فهرست مطالب

مجله تحقیقات علوم چوب و کاغذ ایران
سال سی و یکم شماره 4 (پیاپی 57، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/09
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مهدیس شفاعی، الیاس افرا، علی قاسمیان، محمدرضا دهقانی فیروزآبادی، پونه ابراهیمی صفحه 541
    در سال های اخیر تولید فیلم و به کارگیری پوشش های سلولزی زیست تخریب پذیر و دوستدار محیط زیست به ویژه از نانو ذرات سلولزی توجهات زیادی را به خود جلب کرده است. متناسب با کاربرد این محصولات در صنایع مختلفی چون صنایع غذایی، دارویی و بسته بندی، اهمیت بهبود ویژگی ضد باکتری این محصولات را پیش از پیش آشکار می سازد. در این تحقیق با هدف تولید پوشش های سلولزی ضد باکتری، ابتدا سلولز نانو فیبریله شده از خمیر الیاف بلند به شیوه مکانیکی آسیاب کردن تولید شده و سپس به کمک ذرات نانو نقره (به کارگیری نیترات نقره و احیاء با سدیم بورهیدرید)، با دو روش، تولید فیلم صورت پذیرفت. در روش اول با کمک پلی دادمک، ذرات نانو نقره در دو سطح 5 و 10 ppm بر روی NFC احیاء وسپس از نانو کامپوزیت NFC/نانو نقره فیلم تولید گردید. در روش دوم ابتدا فیلم NFC تولیدگردیده وسپس به وسیله غوطه وری آن در محلول نانو نقره در دو سطح 5 و10 ppm، فیلم های ضد باکتری به دست آمد. میزان ماندگاری نانو نقره در روش اول در غلظت های بالاتر بیشتر از شیوه غوطه وری به دست آمد. اما در غلظت های کم تر( ppm5) اختلاف ماندگاری نانو نقره در دو شیوه اندک بوده است. لازم به ذکر است که شیوه غوطه وری مزیت بزرگ عدم هدر رفت نانو نقره و ورود آن به طبیعت در طی آبگیری که در شیوه اول متعارف است را ندارد ومحلول نانو نقره با افزایش غلظت قابل استفاده مجدد می باشد.
    کلیدواژگان: نانو کامپوزیت، غوطه وری، سلولز نانو فیبریله شده، نانو نقره، ضد میکروبی
  • ابوالفضل کارگرفرد، امیر نوربخش، فرداد گلبابایی صفحات 557-60
    هدف از این بررسی استفاده از پلی اتیلن بازیافتی برای اصلاح ویژگی های تخته خرده چوب بوده است. بنابر این با استفاده از 3 میزان مصرف چسب 10، 7 و 4 درصد و 3 میزان مصرف پلی اتیلن بازیافتی 5، 10 و 15 درصد (بر اساس وزن خشک خرده چوب) در لایه سطحی کیک خرده چوب اقدام به ساخت تخته خرده چوب گردید. نتایج نشان داد افزایش مقدار مصرف پلی اتیلن باعث بهبود مقاومت خمشی و مدول الاستیسیته تخته های ساخته شده می گردد. به طوری که مقاومت خمشی و مدول الاستیسیته تخته های ساخته شده با کاربرد 15 درصد پلی اتیلن نسبت به تخته های شاهد به ترتیب در حدود 59 و 53 درصد افزایش داشته است. همچنین واکشیدگی ضخامت تخته ها با افزایش مصرف پلی اتیلن بهبود یافته است و حداقل واکشیدگی ضخامت 2 ساعت در شرایط مصرف چسب 10 درصد و 15 درصد پلی اتیلن بازیافتی به دست آمده است که کمتر از 10 درصد تخته های شاهد می باشد. افزایش مقدار مصرف پلی اتیلن، جذب آب تخته ها را کاهش داده است و حداقل آن در تخته های دارای 15 درصد پلی اتیلن مشاهده گردید. به طوری که با مصرف 15 درصد پلی اتیلن تا حدود 58 درصد در جذب آب 2 ساعت آنها در مقایسه با تخته های شاهد کاهش دیده شد. به طور کلی می توان بیان داشت یکی از بهترین راهکارها برای کاهش ضایعات پلیمری و تولید محصولاتی با ارزش افزوده بالا، به کارگیری آنها در جهت بهبود ویژگی های تخته خرده چوب می باشد
    کلیدواژگان: پلی اتیلن بازیافتی، تخته خرده چوب، واکشیدگی ضخامت، جذب آب
  • رامین ویسی، محمد نیک کار، حمیدرضا سالاریان صفحه 569
