فهرست مطالب

مجله ترویج و توسعه آبخیزداری
پیاپی 15 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین یوسفی*، علی محمدی صفحه 1
    رودخانه ها شریان اصلی جابجایی آب در سراسر زمین بوده که می تواند در قسمت های مختلفی از جمله کشاورزی و آشامیدن استفاده گردد. لذا توجه به مقدار و کیفیت آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این پژوهش با هدف بررسی این دو بعد یعنی کیفیت و کمیت یکی از مهم ترین رودخانه های شمال غرب کشور انجام شده است. بدین منظور از آمار 20ساله دبی و ویژگی های هیدروشیمیایی ایستگاه بدوی رودخانه قره سو اردبیل استفاده شد. در پژوهش حاضر ابتدا ویژگی های کمی رودخانه از جمله آورد سالانه رودخانه، حداکثر دبی سالانه و خشکسالی هیدرولوژیکی آن مورد بررسی قرار گرفت و در قسمت بعد مطالعه کیفی رودخانه از جمله غلظت مواد محلول در آب و ارتباط بعضی پارامترهای آن با دبی آنالیز شد. نتایج حاصل نشان داد میانگین دبی سالانه 1020 لیتر برثانیه بوده و از سال 1372 به بعد دبی ماهانه حتی از مقدار متوسط دبی کم تر شده است. آورد سالانه رودخانه 32/1 مترمکعب محاسبه شده که با توجه به دبی، عدد قابل توجهی است. در بررسی خشکسالی هیدرولوژیکی مشخص شد از سال 1372 به بعد وقوع خشکسالی در این رودخانه اتفاق افتاده است. در قسمت مطالعه کیفی، همبستگی سه پارامتر (TDS، ECو SAR) با دبی رودخانه بررسی شد و نتیجه حاصل نشان داد بالاترین همبستگی با ضریب تبیین 0.69 بین ECودبی بود و در نتیجه برای حفظ کیفیت رودخانه، باید تدابیری در نظر گرفت تا فعالیت های انسانی که به نحوی باعث کاهش دبی جریان می شود، انجام نگردد.
    کلیدواژگان: خشکسالی هیدرولوژیکی، کمیت رودخانه، هیدروشیمیایی، قره سو
  • مینا دیلم، مهدی تیموری، حامد روحانی زاده* صفحه 11
    با توجه به اهمیت ارزیابی پارامترهای هیدرولوژیکی از جمله کیفیت آب و جریان رودخانه و یافتن تغییرات آن ها در دوره زمانی بلند مدت، توجه به روش های ارزیابی روند های آماری بیشتر شده است . در این تحقیق روند شش سری زمانی سالانه از متغیر های مهم کیفیت آب و دبی در 7 ایستگاه منتخب حوزه آبخیز گرگانرود از سال 1350 تا 1388 با استفاده از 4 روش غیرپارامتری اسپیرمن ، من -کندال، تخمین گر شیب سن و هوجز- لهمنو به طور مقایسه ای بررسی گردید . نتایج نشان داد که به غیر از آزمون هوجز-لهمن که هیچ روندی را نشان نداد بقیه روش ها داری نتایج تقریبا مشابهی بودند. نتایج کلی این روش ها را می توان به طور مختصر به شرح ذیل بیان کرد : (1) غلظت HCO3درایستگاه های تنگراه، تمر، گالیکش و لزوره کاهش نشان داد ، اما در مکان های نمونه برداری دیگر روندی مشاهده نشد، (2) روند افزایشی (با شیب مثبت) معنی داری در مورد SO4در ایستگاه رامیان مشاهده شد، (3) مجموع مواد محلولمطابق آزمون اسپیرمن در ایستگاه تمر روند افزایشی در گالیکش روند کاهشی داشته است؛ اما براساس آزمون های من-کندال و سن روند در سه ایستگاه تخمین زده شد که مسیر روند در ایستگاه های تمر و گالیکش مشابه با آزمون اسپیرمن و در ایستگاه رامیان روند افزایشی مشاهده شد، (4) غلظت های SARدر سه ایستگاه تمر، گالیکش و تقی آباد افزایش یافته اما درایستگاه های دیگر هیچ تغییر معنی داری یافت نشده است ، (5) نقاط تغییر معنی دار برای سختی کل آب در ایستگاه های تنگراه و گالیکش با شیب مثبت مشخص شد، (6) روندی با کاهش شیب معنی دار در رابطه با داده های سری های زمانی دبی در دو ایستگاه تمر و رامیان یافت شد، اما در مکان های نمونه برداری دیگر روندی مشاهده نشد . براساس تجزیه و تحلیل ها، روند معنی داری مربوط به متغیر های کیفیت آب به خصوص در قسمت شرقی حوضه مشاهده شد.
