فهرست مطالب

نشریه مدیریت بهره وری
پیاپی 35 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/28
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقصود امیری، فرهاد هادی نژاد صفحات 7-38
    بهره وری از عوامل مهم و کلیدی در سنجش میزان به کارگیری مطلوب داده ها در تولیدات صنعتی می باشد، که با ارزیابی و مقایسه آن در سطح سازمان ها و صنایع مختلف، می توان برنامه ریزی مناسبی با هدف اصلاح و بهبود سازمان یا صنعت مربوط و در نهایت پیشرفت کشور ارائه نمود. برای این منظور در این تحقیق تلاش گردیده شاخص های بهره وری صنایع تولیدی را با استفاده از تکنیک پرامیتی در یک دوره زمانی پنج ساله مورد تحلیل قرار گیرد؛ در این راستا شش شاخص بهره وری نیروی کار، بهره وری سرمایه، بهره وری انرژی، بهره وری کل عوامل، درصد حاشیه سود خالص و فروش سرانه را در پنج صنعت: خودرو سازی، فولاد، معادن، پتروشیمی و فلزات اساسی از سال 1387 تا 1391مورد بررسی قرار دادیم که نتایج آن نشان دهنده وضعیت مطلوب تر شاخص های بهره وری در صنعت فولاد در مجموع سال های مورد بررسی می باشد، ضمن آنکه در سال 1391 بیشترین میزان بهره وری در مجموع صنایع تولیدی حاصل گردیده و این مقدار در سال 1389 کمترین مقدار خود را داشته است.
    کلیدواژگان: بهره وری، تکنیک پرامیتی، تصمیم گیری چند معیاره، صنایع تولیدی
  • حسنعلی آقاجانی، حسین صمدی میارکلایی، حمزه صمدی میارکلایی صفحات 39-64
    کارآفرینی اندیشه و فرآیند ایجاد و توسعه فعالیت اقتصادی از طریق ترکیب ریسک پذیری، خلاقیت و یا نوآوری با یک مدیریت بی نقص در یک سازمان موجود و یا یک سازمان جدید است. یکی از عوامل موثر و قوی بر کارآفرینی سازمانی، میزان یادگیرندگی در سازمان می باشد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه میان ویژگی های سازمان یادگیرنده و کارآفرینی سازمانی در بانک های خصوصی غرب استان مازندران می باشد. جامعه آماری این تحقیق، 600 نفر از کارکنان بانک های خصوصی غرب استان مازندران می باشند، که 224 نفر به عنوان نمونه انتخاب، برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شده، و تجزیه و تحلیل داده ها به وسیله نرم افزارهای SPSS و LISREL [1] انجام شده است. یافته ها نشان داده است که رابطه بین یادگیرند گی سازمان و کارآفرینی سازمانی مثبت و معنی دار است. هم چنین این ارتباط مثبت و معنی دار میان ابعاد سازمان یادگیرنده و کارآفرینی نیز یافت شد. کارآفرینان همگام با تغییرات گام برمی دارند و می کوشند فرصت های ایجاد شده در جریان این تغییرات را کشف و از آن ها بهره برداری کنند. همگامی با تغییرات، مستلزم بستر فرهنگی مناسب و وجود سطح بالایی از یادگیرندگی سازمانی و فردی است، که به تغییر ارج می نهد و از آن استقبال می کند.
    [1]. Linear Structural RELations (LISREL).
