فهرست مطالب

آموزش و ارزشیابی - پیاپی 35 (پاییز 1395)

نشریه آموزش و ارزشیابی
پیاپی 35 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فریده حمیدی، مرضیه فیاض بخش صفحات 13-35
    در پژوهش حاضر، اثربخشی آموزش حافظه ی فعال بر بهبود مهارت خواندن دانش آموزان نارساخوان پایه دوم دبستان مورد بررسی قرار گرفت. طرح پژوهش، آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بوده است. بدین منظور از بین 195دانش آموز نارساخوان 60 دانش آموز به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند و با جایگزینی تصادفی در دو گروه 30 نفری آزمایش و کنترل قرار گرفتند. برای سنجش عملکرد خواندن، از آزمون خواندن و نارساخوانی (نما) استفاده شد. پس از اجرای پیش آزمون، آموزش حافظه ی فعال در طی 26 جلسه به صورت انفرادی بر روی گروه آزمایش اعمال شد. داده ها با روش آمار توصیفی، آزمون t برای مقایسه میانگین های مستقل و آزمون غیر پارامتریک من ویتنی یو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد آموزش حافظه ی فعال سبب بهبود مهارت خواندن دانش آموزان نارساخوان گردید.
    کلیدواژگان: آموزش حافظه ی فعال، مهارت خواندن، نارساخوانی
  • حمیده لطفی، محمدرضا آهنچیان، مرتضی کرمی صفحات 37-63
    هدف مقاله حاضر شناسایی عواملی است که ذیل دو دسته «ویژگی های فراگیر» و «فرایند آموزش» بر کاربست آموزش ها در سازمان اثر می گذارند. یافته های این مقاله با استفاده از پژوهشی به دست آمد که با رویکرد کیفی و با روش مطالعه موردی انجام شد. میدان پژوهش دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1393 بود. برای جمع آوری داده ها، 34 نفر شامل 13 مدیر، 12 عضو هیئت علمی و 9 نفر از کارکنان به عنوان نمونه در نظر گرفته شدند. ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختار یافته بود. یافته ها نشان داد که عوامل موثر بر کاربست آموزش ها در سازمان، شامل 8 عامل مربوط به ویژگی های فراگیر قابلیت های فردی، پیوستگی دانش، پیش زمینه های عملی، اهرم های عملکردی، نظام دانشی شغل، محرک های رفتاری، توانمندی ادراک شده و احساس نیاز و 7 عامل مربوط به فرایند آموزش نیازسنجی آموزشی، مواد و منابع آموزش، نقش آموزشگر، برون داد موردنظر آموزش، رویکرد و خط مشی آموزش، زمان کلاس ها، پیوستگی تجارب یادگیری هستند. توجه به این عوامل می تواند سازمان ها را در تحقق هدف «کاربست آموزش» یا «انتقال آموخته ها به میدان عمل» که دغدغه همیشگی مدیران و یک شاخص اصلی برای سنجش اثربخشی آموزش است یاری نماید.
    کلیدواژگان: بهسازی منابع انسانی، کاربست آموزش، انتقال یادگیری، ویژگی های فراگیر، فرایند آموزش
  • غلامرضا گل محمدنژادبهرامی، المیرا رحیمی صفحات 65-81
    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش راهبردهای فراشناختی بر سازگاری اجتماعی و خودکارآمدی اجتماعی دانش آموزان دختر متوسطه شهرستان نقده بوده است. که با روش نیمه تجربی انجام گرفت. جامعه آماری آن عبارتند از کلیه دانش آموزان دختر متوسطه شهرستان نقده در سال تحصیلی94-93 که تعداد کل آنان 2870 نفر می باشند. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس دو کلاس با 60 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از دو پرسشنامه استاندارد شده سازگاری اجتماعی کالیفرنیا و خودکارآمدی اجتماعی نوجوانان کنلی استفاده شد. برای تحلیل داده های گردآوری شده از آنالیزکوواریانس یکراهه استفاده شد و نتایج پژوهش نشان داد که: آموزش راهبردهای فراشناختی باعث افزایش خودکارآمدی اجتماعی و سازگاری اجتماعی دانش آموزان دختر متوسطه شهرستان نقده شد.
