فهرست مطالب

مدیریت بهره وری - پیاپی 19 (زمستان 1390)

نشریه مدیریت بهره وری
پیاپی 19 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/18
  • تعداد عناوین: 9
|
  • دکتر هوشنگ تقی زاده، محمدصادق زینلی کرمانی صفحات 7-32
    هدف از این تحقیق توسعه یک مدل از شبکه های عصبی مصنوعی برای شناسایی ارتباط بین سرمایه اجتماعی و رضایت مشتری است. بدین منظور، ضمن مرور ادبیات و مفاهیم موجود در زمینه سرمایه اجتماعی و رضایت مشتری، عوامل موثر مورد مطالعه قرار گرفت. تحقیق حاضر بر پایه دو مجموعه داده متفاوت استوار است. اولین مجموعه داده ها از پاسخگویی 100 مدیر از شرکت هایی که در زمینه قطعه سازی خودرو در آذربایجان شرقی فعالیت می کنند، جمع آوری شده است. حجم این نمونه با استفاده از جدول بارتلت بدست آمده است. برای گردآوری داده های سرمایه اجتماعی و ابعادش از پرسشنامه استفاده شده است. دومین مجموعه داده‍ا از پاسخ مشتریان به پرسشنامه هایی که با طیف 5 نقطه ای لیکرت (کاملا موافق،…، کاملا مخالف) طراحی شده اند، جمع آوری گردید. روش تحقیق از نوع همبستگی است. از ضریب همبستگی اسپیرمن و شبکه های عصبی مصنوعی برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است. شبکه های عصبی چند لایه، با تابع آموزشی تانژانت هایپربولیک، آموزش داده شده با الگوریتم پیش خور برای ساخت مدل شناسایی بکار گرفته شده اند. آزمون سوالات نشان داد که رابطه معنی داری بین سرمایه اجتماعی و رضایت مشتری وجود دارد.
    کلیدواژگان: شبکه های عصبی مصنوعی، سرمایه اجتماعی، رضایت مشتری
  • دکتر کریم حمدی، سمیه مرادی دولاما صفحات 33-50
    این مقاله به بررسی رابطه بین رفتار شهروندی سازمانی و تعهد سازمانی میان کارکنان شرکت فرد آذربایجان ارومیه می پردازد. رفتار شهروندی سازمانی شامل هفت طبقه کلی: جوانمردی، رفتارهای کمکی (ایثار، صلح، امید و روحیه دادن، احترام) ، شرافت شهروندی، وجدان،اطاعت، وفاداری و خودرشدی می باشد. تعهد سازمانی نیز شامل سه بعد عاطفی، هنجاری و مداوم می باشد. این تحقیق از لحاظ هدف از نوع تحقیق کاربردی بوده اما به لحاظ روش انجام کار از نوع تحقیق همبستگی است. اطلاعات و داده های مورد نیاز تحقیق از طریق پرسشنامه های توزیع شده رفتار شهروندی سازمانی و تعهد سازمانی بدست آمده است، در تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تی و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شده است. عملیات آماری آن با استفاده از نرم افزار آماری SPSS19 انجام شده است. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که بین رفتار شهروندی سازمانی و تعهد سازمانی رابطه معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، تعهد سازمانی، تعهد عاطفی، تعهد هنجاری، تعهد مداوم
  • دکتر سلیمان ایران زاده، داود نوروزی، صادق بابایی هروی صفحات 51-76
    صنایع کوچک و متوسط [1] (SMEها) امروزه به عنوان قلب تپنده اقتصاد و بازوی توانای صادرات در کشورهای مختلف محسوب می شود. به همین دلیل این صنایع از اهمیت بسیاری برخوردار می باشد که در صورت شکوفایی و توسعه آن شاهد افزایش صادرات غیر نفتی و رفاه عمومی جامعه خواهیم بود. تحقیق حاضر تلاشی در جهت مطالعه فرهنگ سازمانی غالب و تاثیرگذار در صنایع کوچک و متوسط و بررسی تفاوت بین شاخص های فرهنگ سازمانی در این صنایع می باشد. جامعه آماری این تحقیق کلیه مدیران صنایع کوچک و متوسط است که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده، نمونه گیری بعمل آمده است. در این تحقیق به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده شده است که روایی و پایایی آن نیز از طریق بررسی های مقدماتی، نظر کارشناسان و اساتید تائید شده است. پس از جمع آوری اطلاعات، با استفاده از نرم افزار SPSS میانگین نمره صنایع کوچک و متوسط در هر یک از شاخص های فرهنگ سازمانی محاسبه شده است. با استفاده از آزمون t به بررسی تفاوت بین نمره فرهنگ سازمانی صنایع کوچک و متوسط پرداخته شده است. در پایان به بررسی ارتباط بین ابعاد فرهنگ سازمانی در صنایع کوچک و متوسط پرداخته شده است.