    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، کارآفرینی سازمانی، بانک های خصوصی، مدل معادلات ساختاری
  • رویا آل عمران، سید علی آل عمران صفحات 65-82
    دستمزد و بهره وری نیروی کار دو متغیر کلیدی بازار کار هستند و در دو سطح خرد و کلان به لحاظ منطق اقتصادی و سیاست گذاری مورد توجه صاحب نظران اقتصادی قرار دارند. این دو متغیر از یک سوی به کارایی تصمیم های آحاد اقتصادی و از سوی دیگر به رشد، توسعه و رفاه اقتصادی مربوط می شوند. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثرپذیری دستمزدها از بهره وری نیروی کار در ایران و در فاصله ی سال های 1357 تا 1391 می باشد و برای تحلیل موضوع از روش جوهانسن-جوسیلیوس استفاده شده است. بر اساس نتایج به دست آمده از این روش، اثرگذاری ضرایب متغیر ها بر اساس مبانی نظری مورد انتظار بوده و از نظر آماری نیز معنی دار می باشند. نتایج حاکی از آن است که در بلند مدت، افزایش هر یک از متغیرهای متوسط بهره وری نیروی کار، سطح حداقل دستمزد، تحصیلات نیروی کار و میزان اشتغال نیروی کار باعث افزایش سطح متوسط دستمزد می شود. هم چنین نتایج مربوط به الگوی تصحیح خطای برداری نیز حاکی از آن است که در هر دوره 79/0 از عدم تعادل کوتاه مدت برای رسیدن به تعادل بلند مدت تعدیل می شود.
    کلیدواژگان: دستمزد، بهره وری نیروی کار، حداقل دستمزد، تحصیلات نیروی کار، میزان اشتغال
  • حمید رحیمیان، علی نجفی صفحات 83-110
    پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین کیفیت زندگی کاری با عملکرد مدیران میانی پرداخته و سوالات اساسی از جمله وضعیت کیفیت زندگی کاری مدیران و میزان همبستگی آن با عملکرد آنان را مورد بحث و بررسی قرار داده است. جامعه آماری پژوهش عبارت است، از180 نفر از مدیران میانی شرکت ملی گاز ایران که حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان 123نفر به روش نمونه گیری طبقه ای تعیین گردید،که شامل 113 نفر مرد و 10 نفر زن می باشد. ابزار گردآوری داده ها دو پرسشنامه (کیفیت زندگی کاری با 29 گویه و پرسشنامه عملکرد سازمانی با 21 گویه) با پایایی و روایی بالا و روش تحقیق توصیفی و همبستگی می باشد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها با ضریب همبستگی پیرسون،نشان داد بین همه متغیرها ی کیفیت زندگی کاری با عملکرد مدیران میانی رابطه معنادار وجود دارد. با استفاده ازآزمون فریدمن مشخص گردید متغیرهای مورد مطالعه به ترتیب از اولویت اول تا ششم در رابطه با کیفیت زندگی کاری عبارتنداز: فضای کاری و طراحی شغل ،مشارکت در تصمیم گیری، دموکراسی در سازمان،آموزش و فرصتهای تحصیلی، حقوق و مزایا، خدمات وامکانات رفاهی و درمانی قرار گرفته اند. نتایج حاصل از آزمون کالماگورف- اسمیرنوف نشان داد که جامعه مورد نظر دارای توزیع نرمال می باشد. در نهایت نتایج تحقیق نشان داد 20 درصد از عملکرد مدیران میانی ناشی از عوامل کیفیت زندگی کاری می باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، عملکرد مدیران میانی، شرکت ملی گاز ایران
  • ندا کیانی، رضا رادفر صفحات 111-130
