فهرست مطالب

مجله تعالی بالینی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 11، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • میرحسن موسوی، نسیم شاویسی، سید امین خطیبی صفحه 1
    انجیر(Ficus carica) یکی از قدیمی ترین و پرمصرف ترین میوه ها در دنیا است که ایران نیز یکی از مهم ترین کشورهای تولیدکننده انجیر در جهان محسوب می شود. با گسترش و پیشرفت علم در حوزه های مختلف، روزبه روز فواید و خواص طبی و تغذیه ای جدیدی از این میوه مشخص می شود. با پژوهش در قرآن، روایات و احادیث امامان معصوم(ع) درمی یابیم که به بسیاری از خواص اثبات شده در علوم جدید، قبلا اشاره شده است. انجیر در کتاب های مقدس یهودیان و یونانیان قدیم نام برده شده و خداوند نیز در قرآن کریم به آن قسم یادکرده است. این میوه ملین بوده و در طب سنتی در درمان بیماری های متعددی ازجمله بواسیر، نقرس، جذام و صرع موثر می باشد. فواید دیگری که برای انجیر عبارت اند از: کاهش فشارخون، تب، وزن، التهاب، افزایش تراکم استخوان ها و جلوگیری از ضعف عضلانی است. این مقاله با هدف بررسی آیات قرآن، احادیث و روایات موجود در ارتباط با خواص مصرف انجیر انجام شد تا اهمیت توصیه های موجود در این منابع و همخوانی آن با آخرین یافته های علمی در پزشکی نوین بیش از بیش اثبات گردد. در این تحقیق، خواص طبی انجیر از منظر قرآن کریم، احادیث و منابع طب سنتی و همچنین آخرین تحقیقات علمی در طی سال های 2016-1999 مورد بررسی و مطالعه قرار گرفت. علاوه بر توصیه های قرآن و تاکید پیامبر و ائمه معصوم(ع) و علوم سنتی نسبت به مصرف انجیر، نتایج مطالعات اخیر نیز نشان می دهد که این میوه در درمان بسیاری از بیماری ها نظیر سرطان، بیماری های قلبی عروقی، عفونی، دیابت، اسکیزوفرنی، صرع، بی خوابی، استرس، یبوست و سمیت کبدی می تواند موثر واقع شده و نیز دارای اثرات ضدالتهابی، ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی است. یافته های علمی محققان در سال های اخیر موید توصیه های قرآن و احادیث ائمه(ع) در مورد انجیر بوده و بیانگر لزوم تفکر و تعمق بیشتر در منابع طب اسلامی و سنتی است.
    کلیدواژگان: انجیر، طب اسلامی، طب سنتی، طب نوین، تغذیه، درمان
  • آتنا شیوا، آویده معبودی، شهین عرب صفحه 17
    دیابت ملیتوس یکی از مهم ترین بیماری های متابولیکی شایع در جهان است که عوارض متعددی را در بافت هایی همچون قلب و عروق، کلیه، چشم و دهان به واسطه افزایش غیر نرمال گلوکز خون ایجاد می کند. بیماری های پریودنتال علاوه بر اینکه به عنوان یکی از شایع ترین بیماری های التهابی عفونی مزمن در انسان و شایع ترین تظاهر دهانی دیابت ملیتوس می باشد، در عین حال به عنوان ریسک فاکتوری برای دیابت ملیتوس نیز معرفی شده است. سایر تظاهرات دهانی دیابت ملیتوس شامل عفونت های دهانی و دندانی، اریتم، تورم چشمگیر لثه چسبنده و ترمیم با تاخیر زخم ها می باشد که ناشی از کاهش خون رسانی به چینی جاها است. هدف مطالعه حاضر، مروری بر پژوهش های انجام شده در زمینهٔ دیابت و ارتباط آن با عوارض و بیماری های دهانی مرتبط با آن می باشد لذا شناخت دیابت ملیتوس و تظاهرات دهانی آن برای دندان پزشکان بسیار با اهمیت است زیرا می توانند با کنترل و بهبود شرایط دهانی بیماران به کنترل بهتر بیماری دیابت و انجام درمان های بی خطر برای آن ها نیز کمک کنند.
