فهرست مطالب

تعلیم و تربیت استثنایی - سال شانزدهم شماره 141 (مهر و آبان 1395)

نشریه تعلیم و تربیت استثنایی
سال شانزدهم شماره 141 (مهر و آبان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زینب صداقت، لعیا بشاش، لیلا اکرمی* صفحات 5-13
    زمینه
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه تحولی توانایی تشخیص هیجانات در دانش آموزان کم توان ذهنی در شهر شیراز انجام شد.

    روش
    در این پژوهش، جامعه آماری شامل همه دانش آموزان کم توان ذهنی شهر شیراز بودند. نمونه پژوهش شامل120نفر از دانش آموزان کم توان ذهنی (6 دختر و60 پسر) مشغول به تحصیل در مدارس استثنایی شهر شیراز بودند که به شیوه نمونه گیری خوشه ایتصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار مورداستفاده شامل مقیاس سنجش مهارت های تشخیص هیجانات کودکان بود. داده ها با استفاده آزمون های تحلیل واریانس و خی دو موردتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاکی از آن بود که با افزایش سن، توانایی تشخیص هیجانات در کودکان کم توان ذهنی افزایش می یابد و از لحاظ توانایی تشخیص هیجانات، تفاوتی در 2جنس مشاهده نشد. همچنین سوگیری بیشتر دانش آموزان بر هیجان غم متمرکز بود. به این ترتیب که داستان ها و تصاویر مبهم را غمگین ارزیابی کردند.
    نتیجه گیری
    توانایی تشخیص هیجانات در دانش آموزان کم توان ذهنی با بالا رفتن سن، افزایش می یابد. همچنین نوعی سوگیری هیجانی مبتنی بر غم در تشخیص هیجانات این گروه از دانش آموزان مشاهده شد که این مسئله باید در نحوه فرزندپروری والدین شان و نیزآموزش های مدرسه ای و تعاملات این گونه دانش آموزان در جامعه پیگیری شود.
    کلیدواژگان: مقایسه تحولی، تشخیص هیجانات، سوگیری هیجانی، دانش آموزان کم توان ذهنی
  • محمدرضا ذوقی پایدار، ابوالقاسم یعقوبی، صفدر نبی زاده* صفحات 14-24
    زمینه
    اختلال کم توجهی-بیش فعالی یکی از اختلال های شایع در کودکان است. نارسایی هایی که در اثر این اختلال به وجود می آید، برکودکان در خانه، مدرسه، اجتماع و بین همسالان تاثیر می گذارد. هدف این پژوهش، مقایسه شیوه درگیری و عوامل موثر در مداخله والدین درباره یادگیری دانش آموزان با اختلال کم توجهی-بیش فعالی و دانش آموزان عادی بود.
    روش
    روش پژوهش حاضر از نوع علی-مقایسه ای بود. شرکت کنندگان در این پژوهش دانش آموزان پایه سوم ابتدایی بودند که از بین آن ها 100 نفر (50 نفر عادی و 50 نفر با اختلال کم توجهی-بیش فعالی) انتخاب شدند. آزمون هوشی ریون، پرسش نامه خانواده-مدرسه، پرسش نامه شیوه درگیری والدین، مقیاس کانرز والدین و معلمان به عنوان ابزارهای پژوهش به کار رفتند. به منظور تحلیل داده ها از تحلیل واریانس و آزمون تی مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد شیوه درگیری والدین دارای کودکان عادی از نوع ابزاری و والدین دارای کودکان با اختلال کم توجهی-بیش فعالی از نوع کنترلی است. درمورد جنسیت نیز نتایج نشان داد شیوه درگیری ابزاری و شیوه درگیری کنترلی در پسران (عادی و با اختلال کم توجهی-بیش فعالی) بیشتر از دختران (عادی و با اختلال کم توجهی-بیش فعالی) است ( 01/0P<). درمورد عوامل موثر در مداخله والدین نیز نتایج نشان داد بین میانگین همه عامل ها در سطح ( 01/0P<) در والدین کودکان عادی و کودکان با اختلال کم توجهی-بیش فعالی غیر از عامل دعوت مدرسه ( 05/0P> ،90/0t=) تفاوت وجود دارد.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان داد والدین کودکان عادی در تعامل با کودکان بیشتر از شیوه ابزاری و والدین کودکان با اختلال کم توجهی-بیش فعالی بیشتر از شیوه کنترلی استفاده می کنند. همچنین نتایج نشان داد والدین هر 2شیوه تعامل ابزاری و کنترلی را در ارتباط با پسران نسبت به دختران بیشتر به کار بردند. از عوامل موثر در مداخله والدین نیز به جز عامل دعوت مدرسه میانگین همه عوامل در والدین کودکان عادی و کودکان با اختلال کم توجهی-بیش فعالی متفاوت بود.
    کلیدواژگان: شیوه درگیری والدین، مداخله، یادگیری، اختلال کم توجهی، بیش فعالی
  • فاطمه رهبر کرباسدهی*، عباسعلی حسین خانزاده، ابراهیم رهبر کرباسدهی صفحات 25-31
    زمینه