    در این تحقیق امکان استفاده از خمیرکاغذ CMP رنگبری شده چوب نارنج و زبان گنجشگ به عنوان جایگزین تمام یا بخشی از خمیرکاغذ CMP کارخانه چوب و کاغذ مازندران برای تولید کاغذ روزنامه مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، ابتدا با شرایط پخت کارخانه مذکور و با Na2O 101گرم برلیتر، در دمای 165 و در زمان پخت 70 دقیقه، از چوب نارنج و زبان گنجشگ خمیرکاغذ CMP با راندمان 85 درصد تولید شد. سپس این خمیر کاغذها با پروکسید هیدروژن رنگبری و با نسبت های 15 ، 30 ، 45 و 60 درصد جداگانه با خمیرکاغذ CMP کارخانه چوب و کاغذ مازندران (نمونه شاهد) مخلوط گردید. از هر نمونه کاغذ دست ساز با وزن پایه 60 گرم برمتر مربع تهیه شد و خواص نوری و مقاومتی آن طبق آزمون های استاندارد TAPPI اندازه گیری ومورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج نشان داد که کاغذ حاصل از خمیر CMP زبان گنجشگ درتمامی ویژگی های اندازه گیری شده (بجز روشنی) مناسب تراز نمونه شاهد و خمیر CMP نارنج(بجز ماتی) بوده است. در اثر رنگبری با پروکسید هیدروژن، روشنی، مقاومت های به پارگی، ترکیدن، کششی و طول پارگی افزایش و ماتی کاغذ حاصل کاهش داشته است. نتایج نشان داد که خمیرکاغذ خالص سفید نشده چوب نارنج و زبان گنجشگ ویژگی مطلوبی برای تولید کاغذ روزنامه را ندارد و لازم است این خمیرکاغذ ها با با پروکسید هیدروژن رنگبری شوند. به طوری کلی، بهترین ویژگی های مقاومتی نیز در کاغذ روزنامه حاصل از اختلاط 60-45 درصد خمیرکاغذ CMPنارنج و زبان گنجشگ(جداگانه) با 40-55 درصد خمیرکاغذ CMP کارخانه مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: خمیر CMP، نارنج، زبان گنجشگ، رنگبری، کاغذروزنامه، خواص نوری و مقاومتی
  • محمد غفرانی، افروز غیاث وند صفحه 581
    امروزه کارشناسان معتبرترین بخش از صنعت مبلمان جهان، موجودیت و پتانسیل های صنعت مبلمان ایران را به رسمیت می شناسند و مهمتر این که برای آن شانس رشد و توسعه بسیار زیادی قائل هستند. هدف از این تحقیق بررسی دیدگاه تولیدکنندگان داخلی مبلمان نشیمن در زمینه تولید و فروش این محصولات می باشد. در این راستا با کسب اطلاع از نظر متخصصین آگاه دانشگاهی و روش های تحقیق اسنادی و پیمایشی ، پنج شاخص موثر بر تولید و فروش محصولات مبلمان منزل، در قالب پرسشنامه ای استاندارد طراحی شد. برای بررسی روایی پرسشنامه از روش آلفای کرون باخ و برای ارزیابی اعتبار آن از روش اعتبار محتوی استفاده گردید. رتبه بندی شاخص های اصلی با روش طیف لیکرت نشان داد که از منظر تولید کنندگان داخلی، به ترتیب شاخص های مشتری مداری، همکاری با دانشگاهیان، مبلمان وارداتی، طراحی و رضایت مندی از حمایت های دولتی و اصناف، دارای بیشترین تا کمترین درجه اهمیت در تولید و فروش محصولات مبلمان منزل هستند.
    کلیدواژگان: شاخص، مبلمان نشیمن، تولید کنندگان داخلی، تولید، فروش
  • الهام حاتم زاده عربی، مریم قربانی، پوریا بی پروا صفحه 595
    در این پژوهش امکان سنتز نانو ذرات اکسید روی به روش هیدروترمال و اثر آن بر خواص مکانیکی و زیستی فرآورده چوب پلیمر صنوبر (Populous deltoides) مورد ارزیابی قرارگرفت. تحقیق به پنج تیمار شاهد، استایرن (St)، نانواکسیدروی (N)، نانوکامپوزیت (NC) و نانواکسیدروی/ استایرن (NSt) گروه بندی شد. نمونه های آزمون مکانیکی و زیستی تهیه شده براساس استانداردهای ASTM-D143 و EN113، در سیلندر اشباع، به روش خلاء- فشار، اشباع شدند. در آزمون مکانیکی، برای هر تیمار 5 تکرار و در آزمون زیستی، برای هر تیمار 10 تکرار در نظر گرفته شد. تصاویر میکروسکوپ الکترونی حضور نانوذرات-اکسیدروی در دیواره سلولی و استایرن در حفرات سلولی را تاییدنمود. نتایج نشان داد که مقاومت خمشی، مدول خمشی، سختی و فشار موازی الیاف در تیمار NSt با بالاترین بهبود نسبت به نمونه شاهد، به ترتیب 74/36، 23/40، 58/60 و07/25 درصد افزایش یافت. مقاومت به پوسیدگی نمونه های تیمار شده نیز نسبت به نمونه های شاهد افزایش یافت، به طوری که بیشترین کاهش وزن در نمونه های شاهد، 81/25 درصد و کمترین کاهش وزن در تیمار NSt، 37/3 درصد مشاهده شد.
