فهرست مطالب

پژوهش های تاریخی ایران و اسلام - پیاپی 18 (بهار و تابستان 1395)

مجله پژوهش های تاریخی ایران و اسلام
پیاپی 18 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/28
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مرتضی اکبری، سیاوش یاری صفحات 1-20

    مقاله حاضر به بررسی سیر تاریخی اختلافات مرزی ایران و عراق از دوره قاجاریه تا آغاز جنگ تحمیلی پرداخته است. در دوره قاجاریه، والیان پشتکوه براستان ایلام امروزی حاکمیت داشتند و بااقتدار تمام به دفاع از مرزهای این منطقه در برابر عثمانی ها پرداختند و به آنان اجازه استفاده بیش ازحد آب رودخانه های گنگیر و کنجان چم را نمی دادند. باروی کار آمدن حکومت پهلوی در ایران و تشکیل دولت عراق پس از جنگ جهانی اول، اختلافات مرزی میان این دو کشور بر سر رودخانه های مذکور وارد مرحله جدیدی شد که تا آغاز جنگ تحمیلی ادامه یافت. این پژوهش با روش توصیفی – تحلیلی در پی یافتن پاسخ به این پرسش است که رودخانه های گنگیر و کنجان چم چه نقشی در روابط مرزی ایران و عراق داشته اند؟ نتایج تحقیق نشان می دهد که عدم تعیین میزان استفاده مرزنشینان از آب رودخانه های مزبور در پروتکل تعیین حدود 1914 م. نیاز شدید کشاورزان مرزی به آب رودخانه های مذکور و توسعه طلبی سران بعث عراق برای رسیدن به امتیازات بیشتر در نوار مرزی ایران از عوامل اصلی اختلاف دو کشور بوده است.

    کلیدواژگان: ایران، عراق، گنگیر، کنجان چم، اختلافات مرزی، عثمانی
  • شهرام جلیلیان صفحات 21-38

    ابوعبدالله احمد بن محمد بن اسحاق به ابراهیم همدانی ابن فقیه همدانی، جغرافیدان ایرانی (نزدیک به: 255-330ه. ق.) در کتاب ارزشمند خود «اخبار البلدان» که احتمالا در 290ه. ق./ 903م. نوشته شده است، ترجمه متن دو سنگ نوشته در دامنه کوه الوند همدان (= سنگ نوشته های گنج نامه) را آورده است. با وجود این، ترجمه او کوچک ترین همانندی ای با متن سنگ نوشته های داریوش بزرگ و خشایارشا در دامنه کوه الوند ندارد و آشکارا پژواکی از محتوای سنگ نوشته داریوش بزرگ در کوه بیستون و سنگ نوشته آرامگاه او در نقش رستم پارس است. هدف این پژوهش پاسخ به این پرسش است که چرا هنوز در سده سوم هجری قمری از بین همه سنگ نوشته های هخامنشیان، تنها بازتابی از دو سنگ نوشته بیستون و آرامگاه داریوش بزرگ در خاطره مردم همدان وجود داشته است و ابن فقیه همدانی پژواکی از سنگ نوشته های بیستون و نقش رستم داریوش بزرگ را به عنوان ترجمه سنگ نوشته های کوه الوند آورده است.

    کلیدواژگان: ابن فقیه همدانی، اخبار البلدان، همدان، کوه الوند، داریوش بزرگ، سنگ نوشته، بیستون، نقش رستم
  • علی رسولی، علی شهوند صفحات 39-64

