فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش در سلامت روانشناختی
سال دهم شماره 3 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • وحیده صالح میرحسنی *، نیما قربانی، احمد علی پور، ولی الله فرزاد صفحات 1-15
    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای فرایندهای خودشناسی (خودشناسی انسجامی، و ذهن آگاهی) و خودمهارگری در رابطه بین استرس ادراک شده و عینی با اضطراب، افسردگی، و علائم جسمانی بود. از 217 آتش نشان با روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی از 22 ایستگاه نمونه گیری شد و مقیاس های خودشناسی انسجامی ، ذهن آگاهی، خودمهارگری، استرس ادراک شده ، استرس عینی، اضطراب و افسردگی، و علائم جسمانی برای جمع آوری داده ها استفاده شد. یافته ها نشان دادند تعامل خودمهارگری با خودشناسی انسجامی بیشترین نقش واسطه ای را در تنظیم رابطه بین استرس ادراک شده و اضطراب، افسردگی و علائم جسمانی دارد. تاثیر استرس عینی از طریق استرس ادراک شده است که این می تواند تاکیدی بر اهمیت ذهنی بودن استرس باشد. براساس این یافته ها، به نظر می رسد فرایندهای خودشناسی در ارتباط بین استرس، اضطراب، افسردگی و علائم جسمانی دارای نقش واسطه ای است.
    کلیدواژگان: خودشناسی انسجامی، ذهن آگاهی، خودمهارگری، خودنظم دهی، استرس، اضطراب، افسردگی
  • شهناز خالقی پور*، محسن مسجدی، زهرا احمدی صفحات 16-32
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر معنویت درمانی اسلامی بر سبک زندگی و سلول های سفید خون سالمندان افسرده انجام گرفت. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح دو گروهی پیش آزمون- پس آزمون بود. جامعه آماری سالمندان مبتلا به افسردگی در سال 1393 در سرای سالمندان مهر ایران شهرستان کرج بودند که با روش نمونه گیری در دسترس تعداد 24 نفر که معیارهای ورود به مطالعه را داشتند، شناسایی شدند و با جایگزینی تصادفی در دو گروه 12 نفری آزمایش و کنترل قرار گرفتند و به پرسشنامه سبک زندگی پاسخ دادند.
    سپس به روش فلوسایتومتری گلبول های سفید خون اندازه گیری شد. گروه آزمایش در 14 جلسه درمان مبتنی بر معنویت را دریافت کردند، سپس سبک زندگی و گلبول های سفید بعد از درمان ارزیابی شد. نتایج تحلیل کواریانس نشان داد بین دو گروه آزمایش و کنترل بعد از درمان در مولفه های سبک زندگی (سلامت جسمانی، سلامت روان شناختی، سلامت معنوی و سلامت اجتماعی، پیشگیری از بیماری)، گلبول های سفید و فاکتورهای تشکیل دهنده آن (نوتروفیل، لنفوسیت، مونوسیت) تفاوت وجود داشت (05/0p≤ ). بنابراین معنویت می تواند به عنوان یک عامل محافظت کننده و مداخله توانبخشی و غیر عضوی برای سلامتی سالمندان موثر باشد و باعث تغییر در سبک زندگی و تاثیر مثبت بر فاکتورهای تشکیل دهنده ی گلبول های سفید شود.
    کلیدواژگان: معنویت درمانی، افسردگی، سالمند، سبک زندگی، گلبولهای سفید
  • سارا مرادی کلارده *، فریدون یاریاری، محمدحسین عبداللهی صفحات 33-43
    کاربرد تحریک مغزی که شامل روش های تهاجمی و غیرتهاجمی است، امروزه در زمینه علوم اعصاب شناختی شروع به رشد کرده است.
    هدف از انجام این مطالعه، بررسی اثرات تحریک الکتریکی فراجمجمه ای منطقه پیش پیشانی پشتی جانبی بر کاهش ولع سیگار و میزان استرس می باشد. بنابراین، با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس و گلوله برفی در جمعیت سیگاری استان البرز، 20 نفر انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل تخصیص داده شدند. ابزار مورد استفاده دراین پژوهش، پرسشنامه ولع سیگار(SUQ) و خرده مقیاس استرس از پرسشنامه افسردگی، اضطراب و استرس(DASS) بود. تحلیل های کوواریانس و آزمون t نمرات افتراقی نشان داد که گروه آزمایشی در مرحله پس آزمون در ولع و استرس کاهش معناداری نسبت به گروه کنترل داشته است.( به ترتیب با معناداری 035/0 و 000/0 ، 05/0>P) به علاوه، تعداد نخ سیگارهای مصرفی پس از مداخله کاهش معنادری را نشان می دهد. (029/0 ، 05/0>P) به طور کلی، روش تحریک الکتریکی فراجمجمه ای در کاهش ولع و میزان استرس موثر بوده است.