    کلیدواژگان: دیابت ملیتوس، بیماری های پریودنتال، تظاهرات دهانی
  • محمد کرمی، احمد رضا گوهری، محمدعلی ابراهیم زاده، غلام حسن دانایی، سمیه کریملو صفحه 28
    درد احساس ناخوشایندی است که بعد از آسیب بافتی ایجاد می گردد، رنج بردن و ناتوانی حاصله از درد، سبب کاهش کیفیت زندگی در تعداد زیادی از افراد می شود. بسیاری از محققین، مکانیسم های فیزیولوژیک را در پاسخ به درد، مسیرهای آناتومیکی و نوروترانسمیترهای مانند 5 هیدروکسی تریپتامین، برادی کینین، هیستامین، ایکوزانوئیدها، لکوترین ها و هیدروکسی اسیدها و سیتوکنین ها را مرتبط با عملکرد درد را مورد مطالعه قرار داده اند. کنترل درد و یا تخفیف درد یکی از اهداف مهم در درمان بیماری ها است و اهمیت ویژه ای برای پزشکان دارد، حتی اگر از نظر پاتولوژیکی قابل درمان نباشد، افراد ذی صلاح پزشکی از پنج گروه کلی(داروهای اپیوئیدی، داروهای استروئیدی، داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs)، بی حس کننده های موضعی، بی هوش کننده های عمومی) برای کاهش درد استفاده می کنند. گاهی هم از داروهای ضد درد متفرقه و روش های سنتی کاهش درد بهره می جویند. لذا بررسی پاتوفیزیولوژی درد و داروهای موثر در کنترل آن و جمع بندی اطلاعات و استفاده بهینه در موقع ضرورت تا حدی می تواند مفید باشد. در این مطالعه مروری تعداد 53 مقاله بین سال های 2015-1985 با جستجوی وسیع در پایگاه های اطلاعاتی بررسی شد و در میان مقالات یافت شده مقالات مرتبط موردبررسی قرار گرفت. برای اینکه در طی مسیر بررسی مقالات دچار تورش نشویم، فقط از ژورنال های مربوط به یک مجله استفاده نشد و از ژورنال های معتبر رشته های گوناگون پزشکی بهره بردیم. مطالعه مسیرهای آناتومیکی انتقال درد نشان می دهد که داروهای ضد درد در سطوح مختلف نظیر نخاع، ساقه مغز، تالاموس، قشر مغز، مایعات بافتی و آزادسازی میانجی ها در کنترل درد موثر است و مورفین قوی ترین و قدیمی ترین ترکیب ضد درد می باشد ولی به خاطر عوارض جانبی فراوان و خطر اعتیاد کمتر موردتوجه می باشد و استفاده از روش های سنتی به ویژه گیاهان دارویی در درمان درد از قبل متداول بوده و در حال افزایش است.
    کلیدواژگان: درد، ایکوزانوئیدها، داروهای اپیوئیدی، پاتوفیزیولوژی درد
  • هدایت جعفری، لیلا مسکینی، محمدعلی حیدری گرجی، مریم احمدی خطیری صفحه 45
    یکی از اصول چهارگانه ی اخلاق پزشکی نوین، احترام به اصل مشارکت بیمار در تصمیم گیری های مربوط به درمان خود می باشد. اتانازی یا مرگ خوب، عملی است که به فرد کمک می کند تا مرگی آرام، راحت و فاقد رنج و درد را تجربه نماید. به دلیل اهمیت موضوع و وجود مطالعات اندک در این زمینه، مطالعه فوق طراحی شده است. این مطالعه، از نوع مطالعات مروری نظام مند روایتی می باشد. با استفاده از جستجوی کلیدواژه در عنوان و یا چکیده مقاله در پایگاه های اطلاعاتی Magiran، SID، Medline، Iranmedex برای مطالعات فارسی زبان و مقالات دارای متن کامل به زبان انگلیسی در پایگاه های Proquest، Elsevier، Ovid، Pubmed، Science direct با استفاده از کلیدواژه های ذیل در عنوان مقاله جستجو شدند. واژه های فارسی شامل مرگ راحت، مرگ مطلوب و مرگ شیرین، مرگ خوب، هومرگ، مرگ آسان بود. این کلیدواژه ها در زبان انگلیسی شامل Mercy killing، Easy death، Euthanasia با تک تک واژه های Aging Elder Ageing، Older People، Elderly بوده است. پس از جست وجو در پایگاه داده های اطلاعاتی در دسترس با کلیدواژه های مناسب به دو زبان فارسی و