فهرست مطالب

شعر پژوهی (بوستان ادب) - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 29، پاییز 1395)

فصلنامه شعر پژوهی (بوستان ادب)
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 29، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهره احمدی پور اناری* صفحات 1-20
    عشق مهم ترین مضمون غزل است که در دو شاخه ی عشق آسمانی و عشق زمینی حضور داشته و غزل فارسی را غنی و دلنشین ساخته است. بیان معانی عاشقانه از هر نوع (آسمانی و زمینی )که باشد مستلزم بیان رابطه عاشق و معشوق است.
    معشوق مرکز و محور غزل های عاشقانه است، تصویر او نشان دهنده ی دیدگاه غزلپرداز نسبت به عشق و معشوق است. شاید در نگاه اول بپنداریم معشوق در غزل فارسی به صورت کلی توصیف شده ، چنانکه می توان گفت یک تیپ است نه شخصیت ، این حرف تا حدود زیادی درست است، اما در این تحقیق به بررسی توصیف های صائب از معشوق می پردازیم تا ببینیم معشوق از نظر ظاهری و اخلاقی چگونه است و کدام ویژگی ها، معشوق غزل صائب را متمایز ساخته است و تاچه اندازه معشوق غزل او تحت تاثیر سبک شاعر قرار گرفته است؟
    یکی از مهم ترین پرسش ها دربارهء معشوق، ماهیت اوست. در غزل فارسی، معشوق می تواند معشوق الهی، معشوق انسانی و معشوق نمادین (که نمایندهء خواسته ای از عاشق است) باشد. در این تحقیق روشن می شود که معشوق صائب در عاشقانه های غیر عرفانی یک شخص است یا نماد؟
    کلیدواژگان: صائب، عشق، معشوق، غزل
  • محمدرضا اکرمی* صفحات 21-30
    بیت «نعیم هر دو جهان پیش عاشقان به جوی/ که این متاع قلیل است و آن عطای کثیر» با ضبط ها و معانی متفاوتی در تصحیح ها و شرح های دیوان حافظ آمده است. این مقاله ضمن بررسی این موارد، در پی آن است تا شکل سالم و معنی درستی از بیت ارائه دهد. دو موضوع را شارحان در شرح بیت در نظر نگرفته اند؛ یکی بررسی دو ترکیب قرآنی «متاع قلیل» و «عطای کثیر» که معادل نعمت های دنیا و آخرت است و دیگر این که شارحان «که» را در ابتدای مصرع دوم، «که» ربط تعلیلی به معنی «زیرا که» معنی کرده اند و یک شرح نیز آن را به معنی «بلکه» دانسته است. نگارنده معتقد است در این بیت، حرف ربط «که» حرف پیرو (ربط) اسم پرداز یا توضیحی است. این نوع «که» کلمه یا ترکیب پیش از خود را با جمله ی پس از خود مرتبط می سازد تا درباره ی آن توضیح و تفسیری ارائه دهد. حافظ بارها این نوع «که» را به کار برده است که با ذکر شواهدی از آن در متن مقاله، نظریه ی فوق قوت می یابد.
    کلیدواژگان: حافظ، متاع قلیل، عطای کثیر، حرف ربط که توضیحی
  • طاهره ایشانی*، حسین رضایی لاکسار صفحات 31-50
    بررسی اصالت متون مختلف ادب فارسی با استفاده از الگوهای علمی و چارچوب های مشخص، می تواند از طرفی، معیاری واحد برای داوری درباره اصالت این متون به دست دهد، و از طرف دیگر، بسیاری از این متون را که هنوز اصالتشان مورد تردید است از بلاتکلیفی خارج کند. رباعیات خیام از جمله آثاری است که علی رغم پژوهش های فراوانی که درباره آن انجام شده است، هنوز بر سر آن اختلاف بسیاری وجود دارد و تعداد رباعیات اصیل این شاعر هم چنان نامشخص است. از این رو، در مقاله حاضر کوشیدیم تا با به کارگیری الگویی زبان شناختی، و با استفاده از روشی توصیفی-تحلیلی و آماری به بررسی و مقایسه 20 رباعی اصیل و 20 رباعی منسوب به خیام از منظر ساخت موضوعی بپردازیم، و پس از تجزیه و تحلیل داده ها دریافتیم که ویژگی رباعیات اصیل خیام سادگی بیش تر و استفاده کم تر از ساخت های پیچیده است، در حالی که رباعیات منسوب گرایش بیش تری به پیچیده گویی و استفاده از ساخت های نشان دار دارند. بدین ترتیب، با توجه به تفاوت قابل توجه دو پیکره از منظر ساخت موضوعی، به این نتیجه رسیدیم که رباعیات منسوبی که در مقاله حاضر بررسی شده اند، دست کم از این منظر، متعلق به خیام نیستند.
