فهرست مطالب

نشریه قضاوت
پیاپی 84 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مجید قورچی بیگی، سید محمدرضا نقیبی* صفحات 1-24
    سوءنیت انتقال یافته، نظریه طراحی شده توسط نظام حقوقی کامن لا برای عمدی محسوب کردن جنایاتی است که مرتکب، بر روی شخصی غیر از آن کسی که منظور و مقصودش بوده وارد کرده است. در این موارد به استناد این نظریه، مسوولیت کیفری جرم عمدی متوجه مرتکب می شود. در حقوق انگلستان دیدگاه های متفاوتی نسبت به این نظریه وجود دارد. تصور غالب حقوقدانان انگلیسی در گفتمان مسوولیت کیفری و رکن روانی، آن است که سوءنیت نمی تواند از جرمی به جرم دیگر منتقل شود و همین تصور موجب گرایش برخی از حقوقدانان کیفری به زاید بودن نظریه سوءنیت انتقال یافته و ضرورت الغای آن شده است. در مقابل، دیدگاهی که از نظریه سوءنیت انتقال یافته حمایت می کند، برای احراز جرم عمدی بر مبنای این نظریه، مفهومی از سوءنیت انتقال یافته به دست می دهد که بر مبنای دو عنصر خطر و قابلیت سرزنش در رفتار مرتکب، بتواند موازنه مطلوبی با رکن روانی جرم برقرار سازد. قوانین جزایی اسلامی ایران در بخش قصاص عمدتا بر مبنای نظر فقهایی تدوین شده است که توجه قصد نسبت به شخص معین را ملاک عمد می دانند؛ به همین دلیل، در حقوق ایران نظریه سوءنیت انتقال یافته به کیفیتی که در نظام حقوقی کامن لا تبیین و طراحی شده، به رسمیت شناخته نشده است و منشا اثر نمی شود. با تصویب قانون مجازات اسلامی 1392 و قائل شدن یک استثنا بر قاعده خطای محض، آنجا که مرتکب متوجه نتیجه نوعی رفتار خود باشد (تبصره ماده 292)، می توان از تجلی و تبلور آموزه های نظریه سوءنیت انتقال یافته در سیاست جنایی تقنینی ایران صحبت کرد.
    کلیدواژگان: قتل، قصد، عمد، عنصر روانی، سوءنیت انتقال یافته
  • بهنام غفاری فارسانی* صفحات 25-47
    نجات جان انسان ها به هنگام بروز خطر، از جمله بارزترین اعمال نیکی است که گذشته از اخلاق، دین مبین اسلام نیز سفارش بسیاری به آن کرده است. فقهای امامیه عمدتا در قالب چند مثال نظیر «اطعام مضطر» و «التقاط لقیط» به این موضوع اشاره داشته اند لکن همه جوانب آن مورد بررسی قرار نگرفته است. اگرچه، نظر مشهور فقها بر وجوب حفظ و نجات جان دیگران است اما اکثرا متعرض حکم وضعی ترک این واجب نگردیده اند. در این میان، برخی ضمان تارک را به دلیل عدم استناد مرگ قربانی به ترک فعل او رد کرده اند و معدودی نیز قائل به مسوولیت او شده اند. فقهای معاصر در فرض مذکور، به مسوولیت کیفری فرد خوددار در حد تعزیر بمایراه الحاکم نظر داده اند. تحول مهمی که در این زمینه در فتاوای برخی فقهای معاصر در حال تکوین می باشد تمایل آنها به پذیرش رابطه سببیت عرفی به جای رابطه علیت فلسفی و طبیعی است؛ لذا در آرای این عده، ترک فعل محض نیز می تواند تحت شرایطی موجب استناد مرگ قربانی به رفتار تارک و در نتیجه، ایجاد مسوولیت کیفری و مدنی برای وی شود. در تحولات قانونی نیز همین رویکرد به تایید قانون مجازات اسلامی مصوب 1392رسیده است.