    [1] - (Small and Medium Enterprises (SMEs
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، رشد اقتصادی، توسعه اقتصادی، صنایع کوچک و متوسط
  • عبدالناصر شجاعی، تورج بیگی، دکتر محمدحسن فطرس صفحات 77-106
    دارایی های نامشهود بیانگر تمام دارایی هایی هستند که در ترازنامه منعکس نمی شوند، اما منبعی برای خلق ارزش محسوب شده که منجر به مزیت رقابتی پایدار می شوند. در اقتصاد نوین، سرمایه فکری تحت عنوان دارایی های نامشهود توصیف شده است که می توان آن را به عنوان منبعی برای مزیت رقابتی پایدار به کار گرفت تا جایی که سازمانهای پیشرو در اقتصاد مدرن آنهایی هستند که با اتکاء به سرمایه فکری به خلق ارزش می پردازند. از طرف دیگر دانشگاه ها نیز این قاعده مستثنی نیستند و افزایش عملکرد دانشگاه ها یکی از اصلی ترین اهداف هر کشور در جهت نیل به رشد و توسعه ی پایدار می باشد. در این مطالعه سعی بر آن است که با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی فازی به رتبه بندی اثرگذاری هریک از اجزای سرمایه فکری بر عملکرد دانشگاه پرداخته شود. در گام اول پرسشنامه ای مشتمل بر 7 جدول توسط 9 نفر از مدیران موفق و پژوهشگران برتر دانشگاه تنظیم شد و بر اساس روش چانگ تحلیل سلسله مراتبی فازی صورت گرفت. نتایج رتبه بندی فازی بیانگر آن است که درجه اثرگذاری اجزای سرمایه فکری بر عملکرد سازمانی به ترتیب از کانال اعضای هیات علمی (تعداد و رتبه اساتید) ، ارتباط با بازار و صنعت، زیرساختهای IT، ارتباط با دولت، کارکنان و زیر ساختهای فیزیکی می باشد.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، تحلیل سلسله مراتبی فازی، عملکرد، دانشگاه
  • دکتر محسن گل پرور، زهرا واثقی، زهرا جوادیان صفحات 107-126
    این پژوهش با هدف بررسی مدل ساختاری بین رهبری سوء استفاده گرانه، گرانباری نقش، فرسودگی و بیگانگی شغلی به مرحله اجرا درآمد. برای بررسی این مدل، از کارکنان مرد یک کارخانه، 168 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده پرسشنامه فرسودگی هیجانی (مسلش و جکسون،1981) ، پرسشنامه رهبری سوء استفاده گرانه (تپر،2000) ، پرسشنامه گرانباری نقش (راد و همکاران،2008) و پرسشنامه بیگانگی شغلی (کورمن و همکاران ،1981) بودند. داده های حاصل از پرسشنامه های پژوهش با استفاده از مدل سازی معادله ساختاری (SEM) مورد تحلیل قرار گرفت. بر اساس مدل ساختاری بدست آمده، طی یک سلسله روابط چندسطحی رهبری سوء استفاده گرانه با گرانباری نقش، سپس گرانباری نقش با فرسودگی هیجانی و در پایان فرسودگی هیجانی با بیگانگی شغلی دارای رابطه معنادار (01/0P<) هستند. یک رابطه مستقیم نیز در مدل نهایی بین رهبری سوء استفاده گرانه با بیگانگی شغلی بدست آمد.
