فهرست مطالب

مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت
سال دوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم مصراوغلی *، محمدعلی نظری، غلامرضا گلمحمدنژاد صفحات 1-14
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی دقت برآورد زمان درکودکان درمقایسه با نوجوانان با توجه به نوع تکلیف (منفرد در مقایسه با دوگانه) صورت گرفته است.
    روش
    به این منظور 134 نفرازدانش آموزان مدارس تبریز به صورت خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش آزمونهای رایانه ای جهت اندازه گیری دقت برآورد زمان بود. داده ها به کمک SPSS 16 و با استفاده از شاخص های آمار توصیفی، آزمونهای t وابسته، آزمونهای tمستقل وتحلیل واریانس چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که: 1- هر دو گروه کودکان ونوجوانان زمان را کمتر ازمورد انتظار برآورد کردند ، 2- دقت برآورد زمان در کودکان، هم در تکلیف منفرد وهم در تکلیف دوگانه، کمتر ازنوجوانان بود.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که حساسیت به زمان با افزایش سن زیاد می شود.
    کلیدواژگان: برآورد زمان، نوع تکلیف (منفرد در مقایسه با دوگانه)، سن
  • اصغر علیزاده *، الناز یوسفی، محمود فرورشی، مسعود ذوقی صفحات 15-29
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر پیش بینی نشانه های افسردگی بر اساس انعطاف پذیری شناختی، نشخوار فکری و ذهن آگاهی در دانشجویان بود.
    روش
    طرح پژوهش حاضر از نوع توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی تبریز مشغول به تحصیل در سال 94-1393 بود که از بین آنها 180 نفر به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. آزمودنی ها، پرسش نامه های انعطاف پذیری شناختی (CFI)، افسردگی بک 2 (BDI-II)، نشخوار فکری (RRS) و پرسش نامه ی ذهن آگاهی فرایبورگ را تکمیل نمودند. برای تحلیل داده ها از تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین انعطاف پذیری شناختی و خرده مقیاس های آن با افسردگی همبستگی منفی و معنی دار (001/0 >P) و بین نشخوار فکری با افسردگی همبستگی مثبت و معنی دار وجود دارد (001/0 >P). رابطه بین ذهن آگاهی با افسردگی منفی و معنی دار بود (001/0 >P). نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که این متغیرها در مجموع 57 درصد افسردگی را تبیین می کنند.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاضر تلویحات درمانی مبنی بر آموزش انعطاف پذیری شناختی از طریق درمان شناختی رفتاری و همچنین، آموزش ذهن آگاهی بر کاهش نشخوار و نشانه های افسردگی دارد.
    کلیدواژگان: انعطاف پذیری شناختی، نشخوار فکری، ذهن آگاهی، افسردگی
  • سعید صادقی بروجردی، جمیل ناوخاصی *، علی اکبر حسین نژاد، زهرا شهسواری صفحات 30-41
    مقدمه
    بی شک توانمندی ها و شایستگی های اجتماعی و هیجانی از عامل های تعیین کننده و تاثیرگذار بر کیفیت روابط اجتماعی و موفقیت در حوزه های گوناگون زندگی و حرفه ای به شمار می روند.
    هدف
    هدف از این پژوهش بررسی ارتباط بین هوش هیجانی و جهت گیری ورزشی مردان برتر رشته های برخوردی بود.
    روش
    روش پژوهش توصیفی همبستگی و جامعه آماری آن را کلیه ورزشکاران مرد برتر رشته های برخوردی (هندبال، کونگ فو، کاراته، فوتسال، و بسکتبال) استان کردستان تشکیل می دادند. که به صورت تمام شمار تعداد 100 نفر در این پژوهش شرکت کردند. روش های آماری شامل آزمون های فریدمن، همبستگی پیرسون و مدل سازی معادلات ساختاری بود.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که خود تنظیمی و تمایل به پیروزی به ترتیب انتخاب غالب ورزشکاران در بین مولفه های هوش هیجانی و جهت گیری ورزشی است. بین هوش هیجانی و جهت گیری ورزشی، رابطه مستقیم و معناداری وجود داشت، همچنین هوش هیجانی، قابلیت پیش بینی جهت گیری ورزشی را دارد.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های این پژوهش، هوش هیجانی از جمله مهم-ترین عوامل تعیین کننده جهت گیری ورزشی به شمار می رود و نشان می دهد که افزایش قابلیت جهت گیری در محیط های ورزشی، تابع توان بالای ورزشکاران در داشتن هوش هیجانی است
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، جهت گیری ورزشی، ورزشکار برتر، رشته های برخوردی
  • راحله سبوحی *، مریم سادات فاتحی زاده، سید احمد احمدی، عذرا اعتمادی صفحات 42-53
    هدف از اجرای این پژوهش بررسی تاثیر مشاوره مبتنی بر رویکرد پذیرش و تعهد بر کیفیت زندگی زنان مراجعه کننده به فرهنگسراهای شهر اصفهان بود.این پژوهش به روش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون -پس آزمون با گروه کنترل در سال 93 اجرا شده است. جامعه آماری، شامل کلیه زنان مراجعه کننده به فرهنگسراهای شهر اصفهان بود. نمونه در این پژوهش 30 نفر از بانوان متاهل بودند و به روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه ی خلاصه ی شده ی کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت بود. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق روش آماری تحلیل کوواریانس انجام شد. نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان داد که مشاوره مبتنی پذیرش و تعهد، کیفیت زندگی زنان متاهل و ابعاد آن شامل (بهداشت و سلامت جسمانی و بعد روانشناختی)گروه آزمایش را نسبت به گروه گواه در مرحله پس آزمون افزایش داده است.. ((001/0=p، 547/17=F).
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد(ACT)، کیفیت زندگی
  • فایق یوسفی *، بیتا خاصی، پروانه تیموری، نمامعلی آزادی صفحات 54-63
    هدف
    یکی از تاثیرگذارترین هیجان های فطری خشم است که بر سلامت جسمی و روحی فرد تاثیر می گذارد. پژوهش ها نشان داده اند که خشم مزمن و مستمر و شیوه های بیان و کنترل آن بر سیر اختلال های خلقی و اضطرابی و نیز درمان آن ها تاثیر منفی به جا می گذارد. هدف این مطالعه تعیین میزان بروز و کنترل خشم در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کردستان بود.
    روش
    این مطالعه از نوع توصیفی می باشد. جامعه آماری شامل 410 نفر (207 پسر و 203 دختر) بودکه با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای طبقه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه خشم صفت- حالت اسپیلبرگر2 بود. داده ها با استفاده از نرم افزارSpss18 وآزمونMann-whitney Ucorrelation، وآمار توصیفی، مورد تجزیه و تحلیل صورت گرفت.
    یافته ها
    خشم درونی و کنترل خشم به ترتیب با میانگین 29/3±43/17 و 62/4±01/22 بالاترین میانگین ها را به خود اختصاص داده بودند.
    نتیجه گیری
    ارتباط معناداری بین بروز خشم و جنسیت یافت نشد، اما کنترل خشم درونی و بیرونی با جنسیت رابطه معنا داری دارد
    کلیدواژگان: بروز خشم، کنترل خشم، دانشجویان
  • منیره جهان بین، منصور ایراندوست*، بهرام کندایی، مژده زارعی صفحات 64-80
    مقدمه

