فهرست مطالب

رخساره های رسوبی - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 14، تابستان 1394)

نشریه رخساره های رسوبی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 14، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • ئارام بایت گل، سید رضا موسوی حرمی، اسدالله محبوبی صفحات 1-26
    نهشته های تخریبی کوارتزیت قاعده ای گروه میلا در البرز مرکزی که در این تحقیق سازند فشم نامیده می شود، در برشهای شهمیرزاد، تویه دروار، میلاکوه و ده ملا جهت تعیین محیط رسوبی و چینه نگاری سکانسی مورد مطالعه قرار گرفته است. با توجه به خصوصیات رخساره ای، شکل هندسی لایه ها، اندازه شکلها و ساختارهای رسوبی و طرح برانبارش آنها، قاعده فرسایشی، اندازه دانه های ماسه، ارتفاع شکلهای ماسه ای و وجود شواهد جزرومدی همانند طبقه بندی مورب تراف، دسته های جزرومدی، سطوح دوباره فعال شده و پوششهای گلی، نهشته های سیلیسی آواری سازند فشم در یک محیط خلیج دهانه ای باز تحت تاثیر جزرومد نهشته شده اند. در طول سیلابی شدن نهشته های کامبرین میانی البرز مرکزی همزمان با بالا آمدن جهانی سطح آب دریاها، نهشته های خلیج دهانه ای جزرومدی سازند فشم تشکیل شده اند. سکانس قاعده ای نهشته های کامبرین میانی البرز مرکزی از توالی نهشته های جزرومدی پیش رونده (TST) نهشته های سیلیسی آواری سازند فشم تشکیل شده است که در طول گستره تراز بالا (HST) به وسیله سیستم رسوبی پلاتفرم کربناته سازند ده صوفیان جایگزین می گردد. این روند حاکی از بین رفتن سیستم منشا نهشته های آواری و جایگزینی سیستم رسوبی کربناته غالب در ابتدای کامبرین میانی در طول البرز مرکزی همزمان با بالا آمدن جهانی سطح آب دریاها است. بر اساس مدلهای پرشدگی محیطهای خلیج دهانه ای در طول پیش روی و سیلابی شدن، رخساره های پهنه جزرومدی در امتداد حاشیه های خلیج دهانه ای و کانالهای ماسه سنگی با سطح قاعده ای همراه با ناپیوستگی فرسایشی تشکیل شده در نتیجه فرسایش گستره تراز پایین (LST) در بخش مرکزی خلیج دهانه ای ایجاد می شوند. مرحله نهایی پرشدن محیطهای خلیج دهانه ای به وسیله گسترش سدهای ماسه ای در بخش خارجی خلیج و به سمت دریای باز تکمیل می گردد.
    کلیدواژگان: سازند فشم، محیط رسوبی، چینه نگاری سکانسی، کامبرین میانی، خلیج دهانه ای، سیلابی شدن
  • بتول ریوندی، محمد وحیدی نیا، مهدی نجفی، اسدله محبوبی، سید محمدعلی موسوی زاده صفحات 27-42