انگلیسی و بدون محدودیت زمانی تعداد 56 مقاله به دست آمد. از این تعداد 38 مقاله که بیشترین ارتباط را با اهداف موردنظر داشتند انتخاب و موردبررسی قرار گرفتند. مطالعات مشابه با صلاحدید محققین کنار گذاشته شد و یا تا حد ممکن در یکدیگر ادغام گردید. تمام افرادی که با بیماران مرف به مرگ سروکار دارند باید مهارت کافی در کار داشته و به مشاوران مجرب در زمینهٔ درمان های علامتی دسترسی داشته باشند و در صورت لزوم اقدام مناسبی انجام دهند. با دانستن نگرش مراقبین بهداشتی درمانی یک جامعه نسبت به مسئله اتانازی می توان با یک برنامه ریزی اصولی در جهت ارتقای مراقبت از بیمارانی که اتانازی در مورد آنان مطرح است گام موثری برداشت.
    کلیدواژگان: اتانازی، سالمند، نگرش، مراقب بهداشتی، مرگ آسان
  • زهره ترقی، لیلا مسکینی، لاله فانی صابری صفحه 57
    ضعف سلامت دهان و افت شناختی هر دو از مشکلات رایج سالمندان هستند. هدف از این مطالعه مروری نقش سلامت دهان در افت شناختی سالمندان می باشد. با استفاده از کلیدواژه های mouth and tooth، cognitive disorder، cognitive cognitive decline، dementia، impairment aging، elder، ageing، older people، oral health، elderly در پایگاه های اطلاعاتی در دسترس شامل Magiran، SID، Medlib، Iranmedex proquest Elsevier،Ovid، Pubmed، Science direct جستجو انجام شد. از مقالات مرتبط فارسی و انگلیسی سال 2000 تا پایان سال 2015 استفاده شد. معیارهای خروج عدم دسترسی به متن کامل مقاله و مقالات به سایر زبان ها بود. 56 مقاله استخراج شد و درنهایت 10 مقاله مرتبط با اهداف این مطالعه بررسی شد. یافته های همه مطالعات، رابطه معنی داری را بین تعداد دندان های ازدست رفته و افت شناختی نشان داد؛ اما تنها یک مطالعه به صورت طولی طراحی شده بود. انجام مطالعات بیشتر برای اثبات ارتباط بین سلامت دهان و افت شناختی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سلامت دهان، افت شناختی، آسیب شناختی، دمانس، سالمند
  • کاوه حدادی صفحه 68
    دژنراسیون دیسک بین مهره ای باعث ناپایداری نسبی اولیه، هیپرموبیلیتی و هیپرتروفی مفاصل فاست، به ویژه در زوائد مفصلی فوقانی می شود. این درنهایت منجر به یک کاهش در ابعاد کانال نخاع و کمپرسیون ساختارهای عصبی و در نهایت لنگش متناوب ناشی از احتقان وریدی و پرفشاری وریدی در اطراف ریشه های عصبی می شود. در این مطالعه، مروری بر آسیب شناسی، علائم بالینی، تشخیص و روش های درمانی جدید تنگی کانال نخاع کمری انجام دهیم. تعداد 66 مقاله در فاصله زمانی سال های 2016-1980 با جستجو در منابع انتخاب و برای انجام یک مطالعه مروری مورد بررسی قرار گرفتند. اکثر بیماران با تنگی کانال علامت دار لنگش نوروژنیک متناوب همراه باخطر افتادن در حرکت دارند. اگرچه یافته های فیزیکی و علائم بالینی در تنگی لومبار حاد نیستند، یافته های رادیوگرافیک ولی شدید هستند. افتراق علائم لنگش عروقی از لنگش نورولوژیک مهم است. تصاویر MRI یک متد غیرتهاجمی و خوب برای ارزیابی تنگی کانال می باشد. اگرچه مطالعات زیادی درباره پیشرفت طبیعی تنگی وجود دارد ولی علائم بالینی معمولا به طور مطبوعی با برخورد غیر جراحی درمان می شود. در بیمارانی که به درمان غیر جراحی پاسخ نمی دهند، نمایشن های جراحی مثل دکمپرسیون تنها یا با فیوژن نیاز می شوند. بازگشت شیب لگنی بعد فیوژن مرتبط با پیش آگهی بالینی خوب می باشد. امروزه تمایل به انجام جراحی های کمتر تهاجمی مثل لامینوتومی دوطرفه و ترومپت فراگیر شده است.