    کلیدواژگان: چوب پلیمر، خواص مکانیکی، فرآیند هیدروترمال، مقاومت به پوسیدگی، نانو اکسید روی
  • ندا اسماعیلی، مریم قربانی، پوریا بی پروا صفحه 606
    در این تحقیق ویژگی های مکانیکی و زیستی چوب صنوبر اصلاح شده با گلوتارآلدئید و پارافین بررسی شد. اصلاح با گلوتارآلدئید در 3 سطح غلظت 5، 10 و 20درصد همراه با کاتالیزور کلرید منیزیم و متعاقبا در سطوح اصلاح ترکیبی، اشباع با پارافین به روش خلا-فشار انجام شد. افزایش سطح غلظت گلوتارآلدئید، به افزایش وزن و حجیم شدگی دیواره سلولی چوب منتهی شد که متعاقب آن میزان نفوذ پارافین به ساختار متخلخل چوب کاهش یافت. مقاومت زیستی در معرض قارچ پوسیدگی سفید و خواص مکانیکی به ترتیب طبق استاندارد های EN113و ASTM D143-94 اندازه گیری شد. تصاویر ریزنگار الکترونی گسیل میدانی گویای حجیم شدگی دیواره ها و حضور پارافین در حفرات بود. در بررسی پایداری حرارتی، با افزایش شدت اصلاح، میزان افت جرم روند کاهشی داشت که این امر به دلیل ایجاد اتصالات عرضی بین گلوتارآلدئید و پلیمرهای دیواره ای است. نتایج آزمون خواص مکانیکی نشان داد که ورود پارافین در سطوح اصلاح ترکیبی حاوی 10 و 20درصد گلوتارآلدئید، بهبود معنی دار مدول الاستیسیته را به همراه داشت. گلوتارآلدئید به کاهش مقاومت خمشی انجامید که حضور پارافین آن را در سطوح اصلاح شده بهبود بخشید. حضور گلوتارآلدئید به بهبود فشار موازی الیاف و سختی منتهی شد که در اصلاح ترکیبی این اثر محسوس تر بود. اصلاح گلوتارآلدئید موجب بهبود مقاومت در معرض قارچ پوسیدگی سفید گردید که این نیز در حضور پارافین افزایش معنی داری نشان داد. بهبود مقاومت چوب اصلاح شیمیایی شده در برابر قارچ پوسیدگی سفید را می توان به کاهش رطوبت چوب، حجیم شدن دیواره سلولی و مسدود شدن منافذ ریز دیواره نسبت داد.
    کلیدواژگان: گلوتارآلدئید، پارافین، خواص مکانیکی، پوسیدگی سفید
  • حمیدرضا تقی یاری، محمد غفرانی، فرزاد اربابی قمصری صفحه 621
    این پژوهش با هدفبررسی ظرفیت تحمل تنش در اتصال های گوشه ای فارسی ساخته شدهبا اتصال دهنده فلزیv- شکل و مقایسه آن با اتصال کلید پاپیونی در زیر بار کششی و فشاری انجام شده است. متغیرهای تحقیق عبارت بودند از نوع اعضای اتصال (تخته خرده چوب و MDF)، تعداد اتصال دهنده در 3 سطح 2، 3و 4 عدد، و ارتفاع اتصال دهنده در دو ارتفاع (7و 10 میلی متر) ؛ همچنین، هر نوع اتصال در دو حالت با چسب و بدون چسب بررسی شد. نتایج نشان داد که ظرفیت تحمل تنش اتصال ها زیر بار فشاری بیشتر از ظرفیت تحمل تنش زیر بار کششی بود. ظرفیت تحمل تنش اتصال های ساخته شده با اعضا MDF نسبت به اتصال های ساخته شده با تخته خرده چوب بیشتر بود. اتصال های ساخته شده با چسب نسبت به اتصال های ساخته شده بدون چسب عملکرد بهتری داشتند. افزایش تعداد و ارتفاع اتصال دهنده v- شکل باعث افزایش ظرفیت تحمل تنش شد.به طور کلی استفاده از اتصال دهنده v- شکل به دلیل هزینه کم، عدم نیاز به یک مرحله کاری بیشتر جهت برش شکاف اتصال، نصب یک مرحله ای، سریع، و آسان و همچنین ظرفیت تحمل تنش بیشتر بر اتصال کلید پاپیونی ترجیح دارد. مطابق نتایج، حداکثر ظرفیت تحمل تنش MPa7/13و MPa 28 در حالت بدون چسب و با چسب اتصال دهنده v- شکل، استفاده از اعضای MDF با ارتفاع اتصال دهنده 10 میلی متر و تعداد 4 عدددر حالت بدون چسب ،و استفاده از اعضای اتصال MDFبا ارتفاع اتصال دهنده 10 میلی متر و تعداد 3 عدد در حالت اتصال دهنده به همراه چسببه تولیدکنندگان کابینت، دکورسازان و مبل سازان پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: صنعت کابینت سازی، اتصال گوشه ای، کشش و فشار قطری، ظرفیت تحمل تنش، تخته فیبر با دانسیته متوسط(MDF)، اتصال V
  • مریم لشکری زاده، محمدرضا برهلنی صفحه 634
    با توجه به اهمیت صنعت چوب و کاغذ برای اقتصاد ایران و ارتباط این بخش با سایر بخش ها، مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباطات متقابل و پیوند بین بخش چوب و کاغذ با دیگر بخش های اقتصادی صورت گرفته است. برای این منظور از جدول داده- ستانده سال 1380 و روش سنتی و نوین حذف فرضی ، استفاده شده است. محاسبه شاخص حساسیت انتشار و نیز شاخص قدرت انتشار صنعت چوب و کاغذ به ترتیب با ارقام 451/2 و 378/1 حاکی از آن است که این صنعت رتبه اول حساسیت انتشار و رتبه سوم قدرت انتشار را در بین بخش ها به خود اختصاص داده و این بدین معنی است که صنعت چوب و کاغذ پیوند پسین و پیشین قوی با سایر بخش ها دارد.همچنین ارتباط این صنعت نیز با سایر بخش ها به طور یکسان و متوازن در بیشتر بخش ها توزیع شده است.در صورت حذف فرضی این صنعت از دیدگاه ستانده کاهش تولید به میزان 112345678 ریال(الگوی لئونتیف)و 132456789 ریال (الگوی گش) می باشد.از نظر کشش تولید رتبه 19 را از 34 بخش به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: بخش چوب و کاغذ، جدول داده، ستانده، پیوندهای پسین و پیشین، روش حذف فرضی