    سازند چهل کمان از سازندهای دوره پالئوژن در حوضه رسوبی کپه داغ واقع در شمال شرق ایران، در ادامه رسوبات سیلیسی آواری سازند پسته لیق نهشته شده است. مرز زیرین آن با سازند قرمز رنگ پسته لیق تدریجی و مرز بالایی آن با شیلهای زیتونی رنگ سازند خانگیران هم شیب است. سنگ شناسی این سازند را عمدتا سنگ آهک، دولومیت و بین لایه های شیلی، مارنی و ماسه سنگ تشکیل می دهد. در سازند چهل کمان دو افق قرمز رنگ خاک قدیمه در واحدهای 2 و 4 شناسایی و مطالعه گردیده است. مطالعات زیست چینه نگاری بر مبنای روزن داران کف زی بزرگ، به شناسایی 28 جنس و 22 گونه منجر شده است که بر این اساس سن سلاندین - ایپرزین برای این سازند پیشنهاد می گردد. سه بایوزون Ranikothalia sindensis Partial Zone، Coskinon rajkae Zone و Idalina sinjarica Zone در سازند چهل کمان شناسایی و معرفی شده است. مرز پالئوسن -ائوسن به احتمال زیاد به صورت ناپیوستگی فرسایشی است که با افق خاک قدیمه ای به ضخامت 10 سانتی متر مشخص می شود. مطالعه اثرفسیلهای موجود در سنگ آهکهای ماسه ای و سیلتی این سازند، دو اثررخساره کروزیانا و اسکولایتوس را معرفی می کند. بر مبنای مطالعات دیرینه بوم شناختی شرایط الیگوتروفیک، گرم و کم عمق را می توان در زمان نهشته شدن سازند چهل کمان در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: کپه داغ، چهل کمان، زیست چینه نگاری، روزن داران کف زی بزرگ، سلاندنین، ائیپرزین، خاک قدیمه، اثرفسیل
  • مژگان زارع، حسین وزیری مقدم، عزیز الله طاهری، علی غبیشاوی صفحات 43-58
    در این پژوهش، چینه نگاری زیستی و دیرینه بوم شناسی سازند آسماری در یال جنوبی تاقدیس کوه سیاه مورد مطالعه قرار گرفته است. سازند آسماری در برش مورد مطالعه 5/214 متر ضخامت داشته و متشکل از سنگ آهکهای ضخیم، متوسط تا نازک لایه با میان لایه هایی از سنگ آهک مارنی، سنگ آهک دولومیتی، مارن و دولومیت می باشد. در این مطالعه 23 جنس و 20 گونه از روزن داران کف زی مورد شناسایی قرار گرفتند و بر اساس پخش و پراکندگی آنها سه بایوزون تجمعی به سنهای شاتین پسین، آکیتانین و بوردیگالین تعیین گردیدند. اجتماعات زیستی شناسایی شده نشان می دهد سازند آسماری در ناحیه مورد مطالعه در شرایط حاره ای تا نیمه حاره ای و الیگوتروفیک تا مزوتروفیک نهشته شده و با اجتماع فتوزوئن مطابقت دارد. همچنین با توجه به ماهیت بوم شناختیی مرجانهای همزیست دار که در این زمان قادر به ایجاد ساختمانهای مقاوم ریف در برابر امواج نبوده اند، اجتماعات هتروزوئن گسترده تشکیل شده اند. بر اساس تجمعات فونی، سازند آسماری در آبهایی با شوری متفاوت (شوری نرمال تا هیپرسالین) نهشته شده است.
    کلیدواژگان: دیرینه بوم شناسی، چینه نگاری زیستی، روزن داران کف زی، سازند آسماری
  • سعیده سنماری صفحات 59-70
