فهرست مطالب

دامپزشکی ایران - سال دوازدهم شماره 52 (پاییز 1395)

فصلنامه دامپزشکی ایران
سال دوازدهم شماره 52 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/22
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی اصغر بهاری، مسعود صبوری قناد، امید دزفولیان، علی صادقی نسب، فریدون رضازاده صفحات 5-13
    آدنوکارسینوم ریوی گوسفند بیماری تنفسی مزمن با دوره ی کمون طولانی است که در اثر رتروویروس جاگزیکت ایجاد می شود. در پژوهش حاضر Real-time PCR به عنوان یک روش اختصاصی فوق العاده حساس برای شناسایی DNA پروویروسی این رتروویروس در نمونه های خون کامل گوسفندان به ظاهر سالم و مبتلا به بیماری های تنفسی مزمن در یک بررسی کشتارگاهی ارزیابی شد. هشتاد راس گوسفند مبتلا به پنومونی مزمن و بیست راس گوسفند سالم خون گیری شدند. پس از کشتار، ریه ها بازرسی و از ده منطقه ی مشخص نمونه های بافتی و عقده ی لنفاوی مدیاستینال خلفی برداشت شد. نمونه های خون تا زمان استخراج DNA در 80- درجه ی سانتی گراد نگهداری شدند. از DNA استخراج شده برای شناسایی DNA پروویروسی رتروویروس جاگزیکت با روش Real-time PCR استفاده شد. تعداد 15 نمونه از 80 نمونه (75/18 درصد) مربوط به گوسفندان مبتلا به پنومونی مزمن و تعداد 3 نمونه از 20 نمونه (15 درصد) مربوط به گوسفندان به ظاهر سالم، آلوده به DNA پروویروسی رتروویروس جاگزیکت بودند. به علاوه، تعداد 11 نمونه از 80 نمونه (75/13 درصد) مربوط به گوسفندان مبتلا به پنومونی مزمن و تعداد 2 نمونه از 20 نمونه (10 درصد) مربوط به گوسفندان به ظاهر سالم دارای آلودگی DNA پروویروسی، در آزمایش هیستوپاتولوژی نیز مثبت بودند. آزمون مربع کای ارتباط معنی داری را بین وضعیت سلامتی و هیچ یک از آزمایش های Real-time PCR (69/0=P) و هیستوپاتولوژی (66/0=P) نشان نداد. هرچند این آزمون ارتباط معنی داری بین نتایج آزمایش های Real-time PCR و هیستوپاتولوژی نشان داد (01/0≥P). مطالعه ی حاضر تایید می نماید که Real-time PCR آزمایشی حساس و اختصاصی برای شناسایی آلودگی با ویروس جاگزیکت در گوسفندان به ظاهر سالم و مبتلا به پنومونی مزمن است.
    کلیدواژگان: آدنوکارسینوم، رتروویروس، گوسفند، Real، time PCR و هیستوپاتولوژی
  • ایمان حاج خدادادی، حسین مروج، احمد ملک زادگان صفحات 14-23
    در این مطالعه اثر استفاده از مکمل چربی بر صفات عملکردی، متابولیت های خونی و قابلیت هضم برخی مواد مغذی در شترمرغ آفریقایی اهلی بررسی شد. به این منظور، 18 شترمرغ آفریقایی اهلی در سن 15 ماهگی به طور تصادفی در 3 تیمار (هر تیمار شامل 6 تکرار مساوی) تقسیم شدند. تیمار اول، جیره ی پایه، تیمار دوم و سوم، به ترتیب جیره ی پایه همراه با 20 گرم و 40 گرم در کیلوگرم مکمل چربی، دریافت کردند. این بررسی نشان داد اثر مکمل چربی بر افزایش وزن روزانه و نهایی شترمرغ ها معنی دار است (05/0P<) و تاثیر مصرف 40 گرم بیش تر از 20 گرم در کیلوگرم است. تفاوت معنی داری (05/0P<) در میانگین خوراک مصرفی بین تیمار کنترل ( بدون مکمل) با تیمارهای حاوی سطوح مختلف مکمل وجود داشت. همچنین اثر مکمل چربی بر قابلیت هضم چربی خام، در شتر مرغ های 15 ماهه معنی دار بود (05/0P<). مکمل چربی تاثیر معنی داری بر قابلیت هضم انرژی خام و پروتئین خام جیره در شترمرغ های 15 ماهه ندارد ولی 40 گرم در کیلوگرم مکمل چربی منجر به بهبود صفات عملکردی، مصرف خوراک، و ضریب تبدیل خوراک در جیره گردید. سطوح مکمل چربی تاثیر معنی داری بر سطح گلوکز و کلسترول کل سرم خون نداشت. سطوح مختلف مکمل چربی روی غلظت HDL، VLDL و LDL خون معنی دار بود (05/0P<).