  • زهرا هادیان، لیلا رفیعی وردنجانی، لیلا بریم نژاد صفحه 84
    نارسایی کلیه از جمله بیماری های مزمن و شایع می باشد که از جمله درمان های اصلی این بیماری انجام دیالیز برای بیماران است. یکی از مشکلاتی که در بیماران دیالیزی گزارش شده است وضعیت تبعیت آن ها از درمان می باشد. هدف از این مطالعه تعیین مهم ترین علل عدم تبعیت درمان بیماران دیالیزی بر اساس مطالعات انجام شده در ایران و ارائه راهکارها می باشد. ابتدا تمام پژوهش های مرتبط با عنوان با استفاده از کلیدواژه های دیالیز، همودیالیز، تبعیت از درمان و عدم تبعیت از درمان در پایگاه های اطلاعاتی داخلیIranmedex ،Magiran ، SID،Iran DOC ،Google و Google scholar جستجو شد. معیارهای ورود و خروج مطالعات شامل: مقاله منتشرشده در رابطه با تبعیت و یا عدم تبعیت از درمان بیماران دیالیزی در ایران باشد، مقاله ها به زبان فارسی(چاپ شده در ایران) باشد، مقاله از نوع پژوهشی اصیل باشد(گزارش ها و نامه ها از مقالات بازیابی شده حذف شدند) و مقاله دارای متن کامل و قابل دانلود باشد(مقالاتی که تنها چکیده ی آن ها در دسترس بود، در نظر گرفته نشدند). با توجه به معیارهای ورود و خروج، 13 مقاله یافت شد و موردمطالعه قرار گرفت. مهم ترین علل عدم تبعیت درمان شامل عوامل روحی و روانی، کمبود آگاهی و نگرش بیماران دیالیزی و کمبود حمایت اجتماعی بودند. تبعیت از درمان در بیماران مزمن از اهمیت بسزایی برخوردار بوده و می تواند نقش مهمی در بهبود سطح سلامت بیماران دیالیزی داشته باشد.
    کلیدواژگان: عدم تبعیت، بیمار، دیالیز، نارسایی مزمن کلیه، تبعیت
  • مروری بر مدل های ارزیابی عملکرد سیستم های بهداشتی و درمانی
    بهرام طهماسبی، سید داوود نصرالله پور شیروانی صفحه 94
    ارزیابی عملکرد سیستم بهداشتی درمانی جهت شکل گیری یک فهم مشترک از اولویت بندی برای تقویت سیستم های بهداشتی درمانی، ارائه یک بستر برای گفتگو بین برنامه ها و بین بخش های مختلف و نیز ایجاد یک فهم مشترک برای برقراری ارتباط بین فعالیت هایی که بر پیامدهای بهداشتی تاثیر می گذارند قابل استفاده است. ارزیابی عملکرد سیستم های بهداشتی درمانی به تصمیم گیران حوزه سلامت و سیاستمداران کمک می کند تا برای تصمیم های خود پاسخگویی و مسئولیت پذیری مطمئن داشته باشند. تاریخچه ارزیابی عملکرد سیستم بهداشت و درمان به دهه قبل از سال 2000 برمی گردد. تاکنون مدل های مختلف ارزیابی عملکرد با اهداف و رویکردهای مختلف ارائه شده است و کشورهای مختلف نیز هرکدام دارای تجربیات متفاوتی از تدوین و به کارگیری الگوهای مختلف ارزیابی می باشند.