    کلیدواژگان: راهبردهای فراشناختی، سازگاری اجتماعی، خودکارآمدی اجتماعی
  • نرگس یوسفی کنجدر، سعید موسوی پور صفحات 83-103
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر زمان پخش فیلم آموزشی بر میزان یادگیری و یادداری دانش آموزان دختر سال سوم راهنمایی شهرستان ملایر بوده است. روش تحقیق در این مطالعه نیمه تجربی و طرح مورد استفاده پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه بوده است. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان سوم راهنمایی مدارس دولتی دخترانه شهرستان ملایر و نمونه شامل 110 نفر بودند که به طور تصادفی انتخاب و در چهار گروه نمایش فیلم آموزشی قبل (27نفر) ، ضمن (26نفر) ، بعد (26نفر) از تدریس و گروه گواه (31 نفر) تقسیم شدند. از بخش های کتاب جغرافیا بخش های دوم و سوم انتخاب شد. یادگیری و یادداری با استفاده از پیش‏آزمون، پس آزمون و آزمون یادداری هم ارز بر مبنای محتوای فیلم، مورد سنجش قرار گرفت. قبل از شروع مداخله از هر چهار گروه پیش آزمون به عمل آمد و پس از پایان 10 جلسه، پس آزمون و بعد از 2 هفته آزمون یادداری انجام شد. داده ها با روش های آمار توصیفی (میانگین، انحراف استاندارد) و استنباطی (مدل های خطی تعمیم یافته، آزمون های مقایسه ها‏ی چندگانه، آنوا و مانوا) تجزیه و تحلیل شد. با توجه به سطح معنی داری نتایج فرضیات (5/0p>) نتایج نشان داد که به کار‏گیری رسانه ایی مانند فیلم آموزشی در ضمن تدریس برمیزان یادگیری و یادداری دانش آموزان تاثیر بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: زمان پخش فیلم آموزشی، فیلم آموزشی، یادداری، یادگیری
  • مژگان حسنی، محمدعلی نادی صفحات 105-124
    هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روان سنجی (پایایی و روایی) و هنجاریابی مقیاس تجارب عاطفی مثبت و منفی اسپین در نمونه ای متشکل از 401 دانش آموز دختر پایه سوم دبیرستان های دولتی تهران در سال تحصیلی 1394-1393 با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای براساس فرمول تعیین حجم نمونه کوهن و همکاران (2001) انجام شده است. جهت بررسی ویژگی های روان سنجی از ضریب آلفای کرونباخ، روایی همزمان (مقیاس عواطف مثبت و منفی پاناس) و روایی سازه استفاده شد و پایایی مقیاس تجارب عاطفی مثبت و منفی اسپین با استفاده از ضرایب آلفای کرونباخ، گاتمن و اسپیرمن-براون به ترتیب برای عواطف مثبت 84/0، 7/0، 8/0 و عواطف منفی 78/0، 65/0، 74/0 بدست آمد. هم چنین روایی همزمان آزمون (همبستگی با مقیاس عواطف مثبت و منفی پاناس) برای عواطف مثبت و منفی به ترتیب 87/0و 83/0 محاسبه شد و نتایج تحلیل عاملی نشان داد که این مقیاس دارای دو عامل با شاخص های برازش مطلوب است. بنابراین مقیاس تجارب عاطفی مثبت و منفی اسپین از روایی و پایایی مطلوبی برخوردار است و می توان آن را به عنوان یک ابزار تشخیصی مناسب به کار برد.