    کلیدواژگان: روندیابی، من، کندال، تخمین گر شیب سن، هوجز، لهمن، اسپیرمن
  • سمانه پور محمدی*، محمد مهدی جوادیان زاده صفحه 17
    مدیریت صحیح و پایدار منابع آب در حوضه های آبخیز در گرو مطالعه و اطلاع از وضعیت منطقه می باشد. مقدار بارش جزء پارامتر اصلی و تاثیر گذار در تمامی ابعاد اکولوژیکی، زیست محیطی و هیدرولوژیکی در حوضه های آبخیز می باشد، بنابراین داشتن اطلاعات کافی و دقیق از بارش منطقه به منظور مدیریت بهینه و پایدار حوضه های آبخیز ضروری می باشد. از سوی دیگر کمبود ایستگاه های بارانسنج کافی در حوضه آبخیز و در مواردی فقدان آن، موجب کاهش دقت نتایج تحقیقات و مطالعات می شود. بنابراین هدف از تحقیق حاضر تهیه نقشه دقیق همبارش حوضه آبخیز تفت-دهشیر می باشد. حوضه آبخیز تفت-دهشیر در استان یزد واقع شده است و ایستگاه بارانسنج به تعداد کافی در حوضه وجود ندارد. در این تحقیق به منظور تهیه نقشه همبارش از روش گرادیان ارتفاع-بارش استفاده شد و با تهیه نقشه های اختلاف بارش(خطا)، نقشه های همبارش تهیه شده تدقیق شدند. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که با استفاده از گرادیان بارش-ارتفاع و اعمال نقشه های اختلاف بارش می توان نقشه های همبارش بسیار دقیق در حوضه های آبخیز کم داد یا فاقد داده تهیه نمود.
    کلیدواژگان: همبارش، لایه های خطا، گرادیان ارتفاع، بارش، حوضه آبخیز
  • زینب حزباوی، سید حمیدرضا صادقی* صفحه 25
    در دهه اخیر مطالعات مختلفی در راستای توسعه ابزار مدیریتی منابع آب و خاک با هدف حفظ سلامت آن ها صورت گرفته است. بنابراین اولین اقدام ضروری در این راستا، تعیین وضعیت سلامت این منابع مهم در مقیاس زیست بوم هاست. برای تعیین سلامت، معیارها و شاخص های کلیدی از مجموعه عوامل انسانی، اقلیمی، زمین شناسی، خاکی و پوشش گیاهی نمایان گر شرایط کنونی سلامت معرفی و توسعه داده شده است. مطابق با پژوهش های متعدد صورت گرفته در این راستا، استفاده از هر کدام از این معیارها به تنهایی نمی تواند گویای وضعیت سلامت زیست بوم مورد مطالعه باشد. بر همین اساس ترکیبی از این معیارها مد نظر قرار گرفته است. اما نحوه ترکیب و تلفیق این معیارها و شاخص ها بسته به شرایط مطالعاتی متفاوت بوده و یکی از چالش های اساسی در حوزه ارزیابی سلامت منابع آب و خاک و نهایتا زیست بوم ها محسوب می شود. به همین منظور مدل های مفهومی مختلفی برای تبیین این معیارها و شاخص ها در قالب یک چارچوب مشخص ارائه شده اند. در همین راستا، مدل مفهومی شاخص محور فشار، حالت، پاسخ(PSR)برای ارزیابی سلامت زیست بوم ها پیشنهاد شده است. مدل PSRبا سامان دهی معیارها در قالب شاخص های جامع فشار، حالت و پاسخ توانسته است سلامت زیست بوم را با لحاظ کلیه شرایط حاکم بر یک سامانه تعیین کند. حال با توجه به روند تخریب روزافزون منابع طبیعی و لزوم مدیریت جامع حوزه های آبخیز