    کلیدواژگان: بیگانگی شغلی، سرپرستی سوء استفاده گرانه، گرانباری نقش، فرسودگی هیجانی
  • دکتر شهرام میرزایی دریانی، فرزاد ستاری، بهمن شارقی صفحات 127-150
    در عصر دانائی محوری، ایجاد سازمان یادگیرنده به عنوان طرحی موثر در کسب مزیت رقابتی پایدار، رویکرد نوینی است که در منابع مدیریتی به فراوانی از آن یاد می گردد. در این سازمان به دو عنصر بسیار تاثیرگذار در تعالی آن یعنی انسان و دانش اهمیت بیشتری داده می شود. بر این اساس مهمترین رویداد، بروز فرآیند یادگیری سازمانی است. فرایندی که دانش افراد، توسعه آنان و سازمان را جهت دهی می نماید و سازمان را به سیستمی بالنده و پویا تبدیل می سازد. در این میان شناخت ابزارهای سنجش وضعیت یادگیری سازمانی و آگاهی از میزان یادگیرنده بودن سازمان، ضرورت می یابند تا بکار گرفته شوند. پیامد این اقدام، تدابیر لازم برای ایجاد یا توسعه یادگیری سازمانی خواهد بود. در پژوهش حاضر با هدف ارائه الگوی سازمان یادگیرنده، از پرسش نامه آرمسترانگ و فالی برای اندازه گیری فرایند یادگیری سازمانی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل استفاده شده است. فرضیه ها در انطباق با چهار مولفه اساسی پرسش نامه طراحی شده اند. تحلیل آماری فرضیه ها مبتنی بر آزمون های استنباطی کای دو یک بعدی، دوجمله ای و فریدمن نشان می دهند که این دانشگاه روند تبدیل به سازمان یادگیرنده را آغاز نموده است اما در بعد تبدیل یادگیری به عمل با موانعی قابل ملاحظه روبرو بوده است. بخش عمده پیشنهادها، ارائه راهکارهایی برای تبدیل آموخته ها به عمل یعنی کاربرد دادن به یادگیری بوده است.
    کلیدواژگان: یادگیری سازمانی، اندازه گیری یادگیری سازمانی، مدیریت یادگیری سازمانی، سازمان یادگیرنده
  • دکتر فرهاد نژاد ایرانی، دکتر ناصر پورصادق، نسرین شیخ بگلو صفحات 151-178
    هدف عمده پژوهش حاضر بررسی و سنجش میزان متعالی بودن جو سازمانی و رابطه آن با یاگیری سازمانی در سازمان های دولتی استان آذربایجان غربی می باشد. در تحقیق حاضر از نظریه دانیل گولمن به عنوان مبنای مطالعاتی و چارچوب نظری جو سازمانی واز نظریه جورج هوبر به عنوان مبنای مطالعاتی یادگیری سازمانی استفاده شده است. فرضیه های تحقیق شامل یک فرضیه اصلی و 6 فرضیه فرعی می باشد. روش تحقیق در این پژوهش از نظر ماهیت و روش از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه مورد پژوهش شامل کلیه کارکنان سازمانهای دولتی استان آذربایجان غربی که بر اساس آمار اخذ شده از سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان برابر با 51058 نفر می باشد که از بین آنها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، تعداد 380 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شد. ابزار اندازه گیری مورد استفاده دو پرسشنامه محقق ساخته می باشد که قبلا روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفته است. برای تحلیل آماری اطلاعات جمع آوری شده از نرم افزار کامپیوتری SPSS ، آزمون های آماری پیرسون و رگرسیون چند متغیره استفاده گردیده است. با توجه به تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها، همه فرضیه های تحقیق، مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: جو سازمانی، فرهنگ سازمانی، یادگیری سازمانی، سازمان های دولتی