    علاوه بر راه شاهی به عنوان مسیر اصلی ارتباطی میان بوشهر و شیراز ، راه دیگری معروف به راه جره مسیر فرعی و اضطراری بود که این دو شهر را به یکدیگر متصل می کرد. پس از انقلاب مشروطه ، تحول ساختاری در نظام حکومت ، و ضعف در اعمال اقتدار دستگاه حکومت مرکزی به بروز ناامنی فزاینده در راه شاهی ، دومین مسیر پر رفت و آمد ایران ، انجامید. در نتیجه دولت ایران با اعتراضات مکرر بریتانیایی ها که از این ناامنی ها متضرر شده بودند؛ مواجه گردید. از آنجا که هر دو مسیر راه شاهی و راه جره از قلمرو کوچ نشینان ایل قشقایی می گذشت؛ و صولت الدوله ، ایلخان قدرتمند قشقایی ، توان برقراری امنیت در هر دو مسیر را داشت؛ انگشت اتهام ناامنی ها نیز به سمت صولت الدوله و ایلش اشاره رفت. در برابر این بدگمانی ها ، صولت الدوله اقدام به گشایش راه جره نمود. رویداد فوق این سوال را موجب می شود که «چرا صولت الدوله با وجود توان برقراری امنیت در راه شاهی ، راه فرعی جره را جهت تردد کاروان های تجاری باز نمود؟» با نگاهی به اوضاع فارس و رقابت های محلی در این ایالت به نظر می رسد که علت تصمیم فوق را می توان به تغییر موازنه قدرت به ضرر صولت الدوله در جریان رویدادهای پس از مشروطه ، نسبت داد.

    کلیدواژگان: ایالت فارس، رقابت های محلی، راه جره، راه شاهی، ناامنی های جنوب
  • حسن زندیه، مسعود آدینه وند صفحات 65-92

    تعدد و تکثر نهادهای اطلاعاتی و مراجع نظارتی، از مهم ترین ویژگی های حکومت پهلوی دوم بود که این امر از ترس و نگرانی وی از بروز مخالفت های داخلی نشات می گرفت. بازرسی شاهنشاهی به عنوان یک سازمان اطلاعاتی- امنیتی در نتیجه شرایط داخلی کشور در سال های پس از کودتای 28 مرداد 1332ش. در اواخر دهه سی ایجاد شده و با یک وقفه چند ساله و تاسیس مجدد در 1347ش. تا آخر عمر رژیم پهلوی برقرار بود. حیات این سازمان به دو دوره مشخص تقسیم می شود؛ دوره اول زیرنظر سپهبد یزدان پناه و دوره دوم تحت ریاست ارتشبد حسین فردوست. سازمان در زمان ریاست یزدان پناه (1351-1337ش.) برای اطلاع از وضعیت داخلی کشور و مبارزه با مشکلاتی چون فساد اداری و کارشکنی مقامات، نظارت بر فعالیت دیگر نهادهای امنیتی به فعالیت پرداخت و گزارش های زیادی تهیه نمود؛ ولی در ن هایت سودمندی زیادی برای حکومت پهلوی نداشت و نتوانست آرزو های محمدرضاشاه را برآورده کند. بر این مبنا پژوهش حاضر می کوشد با استفاده از روش تحلیل تاریخی، و بر پایه منابع اسنادی و کتابخانه ای عملکرد (اقدامات و حوزه فعالیت) سازمان بازرسی شاهنشاهی و نتایج و پیامدهای آن در دوره اول را بررسی کند.

    کلیدواژگان: سازمان بازرسی شاهنشاهی، سپهبد مرتضی یزدان پناه، پهلوی دوم، کودتای 28 مرداد 1332ش، نهاد بازرسی
  • علی سام، علیرضا علی صوفی صفحات 93-110

    در این پژوهش سعی شده است با واکاوی عقدنامه های ازدواج و بررسی اجزای آن، داده های پایه جهت شناخت تاریخ عهد قاجار به دست آید. این پژوهش از چند منظر حائز اهمیت است: نخست اینکه مطالعه عقدنامه های قاجار چه فواید و تاثیری بر شناخت تاریخ این دوره زمانی دارد. از سوی دیگر، این بررسی آشکار می سازد تاریخ عهد قاجار را از جنبه های مختلف از جمله: اجتماعی، مذهبی، اقتصادی و... با تکیه بر بررسی عقدنامه ها می توان مورد مطالعه قرار داد. نگارندگان می کوشند با بررسی انجام گرفته در این زمینه، یافته های جدیدی را باتکیه بر اسناد و عقدنامه های ازدواج و مقررات مربوط به آن ارائه دهند. دستاوردهای تحقیق در این پژوهش شامل تاثیر شرایط محیطی عهد قاجار بر قباله های نکاح می باشد. بدین شکل که محیط مذهبی عهد قاجار ازدواج را سنتی الهی دانسته که بزرگان دین مبین اسلام بر اجرای آن تاکید نموده است. مذهب و قوانین آن بر تمام جنبه های حقوقی این اسناد اشراف داشته است. جایگاه اجتماعی زوجین و والدینشان با ذکر القاب آنها در متن عقدنامه ها که در آن زمان نشانه جایگاه اجتماعی افراد بوده است، مشخص می شود. همچنین وضعیت اقتصادی طرفین ازدواج، نوع وجه رایج مملکتی، مشخصات جغرافیایی املاک در عهد قاجار با بررسی اسناد ازدواج مشخص می گردد. باتوجه به ماهیت موضوع، روش تحقیق دراین پژوهش توصیفی می باشد؛ بر این اساس که ابتدا موضوع مورد بحث توصیف و تشریح و سرانجام ابعاد و زوایای تاریخی مستخرج شده از عقدنامه های قاجاری تبیین می شود. بدیهی است که روش گردآوری اطلاعات در این پژوهش عمدتا کتابخانه ای و اسنادی است.

