فهرست مطالب

مدیریت بهره وری - پیاپی 7 (زمستان 1387)

نشریه مدیریت بهره وری
پیاپی 7 (زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/11/19
  • تعداد عناوین: 9
|
  • دکتر علیرضا شیروانی، ابوالقاسم رستگار صفحات 7-35
    این پژوهش با هدف بررسی ویژگی های شخصیتی (برونگرائی – درونگرائی) روسای کمیته های امداد امام خمینی (ره) سراسر کشور و ارتباط آن با مهارتهای شغلی (فنی ، انسانی و ادراکی) انجام شده است. بدین منظور با استفاده از نظریه آیزنک 3 و بهره گیری از تست استاندارد شخصیت به اندازه گیری صفت4 برونگرائی و درونگرائی اقدام گردید. طبق این مدل ، صفات به سه عامل برونگرائی (E) ، روان آزرده خوئی (N) و دروغ سنجی (L) تعمیم داده شده است که در این تحقیق صفت برونگرائی مورد نظر قرار گرفت. روش انجام این پژوهش ، توصیفی – همبستگی از شاخه تحقیقات میدانی است و از لحاظ ماهیت و وسعت کاربرد یک پژوهش کاربردی و از لحاظ زمانی ، یک تحقیق مقطعی به حساب می آید. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه مدیران سطح شهرستان ها و منطق کل کشور که در کیته امداد اصطلاحا رئیس شاخه نامیده می شوند و تعداد آنها بر اساس آمار معاونت نظارت و هماهنگی کمیته امداد در سراسر کشور امام خمینی (ره) در سال 1385پانصد و نود و پنج (595) نفر است ، تشکیل می دهد. ابزار اندازه گیری در این پژوهش پرسشنامه است. پس از جمع آوری اطلاعات و تجزیه و تحلیل نتایج با استفاده از آمار توصیفی (فراوانی ، درصد، میانگین ، انحراف معیار) و آمار استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون، آزمون t مستقل و آزمون تحلیل واریانس یک طرفه) چهار فرضیه به بوته آزمایش نهاده شد ، نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان می دهد که بین برونگرائی و درونگرائی با مهارتهای فنی مدیران رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. بدین معنی که هر چه فرد برونگراتر باشد از مهارت فنی بالاتری برخوردار است. در بررسی رابطه بین برونگرائی و درونگرائی روسا با مهارتهای انسانی آنها نیز رابطه وجود دارد. همچنین نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که بین ویژگی های دموکرافیک (سن ، تاهل ، سابقه خدمت و…) و مهارتهای شغلی مدیران رابطه وجود ندارد. در پایان نیز پیشنهاداتی ارائه گردیده است.
    3- Eysenck Theory
    4-Trait
    کلیدواژگان: ویژگیهای شخصیتی، مهارتهای شغلی، برونگرائی، درونگرائی
  • دکتر عزیز جوانپور هروی صفحات 37-48
    مدیریت در معنای مصطلح جدید و علمی آن از دانش های نسبتا جوان بشری به شمار می آید. این دانش البته همچون هر معرفت دیگری درگذشته های تاریخ فکر بشر سابقه داشته است که در جای خود قابل بررسی است؛ چرا که آدمی موجودی است مدنی بالطبع که برای ظهور و بروز بسیاری از رفتار های مدنی خود محتاج مدیریت و رهبری است.
    اما موضوع بحث در این مقاله نه خود مدیریت به عنوان یک علم بلکه نگاهی درجه دوم به علم مدیریت از منظر دین مبین اسلام می باشد. بدین معنا که ابتدا مفهوم و تعاریف مدیریت و پیشینهء آن مورد بررسی قرار گرفته،آنگاه دربارهء فلسفهء مدیریت و معنا و مفهوم آن بحث شده و از منظری معرفت شناسانه اصول و مبانی تئوریک علم مدیریت تحلیل و بررسی شده است و نهایتا بنیان های نظری مدیریت از نظر اسلام با تکیه بر نصوص دینی و سیرهء نبی اکرم (ص) و ائمه اطهار (ع) معرفی و تشریح شده است.