    کلیدواژگان: خیام، رباعیات، زبان شناسی، ساخت موضوعی
  • سارا پورشعبان*، احمد امین صفحات 51-70
    بررسی ماهیت خیال و ساختار تخیلی ای که شاعران و هنرمندان بر مبنای آن تفکر می کنند، در مباحث نقد ادبی و هنری از جایگاه والایی برخوردار است. مبنای بسیاری از رمزگشایی های متنی امروزه بر عهده کاوش-هایی در حوزه تخیل شناسی است. ژیلبر دوران (متولد 1921) تخیل شناس و اسطوره پژوه فرانسوی قرن بیستم، توانست با ابداع روشی علمی، اعتبار حقیقی تخیل را که به مدت دو قرن در غرب انکار می شد، دوباره بدان بازگرداند. این مقاله قصد دارد با تعمق در آرای این اندیشمند به تحلیل ساختارهای تخیلی داستان «کلوخ انداختن تشنه از سر دیوار در جوی آب» در ابتدای دفتر دوم مثنوی، روی آورد. مولوی در این حکایت، صحنه ای را ترسیم می کند که در آن عمل/کنشی (پرتاب سنگ و خشت به آب) تکرار می شود. این صحنه یک تخیل است. همچنین بر طبق قراینی که به دست خواهیم داد، مشخص می شود که نگاه و اندیشه تخیل-پرداز راوی نسبت به جهان، تحت تاثیر ساختارهای منظومه شبانه تخیل است. این منظومه که مربوط به ساختارهای اسرارآمیز یا آنتی فرازیک و ساختارهای دراماتیکی یا ترکیبی است با ویژگی هایی چون: تکرار، وابستگی فرد به جهان و دیدگاه تعاملی او نسبت به جهان، گرایش به عمل مینیاتورسازی و درک چرخه ای و... مشخص می شود.
    کلیدواژگان: مثنوی، داستان، ساختار تخیل، منظومه شبانه، منظومه روزانه
  • مهدی رضایی*، سید هاشم خاتمی صفحات 71-94
    در زبان فارسی و اشعار کلاسیک درباره آسمان و تاثیر آن بر انسان ها مطالب متنوعی مشاهده می شود. معمولا هنگام شرح و توضیح این اشعار به آرایه استعاره یا مجاز متوسل شده و اغلب آسمان، استعاره یا مجاز از خداوند، قضا و قدر و... دانسته می شود. با نگاهی به پیشینه اعتقادی و اسطوره ای مشخص می شود، آنچه در زبان موجود است و به تبع آن در بسیاری از اشعار راه یافته است، نه تنها مجاز یا استعاره نیست؛ بلکه باورهایی استوار در فرهنگ گذشتگان اعم از ایرانی و غیرایرانی است که همانند دیگر عناصر دینی و باوری بر محمل زبان به اشعار و زبان کنونی فارسی راه یافته است. این پژوهش سعی دارد تا به ریشه یابی آسمان و باورهای پیرامون آن براساس متون کهن ایرانی و اساطیر و باورهای ملت های دیگر بپردازد و شواهد کاربردی آن باورها را در زبان فارسی با استناد به مثال های شعری تبیین نماید. به دلیل گستردگی ادبیات فارسی، دیوان چهار شاعر پارسی زبان سده پنجم؛ عنصری، منوچهری، ناصرخسرو و مسعودسعد به عنوان ملاک در نظر گرفته می شود. پس از بررسی کاربردهای مختلف آسمان در این اشعار و مقایسه آن با اساطیر و باورهای متقدم بر آن ها مشخص می شود که همه کاربردهای آسمان در آن ها دارای زمینه های اعتقادی بوده که به صورت خودآگاه یا ناخودآگاه در زبان این شاعران منعکس گشته است.