    کلیدواژگان: نجات جان، تکلیف به نجات، خودداری از کمک، ترک فعل، فقه امامیه
  • هیبت الله نژندی منش*، مرتضی صادقی ده صحرایی، ماندانا مولودی صفحات 49-74
    فضای ماورای جو عبارت است از فضایی که از آخرین نقطه محدوده هوایی فوقانی قلمرو هر کشور شروع می شود و شامل ماه و دیگر اجرام سماوی می گردد. حقوق فضای ماورای جو عبارت است از مقررات حاکم بر اکتشاف و بهره برداری از فضای ماورای جو که از زمان اولین پرتاب ماهواره به فضا در سال 1957 توسط انسان شروع به رشد و توسعه کرد. یکی از اصول مهم حقوق بین الملل نیز که شکل قاعده آمره پیدا کرده است، قاعده ممنوعیت توسل به زور می باشد. بر اساس این قاعده، کشورها از توسل به زور در روابط خودشان ممنوع اند. یکی از خاستگاه های تجلی روابط میان کشورها می تواند فضای ماورای جو باشد؛ در نتیجه این مساله مطرح می شود که آیا این قاعده در فضای ماورای جو نیز حاکم است یا خیر و در صورت قابلیت اجرایی، آیا با استثناهایی مانند عرصه زمین روبرو می باشد؟ که باید گفت با بررسی نظام حقوقی حاکم بر فضای ماورای جو، در عرصه فضای ماورای جو نیز مانند عرصه زمین، این قاعده آمره، قابلیت اجرایی دارد و همچنین با استثناهایی همچون دفاع مشروع و اقدامات دسته جمعی توسط شورای امنیت در چهارچوب نظام حقوقی حاکم بر این عرصه مواجه می باشد.
    کلیدواژگان: حقوق بین الملل فضایی، فضای ماورای جو، قاعده ممنوعیت توسل به زور، تهدید به توسل به زور، توسل به زور در فضا
  • مصطفی السان *، لیلا نجفی زاده صفحات 75-89
    بانک جامع، انواع مختلفی از خدمات بانکی بانک های تجاری و نیز شرکت های تامین سرمایه را در کنار هم ارائه می دهد و سایر خدمات مالی مانند بیمه و بورس را نیز برای مشتریان خود فراهم می کند. توسعه این بانک ها گاه ناشی از نیازی بوده که در بحران ها و شرایط اقتصادی خاص احساس شده و گاه ناشی از تمرکزگرایی و تمایل به کاستن از تشریفات در صنعت خدمات مالی بوده است. به این بانک ها، شرکت های ارائه کننده تمام خدمات مالی نیز اطلاق می گردد، هرچند که می توانند تمامی خدمات بانک های سرمایه گذاری را نیز ارائه کنند و همین امر به نوبه خود می تواند باعث مدیریت ثروت و دارایی، توسعه تجارت و ارائه خدمات مشاوره و تحقیقات مالی شود. کارکرد بانک جامع، آن است که خرده فروشی، عمده فروشی و خدمات بانک های سرمایه گذاری را زیر یک سقف جمع کرده و موجب هم افزایی آنها می شود. ایده اصلی این است که بتوان با دسترسی به فناوری اطلاعات و سرمایه، به تمامی شرکت ها و مشتریان خرد، تمامی خدمات مالی را ارائه کرد. در کشور ما، گام نهادن در مسیر بانکداری جامع با چالش ها و موانع حقوقی و زیرساختی جدی روبرو است. این مقاله می کوشد تا با بررسی تطبیقی جنبه های حقوقی بانکداری جامع، راهکارهای متناسب با نیازها و ظرفیت های اقتصاد بانکی کشورمان را در این خصوص ارائه نماید.