  • موانع پذیرش تجارت الکترونیکی در صنعت صادرات خشکبار / مطالعه موردی: استان آذربایجان شرقی
    دکتر محمد محمودی میمند، علی قربانی، محمد بخت آزمای بناب صفحات 179-210
    با نگاهی اجمالی به میزان پیشرفت تجارت الکترونیکی در شرکتهای تولیدی-صادراتی خشکبار در ایران مشخص می شود تنها 8/26درصد از شرکتهای صادراتی خشکبار که در اتحادیه صادرکنندگان خشکبار ایران فعال می باشند، دارای وب سایت اختصاصی هستند که از این تعداد نیز تنها 03/1 آنها آماده قیمت گذاری (در حال بارگذاری) در وب سایت خود می باشد. این نشان می دهد صنعت صادرات خشکبار از عقب افتاده ترین صنایع در زمینه پیاده سازی تجارت الکترونیکی در ایران است که ریشه یابی عوامل این امر از ضروریات می باشد. تحقیق حاضر با هدف بررسی موانع پذیرش تجارت الکترونیکی در شرکتهای صادراتی خشکبار ایران و ارائه راهکارهای رفع آن انجام شده است. بدین منظور با مرور ادبیات تحقیق، مهم ترین موانع پذیرش تجارت الکترونیکی شناسایی گردیده و در قالب مدل سه شاخگی در سه شاخه ی موانع ساختاری، محتوایی و زمینه ای به عنوان سه فرضیه تحقیق دسته بندی شده شدند. پس از پخش و جمع آوری پرسشنامه در بین 61 شرکت تولیدی- صادراتی خشکبار آذربایجانشرقی که به طور تصادفی انتخاب شده بودند و تجزیه و تحلیل داده ها؛ هر سه دسته موانع مورد تایید قرار گرفتند و به عنوان با اهمیت ترین عامل، موانع ساختاری موجب عدم پذیرش تجارت الکترونیکی در شرکتهای تولیدی-صادراتی خشکبار شناخته شد. همچنین رتبه بندی کلی موانع نشان می دهد عوامل عدم اعتماد خریداران، کمبود افراد کارشناس، ابهام در قوانین و نبود جایگزینهای سیستم پرداخت به ترتیب چهار مانع اصلی عدم پذیرش تجارت الکترونیکی در این شرکت ها به شمار می روند. دولت و سازمانهای تجاری مربوطه می توانند برای کمک به بخش خصوصی برای پیاده سازی تجارت الکترونیکی و از میان برداشتن موانع آن، به راهکارهای اشاره شده در این تحقیق توجه بیشتری نمایند.
    کلیدواژگان: مدل سه شاخگی، عوامل ساختاری، عوامل رفتاری، عوامل زمینه ای، صنعت خشکبار
  • شعله شاهین، دکتر سیروس فخیمی آذر صفحات 211-234
    هدف از این پژوهش بررسی رابطه بین زیر سیستم مدیریت دانش در سازمان یادگیرنده و هوش سازمانی و مولفه های آن در پتروشیمی تبریزاست. روش تحقیق حاضر از نوع توصیفی همبستگی بوده و نمونه های تحقیق شامل 172 نفر از کارکنان سطوح شغلی کارشناس و کارشناس ارشد پتروشیمی تبریز و به صورت تصادفی انتخاب شد. ابزار تحقیق شامل پرسشنامه مدیریت دانش مارکوارت با ضریب آلفای کرونباخ 901/0 و پرسشنامه هوش سازمانی آلبرخت با ضریب آلفای کرونباخ 968/0 و پرسشنامه ویژگی های جمعیت شناختی بوده است. نتایج پژوهش نشان داد که بر اساس ضریب همبستگی پیرسون علاوه بر وجود رابطه مثبت و معنادار بین زیرسیستم مدیریت دانش و هوش سازمانی (ضریب همبستگی 782/0و 01/0 p <، بین زیرسیستم مدیریت دانش و تمامی مولفه های هوش سازمانی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد) ضرایب همبستگی از 484/0 برای چشم انداز استراتژیک تا 727/0ب رای سرنوشت مشترک در سطح 01/0 p < معنادار بوده است در نهایت، نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که از بین مولفه های هوش سازمانی، سرنوشت مشترک، کاربرد دانش و اتحاد و توافق قادر به پیش بینی معنادار زیرسیستم مدیریت دانش در سازمان یادگیرنده هستند.