    سازند پابده یکی از مهمترین سنگ منشاهای حوضه رسوبی زاگرس است. مطالعه چینه نگاری زیستی سازند پابده در میدان نفتی قلعه نار به شناسایی 23 جنس و 62 گونه از نانوفسیلهای آهکی منجر شده است. مطابق با اولین و آخرین حضور گونه های شاخص و تجمعات فسیلی همراه، 14 بایوزون از زون بندی (Martini (1971 شامل بایوزونهای Tribrachiatus contortus Zone (NP10) ، Discoaster binodosus Zone (NP11) ،Tribrachiatus orthostylus Zone (NP12) ، Discoaster lodoensis Zone (NP13) ، Discoaster sublodoensis Zone (NP14) ، Nannotetrina fulgens Zone (NP15) ، Discoaster tani nodifer Zone (NP16) ، Discoaster saipanensis Zone (NP17) ، Chiasmolithus oamaruensis Zone (NP18) ، Isthmolithus recurvus Zone (NP19) ، Sphenolithus pseudoradians Zone NP20) ، Ericsonia subdisticha Zone (NP21) ، Helicosphaera reticulata Zone (NP22 و Sphenolithus predistentus Zone (NP23 که با بایوزونهای CP9a-CP17 از زون بندی (Okada & Bukry (1980 مطابقت دارند، شناسایی شدند. در نتیجه این مطالعه و بر اساس بایوزونهای شناسایی شده، سن سازند پابده در شمال فروافتادگی دزفول از ائوسن پیشین (ایپرزین) تا الیگوسن پیشین (روپلین) پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: پالئوژن، سازند پابده، فروافتادگی دزفول، نانوفسیلهای آهکی
  • غلامحسین شمعانیان، زینب منفرد، هادی عمرانی صفحات 71-84
    نهشته های بوکسیتی لاتریتی تاش و آستانه به ترتیب در 40 کیلومتری شمال شاهرود و 30 کیلومتری شمال غرب دامغان واقع شده اند. نهشته بوکسیتی تاش به شکل یک افق چینه سان در بین سنگ آهکهای سازند روته و سنگ آهکهای دولومیتی سازند الیکا قرار دارد، در حالی که نهشته لاتریتی آستانه به صورت چینه سان بین سنگ آهکهای دولومیتی الیکا و شیل و ماسه سنگهای سازند شمشک واقع شده است. بافتهای پلیتومورفیک و میکروگرانولار از فراوان ترین عناصر بافتی زمینه و اووئیدها، پیزوئیدها و پلتها از مهمترین عناصر بافتی متمایز در این نهشته ها است. تجزیه و تحلیلهای بافتی، هر دو خاستگاه برجازا و نابرجازا را برای این نهشته ها نشان می دهد. بر اساس شواهد سنگ نگاری و رخساره ای، نهشته های تاش و آستانه به ترتیب به پنج و سه واحد مجزا قابل تفکیک می باشند. نهشته تاش به طور عمده از دیاسپور، آناتاز، کائولینیت، هماتیت، گوتیت و برتیرین و نهشته آستانه از کوارتز، هماتیت، گوتیت، کائولینیت و آناتاز تشکیل شده اند. یافته های چینه شناسی، سنگ نگاری و رخساره ای نشانگر سه مرحله اصلی در سرگذشت تشکیل نهشته تاش و دو مرحله اصلی در تشکیل نهشته آستانه است. در مرحله اول، مواد بوکسیتی، لاتریتی و کانی های رسی بر اثر فرآیندهای لاتریت زایی و بوکسیت زایی درجازا از سنگ منشا تشکیل شده اند. در مرحله دوم، بخشی از این مواد به حفرات کارستی انتقال یافته و با نهشت خود یک افق بوکسیتی ضخیم در منطقه تاش و عدسی های لاتریتی در منطقه آستانه را ایجاد نموده اند. سرانجام در مرحله سوم که تنها در نهشته تاش رخ داده، شست وشوی برجا و سیلیکازدایی باعث بهبود کیفیت کانسنگ و افزایش مقدار آلومینا تا 52 درصد شده است.