    کلیدواژگان: تحریک الکتریکی فراجمجمه ای، قشر پیش پیشانی پشتی - جانبی، ولع سیگار، استرس
  • مریم عظیمی*، ربابه نوری، شهرام محمدخانی صفحات 44-57
    هدف پژوهش حاضر مقایسه نظم جویی شناختی هیجان، سلامت عمومی، شیوه حل مسئله و عملکرد تحصیلی در دختران نوجوان والدین معتاد و والدین غیرمعتاد بود. روش پژوهش علی- مقایسه ای و جامعه آماری کلیه دانش آموزان متوسطه دختر والدین معتاد و غیرمعتاد ناحیه 3 کرج بود. بوسیله نمونه گیری در دسترس120 دانش آموز که60 نفر آنها والدین معتاد و60 نفر غیرمعتاد بود انتخاب شدند. دو گروه مورد همتاسازی قرار گرفتند. دو گروه شرکت کننده سه پرسشنامه نظم جویی شناختی هیجان، سلامت عمومی و شیوه ی حل مسئله را تکمیل کردند. برای تحلیل داده ها از آزمون t گروه های مستقل و تحلیل واریانس چند متغیره استفاده شد. نتایج نشان داد که دختران والدین معتاد در راهبرد ملامت دیگران و نوجوانان والدین غیرمعتاد در راهبردهای دیدگاه گیری، ارزیابی مجدد مثبت، تمرکز مجدد مثبت، تمرکز مجدد بر برنامه ریزی از راهبردهای تنظیم شناختی هیجان نمره بیشتری کسب کردند. نوجوانان والدین غیرمعتاد در زمینه اجتماعی و نوجوانان والدین معتاد در زمینه جسمانی، اضطراب و افسردگی نسبت به نوجوانان والدین غیرمعتاد نمره ی بیشتری کسب کردند. نوجوانان والدین معتاد در زمینه کنترل شخصی و نوجوانان والدین غیرمعتاد در زمینه ی اجتنابی از شیوه ی حل مسئله نمره بیشتری کسب کردند. از نظر عملکرد تحصیلی معدل نوجوانان والدین معتاد پایین تر بود.
    کلیدواژگان: نظم جویی شناختی هیجان، شیوه ی حل مسئله، سلامت عمومی، عملکرد تحصیلی، نوجوانان والدین معتاد و غیرمعتاد
  • عصمت فاضلی* صفحات 58-69
    هدف از این پژوهش، پیش بینی گرایش به مصرف سیگار براساس باورهای سلامتی، نگرش ها، هنجارهای ذهنی و تاب آوری در میان دانشجویان بود.
    روش
    آن یک مطالعه مقطعی و تحلیلی با نمونه 361 نفری از دانشجویان دانشگاه بود..دو پرسشنامه، یکی برگرفته از الگوی باورهای مرتبط با سلامت و نظریه عمل منطقی و دیگری درباره تاب آوری، اجرا شد. تجزیه و تحلیل داده هابا بسته بندی های SPSS و کمترین مجذورات جزئی (PLS) بود. مطالعه اصلی (پس از آزمایشی) نشان داد 66/16%از 108 نفری که سیگار مصرف کرده بودند، قبل از 10 سالگی سیگار کشیدن را آزموده بودند. کلیه دوستان بیش از 5/10% از آنها (108 نفر) سیگار مصرف می کردند. معادلات ساختاری گویای آن بود که مدل مفهومی تحقیق حاضر می تواند گرایش به مصرف سیگار را در میان دانشجویان پیش بینی کند. بالاترین ضریب بین نگرش و مصرف سیگار است. هنجار ذهنی در مرحله بعدی قرار دارد. یافته ها از نقش ترکیبی مدل های باورهای سلامت، مدل رفتار برنامه ریزی شده و تاب آوری در پسش بینی گرایش به مصرف سیگار حمایت می کند.