    در این جستار بنیادهای هستی شناختی و انسان شناختی مدیریت اسلامی بر اساس تعلیم عالیهء این آیین کاویده و شرح شده است.
    کلیدواژگان: دانش مدیریت، فلسفه مدیریت، فلسفهء مدیریت اسلامی، انسان شناسی اسلامی
  • دکترکمال الدین رحمانی صفحات 49-70
    این تحقیق با هدف بررسی رابطه مهارتهای مدیران (مهارت کلامی، مهارت شنود موثر، مهارت بازخور) وتعهد سازمانی کارکنان شرکت نرم افزاری راهبرد تهران انجام داده شده است. بدین منظور ضمن مرور نظریه های موجود در مورد ارتباطات سازمانی و ویژگی های ارتباطات موثر و تعهد سازمانی؛ به بررسی رابطه مهارتهای ارتباطی مدیران و تعهد سازمانی کارکنان در سازمان مورد مطالعه پرداخته شده است.
    روش تحقیق پژوهش حاضر از نوع همبستگی است. جامعه آماری تحقیق کلیه کارکنان شرکت نرم افزاری راهبرد تهران به تعداد 46 مدیر و 450 کارمند می باشد. نمونه گیری به روش تصادفی ساده صورت پذیرفته و تعداد آن 300 نفر بوده است.
    جمع آوری اطلاعات به روش پرسشنامه ای و مصاحبه بوده و برای تعیین پایایی آن از آلفای کروبناخ استفاده شده که دارای پایایی 78/0 بوده است. براساس تحلیل خروجی های پرسشنامه و مصاحبه مشخص شد که: بین مهارتهای ارتباطی مدیران و تعهد سازمانی آنها رابطه مستقیم وجود دارد.
    کلیدواژگان: مهارتهای مدیران، مهارتهای کلامی، مهارتهای شنودی، مهارتهای بازخور، تعهد سازمانی
  • دکتر سلیمان ایران زاده، موسی حمزه زاده اصل، امیر برقی صفحات 71-102
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی در مورد تاثیر کاربرد فن آوری اطلاعات و ارتباطات در بهبود کیفی عملکردی شهرداری تبریز است. جامعه آماری این پژوهش خدمت گیرندگان از واحد عوارض خودروی شهرداری تبریز است. حجم نمونه بدست آمده از جامعه آماری نامحدود برابر با 105 نفر می باشد که برای اطمینان بیشتر 121 نفر در نظر گرفته شد. جمع آوری اطلاعات به صورت میدانی و تکمیل پرسشنامه بر اساس مقیاس لیکرت تنظیم شده انجام گرفت. در نهایت با توجه به تجزیه و تحلیل داده ها می توان کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات را در شهرداری تبریز بر کاهش هزینه دستیابی شهروندان به خدمات شهرداری، بر کیفیت ارائه خدمات شهرداری، کیفیت اطلاع رسانی شهرداری و میزان رضایت مندی شهروندان از شهرداری تبریز موثر دانست.
    کلیدواژگان: فن آوری اطلاعات و ارتباطات، شهر الکترونیکی، دولت الکترونیکی، مدیر ارشد اطلاعات، معماری سازمانی
  • یعقوب علوی متین، احمدرضا مرتضوی، دکتر محمدعلی فرنیا صفحات 103-137
    سیستم تولیدی ناب4 سیستمی است که با به چالش کشیدن نظام تولید انبوه، در مدت کوتاهی دستاوردهای عظیمی به دنبال داشته است. پژوهش حاضر با هدف به کارگیری این سیستم تولیدی در یکی از شرکت های بزرگ تولیدی کشور یعنی سیمان صوفیان انجام گردیده و تلاش دارد تا میزان ناب بودن مولفه های گوناگون تولید در این صنعت را ارزیابی نماید. در این رابطه فرآیند ارزیابی سریع کارخانه5 یوگن گودسان، استاد و محقق دانشگاه میشیگان به عنوان الگوی پایه انتخاب و مورد نقد و بررسی قرار گرفته و برای حذف نقاط ضعف، بهبود و توسعه لازم داده شده است.