    رفتار شهروندی از جمله مفاهیم نوین مدیریتی است که تاثیرات فردی و سازمانی متعدد دارد شناخت وضعیت این نوع رفتار و راهکارهای توسعه آن در بهبود فعالیت های سازمانی نقش مهمی ایفا می کند و به رفتارهای داوطلبانه و اختیاری که بخشی از وظایف رسمی فرد نیستند ولی با این وجود توسط ایشان انجام و باعث بهبود موثر وظایف می شود، اطلاق می گردد.

    هدف

    هدف اصلی تحقیق تعیین رابطه بین عدالت سازمانی و شخصیت کارکنان با رفتار شهروندی سازمانی در دانشگاه علوم پزشکی کردستان بوده است.

    روش

    نوع مطالعه این پژوهش توصیفی تحلیلی است که جهت انتخاب نمونه های آماری از روش طبقه بندی تصادفی استفاده شده است و جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه استاندارد پادساکف (1990) به استناد مدل ارگان جهت سنجش رفتار شهروندی در قالب 5 بعد و پرسشنامه استاندارد نیهوف مورمن (1993) جهت سنجش عدالت با 3 بعد و پرسشنامه استاندارد کاستا و مک کری (2003) استفاده شده است. تعداد نمونه ها 167 نفر بوده است .

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد که بین عدالت توزیعی با رفتار شهروندی سازمانی رابطه معنی دار وجود نداشته است، ولی بین عدالت رویه ای با رفتار شهروندی سازمانی رابطه معنی دار وجود داشته است. همچنین بین روان رنجوری با رفتار شهروندی سازمانی رابطه معنی دار وجود نداشته است ولی بین پذیرش تجربه با رفتار شهروندی سازمانی ارتباط معنی دار وجود داشته است