    بهبود کیفی عامل کار، کسب مهارتهای جدید وشناسایی عوامل دیگر به سازمان کمک می کند در جهت ارتقای خود تلاش کند. هدف این مطالعه شناسایی موثرترین عامل ها برای ارتقای بهره وری سازمان می باشد. این تحقیق به لحاظ روش از نوع پیمایشی و از حیث هدف، کاربردی است. برای جمع آوری داده های پژوهش، پرسش نامه ای تهیه، با بررسی نظر خبرگان و استفاده از آزمون کرونباخ روایی و پایایی سوالات مورد سنجش قرار گرفته است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از مدل دیماتل، ارتباط بین معیارهای علت و معلول را می توان به یک ساختار هوشمند برای سیستم تبدیل کرد، هدف مدل رتبه بندی و شناسایی شاخص های تاثیر گذار بر بهره وری سازمان صندوق رفاه دانشجویان وزارت بهداشت و آموزش پزشکی می باشد. نتایج حاصل از این بررسی نشان می دهد که عوامل اجتماعی-روانی تاثیر شگرفی بر بهره وری سازمان دارند.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری، بهره وری، رتبه بندی، روش دیماتل
  • علی فاضل یزدی، محمود معین الدین صفحات 131-150
    یکی از موارد مهم در برنامه ششم توسعه، موضوع صنعت بیمه است، صنعتی که اگر ترقی یابد، در ایجاد و استحکام اقتصاد مقاومتی تاثیرگذار خواهد بود. ارزیابی کارایی، جزء عناصر اصلی چرخه بهره وری است و به عنوان سیستم کنترلی برای دیگر ارکان چرخه مزبور عمل می کند. در این پژوهش برای ارزیابی کارایی بیمه های دولتی و خصوصی، مدلی جامع با استفاده از مدل های تحلیل پوششی داده ها طراحی گردیده که از دقت و صحت بالایی برخوردار می باشد. مدل مزبور به دلیل در نظر گرفتن عامل زمان به عنوان واحد تصمیم گیرنده مدل پویای تحلیل پنجره ای داده ها نام گرفته است. در این پژوهش ابتدا با استفاده از ادبیات موضوع و نظر خبرگان مراکز تحقیقاتی، معیارهای ارزیابی به دست آمده، سپس با استفاده از تحلیل پنجره ای داده ها طی سال های 1385 تا 1391، کارایی هر واحد مشخص می شود و در نهایت واحدها رتبه بندی می شوند. با بررسی مطالعات انجام شده سه شاخص جمع تعداد کارکنان، تعداد کل شعب و کل دارایی ها به عنوان ورودی و پنج شاخص خسارت پرداختی، تعداد بیمه نامه های صادره، تعدادخسارت های پرداختی، درآمد حق بیمه تولیدی و سود و زیان خالص به عنوان خروجی مدل در نظر گرفته شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که بیمه ملت برای تمام سال ها در سطح کارایی کامل نسبت به سایر بیمه های رقیب قرار دارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی کارایی، صنعت بیمه، تحلیل پنجره ای داده ها
  • یعقوب علوی متین، عباس طلوعی اشلقی صفحات 151-172
    مقاله حاضر در نظر دارد ابتدا با به کار گیری مدل اطلس تکنولوژی ((ESCAP) ) اقدام به ارزیابی سطح (امتیاز و نمره) اجزای تکنولوژی در صنایع سه گانه نفت- ساخت و تولید و صنایع معدنی نماید. برای تعیین و محاسبه ضریب کمک تکنولوژی (TCC) و ضریب توانی آن (iβ) از مقایسه زوجی به روش AHP با مولفه های تاثیر گذار بر تکنولوژی استفاده شده است و نهایتا برای تعیین و بررسی معنا داری در میانگین نمرات و امتیاز به دست آمده درصنایع مورد مطالعه، از آزمون t و آنالیز واریانس (ANOVA) برای بررسی تفاوت معناداری در مقادیر میانگین مشاهده شده امتیازات در صنایع سه گانه استفاده شده است. در مرحله آخرالگوی پیشنهادی در دو مرحله الف) ارزیابی وتعیین و محاسبه امتیاز ب) ارائه راهکارهای بهبود توسعه تکنولوژی؛ تدوین وطراحی گردیده است ، درپاسخ به این سوال که درصورت اجرا وبه کارگیری این مدل درعمل، منجربه بهبود تکنولوژی خواهد انجامید یا نه؟ اقدام به بررسی وصحه گذاری واعتبار مدل با روش شبیه سازی وبا استفاده از سیستمهای دینامیکی پرداخته شده است و روایی و پایایی مدل تست گردیده است.