    بر این اساس متغیرهای اساسی و شاخص های مربوطه آنها شناسایی شده و با ارائه پرسشنامه تناسب سنجی، تناسب آنها با صنعت سیمان سنجیده شده است. پس از حذف شاخص های کم تناسب، با استفاده از متد AHP [1] ، ضرایب اهمیت متغیرها و شاخص های مربوطه با استفاده از نظرات خبرگان محاسبه گردیده است. در نهایت با استفاده از این ضرایب اهمیت و نیز امتیازاتی که کارشناسان به وضعیت شاخص ها داده اند، میزان ناب بودن متغیرهای اساسی و نیز شرکت سیمان صوفیان با استفاده از روش دیمانسیون ابعادی (نرخ همگرایی) [2] مشخص گردیده و اولویت توجه به بهبود متغیرها تعیین گردیده و برای ایجاد چرخه بهبود، توصیه های لازم به مدیریت شرکت ارائه شده است.
    4- Lean Production
    5-Rapid Plant Assessment (Goodson، 2002)
    1-Analytical Hierarchy Process
    2- Degree of Adaptability (DOA) (Testa، 1992)
    کلیدواژگان: تولید ناب، تفکر ناب، سازمان ناب، تناسب، مقایسات زوجی، همگرایی، جریان ارزش، کمال
  • دکتر منصور خاکسار، رضا شافعی، بهاره الله ویسی صفحات 139-160
    اجرا و مدیریت پروژه های مختلف از جمله پروژه های ساختمانی ، دارای موارد مبهم و ناشناخته فراوانی است. این گونه موارد که به نام عدم قطعیت نامیده می شوند ، نتیجه کار را گاهی به بهتر و گاهی به بدتر از آنچه پیش بینی شده شده است ، تغییر می دهند. در پروژه های ساختمانی که تعامل های متفاوتی در بین ارکان و فعالیتهای داخل و خارج آن در جریان است ، پیچیدگی ، چالش و عدم قطعیت بیشتر است. لذا به منظور تحقق اهداف کمی و کیفی این دسته از پروژه ها با توجه به فعالیتها و پیچیدگی ارتباطات آنها، عدم اطمینان های متعدد و پتانسیل های شدید ریسک ، سیستمی جهت شناسایی منشاء ریسک ها ، نظارت و کنترل آنها ضروری می شود. در این مقاله شناسایی موارد عدم قطعیت در پروژه های ساختمانی انجام می گیرد ، سپس موارد در قالب ریسک ها و فرصتها دسته بندی و تحلیل می شوند تا بتوان جهت مواجهه شایسته با ریسک ها و بهره گیری به موقع از فرصتها برنامه ریزی مناسبی صورت گیرد.
    روش تحقیق از نوع میدانی و به صورت پیمایشی می باشد که ابتدا درباره پروژه و ساختار آن بررسی هایی انجام و سپس به وظایف نه گانه مدیر پروژه پرداخته شد. سپس از طریق پرسشنامه و برگزاری جلسات با خبرگان، سوالات تحقیق مطرح ، ریسک ها و عوامل ایجاد آن شناسایی و بررسی شده و در تعامل با فرصت های شناسایی شده ، اطلاعات جمع آوری شده بر اساس استانداردهای مدیریت ریسک (بویژه PMBOK) و گامهای تعریف شده در آن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. جامعه آماری مورد مطالعه شرکتهای پیمانکاری و مشاوره شهرستان سنندج که دارای گرید فعالیت در زمینه ساختمان هستند ، می باشد. بطور کلی 36 مورد ریسک شناسایی گردید که در شش دسته ریسک های (فنی و تکنولوژیکی ، موقعیت کار ، ساخت ، اقتصادی و مالی ، اداری و سازمانی ، اجتماعی و فرهنگی) دسته بندی شده و سپس میزان تاثیر هر کدام از این ریسک ها بر اهداف پروژه ، احتمال وقوع هر یک و نهایتا درجه اهمیت هر ریسک تعیین گردید.