    کلیدواژگان: عقدنامه ازدواج، قاجار، داده های تاریخی، ساختار عقدنامه، شهود
  • معصومه سمایی دستجردی، وحید عابدین پور جوشقانی، فریدون الهیاری صفحات 111-134

    در بررسی تحولات تاریخی ایران همواره بر نقش و جایگاه اقشاری همچون سیاست مداران، نظامیان و روحانیون تاکید شده است؛ اما در این میان اقشاری چون هنرمندان و صنعت گران نیز وجود داشتند که در طی ادوار مختلف از جمله دوره حاکمیت تیموریان بر ایران (913-771ق) نقش و سهم قابل توجهی را در شکل گیری این تحولات ایفا نمودند. شکوفایی و فراگیر شدن هنر و صنعت در این دوره و کارآمدی هنرمندان و صنعت گران در عرصه های مختلف سبب شد تا این گروه از جایگاه و موقعیت متفاوتی نسبت به دیگر ادوار برخوردار شوند. از یک سو توجه و اشتغال به هنر و صنعت در بین طبقات مختلف از بالاترین سطوح اجتماعی تا افرادی با خاستگاه غلا می مانع از قرار گرفتن هنرمندان و صنعت گران این دوره در یک مرتبه اجتماعی معین گردید. از سوی دیگر تفاوت در ملیت، خاستگاه اجتماعی، سطح رفاهی و معیشتی، نگرش های اعتقادی و اخلاقی، قابلیت ها و توانمندی های علمی و فنی آنان و همچنین میزان شهرت ایشان در بین مردم، ناهمگونی و عدم ثبات در موقعیت اجتماعی این قشر را شدت بخشیدند. تحقیق حاضر با هدف بازنمایی زوایای مختلف زندگی فردی و اجتماعی هنرمندان و صنعت گران در جامعه تیموری بررسی موارد مذکور می پردازد. نتایج این بررسی از لحاظ مطالعات تاریخ اجتماعی ایران و شناسایی جایگاه این قشر در نظام اجتماعی این دوره با توجه به کمبود اطلاعات تاریخی در این زمینه حائز اهمیت است. در همین راستا روش این پژوهش توصیفی- تحلیلی و بر مبنای سه دسته منابع و اسناد تاریخی، اجتماعی و هنری است.

    کلیدواژگان: تیموریان، هنرمندان، صنعت گران، موقعیت اجتماعی
  • سید احمد عقیلی صفحات 135-162