    کلیدواژگان: بوکسیت، لاتریت، تجزیه و تحلیلهای بافتی، شواهد رخساره ای، تاش، آستانه
  • رضا عزیزی، امرالله صفری، حسین وزیری مقدم صفحات 85-106
    سازند تاربور یک واحد کربناته سرشار از روزن داران کف زی بزرگ به سن مایستریشتین است که در حوضه زاگرس نهشته شده است. جهت مطالعه زیست چینه نگاری و دیرینه بوم شناسی این سازند، برشی در فاصله 5 کیلومتری جنوب غرب سمیرم مورد بررسی قرار گرفته است. این سازند در ناحیه مورد مطالعه با ضخامت 462 متر از سنگهای کربناته و آواری تشکیل شده است. مرز زیرین سازند تاربور با واحد آواری قرمز رنگ (S2) به صورت تدریجی و هم شیب و مرز بالایی آن با سازند کشکان هم شیب و ناپیوسته است. بر اساس جامعه سنگواره ای به دست آمده از سازند تاربور بیوزون Omphalocyclus-Loftusia-Siderolites calcitrapoides assemblage Zone تشخیص داده شده است که قابل انطباق با بیوزون شماره 37 (Whnd، 1965) و موید سن مایستریشتین می باشد. از طرفی با توجه به اندازه گیری های مورفومتریک و تشخیص گونه های شاخص Loftusia، Omphalocyclus و Orbitoides می توان سن بیوزون منسوب به سازند تاربور را در برش مذکور به صورت دقیق تر به مائستریشتین پسین نسبت داد. با توجه به نوع فونا و موقعیت قرار گیری این منطقه در زمان مذکور در عرضهای جغرافیایی پایین می توان تجمعات کلروزوئن کلروآلگال را برای تجمعات سازند تاربور در این برش در نظر گرفت و پراکندگی تجمعات فورامول را می توان احتمالا ناشی از افزایش ورود مواد مغذی و متاثر از روان آبهای سطحی در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: زیست چینه نگاری، سازند تاربور، سمیرم، روزن داران، رودیست، مائستریشتین
  • فاطمه محمودی، غلامرضا میراب شبستری، احمد رضا خزاعی صفحات 107-128
    در این پژوهش یک برش چینه شناسی از سنگهای کربناته سازند بهرام (دونین میانی پسین) به ضخامت 332 متر در شرق روستای ازبک کوه واقع در شمال شهرستان طبس (استان خراسان جنوبی) اندازه گیری و مطالعه شده است. این توالی به طور عمده از سنگ آهکهای نازک تا ضخیم لایه خاکستری رنگ تشکیل شده است. بر اساس مطالعات صحرایی و پتروگرافی، تعداد یازده ریزرخساره کربناته گوناگون شناسایی گردید. این ریزرخساره ها در قالب پنج کمربند رخساره ای شامل پهنه جزرومدی، کانالهای جزرومدی، لاگون، پشته کربناته و دریای باز در یک پلاتفرم کربناته از نوع رمپ نهشته شده اند. مهمترین فرآیندهای دیاژنزی مشاهده شده در نمونه های سازند بهرام شامل فشردگی، سیمانی شدن، دولومیتی شدن، انحلال و پرشدگی، آشفتگی زیستی و ایجاد شکستگی هستند. تفسیر توالی پاراژنتیکی سنگهای آهکی مورد مطالعه نشان دهنده تاثیر فرآیندهای دیاژنزی در محیطهای دریایی، جوی و تدفینی می باشد. مطالعات ژئوشیمیایی حاصل از آنالیز عنصری نشان داده است محیط تشکیل این نهشته ها مشابه با مناطق معتدله عهدحاضر بوده است. همچنین، محیط دیاژنتیکی این سنگهای کربناته از نظر ژئوشیمیایی یک سیستم باز بوده است.
    کلیدواژگان: سازند بهرام، ازبک کوه، دونین میانی، پسین، رمپ کربناته، دیاژنز، ژئوشیمی
  • فرشید یوسفی مقدم، محسن علامه، سیدمحمود حسینی نژاد صفحات 129-141
    سازند آبدراز یکی از واحدهای سنگ چینه ای کرتاسه بالایی حوضه رسوبی کپه داغ در شمال شرقی ایران به شمار می رود. بر اساس مطالعات پالینواستراتیگرافی صورت گرفته با استفاده از داینوفلاژله ها، سن سازند آبدراز در برش غرب روستای سنگانه تورونین تا سانتونین تعیین شده است. هدف این پژوهش، تفکیک واحدهای سکانسی و تعیین نوسانات نسبی سطح آب با استفاده از شاخصه های پالینولوژیکی است که برای نخستین بار بر روی سازند آبدراز صورت می گیرد. پس از مطالعه 41 نمونه برداشت شده از این سازند، با استفاده از عوامل پالینولوژیکی سه رخساره مختلف شناسایی شد که شامل سه محیط II: Marginal dysoxic- anoxic basin ، IV: Shelf to basin transition و V: Mud-dominated oxic shelf می باشند. به منظور تفکیک واحدهای سکانسی بر اساس تغییرات سه گروه عمده از مواد آلی (فیتوکلاستها، پالینومورفهای دریایی و مواد آلی بی شکل) و تلفیق این داده ها با پالینوفاسیسهای شناسایی شده، سه سکانس رسوبی رده سه با چهار مرز سکانسی (سه مرز از نوع دوم و یک مرز از نوع اول) شناسایی و تعیین گردید.