    کلیدواژگان: ویژگی های روان سنجی، تجارب عاطفی مثبت و منفی اسپین، دانش آموزان دخترسوم دبیرستان
  • یوسف ادیب، محمدرضا عزتی، اسکندر فتحی آذر، فیروز محمودی صفحات 125-154
    این تحقیق با هدف تحلیل محتوای کتاب های درسی از نظر حضور عناصر سواد فناورانه و به روش تحلیل محتوا انجام شده است. جامعه آماری کلیه کتاب های دوره آموزش عمومی (پایه های 9-1) و نمونه گیری بر مبنای هدف بوده است. بر این مبنا، 24 کتاب درسی انتخاب و با استفاده از عناصر بیست گانه سواد فناوری محتوای آنها توسط دو معلم جداگانه کدگذاری و داده ها در جداول فراوانی توصیف و سپس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. براساس نتیجه این تحلیل، عناصر دانش فناوری برای درک ماهیت و اثرات فناوری در حدی بسیار ضعیف ارائه شده است. عناصر پرورش مهارت های فرایندی فناورانه در حد قابل قبول وجود داشت، اما این فرایندها در ماهیت با فعالیت هایی که ذاتا فناورانه خوانده می شوند، مانند طراحی و رفع نقص فاصله داشت. در زمینه های فناورانه نیز فناوری اطلاعات بیش از سه چهارم عناصر محتوایی را به خود اختصاص داده و سهم زمینه های دیگر اندک بود. بنابراین در مجموع می توان پتانسیل برنامه درسی ملی جدید را برای پرورش سواد فناورانه در همه ابعاد آن ناکافی و ضعیف توصیف نمود.
    کلیدواژگان: سواد فناوری، آموزش فناوری، تحلیل محتوا، کار و فناوری
  • موسی پیری، نسرین همایونی بخشایش، بهار عنایتی صفحات 155-169
    هدف این پژوهش بررسی ارتباط راهبردهای کنترل فکر و معنا در زندگی با عملکرد تحصیلی دانشجویان بود. روش پژوهش توصیفی، از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری، دانشجویان دانشگاه شهید مدنی آذربایجان بودند که تعداد 360 نفر از آن ها با بهره گیری از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های معنا در زندگی استگر (MLQ) و کنترل فکر ولز و دیویس (TCQ) و برای سنجش عملکرد تحصیلی از میانگین نیمسال اول استفاده شد. روایی سازه پرسش نامه ها با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی بررسی و پایایی با آلفای کرونباخ به ترتیب برابر با 63/0 و 73/0 محاسبه شد. یافته های پژوهش نشان داد که بین معنا در زندگی و راهبردهای کنترل فکر و هم چنین راهبردهای کنترل فکر با عملکرد تحصیلی رابطه ی مثبت و معنادار وجود دارد (001/0≤ p). اما بین معنا در زندگی و عملکرد تحصیلی رابطه ی معنادار وجود ندارد. مدل معادلات ساختاری نیز از تاثیر مستقیم راهبردهای کنترل فکر و معنا در زندگی بر عملکرد تحصیلی و از رابطه ی معنا در زندگی و کنترل فکر حمایت کرد.
    کلیدواژگان: عملکرد تحصیلی، معنا در زندگی، راهبردهای کنترل فکر و معادلات ساختاری
  • محمدعلی یاغچی، ناصر غفوری، نساء نبی فر صفحات 177-194
    تحقیق حاضر سعی دارد تا تاثیرات به کارگیری چارچوب نظری نفوذ استاد را در کلاسهای آموزش زبان انگلیسی در دانشگاه فرهنگیان تبریز مورد بررسی قرار دهد، چهارچوبی که جان هرون تحت عنوان «بررسی شش اصل نفوذ استاد بر تمایل زبان آموز به برقراری ارتباط» مطرح کرده است. این مدل که ریشه در نظارت بالینی دارد، می تواند رفتار کلامی و جمله های حقیقی که استاد در بافت یادگیری زبان بکار می برد را جهت دهد. 60 دانشجو در آزمون مهارتهای عمومی زبان PET شرکت کردند که بر اساس نتایج حاصله ، 36 نفراز آنها به دو گروه 18 نفری برای این پژوهش انتخاب شدند. گروه اول، گروه تحت نفوذ استاد بود که در آن استاد تعیین می کرد چه اقداماتی باید صورت پذیرد، این استاد بود که اطلاعات را ارائه می داد و یا با دانشجوها تعامل داشت. گروه دوم، گروه عاری از نفوذ استاد بود که در آن استاد صرفا ایده دهنده، حلال مشکلات و اعتماد به نفس دهنده بود. این دو گروه پرسشنامه های مربوط به تمایل به برقراری ارتباط، هم قبل، هم بعد و هم در دوره پیگری مجدد آموزشی را کامل کردند. نتایج حاصل از بکارگیری شش اصل نفوذ استاد حاکی از تغییرات چشمگیر در عملکرد دانشجویانی داشت کهو تحت نفوذ استاد نبودند و به عملکرد بهتر این گروه ازگروه تحت نفوذ استاد منجر گردید. امید است که این تحقیق افق های روشن جدیدی را به روی متخصصان، اساتید و نیز دانشجویان در حیطه آموزش زبان انگلیسی ایجاد نماید.