    ارزیابی کلی از نقش قزلباشان در استقرارنهایی دولت صفوی در قالب سه محور قابل بررسی است: مرحلهاول شکل گیری ارتباط آنان با طریقت صفوی است؛مرحله دوم با تداوم و گسترش تعاملاتشان باشیوخ صفوی، ارتباطی سازماندهی شده در راستای اهداف صفویان برقرارنموده و به توسعه و تحکیم آن پرداختند وآخرین مرحله نیز به فعالیت عملی آنان در جهت به قدرت رسانیدن شیوخ صفوی مربوط می شود. گروه های ترکمنی که بعدا با عنوان قزلباش شناخته می شدند همه گونه مساعدت و همراهی با تشکیلات صفوی اعمال کردند و باعث شدند تا تشکیلات صفوی با گذر از مراحل مختلف به موفقیت نهایی دست یابد. پس ازتشکیل حکومت صفوی قزلباشان به عنوان نخبگان اصلی حکومت با نهاد حاکمیت همکاری خود را ادامه دادند.این تعاملات در ادوار مختلف تاریخ صفویه رویه مختلفی را پشت سر نهاد.درخصوص این تغییررویه، ضروری است تحولات درون حکومتی صفویه با نگاهی تحلیلی مورد ارزیابی قرار گیرد. این تحولات در دو محور کلی قابل بررسی است: در محور نخست با اشاره به نقش تااثیرگذار قزلباشان در برپایی دولت صفویه، به تحلیل موقعیت برجسته آنان درنهادحاکمیت پرداخته می شود. اما در ادامه روند حکومت، شرایط و اقتضائات زمانی که می توان در سه متغیرتاثیرگذار«نیازهای سیاسی-اداری، مناسبات و سیاست خارجی، مسائل مذهبی»به تبیین موضوع پرداخت باعث تغییرجایگاه آنان درنهادحاکمیت شد. با توجه به این عوامل بود که موقعیت برجسته قزلباشان - چه به صورت محسوس و هدفمند و چه به صورت نامحسوس - از طرف حکومت به عناصر جایگزین انتقال یافته و جایگاه آنان دچار تغییر وتحولاتی گردید.بر این اساس رهیافت پژوهشی مقاله آن است کهپس از استقرار حکومت صفویه، نخبگان حکومتی دیگری- علما ونیروی سوم- به حمایت از نهاد حاکمیت پرداختند و نهاد حاکمیت نیز بنا به مقتضات زمانه گرایش به آن عناصر را مصلحت ضروری خویش دانسته و نقش درجه اولی از جانب قزلباشان به آنان محول گردید وقدرت بلامنازع از قزلباشان سلب شد. ولی با این حال قزلباشان تاآخرحکومت صفوی در ساختار حکومت به عنوان نخبگان فعال حضور داشتند.

    کلیدواژگان: صفویه، قزلباشان، نخبگان حکومتی، علما، تمرکز وعدم تمرکز
  • محمدرضا علم، سکینه کاشانی صفحات 163-180

    اکتشاف نفت در اوایل قرن بیستم در خوزستان، سرآغاز دوره جدیدی در تاریخ ایران بوده است. دوره ای که با حضور انگلیسی ها و شرکت نفت ایران و انگلیس همراه بود. پس از اعطای امتیاز نفت جنوب به ویلیام ناکس دارسی در 1280 ش. /1901 م. که به شکل گیری شرکت نفت ایران و انگلیس منجر شد، این شرکت بنا بر نیاز خود در حوزه عملیات نفتی شروع به استخدام کارگران ایرانی کرد. به تدریج و با استخدام نیروی کاری که از دیگر مناطق ایران به خوزستان مهاجرت کردند و نیز توسعه تاسیسات نفتی، کارگران مناطق نفت خیز با مطالبات جدی شرکت را وارد چالش بزرگی نمودند. تمرکز هزاران کارگر در این مناطق در شرایط بد اقتصادی و معیشتی، سرانجام به متشکل شدن آنها و اعتصابات کارگری انجامید که مقابله جدی شرکت نفت ایران و انگلیس را نیز به دنبال داشت. کارگران خواهان افزایش دستمزد، مسکن و امکانات بهداشتی بودند؛ اما به نظر می رسید آنچه برای شرکت اولویت داشت، صرفه جویی و بهره وری عملیات نفتی بود. پژوهش حاضر با توجه به اسناد آن دوره و گذری کوتاه بر وضعیت نیروی کار شرکت نفت ایران و انگلیس به بررسی عملکرد این شرکت در پاسخگویی به مطالبات کارگری می پردازد.