  • عباس تمجیدی، محمد مهدی فایزی پور، کاظم دوست حسینی، قنبر ابراهیمی، حبیب الله خادمی اسلام صفحه 648
    در این تحقیق اثر رطوبت کیک و حرارت پرس بر خواص فیزیکی و مکانیکی تخته تراشه جهت دار سه لایه مورد ارزیابی قرار گرفت. تخته های آزمایشگاهی به ضخامت 12 میلیمتر، در حالی که جهت تراشه های لایه سطحی در جهت طول تخته و جهت تراشه های لایه میانی ، عمود بر لایه سطحی بود، از مخلوط چوب سه کلن ده ساله صنوبر دو رگه (populus euramericana vernirubensis، p. e. I-214 ، p. e. 561/41 ) ، با استفاده از دو سطح رطوبت کیک 7 و10 درصد و سه سطح حرارت پرس180، 200 و220 درجه سانتیگراد ساخته شدند. در کلیه تیمارها، دانسیته تخته ها 7/0 گرم بر سانتیمتر مکعب، زمان پرس 8 دقیقه و نوع چسب مصرفی؛ فنل فرمالدئید به میزان 7 درصد وزن خشک چوب بود. خواص مکانیکی و فیزیکی تخته های آزمونی، بر پایه استاندارد اروپایی (EN 300) جهت تولید تخته تراشه جهت دار نوع 1 و نوع 2 مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که افزایش رطوبت کیک اثر بسیار معنی داری بر افزایش ویژگی های خمشی تخته ها داشت به طوری که بالاترین مدول گسیختگی در رطوبت کیک 10 درصد و حرارت پرس 220 درجه سانتیگراد و بالاترین مدول الاستیسیته در رطوبت کیک 10 درصد و حرارت پرس 180 درجه سانتیگراد به دست آمد. افزایش حرارت پرس نیز اثر بسیار معنی داری در افزایش مدول گسیختگی تخته ها و همچنین اثر معنی داری در کاهش واکشیدگی ضخامت 24 ساعت تخته ها داشت. کمترین واکشیدگی ضخامت 24 ساعت در رطوبت کیک 7 درصد و حرارت پرس 220 درجه سانتیگراد به دست آمد. بالاترین چسندگی داخلی در رطوبت کیک 7 درصد و حرارت پرس 200 درجه سانتیگراد به دست آمد.در مجموع در تمامی حالتها خصوصیات تخته های تولید شده بیشتر از حد استاندارد مورد نیاز بود.
    کلیدواژگان: تخته تراشه جهت دار، صنوبر، کلن، زمان پرس، رطوبت کیک، فنل فرمالدیید
  • نورالدین نظرنژاد، سید نجمه موسوی، سید مجید ذبیح زاده صفحه 662
    هدف از این تحقیق بررسی تاثیر نشاسته کاتیونی ذرت و تاپیوکا بر ویژگی های مقاومتی کاغذ ساخته شده از کارتن های کنگره ای کهنه می باشد. در اثر بازیافت کاغذ ویژگی های آن افت کرده و بر کیفیت مورد نظر کاغذ تاثیر منفی می گذارد. به کارگیری تیمار های مختلف می تواند در ارتقاء این الیاف موثر واقع شود. از تیمار های موثر در ارتقاء الیاف بازیافتی، استفاده از نشاسته کاتیونی می باشد. در این بررسی از نشاسته کاتیونی ذرت و تاپیوکا هر یک در 3 سطح 5/0، 1 و 5/1 درصد استفاده و با نمونه های شاهد( فاقد نشاسته کاتیونی) مقایسه شد. کاغذ دست ساز با جرم پایه 120 گرم بر متر مربع ساخته و ویژگی های مقاومتی آن اندازه گیری شد. همچنین میزان جذب نشاسته ها بر روی خمیر کاغذ با استفاده از روش فنول- اسید محاسبه گردید. نتایج مشخص نمود که مصرف 5/1 درصد نشاسته تاپیوکا و 1 درصد ذرت در اغلب موارد تاثیر بهینه را در افزایش مقاومت کاغذهای حاصله داشته است. همچنین در مقایسه دو نشاسته، تاپیوکا عملکرد بهتری داشته است.
    کلیدواژگان: نشاسته کاتیونی، بازیافت، OCC، تاپیوکا، ذرت
  • فروغ دستوریان، محمد لایقی، قنبر ابراهیمی، مهدی تجویدی، سید مجید ذبیح زاده صفحه 671
    در این مطالعه رفتار گسیختگی خزش ماده مرکب الیاف باگاس- پلی پروپیلن مورد بررسی قرار گرفت. برای توصیف اثر دوام بار بر روی ماده مرکب مورد مطالعه، دو مدل تخریب تجمعی (EDRM و Wood)، و یک مدل شکست بر پایه انرژی (R-W)، مورد استفاده قرار گرفته اند. نتایج نشان داد که مدل EDRM در سطح تنش بسیار بالا، زمان شکست را کمتر از مقدار استاتیکی و مدل Wood، زمان شکست را بیشتر از مقدار حاصل از آزمون استاتیک برآورد می کند. علت این امر به تفاوت در نحوه اعمال بار در بارگذاری استاتیکی و بارگذاری خزشی نسبت داده شد. نتایج نشان داد که هر سه مدل قادر بودند رفتار گسیختگی خزش ماده مرکب مورد مطالعه را به خوبی توصیف کنند و در این بین مدل Wood از لحاظ آماری برازش بهتری را بر روی داده های تجربی نشان داده است. بر اساس یافته های تحقیق حاضر می توان نتیجه گرفت که مدل R-W در پیش بینی زمان شکست، نسبت به دو مدل دیگر محافظه-کارانه تر عمل می کند و علت این امر را می توان به تفاوت در معیار شکست در مدل های بر پایه انرژی یا معیار شکست در مدل های تخریب تجمعی نسبت داد. همچنین نتایج نشان داد که با افزایش سطح تنش مرحله دوم خزش کوتاه تر می شود و در سطوح تنش بالا، مرحله سوم خزش غالب است.