    کلیدواژگان: پروژه ساختمانی، مدیریت پروژه، عدم قطعیت، ریسک، فرصت، مدیریت ریسک
  • دکترحسین بیورانی، ابراهیم قارلقی صفحات 161-187
    در این تحقیق به بررسی عواملی که باعث تشویق و افزایش رضایتمندی واحدهای صنعتی شرکت کننده در هر نمایشگاه می شوند، پرداخته شده است. این عوامل می توانند منجر به تقاضای مجدد واحدهای صنعتی و جذب واحدهای جدید در نمایشگاه گردد. مهم ترین عواملی که با پرسش از شرکت های فعال در نمایشگاه بدست آمد، عبارتند از: طراحی مکان غرفه، خدمات رفاهی عمومی موجود در نمایشگاه، تبلیغات از سوی نمایشگاه و جذب بازدیدکننده حرفه ای در نمایشگاه.
    داده های تحقیق از طریق پرسشنامه به نمونه ای از واحد های صنعتی شرکت کننده در نمایشگاه تبریز جمع آوری و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از بررسی داده ها نشان داد که برگزارکنندگان نمایشگاه برای جذب واحدهای صنعتی و بهبود وضعیت آنها باید اقدامات مناسبی در زمینه های تبلیغات، خدمات رفاهی، دعوت از بازدیدکنندگان حرفه ای و بهبود طراحی مکان غرفه ها داشته باشند تا بتوانند رضایت این غرفه داران را جلب کنند.
    کلیدواژگان: نمایشگاه، غرفه دار، غرفه، خدمات رفاهی، تبلیغات و اطلاع رسانی، بازدیدکننده حرفه ای
  • صمد حکمتی فرید، حبیب آقاجانی، دکتر حسین میرزایی صفحات 189-215
    برای تحقق اهداف سندچشم انداز ملی لازم است برای هر کدام از استانها و مناطق مختلف کشور نقشی مشخص و آشکار تعریف شده و برنامه ریزی منطقه ای بر اساس آن صورت پذیرد. این مقاله برآنست با ارائه ویژگی ها و شاخصهای اقتصادی استانهای منطقه (آذربایجان شرقی،آذربایجان غربی، اردبیل و زنجان) نقش و جایگاه آنها را در اقتصاد ملی مشخص کرده و مزیتهای آنها را در جهت تحقق اهداف سند چشم انداز مشخص نماید.
    در این مقاله پس از ارائه ویژگی های کلی منطقه، شاخصهای جمعیتی ، نیروی کار و کلان استانهای منطقه در مقایسه با کشور مورد بررسی قرار گرفته و مزیت هر کدام از استانها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. در این بررسی شاخصهای بهره وری نسبی نیروی کار، ضریب مکانی ارزش افزوده و ضریب مکانی اشتغال در سال 1385 جهت شناسایی و اولویت بندی فعالیتهای 15 بخشی اقتصاد در هر کدام از استانهای منطقه مورد استفاده قرار گرفته است. رتبه بندی فعالیتها از طریق روش تاکسونومی صورت پذیرفته و در نهایت مزیتهای نسبی هر استان مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مزیت نسبی، سند چشم انداز، تاکسونومی، ضریب مکانی، استانهای منطقه 2
  • دکترغلامرضا گل محمد نژاد صفحات 217-244
    این مقاله به معرفی مختصر و مقایسه تحلیلی دو نظریه عمده روانسنجی، یعنی نظریه آزمون کلاسیک (CTT) و نظریه سوال-پاسخ (IRT) همراه با محسنات و محدودیت های هر کدام از آنها پرداخته است.
    هرچند نظریه آزمون کلاسیک در اوایل قرن بیستم پایه ریزی شد اما به دلیل داشتن محدودیت های متعدد، همواره متخصصان را برآن می داشت تا جهت رفع این محدودیت ها تلاش کنند. در فرآیند پیدا کردن راه حل هایی برای از بین بردن نقاط ضعف نظریه کلاسیک، نظریه جدیدی به نام نظریه سوال-پاسخ در حدود دهه پنجاه شروع به رشد کرد و علی رغم این که سالهای بعد رفته رفته تکمیل شد و در ظاهر محدودیت های نظریه کلاسیک را نداشت اما خود این نظریه هم هیچگاه فارغ از محدودیت نبوده و همواره ایراداتی به آن وارد شده است.