    کلیدواژگان: گروه تحت نفوذ استاد، زبان آموزان، گروه آزاد از نفوذ استاد، تمایل به برقراری ارتباط
|
  • Farideh Hamidi, Marzieh Fayazbakhsh Pages 13-35
    In this study, the effectiveness of working memory training on improving reading skills in dyslexic primary school students was investigated. The research design was experimental with pretest-posttest control group .Based on Wechsler test, from among 195 students with dyslexic reading, 60 students were randomly assigned to an experimental and a control group, each with 30 students. In order to examine the reading performance of the participants, the reading and dyslexia test (NOMA) was used. Working memory training was performed for 26 sessions in the experimental group. To analyze the data, the researcher conducted an independent t-test and Mann-Whitney U analysis. The results showed that working memory training based on active memory improved dyslexic students` reading skill. Also, this method increased the skills of dyslexic students in each of the sub-tests.
    Keywords: Working memory training, Reading skills, Dyslexia
  • Hamideh Lotfi, Mohammad Reza Ahanchian, Mortaza Karami Pages 37-63
    The purpose of the study is to identify factors related to two categories of "trainee's characteristics" and "training process", affecting training transfer in organizations. The data was gathered using qualitative research and case study. The research field was Ferdowsi University of Mashhad in 2014. The research sample included 34 participants comprising 13 managers, 12 faculty members and 9 employees. The research instrument was a semi-structured interview. The results showed that factors affecting training transfer with regard to trainees characteristics were eight factors of individual capabilities, continuity of knowledge, practical background, functional leverages, job knowledge, behavioral motives, perceived capability and a sense of need, and regarding training process, seven factors of training needs analysis, training materials and resources, the role of the trainee, desired training output and training policy, time of classes, and continuity of learning experiences. Considering these factors could help organizations to achieve the goal of "Training Transfer" or "Transfer of Learned materials into the workplace" that is the perennial concern of managers and main factor to assess the effectiveness of training.
    Keywords: Human resource development, training transfer, learning transfer, Trainee charactoriestics, Training process, characteristics
  • Gholam Reza Golmohammad Nezhad Bahrami, Elmira Rahimi Pages 65-81
    The main purpose of this study was to investigate the impact of metacognitive strategies training on social adjustment and social self-efficacy of female high schools students in Naghadeh. The research method was semi-experimental .The statistical population of this study was all of female high school students in Naghadeh in the educational year of 1393-1394. Using an available sampling method, two classes with 60 students were selected as the study sample. The instruments used for the data collection were the Colony Adolescent Social Self-Efficacy questionnaire and California Adjustment assessment scale. The data were analyzed using one-way covariance analysis. The results showed that metacognitive strategies training increased the participant's social self-efficacy and social adjustment.
    Keywords: metacognitive strategies, social self, efficacy, social adjustment
  • Narges Yousefi Konjedar, Saeid Moosavipour Pages 83-103
    The aim of this study was to investigate the effect of the effect of educational films Showtime on 3rd grad secondary school female students learns and retention in Malayer. Our research design was quasi-experimental with pre-test, post-test, and control group. 110 students were randomly chosen and assigned to four groups, three experimental and one control group. The first experimental group (27) saw the film before teaching, the second experimental group (26) while teaching, and the third group (26) after teaching. The control group included 31 students who did not watch any film. Sections 2 and 3 of the geography book were chosen. The instruments used in this study were two equivalent pre-test and posttest on film content which contained 32 questions in 5 sections. At the beginning, pretests were given to all groups. At the end of the training, they took the posttest and 2 weeks later, they took the retention test. The results were analyzed using Generalized Linear Models, multiple comparison tests in dependent t-test, ANOVA and MANOVA. Considering the significant level (p>0/5). The results showed that using educational films while teaching had more impact on the learning and retention of the students.