    آموزش دانش آموزان با کم توانی ذهنی همواره به انرژی و انگیزه بسیار زیادی نیاز دارد. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی تنیدگی شغلی و رضایت شغلی معلمان دانش آموزان با کم توانی ذهنی و معلمان دانش آموزان عادی انجام شد.

    روش

    این پژوهش علی- مقایسه ای روی 120معلم زن و مرد (60معلم دانش آموز با کم توانی ذهنی و60معلم دانش آموز عادی) شاغل به تدریس در مدارس ابتدایی شهر رشت در سال تحصیلی 95-1394 انجام شد. روش نمونه گیری به شیوه دردسترس انجام شد و برای جمع آوری داده ها از مقیاس رضایت شغلی بری فیلد و روث (1951) و تنیدگی شغلی صفارزاده (1377) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون تحلیل واریانس دوراهه نشان داد که بین معلمان دانش آموزان با کم توانی ذهنی و معلمان دانش آموزان عادی در رضایت شغلی تفاوت معنی داری وجود دارد (001/0>P) ولی در تنیدگی شغلی 2گروه تفاوت معنی داری وجود ندارد (05/0P>) و معلمان زن نسبت به معلمان مرد رضایت شغلی کمتر و تنیدگی شغلی بیشتری را تجربه می کنند (01/0>P).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گیری کرد که تدریس دانش آموزان با کم توانی ذهنی به علت دشواری ها و چالش هایی که برای معلمان ایجاد می کند، بر رضایت شغلی آن ها تاثیر منفی دارد، بنابراین از طریق فراهم آوردن امکانات رفاهی بیشتر و تلاش در جهت کاهش دغدغه ها و مشکلات معلمان کودکان با کم توانی ذهنی می توان سطوح رضایت شغلی آن ها را افزایش داد.