    کلیدواژگان: چینه نگاری سکانسی، نوسانات سطح آب، شاخصه های پالینولوژیکی، سازند آبدراز
|
  • Aram Baitgol, Seyed Reza Mousavi Harami, Asadollah Mahboubi Pages 1-26
    Four stratigraphic sections of the Middle Cambrian Fasham Formation sediments exposed in the Central Alborz are described and interpreted on the basis of field observations and facies analysis in order to reconstruct their depositional environments and sequence stratigraphic framework. Relying on the facies characteristics and stratal geometries, the size of the bedforms, the sedimentary structures and the complex arrangement, the erosional base, the predominantly sandy grain size, the significant height of the sandbodies together with the tidal action evidences such as extensive cross-stratified sandstone, tidal bundles, reactivation surfaces and mud drapes, the siliciclastic successions of the Fasham Formation are deposited in a tide-dominated open-mouthed estuarine environment. During the initial inundation of the present-day Alborz region in the early Middle Cambrian, siliciclastic deposits formed in open-mouthed estuarine. Basal sequence of Middle Cambrian sediments is composed of a transgressive systems tract (TST) comprising the basal siliciclastic-dominated succession of the Fasham Formation and a carbonate-dominated highstand systems tract (HST) with in the lower part of the Deh-Sufiyan Formation. It records the drowning of the terrigeneous sources and subsequent establishment of the carbonate system. Based on sequential infilling model for open estuaries during transgression and initial flooding, tidal flats were developed along the margins and sandy dunes formed along the central part of the estuary and their lower surface was interpreted as a subaerial unconformity formed due to lowstand erosion. The last stage of infilling involves the development of sand bars that gradually migrated towards the open sea until they wholly occupy the mouth of the open estuary.
    Keywords: Fasham Formation, Sedimentary environment, Sequence Stratigraphy, Middle Cambrian, estuarine, initial ooding
  • Batool Rivandi, Mohammad Vahidinia, Mehdi Nadjafi, Asadollah Mahboubi, Seyed Mohammad Ali Moosavizadeh Pages 27-42
    Chehel-Kaman Formation is one of the Paleogene formations of Kopet-Dagh basin in east of Iran that conformably overlies and underlies the siliciclastic Pesteligh and Khangiran Formations, respectively. The lithology of it mainly consists of limestone and dolomite with interbeds of sand, shale and evaporate sediments. Two Paleosol in Unit 2 and 6 were identified and studied. Based on biostratigraphic studies, 33 genere and 32 species of Larger benthic foraminifera have been identified that according to recognition of Laffitteina, Miscellanea and Rotalid the age of Chehel-Kaman formation is Selandian to Ypresian (?). The Paleocene/Eocene boundary has been probably recorded as a thin red paleosol horizon (~10-15 cm). Identified Trace fossils are belonging to Skolithos and Cruziana ichnofacies that indicates this settings have been deposited in a carbonate Ramp system such as semi consolidated substrate to sublittoral carbonate zone.