    کلیدواژگان: بانکداری جامع، تامین سرمایه، سرمایه گذاری مستقیم، فرصت ها و چالش ها
  • مهدی شریفی* صفحات 91-108
    در این مقاله شیوه تفسیر غایت گرا بررسی می شود. این شیوه که در تفسیر متون حقوقی از جمله قانون و قرارداد کاربرد دارد ریشه در حقوق کامن لا داشته و به همین دلیل برای بررسی موضوع، بیشتر به حقوق انگلستان رجوع شده است. بر مبنای این شیوه تفسیر، قاضی باید به دنبال کشف اهداف یا ارزش های موردنظر قانونگذار از تصویب مقرره مذکور باشد. این شیوه تفسیری، در مقابله با شیوه تفسیر لفظی شکل گرفت و نسبت به شیوه تفسیر لفظی این مزیت را دارد که دارای انعطاف و پویایی است و به نسبت شیوه مذکور، جامع تر و دارای قدرت متقاعدکنندگی بیشتری می باشد. در تفسیر قانون و احراز قصد مقنن هم از معیارهای ذهنی و هم عینی استفاده می شود. اگر در مواردی نتوان به واکاوی ذهن مقنن پرداخت می توان به معیارهای عینی رجوع کرد؛ بدین صورت که قانونگذار را یک فرد معقول فرض کرد و اهداف کلی نظام حقوقی نظیرعدالت را به وی منتسب کرد. پس از بررسی توصیفی تحلیلی موضوع به این نتیجه رسیده ایم که لزوم رعایت عدالت و انصاف ایجاب می کند که نظام قضایی و حقوقی ما نیز از شیوه تفسیر لفظی صرف به سمت این شیوه تفسیری حرکت کند.
    کلیدواژگان: تفسیر، تفسیر قانون، تفسیر غایت گرا، تفسیر لفظی
  • سارا ادیبی سده، حسن محمدی رمقانی* صفحات 109-126
    در رابطه با وضعیت کیفری چک پرداخت نشدنی، در رویه قضایی اختلاف نظر وجود دارد. رویه معمول و نظر بیشتر حقوقدانان بر این است که همه چک های پرداخت نشدنی، در صورتی که یکی از شرایط مندرج در ماده 13 قانون صدور چک را نداشته باشند، دارای وصف کیفری و مشمول ضمانت اجرای مقرر در ماده 7 قانون صدور چک می باشند. چک پرداخت نشدنی در صورتی که فاقد محل (فاقد وجه نقد در حساب صادرکننده) باشد مشمول ماده 7 قرار می گیرد اما اگر واجد محل باشد اصولا مشمول ضمانت اجرای کیفری چک بلامحل نخواهد بود مگر در موارد استثنایی که در نص خاصی به آن اشاره شده است؛ مثل، عدم پرداخت چک به دلیل دستور عدم پرداخت، که در ماده 14 قانون صدور چک، مشمول ضمانت اجرای چک بلامحل قرار می گیرد که البته این مجازات، خاص صادرکننده نیست بلکه شامل هر ذی نفعی می گردد؛ بنابراین، در موارد دیگر، چک واجد محلی که به دلیل اختلاف در مندرجات، عدم مطابقت امضا، ورشکستگی، اجرای حق حبس در عقود معوض و... با عدم پرداخت مواجه می گردد با نسخ ماده 7 سابق و عدم تصریح قانونگذار، فاقد مجازات مقرر در ماده 7 اصلاحی می باشد؛ هرچند ممکن است در برخی موارد مانند عدم مطابقت امضا، از جنبه دیگری (مثل کلاهبرداری و تحصیل مال از طریق نامشروع) در صورت فراهم بودن سایر شرایط، صادرکننده تحت تعقیب قرار گیرد.