    کلیدواژگان: شرکت نفت ایران و انگلیس، کارگران ایرانی، اتحادیه های کارگری
  • نجم الدین گیلانی، علی اکبر کجباف، سید اصغر محمودآبادی صفحات 181-198

    خاندان نوبخت یکی از خاندان های دانش دوست ایرانی (از خطه خوزستان فعلی) بودند که در عصر اول عباسی تلاش زیادی در راه احیای فرهنگ ایران باستان و پیوند اندیشه های ایرانی با اندیشه های شیعه از خود نشان دادند. اگر چه با ورود اسلام به ایران ساختار طبقات اجتماعی، آن گونه که در سابق بود، در هم ریخت؛ اما بعضی از خاندان های دانش پژوه مانند خاندان نوبخت، با استخدام در کادر اداری و دیوانی، ضمن این که موقعیت سابق خود را حفظ کردند؛ حافظ و ترویج دهنده بسیاری از آداب و سنت های اصیل نیاکان خود در بین مسلمین شدند. خاندان نوبخت جدا از اینکه با ترجمه کتب پهلوی در انتقال و پیوند فرهنگ ایرانی به عالم اسلام نقش داشتند، همانند دیگر دبیران ایرانی عهد عباسی در مسائلی همچون آسمانی بودن مقام سلطنت و ارثی بودن آن در خاندان سلطنت، و مسئله فره ایزدی، بین اندیشه ایرانی و اندیشه شیعی پیوند و تطبیق قابل تاملی ایجاد کردند. مقاله حاضر با استناد به منابع به دنبال شرح و بسط و تحلیل موارد فوق می باشد.

    کلیدواژگان: خاندان نوبخت، اندیشه ایرانی، اندیشه شیعی، ابوسهل نوبخت، امامت
|
  • Pages 1-20

    The present study tries to investigate the process of historical boundary dissentions between Iran and Ottomans as well as Iran and Iraq from Qajar dynasty period to the beginning of Iraqi eight- year imposed war on Iran. Contemporary with Qajar dynasty, the Poshtkouh Vali clan ruled Ilam province in Iran. They authoritatively defended Poshtkooh territory (Ilam province) against the Ottomans' aggressions. Some of them commandingly controlled the waters of these two rivers. With the onset of Pahlavi regime in Iran and formation of a new government in Iraq after the overthrow of Ottomans Empire, Iran and Iraq disputes over the rivers entered a new stage, and it continued to the beginning of the imposed war on Iran. This research with analytical – descriptive method tries to provide the response to this question: what is the role of rivers of Gangir and Konjan cham in Iran and Iraq boundary relations. This article is aiming to shed lights on the matters of dissensions over the issue between the two countries. It also attempts to discuss and analyze the problem as much as possible. The study comes to the conclusion that unlimited and indeterminate use of the amount of water by Iraqi borderers inhabiting Ilam province border mentioned in boundary assigning protocol in 1914, the severe need of Iraqi borderers to the waters of the two rivers, aggressive behavior of Iraqi rulers in the past years in order to get more concessions in Iran's border, can be considered the main influential factors and reasons for disputes and dissensions between Iran and Iraq. Nevertheless, the role of borderline rivers in conflicts between the two countries is the matter of investigation in this article. Keywords

    Keywords: Iran, Iraq, Border line conflicts, Gangir
  • Pages 21-38

    The Iranian geographer Abū ʻAbd-Allāh Ahmad b. Moḥammad b. Esḥāq b. Ebrāhīm Hamadānī, Ebn al-Faqīh Hamadānī, (ca 250-330 Hegira) described two inscriptions in Alvand Mount in Hamadān in his precious book “Aḵbār al-boldān”, probably written about 290 Hegira. He presented the translation of this inscriptions in his book, but his translation has no resemblance with the texts of the inscriptions of Darius the Great and Xerxes in Alvand Mount and obviously it is a reflection of the contents of the inscriptions of Darius the Great in Bīsotūn Mount and of the Tomb-Inscription of Darius in Naghsh-i Rustam. This study aims at answering these questions: why did the Hamadānīan people, still in third century of Hegira, among all the Achaemenid inscriptions just remember the reflection of the inscriptions of Bīsotūn and the Tomb-Inscription of Darius in Naghsh-i Rustam? And therefore why did Ebn al-Faqīh who talked to the native people, present a reflection of Darius the Great’s inscriptions of Bīsotūn and Naghsh-i Rustam as the translation of the inscriptions of Alvand Mount?