کشور ارزیابی سلامت زیست بوم های کشور ضروری می باشد. لذا در پژوهش حاضر اطلاعات جامع و لازم در خصوص مدل PSRو مفاهیم حاکم بر آن ارائه شده است تا محققانو مدیرانحوزه های آبخیز بتوانند از این رویکرد به عنوان یک رویکرد جامع برای ارزیابی سلامت آبخیز و تصمیم گیری در خصوص اتخاذ بهترین اقدامات مدیریتی استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: آبخیز سالم، امنیت بوم شناختی، خدمات زیست بوم، شاخص های یکپارچه، نیروی محرکه تخریب
  • سونیا مهری، رئوف مصطفی زاده، اباذر اسمعلی عوری، اردوان قربانی صفحه 31
    خوشه بندی آبخیزهای مشابه از نظر خصوصیات هیدرولوژیک در تفسیر فرآیندهای هیدرولوژیک و تحلیل های منطقه ای آبدهی ضروری است. در تحقیق حاضر از داده های دبی، دبی پایه، شاخص جریان پایه، کاربری موجود در هر حوضه، متوسط بارش سالانه و متغیرهای فیزیکی (مساحت حوضه، متوسط ارتفاع، طول آبراهه اصلی، تراکم زهکشی)، ودوتکنیک خوشه بندی کلاسیک K-Meansو سلسله مراتبی با هدف خوشه بندی 22 زیرحوضه در گروه های همگن، در استان اردبیل استفاده شده است.ابتدا دبی پایه از هیدروگراف روزانه جریان با روش الگوریتم یک پارامتره و برنامه نویسی در نرم افزار اکسل تفکیک شد، سپس از نسبت مقدار دبی پایه بر رواناب کل مقدار BFI، محاسبه گردید. در روش خوشه بندی K-meansگروه های مشابه براساس داده های هر کدام از حوضه ها تعیین می گردد. در این تحقیق، پارامترهای دبی جریان، دبی پایه، BFI، درصد مساحت کاربری های مختلف، شیب، متوسط ارتفاع حوضه، مساحت، طول آبراهه اصلی، تراکم زهکشی و متوسط بارش و تشابه میان عناصر جهت خوشه بندی استفاده گردید. سپس به منظور تعیین تعداد بهینه خوشه ها از شاخص دیویس-بولدین استفاده شد. در ادامه، ابتدا زیرحوضه ها براساس دبی پایه سپس BFIو در نهایت براساس سایر متغیرهای فیزیکی خوشه بندی شدند. نتایج روش K-Meansنشان داد که در خوشه بندی براساس متغیر دبی پایه تعداد 4، 3 و 15 حوضه به ترتیب در خوشه های 1، 2 و 3 قرار گرفتند. در نهایت مقایسه روش چندمیانگینی و سلسله مراتبی نشان داد که گروه بندی زیرحوضه ها با روش چندمیانگینی با جزییات بیش تری صورت گرفته است. هم چنین از نظر دبی پایه و شاخص دبی پایه دو زیرحوضه ارباب کندی و گیلانده در یک خوشه و حوضه های دوست بیگلو، پل الماس، سامیان و فیروزآباد در یک خوشه قرار گرفته اند. به طور کلی زیر حوضه های آلادیزگه، احمدکندی و باروق دارای واکنش هیدرولوژیک مشابه از نظر دبی پایه، BFIو سایر متغیرهای فیزیکی بوده، و در یک گروه قرار می گیرند. براساس همگن بندی و تعیین حوضه های دارای رفتار مشابه از نظر دبی جریان و تغییرات دبی پایه، مناطق همگن دارای خصوصیات مشابه از نظر تحلیل آبدهی، جریان اکولوژیک خواهند بود. برنامه ریزی استفاده از آب های سطحی و مدیریت آبخیزهای مشابه می تواند در مناطق همگن مدنظر قرار گیرند.