    کلیدواژگان: چک کیفری، قانون صدور چک، چک پرداخت نشدنی
  • پرهام مهرآرام*، بدیع فتحی صفحات 127-157
    سیاست گذاری خانواده به عنوان کلیدی ترین واژه در اتحاد بسیاری از حوزه های تصمیم گیری در حوزه سیاست گذاری و ارائه خدمات اجتماعی، محور گفتمان های عمومی قرار گرفته است. به صورت مختصر شاید بتوان آن را مجموعه ای از سیاست ها درباره خانواده دانست که به منظور حمایت از رفتارهای مطلوب اجتماعی تنظیم می گردد. این مفهوم، با فراهم آوردن دیدگاهی کل گرایانه، ما را برای رسیدن به وضعیت مطلوب اجتماعی در زمینه روابط خانوادگی یاری می دهد. کشور آلمان به دلیل شرایط اجتماعی و تاریخی خاص خود، از جمله تجربه سیاست های متعارض، کشوری مناسب برای مطالعه در این عرصه است. در دوران پس از جنگ جهانی دوم و با غلبه افکار و احزاب محافظه کار، حمایت از اشکال سنتی خانواده، از طریق پرداخت مقرری ها مورد توجه بود. اینک سه هدف عمده افزایش جمعیت، شکوفایی استعداد کودکان به منزله سرمایه های اجتماعی و اتخاذ سیاست های کاری متناسب با روابط و وظایف خانوادگی، آنهم بیشتر از طریق ارائه خدمات (مثلا آموزشی) مورد توجه است.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری خانواده، دولت رفاهی، محافظه کاری، مقرری والدین، مرخصی والدین
|
  • Majid Ghoorchi Beygi, Seyyed Mohammad Reza Naghibi * Pages 1-24
    Transferred malice, a developed theory by common-law legal system, is to count deliberate such crimes that guilty has committed on someone other than who has been his purpose or intention. In these cases, according to the theory, criminal responsibility of intentional crime, lend to the guilty. In English law, there are different views about this theory. Primary supposition of English lawyers in the discourse of criminal responsibility and psychological element is that malice can not be transfer from a crime to another crime, also has led the tendency of some criminal lawyers to regard it as redundant and must be removed immediately. In contrast, the view that supports transferred malice theory, for holding an intentional offense according to this theory, provide the concept of transferred malice, that based on two elements of risk and the ability to censure in the behavior of guilty, can balance with the psychological element of crime. Islamic Penal Code of Iran in retaliation part, mainly has been codified based on opinion of jurisconsults who knows the intention tendency, subject to a certain person as intention criteria, for this reason, in Iran's law, the theory of transferred malice has not been recognized to such quality that was explained and developed in the legal system of common-law, not being implemented. With approval of the Islamic Penal Code of 2013 and including one exception to the strict injustice rule, where guilty found some kind of his behavior's effect (waver of article 292), can discuss about the transferred expression and embodiment of the teachings of transferred malice theory in the legislative criminal policy of Iran.
    Keywords: murder, intent, purpose, psychological element, transferred malice
  • Behnam Ghaffari Farsani * Pages 25-47
    To rescue persons in peril is one of the best acts that in addition to ethics, Islam also emphasizes too much on it. The Holy Quran and sayings of Imams are full of commands to assist each other. Shiite scholars have also considered it mainly in the form of some traditional assumptions, for example "the feeding of those who are in distress". In these hypotheses, they have purported requirements of the duty to rescue another in peril in Shiite jurisprudence. The opinion of most jurisconsults is that saving the lives of others in peril is obligatory. However, most of them have not indicated to the remedies of failing to rescue. In the meantime, some contemporary jurists refused the criminal responsibility, while few of them believed in civil responsibility. This article will survey the opinions of Shia' scholars about responsibilities for failing to rescue another in peril. Furthermore, the Islamic Penal Code of 2013 will be studied from this perspective.
    Keywords: Rescue, Duty to Rescue, Failing to assist, Responsibility for Omission, Shia Jurisprudence
  • Heybatollah Najandimanesh *, Morteza Sadeghi Dehsahraei, Mandana Moloudi Pages 49-74
    Outer space is a kind of space which begins with the last point of the upper airspace of territory of any country and consists of moon and other celestial bodies. The law of outer space is also consisted of laws on exploring and exploiting this space which begins to develop and improve since the first launching satellite into space in 1957 by men . One of the important principles of international law which emerge in the form of jus conges is the rule, which prohibits the use of force by states. Based on this rule, states are forbidden to use force in their relations. One of the manifestations of origin of relations between states might be in the outer space. Hence, this matter is considered that whether this rule is governing or not in the context of outer space. And if it’s applicable, is it encountered with any exception such as the one in earth? With investigating the legal regime of outer space, it need to be mentioned that also in the field of outer space like the earth, this jus conges is applicable and encountered with exceptions such as self-defense and collective action by security council too.