    کلیدواژگان: توانایی تکنولوژی، ضریب کمک تکنولوژی، مقایسه زوجی (روش سلسله مراتبی)، مدل بهبود
  • کرم الله دانشفرد، پروانه صفری صفحات 173-194
    یکی از مسائلی که سازمان ها با آن مواجه هستند، میزان عملکرد سازمان و بررسی عوامل موثر در این زمینه در جهت بهبود عملکرد سازمان می باشد، لذا این مقوله همواره به عنوان یکی از دغدغه های اصلی مدیران سازمان ها محسوب می گردد، در تحقیق حاضر از بین عوامل تاثیر گذار بر عملکرد، عوامل فردی و سازمانی انتخاب شده اند. برای این منظور از مدل ابعاد ساختاری ریچارد. ال. دفت و مدل ACHIEVE هرسی و گلداسمیت استفاده شده است. با عنایت به اهمیت نقش نظارتی که ذی حسابان در کنترل هزینه ها و نگهداری اموال دولتی دارند، این پژوهش به دنبال بررسی تاثیر عوامل فردی و سازمانی بر عملکرد شغلی ذی حسابان دستگاه های دولتی استان آذربایجان غربی است. جامعه آماری شامل ذیحسابان و کارکنان ذیحسابی مستقر در ادارات کل آذربایجان غربی و حسابرسان دیوان محاسبات استان به تعداد120 نفر می باشد، تعداد نمونه با استفاده از جدول مورگان 92 نفر تعیین گردید. با توجه به اینکه تحقیق از نوع همبستگی بود، برای آزمون فرضیه ها از آزمون اسپیرمن استفاده شد که نتایج تحقیق نشان می دهد عوامل فردی و سازمانی بر عملکرد ذیحسابان تاثیر مثبت دارد به این معنی که قسمت اعظمی از عملکرد ذیحسابان متاثر از عوامل فردی و سازمانی می باشد.
    کلیدواژگان: عوامل فردی، عوامل سازمانی، عملکرد، ذیحساب، دستگاه دولتی
  • محمد پاسبانی صفحات 195-212
    هدف پژوهش حاضر ارائه مدلی جهت ارتقای خلاقیت و یادگیری سازمانی با استفاده از شاخص های کلیدی موفقیت مدیریت دانش در صنایع خودرو و نیرو محرکه استان آذربایجان شرقی است، لذا از لحاظ ماهیت مساله و هدف، تحقیق کاربردی محسوب می شود. ابزار گردآوری اطلاعات با استفاده از پرسش نامه استاندارد صورت گرفته است. جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش شامل مدیران صنایع خودرو و نیرو محرکه استان آذربایجان شرقی است که تعداد 500 واحد تعیین گردید، و طبق جدول استاندارد کرجسی و مورگان نمونه آماری تحقیق 217 واحد انتخاب شد. جهت تجزیه و تحلیل و بررسی نرمال بودن داده ها از آزمون کولموگروف اسمیرنوف یک بعدی و برای آزمون فرضیات از روش مدلسازی معادلات ساختاری استفاده گردید. نتایج مدل رگرسیونی نشان داد که شاخص های کلیدی موفقیت مدیریت دانش، بر افزایش خلاقیت سازمان در صنایع خودرو و نیرو محرکه استان آذربایجان شرقی تاثیر دارد. در نتیجه فرضیه اصلی اول تایید می شود و همچنین شاخص های کلیدی موفقیت مدیریت دانش، بر افزایش یادگیری سازمانی در صنایع خودرو و نیرو محرکه تاثیر مثبت معنا داری دارد، و در نتیجه فرضیه اصلی دوم تایید می شود. نتایج فرضیات فرعی پژوهش نیز به تفصیل در این مقاله ارائه شده است.
    کلیدواژگان: شاخصهای کلیدی موفقیت مدیریت دانش، خلاقیت سازمانی، یادگیری سازمانی
|
  • Pages 7-38
    Productivity is one of the main factors in assessing the optimal use of data in industrial production. By evaluation and comparison of productivity in different organizations and industries, a proper planning can be presented to improve the industry and development of the country. For this purpose, we tried to analyze the indicators of productivity in manufacturing industries by using PROMETHEE technique in a five-year period. In this regard, we assessed six factors: Labor Productivity, Capital Productivity, Energy Productivity, Total Factor Productivity, per capita Sales, Net profit margin in five industries: automotive, steel, mining, petrochemicals, and basic metals. The results indicate a more favorable situation in the steel industry. Also, in 2012 the highest level of productivity in all manufacturing industries was achieved and its lowest value was observed in 2010.