    کلیدواژگان: آسمان، اساطیر، استعاره زدایی، شعر
  • بیژن ظهیری ناو، محمود رضایی دشت ارژنه*، زهرا محمد حسنی صغیری صفحات 95-112
    گرایش فطری انسان به خودشکوفایی و کمال، به ویژه وقتی که ادبیات به حوزه ی عرفان قدم می گذارد و با چاشنی شریعت و طریقت آمیخته می گردد، گستره ی عظیمی از ادبیات ایران شهر را به خود اختصاص داده است. منطق الطیر عطار از جمله آثاری است که با درونمایه ی اصلی دیدار با خویشتن و شناخت خود، بشر را به فارغ شدن از متعلقات ناسوتی و نیل به کمال فراخوانده است و از رهگذر این اندیشه، به رویکردی از علم روانشناسی به نام «روانشناسی انسان گرا» نزدیک می شود. روانشناسی انسان گرا با قرار دادن انسان در مرکز توجه و با تاکید بر روی جنبه های مثبت انسان و تکیه بر «خویشتن» و «خود» فرد و اصالت بخشیدن به اصل بشریت، با بیان و روشی متفاوت با اندیشه ی عرفانی، به بحث درباره ی خودشکوفایی پرداخته است. در این جستار، منطق الطیر عطار از منظر روانشناسی انسان گرا و بر اساس الگوی خودشکوفایی راجرز نقد و بررسی گردید و روشن شد که در این اثر بشکوه نیز پرندگان سالک، جهت رسیدن به خودشکوفایی و کمال، پنج شاخصه ی بنیادین نظریه ی راجرز را در خود متبلور کرده اند.
    کلیدواژگان: عطار، منطق الطیر، روانشناسی انسان گرا، راجرز، خودشکوفایی
  • غلامرضا فولادی، فهیمه حیدری جامع بزرگی* صفحات 113-138
    آنچه امروز با نام شعر نو نیمایی رسمیت یافته است، محصول تامل، تغییر، آزمون و سلسله ای از کنش و واکنش های شبه آزمایشگاهی نیما یوشیج است. همگان شعر «ققنوس» را نقطه آغاز شکل تکامل یافته شعر نو نیمایی دانسته اند؛ اما فرایند پیش از تکامل این نوع، زمینه ای پژوهش پذیر است که در این نوشتار به آن پرداخته ایم. این منظومه، آخرین منظومه ی بلند نیما است که پیش از شعر «ققنوس» سروده شده است. پژوهش در باب ویژگی های زبان نیما در این منظومه، روند شکل گیری ساختارهای زبانی را در آثار این شاعر نوپرداز آشکار می کند. نگارندگان، با شیوه ای تحلیلی و با نگاهی به روش ساختاری زبانشناختی یاکوبسن، زبان را در این منظومه مطالعه کرده اند. بررسی زبان، در این منظومه نشان داد که نیما در بخش هایی از منظومه قلعه سقریم تمایلات نوگرایانه ای چون شیوه خاص استفاده از ساختار های نحوی و به کارگیری زبان محاوره در شعر دارد؛ اما در برخی جنبه ها همچون برگزیدن قالب مثنوی و تمایل فراوان به خلق فضای آرکائیک در سه سطح واژه و جمله و روایت، دنباله رو شعر کهن است. درحقیقت، نخستین تحولات نوگرای زبانی نیما در منظومه قلعه سقریم مشاهده می شود. گویی این منظومه، پلی است میان شعر کلاسیک و نو نیما یوشیج.