    کلیدواژگان: مکمل چربی، شترمرغ، عملکرد، فراسنجه های خونی
  • محمدرحیم حاجی حاجیکلایی، مسعود رضا صیفی آباد شاپوری، فاطمه مامی صفحات 24-31
    به منظور مقایسه ی کیت تجاری الیزا با آزمایش خنثی سازی ویروس جهت تعیین پادتن ضد ویروس اسهال ویروسی گاو در گاومیش، تعداد 224 راس گاومیش ارجاعی به کشتارگاه اهواز تحت مطالعه قرار گرفتند. بعد از کشتار و ثبت جنس و سن دام، نمونه ی خون به منظور جستجوی پادتن ضد ویروس اسهال ویروسی گاو اخذ گردید. جستجوی پادتن با استفاده از کیت تجاری و طبق دستورالعمل شرکت سازنده ی آن (IDEEX) و آزمون خنثی سازی ویروس انجام گرفت. در آزمایش الیزا هیچ کدام از دام های تحت بررسی دارای پادتن ضد ویروس اسهال ویروسی گاو نبودند. در حالی که در آزمایش خنثی سازی ویروس از مجموع 224 راس گاومیش تحت بررسی 48 راس (43/21 درصد) دارای پادتن ضد ویروس اسهال ویروسی گاو بودند. با استفاده از آزمایش خنثی سازی ویروس میزان آلودگی در گاومیش های ماده 2/28 درصد و در گاومیش های نر 7/15 درصد بود که بین آن ها اختلاف معنی داری مشاهده شد (024/0P=). گرچه با توجه به فراوانی 43/21 درصد آلودگی سرمی به نظر می رسد که آلودگی گاومیش ها به ویروس اسهال ویروسی گاو قابل توجه می باشد، ولی کیت تجاری الیزا قادر به شناسایی پادتن ضد این ویروس در گاومیش نبود. توصیه می گردد که الیزا رقابتی به منظور جستجوی پادتن ضد ویروس اسهال ویروسی گاو برای گاومیش ها طراحی شود.
    کلیدواژگان: الیزا، خنثی سازی ویروس، ویروس اسهال ویروسی گاو، گاومیش
  • سمیرا حدیدی، رضا طاعتی صفحات 32-41
    مطالعه ی حاضر به منظور سنجش تاثیر سطوح مختلف مکمل اسیدی فایر بر کارایی تغذیه و برخی از پارامترهای خونی و ایمنی ماهی اسکار تایگر (Astronotus ocellatus) اجرا شد. تعداد 96 قطعه بچه ماهی اسکار با میانگین وزنی 33/1± 08/7 گرم در چهار تیمار شامل سطوح 0، 2، 4 و 8 گرم در کیلوگرم مکمل اسیدی فایر بایوترونیک (شرکتBiomin®- اتریش) در جیره به مدت 8 هفته تغذیه شدند. در پایان دوره ی تغذیه، زیست سنجی و نمونه برداری از خون جهت اندازه گیری فاکتورهای خونی و ایمنی انجام گرفت. نتایج نشان داد که بیش ترین وزن نهایی، درصد افزایش وزن بدن، میانگین رشد روزانه، شاخص رشد ویژه، ضریب چاقی و کم ترین ضریب تبدیل غذایی در تیمار 8 گرم در کیلوگرم اسیدی فایر مشاهده شد که اختلاف معنی داری با سایر تیمارها نداشت (05/0P>). ماهیان تغذیه شده از سطح 4 گرم در کیلوگرم مکمل افزایشی را در شاخص های تعداد گلبول های قرمز، هماتوکریت و هموگلوبین نسبت به سایر گروه ها نشان دادند. در شاخص های MCH، MCV و MCHC اختلاف معنی داری بین تیمارها وجود نداشت (05/0P>). بالاترین تعداد گلبول های سفید در تیمار 8 گرم در کیلوگرم مکمل اسیدی فایر ثبت گردید. تیمار 4 گرم در کیلوگرم مکمل اسیدی فایر دارای تعداد لنفوسیت بیشتری نسبت به سایر تیمارها بود. تیمارهای 2 و 8 گرم در کیلوگرم مکمل اسیدی فایر به ترتیب بیش ترین مقدار لیزوزیم و IgM را نسبت به سایر تیمارها دارا بودند. براساس نتایج مذکور می توان اظهار نمود که مکمل اسیدی فایر در سطح 8 گرم در کیلوگرم در تقویت کارایی تغذیه و نیز بهبود برخی از شاخص های خونی و ایمنی بچه ماهیان اسکار تاثیر جزئی داشته است.
    کلیدواژگان: اسکار تایگر (Astronotus ocellatus)، مکمل اسیدی فایر، رشد، شاخص های خونی، ایمنی
  • بهاره رامش، مسعود رضا صیفی آباد شاپوری، مسعود قربانپور، مریم مهرآقا صفحات 42-50
    ویروس برونشیت عفونی (IBV) طیور یکی از عوامل بیماری زای ویروسی بسیار مهم است که دارای چندین سروتیپ می باشد. کنترل موثر عفونت های ناشی از این ویروس از طریق واکسیناسیون و تشخیص سریع بیماری قابل انجام است. پروتئین نوکلئوکپسید IBV (N) یکی از پروتئین های ساختمانی حفاظت شده این ویروس است که برای طراحی کیت های تشخیصی و تولید آنتی بادی منوکلونال مورد توجه قرار گرفته است. در مطالعه ی حاضر پروتئین N ویروس برونشیت عفونی طیور سویه ی واکسن H120 در باکتری Escherichia coliبیان و سپس خالص گردید تا به عنوان آنتی ژن برای تولید آنتی بادی منوکلونال مورد استفاده قرار گیرد. 2 آنتی بادی منوکلونال (1F9 و 6C3) که پروتئین N نوترکیب را شناسایی می کردند تولید و واکنش آن ها با پروتئین طبیعی ویروس در آزمایش های وسترن بلات و ایمونودات بررسی گردید. هر دو آنتی بادی قادر به شناسایی پروتئین N در مایع آلانتوئیک تخم مرغ تلقیح شده با IBV در آزمایش وسترن بلات بودند اما در آزمایش ایمونودات تنها آنتی بادی 1F9 مثبت بود. آنتی بادی 1F9 همچنین قادر به شناسایی سویه های 4/91 و QX IBV در آزمایش ایمونودات بود. به نظر می رسد این آنتی بادی منوکلونال دارای کاربرد تشخیصی باشد.