    کلیدواژگان: ماده مرکب، گسیختگی خزش، مراحل سه گانه خزش، مدل های تخریب تجمعی، مدل های شکست بر پایه انرژی
  • حسین رنگ آور، امیر نوربخش، سعید حاجی حتملو صفحه 684
    در این پژوهش تاثیر نانو ولاستونیت بر خواص فیزیکی و مکانیکی چندسازه چوب پلاستیک ساخته شده با پودر پسماند ساقه آفتابگردان و چوب توسکا مورد بررسی قرار گرفت. پودر ساقه آفتابگردان مورد استفاده نسبت به جرم خشک پودرچوب در پنج سطح صفر، 25، 50، 75 و 100 درصد و نانو ولاستونیت بصورت پودر در سه سطح صفر، 3 و 5 درصد به عنوان عوامل متغیر این تحقیق در نظر گرفته شدند. خواص فیزیکی و مکانیکی چندسازه شامل مقاومت به پیچ عمود بر سطح، مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته، جذب آب و واکشیدگی ضخامت پس از 2 و 24 ساعت غوطه وری در آب مطابق با استاندارد EN DIN-اندازه گیری گردید. به منظور بررسی فصل مشترک چوب و پلیمر و همچنین نحوه پراکنش و توزیع نانو ذرات ولاستونیت در ماتریس پلیمری عکسهای میکروسکوپی تهیه گردید. نتایج نشان داد که با افزایش نسبت اختلاط پودر ساقه آفتابگردان به پودر چوب تا سطح 25 درصد سبب افزایش مقاومت به پیچ عمود بر سطح و تا سطح 50 درصد باعث افزایش مقاومت خمشی و مدول الاستیسیته چندسازه چوب پلاستیک گردید. استفاده از پودر ساقه آفتابگردان در مخلوط با پودر چوب توسکا سبب افزایش میزان جذب آب و واکشیدگی ضخامت 2 و 24 ساعت غوطه وری در آب شد. استفاده از نانو ولاستونیت تا سطح 5 درصد نسبت به جرم کل تخته سبب بهبود کلیه خواص فیزیکی و مکانیکی چند سازه چوب پلاستیک گردید.
    کلیدواژگان: ساقه آفتابگردان، چندسازه چوب پلاستیک، نانو ولاستونیت، خواص فیزیکی و مکانیکی
  • فاطمه اسدی، نورالدین نظرنژاد، قاسم اسدپور اتویی صفحه 695
    امروزه جلبک ها از نظر بوم سامانه های دریایی به عنوان تولیدکنندگان و اولین زنجیره دریافت انرژی از خورشید محسوب می شوند. به این صورت تضمین کننده ی انرژی بسیاری از آبزیان برای زندگی هستند. در تقسیمات جهانی گیاهی، جلبک ها 1800 جنس و 21000 گونه دارند. جلبک ها به دلیل حضورشان در هوا تا آب های زیرزمینی، عرصه وسیع تری را در مقایسه با سایر رستنی ها به خود اختصاص می دهند. بر اساس مطالعات انجام شده، تنوع زیستی جلبک ها در ایران بیش از 7000 گونه برآورد می گردد. جلبک ها دارای مصارف بسیار زیادی از جمله درصنایع غذایی ،تهیه ی کود ، مصارف دارویی و غیره می باشد. در این تحقیق از نانو سلولز جلبک سبز کلادوفورا جهت بهبود مقاومتهای خمیر CMP استفاده شده است. جهت انجام این کار از جلبک مذکور با استفاده از فرآیند سودا و سپس رنگبری سلولز خالص تهیه شد..سپس سلولز حاصله با روش التراسونیک به نانو سلولز تبدیل شد. نانو سلولز جلبک کلادوفورا در نسبت های 2 ، 5 و 8 درصد با خمیرCMP مورد اختلاط قرار گرفت. در نهایت کاغذ دست ساز تهیه و ویژگی های مقاومتی آن با خمیر خالص CMP حاصل از چوب پهن برگان مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد که تیمار 8 درصد بیشترین دانسیته، مقاومت به کشش، مقاومت به ترکیدن و تیمار شاهد کمترین مقدار را داشته است. همچنین بیشترین مقاومت به پاره شدن مربوط به تیمار شاهد بوده در حالیکه کمترین مقاومت به پاره شدن مربوط به تیمار 8 درصد بوده است.