    Keywords: Productivity, PROMETHEE technique, Multi criteria decision making, Manufacturing Industries
  • Pages 39-64
    Entrepreneurship is the thought and process of the creation and development of economic activities through the ability to blend risk taking, creativity, and/or innovation with sound management within an existing organization or a new enterprise. One of the effective and strong factors influencing organizational entrepreneurship is the rate of organizational learning. The main purpose of the present research is to investigate the relationship between learning organization’s features and organizational entrepreneurship within the private banks of the west of Mazandaran province. The statistical population of the study includes 600 staff members of the private banks of the west of Mazandaran Province, from among whom 224 were selected as the research sample. The data were collected through the use of a questionnaire. Data analysis was done by SPSS and LISREL softwares. Results showed that the relationship between organizational learning and organizational entrepreneurship is positive and significant. Also, a positive and significant relationship was found between the dimensions of learning organization and organizational entrepreneurship. Entrepreneurs keep pace with changes and attempt to discover and benefit from the opportunities created in the process of these changes. Moving along with changes calls for an appropriate cultural context and the existence of a higher level of individual and organizational learning that values and welcomes change.
    Keywords: learning organization, Organizational Entrepreneurship, Private Banks, Structural Equation Model
  • Pages 65-82
    Wage and labor productivity are two key variables of labor market and are of interest to the economics connoisseurs on two levels – micro and macro – from the viewpoint of economic logic and policy-making. These two variables are related, on the one hand, to the efficacy of the economic secrots’ decisions and on the other, to the economic growth, development, and welfare. The purpose of the present research is to investigate the impressibility of wages from the labor productivity in Iran during the period from 1978 to 2012. For the theoretical analysis of the subject, Johansen - Juselius method has been used. The results obtained from the research indicate that the impact of the variable coefficients accorded with the theoretical foundations and were statistically significant. The results show that the increase in each variable – average productivity of labor, minimum wage, educational level of the labor force, and the rate of labor force employment – causes the increase in average wage. Also, the results of vector error correction model indicate that in each period, 0.79 of short run imbalances are adjusted to achieve long run balance.
    Keywords: wage, Labor force productivity, Education level of labor force, Employment rate
  • Pages 83-110
    This article studied the relationship between the quality of work life and middle managers’ performance. The statistical population included 180 middle managers, and Morgan table was used to select the research sample through stratified sampling technique. The sample size was 123, including 113 men and 10 women. Two questionnaires (quality of work life questionnaire with 29 questions and organizational performance questionnaire with 21 questions) whith high validity and reliability were used for data collection. The research is of descriptive – correlational type. The Pearson correlation coefficient revealed a significant correlation between all the work life quality variables and the middle managers’ performance. The Friedman test ranked the 6 variables of the quality of work life as follows: the work space and work design, participation in decision making, democracy in organization, training and education opportunities, salary and benefits, medical and welfare services. The results obtained from Kolmogorov – Smirnov test showed a normal distribution for the population. Finally, the results indicated that 20 percent of the middle managers’ performance is due to the work life quality components.
    Keywords: Quality of Work life, Middle manager's performance, Iran National Gas Company
  • Pages 111-130
    Improvement of the quality of work factor, acquisition of new skills, and identification of other factors help the organization to make efforts to upgrade itself. The present study aims to identify the most effective factors on improving organizational productivity. The research is a survey regarding its method and applied from the viewpoint of its objective. For data collection a questionnaire was used. The validity of the questionnaire was confirmed by obtaining the approval of ten experts and its reliability was measured through the use of Cronbach’s alpha. The data were analyzed by DEMATEL modal, which turned the relationship between cause and effect criteria into an intelligent structure for the system. The purpose of the model was ranking and identifying the indices effective on the productivity of the student welfare fund of the Ministry of Health and Medical Education. The results of the research indicate that the social- psychological factors have a significant effect on the productivity of the organization.