    کلیدواژگان: گرایش به مصرف سیگار، الگوی باورداشت تندرستی، نظریه عمل منطقی، تاب آوری، نگرش ها، هنجارهای ذهنی
  • سعید قدرتی*، مجتبی حبیبی عسگرآباد، وحید صادقی فیروزآبادی، فریبا ابراهیم بابایی، زهرا شهابی نژاد صفحات 70-85
    نقص در حافظه آینده نگر یکی از مشکلات رایج در میان افراد مبتلا به اچ آی وی است که می تواند در زندگی این بیماران تاثیرات به سزایی داشته باشد. در این پژوهش رابطه ی بین تخریب حافظه ی آینده نگر، کیفیت زندگی و عملکرد زندگی روزمره در افراد مبتلا به اچ آی وی موردبررسی قرار گرفت. به این ترتیب تعداد 161 نفر از افراد مبتلا به اچ آی وی که به بیمارستان امام خمینی (ره) مراجعه کرده بودند به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. آزمایش فلوسیتومتری برای سنجش سطح لنفوسیت های تی از ایشان به عمل آمد و سپس تخریب عصب شناختی حافظه ی آینده نگر، کیفیت زندگی و عملکرد زندگی روزمره توسط پرسشنامه های سنجش حافظه ی آینده نگر-گذشته نگر، پرسشنامه ی کیفیت زندگی مرتبط با سلامت و پرسشنامه اندازه گیری میزان عملکرد روزمره زندگی مورد ارزیابی قرار گرفت. روش آماری این پژوهش مدل یابی معادلات ساختاری بود و از نرم افزار لیزرل 8/8 برای این منظور استفاده شد. نتایج نشان داد که نقص حافظه ی آینده نگر نقش میانجی را بین سطح لنفوسیت های تی و کیفیت زندگی یا عملکرد زندگی روزمره بازی می کند و تخریب حافظه ی آینده نگر تاثیر مهمی بر کیفیت زندگی و عملکرد زندگی روزمره در افراد مبتلا به اچ آی وی می گذارد. تحقیقات آینده باید تاثیر نقایص حافظه ی آینده نگر بر کیفیت زندگی و عملکرد زندگی روزمره بیماران مبتلا به اچ آی وی را بیش تر مدنظر قرار دهند.
    کلیدواژگان: اچ آی وی، ایدز، حافظه ی آینده نگر، کیفیت زندگی، عملکرد زندگی روزمره
  • مهسا عمید، امید شکری *، فریبا زرانی صفحات 86-100
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف آزمون نقش واسطه ای رفتارهای سبک زندگی ارتقادهنده سلامت در رابطه جهت گیری های مذهبی درونی/بیرونی و حمایت اجتماعی ادراک شده با بهزیستی هیجانی و رضایت از زندگی در دانشجویان انجام شد.
    روش
    410 دانشجو (157 پسر و 253 دختر) به جهت گیری مذهبی درونی بیرونی آلپورت (I/EROS)، مقیاس چندبعدی حمایت اجتماعی ادراک شده (MSPSS)، نسخه تجدید نظر شده دوم نیمرخ سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت (HPLP-II)، فهرست عواطف مثبت و منفی (PANAS) و رضایت از زندگی (SWLS) پاسخ دادند. در این مطالعه، به منظور آزمون نقش واسطه ای رفتارهای سبک زندگی ارتقادهنده سلامت در رابطه جهت گیری های مذهبی درونی/بیرونی و حمایت اجتماعی ادراک شده با بهزیستی هیجانی و رضایت از زندگی در دانشجویان از روش مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که رابطه بین جهت گیری مذهبی درونی و حمایت اجتماعی ادراک شده با رفتارهای سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت مثبت و معنادار و رابطه بین جهت گیری مذهبی بیرونی با رفتارهای سبک زندگی سالم مثبت و غیرمعنادار بود. همچنین، رابطه بین رفتارهای سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت با عاطفه مثبت و رضایت از زندگی مثبت و معنادار و با عاطفه منفی، منفی و معنادار بود.علاوه بر این،نتایج روش آماری معادلات ساختاری نشان داد که رابطه بین جهت گیری مذهبی درونی و حمایت اجتماعی با عاطفه مثبت و منفی و رضایت از زندگی از طریق از رفتارهای سبک زندگی سالم به طور نسبی میانجیگری می شود. در نهایت، در مدل مفروض، 29 درصد از پراکندگی نمرات رفتارهای سبک زندگی از طریق جهت گیری های مذهبی درونی/بیرونی و حمایت اجتماعی ادراک شده تبیین شد. همچنین، در مدل مفروض به ترتیب 64 ، 16 و 38 درصد از پراکندگی نمرات عاطفه مثبت، عاطفه منفی و رضایت از زندگی از طریق رفتارهای سبک زندگی تبیین شد.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که بخشی از پراکندگی نمرات بهزیستی هیجانی و رضایت از زندگی در بافت پیش بینی این مولفه های شناختی و هیجانی بهزیستی از طریق ابعاد درونی و بیرونی جهت گیری های مذهبی و حمایت اجتماعی ادراک شده، به کمک تفاوت در میزان استفاده از رفتارهای سبک زندگی سالم قابل تبیین است.