    Keywords: Educational film Showtime, Educational film, Retention, Learning
  • Mozhgan Hassani, Mohammad Ali Nadi Pages 105-124
    The purpose of the present study was to standardize and study the psychometric properties (validity and reliability) of the scale of positive and Negative experience. 401 third grade students were multistage cluster randomly selected as sample of the study from high school in Tehran in the academic year 2015-16. The psychometric properties of the scale were assessed by Chronbachʼs Alpha, checking the construct and concurrent validities. The reliability of the scale using Chronbachʼs Alpha, Guttman, Spearman for positive feelings were 0.84, 0.70 and 0.80 and for Negative Feelings 0.78, 0.65 and 0.74 respectively. Also, the concurrent validity obtained by PANAS positive and Negative Feeling stale for positive and negative feelings were 0.87 and 0.83 respectively. The results of the factor analysis show that this scale holds two factors with suitable fit indexes. Therefore, the sale of positive and negative experience enjoys a desirable validity and reliability and can be used as a suitable diagnostic instrument
    Keywords: psychometric properties, Scale of positive, Negative experience
  • Yousef Adib, Mohammad Reza Ezzati, Eskandar Fathiazar, Firouz Mahmudi Pages 125-154
    In the last three decades, Technology education has been part of the curriculum in public education, with the aim of fostering technology literacy. Technology education or technology literacy is an educational program that assists people to have an understanding and ability in designing and using technology products and systems and assessing the appropriateness of technological actions. This research was conducted to analyze textbook contents with regard to technology literacy elements. The method was content analysis. The population included all textbooks in grades 1 to 9, and the sampling was purposeful in which 24 textbooks were selected and their content were analyzed by two teachers using 20 elements of technology literacy through separate coding. The data were first described in frequency tables and analyzed later. The findings showed that technology literacy elements of understanding the nature and effects of technology are presented insufficiently. Process skills development elements are presented to an acceptable extent but these processes were far from technological processes such as Designing and Troubleshooting which are technological in nature. Also, regarding technological fields, information technology was the dominant content including 3/4 of the content, and little was left to other fields. Therefore, in general, it can be concluded that the new national curriculum is potentially weak and insufficient to develop technology literacy in all its dimensions.
    Keywords: Technology literacy, technology education, national curriculum, content analysis
  • Mousa Piri, Nasrin Homayouni Bakhshayes, Bahram Enayat Pages 155-169
    The purpose of this study was to investigate the relationship between the strategies of thought control and meaning in life and the student's academic performance. The research methodology was descriptive- correlational. The population was the students of Azerbaijan University among whom 360 were selected using stratified random sampling method. To collect the data, Astgr’s meaning in life (MLQ) and Wells and Davi's Control of thought (TCQ) questionnaires were used to measure the student's academic performance, their first semester averages were used. To investigate the construct validity of the questionnaires, confirmatory factor analysis was used and Cronbach's alpha was calculated which were 0/63 and 0/73 respectively. The results showed a positive significant relationship (P≤0/001) between meaning in life and strategies of thought control, and also between strategies of thought control and the student's academic performance. But the student's meaning in life and their academic performance did not have any significant relationship. Structural Equation Model supported that strategies of thought control and meaning in life had direct impact on academic performance.
    Keywords: strategies of thought control, meaning in life, academic performance, Structural Equation Model
  • Mohammad Ali Yaghchi, Nasser Ghafoori, Nesa Nabifar Pages 177-194
    The present study sought to investigate the effects of employing the intervention provision framework put forward by John Heron, entitled Six-Category Intervention Analysis, on EFL learner's willingness to communicate. This model of intervention provision, having its genesis in clinical supervision, can regulate the verbal behavior and actual sentences used by teachers to intervene in language learning contexts. The Preliminary English Test (PET) as an English language proficiency test was administered to 60 participants. Based on the results obtained, 36 participants were selected and assigned to two groups of 18. The first group was authoritative intervention group in which the teacher suggested what had to be done, provided information, or confronted the learners. The second group was facilitative intervention, in which the teacher drew out ideas, solutions, or self-confidence. The participants in both groups completed Willingness to Communicate questionnaire before and after the treatment, as well as in the follow-up period. The findings indicated that the application of Six-Category Intervention Analysis brought about significant changes in the performance of the facilitative group that outperformed the authoritative intervention group.This research could carry some important implications for all stakeholders in the realm of foreign language teaching.
    Keywords: Authoritative Intervention, EFL learners, Facilitative Intervention, Willingness to Communicate