    کلیدواژگان: ویروس برونشیت عفونی طیور، پروتئین نوکلئوکپسید، بیان پروتئین، آنتی بادی منوکلونال
  • فروغ طلازاده، منصور میاحی، سیده میثاق جلالی، وحید عسگری صفحات 51-57
    به منظور بررسی اثرعصاره ی آویشن (Thymus vulgaris) بر مصرف خوراک، افزایش وزن، ضریب تبدیل و غلظت لیپیدهای سرم خون در جوجه های گوشتی، 200 قطعه جوجه ی یک روزه ی گوشتی خریداری و 20 قطعه جوجه برای تعیین میزان پادتن مادر ی خون گیری شد و بقیه ی جوجه ها به طور تصادفی به 4 گروه مساوی تقسیم شدند. جوجه های گروه 1، 2 و 3 محلول حاوی عصاره ی گیاه آویشن را به ترتیب به میزان 1/0 درصد، 15/0 درصد و 2/0 درصد در آب آشامیدنی در کل دوره ی پرورش دریافت نمودند. جوجه های گروه 4 به عنوان گروه شاهد محلول حاوی عصاره گیاه آویشن را دریافت نکردند. روزانه، مقدار خوراک داده شده ثبت شد. در 21 روزگی و در پایان دوره، میزان خوراک مصرف شده، افزایش وزن و ضریب تبدیل غذا محاسبه گردید. به منظور تعیین غلظت کلسترول تام، تری گلیسرید، LDL-c و HDL-c سرم در پایان دوره از 15 قطعه جوجه از هر گروه، به طور تصادفی، خون گیری از ورید بال به عمل آمد. این مطالعه نشان داد که عصاره ی آویشن باعث کاهش میزان تری گلیسیرید سرم و افزایش کلسترول، LDL و HDL به طور معنی دار شد (05/0p<). عصاره آویشن توانست ضریب تبدیل غذایی را در 21 روز اول دوره بهبود بخشد اما در 21 روز دوم و کل دوره تفاوت معنی داری بین گروه ها دیده نشد.
    کلیدواژگان: عصاره آویشن، لیپیدهای سرم خون، ضریب تبدیل، جوجه گوشتی
  • مکیه عبادی، طاهره محمدابادی، صالح طباطبایی، مرتضی چاجی، خلیل میرزاده صفحات 58-68
    هدف از این آزمایش بررسی تاثیر استفاده از سوبابل (منبع غنی از پروتئین) به جای یونجه در جیره بر خصوصیات هضم پذیری، تخمیر شکمبه ای و برخی فراسنجه های خونی در گوسفند عربی بود. دام ها با جیره ی شاهد (بدون سوبابل) و جیره ی حاوی سوبابل (سوبابل به میزان 50 درصد جایگزین یونجه شد) برای مدت 40 روز تغذیه شدند. نتایج نشان داد که تفاوت بین تیمارهای شاهد و حاوی سوبابل در ماده ی خشک مصرفی (به ترتیب 50/1190 و 00/954 گرم در روز)، قابلیت هضم ماده ی خشک (به ترتیب 88/66 و 41/56 درصد)، الیاف نامحلول در شوینده ی خنثی (به ترتیب 49/33 و 36/39 درصد) و پروتئین خام (به ترتیب 32/61 و 07/69 درصد) معنی دار نبود (05/0P>). نیتروژن آمونیاکی و pH شکمبه، مدت زمان خوردن، نشخوار، جویدن و هر کدام از این فاکتورها به ازای ماده ی خشک، NDF و پروتئین خام بین دو جیره ی شاهد و سوبابل متفاوت نبود (05/0P>). هیچ تفاوتی بین تیمارها برای گلوکز، ازت اوره ی خون، کلسترول و تری گلیسیرید وجود نداشت (05/0P>). پتانسیل تولید گاز، تولید توده ی میکروبی و پارتیشنینگ فاکتور کاه گندم و کنجاله ی سویا در تیمار شاهد و سوبابل تفاوتی نداشت (05/0P>). همچنین قابلیت هضم ماده ی خشک و NDF کاه گندم و کنجاله ی سویا بین دو تیمار شاهد و سوبابل متفاوت نبود (05/0P>). بر طبق نتایج، استفاده از گیاه سوبابل به میزان 50 درصد یونجه در جیره تاثیری بر قابلیت هضم و تخمیر، فعالیت نشخوار و فراسنجه های خونی دام ها نداشت، بنابراین شاید بتوان گیاه سوبابل را با وجود داشتن مواد سمی تانن و میموزین به میزان 50 درصد جایگزین یونجه در جیره ی گوسفند عربی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: سوبابل، هضم پذیری، تخمیر، فراسنجه های خونی، گوسفند عربی
  • بابک محمدیان، علی عباس نیکوند، محمد رحیم حاجی حاجیکلایی، علیرضا قدردان مشهدی، مسعود قربانپور صفحات 69-75