    هم اکنون هر کدام از این نظریه ها در بین متخصصان تربیتی و روانشناسی و افراد مرتبط با اندازه گیری های روانی-تربیتی، کم و بیش طرفدارانی دارد، اما در کشور ما هیچ کدام از این نظریه ها آن گونه که باید و شاید شناخته شده نیست. به همین دلیل مقاله حاضر سعی کرده هر چند مختصر، به معرفی نظریه های مذکور پرداخته و نقاط ضعف و قوت همچنین وجوه اشتراک و افتراق هر کدام از آنها را ارائه کند.
    کلیدواژگان: پارامتر تشخیص، پارامتر دشواری، پارامتر مجانب، تابع آگاهی، تابع ویژه سوال، نظریه های روانسنجی، نظریه سوال، پاسخ، نظریه آزمون کلاسیک، منحنی ویژه سوال
|
  • Pages 7-35
    This study is done to investigate the heads of Imam Khomeini relief committee's personality traits (extroversion-introversion) relationship with their professional skills (technical, human, and cognitive).In this regard Eysenck theory and character standard test were used to measure the extroversion-introversion issues. According to this model, these traits were generalized into three factors: Extrovision, neuroticism, and life detector. The research is field and descriptive correlation. It is a case study. The statistical population consists of all the heads of Imam Khomeini relief committees throughout the country which is 595 people. The research instrumentation is the questionnaire. Upon collecting and analyzing the data, the results were examined through descriptive and referential statistics. The results showed that there is positive and significant relationship between extroversion, introversion with technical skills. The results also showed that there is no significant relationship between the demographic traits and managers professional skills. At the end some suggestions have been made.
    Keywords: personality traits, Professional skills, Extroversion, Introversion
  • Pages 37-48
    Management in its new scientific and commonly-used version is considered a young human knowledge. This new knowledge like other ones in history has its own literature in human thoughts which is scrutinized in its proper place later. Since man is civil being so he needs management and leadership to express his civil behaviors.Here we don’t consider it as a science ,but we consider it as management in respect of Islam religion and deal with it in second-class i.e. at first the meaning, definition and its background then the management philosophy and its meaning were discussed. The theoretical principles of management science according to epistemological views were analyzed. Finally, theoretical fundamentals of management in Islamic according to the religion texts and life of holy prophet and imams are introduced and described. In this research ontology and anthropology fundamentals of Islamic management based on the holy teachings of religion is sought and analyzed.
    Keywords: Management knowledge, Management philosophy, Islamic management philosophy, Islamic anthropology
  • Pages 49-70
    This study tries to investigate the relationship between the managers skills i.e. verbal, effective hearing, feedback skill and employees organizational commitment in Tehran rahboard Software Company. To do so the study, in addition to reviewing the available theories about the organizational communication, commitment and the characteristics of effective communication, has investigated the effect of managers’ communicational skill in the organization. The research methodology was descriptive survey. The statistical population was all the employees in Tehran rahboard software which included 46 manager and 450 employee.Throught simple random sampling the statistical sample was 300 people. By the use of questionnaire and interview the data was collected and the reliability of %75 was obtained using cronbach alpha.
    The results showed that there is a significant relationship between manager’s communicational skills and their organizational commitment.
    Keywords: Manager's skills, Verbal skills, Hearing skills, Feedback skills, organizational commitment
  • Pages 71-102
    The study has investigated the application effect of information and communication technology on quantitative performance improvement of Tabriz municipality. The statistical populations are those who receive auto-tax services from Tabriz municipality. Since the population is unlimited 105 people were chosen as statistical sample size in order to have more confidence the sample size was increased to 121 pepole. Data collection was done through field and questionnaire based on Likert scale.Finaly considering the data analyses the results showed that using information and communication technology led to reduction of expenses for those citizens using municipality services, it also effected the quality of services and communicating information and the citizens satisfaction in Tabriz.