    کلیدواژگان: تیمار فراصوتی، جلبک سبز کلادوفورا، خواص مقاومتی، کاغذ CMP، نانو سلولز
|
  • Mahdis Shafaee, Ali Ghasemiyan, Mohammad Reza Dhghani Firozabadi, Poneh Ebrahimi Page 541
    In recent years, there has been a lot of attention in producing and using of renewable and environmental friendly cellulose film and coverage. Regarding to the application of these films and coverages in different industries such as food, packaging and medical industries, their antimicrobial property is apparent. The purpose of this research is producing cellulose antibacterial film. At first, long fibr pulp convert to NFC using a supergrinder and then nanosilver treated films prepared applying silver nitrate through two different ways. In the first method, silver nanoparticles with considerations of 5 and 10 ppm reduced on NFC particles’ surface using retention aid. In second methods the prepared NFC film has been immersed in solution of Ag nanoparticle in concentration levels of 5 and 10 ppm. On higher concentration of used nanosilver solution, the amount of retained Ag nanoparticle in the first method was higher than the second one whereas, on lower concentration one, the differences of retained nanosilver values between two methods was a little. It has worth of mentioning that immerging method has the benefit of avoiding Ag nanoparticle wasting during pulp draining and nanosilver solutions could be reused simply.
    Keywords: Nano composite, Immersion, Nano Fibrillated cellulose, Nanosilver, Antibactrial
  • Abolfazl Kargarfard, Amir Nourbakhsh, Fardad Golbabaei Pages 557-60
    The aim of this study has been utilization of recycled polyethylene in modification of physical and mechanical properties of particleboard. Therefore, three levels of resin consumption content ( 10, 7 and 4% ) and three levels of recycled polyethylene consumption content 5, 10 and 15% in surface layer of mat, particleboards produced. Also in order to influence of these variables on physical and mechanical properties of produced boards, 3 particleboards with 10% resin content in surface layer and without polyethylene as control samples produced. The physical and mechanical properties of boards measured and analyzed. The results of this study indicated that with increasing of the recycled polyethylene consumption content, the MOR, MOE and thickness swelling of boards improved significantly and the produced boards with 15% recycled polyethylene in compare with control boards increased 59 and 53% respectively. Also the results revealed that the water absorption of boards decreased with increasing of increasing of recycled polyethylene consumption content, and the minimum of water absorption of boards observed in the produced boards with 15% recycled polyethylene. Based on the results of this research and with increasing of polymeric residues in the envirement , we conclude that the utilization of recycled polyethylene in particleboard production has different advantages.
    Keywords: Recycled Polyethylene, Particleboard, Thickness swelling, Water Absorbtion
  • Ramin Vaysi, Mohammad Nikkar, Hamidreza Salarian Page 569
    In this study, the possibility of using ash and orange bleached CMP pulp as replace in the full or part of CMP pulp of Mazandaran Wood and Paper Industries (MWPI) for making newsprint was investigated. For this purpose, first, ash and orange CMP pulps were prepared by using cooking conditions of MWPI with 101 gr/lit Na2O at the yield 85% in 75 minutes. Then some of the CMP pulps bleached with hydrogen peroxide, then its mixed samples with 15, 30, 45 and 60 percent to CMP pulp mill (control sample). From the mixed pulps provided hand sheets with 60 gr/m2 and these optical and mechanical properties measured and the data average were analyzed and compared. The results showed that newsprint from ash CMP pulp were more suitable than CMP pulp mill in all measured properties (except brightness) and orange CMP pulp (except opacity). Following bleaching with hydrogen peroxide, the brightness, tear, burst, tensile and breaking length strengths increased and opacity decreased. The results showed that ash and orange unbleached CMP pulps are not good properties for newsprint production and these pulps have to bleach with hydrogen peroxide. In generally, the best mixed pulps were includes 45-60 percent ash and orange bleached CMP pulps with 40-55 percent MWPI CMP pulp for newsprint production.
    Keywords: CMP pulp, Orange, Ash, Bleaching, Newsprint, Optical, Mechanical Properties
  • Mohammad Ghofrani, Afrooz Ghiyasvand Page 581
    Nowadays, the leading experts of the world’s furniture industry approve the existence and potentials of Iran furniture industry and more importantly, they believe it can advance and grow much more in the future. So, the purpose of this paper is investigating of the domestic living furniture producer’s point of view on the way of manufacturing and selling of these products. In this regard, information from aware academic specialists was gathered. Then five indices, affecting the production and sell of furniture, was determined and used in the form of a standard questionnaire. In order to check the validity and reliability of the survey, Cronbach’s alpha coefficient and content validity methods were used, respectedly. Ultimately, rating the indices by Leikert method showed that: customer focus, collaboration with the academics, imported furniture, designing and finally producer’s satisfaction of government and business suporters, respectedly had the most to least degree of importance for domestic living furniture producers to the way they manufacture and sell their furniture products.
    Keywords: Index, living furniture, domestic producers, manufacturing, selling
  • Elham Hatamzadeh Arabi, Maryam Ghorbani, Prya Biparva Page 595
    The current research work was planned to investigate the possibility of zinc oxide nanoparticles synthesis using hydrothermal method in wood structure and its effect on mechanical and biological properties of wood-polymer composite. Test samples were divided to control and treated with styrene, zinc oxide nanoparticles, nanocomposite and nano/Styrene. Mechanical and biological tests samples according toASTM-D143 and EN113 respectively were treated by vacuum- pressure method using cylinder experimental. The mechanical tests were considered for each level 5 repeat and for biological test for each level 10 repeat. The presence of zinc oxide nanoparticles on cell wall and styrene in the cell cavities were confirmed by Scanning electron microscopy. According to the results, bending strength, bending modulus, hardness and pressure parallel to grain for nano/styrene samples with highest improvement were increased 36.74, 40.23, 60.58 and 25.07 in comparison with control respectively. Also, decay resistance of treated samples increased, so that maximum and least weight loss were recorded for control and nano/styrene samples with 25.81 and 3.37% weight loss.