    کلیدواژگان: تنیدگی شغلی، رضایت شغلی، معلمان
  • نعمت الله لدنی فرد، ستاره شجاعی*، قربان همتی علمدارلو صفحات 32-38
    زمینه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی برنامه بازی های زبان شناختی بر حافظه کاری دانش آموزان پسر با نارساخوانی انجام شد.
    روش
    روش پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. نمونه مورد بررسی شامل 30پسر با نارساخوانی (15نفر گروه آزمایش و 15نفر گروه گواه) بودند که به روش نمونه گیری هدفمند از بین دانش آموزان پایه اول تا پنجم، از مرکز ناتوانی یادگیری رودکی شیراز انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و گواه جایگزین شدند. برای جمع آوری داده ها از آزمون حافظه کاری کورنولدی استفاده شد. گروه آزمایش به مدت 15جلسه 45دقیقه ای، در 8 هفته متوالی تحت آموزش برنامه بازی های زبان شناختی قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از روش آماری تحلیل کوواریانس استفاده شد.
    یافته ها
    یافته پژوهش نشان داد در مرحله پس آزمون نمرات حافظه کاری آزمودنی های گروه آزمایش به طور معناداری افزایش یافته است (05/0>p).
    نتیجه گیری
    بنابراین می توان نتیجه گرفت آموزش برنامه بازی های زبان شناختی می تواند بر حافظه کاری دانش آموزان نارساخوان تاثیر داشته باشد.
    کلیدواژگان: برنامه بازی های زبان شناختی، حافظه کاری، دانش آموزان، نارساخوانی
  • علی بهاری قره گوز* صفحات 39-51
    زمینه
    این پژوهش به منظور بررسی و تعیین فراوانی اختلال های رفتاری- هیجانی در کودکان استثنایی استان آذربایجان غربی انجام شد.
    روش
    جامعه آماری پژوهش، شامل همه کودکان استثنایی شاغل به تحصیل در تمامی پایه ها در سال تحصیلی 91 -1390 استان آذربایجان غربی بود. از میان 2854 دانش آموز استثنایی، به روش تصادفی طبقه ای 481 نفر (270 پسر و 211 دختر) از شهرهای ارومیه، خوی، بوکان و پیرانشهر انتخاب شد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش فرم گزارش معلم و سیاهه رفتاری کودک آخنباخ و پرونده تحصیلی بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی (توزیع فراوانی و درصد) و آمار استنباطی (آزمون مجذور کای) تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که درصد فراوانی اختلال رفتاری درون نمود برابر 51/13 درصد، برون نمود 8/15 درصد و کل، 12/24 درصد است.
    نتیجه گیری
    با توجه به تنوع و فراوانی نسبتا بالای اختلال های عاطفی –هیجانی، برگزاری کلاس های آموزش والدین و مربیان براساس نوع آسیب کودک و همچنین طراحی برنامه های آموزشی متناسب با نیاز و توانایی های کودکان استثنایی، برای مدیریت هیجان ها و کنترل رفتار ضروری است.
    کلیدواژگان: شیوع، اختلال های رفتاری، هیجانی، کودکان استثنایی
  • کمال پرهون*، هادی پرهون صفحات 52-58
    زمینه
    اختلال طیف اتیسم نوعی اختلال عصبی تحولی است که شامل دامنه وسیعی از مشکلات ازجمله نقص در برقراری ارتباط و تعامل های اجتماعی، نقص در شروع روابط اجتماعی و حفظ آن ها، الگوهای تکراری و محدود رفتار، علایق و فعالیت ها، انعطاف ناپذیری در رفتار و نقص در پردازش حسی است. شواهد پژوهشی حاکی از آن است که بخش قابل توجهی از مشکلات رفتاری و هیجانی کودکان با اختلال طیف اتیسم به نحوه تغذیه و رژیم خوراکی آن ها مرتبط است. ازاین رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی رژیم خوراکی مناسب برای کودکان با اختلال طیف اتیسم انجام شد.
    نتیجه گیری