    این مطالعه به منظور تعیین فراوانی و نوع ضایعات کلیه و مثانه در 353 راس گاومیش رودخانه ای ارجاعی به کشتارگاه اهواز انجام گرفت. گاومیش ها به دو گروه نر و ماده و بر اساس فرمول دندانی به دو گروه < 5/2 و ≤ 5/2 سال تقسیم شدند. پس از کشتار و بررسی ظاهری مثانه و کلیه ها درون لاشه، کل مثانه و یک قطعه از هر دو کلیه جهت بررسی درشت بینی و هیستوپاتولوژی به آزمایشگاه پاتولوژی منتقل شد. در بررسی درشت بینی مثانه ها، پرخونی شدید مخاطی، خونریزی و افزایش ضخامت دیواره ی مثانه در 38 راس (8/10 درصد) مشاهده گردید. در بررسی هیستوپاتولوژی، 177 راس (1/50 درصد) از دام های تحت بررسی واجد ضایعات التهاب لنفوپرولیفراتیو (4/35 درصد)، التهاب مزمن مثانه (4/14 درصد) و دژنراسیون آبکی سلول های پوششی (3/0 درصد) بودند. در بررسی درشت بینی کلیه ها، خونریزی و کیست در کلیه 15 راس (2/4 درصد) از گاومیش های تحت بررسی مشاهده شد. در بررسی هیستوپاتولوژی در 128 راس (3/36 درصد) به ترتیب نفریت بینابینی (2/27 درصد)، نکروز حاد توبولی (1/3 درصد)، هیدرونفروز (5/2 درصد) پرخونی شبکه های گلومرولی (7/1 درصد)، پیلونفریت (4/1 درصد)، گلومرولونفریت (3/0 درصد) مشاهده شد. نتایج نشان داد که التهاب لنفوپرولیفراتیو مثانه و نفریت بینابینی در کلیه، بیش ترین میزان ضایعه را به خود اختصاص دادند. بررسی های آماری نشان داد ارتباطی بین جنس و سن با جراحات مثانه و کلیه در گاومیش رودخانه ای تحت بررسی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: گاومیش رودخانه ای، اهواز، کلیه، مثانه، پاتولوژی
  • حسن مروتی، حمیدرضا مرادی، مسعود ادیب مرادی، محمد تقی شیبانی، جمیله سالار آملی، علی کلانتری حصاری صفحات 76-85
    در سال های اخیر، تاثیر سرب بر دستگاه تناسلی نر و پارامترهای باروری اسپرم مورد توجه قرار گرفته است. گیاهان دارویی جهت درمان ناراحتی ها و دردها از دیرباز مورد توجه بشر بوده اند. جوانه ی گندم، گیاه دارویی منحصر به فردی است که غنی از ویتامین ها، مواد معدنی و ترکیبات فیتواستروژنی می باشد. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر عصاره ی جوانه ی گندم بر کیفیت اسپرم موش صحرایی مواجهه شده با سرب است. برای این هدف، 30 سر موش صحرایی بالغ نژاد ویستار با میانگین وزنی 20±220 گرم در 6 گروه شامل: گروه کنترل، دریافت کننده ی سرم فیزیولوژی به مقدار ml/kg 1، گروه دریافت کننده ی استات سرب به میزان mg/kg/day20 (i.p)، گروه های دریافت کننده ی عصاره ی جوانه ی گندم با دوز های 100 و mg/kg/day 200 (خوراکی) و گروه های دریافت کننده ی همزمان سرب mg/kg/day20 و عصاره ی جوانه ی گندم با دوز های 100 و mg/kg/day 200 به طور تصادفی و برابر تقسیم شدند. پس از گذشت 35 روز از انجام آزمایش، موش ها با کلروفرم آسان کشی شدند. سپس نمونه های اسپرم گرفته شده از دم اپیدیدیم بعد از شمارش کلی و بررسی میزان تحرک، از نظر میزان زنده بودن، بلوغ هسته و آسیب DNA مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS 18 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. نتایج نشان دهنده ی کاهش معنی دار تعداد، میزان تحرک، درصد زنده بودن اسپرم ها و افزایش درصد اسپرم های نابالغ تحت تاثیر تجویز سرب در مقایسه با سایر گروه ها بودند (01/0P<). در حالی که در گروه های دریافت کننده ی عصاره ی جوانه ی گندم وابسته به دوز موجب به حداقل رسیدن این آسیب ها گردید (01/0P<). نتایج این تحقیق نشان داد که عصاره ی جوانه ی گندم در بهبود و بالا بردن کیفیت اسپرم موش های صحرایی متعاقب تجویز استات سرب موثر است.