    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، شخصیت، رفتار شهروندی، عدالت رویه ای، پذیرش تجربه، دانشگاه علوم پزشکی
  • حسین زارع، پرستو عباسپور *، فایق یوسفی صفحات 81-93
    مقدمه
    زنان نابارور به دلیل شرایط بیماری خود و استرس های وارد شده به آنان، در معرض مشکلات بسیاری از جمله اختلال در کارکرد خانواده و تنظیم شناختی هیجان هستند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مهارت حل مساله و بازسازی شناختی بر راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و کارکرد خانواده در زنان نابارور انجام گرفت.
    روش ها
    روش پژوهش در این تحقیق، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و با گروه گواه بود. جامعه مطالعه شامل تمام زنان نابارور شهر کرمانشاه در سال 1393 بودند. که از بین آن ها 49 نفر به صورت تصادفی در سه گروه (دو گروه مداخله و یک گروه کنترل) قرار گرفتند. هر گروه مداخله در 10 جلسه گروهی آموزش های لازم را دریافت کردند ولی گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از نرم افزار spss22 و آزمون t زوجی و آزمون کوواریانس (ANCOVA) تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کوواریانس (ANCOVA) نشان داد که هم در متغیر تنظیم شناختی هیجان (43/19=F، 001/0>p) و هم در متغیر کارکردهای خانواده (51/26=F، 001/0>p) تفاوت معناداری میان سه گروه وجود دارد. نتایج تحلیل تعقیبی بونفرنی نیز نشان داد که گروه بازسازی شناختی هم نسبت به گروه حل مسئله و هم نسبت به گروه کنترل افزایش بیشتری را در تنظیم شناختی هیجان سبب شده است و گروه حل مسئله نیز در مقایسه با گروه بازسازی شناختی و گروه کنترل سبب بهبود بیشتر کارکرد خانواده شده است.
    بحث و نتیجه گیری
    باتوجه به تاثیرگذاری مثبت و معنادار دو رویکرد حل مساله و بازسازی شناختی بر کارکرد خانواده و تنظیم شناختی هیجان، درمانگران خانواده می توانند از این دو رویکرد در رفع مشکلات زنان نابارور استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: زنان نابارور، کارکرد خانواده، تنظیم شناختی هیجان، حل مساله، بازسازی شناختی
|
  • Maryam Messroghli *, Mohammad Ali Nazari, Golamreza Golmohammadnejad Pages 1-14
    Purpose
    The aim of this study was to investigate the accuracy of time estimation in children in comparison to adolescents according to task (mono versus dual task).
    Methodology
    For this purpose, 134 students in Tabriz were selected by Multi-stage cluster sampling. In this study, computerized test were used for collecting data to measure the accuracy of time estimation. The gathered data were analyzed by SPSS 16 software. Descriptive statistics, paired t-test, independent t-test and multivariate analysis of variance (MANOVA) were applied to analysis of data.
    Findings: The findings of this study were following: 1) under-estimation of time was observed in both groups (children and adolescents). 2). The Accuracy of time estimation in children, were less than adolescents, in both mono-and dual task.
    Conclusion and
    Discussion
    the results of the present research show that sensitivity to time increases with increased age.
    Keywords: Time estimation, Task (mono versus dual), Age
  • Asghar Alizadeh *, Elnaz Yousefi, Mahmood Farvareshi, Masoud Zoghi Pages 15-29
    Introduction
    This study aimed to predict symptoms of depression based on cognitive flexibility, rumination and mindfulness of students.
    Method
    This design of current study was of descriptive correlational type. The study population consisted of all students enrolled in 2014-2015 school year in Tabriz Azad University, among which 180 were selected by random cluster sampling. Subjects completed cognitive flexibility Inventory (CFI), the Beck Depression Inventory 2 (BDI-II), rumination (RRS) and the Freiburg Mindfulness Inventory. Multiple regression analysis was used to analyze the data.
    Results
    The results showed that there is a significant negative correlation between cognitive flexibility and its subsets with depression (P
    Discussion
    The results of this study have therapeutic implications based on Cognitive Flexibility Training through cognitive behavioral therapy, as well as Mindfulness Training, on rumination reduction and depression symptoms.
    Keywords: Cognitive flexibility, Rumination, Mindfulness, Depression
  • Saeed Sadeghi Boroujerdi, Jamil Navkhasi *, Ali Akbar Hossian Nejad, Zahra Shasavari Pages 30-41
    Introduction
    Undoubtedly, social and emotional abilities and competencies are the determinants factors and impact on the quality of social relationships and success in various spheres of life and career.
    Objective
    This research investigates the relationship between emotional intelligence and sport orientation of male athletes of confrontational sports.
    Materials And Methods
    The research methodology is measurement descriptive. Statistical population include all the higher male athletes of confrontational sports (Handball, Kungfo, Karate, Footstall, and Basketball) of Kurdistan province.in this regard, 100 cases participated. Statistical methods include Freedman tests, Pierson coefficient and sampling structural equation modeling.
    Results
    The result showed self-regulation and wining interest, frequent choice of these athlete emotional intelligence and sport orientation components, respectively. Clearly, there is direct/positive significant relationship between emotional intelligence and sport orientation. Also, emotional intelligence can predicts sport orientation.
    Conclusion
    Based on the findings in this research emotional intelligence one of the most important determinants of sports orientation and the results show that increasing the ability of orientation of the sports setting and the emotional intelligence
    Keywords: Emotional Intelligence, Sport Orientation, Higher Athlete, Confrontational Fields
  • Raheleh Sobouhi *, Maryam Alsadat Fatehizade, Seyed Ahmad Ahmadi, Ozra Etemadi Pages 42-53
    The purpose of this study was to investigate the effect of counseling-based acceptance and commitment (ACT) on the quality of life of women referred to the cultural centers of the city. This study was a quasi-experimental design with pretest - post test control group in 93 is executed. The target population included all patients referred to the cultural centers of the city. The sample in this study, 30 women were married and sampling recruited and randomly assigned to experimental and control groups were replaced. This questionnaire was summarized by the World Health Organization Quality of Life. Data analysis was performed using analysis of covariance. Test and post-test than the control group increased. (001/0 = p, 547/17 = F).
  • Fayegh Yousefi *, Bita Khasi, Parvaneh Taymoori, Namamali Azadi Pages 54-63
    Objective
    One of the most influential natural emotions of anger that affects a person's physical and mental health. Studies have shown that chronic anger and continuous modes of expression and its control over the course of mood and anxiety disorders , as well as the negative impact of leaving. The aims of this study was determine levelincidence and control anger courses at Kurdistan University of Sciences.
    Methods
    This study is descriptive. The study population included 410 students ( 207 males and 203 females) who were selected by multistage random sampling. Spielberger state-trait anger questionnaire 2. Software and test data Spss18, Mann-whitney U,correlation, descriptive statistics , were analyzed.
    Results
    anger and anger control , respectively, with an average of 17/43±3/29and22/01±4/62 highest averages were assigned to.
    Conclusion
    There was no significant relationship between gender and anger , but anger control internal and external gender relations are significant.
    Keywords: incidence anger, control anger, Students
  • M. Jahanbin, M. Irandoost*, B. Kandaie, M. Zareai Pages 64-80
    Introduction