    پژوهش ها نشان می دهد، در کنار درمان های روان شناختی رعایت رژیم خوراکی مناسب اثرات مثبتی در کنترل مشکلات رفتاری و هیجانی کودکان با اختلال طیف اتیسم دارد. ازاین رو رژیم خوراکی سرشار از ویتامین دی، کلسیم، اسیدفولیک، امگا 3، روی، میوه، سبزیجات تازه، خوراک های کنسرونشده، حبوبات و خوراک های با قند پایین برای این کودکان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: کودکان، اختلال طیف اتیسم، رژیم خوراکی
  • سیده سمیه جلیل آبکنار، فاطمه رضوی*، محمد عاشوری صفحات 59-69
    زمینه و هدف
    واژه اختلال طیف اتیسم از کلمه یونانی اوتوس به معنی «خود» گرفته شده است و برای اشاره به افرادی به کار می رود که دامنه اندکی از روابط شخصی و تعامل محدودشده با محیط دارند. یعنی نوعی گوشه گیری از کالبد زندگی اجتماعی به درون خود. اختلال طیف اتیسم مجموعه گسترده ای از رفتارهای نابهنجار ادراکی، شناختی، زبانی و اجتماعی را دربرمی گیرد. برخی از الگوهای رفتاری پایدار با اختلال طیف اتیسم همراه هستند، ولی پراکندگی زیادی در نشانه های رفتاری این افراد مشاهده شده است. نه تنها نشانه ها متفاوت هستند، بلکه شدت نشانه ها هم دامنه گسترده ای دارند. اگرچه نشانه های اختلال طیف اتیسم، دامنه گسترده ای دارد، ولی در نسخه پنجم راهنمای تشخیصی و آماری اختلال های روانی به 2دسته کلی نقص در ارتباط اجتماعی و الگوهای رفتار تکراری و محدود تقسیم شده است. بسیاری از کودکان با اختلال طیف اتیسم فاقد قصد ارتباطی هستند و تمایل به ارتباطی که هدف اجتماعی داشته باشد، نشان نمی دهند. نقص در ارتباط اجتماعی رابطه نزدیکی با نقص در توجه مشترک دارد. برخی از این کودکان دارای آسیب های زبانی شدید بوده و برخی دیگر خموش یا بی صدا هستند. آن ها در کاربرد اجتماعی زبان یا سرنخ های اجتماعی زبان هم مشکل دارند.
    نتیجه گیری
    در این مقاله تعریف، ملاک های تشخیصی، میزان شیوع، علت شناسی و ویژگی های اختلال طیف اتیسم براساس نسخه پنجم راهنمای تشخیصی و آماری اختلال های روانی ارایه شده و در پایان نتیجه گیری صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: اختلال طیف اتیسم، نسخه پنجم، راهنمای تشخیصی و آماری اختلال های روانی
  • زهرا محمدی خوزانی* صفحات 70-77
    زمینه و هدف
    در حال حاضر حدود 5 تا 6درصد از دانش آموزان دارای اختلال هماهنگی رشدی هستند. این اختلال نوعی ناتوانی عصبی حرکتی است. در این اختلال، ناتوانی در هماهنگی حرکتی موجب مشکلاتی در فعالیت های روزمره زندگی یا پیشرفت تحصیلی کودک می شود. این کودکان به طورمعمول مشکلاتی در مهارت های حرکتی ظریف یا درشت دارند و در انجام عملکردهای حرکتی نسبت به همسالان خود به طورمعمول کند تر، بی دقت تر و بی ثبات تر هستند.
    نتیجه گیری
    در این مقاله به بررسی تاریخچه و تعریف فعلی این اختلال، شیوع، سبب شناسی، اختلال های همراه، اثر آن بر زندگی کودک و تشخیص آن پرداخته می شود. در پایان مقاله به طورخلاصه درمان هایی که در مورد این کودکان انجام گرفته، بررسی می شود و همچنین نتایج پژوهش های جدید با تصویربرداری عصبی از مغز این کودکان شرح داده شده است.
    کلیدواژگان: اختلال هماهنگی رشدی، کودکان
|
  • Zeinab Sedaghat, Laya Bashash, Leila Akrami Pages 5-13
    Background
    The main purpose of present study is the analysis of the emotion recognition ability in mild mentally disabled students in Shiraz.
    Method