    کلیدواژگان: عصاره جوانه گندم، سرب، اسپرم، موش صحرایی
  • یزدان مظاهری، عبدالواحد معربی، جمال نوری نژاد، الناز نجفی صفحات 86-98
    تا همین سالیان اخیر خارپشتان را پستاندارانی از رده ی حشره خواران می شناختند ولی اکنون این جانوران را، با عنوان رده ی مستقل خارپشت سانان می شناسند . از این جانوران به عنوان دست آموز و از بین برنده ی حشرات استفاده می شود. مطالعات فراوانی در زمینه ی آناتومی خارپشت از جمله جمجمه انجام پذیرفته است، ولی مطالعه ی مدونی روی ابعاد ساختاری آناتومی و رادیولوژی جمجمه ی خارپشت گوش بلند در ایران در دسترس نیست. در این تحقیق از 10 عدد خارپشت بالغ نر با وزن های بین 450-250 گرم استفاده شد که از 5 نمونه به صورت زنده بعد از بیهوشی، تصاویر رادیولوژی تهیه گردید. مطالعات آناتومی شامل مورفولوژی کاسه ی سر در نماهای جانبی، پشتی، شکمی و خلفی و نماهای میانی و جانبی استخوان فک پایین و مورفومتری با استفاده از 10 شاخص جمجمه ای، انجام پذیرفت. نکات مهم از نظر مورفولوژی عبارت بودند از: در نمای پشتی، گسترش یافتن زائده ی بینی ای از استخوان پیش فکی به صورت خلفی به سوی زائده ی قدامی پیشانی؛ در نمای شکمی، وجود یک سوراخ در کام سخت، که به نظر می رسد جانشین سوراخ کامی خلفی باشد. در نمای جانبی ساختارهای تشکیل دهنده ی کمان گونه ای بود که بر خلاف معمول دام های اهلی، از سه استخوان تشکیل شده بود. در نمای خلفی سوراخ مگنوم بسیار بزرگ بود. یافته های مورفولوژیکی ذکر شده، در رادیوگراف ها نیز به خوبی مشهود بود. جمجمه ی خارپشت گوش بلند از نظر مورفولوژی، تفاوت چندانی با سایر خارپشتان ندارد. از لحاظ مورفومتری اندازه های به دست آمده ابعاد کوچک تری را نسبت به خارپشت های اروپایی نشان می دهند، که می تواند در مطالعات استئوآرکئولوژی به کار گرفته شود. از لحاظ رادیولوژی، جمجمه ی خارپشت شباهت های فراوان و تفاوت هایی را با جانوران هم اندازه ی خود نشان می دهد.
    کلیدواژگان: آناتومی، جمجمه، رادیولوژی، خارپشت گوش بلند
  • عبدالواحد معربی، بهمن مصلی نژاد، هادی ایمانی، علی بنی آدم، حسن حسینی صفحات 99-110
    داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs)، دسته ای از داروهای ضد درد بوده که مصرف آن ها در دامپزشکی روز به روز در حال افزایش است. با این حال، وجود گزارش هایی از تاثیر سوء این داروها، نگرانی هایی را مبنی بر استفاده از آن ها، خصوصا در شرایط استرس زا همانند جراحی به وجود آورده است. هدف از مطالعه ی حاضر، ارزیابی عوارض ناشی از تجویز کوتاه مدت داروی کتوپروفن متعاقب شکستگی تجربی درشت نی در گربه است. به این منظور، از 10 قلاده گربه ی نر بالغ نژاد موکوتاه اهلی استفاده شد. پس از مقید کردن و آماده سازی روتین جراحی، استخوان درشت نی پای راست در معرض قرار گرفت و با استفاده از سیم ژیگلی بریده شد. تثبیت استخوان با استفاده از پین داخل مدولاری و گچ انجام گرفت. سپس حیوانات به صورت تصادفی در دو گروه مساوی تقسیم شده و یکی از دو درمان کتوپروفن (mg/kg 2) یا نرمال سالین را به صورت زیر پوستی به مدت 7 روز دریافت نمودند. بررسی عوارض احتمالی ناشی از تجویز دارو در روند ترمیم استخوان، دستگاه گوارش، عملکرد کلیوی و فعالیت خون بندی تا روز 28 پس از جراحی دنبال شد. نتایج حاصل از رادیوگرافی، میزان کم تر کالوس در گروه کتوپروفن را نسبت به سالین نشان داد (05/0p<). همچنین ارزیابی معده و مری از طریق اندوسکوپی، اندازه گیری ازت اوره خون و کراتینین، شمارش تعداد پلاکت ها و زمان خون ریزی هیچ تفاوت معنی داری را بین دو گروه تحت مطالعه نشان نداد. با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه، به نظر می رسد تجویز داروی کتوپروفن پس از جراحی ارتوپدی می تواند موجب اختلال در روند طبیعی ترمیم استخوان در گربه ها گردد. پیشنهاد می شود تجویز کتوپروفن در گربه ها خصوصا پس از اعمال جراحی ارتوپدی با احتیاط بیش تری انجام گیرد.