    کلیدواژگان: رفتارهای سبک زندگی، جهت گیری مذهبی درونی، بیرونی، بهزیستی هیجانی، رضایت از زندگی، مدل اثرات واسطه ای
|
  • Vahideh Salehmirhassani *, Nima Ghorbani, Ahmad Alipour, Valiolah Farzad Pages 1-15
    The aim of this study was to investigate the mediating role of self-knowledge process (integrative self-knowledge and mindfulness) and self control in regulating of relationship between perceived and objective stress and anxiety, depression, and physical symptoms. 217 firefighters were selected by simple stratified sampling from 22 stations. They responded to integrative self-knowledge (Ghorbani et al.,2008), mindfulness (Brown & Ryan.,2003), self control (Tangeny et al.,2004) perceived stress (Cohen et al., 1983) objective stress (made in this research), anxiety and depression(Costello & Comrey.,1967) scals and symptoms check list(Bartone.,1995). The results showed the interaction between integrative self- knowledge and self control has the most role in regulating the relationship between perceived stress and anxiety, depression and physical symptoms. Objective stress influenced by perceived stress that emphasized on importance of subjectivity of stress.Finally, Findings indicate the mediating role of self-knowledge process in relationship between stress and anxiety, depression, and physical symptoms.
    Keywords: integrative self, knowledge, mindfulness, self control, perceived stress, objective stress, anxiety, depression, physical symptoms
  • Shahnaz Khaleghipuor* Pages 16-32
    This study aimed to evaluate the effects of spirituality on the lifestyle and the percentages of the white blood cells in the depressed aged subjects. A quasi-experimental method with pre-test and post-test was used. Statistical society of research consisted of the total depressed aged subjects of an aged house (Mehr aged house, Karaj city, Alborze province, Iran).The subjects were divided into two equal groups (12 experimental group and 12 control group) and they responded the lifestyle questionnaire. Then, the percentages of the white blood cells were measured using the flowcytometry method. The experimental group received 14 sessions of the spiritual intervention, then lifestyle and the percentages of the white blood cells were measured. The results showed that there was a significant difference between the experimental and control groups after the intervention on the lifestyle (health, disease prevention, mental health, spiritual health and social health) and the percentages of the white blood cells (neutrophils, lymphocytes, monocytes) (P≤0.05).Thus, spirituality, as a protective factor can promote the health of aged subjects, due to improvement of lifestyle and higher percentages of the white blood cells.
    Keywords: Intellectuality Treatment, Depression, Aged, Life Style, Blood White Cells
  • Sara Moradi Kelardeh *, Fereydoon Yaryari, Mohammad Hossein Abdollahi Pages 33-43
    The applications of electrical stimulation of the brain , which include invasive and non-invasive methods , are now burgeoning in the fields of neuroscience. The aim of this study, was to investigate the effects of transcranial direct current stimulation on dorsolateral prefrontal cortex (DLPFC) in reducing the smoke craving and the rates of stress. Therefore, using random sampling and snowball method, in the population of smokers in the students of kharazmi university, we selected 20 subjects and assigned them in experimental and control group. The instrument used in this study, was the smoking urge questionnaire (SCQ) and stress subscale of depression, anxiety, stress scale (DASS). Analysis of covariance and t-test of diminished scores showed that there are significant differences between groups in rates of craving and stress in post-test stage (respectively, 0.035 & 0.000, p
    Keywords: Transcranial direct current stimulation, Dorsolateral prefrontal cortex, smoke craving, stress
  • Maryam Azimi *, Robabeh Nori, Shahram Mohammadkhani Pages 44-57
    The aim of this study was to compare the cognitive emotion regulation, general health, problem-solving style and academic performance of the adolescent girls with addicted parents with nonaddicted parents ones. The research method was causal-comparative. The statistical population was all female high school students of the third District of Karaj. Using convenience sampling method, 120 students was used which was included of 60 students with addicted and 60 students with non-addicted parents. The selected students in both groups were equilized. The groups completed Cognitive Emotion Regulation, general health and problem solving questionnaires. T-test and MANOVA were used to data analysis. Results indicated that adolescents with addicted parents achieve more score in “Blaming others” item and the others achieve more score in “Putting into perspective”, “Positive refocusing”, “Positive reappraisal” and “Refocus on planning” items in Cognitive Emotion Regulation test. Adolescents with nonaddicted parents get more score in “social” context and the others have more score in “Physical”, “anxiety” and “depression” context. Problem solving score in “personal control” item for students with nonaddicted parents and score in “Avoidance” for adolescents with addicted parents is higher than others. Academic Performance of the adolescents with addicted parents was less than that of the others.