    کلیدواژگان: مناطق همگن، گروه بندی آبخیزها، فاصله اقلیدسی، شاخص دبی پایه
  • مازیار محمدی، عطاالله کاویان، مقدسه فلاح، زهرا عبداللهی صفحه 41
    تمامی روش های موجود در اندازه گیری خصوصیات قطرات بارش طبیعی یا شبیه سازی شده پرهزینه، طاقت فرسا و زمان بر هستند. در این تحقیق برای اندازه گیری توزیع قطری و سرعت قطرات بارش شبیه سازی شده از روش عکس برداری با دوربین سرعت بالا (Nikon D90) و تکنیک پردازش تصویر استفاده شده است. برای پردازش تصویر نرم افزار ImageJو روش آشکارسازی لبه بکارگرفته شد و قطر قطرات با دقت هزارم میلی متر اندازه گیری شدند. نتایج حاصل از اندازه گیری قطر قطرات نشان داد که شبیه ساز حاضر در این مطالعه در فشار های 20، 40، 60 و 80 کیلوپاسکل قادر به شبیه سازی قطراتی با دامنه قطری 0/2 تا بیش از 6 میلی متر است. با توجه به عملکرد مناسب شبیه ساز باران در فشار 60 کیلوپاسکل، سرعت قطرات برای کلاس های قطری مختلف در این فشار و در ارتفاع نیم متری از زمیناز 1/2 تا 7/5 متر بر ثانیه محاسبه شد که به سرعت حد بارش طبیعی نزدیک است. هم چنین با استفاده از آزمون دانکن مشخص شد که بین قطر قطرات تولید شده در هر 4 فشار مختلف اختلاف معنی داری وجود دارد که با افزایش فشار قطر قطرات کاهش می یابد. در نهایت نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که عکس برداری و پردازش تصویر روشی سریع، کم هزینه با دقت و صحت بالا در تعیین خصوصیات بارش شبیه سازی شده می باشد.
    کلیدواژگان: توزیع قطر قطرات، سرعت سقوط، عکس برداری، پردازش تصویر، آشکارسازی لبه، ImageJ
  • حجت الله صمدی ارقینی*، آیدینگ کرنژادی، سعیده جلالی صفحه 51
    فرسایش خاک از جمله نگرانی های عمده زیست محیطی قرن حاضر است. با شناسایی منابع اصلی رسوب می توان راهکاری عملی برای جلوگیری از هدررفت خاک ارائه نمود. در این تحقیق برای کاهش خسارت سیل به تاسیسات و اراضی کشاورزی پایین دست حوزه آبخیز زیارت، ارتباط بین رسوبات آبراهه ها با منابع تولید رسوب بالادست با استفاده از روش اندیس فرسایش مورد بررسی قرار گرفت. هدف از این مطالعه، تعیین جنس اجزاء تشکیل دهنده رسوبات و نسبت دادن ذرات رسوبی به واحدهای سنگ شناسی حوضه و در نتیجه تعیین سهم هر یک از واحدهای سنگ شناسی در رسوب زایی حوزه آبخیز می باشد. برای این منظور ابتدا از رسوبات نمونه برداری صورت گرفت و بعد از دانه بندی نمونه ها، بررسی های کانی شناسی با استفاده از بینوکالر صورت گرفت. با تعیین جنس و تعداد کانی ها و خرده سنگ ها در هر نمونه، آن را به سنگ و سازند تولیدکننده هرکانی و خرده سنگ نسبت داده و اندیس فرسایش هر سازند در تولید رسوب مشخص شد و نقشه حساسیت به فرسایش واحدهای سنگ شناسی تهیه گردید. مطابق نتایج به دست آمده 23/23 درصد حوضه دارای فرسایش خیلی شدید، 24/05درصد حوضه دارای فرسایش شدید، 9/07 درصد فرسایش ضعیف و 43/65 درصد حوضه دارای فرسایش خیلی ضعیف می باشند.
    کلیدواژگان: دانه بندی، رسوب، سنگ شناسی، فرسایش پذیری سازند
|
  • H. Yousefi*, A. Mohammadi Page 1
    Rivers are vessels of water transportation all over the lands which can use in different parts such as agriculture and drinking, so paying attention to quantity and quality of water have numerous importance. This study aimed to assess both trait of water in one of the most important river which is located in country’s North West. For this purpose, 20 years statistics for Ardebil Qarehsou river discharge and chemical characteristics in Badvi station have been used. In this study at first, quantitative properties such as annual sediment discharge, maximum annual discharge and hydrological drought have studied. In the next section, qualitative study of river such as solved solids concentration and connection between some parameters with discharge have analyzed. The results showed average of annual discharge was 1020 lit/s and since 1993, monthly discharge was even lower than average discharge. Annual sediment discharge calculated 32.1m3 which is considerable by according to discharge. In part of hydrological drought study, it is determined since 1993, this drought was happened in this river. In qualitative study part, correlation between three parameters(TDS, EC and SAR) with discharge analyzed and then results shows the highest correlation by 0.6886 coefficient is related to EC with discharge and thus for maintaining the quality, of river, some ideas have to consider that anthropogenic activities which cause diminish the discharge, isn’t done.