    Keywords: Kopet, Dagh, Chehel, Kaman, Biostratigraphy, Larger benthic foraminifera, Selandian, Ypresian, Trace fossils, Carbonate ramp
  • Mojgan Zare, Hossain Vaziri Moghaddam, Azizolah Taheri, Ali Ghabeishavi Pages 43-58
    In this research biostratigraphy and paleoecology of the Asmari Formation in Kooh-Siah anticline (north of Dehdasht) has been studied. The thickness of the Asmari Formation in this section is 214.1m and consists of thick, medium and thin bedded limestones. This study led to identification 23 genera and 20 species of benthic foraminifera. Based on the distribution of foraminifera 3 assemblage zones with ages upper Chattian, Aquitanian and Burdigalian were recognized. Faunal associations indicate that the Asmri Formation in the study area was deposited under tropical and oligotrophic conditions that it is accordance with photozoanassociation. The zooaxanthellate corals were not able to build three-dimensional wave-resistant structures up to sea level, therefore, heterozoan association were developed. Faunal association shows that the Asmari Formation was deposited in water with variety of salinity (normal to hyper-saline conditions).
    Keywords: Paleoecology, Biostratigraphy, Benthic foraminifera, Asmari Formation
  • Saeedeh Senemari Pages 59-70
    The Pabdeh Formation is one of the major rock units in the Zagros Basin is the source rock. Biostratigraphic study Pabdeh formation led to the identification of 62 species and 23 genera of calcareous nannofossils. According to the first occurrence and Last Occurance of index species and fossil assemblages, Fourteen biozones of Martini (1971) (Tribrachiatus contortus Zone (NP10), Discoaster binodosus Zone (NP11), Tribrachiatus orthostylus Zone (NP12), Discoaster lodoensis Zone (NP13), Discoaster sublodoensis Zone (NP14), Nannotetrina fulgens Zone (NP15), Discoaster tani nodifer Zone (NP16), Discoaster saipanensis Zone (NP17), Chiasmolithus oamaruensis Zone (NP18), Isthmolithus recurvus Zone (NP19), Sphenolithus pseudoradians Zone (NP20), Ericsonia subdisticha Zone (NP21), Helicosphaera reticulata Zone (NP22), Sphenolithus predistentus Zone (NP23)) equivalent to biozones CP9a- CP17 of Okada and Bukry (1980) have been recognized. As a result of this study and based on the identified zones, age of the pabdeh formation in the North of Dezful Embayment is Ypresian to Rupelian.
    Keywords: Paleogene, Pabdeh, Dezful Embayment, calcareous nannofossils
  • Gholamhossein Shamanian, Zaynab Monfared, Hadi Omrani Pages 71-84
    Tash and Astaneh bauxite deposits are located about 40 km north of Shahroud and 30 km northwest of Damghan, respectively. The Tash deposit has been developed as a stratiform horizon along the contact zone of Ruteh limestones and Elika dolomitic limestones, whereas the Astaneh deposit located along the contact zone of Triassic dolomitic limestones and Jurassic shales and sandstones. Pelitomorphic and microgranular textures are the most abundant matrix textural elements and ooids, pisoids and pellets are the main separated textural elements in these deposits. Textural analyses indicate both allochthonous and autochtonous origins for both deposits. Based on petrographic and facies evidences the Tash and Astaneh deposits can be divided into five and three distinct units, respectively. The Tash deposit is mainly composed of diaspore, anatase, kaolinite, hematite, goethite and berthierine, whereas the quartz, hematite, goethite kaolinite and anatas are the most abundant minerals in Astaneh. Combination of stratigraphic, petrographic and facies data show that Tash and Astaneh deposits formed in three and two main stages, respectively. First, bauxite materials and clay minerals were developed as authigenic bauxitization processes of the parent rock. During the second stage, these materials were transported to karst depressions, where they accumulated as a relatively thick bauxite horizon. Finally, during the third stage which has occurred only in Tash deposit, the ore upgraded by in situ leaching and desilicification. Based on geological, mineralogical and textural evidences both deposits can be grouped as karst bauxite type.