    Keywords: Cognitive Emotion Regulation, Problem solving style, general health, Academic Performance, adolescents Addicted Parents, adolescents non Addicted Parents
  • Esmat Fazeli * Pages 58-69
    The aim of the present study was identifying tendency to cigarette smoking based on the health believes, attitudes, subjective norms and resiliency among university students. It was a cross-sectional study which was conducted on 361 university students. Two questionnaires, one based on the health believe model and the theory of reasoned action, and the other about resiliency were completed. Data were analyzed through SPSS and Partial Least Squares (PLS) packages. The main study (conducted after pilot study) showed that 16/66% of 108 subjects who ever smoked, tried it before age 10. All friends of more than 10/5% of them (108 subjects) smoked cigarettes. Structural equation modeling showed that the conceptual model could predict tendency to tobacco smoking among university students. The highest coefficient was between attitudes and smoking. Subjective-norm was the next. The results confirm previous findings. The components couldcontribute in a reliable research model for studying risky B., smoking. The HBM might work better while is associated with attitudes andSN.Association of complementary elements (resiliency) with the model might be useful
    Keywords: smoking, health beliefs model, reasoned action theory, resiliency, attitude, subjective norms
  • Saeed Ghodrati * Pages 70-85
    Memory impairments are common amongst people living with HIV and have devastating effects on their life. In the present study we aimed to investigate whether prospective memory impairment play the mediator role between the CD4 level and quality of life amongst people living with HIV. A number of 161 individuals recruited for this purpose. We conducted Prospective-Retrospective Memory Questionnaire (PRMQ), The Short Form Health Survey (SF-36), and Instrumental Activities of Daily Living (IADL), respectively, to assess prospective memory, quality of life and everyday functioning. We also used Flow Cytometry test to assess their CD4 level. We used structural equation modeling to analyze the data and Lisrel 8.8 software were used. The results showed that prospective memory impairment have a crucial effect on the quality of life and everyday functioning of people living with HIV. Future research must focus more deeply on the prospective memory impairment effects on the quality of life and everyday functioning of people living with HIV
    Keywords: HIV, AIDS, Prospective memory, Quality of life, Everyday functioning
  • Mahsa Amid, Omid Shokri *, Fariba Zarani Pages 86-100
    Objective
    This study examined the mediating effect of health-promoting lifestyle behaviors on the relationship between internal/external religious orientations and perceived social support with emotional well-being and life satisfaction among university students.
    Method
    On a sample consisting of 410 students (157 male 253 female), the Intrinsic/Extrinsic Religious Orientation Scale(I/EROS), the Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS), the Health-Promoting Lifestyle Profile-II (HPLP-II), the Positive and Negative Affect Schedule (PANAS) and the Satisfaction with Life Scale (SWLS)were administrated. Structural equation modeling was used to assess the mediating effects model of health-promoting lifestyle behaviors on the relationship between internal/external religious orientations and perceived social support with emotional well-being and life satisfaction among university students.
    Results
    Results showed that there is a positive significant correlation between internal religious orientation and social support with healthy lifestyle behaviors and a positive non-significant correlation between external religious orientations with health-promoting lifestyle behaviors. Results also indicated that there is a positive significant correlation between health-promoting lifestyle behaviors with positive affect and life satisfaction and a negative significant correlation between health-promoting lifestyle behaviors with negative affect. Results of structural equation modeling also showed that the relationship between internal religious orientation and social support with positive and negative affect and life satisfaction is mediated fully by health-promoting lifestyle behaviors. In this hypothesized model, internal/external religious orientations and perceived social support factors accounted for 29% of the variance in health-promoting lifestyle behaviors. Also, health-promoting lifestyle behaviors accounted for 64%, 16% and 38% of the variance in positive affect, negative affect and life satisfaction variables, respectively.
    Conclusion
    In sum, these finding show that the part of available variance in emotional well-being and life satisfaction in the context of prediction these cognitive and emotional components by internal/external religious orientations and perceived social support, accounted for person's health-promoting lifestyle behaviors.
    Keywords: health, promoting lifestyle behaviors, internal, external religious orientations, perceived social support, mediating effects model