    Population of study includes all students with mental disability in Shiraz, sample of study consists of 120 mild mentally disable students (60 boys and 60 girls) were selected from special schools by cluster sampling. The sample was assessed by Assessment Children’s Emotional Skills (Izard, 2004), which has three parts: situational, behavioral and pictorial. The validity of inventory was confirmed by using face validity and internal consistency and correlation between three parts. Data were analyzed by one-way ANOVA, two way ANOVA, covariation analysis and Chi-Square.
    Results
    The results revealed that older students were better than younger ones in emotion recognition. Also based on the results, there weren’t any differences between two sexes (boys and girls) and in both groups education had a positive effect on emotion recognition. Most of the students had a tendency to label ambiguous instigators as sad.
    Conclusion
    Ability of emotional recognition increases with age in students with mental disability. Also, they show emotional bias that should be followed in parenting and education.
    Keywords: Developmental comparison, Emotional recognition, Emotional bias, Students with mental disability
  • Mohammad Reza Zoghipaidar, Abolghasem Yaghobi, Safdar Nabizadeh* Pages 14-24
    Background
    Attention deficit / hyperactivity disorder is one of the most common disorders in children. Deficits that caused by this disorder will impact on students at home, school and society. The aim of this study was the comparison between involvement style and effective factors in parental involvement related to learning in students with and without ADHD.
    Methods
    Research method of present study was causal-comparative. Participants in this study were third-grade of primary school students that 100 (50 normal and 50 ADHD) of theme were selected as sample. Children Raven intelligence scales, family-school questionnaire, effective factors in parental intervention scale, Connor’s scale of parent and teacher forms were used as research tools. To analyze the data, independent t-test and ANOVA were used.
    Results
    The results showed that parents’ involvement styles of normal students were instrumental and students with ADHD were controlled. The results about gender showed that instrumental and controlling involvement in boys (normal and ADHD) is more than girls (normal and ADHD) (p0/05, t= 0/90), all factors average were different between (p
    Conclusion
    The findings of this study showed that parents of normal students in dealing with children most use instrumental method and parent of students with ADHD used controlling method. The results showed that parents applied both instrumental and controlling methods in relation to boys than to girls. Effective factors in parental involvement except school invited, average of all factors in parents of normal and ADHD students were different.
    Keywords: Parental involvement styles, Involvement, Learning, Attention deficit, hyperactivity disorder (ADHD)
  • Fatemeh Rahbar Karbasdehi*, Abbasali Hosseinkhanzadeh, Ebrahim Rahbar Karbasdehi Pages 25-31
    Background