    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، زیرسیستم مدیریت دانش، هوش سازمانی
|
  • Pages 7-32
    The purpose of the present research was to develop a neural networks model to identify the relationship between social capital and customer satisfaction. For this purpose, the effective factors were investigated by reviewing the literature and the related concepts in social capital and customer satisfaction. The present research is based on information obtained from two different data sets. The first data set was built up from the responses of 100 managers of the companie's active in the field of automobile parts manufacturing industries in East Azarbaijan. This sample was chosen by Bartlett charts. For gathering information about SC and its dimensions, we used a questionnaire. The second data set resulted from the responses of customers to a questionnaire survey formulated according to five-point Likert scale items ranging from strongly disagree to strongly agree. The method of research is correlation. Spearman correlation coefficient and Artificial Neural Networks were used for data analysis. Multi-layer perceptron (MLP) neural networks with hyperbolic tangent function, trained by feed forward algorithm, were utilized to build the identification model. Testing the questions showed that there is a significant relation between social capital and customer satisfaction.
    Keywords: Artificial Neural Networks, Social Capital, Customer Satisfaction
  • Pages 33-50
    The main purpose of this study is to investigate organizational citizenship behavior and organizational commitment among the staff of Fard Azarbaijan Company in Uromia. The organizational citizenship behavior has 7 general levels as follows: ((Sportsmanship, Helping behavior (Altruism, Peacemaking, Cheerleading, Courtesy), Civic Virtue, Conscientiousness, Obedience, Loyalty and Self-Development)). The organizational commitment also includes affective commitment, normative commitment, and continuance commitment. This study is a practical research, but the method is of correlation type. The information and data were gathered by distributing questionnaires about organizational citizenship behaviors and organizational commitment. To analyze the data, we used T test and Pearson correlation coefficient. All the processes of data analysis were done with SPSS-19 software. The results of the research show that there is a meaningful relation between the organizational citizenship behaviors and organizational commitment.
    Keywords: organizational citizenship behavior, Continuance commitment Organizational citizenship behavior, organizational commitment, affective commitment, Normative Commitment, Continuance commitment
  • Pages 51-76
    Small and Medium Enterprises (SMEs) are nowadays considered as the beating heart of economy and the powerful arm of exports in different countries.That is why these enterprises are very important, and if they prosper and develop, there will be an increase in non-oil exports as well as in social welfare. The purpose of the present resarch is to study the organizational culture effective on small and medium enterprises, and to investigate the differences among the organizational culture indices within these enterprises. The statistical population includes all the managers of small and medium enterprises, from among whom the sample has been taken by using stratified random sampling. In order to collect data,a questionnaire was used ,and its validity and reliability were confirmed by preliminary evaluation and the experts and professor's views. In the next stage, with the use of SPSS software,the mean score for each of the organizational culture indicators was calculated. The t test was used to evaluate the difference between the scores of organizational culture in small and medium enterprises. Ultimately,the relationship between the dimensions of organizational culture in small and medium enterprises was investigated.
    Keywords: Organizational Culture, Economic Growth, economic development, Small, medium enterprises
  • Pages 77-106
    Intangible assets represent all assets that are not reflected in the balance sheet but are considered a source for creating value that leads to sustainable competitive advantages. In the modern economy, intellectual capital is described as an intellectual asset that can be used as a source for sustainable competitive advantage so much so that the leading organizations in modern economy are those that create value by relying on intellectual capital. On the other hand, universities face the same challenges, and increasing the performance of universities is one of the major goals of every country to achieve sustainable growth and development. In this study, we have applied fuzzy hierarchical analysis to the ranking of the effect of each intellectual capital component on the performance of universies. In the first step, a questionnaire consisting of 7 tables was set by 9 successful managers and top university researchers, and the hierarchical fuzzy analysis was carried out on the basis of Chang method. The results of fuzzy ranking indicate that the degree of the influence of intellectual capital components on the organizational performance is determined by the number and rank of the academic staff, relation with the market and industry, IT infrastructures, relation with government, staff, and physical infrastructures, respectively.