    کلیدواژگان: کتوپروفن، عوارض، ترمیم استخوان، گربه
  • افسانه نارویی، جواد میردار هریجانی، احمد قرایی، نرجس سنچولی صفحات 111-118
    به دلیل عوارض جانبی داروهای شیمیایی و محدودیت استفاده از آنها، گرایش به استفاده از گیاهان دارویی افزایش یافته است. هدف از این تحقیق بررسی اثرات ضد باکتریایی اسانس گیاهان دارویی نعناع ، میخک هندی و زیره سبز بر باکتری های ویبریو پاراهمولیتیکوس ، ویبریو هاروی و ویبریو دامسلا در شرایط آزمایشگاهی می باشد. به منظور مقایسه اثرات اسانس، از روش انتشار دیسک (Disk diffusion) استفاده شد. تعیین حداقل غلظت مهاری رشد(MIC) و حداقل غلظت باکتری کشی (MBC) با استفاده از روش استاندارد رقیق سازی در محیط مایع (Broth- Microdilution) انجام شد. در بین سه گیاه مورد مطالعه میخک هندی بیشترین تاثیر را از خود نشان داد. بزرگترین قطر هاله عدم رشد باکتری 12 میلی متر مربوط میخک هندی برای باکتری ویبریو دامسلا بدست آمد و حداقل غلظت باکتری کشی در غلظت 4 میلی گرم بر میلی لیتر برای گیاهان میخک هندی و نعناع بر باکتری ویبریو پاراهمولیتیکوس بدست آمد. ویبریو هاروی در مقابل همه اسانس از خود مقاومت نشان داد. بر اساس این مطالعه می توان گفت گیاه میخک هندی به عنوان دارو برای درمان بیماری های باکتریایی ماهی می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: باکتری ویبریو هاروی، میخک، اثرات ضدباکتریایی، حداقل غلظت بازدارندگی، روش میکرودایلوشن
|
  • Masoud Sabouri Ghannad, Omid Dezfoulian, Ali Sadeghi Nasab, Fereydon Rezazadeh, Ali Asghar Bahari Pages 5-13
    Ovine pulmonary adenocarcinoma (OPA) is a chronic respiratory disease with long incubation period, caused by Jaagsiekte sheep retrovirus (JSRV). The study was performed to evaluation TaqMan real-time PCR technique, as a highly sensitive and specific method, to investigate JSRV proviral DNA in whole blood samples from sheep with chronic pneumonia and apparently healthy cases in a slaughterhouse survey. Blood samples were taken via jugular venipuncture of 80 sheep with chronic pneumonia and 20 apparently healthy sheep. After slaughtering, lungs were carefully examined then tissue samples from ten fix locations of each lung and caudal mediastinal lymph node were collected for comparison real-time PCR assay results’ to those of histopathological examinations. The blood samples were stored at -80 °C until DNA extraction. DNA samples were subjected to real-time PCR to investigate JSRV proviral DNA. Fifteen out of eighty blood samples (18.75%) from sheep affected by chronic pneumonia and three blood samples out of twenty apparently healthy sheep (15%) were found to be positive for JSRV proviral DNA by TaqMan real-time PCR. Moreover, 11 out of 80 (13.75%) corresponding lung samples from sheep affected by chronic pneumonia and 2 out of 20 (10%) corresponding lung samples from apparently healthy sheep showed microscopic changes consistent with OPA. Chi square test didn’t show significant difference in the health status and real-time PCR (p=0.69) or histopathological findings (p=0.66). However, it showed that there was high relationship between the results of real-time PCR and histopathological assays (p≤ 0.01). Therefore, the present study confirmed that real-time PCR is a sensitive and specific test for accurate detection of JSRV infection in both pneumonic and apparently healthy sheep.
    Keywords: Adenocarcinoma, Retroviruses, Sheep, Real, time PCR, Histopathology
  • Iman Hajkhodadadi, Hosein Moravej, Ahmad Malekzadegan Pages 14-23
    The effects of Persia Fat© supplementation were evaluated on performance, blood metabolite and nutrient digestibility in African domestic farmed ostrich at 15 months age. There were three treatments as follows; basal diet (1), basal diet plus fat (20 g/kg) (2) and basal diet plus fat (40 g/kg) (3). Eighteen ostrich were used in this experiment (6 birds per treatment). Significant effects of fat was detected on feed intake, dry matter intake parameters (P
    Keywords: Blood Metabolites, Performance, Fat, Ostrich
  • Haji Hajikolaei, M.R., Seyfiabad Shapouri, M.R., Mami, F Pages 24-31
    This study was carried on 224 slaughtered buffaloes at Ahvaz abattoir to compare a commercial ELISA kit (IDDEX) and virus neutralization (VN) test for detection of antibodies against bovine viral diarrhea virus (BVDV) in buffalo. Blood samples were taken after slaughter and sex and age parameters were documented. Sera were tested by ELISA and virus neutralization (VN) test for detection of antibodies. The result of ELISA showed none of these buffaloes had antibodies to BVDV, but 48 (21.43%) of buffaloes had antibodies to BVDV by VN test. The prevalence of infection in females and males were 28.2% and 15.7%, respectively and statistical analysis showed that there was significant difference between them (P=0.024). Although the seroprevalence of BVDV in these buffaloes is noticeable, but the commercial ELISA kit is not suitable for detection of antibodies to BVDV in this animal. It is recommended to develop a competitive ELISA for detection of antibodies against bovine viral diarrhea virus (BVDV) in buffalo.
    Keywords: ELISA, Virus neutralization (VN), BVDV, Buffalo
  • Hadidi, S. Taati, R Pages 32-41
    This study was carried out to evaluate the effect of different levels of dietary acidifier on feed efficiency and some hematological and immune parameters of tiger Oscar (Astronotus ocellatus). A total of 96 Oscar fingerlings weighing 7.08±1.33g were fed with four treatments including 0, 2, 4 and 8 g Biotronic acidifier (Biomin®- Austria)/kg diet for a period of 8 weeks. At the end of the feeding trial, biometry and blood sampling were done to measure hematological and immune parameters. The results showed that the highest final weight, percentage of body weight increase, average daily growth, specific growth rate, condition factor and the lowest FCR were observed in treatment 8 g/kg acidifier which had no significant difference with other treatments (P>0.05). Fish were fed 4 g/kg acidifier showed an increase in RBC, hematocrit and hemoglobin compared to other groups. There was no significant difference in MCH, MCV and MCHC between treatments (P>0.05). The highest WBC was recorded in treatment 8 g/kg acidifier. The treatment 4 g/kg acidifier had the highest lymphocyte count compared to the other treatments. In immune factors, treatments 2 and 8 g/kg acidifier showed the highest amount of lysozyme and IgM, respectively compared to other treatments. Based on mentioned results, it can be stated that acidifier supplement at level of 8 g/kg has been a slight impact on strengthening feeding efficiency and also improvement of some hematological and immune parameters of Oscar fingerlings.