    Keywords: Hydrological drought, Quantitative of river, Hydro, chemical, Qarehsou
  • M. Deilam, M. Teimori, H. Rouhani* Page 11
    The statistical and trend analysis of water quality and water quantity are important in assessment, planning control and management program of streams. The time series of yearly values of five water quality variables ( , , SAR, TDS, TH) and the discharge at seven selected stations in the period 1971-200 were selected for this analysis. Stations were selected on the basis of sample size, period of reporting, and availability of flow data. Four non-parametric trend tests (the Sen’s slope estimator, the Mann-Kendall, the Spearman’s Rho, and the Hodges-Lehmann) are adapted in this study. In most cases, the first three tests provide the same conclusion about trend existence but Hodges-Lehmann test doesnt reveal a significant trend. An overview of results is as follows: 1. concentration at Tangrah, Galikesh, Tamar monitoring stations decreased, while no significant trend is observed in other selected stations, 2. exhibited positive significant trend in Ramiyan monitoring station 3. Spearman's rho test of trend shows an increasing and decreasing trend of TDS for Tamar and Galikesh monitoring stations respectively, while Mann-Kendall test and Sen estimator of trend show an increasing trend of TDS for Tamar and Galikesh monitoring station, while TDS exhibited positive trends at Ramiyan station. 4. SAR concentration at Tagi Abad, Galikesh, Tamar and Lazoreh increased while no significant trend is observed in other selected stations, 5. Significant positive trends were found for TH in Tnagrah and Galikesh monitoring stations. Only two monitoring stations, one at Tamar station and the other at the Ramiyan station, had decreasing trends for discharge.
    Keywords: Trend analysis, the Sen's slope estimator, the Mann-Kendall, the Spearman's Rho, the Hodges-Lehmannm
  • S. Poormohammadi*, M.M. Javadianzade Page 17
    Sustainable management water resources in watershed need to study the status of the region. The precipitation is main parameters affecting all aspects of ecological, environmental and hydrological basins, so having adequate and accurate rainfall in order to watershed sustainable manage is essential. On the other hand shortage of sufficient rain gauge stations in the watershed and in some cases the lack of them, can reduce accuracy of research and studies results. Thus, the aim of this study is to provide accurate Isorain maps in Taft-Dehshir Basin. Taft-Dehshir basin is located in Yazd province and there are not enough meteorological stations in the basin. In this study, in order to preparing the rainfall map was used gradient height-precipitation method and with rain differences maps (error), Precision Isorain maps were produced. The results showed that using with precipitation and altitude gradient and taking into precipitation difference maps can provide very Precision Isorain maps in watersheds with missed and lacked data.
    Keywords: Isorain map, Errors layers, Precipitation, altitude gradient, Watershed
  • Z. Hazbavi, S.H.R. Sadeghi* Page 25
    In the last decade, several studies have been conducted in order to develop water and soil resources management tools to maintain their health. Accordingly, the first necessary action is determination of the health status in ecosystems scale. Many key criteria and indices have been developed from anthropogenic, climatic, geomorphology, edaphic and vegetation factors to assess watershed health. According to the literature, considering an individual criterion cannot represent the overall ecosystem health status well. Hence, the development and testing new approached based on integrated health indicators are to be addressed. The combination of criteria and indicators using various statistical analyses and models is needed for better management of the ecosystems. Further, based on the implications of ecological system health and the mechanism of elements interaction, a series of conceptual models such as pressure-state response (PSR) model have been established. This model is recommended to organize pressure-state response indicators in a systematic way. Todays, ecosystems are becoming damaged or degraded as a result of stresses especially associated with human activities. A healthy ecosystem is essential to provide the services that humans and the natural environment require and has tremendous social and economic value. So, ecosystem health assessment is essential to achieve an integrated watershed management model for the whole country. Toward this attempt, in the present study, a comprehensive state of art was explored about PSR model to be practically applied by environmental managers considering the protection of ecosystems as one of their primary goals. The watershed monitoring and its health determination developed in this study can be used as a useful tool for watershed managers.