    کلیدواژگان: ساختار زبان، قلعه سقریم، نیما یوشیج، یاکوبسن
  • محمد مرادی* صفحات 139-166
    یکی از غزل‏سرایان موفق معاصر که در شعر خود، علاوه بر نوگرایی های ساختاری و زبانی، به عینیت و آفرینش تصاویر تازه و رنگارنگ اهمیت داده ، حسین منزوی است. در اشعار او 904 بار از واژه های متضمن رنگ استفاده شده که از این مجموعه بیش از 60 درصد را واژه های فامی و بقیه را واژه های بی‏فام و خاکستری تشکیل داده است. باتوجه به اهمیت منزوی در سیر تحول غزل و تاثیری که بر برخی شاعران مذهبی، ترانه‏سرا و حتی نیمایی‏سرایان پس از انقلاب گذاشته، در این مقاله، به روش تحلیلی- مقایسه‏ای، ضمن بیان بسامد انواع رنگ در مجموع اشعار منزوی و طبقه بندی آن‏ها در16 دسته، میزان نوآوری و تقلید او در کاربرد رنگ‏ها، بررسی و با شاعران گذشته و معاصر، مقایسه شده است. از یافته های پژوهش حاضر این است که تنوع واژه های متضمن رنگ و دامنه‏ی معنایی القای آن در اشعار منزوی، متمایز با اغلب شاعران معاصر، حتی بیش از شاعری نقاش چون سهراب سپهری است. او در کاربرد رنگ‏های بی‏فام کمترین میزان نوآوری را نشان داده و بیش‏ترین نمود تمایزش، مربوط به رنگ‏های صورتی، نارنجی، بنفش و تاحدودی کهربایی، سبز، آبی، قهوه‏ای و خاکستری است. همچنین تلقی های تازه‏ی او از رنگ عمدتا مربوط به رنگ چشم، بدن و پیراهن معشوق، تجربه های منحصر به فرد منزوی مثل اعتیاد و تخدیر و توصیف زمان، فصل‏ها و برخی جلوه های فردی زندگی اوست.
    کلیدواژگان: رنگ، غزل معاصر، حسین منزوی، نوآوری، تقلید
|
  • Zohre Ahmadipuoranari * Pages 1-20
    Love is the most important theme in lyric poem( ghazal) that advanced in mystical lyric and love poem and lyric poem become rounded and forward by love. For speaking about love , it is necessary to state relation between lover and beloved.
    The beloved is basis and center of love poem and every imagine about beloved, show that how think poet about love and beloved. perhaps we suppose the beloved is described as a type no character, it is correct but no completely in Saeb ghazals we see signs of individualism about beloved in Saeb ghazals.
    In this essay will be described face and figure and moral of beloved. Also will state which propertys and characteristic distinct beloved in Saeb ghazals and how much Indian style effect on beloved charactrisation in Saeb ghazals?
    It is important that who is beloved ? a man or a woman or it is a symbol?
    Keywords: Beloved, Saeb, Love, Lyric
  • Mohamadreza Akrami * Pages 21-30
    The distich “To the Lovers, wealth of both worlds as a barleycorn/ That, ‘this’ is little chattel and ‘that’ is plentiful mercy” has been represented with different forms and meanings, listed in Hafez’s correcting texts and descriptive books. In addition to conducting some reviews of such cases, this paper is aimed at offering the correct form and meaning of the distich. It is worth mentioning that exponents have not considered two concerns in describing this distich; first, studying two Quran-based components; ‘little chattel’ and ‘plentiful mercy’ denoting the blessings of this world and the hereafter respectively. On the other hand, regarding the beginning of the second hemistich, the causality conjunction ‘that’, has been taken to signify ‘for’ by majority of exponents and it’s been connoted ‘but’ by a few either. The researcher believes that in the aforementioned distich, the alleged conjunction is an explicative one. This kind of ‘that’ makes an association with its previous word or compound to the proceeding sentence, offering an explanatory interpretation. As Hafiz has frequently used this kind of ‘that’, therefore exploiting such evidential citations, the present paper is trying to reinforce the theory mentioned above.
    Keywords: Hafiz, little chattel, plentiful mercy, explicative conjunction that
  • Sara Puorsahbani *, Ahmad Amin Pages 51-70
    The nature of mind and the imagination of poets and artists based on their thinking, critical literary and artistic heritage of the place is great. Today, on the basis of decoded text to explore the realm of the imagination. Zhylbr Durand (born 1921) trained imagination and myths of the twentieth century French scholar, he invented the scientific method, a real credit to the imagination for two centuries was denied in the West, is back again.
    This article intends to reflect the views of the intellectual analysis of structures fiction story "thirsty from the wall threw a stone into the water" at the beginning of the second book of the Masnavi, turned. Rumi in this tale, depicting the scene where the action (throwing stones and bricks in water) is repeated. The scene is a fantasy. Also according to the reasons that we will explain, it becomes clear that the narrator perspectives to the world of imagination processor, system structures influenced by imagination night.