    Keywords: Decision-making, Productivity, Ranking, DEMATEL Model
  • Pages 131-150
    One of the important items within the sixth development plan is the insurance industry, an industry that can be effective in the establishment and stabilization of resistive economy in the case it moves within the path of development and perfection. Assessment of the efficacy is among the main elements of productivity cycle and functions as a system controlling the other elements of the cycle. In this research, in order to assess the efficacy of private and public insurance companies, a comprehensive model with high accuracy was designed using data envelopment analysis. Due to considering “time” as the determining factor, the mentioned model is referred to as dynamic model of Data Window Analysis. In this research, by using the literature and expert opinion in research centers, the evaluation criteria were obtained and then using data window analysis during the period from 1385 to 1391, the efficiency of each unit was determined and finally, the units were ranked. Based on the conducted studies, three factors were considered as input, namely, total number of the employees, total number of the branches, and the sum of the assets; and five factors, namely, compensated losses, number of issued insurance cards, number of compensated losses, insurance income generated, and net profit and loss were considered as the model outputs. The findings show that Mellat Insurance Incorporation has perfect efficacy in all the studied years in comparison with the companies.
    Keywords: Efficacy assessment, insurance industry, Data window analysis
  • Pages 151-172
    The present research aims to assess the level (score and grade) of the components of technology in three industries-i.e., petroleum, manufacturing, and mining – by applying the ESCAP Technology Atlas model. In order to determine and calculate technology contribution coefficient (TCC) and its power factor (Bi), the researchers have used AHP pairwise comparison method with the components that affect technology. Finally, t-test has been used to determine the significance in the scores obtained from the studied industries, and analysis of variance has been applied to examine the significant difference in the scores observed in the three industries. In the final stage, the proposed model has been compiled and designed in two phases: a) assessing, determining, and calculating the score; b ) presenting strategies to improve the development of technology. To answer the question whether the implementation and application of this model will result in the improvement of technology, the model has been evaluated through the use of simulation method and dynamic systems, and its validity and reliability has been confirmed.
    Keywords: Technological capability, Technology contribution coefficient, Pairwise comparison (hierarchy method), Improvement model
  • Pages 173-194
    Performance is one of the issues that the organizations encounter. In this regard, improvement of the performance of the organization is always one of the main concerns of administrators of organizations. In this research, we have selected the individual and organizational factors from among the elements which affect the performance. For this purpose, the models which have been used include the model of constructional dimensions of Richard L. Daft as well as Herseyand Goldsmith’s ACHIEVE model. Regarding the importance of the supervising role of the accountants in controlling the expenses and keeping the state properties, in this research we are going to analyze the effect of individual and organizational factors on the job performance of the accountants in the state organizations of West Azerbaijan Province. Our statistical population includes the accountants and the employees of the financial control departments in provincial offices of West Azerbaijan and also the auditors of the Court of Audit, totalling 120 people. The sample size is92 based on Morgan table. Since this research is of correlational type, we used Spearman test to examine the hypotheses. The results showed that each of the individual and organizational factors has a positive effect on the performance of the accountants; this means that the performance of the accountants is mostly affected by individual and organizational factors.
    Keywords: individual factors, Organizational factors, performance, Accountant, Governmental offices
  • Pages 195-212
    The aim of the present study is to present a model for promoting creativity and organizational learning through using the key indicators of knowledge management success in the automotive and propulsion industries of East Azerbaijan Province. The study is an applied research in terms of the nature of the problem and the research objective. The data collection was performed using a standard questionnaire. The statistical population consisted of the managers of East Azerbaijan Automative and Propulsion Industries, tolalling 500 units.The research sample was 217 based on Morgan’s Table. In order to analyze and evaluate the normality of the data, one-dimentional Kolmogorov – Smirnov test was used, and to test the hypotheses, the researcher used structural equation modeling. The results of the regression model showed that the critical factors of Knowledge management success affect the increase in organizational innovation in East Azerbaijan Automative and Propulsion Industries; thus, the first main hypothesis is confirmed. Also, the results showed that the key factors of knowladge management success have a significant positive effect on the increase in organizational learning in East Azerbaijan Automative and Propulsion Industries; therefor, the second main hypothesis is confirmed. The results of the subsidiary hypotheses have also been presented at length.
    Keywords: Key indicators of knowledge management success, Organizational Innovation, organizational learning