    در این مطالعه با استفاده از کلیدواژه های مرتبط، منابع مختلف الکترونیکی و کتابخانه ای مربوط به سال های 2012-1998 به دو زبان فارسی و انگلیسی موردبررسی قرارگرفته است. ابتدا بررسی و مقایسه رایج ترین و مهم ترین الگوهای بین المللی ارزیابی عملکرد بخش سلامت انجام شده و سپس مهم ترین مفاهیم و عناوینی که در طراحی الگوی ارزیابی عملکرد نقش دارد استخراج شده است. در انتها تجربیات برخی کشورهای منتخب موردبررسی و مقایسه قرارگرفته است.
    نتیجه اینکه در هر کشوری به تناسب ساختار سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و بر مبنای اهداف مورد انتظار از نظام سلامت نیاز به طراحی الگوی ارزیابی عملکرد می باشد. به جهت شفافیت و پاسخگویی، نیاز است تا الگوی ارزیابی عملکرد در سطوح مختلف اجرایی نظام سلامت طراحی و اجرا شود تا هر واحد اجرایی مسئولیت فعالیت های خود را بپذیرد. برای ارزیابی عملکرد نیاز است تا واحدهای اجرایی برای فعالیت خود دارای اهداف روشن و برنامه ریزی مناسب باشند. از آنجائی که هیچ الگوی ارزیابی کامل و بدون نقص نمی باشد، بنابراین نتیجه طراحی هر الگوی ارزیابی عملکرد هم قبل و هم بعد از اجرا باید منتشرشده تا موردانتقاد سازنده صاحب نظران قرارگرفته و نواقص آن برطرف شود.
    کلیدواژگان: عملکرد، چارچوب، ارزیابی، نظام سلامت، الگو
|
  • Mir Hassan Moosavy, Nassim Shavisi, Seyed Amin Khatibi Page 1
    The Fig (Ficus carica) is one of the oldest and most commonly consumed fruit in the world and Iran is one of the most important countries in the world in production of figs. By increasing development of science in various fields in recent years, new aspects of medical and nutritional properties of fig have been founded. It was found that many of proven properties of fig in modern science have already been mentioned in the Quran, narrations and hadiths of the Imams(AS). Fig is mentioned in the holy books of Jews and ancient Greeks and the god has sworn to it in the holy Quran. This fruit is laxative and it is effective to treat numerous diseases including hemorrhoids, gout, leprosy and epilepsy in traditional medicine. Other medicinal benefits for fig are including is lowering blood pressure, fever, weight, inflammation, increasing the bone density and preventing muscle weakness. The aim of this article was to study the Quran, hadith and narrations about fig properties to the importance and consistency of their recommendations with the latest scientific findings in modern medicine will be more proved. In this study, medical properties of fig were investigated in the Quran, hadiths, traditional medicine as well as recent scientific researches (1999 - 2016). Despite the recommendations of the Quran and Prophet, Imams and traditional sciences to the consumption of fig, findings of recent studies also indicate that this fruit is effective in the treatment of various diseases such as cancer, cardiovascular disease, infectious diseases, diabetes, Schizophrenia, epilepsy, insomnia, stress, constipation and hepatotoxicity. It also has anti-inflammatory, antimicrobial and antioxidant properties. Scientific findings of researchers in recent years confirm the recommendations of the Quran and Hadith of the Imams (AS) about the fig and it represent the necessity of thinking in the Islamic and traditional medicine resources.
    Keywords: Cognit Fig_Islamic_Traditional_Modern Medicine_Nutrition_Treatment ion_Metacognition_Obsessive - Compulsive Disorder_Pathology
  • Atena Shiva, Avideh Maboudi, Shahin Arab Page 17
    Diabetes mellitus (DM) is one of the most important metabolic diseases and also a major public health alarm, characterized by hyperglycemia. DM can produce several complications on heart tissue, vascular disease, kidney, eyes and oral cavity by hyperglycemia condition. The periodontal diseases are the most prevalence chronic infectious inflammatory diseases and oral manifestations of diabetes in human. Also, it has been shown one risk factor for diabetes mellitus. The other oral manifestations of diabetes are oral and dental infections, erythema, inflammation of gingiva and dilation of ulcer repaired that deficiency of blood to the tissues can be expressed its causes. Therefore, current research aimed to review the available evidence regarding the relation between diabetes and its complications and oral manifestation. In this regards, it will be important all dentists recognize every aspects of disease, and their management outcome to provide low risk treatments and well control to patients with DM.