    Keywords: Degradation Drivers, Ecological Security, Ecosystem Services, Integrated Indicators, Healthy Watershed
  • S. Mehri, R. Mostafazadeh*, A. Esmali Ouri, A. Ghorbani Page 31
    Grouping of similar watersheds using clustering methods helps to explain hydrological processes and regional water yields. In the present study, the daily discharge, base flow and Base Flow Index (BFI) and effective parameters including annual rainfall and physiographic characteristics (Area, Mean elevation, main stream length and drainage density) were analyzed using K-means and Hierarchical clustering algorithms over 22 sub-watersheds to determine the homogeneous groups in Ardabil Province. The Davies- Bouldin Index criterion was used to determine the optimal number of clusters over the study area. The base flow amount were separated from daily flow hydrographs by using One-Parameter algorithm through Excel programming. Then, the BFI values were calculated using the ratio of base flow and total amount of runoff. This K-means algorithm aims to find groups (clusters) of similar watersheds from a data set. Firstly, the watersheds were classified based on base flow and BFI and then other variables were used to cluster the studied watersheds. According to the results of K-Means clustering method considering base flow discharge the number of watersheds in first three groups were 4, 3 and 15, respectively. According to the results, the K-Means clustering methods detailed groups of watersheds compared with the Hierarchical method. Watershed grouping based on base flow and base flow index showed that the Arbabkandi and Gilandeh falls into a cluster, and Doostbeiglou, Pole-almas, Samian and Firozabad had similar characteristics. In general the Aladizgeh, Ahmadkandi and Baroogh watersheds had similar hydrologic response in terms of base flow, BFI and other physiographic and land-use related factors and classified into same group. Therefore, the homogeneous watersheds in terms of surface water and base flow variations had similar water yield and ecological flow behavior. Water resources planning and management of watersheds can be considered in homogeneous regions as planning unit.
    Keywords: Homogeneous areas, Watershed grouping, Euclidian distance, Base flow
  • M. Mohammadi*, A. Kavian, M. Fallah, Z. Abdollahi Page 41
    All available methods to measure the properties of natural and simulated rain droplets are costly, cumbersome and time consuming. In this study, high speed photography method and image processing technic used to measure the droplet diameter distribution and velocity of simulated rainfall. ImageJ software and edge detection method used for image processing and droplet size were measured with the accuracy of 1:1000 mm. The results of droplet measurements showed that the simulator can simulate droplets with a diameter range of 2.0 to more than 6 mm at pressure of 20, 40, 60 and 80 Kp. According to the proper operation of rainfall simulator at pressure of 60 Kp, droplets velocity was calculated from 2.1 to 5.7 m/s for different diameter classes at the height of 0.5 m above surface which is close to terminal velocity of natural rainfall. Also Duncan test showed that there are significant differences between the droplet size in four operational pressure and droplet size decreases with increasing operational pressure. The results of this study showed that photography and image processing is a rapid, cost-effective and high accuracy method to characterization of simulated rainfall properties.
    Keywords: Raindrop size distribution, Raindrop velocity, Photography, Image processing, Edge detection, ImageJ
  • M. Samadi*, A. Kornejady, S. Jalali Page 51
    Soil erosion is one of the major current environmental issues. Identification of main erosion sources can be a suitable answer to this issue and an appropriate preliminary assessment for further soil erosion prevention measures. In order to reduce anticipated loss to downstream facilities and farmlands in the Ziarat watershed, the relationship between channel sediments and upstream lithological units as sediment sources was assessed employing erosion index. The aim of the current study is to find lithological sources of channel sediment materials and accordingly to determine the contribution of each lithological unit in erosion process. To this end, first, sediment samples were collected through field surveys and then sieved. After that, 100 sediment grains (particles) were picked from each sample to identify mineral properties using binocular method. After measuring three mineral properties namely genus, the number of minerals and grains, the corresponding source units were identified, then the erosion index for each unit was calculated and finally the susceptibility of lithological units to erosion was mapped. Accordingly, the study area were classified into four susceptible classes including very highly susceptible to erosion with an area of 23.23%, followed by highly susceptible (24.05%), lowly susceptible (9.07) and very lowly susceptible (43.65) areas.
    Keywords: Granulometry, Sediment Yield, Lithology, Formation Erodibility