    Keywords: Ebn al-Faqīh Hamadānī, Aḵbār al-boldān, Hamadān, Alvand Mount, Darius the Great, inscription, Bīsotūn, Naghsh-i Rustam
  • Pages 39-64

    In addition to the Shahi road as the main route between Bushehr and Shiraz, there was another sub-route known as Jareh which was an emergency rout that connect these two cities to each other. After constitutional revolution, structural evolution in ruling system, and lack of enforcement authority of the central government, led to increasing insecurity in Shahi road, the second commuter route of Iran. Therefore Iran government faced with recurrent objections of British which had been affected by these insecurities. For as much as both routes, Shahi road and Jareh road passing from the domain of Qashqaiee nomads, and Solatodoleh powerful Qashqaiee chief had the ability to provide security in both directions so the finger of scorn about insecurity pointed at Solatodoleh and his tribe. Against these suspicions, Solatodoleh tried to open Jareh road. This action leads to the question of ʺwhy Solatodoleh despite his power to provide security in Shahi road, opened Jareh for traffic of caravansˮ. By looking at conditions of Fars and local competitions in this state, it seems that the reason of this decision can be related to change in balance of power against Solatodoleh during the post constitutional events.

    Keywords: Fars state, local competitions, Jareh road, Shahi road, south insecurities
  • Pages 65-92

    The main features of the reign of Mohammad Reza Shah was the multiplicity of intelligence agencies and supervisory authorities. That was because of his concerns about the incidence of domestic oppositions. One of these agencies was the Imperial Inspection Agency, as an intelligence-security organization, established in the late 1330s due to interior circumstances of the country in the years after the coup of Mordad 28th, 1332 SH. The life of this small organization is divided into two distinct periods; the first was under the supervision of Lieutenant General Yazdan-Panah and the second was under the supervision of Fardoust. Lieutenant General Yazdan-Panah was one of the statesmen of the Pahlavi era, who made a lot of efforts to stabilize and perpetuate the regime. During the five decades of life of this dynasty, he was always responsible for important jobs and positions. The task of the Imperial Inspection Angency, in the first period of its activities, i.e. under the supervision of Yazdan-Panah, was gaining information concerning interior circumstances of the country, dealing with troubles such as administrative corruption and officials’ sabotages, monitoring the activities of other security agencies. This paper, through a historical analysis and based on documentaries and library references, studies performance of the Imperial Inspection Agency (e.g. its proceedings and scope of activity) and its consequences in the first period.

    Keywords: Mohammad Reza Pahlavi, Sazman Bazrasi, Yazdan-Panah
  • Pages 93-110

    In this study, through reviewing of marriage contracts (matrimony contracts) and investigating its component the basic data and information obtain to recognize the history of Qajar era. Therefore the investigation of each sheet of marriage document regarding its historical importance has a special position in historic studies of the era, for example, Qajar era. The study is important in some respect. First that the study of marriage contracts what benefits and effects have on recognizing the history if this period and how enriches the historic knowledge in this regard on the other hand, this investigation reveals that the history of Qajar era can be studied by investigating marriage contracts in different respects including social, religious, economic etc. By the investigation made in this area، the authors attempt to provide how finding depending on documents and marriage contracts and regulations related to them. Considering the subject nature, the research method in this study is descriptive- analytic, this is، the researchers first try to describe and explain the subject and finally analyze and explain the historic dimentions and angles extracted from Qajar marriage contracts. It is obvious that the information collecting method in this study is mainly based on library and documents.

    Keywords: marriage contract, Qajar, historical data, witnesses marriage contract structure
  • Pages 111-134

    In the research of historical evolutions continually has been asserted to the role of groups such as politicians, the military and clergymen; nevertheless, there were groups such as artists and craftsmen in the different periods like Timurids era that they played an important role in shaping of these evolutions. Growth and inclusion of art and craft and efficiency of artists and craftsmen in various areas led to the different status for this group than in other periods. On the one hand, the activity and attention to art and craft among various classes (those with the highest levels or slave origin) prevented from establishing of artists and craftsmen in definite social order. On the other hand, the presence and contribution of artists and craftsmen of different nationalities in artistic and industrial activities, their different social origins, their different levels of welfare and livelihood, different attitudes and moral beliefs, their scientific and technological capabilities, interaction with upper and lower classes of society and their reputations among people led to raising the status of this population in the community. The present study aimed to represent different aspects of individual and social life of Timurid artists and craftsmen. The result of this study is important in recognizing status of these groups and studying social history. In this regard, this article based on analytic – descriptive method and historical, social and artistic documents.