    Keywords: Diabetes mellitus, periodontal disease, oral manifestation
  • Mohammad Karami, Ahmad Reza Gohari, Mohammad Ali Ebrahimzadeh, Gholam Hassan Danaei, Somyyeh Karimloo Page 28
    Pain is the unpleasant sensation that we experience in association with actual or potential tissue damage, while nociception is the neural process of encoding a noxious stimulus. Suffering and disability resulting from pain lead to decrease quality of life for many people. Many of the researchers, physiologic mechanisms in response to pain, anatomical pathways and neurotransmitters were studied. Neurotransmitters such as 5-hydroxy-tryptamine, Bradykinin, Histamine, Eicosanoids, the leukotrienes and hydroxy acid and cytokinins are associated with pain. Therefore pain control or pain relief is one of the important targets in the treatment of diseases and It is important for clinicians, Despite the pathological point is not curable. Qualified medical personnel using medication for pain reduction. These drugs are divided into five groups: Opioid drugs, Steroids, Non-steroidal anti-inflammatory drugs(NSAIDs), Topical anesthetics and General anesthetics. Sometimes, traditional methods other drugs and traditional methods are used to reduce pain. The pathophysiology of pain and effective drugs in its control and integration of information and Optimization, It is necessary.
    Keywords: Pain, Eicosanoids, Opioid drugs, Pathophysiology pain
  • Hedayat Jafari, Leila Meskini, Mohammad Heydari Gorji, Maryam Ahmadi Khatir Page 45
    One of the four principles of modern medical ethics is to honor the principle known as patient participation in decision-making related to their own treatment. Euthanasia or "Mercy Killing" refers to the practice as helping a person experiencing a quiet, pain free and comfortable death. Due to the subject being important and few studies available in this area, the current study has been designed, which is a systematic narrative review. Using keyword search about the title or abstract in the databases like Magiran, SID, Medline, Iranmedex for Persian language studies and the articles with their full text in English on the databases as ProQuest, Elsevier, Ovid, PubMed, Science direct using the following key words, the search was done. The Persian words included favorable death, sweet death, good death, easy death. The key words in English language covered Mercy killing, Easy death, Euthanasia with the individual terms aging, older people and the elderly. After searching the available databases with the appropriate key words in two languages as Persian and English and with no time limitation, 56 articles have been obtained. Out of these ones, 38 articles have been selected and analyzed as the most relevant to our desired objectives. The identical studies were excluded and or integrated as much as possible at the investigator's discretion. All those dealing with the dying patients have to be equipped with enough skill and access the sophisticated consultants in the symptomatic treatment and take the due actions, if necessary. Knowing a society health care provider's attitude towards the issue called euthanasia, it is possible to take effective actions through a well-established planning in order to promote the care of the patients about whom euthanasia is set forth.
    Keywords: Euthanasia, Aging, Attitude, Health Care, Easy death
  • Zohreh Taraghi, Leila Meskini, Laleh Fani Saberi Page 57
    Both poor oral health and cognitive decline are common problems among elders. The aim of this review article is to identify the role of oral health in the elderly cognitive decline. Available databases including Magiran, Google Scholar, SID, Medlib, Iranmedex, Proquest Elsevier, Ovid, Pubmed, and Science Direct was assayed by key words mouth and tooth, cognitive disorder, cognitive decline, cognitive impairment, dementia, oral health, aging, elder, ageing, older people, elderly. Relevant English and Persian articles from 2000 to the end of 2015 were used. Exclusion criteria included no access to full text and articles in other languages. 56 articles were extracted and finally 10 articles relevant to objectives of this study were examined. The results of all studies showed a significant relationship between the number of tooth loss and cognitive decline, however, only one study was designed longitudinally. Additional research seems necessary to prove relationship between oral health and cognitive decline.