    Keywords: Space, international law, Outer space, Rule of Prohibition of the Use of force, Threat to use of force, the use of force in outer space
  • Mostafa Elsan *, Leila Najafizadeh Pages 75-89
    A universal bank participates in many kinds of banking activities and is both of commercial bank and an investment bank as well as providing other financial services such as insurance. The development of universal banks arisen from economic crisis or centralization and reducing formalities in financial services industry. These are also called full-service financial firms, although there can also be full-service investment banks which provide wealth and asset management, trading, underwriting, researching as well as financial advisory. A universal bank is a financial service conglomerate combining retail, wholesale and investment banking services under one roof and reaping synergies between them. The notion is that they would benefit from economies of scale in information technology and access to capital to serve companies and retail customers around the world. In Iran, there are many challenges and legal problems in front of development of universal banking. In this paper we are discussing legal aspects of universal banking from a comparative perspective. After all we prepare legal solutions which are consistant with facts and structures of Iranian economy.
    Keywords: Universal banking, Financial Supply Company, Direct Investment, Chances, Challenges
  • Mahdi Sharifi * Pages 91-108
    This article studies the purposive interpretation. This approach that could be used in interpretation of legal texts is rooted in common law. That is why the English law refer to it more than others. On this basis, judge's duty is to discover purposes and values behind the enacted rules. This approach was created in contrast of literal approach and in comparison with literal approach has some preferences like flexibility and mobility and is more comprehensive and more persuasive. In legal interpretation and for discovering legislature intent, we can use two criteria: objective and subjective. In the cases that we cant discover legislature's intent by subjective inquiry, we can suppose that legislature is a rational and wise man and general goals of legal system can be relegated to him. After a Descriptive-analytical study, Weve come to the conclusion that justice and fairness require that our legal systems move to this approach from present literal approach.
    Keywords: Interpretation, interpretation of law, purposive approach, literal approach
  • Sara Adibi Sedeh, Hassan Mohammadi Romghani * Pages 109-126
    There is no unified judicial precedent regarding the unpayable cheques; however, the normal practice and legal opinion is of the belief that, so far as such cheques lack any of the conditions stipulated in article 13 of the Law on Cheques, all such cheques will be considered as criminal and will therefore be covered by the sanctions entailed in article 7 of the said Law. Such cheques, if without funds, will be covered by article 7; but if having sufficient funds, will be not be covered by the sanctions of the former group. The exceptional cases have been enumerated in particular rules such as nonpayment of a cheque pursuant to a non-payment order, which, according to article 14 will be covered by the sanctions on cheques without funds. It is of course to be noted that this penalty is not specific to the drawer but will cover any bearer; in other cases, where a cheque is not paid because of other reasons such as content discrepancies including non-consistency of signatures, etc., will not be covered by the penalties stipulated in article 7; although it is possible to pursue the drawer based on other accusations such as fraud or unjust enrichment.
    Keywords: criminal cheques, Law on Drawing Cheques, unpayable cheques
  • Parham Mehraram *, Badi Fathi Pages 127-157
    Family policy as a key word in unifying an array of areas in policy making and social service is the center of public debate. One may define it as a set of rules regarding family which is regulated to protect the socially desirable behaviours. This concept provides us with holistic point of view, which support us to achive good social conditions pertain to family relations. Germany, due to specific social and historical conditions, especially experience of contradictory policies in West Germany and East Germany, can be taken as the best illustration to show us the influence of different policies on society. After Word War II, with dominance of conservative thoughts and parties, supporting of traditional form of family by child benefit, was the core of attention. But, nowadays, three main purposes i.e increasing of population, actualizing of potiontial talents of children as social assets and taking family-friendly labor law play a crucial role in policy making.
    Keywords: Family Policy, Welfare State, Conservatism, Parental Allowance, Parental Leave