respectively, had the power of determination of marital adjustment.
    Keywords: Marital adjustment, personality characteristics, Interpersonal problem solving styles
  • Pages 131-145
    This study aim to compare gross and fine motor skills between students with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) and normal students. For this end¸ 28 male students with ADHD (aged 7-10) from a school for exceptional children in district 14 of Tehran were selected. Also 28 age and sex-matched children without ADHD from the same district were selected randomly in order to equalize the social and cultural status of the two groups. Dependent variables were fine and gross motor skills which were assessed with the Lincoln Osertesky Motor Development Scales (LOMSD). Statistical analysis were performed on data by using independent t-test and U ­Man­ Whitney, revealed that children with ADHD had significantly lower scores on fine motor skills, gross motor skills, finger recognition, bilateral coordination of superior and anterior organs and other areas of LOMDS (p
    Keywords: Students with attention deficit, Hyperactivity disorders, Gross, fine motor skills
  • Naeimeh Moheb Pages 147-156
    In order to study the differences on coping with stress among students with high and low neuroticism, data were collected from 200 Iranian males and females and 200 Indian males and females. Among Iranian males Mann-Whitney U test showed that males with high neuroticism scored higher on escape avoidance way of coping with stress (z = 2.12, p
    Keywords: Stress, Neuroticism, Across cultural, coping
  • Pages 157-185
    The general objective of this paper is to evaluate the performance of education organization in east Azarbijan using EFQM. In this regard, the descriptive – survey method was used. The research population was people76. The sample size using Cochrans formula was 38 people.An advanced questionnaire was used to measure the variables including nine criteria and thirty-two sub- criteria. Each sub criteria included guide points and evidences which have been regulated according to specifications related education. The total sub criteria questions according to RADAR logic added up to 264. After carring on two days justifying course for employees, these questions were given to them. The performance of education organization was carried out through the sef –evaluation method by the employees of the organization.the validity of the questionnaire was determined by experts. The Cronbach's Alpha was used to calculate the reliability, which was 0.96. In this study nine questions were posed, the scores of performance obtained were 486 out of 1000 based on (EFQM). The percentage of nine sub- sores were: 47% leadership, 44% policy and strategy, 47% staff, 46% recourses and participation, 44% processes, 54% results of the client, 45% results of the staff, 51% results of the society and 47% the key results of performance.
    Keywords: Performance Evaluation, Organizational quality model, RADAR logic, European foundation quality model, Nine criteria
  • Pages 187-223
    The objective of this research is to determine the current and optimal status of Iran khodro's training center based on the five dimensions of learning organization creation and indentifying its barriers considering Wick & Leon model .The research using method was descriptive – survey. The statistical population included 100 personnel. Using Morgan Table the sample size was 51 person which was randomly selected .To gather the data, a researcher made questionnaire with 25 closed answer questions were used. Using Cronbach's Alpha the reliability was 0.93. There were one main and six trivial questions. For analyzing the data both descriptive and inferential statistics such as : mean standard deviation , standard error and dependent t- test for comparison between two mean ,Friedman ranking test, chi-square test were respectively used. The results showed that there was of significant difference between current and optimal status in all dimensions of learning organization creation in Iran khodro's training center based on Wick & Leon model.
    Keywords: learning organization, leader with vision, plan, metrics, Information, inventiveness, implementation, Iran khodro's training center