    Keywords: Tiger Oscar (Astronotus ocellatus), acidifier supplement, growth, hematological, immune indices
  • Masoud Reza Seyfi Abad Shapouri, Masoud Ghorbanpoor, Maryam Mehragha, Bahare Ramesh Pages 42-50
    Infectious bronchitis virus (IBV) is an important viral pathogen of chickens with several serotypes. Efficient control of the infections caused by IBV relay on the vaccination and rapid diagnosis of infections. The nucleocapsid (N) protein of the virus is a conserved structural protein, considered as a candidate antigen for developing diagnostic kits and production of monoclonal antibodies. In the present study the N protein of infectious bronchitis virus, H120 vaccine strainwas expressed in Escherichia coli in order to be used as antigen for the production of monoclonal antibodies. Two monoclonal antibodies (1F9 and 6C3) reactive against the recombinant N protein were produced and tested for their reaction with the native viral N protein by Western blotting and immunodot. Both antibodies recognized the N protein in Western blotting but only 1F9 antibody was positive in immunodot. 1F9 antibody also reacted with 4/91 and QX stains of IBV. It appears this monoclonal antibody possess the diagnostic application.
    Keywords: Infectious bronchitis virus, Nucleocapsid protein, Protein expression, Monoclonal antibody
  • Talazadehf., Mayahim., Jalali, S.M., Asgari, V Pages 51-57
    In order to investigate the effect of thymeextract (Thymus vulgaris) on feed intake, weight gain, feed conversion ratio and blood serum lipids concentration of broiler chickens, a total of 200 day-old broiler chicks were purchased and 20 chicks were bled for determination maternal antibody and remaining chicks divided into 4 equal groups. Chickens of group 1, 2 and 3 received 0.1%, 0.15% and 0.2% of solution including thymeextract respectively in drinking water for all the period of the experiment. Chickens of group 4 were kept as control group and did not receive solution including thymeextract. In order to determine the total cholesterol, high-density lipoprotein (HDL-c), low-density lipoprotein (LDL-c) cholesterol, and triglyceride using the kit package, blood samples were collected from 15 chicks of each group at the end of experiment. Mean feed intake, weight gains, feed conversion of 4 groups were determined at 21, and 42 days. The results of present study showed that thyme extract consumption caused a decrease in triglyceride as compared with control group but increased total cholesterol, LDL, and HDL. Thyme extract consumption could improve feed conversion ratio during the first 21days of period of experiment but there was not any significant differences between groups during the second 21days and all period of experiment.
    Keywords: Thyme extract, serum lipids, feed conversion ratio, poultry chicks
  • Ebadim., Mohammadabadit., Tabatabaei Vakilis., Chajim., Mirzadeh, Kh Pages 58-68
    The purpose of this experiment was to investigate the effect of using of subabul (rich of protein) as a replacement with alfalfa on digestibility, rumen fermentation characteristics and some blood parameters of Arabi sheep. Animals were fed with the control diet (without subabul) and diet containing subabul (subabul was replaced by 50 percent of alfalfa) for 40 days. The result showed the difference between treatments of control and subabul in dry matter intake (1190.50 and 954.00 g/d, respectively), digestibility of dry matter (66.88 and 56.41%, respectively), NDF (33.49 and 39.36%, respectively) and crude protein (61.32 and 69.07%, respectively) was not significant (P>0.05). Rumen ammonia nitrogen and pH, time of eating, ruminating and chewing and each of these factors for DM, NDF and crude protein was not different between control and subabul diets (P>0.05). There was no difference between treatments for blood glucose, urea nitrogen, cholesterol and triglyceride (P>0.05). Potential of gas production, microbial biomass production and partitioning factor of wheat straw and soybean meal in control and subabul groups were not different (P>0.05). Also, the digestibility of DM and NDF of wheat straw and soybean meal did not differ between control and subabul diet (P>0.05). According to the result, the using of the subabul plant by 50 percent alfalfa had no effect on digestibility and fermentation rumination and blood parameters of sheeps. Therefore subabul containing poisonous tannin and mimosin can be used as a replacement with 50% alfalfa in the diet of Arabi sheep.