    Keywords: karst Bauxite, Diaspore, Allochthonous, Autochtonous, Tash, Astaneh
  • Reza Azizi, Amrollah Safari, Hossein Vaziri, Moghaddam Pages 85-106
    The Maestrichtian rudist-bearing Tarbur Formation with abundant large foraminifera was deposited in Zagros basin. For studying of the Tarbur Formation in the Fars province, the deposits of Tarbur Formation in 5 Km to south west of Semirom was sampled and studied. The Semirom area is located in the east of Zagros Mountain; in the interior Fars of the High Zagros. In the studied area the Tarbur Formation with 462 m thickness, composed of carbonate and terrigenous rocks. Tarbur Formation has a gradual and conformable contact with red shale of red detritus unit (S2) and the upper boundary with Kashkan Formation is marked by an erosional surface.
    On the basis of fossil assemblages from the Tarbur Formatin, the identified Biozone is Omphalocyclus-Loftusia-Siderolites calcitrapoides assemblage Zone. The biostratigrphic data based on benthic and planktonic foraminifera and rudists represents the late Maestrichtian age for the study section. Among distinguished foraminifers and rudists, Omphalocyclus cideensis, Omphalocyclus anatoliensis, Pseudomphalocyclus blumenthali, Elphidiella multiscissurata, Sirtina orbitoidiformis, Rotalia skourensis, Loftusia anatolica, Loftusia persica, Pseudedomia sp., Laffitina sp. and Hippurites cornucopiae reported for the first time at the deposits of Tarbur Formation in Semirom section of Isfahan.
    Keywords: Rudist, Biostratigraphy, Tarbur Formation, Semirom, Foraminifera, Maestrichtian
  • Fatemeh Mahmoudi, Gholamreza Mirab Shabestari, Ahmadreza Khazaei Pages 107-128
    In this research, a section of carbonate rocks of Bahram Formation in east of Ozbak-kuh village, located in north of Tabas city (Southern Khorasan Province), has been measured and studied. This sequence generally has been made of gray to bluish gray colored, thin to thick bedded limestones. Based on the filed and petrographic studies, totally 11 different carbonate microfacies have been identified. These microfacies have been deposited in five facies belts, including tidal flat, lagoon, tidal channel, shoal and open marine belts within a ramp-type carbonate platform. The most significant diagenetic processes which have been observed in Bahram Formation samples are micritization, compaction, neomorphism, cementation, dolomitization, dissolution and cavity fillings. Geochemical studies of elemental analysis of the samples show that the formation time condition of these deposits has been similar to the present temperate regions. Furthermore, these carbonate rocks have been situated in an open-system geochemically. In addition, petrographic evidences combined to the geochemical data revealed that the studied carbonate rocks have been influenced by marine, meteoric and burial diagenesis and also the effect of phreatic-meteoric diagenesis on these deposits has been more significant than the others.
    Keywords: Bahram Formation, Ozbak, kuh, Middle, Late Devonian, carbonate ramp, diagenesis, geochemistry
  • Farshid Yousefi Moghadam, Mohsen Allameh, Seyed Mahmoud Hoseini, Nejad Pages 129-141
    Ab- Deraz Formation is from the Lithostratigraphic units of the Kopet Dagh Basin in upper Cretaceous located in the North Eastern of Iran. According to the palynological studies by the use of Dinoflagellates, the age of Ab- Deraz in the section of West Sanganeh village Touronian to the middle Santonian was determined. The aim of this study is separation sequence units and determining water sea level changes by using palynological factors which is used for the first time on Ab- Deraz Formation. After reading the systematic of 41 samples of this Formation with the use of the palynological factors and agents three palynological facies identified and with the use of the triple a chart of Tyson was separated that includes three environment II: Marginal dysoxic-anoxic basin, V: Mud-dominated and oxic shelf, IV: Shelf to basin transition In order to separate sequence units based on three main changes of organic materials (Phytoclasts, palynomorphs and amorphs organic materials) and integration of these data with identified palynofacies, three sedimentary sequence kind of rank three with four sequence boundary ( three boundary of second kind and a type of first border) identified and determined.
    Keywords: Sequence stratigraphy, water sea level changes, palynological factors, Ab, Deraz Formation