    This system, which is related to structures or anti Frazyk mysterious and dramatic structures or combined with features such as: repeating the dependence of the world and an interactive view of the world he tends to miniaturization and understand the cyclical and characterized
    Keywords: Masnavi, fiction, imagination structure, nightly imagination system, daily imagination system
  • Mehdi Rezaei *, Seyed Hashem Khatami Pages 71-94
    In Persian language and classic poems, there are many different ideas about "sky". While explaining these poems, often they are described as metaphors and metonymies. By considering mythological background of these metaphors, we can achieve that they are not figures of speech. Indeed they refer to Iranian and non-Iranian cultures which appear in modern poems and language. This article aims at searching the origin of "sky" in Iranian texts and Iranian and universal mythologies and investigating them in Persian poems. In order to achieve this purpose, our database is consisted of four Divans of Onsori, Manuchehri, Naser khosro and Masude saad . After studying the different application of the "sky" in the database and comparing them with mythological and historical ideas, it would be clear that all of them reveal ancient thoughts consciously or unconsciously.
    Keywords: Sky, Mythology, Demetaphorization, Poems
  • Mahmoud Rezaei *, Zahra Mohammad Hasani Saghiri Pages 95-112
    Innate human tendency toward self-actualization and perfection, has devoted the big amount of our literature, especially when literature might step into the mystical literature and is mixed with religion, this option is more noticeable. Manteghotteir Attar is one of the most important works that with its theme of self-discovery, has invited the human to less attention to the worldly attachments and attain to perfection, and through this idea, has come close to humanistic psychology. Humanistic psychology, with a particular focus on the human and his positive aspects and relying on the "self" of the individual and the genuineness of humanity, with express the relatively consistent with the mystical Thoughts, has discussed about the self-actualization. In this paper, Manteghotteir has analyzed according to Humanistic psychology and Roger's Theory. In conclusion this matter clarified that also in this prominent work, the router birds in order to arrive to self-actualization and perfection, have presented 5 fundamental characteristics of Roger's Theory.
    Keywords: Attar, Manteghotteir, humanistic psychology, Roger's theory, self, actualization
  • Gholamreza Fooladi, Fahimeh Heidary Jamebozorgi * Pages 113-138
    Whatever is today recognized as Nimaei New poetry is the outcome of thought, change, examination and the series of quasi experimental interactions of Nima Yushij. Everyone knew the poetry "Qoqnous" as the beginning point of developmental form of Nimaei New poem; but the process before the evolution of this type is the research area that we investigated it in this paper. This poetry is the latest long poem of Nima that is composed before "Qoqnous" poetry. Study about the features of Nima language in this poem reveals the forming process of linguistic structures in the works of this innovative poet. The authors have studied language in this poem by analytical method and according to Jakobson linguistics structural method. Study the shows that in some parts of Seqrim Castle poetry, Nima has the modernism tendencies such as interfering in rhyme and rank, special manner in utilization of syntactic structures and using conversational language in poem; but in some aspects such as selection of Mathnavi model and abundant tendency for creating archaic space in 3 levels of word, sentence and narrative, he follows the old poem.
    Keywords: language structure, Seqrim Castle, Nima Yushij, Jakobson
  • Mohammad Moradi * Pages 139-166
    surrounding environment and along the shape, is one of the two main manifestations of object's distinction. Also in literature and poetry language, color is one of the main grounds making image and imagery and one of the most important style elements of poet's poetry and also successful poets inspired concepts hidden in colors to the audience better using this element, in addition to achieving individual style of imagination.
    One of the successful contemporary sonneteers who considered visual elements of the style including color in his poems in addition to modernism is Husein Monzavi. In his poems, comprising color words have been used 904 times that of this set more than 60 percent are color words and the rest are non color and gray words. In this paper, the most important colors of Monzavi poems, concepts and phenomena associated with each color have been investigated by an analytical- descriptive method in addition to introducing the use of any color in Monzavi poem's style and color's classification in 16 categories. The finding of this study is that Monzavi in describing the beloved and personal experiences had the greatest innovation in the use of color and in his mystical, religious and endurance poems has been mostly influenced by the style of past or contemporary poets.
    Keywords: color, sonnet, contemporary poetry, Hosein Monzavi, individual style, beloved description