    Teaching the students with intellectual disability always needs so much energy and motivation. The present research has been fulfilled with the objective of evaluation of the occupational stress and occupational satisfaction among the teachers of students with intellectual disability and teachers of regular students.

    Method

    This causal-comparative research has been performed on 120 female and male teachers (60 teachers of students with intellectual disability and 60 teachers of regular students) occupied in teaching in primary schools of Rasht city in 2015-2016. Sampling method was fulfilled through accessible method and in order to data collection, the Scale of Occupational Satisfaction of Barry Field & Ruth (1951) and Occupational Stress of Saffarzadeh (1998) were used.

    Results

    Results of Two-way Analysis of Varíance (ANOVA) indicated that there is significant difference between the teachers of students with Intellectual Disability and regular students in occupational satisfaction (P0.05) and female teachers experience less occupational satisfaction and higher occupational stress than male teachers (P

    Conclusion

    On the basis of the results of the research, we can conclude that teaching the students with intellectual disability has negative effect on occupational satisfaction of the teachers due to the problems and challenges produced for the teachers. Therefore, we can increase their occupational satisfaction through providing more welfare facilities and struggle in order to decrease the disturbances and problems of the teachers of students with intellectual disability.

    Keywords: Occupational stress, Occupational satisfaction, Teachers
  • Nemat Allah Ladoni Fard, Setareh Shojaee*, Ghorban Hemati Alamdarloo Pages 32-38
    Background
    This study was aimed to examine the effectiveness of linguistic plays program on working memory of students with dyslexia.
    Method
    Study procedure was experimental with pretest-posttest design with control group. The sample of the study included 30 Male Students with Dyslexia (15 for experimental group and 15 for control group), were selected by purposeful sampling method, among first to five grade elementary students in Rodaki Learning Disorders Center and randomly assigned in experimental and control groups. Cornoldy test of working memory was used to collect data. Experimental group sequentially received 15 sessions of linguistic plays program in 8 week. The data were analyzed by using of analysis of covariance (ANCOVA).
    Results
    The results indicated that the scores of experimental group in working memory were improved after intervention (P
    Conclusion
    Therefore, it can be concluded that linguistic plays program improving the working memory of students with dyslexia.
    Keywords: Linguistic plays program, Working memory, Students, Dyslexia
  • Ali Bahari Gharehgoz* Pages 39-51
    Background
    The aim of this study was to determine the prevalence of affective-emotional disorders in exceptional children in West Azerbaijan province.
    Method
    The population of study was consisted of all children studying at all educational grades of West Azerbaijan province schools in 2011-12. Out of 2854 exceptional children students, stratified randomized method was used to select 481 subjects (270 boys and 211 girls) from Urmia, Khoy, Boukan, and Piranshahr cities. Research tools included Teacher report form, Achenbach Child Behavior Checklist (CBCL), academic file. Statistical analyses include descriptive statistics (frequency distribution and percent) and inferential statistics (chi-square test).
    Results
    The results show that frequency percentage of behavioral disorder is 13.51% and 15.80% in intra-organizations and inter-organizational, respectively. Total frequency percentage was estimated as 24.12%.
    Conclusion
    According to high frequency of affective-emotional disorders, it is necessary to hold classes to teach parents and instructors considering type of children disability and design educational plans corresponding to requirements and capabilities of exceptional children in order to manage emotions and control behaviors.
    Keywords: Prevalence, Affective, emotional disorders, Exceptional children
  • Kamal Parhoon*, Hadi Parhoon Pages 52-58
    Background
    Autism is a neurodevelopment disorder that includes a wide range of complex developmental disabilities, includes impaired social interaction and communication, deficits in developing and maintaining relationships, repetitive behaviors, restricted interests, ritualized behaviors, behavioral inflexibility and impaired sensory processing. Research evidence suggests that a significant proportion of children with autism behavioral and emotional problems are related to how nutrition and diet. Therefore, the aim of this study was to evaluate the best nutrition for children with autism.
    Conclusion
    Studies indicate that in addition to psychological treatments, regard to proper diet has positive effects in the control of behavioral and emotional problems in children with autism. Therefore the children's diet should include, foods with high vitamin D and calcium, folic acid, and zinc, Fresh fruits and vegetables, fewer processed and packaged foods-more fresh foods, cereals, Foods with high Omega-3, Fewer high sugar food.
    Keywords: Children, Autism spectrum disorders, Diet
  • Seyede Somaye Jalil Abkenar, Fateme Razavi*, Mohammad Ashori Pages 59-69
    Background
    The words autistic and autism from the Greek word autos meaning self were used to refer to individuals who had an extremely narrow range of personal relationships and restricted interactions with their environment: a withdrawal from the fabric of social life into self. Autism spectrum disorders (ASD) involve myriad aberrant perceptual, cognitive, linguistic and social behaviors. Some consistent patterns of behavior accompany autism, but a great deal of variation in symptoms is exhibited by those who are autistic. Not only do the symptoms vary, but severity of the symptoms can be wide ranging. Diagnostic and statistical manual of mental disorders, 5th edition (DSM 5) divides them into two general domains: social communication impairment and repetitive/restricted behaviors. Many children with ASD lack communicative intent and desire to communicate for social purposes. Deficits in social communication are linked to impairment in their joint attention. Some of these children have severe language impairments and some can be mute. They have problems with pragmatics, the social uses of language.
    Conclusion
    In this article the definition, diagnostic criteria, prevalence, etiology and characteristics of autism spectrum in detail provided.
    Keywords: Autism Spectrum Disorders, 5th Diagnostic, statistical manual of mental disorders
  • Zahra Mohammadi Khozani* Pages 70-77
    Background
    Today, about 5 to6% of school-aged children is with developmental coordination disorder (DCD). This disorder is a neuromotor disability in which a child’s motor coordination difficulties significantly interfere with activities of daily living or academic achievement. These children typically have problem with fine or gross motor skills, and motor performance in compare with peers is instable and slower.
    Conclusion
    In this paper, we review the history of various definitions leading up to the current definition of DCD, prevalence estimates for the disorder, etiology, common co-morbidities, the impact of DCD on the child’s life, and prognosis. As well, we briefly describe current interventions for children with the disorder and results of recent neuroimaging studies of the brains of children with DCD, including research by the authors of this paper.
    Keywords: Developmental coordination disorder (DCD), Children