    Keywords: Information, communication Technology, Electronic city, Electronic government, Senior information manager, Organizational architecture
  • Pages 103-137
    Lean production is a system that challenges mass production system, and in a short time it has trailed great benefits. This study by examining this production system in one of the big production company in the country i.e.soufian cement co. tries to evaluate the extent of different production indices being lean in this industry. Regarding this , the rapid plant assessment process of Eugene Goodson, the professor and researcher at Michigan university, was chosen as a core pattern. it was studied and criticized, weak points were deleted, the necessary expansion and development were implemented. The essential factors and related indices were identified. Through the proportional assessment questionnaire their proportion with cement industry was measured. After eliminating the less proportional indices and the use of analytical hierarchy process (AHP), the coefficient importance of variables and related indices with the help of experts, were calculated. Finally this coefficient importance and the points that were given to the conditions of indices by experts the extent of essential variables being lean and the soufian cement company with the use of DOA method were identified. The priority attention to the improvement of variables and creating the improvement cycle have been suggested, to the cowpanys management.
    Keywords: Lean Production, Lean thinkiny, Lean organization, proportion, Pair comparison, Adaptability, Stream of value, perfection
  • Pages 139-160
    There are many ambiguous and unknown features in running and management of different projects especially in constructional projects. Which is called uncertainty? This study tries to recognize the uncertainty cases in constructional projects, then categorize them in risk and opportunities to be analyzed so as to design a plan to encounter risks in a proper way and use the opportunities in time. It is a survey and field research. The statistical population was the consulting and construction corporations active in sanandije. The data was gathered through a questionnaire according the standards in risk management (in particular PMBok) and their steps were analyzed. The constructional project dimensions were explained by introducing nine duties of project manager. The findings showed 36 risk items in six categories: technical and technological, work conditions, economical and financial, organizational, sociocultural. The effect of each one of them on project objectives and the importance of each risk was measured.
    Keywords: Constructional project, project management, Uncertainty risk, Opportunity, risk management
  • Pages 161-187
    This research deals with the factors that lead to encouragement and increasing satisfaction of industrial units participating in any exhibition. These factors can not only bring in repeated request from previous industrial units but also attract new ones into the exhibition. According to those active firms in exhibition centers, the most important factors are: the design of booth place, available public services in exhibition center, advertising and attracting professional visitors. The data analysis was done by the use of spss software. The results showed that the exhibition holders in order to attract the industrial units and improve their conditions, they must establish proper actions in advertisement, welfare services, inviting professional visitors and the improved booth place design to obtain the satisfaction of booth holders.
    Keywords: Exhibition, Center, Exhibitor, Booth, welfare, services, Advertisement, Professional visitor
  • Pages 189-215
    It is necessary for providing national perspective document for each of the distinctive regions and provinces in the country a clear and precise role be defined and a regional planning be prepared based on that role. This study deals with presenting characteristics and economic indictors, their place and role of aforementioned provinces in countrys national economy, and specify their Privileges in providing national perspective document.
    After presenting the region s total characteristics, populational indicators, work power in macro provinces in the region, the study was compared and analyzed with other provinces in the country. The work power relative productivity indicators, added value coefficient, place coefficient and employment coefficient for recognition and prioritizing economy’s fifteen section activities in each of the region provinces were used in 1388.
    The activities ranking was done through taxonomy method and finally the relative privileges of each province was discussed and analyzed.
    Keywords: Relative privilege, Perspective document, Taxonomy, Place coefficient, Second region provinces
  • Pages 217-244
    The study has dealt with a brief introduction and analytical comparison of two major psychometrics theory i.e. classic test theory and item-response theory along with their privileges and limitations.
    Although the classic test theory was founded in early part of the twentieth century. Its numerous limitations made the specialists think of means to remove these limitations. In the process of seeking solutions for removal of weaknesses in classic theory, they came up with a new theory in the 1950s which became known as time-response theory. Inspite of its gradual completion and apparent removal of limitations in the course of time, IRT has never been free from limitation and it has always been subject to some objections. For the time being each of these theories has more or less advocates among the educational ,psychological specialists and those who are related to psycho-educational measurements .These theories are not duly known in Iran ,so the present study tries to introduce these theories along with their weaknesses and strengths ,common and different points.
    Keywords: Discrimination parameter, Difficulty parameter, Information function, Item characteristic function, Psychometric theories, Item-response theory (IRT), Classic test theory (CTT), Asymptote parameter, Item characteristic curve (ICC)