    Keywords: Timurids, Artists, Craftsmen, Social status
  • Pages 135-162

    It is possible to generally evaluate of the role of the Qizilbashss in the final establishment of Saffavids Dynasty from 3 perspectives; the first phase includes the formation of their relation to the Saffavids practice. In the second phase, with the continuance and spread of their relations to the Saffavids Sheikhs, they based an organized relationship toward obtaining the goals of the Saffavids. And the last phase accounts for their practical activities to empower the Saffavids Sheikhs. Hence, before the establishment of the Saffavids government, they exerted convergent relationships together with any form of assistance and cooperation with the Saffavids and changed the mystical practice to a successful socio-political movement. With the formation of these relationships, the Turkmen groups, later known as Qizilbashss assisted and accompanied the Saffavids institutions in any manner, so after passing through different phases, they finally succeeded. After the establishment of the Saffavids government, there was the potential ground for their convergence to the government structure until the Chaldoran battle. But from the last days of Shah Esmaiel’s rule the grounds for their convergence and disconnection from the government were formed. In order to study this shift in approach, it is required that the up and downs within the Saffavids government be evaluated from an explanatory and analytic perspective. It is possible to study these changes on two general axes; on the first axis, mentioning the effective role that Qizilbashss played in establishing the Saffavids government, their progressive presence and influence in different layers of the government are analyzed. In fact, their prominent position in the government resulted in interfering and experiencing in various grounds. This led to the “admissive and expulsive reaction” of the government to abate their position. The second axis implies the temporal conditions and requirements which according to three variants – the political-official requirements, foreign policies and relations, religious issues – led to a change in their position in the government. It was because of these factors that the prominent position of the Qizilbashss were changed and weakened by the government, whether in a tangible and purposeful or in an intangible manner.

    Keywords: Qizilbashs, Saffavids sheikhs, performance, temporal requirements, admissive reaction
  • Pages 163-180

    After having granted the south oil concession to William Knox Darcy in 1901 that was led to establish the Anglo-Persian Oil Company (APOC), it began to hire Iranian workers to meet its manual labors at the oil-field areas. By gradually arriving labors to Khuzestan province from other parts of Iran and also by developing oil plants, the workers with their serious claims faced the APOC with a major challenge. By settling a large number of laborers in the oil-field areas and wrestling with difficult economic and subsistence situation Finally, organize them and strikes led to a serious confrontation also followed Anglo-Iranian Oil Company. Workers demanding higher wages, housing and health facilities, but what seemed to be a priority for the company, saving and efficiency of the oil operations. The study According to the documents of the period and short-pass study on the state of labor Anglo-Iranian Oil Company to evaluate the performance of the company in response to labor's demands.

    Keywords: Anglo- Persian Oil Company, Iranian workers, labor unions
  • Pages 181-198

    Family Nobakht One of the families Knowledge friend Khuzestan who were in the first Abbasid era great efforts In way revival of ancient Iranian culture And link ideas Iranians with ideas Shiite demonstrated. Although Islam came to Iran the social classes, As they in the past, in the fall, But some of dynasties, such as family scholar Nobakhti, With the hiring of Office Contact and bureaucratic, while the former maintain their position; Protecting and promoting the most authentic customs and traditions of their ancestors were among the Muslims. Nobakhti family apart from a translation of the books of the Pahlavi Iranian culture of the Islamic world were involved in the transfer, Like other Iranian teachers Abbasid Era Being on such issues as the heavenly kingship and hereditary kingdom in family, And the the question of Eizadi splendor, the thought of Iranian and Shiite thought and matching link noticeable created. The present article followed develop and analyze the citing sources above.

    Keywords: family of Nobakht, idea-Iranian Shiite idea, Abu Sahl Nobakht