    Keywords: Subabul, digestibility, fermentation, blood parameters, Arabi sheep
  • Mohammadianb., Nikvand, A.A., Haji Hajikolaei, M.R., Ghadrdan Mashhadi, A.R., Ghorbanpoor, M Pages 69-75
    This study was conducted to determine the prevalence and type of urinary bladder and renal lesions in slaughtered water buffaloes at Ahvaz abattoir. A total of 353 buffaloes were randomly selected. After inspectation of bladder and kidney and document tafion of gross lesion, whole urinary bladder and a piece of each kidneys were taken for gross histopathological studies. The buffaloes were divided into two groups according to sex, and both sex groups were divided according to dental formula into two age groups, ≥2.5 and
    Keywords: Water Buffalo, Ahvaz, Kidney, Bladder, Pathology
  • Hassan Morovvati, Masoud Adibmoradi, Mohammad Taghi Sheybani, Jamileh Salar Amoli Salar Amoli, Ali Kalantari Pages 76-85
    In recent years, the effects of lead have been shown on the male reproductive system and sperm fertility parameters. To treat of human problems and the pains, medicinal plants have been considered. The wheat sprout contains high amount of vitamins, minerals and phytoestrogens compounds. This study investigated the wheat sprout effects on sperm quality in rats exposed to lead. For this purpose, 30 healthy adult male Wistar rats (220 ±20 g) were divided randomly into six groups: G1 (Control group) received 1 ml/kg/day normal saline, G2 received 20 mg/kg/day lead acetate (intraperitoneally), G3 and G4 received 100 mg/kg/day and 200 mg/kg/day wheat sprout extract (orally) respectively, G5 and G6 received 100 mg/kg/day and 200 mg/kg/day wheat sprout extract (orally) respectively along with 20 mg/kg/day lead acetate (intraperitoneally). After 35 days, the rats were sacrificed using chloroform and sperm samples were taken from the caudal of the epididymis. Sperm total count, motility, viability, nuclear maturity, and DNA damage as the sperm quality parameters were determined. For statistical analysis, data were analyzed using SPSS 18 software. The results showed that sperm count, motility and viability were decreased and percentage of immature sperms was increased significantly following administration of the lead (P
    Keywords: Wheat Sprout Extract, Lead, Sperm, Rat
  • Abdolvahed Moarabi, Jamal Nourinezhad, Elnaz Najafi, Yazdan Mazaheri Pages 86-98
    Until now, hedgehogs belong to the order of insectivora but now they are known as a separate order which named erinaceomorpha. Hedgehogs have been used as pet animals and insect eater. Although many studies have been carried out in terms of hedgehog anatomy including the skull, a comprehensive study was not available concerning the anatomy and radiology of the skull in long-eared hedgehog in Iran. Ten male long-eared hedgehogs were used in this study, weighting between 250 to 450 grams. Five live animals were selected for radiological studies after anesthesia. Some radiographs were supplied. Morphological study was performed in the dorsal, ventral, lateral, and caudal aspects of the cranium. The lateral and medial views of the mandible bone and 10 cranial indices were measured. The important morphological points were: the extension of the nasal process of the incisive bone toward rostral process of the frontal bone in the dorsal view, the presence of a large foramen in the ventral view, the formation of the zygomatic arch by 3 bones in comparison with other animals which made of 2 parts in the lateral view and presence of a very large foramen magnum in the caudal view. The above mentioned anatomical results were noted clearly in the radiographs. Morphologically, the cranium of the long-eared hedgehog did not show significant differences with that of other erinaceomorpha. In morphometrical aspect, the cranial indices of long-eared hedgehog have smaller values than those of European hedgehogs which can be used in osteoarchaeological studies. There are a lot of similarities and some differences in the radiology of the cranium between the long-eared hedgehog and the same body size animals.
    Keywords: Anatomy, Cranium, Radiography, Long-eared hedgehog
  • Abdolvahed Moarabi, Bahman Mossalla Nejad, Hadi Imani Rastabi, Ali Baniadam, Hasan Hoseini Pages 99-110
    Non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) are a group of analgesics, which have been used in veterinary medicine progressively, especially in recent years. It has been reported that NSAIDs may be associated with adverse effects which lead to some concerns about their using in stressful conditions including surgery. The objective of this study was to evaluate potential adverse effects of ketoprofen following experimental tibial osteotomy in cats. To conduct the study 10 domestic short hair adult male cats were used. After restraining and routine preparation, the tibia of the right leg was exposed and separated using a gigli wire. Fixation was performed with intramedullary pin and fiberglass cast. After surgery, the animals received treatment of ketoprofen (2 mg/kg) or normal saline subcutaneously. Evaluation of the adverse effects of treatments in bone healing via radiographic analysis, gastric mucosa via endoscopic evaluation, and renal function and hemostasis via blood analysis, was done until 28th day postoperatively. The results of this study showed a significant lower callus formation in ketoprofen group compared to saline (P
    Keywords: Ketoprofen, Adverse effects, Bone healing, Cat
  • Afsane Narouie, Javad Mirdar, Ahmad Gharaie, Narjes Sanchooli Pages 111-118
    For the charges effect of chemical drugs and limitation in their use, disposition use of medicinal plants has increased. In this study essential oils of three medicinal plants Mentha spicata, Eugenia caryophyllata and cuminum cyminum were subjected to in vitro antibacterial assay against fish pathogenic Vibrio parahaehaemolyticus, Vibrio harveyi and Vibrio damsel. Disc diffusion method was used to test antibacterial activity. Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and Minimum Bactericidal Concentration (MBC) were determined by using standard procedure Broth- Microdilution. Among three plants tested, E.caryophyllata (Clove) was found to be the most effective. All the plants were effective against all the tasted organisms. The largest zone of inhibition (12 mm) was obtained with E.caryophyllata against V. damsel and Minimum Bactericidal Concentration (MBC) value of 4 mg/ml was obtained with M. spicata and E.caryophyllata against V. parahaehaemolyticus, and V.harveyi were found to be resistant with all the plant essential oils. On the basis of investigation, we can say, E. caryophyllata could be used as a source of new antibacterial agent for developing drugs to inhibit some fish pathogenic bacteria.
    Keywords: Vibrio harveyi, Eugenia caryophyllata, Antibacterial, Minimum inhibitory concentration, Broth micro-dilution