    Keywords: Zinc oxide nanoparticles, hydrothermal method, wood, polymer, mechanical properties, decay resistance
  • Neda Esmaeili, Maryam Ghorbani, Porya Biparva Page 606
    In this study, the mechanical and biological properties of modified poplar wood with glutaraldehyde and paraffin were investigated. Modification was performed with glutaraldehyde at different concentrations of glutaraldehyde, 5, 10 and 20% using magnesium chloride as a catalyst and then subsequently with paraffin by vacuum-pressure method. Increasing concentration of glutaraldehyde caused to weight gain and bulking wood cell wall, subsequently reduced paraffin penetration into the porous structure of wood. Biological resistance exposed to white rot fungi and mechanical properties were measured according to the standards EN113 and ASTM D143-94, respectively. Scanning electron microscopic images showed bulking of cell walls and paraffin presence in cell cavities. According to results of TGA, increasing of modification intensity decreased mass loss due to cross linking formation between glutaraldehyde and cell wall polymers. Paraffin at combined modification containing 10% and 20% glutaraldehyde improved significantly the modulus of elasticity. Glutaraldehyde reduced bending strength, but paraffin present in the modified samples improved it. The Glutaraldehyde increased compression strength parallel to grain and hardness that the improvement was more obvious in combined modification. Modification with glutaraldehyde enhanced decay resistance exposed to white rot fungi, and this improvement intensified at the presence of paraffin. Inhibitory influence of chemical modification on wood attacking white rot fungi can be attributed to decreases the wood moisture, bulking of cell walls and blocking cell cavities.
    Keywords: Glutaraldehyde, paraffin, mechanical properties, White rot
  • Hamid Reza Taghiyari, Mohammad Ghofrani, Farzad Arbabi Ghamsari Page 621
    The present research project was carried out to find out tension-carrying capacity of corner miter V-joints in tensile and compression directions to be compared with those of dovetail joints. Variables included the type of wood-composites to produce the joints (MDF and particleboard), the number of V-nail in each joint (2, 3, and 4 V-nails), and the height of V-nails (7 and 10 mm). Separate sets of joints were produced with and without polyvinyl acetate resin. Results demonstrated that the tension-carrying capacity under compression tension was significantly higher than those in the tensile tension. Moreover, MDF joints showed higher tension-carrying capacity in comparison to those made from particleboard. Joints with resin were significantly stronger than those without resin. Increase in the number of V-nails resulted in an improvement in the tension-carrying capacity in both directions. Based on the results of the present research project, it was concluded that V-nails are preferred to dovetail joints from different perspectives, including their lower production expenses, lack of need for an extra step to mill the joint so that joint bits be inserted into, fast and easy installation of V-joint in one-step process, as well as higher tension-carrying capacity. Based on the obtained results indicating the maximum tension-carrying capacity of 13.7 MPa and 28 MPa for V-nails without and with adhesive, respectively, it was concluded that 4 V-nails with 10 mm in height in MDF joint-members would be recommended for joints without resin. In case of joints with resin, MDF joint-members with 3 V-nails of 10 mm would provide the highest tension-carrying capacity for craftsmen and producers of furniture and cabinets.
    Keywords: Cabinet, Making Industry, Corner joint, Diagonal tensile, compression, tension, carrying capacity, Medium, density fiberboard (MDF), V, nail
  • Maryam Lashkarizadeh, Mohammad Reza Borhani Page 634
    Considering the importance of the wood and paper industry for the Iranian economy and interaction and linkages between the wood and paper sector with other economic sectors. In order to do so, Input-Output table for 1380 and hypothetical extraction method has been used. Calculation of sensitivity index of publication as well as the wood and paper industry publishing strength index respectively with figures 451.2 and 378.1 suggests that this industry ranked first and third release power sensitivity in between sections is And this means that the wood and paper industry, more than the average total other sections with the other categories in this connection and communication as well as alike and more balanced sections. In the case of the hypothetical extraction method from the perspective of the production output decreased the amount of million 112345678 (Leontief pattern) and 132456789 cents (gosh pattern). In terms of stretching the production ranking 19 of 34 of its assigned section.
    Keywords: wood, paper industry, Input, output table, backward, forward linkages, hypothetical extraction method
  • Abbas Tamjidi, Mohammad Mehdi Faezipour, Kazem Doosthoseini, Ghanbar Ebrahimi, Habibollah Khademieslam Page 648
    In this study, the effects of mat moisture content and press temperature on physical and mechanical properties of three layered oriented strand boards were evaluated. Two levels of mat moisture content 7% and 10% and three levels of press temperature 180 ˚c , 200 ˚c and 220 ˚c were applied and 12 mm in nominal thickness laboratory boards were made from mixture of three clones of ten-year-old hybrid poplar ( populous euramericana vernirubensis, p. e. I-214, P. e. 561/41) while the strands on the surface layers are aligned in the long direction of the board and the middle layer strands are cross aligned to the surface layers. In all treatments, board targeted density of 0/7 g/cm3 and press time of 8 min and phenol-formaldehyde resin (PF) content of 7% based on the oven dry weight of the strands were held constant. The mechanical and physical properties of the boards were measured as defined in relevant European standards EN 300 for OSB/1 and OSB/2. Overall results showed that all boards made from above mentioned conditions exceed the EN 300 standards for MOR, MOE, IB and TS24. The bending properties (MOR and MOE) of boards were significantly improved as the mat moisture content increased from 7 to 10%. The highest MOR was achieved at 10% mat moisture content and 220 ˚c press temperature and the highest MOE was achieved at 10% mat moisture content and 180 ˚c press temperature. The Modulus of Rupture (MOR) and Thickness swelling (TS24) were significantly improved as the press temperature increased from 180 ˚c to 220 ˚c. The lowest TS24 was achieved at 7% mat moisture content and 220 ˚c press temperature and the highest IB was achieved at 7% mat moisture content and 200 ˚c press temperature.