    Keywords: Oral health, Cognitive Decline, Cognitive impairment, Dementia, Elderly
  • Kaveh Haddadi Page 68
    Degeneration of the intervertebral disc results in initial relative instability, hypermobility, and hypertrophy of the facet joints, particularly at the superior articular process. This finally leads to a reduction of the spinal canal dimensions and compression of the neural ele­ments, which can result in neurogenic intermittent claudication caused by venous congestion and arterial hypertension around nerve roots. We make a decision to review of 66 articles from 1980 to 2016 in this condition. Most patients with symptomatic lumbar stenosis had neurogenic intermittent claudication with the risk of a fall. However, al­though the physical findings and clinical symptoms in lumbar stenosis are not acute, the radiographic findings are comparatively severe. Differentiation between neurogenic and ischemic claudication is important Magnetic resonance imaging is a noninvasive and good method for evaluation of lumbar stenosis. Though there are very few studies pertaining to the natural progression of lumbar spinal stenosis, symptoms of spinal stenosis usually respond favorably to non-operative management. In patients who fail to respond to non-operative management, surgical treatments such as decompression or decompres­sion with spinal fusion are required. Restoration of a normal pelvic tilt after lumbar fusion correlates to a good clinical outcome.currently, the interest to minimally invasive approaches like bilateral laminotomy, Trumpet laminectomy, and conventional laminectomy is increased.
    Keywords: Spinal stenosis, lumbar, diagnosis, treatment, Review
  • Zahra Hadian, Leila Rafiee Vardanjani, Leili Barimnejad Page 84
    Renal failure is a commonly and chronic disease. Dialysis is routine treatment for these patients. Adherence to treatment status is one of the problems of patient on dialysis. The aim at this study is determining of the most important causes of non-adherence in patients on dialysis, according to previous studies in Iran. At first all of the studies related to our title by using some keywords(dialysis, hemodialysis, adherence, and non-adherence) searched for Iranian databases; iranmedex, magiran, SID, Iran doc, google, google scholar. Inclusion and exclusion criteria were: 1. Publish articles related to adherence or non-adherence in Iran, Articles were Persian (published in Iran),Types of articles were original and All the articles were free full text and downloadable. As a result, related to inclusion and exclusion criteria 13 articles were found and analysises. The most important reasons for non-adherence to treatment were: psychological reasons (often depression), Lack of awareness and attitude of dialysis patients and lack of social support. Treatment for adherence is so important and can very significant role in health improvement in patients on dialysis.
    Keywords: Non-adherence, Dialysis, Patient, Renal Failure, Adherence
  • A review of health systems performance assessment models
    Bahram Tahmasby, Seiyed Davoud Nasrollahpour Shirvani Page 94
    Health System Performance Assessment can be usable for the creation of a common understanding of priorities for strengthening health systems, to provide a context for dialogue between programs and between different sectors, and to develop a common understanding of communication between the activities that impact on health outcomes. Health System Performance Assessment helps to decision-makers and policymakers to be ensure responsiveness of their decisions. History of Health System Performance Assessment returns to decade before 2000. Up to now different models of Health System Performance Assessment with different approaches and objectives, are presented and different countries have various experiences of developing and applying of his models.
    In this study, using related key words and related electronic and library resources from 1998 to 2012 have been investigated in both Persian and English language. Initially, the most common and most important of international models of performance assessment in the health has been studied and compared, then the most important concepts and topics that are involved in the designing of the assessment's models is extracted. Finally, the experiences of some selected countries are reviewed and compared.
    As a result, each country is required to design specific assessment model based on the political, economic, social structure and expected objectives of the health system. To transparency and accountability, designing and implementation of the performance assessment model at different executive levels of the health system are needed, until each executive unit accepts responsibility of their activities. To performance assessment, each executive unit must have clear objectives and appropriate planning of his activities. Because any assessment model is not perfect, therefore result of the assessment's models designing to constructive criticism of experts and to resolve of its defects should be published both before and after applying.
    Keywords: Framework, Health system, Performance, Assessment, Model