    Keywords: Intellectual capital, fuzzy hierarchical analysis, performance, University
  • Pages 107-126
    This research was conducted with the aim of studying the structural model of relationships between abusive supervision, role overload, exhaustion and job alienation. For investigating this model, from among male employees of a factory, 168 persons were selected by using simple random sampling method. The instruments which were used in this research consisted of emotional exhaustion questionnaire (Maslach & Jackson, 1981), abusive supervision questionnaire (Tepper, 2000), work overload questionnaire (Rod et al, 2008), and job alienation questionnaire (Korman et al, 1981). The data were analyzed by using structure equation modeling. (SEM) . On the basis of the structural model obtained from multilevel sequential relationships, there is a significant relation between abusive supervision, and work overload, between work overload and emotional exhaustion, and finally between emotional exhaustion and job alienation (P
    Keywords: Job alienation, Abusive supervision, Role overload, emotional exhaustion
  • Pages 127-150
    In the wisdom orientation era, building a learning organization as an effective plan to earn competitive advantage is a new approach that is observed frequently in management references. In these organizations two elements, human and knowledge, have a vital role. On these grounds, building or development of organizational learning process is the most important process, the process that causes the increase in employee's knowledge, their and organization's development and changing the organization to a dynamic and excellent system. Therefore, it is necessary to use the necessary tools for measuring organizational learning. Following this will be the necessary procedures for building or developing organizational learning. In this research Armstrong-Foley questionnaire has been used for measuring the organizational learning process with the goal of transferring Islamic Azad University, Ardabil Branch to a learning organization. The hypotheses have been planned in accordance with the four basic elements of the questionnaire. The statistical analysis of the hypotheses, based on the inferential tests X2 one dimension, T-test and Friedman, show that this university has begun the trend of transforming to a learning organization, but it encounters obstacles in the dimension of transforming learning to practice. Suggestions mostly have been presented for changing learning to practice.
    Keywords: organizational learning, Organizational learning measurement, Organizational learning management, learning organization
  • Pages 151-178
    The main purpose of the present research is to measure the situation of excellent organizational climate factors and study its relationship with organizational learning in governmental organizations of west Azerbaijan province.For the research theoretical frame, Goleman's Theoy has been used as the studying basis of organizational climate and Gorge Huber's theory and model as the studying basis of organizational learning. The research theories consist of one primary and six secondary hypotheses. The research method is considered as descriptive-correlational type. The statistical population includes all the staff of governmental organizations of WestAzerbaijanProvince, totalling 51058 based on the statistics obtained from the province planning and management organization.The sample size was 380 obtained by using stratified random sampling method. The measuring instruments are two questionnaires, the reliability and validity of which have been already confirmed. The data Analysis was based on computerized software SPSS, Pearson correlation and Multivariate regression. Based on the analysis of the existing data, all the research hypotheses were confirmed.
    Keywords: organizational climate, Organizational Culture, organizational learning, Govermental organizations
  • Pages 179-210
    The industry of Dried Fruit Export is one of undeveloped industries regarding E-Commerce in Iran. This research is an attempt to investigate E-commerce admission obstacles in the industry of Dried Fruit Export of Iran and present its solutions. To achieve this purpose, we have identified the most important admission obstacles of E-commerce through reviewing the research literature and have classified them in the form of Tri-category (3C) Model in three co-structural, content and context dimensions as three research hypotheses. After distributing and collecting questionnaires among 61 randomly selected Dried Fruit Exporting companies of East Azerbaijan province and analyzing the data, all three dimensions of obstacles were supported and co-structural obstacles were recognized as the most important factors in the non-admission of E-commerce in the Industry of Dried Fruit Export. The government and related commercial organizations can consider the recommendations presented in this paper in order to help the private sector to implement E-commerce and remove the found obstacles for developing export.
    Keywords: Tri-Category (3C) Model, Dried Fruit, Co-structural Factors, Content Factors, Context Factors
  • Pages 211-234
    The purpose of this research is to review the relation between knowledge management subsystem in the learning organization and institutional intelligence and its components in Tabriz Petrochemistry. The research method is correlation-descriptive. The sample consists of 172 employees in occupational levels of expertise and master of Tabriz Petrochemistry, selected randomly. The research tools include Marquart knowledge management questionnaire with kronbach alpha coefficient of 0.901, Albercht institutional intelligence questionnaire with kronbach alpha coefficient of 0.968, and demographic characteristics questionnaire. The results of research showed that, based on Pearson correlation coefficient, in addition to the meaningful and positive relation between knowledge management subsystem and institutional intelligence (correlation coefficient 0.782 and p
    Keywords: Learning agency, Knowledge management subsystem, Institutional intelligence