    Keywords: OSB, Poplar, Colon, Press time, Moisture Content, Phenol, Formaldehid
  • Noradin Nazaneghad, Seid Najeh Mosavi, Seid Majid Zabihzadeh Page 662
    The aim of this study is investigate the effect of Tapioca and Corn cationic starch on the mechanical characteristics of paper from old corrugated containers. The paper recycling decrease its properties and affected on the paper quality. For promoting these fibers may be effective the use of different treatments. Cationic starch is effective treatment for recycled fibers Promotion.
    In this study, the cationic starch of Tapioca and Corn, each at three different levels 0.5, 1 and 1.5 % and comparison with samples (without cationic stretch). Hand sheets with a grammag of 120 g/m2 were made and their strength properties were measured. As well as, the absorption rates of two kinds of starch on the pulp were calculated using the Acid- Phenol method. The results indicated that the use of 1.5% of Tapioca starch and 1% Corn starch had an optimum effect in increasing the strength of the produced paper. Concerning the comparison of these different types of starch, the tapioca starch was more effective than the corn starch.
    Keywords: cationic starch, OCC, recycling, Tapioca, Corn
  • Foroogh Dastoorian, Mohammad Layeghi, Ghanbar Ebrahimi, Mehdi Tajvidi, Seid Majid Zabihzadeh Page 671
    In the present study, creep rupture behavior of a bagasse fiber- polypropylene composite was investigated. Two accumulated damage model (EDRM and Wood) and an energy based failure model (R-W) were adopted to describe the load duration influence on the studied composite. Results have shown that at very high stress levels, the EDRM and Wood models underestimated and overestimated the time to failure than static value respectively. This was attributed to the difference between application of static loading and creep loading. Findings indicated that the all three models were able to describe the creep rupture behavior of the studied composite and among this; the Wood model has shown a better fitting with experimental data, statistically. Based on findings in the present research, it can be concluded that the R-W model was more conservative in predicting time to failure in comparison with the two other models, and the reason can be attributed to the difference between failure criteria in energy based models and accumulated damage models. Results also showed that with increasing stress levels, the secondary stage of creep will shorten and at high stress level, the tertiary stage of creep will be more dominant.
    Keywords: composites, creep rupture, three stages of creep, accumulated damage models, energy based failure models
  • Hossein Rangavar, Amir Nourbakhsh, Saeid Haji Hatmlo Page 684
    The effects of nano-wollastonite on physical and mechanical properties of wood plastic composites made with dried sunflower stalks and alder wood flour, were studied. Five levels of sunflower stalk flour in ratio of the mass wood dry flour containing 0, 25, 50, 75 and 100 percent and nano-wollastonite Powder in three levels, 3, and 5% were considered as variables of the study. Physical and mechanical properties, perpendicular to the screw strength, bending strength, modulus of elasticity, water absorption and thickness swelling after 2 and 24 soaking hours in water were measured in accordance with the standard DIN- EN. In order to examine the intersection of wood and polymer as well as distribution patterns of nanoparticles in the polymer matrix microscopic photos were taken. The results showed that by increasing of sunflower stalk flour in the mixing with wood flour up to 25% increased resistance to screw withdrawal and up to 50 percent increase in flexural strength and modulus of elasticity of wood-plastic composites, respectively. Sunflower stalk flour mixed with alder wood flour increased water absorption and thickness swelling after 2 and 24 hours immersion in water. The use of nano-wollastonite up 5% in relation to the total mass of all the boards improved the physical and mechanical properties of wood-polymer composite.
    Keywords: Keywords: sunflower stalk, wood, plastic composites, nano, wollastonite, Physical, Mechanical Properties
  • Fatemeh Asadi, Noradin Nazarneghad, Ghasem Asadpoor Atoeei Page 695
    Nowdays, algae considering marine ecosystem are regarded as producers and the first continuum that receives solar energy. Hence, they ensure the needed energy for the aquatic organism living. In global herbal division, algae have 1800 genus and 21000 types. Because of their presence in air rather than underground water, algae allocate larger arena to themselves in comparise to other herbage. Based on accomplished studies, it is rated that algae have more than 7000 types in terms of biological diversity. Algae are used a lot. They are consumed in food industry, dung preparation, medicinal consumption and etc. In this study the green algae nanocellulose was used to improve CMP resistance.For the preparation of pure cellulose, algae samples initially affected the soda process and then were affected by bleaching sequence.. Next, the obtained cellulose has been converted to Nano-cellulose by using ultrasonic method. Nano-cellulose from cladophora algae was mixed with CMP in the ratios of 2, 5 and 8 percent. Finally, handmade paper was made and its resistive (strengh) properties were studied and compared with the pure hardwood CMP pulp. The results revealed that 8% treatment group had the highest density, tensile strength, burst strength, and control group had the lowest amount. Furthermore, the highest tear strength was related to control group; while, the lowest tear strength was for 8% treatment group.
    Keywords: Ultrasonic treatment, Cladophora green algae, strength properties, CMP paper, Nano, cellulose