    Citizenship behavior is a new implication in management which has various individual and organizational impacts. Identification of this behavior and its development solutions play a significant role in improving organizational activities. It is referred to as voluntary and optional behaviors not included in official tasks but performed by the staff leading to effective improvement of duties.

    Objective

    the main aim of this study is to define relationship between organizational justice and staff’s behavior with organizational citizenship behavior at Kurdistan Medical Science University.

    Method

    In this study, methodology was analytical-description. To choose the statistical sample we used random classification with and to collect the data we used Padsakof standard questionnaire based on Organ model to evaluate the citizenship behavior according to five dimensions and Niehoof and Morman standard questionnaire to measure justice by three dimensions, and Casta and McCray standard questionnaire to evaluate the personality by five dimensions. In total, 167 questionnaires were collected.

    Results

    Results of this study indicated that there is not a significant relationship between distributional justice and organizational citizenship behavior (p=0.255). While there is a significant relationship between procedural justice and organizational citizenship behavior (p

    Keywords: Organizational justice, Personality, Citizenship Behavior, Procedural justice, Adoption, Experience
  • Hosain Zare, Parastoo Baspour *, Fayegh Yousefi Pages 81-93
    Introduction
    Infertile women encounter with many problems such as family dysfunction and cognitive emotion regulation because of their illness and stress involved them. The present study aimed to evaluate the effectiveness of problem-solving skills training and cognitive restructuring on cognitive emotion regulation strategies and family functioning in infertile women.
    Methods
    This study is quasi-experimental with pre-test, post-test and control group. All infertile women of Kermanshah in 1393 participate in this study. 49 subjects randomly assigned to three groups (two experimental groups and one control group). The intervention group received 10 sessions training but the control group did not receive any intervention. Software spss22 and paired t-test and analysis of covariance (ANCOVA) was used to analyze data.
    Results
    Analysis of covariance (ANCOVA) shows that there is significant difference in two variables cognitive emotion regulation (F= 43/19, 001/0> p) and the family functioning (F = 51/26, 001/0> p). Results from Analysis of Bonferni shows that cognitive restructuring group has more growth in cognitive emotion regulation compared with problem solving and control groups, also problem solving group has more growth in family functioning compared with cognitive restructuring and control groups.
    Discussion
    As regards problem solving training and Cognitive restructuring have effective roles on family functioning and cognitive emotion regulation strategies therefore therapists can applied these trainings to resolve problems in infertile women.
    Keywords: Infertile women, Family functioning, Cognitive emotion regulation, Problem solving, Cognitive restructuring