فهرست مطالب

مجله ترویج و توسعه آبخیزداری
پیاپی 6 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عباس غلامی*، مهدی وفا خواه صفحه 1
    مسئله رسوب گذاری در مخازن سدها در سال های اخیر جدی تر شده است و با احداث سدهای مخزنی دیگر اهمیت بیشتری خواهد داشت. از سویی برآورد بار رسوب معلق که قسمت عمده رسوب ورودی به مخازن را تشکیل می دهد،ذهن اکثر متخصصان بخش رسوب را به خود مشغول داشته است.برآورد دقیق میزان رسوب در مسائلی از جمله طراحی مخازن،انتقال رسوب،برآورد آلودگی دریاچه،طراحی کانال ها ولایروبی آنها بعد ازسیلاب ها،تعیین خسارت های ناشی از رسوب گذاری به محیط زیست و تعییت تاثیرات مدیریت آبخیز مورد نیاز است.در این مطالعه از داده های دبی روزانه ایستگاه لار- پلور از آغاز سال آبی1348-1347 تا پایان سال آبی1379-1378 استفاده شد. با توجه به این که سال احداث سد لار در سال 1359 می باشد مقایسه ای بین مقادیر حداکثر،حداقل و متوسط دبی آب و رسوب محاسبه شده در دو دوره قبل و بعد ازاحداث سد مذکورانجام شد.نتایج نشان داد که در حالت کلی دبی رسوبات متوسط،حداکثر و حداقل در سال های قبل از احداث بالاتر از سال های بعد از احداث بوده است.این تایج نشان می دهند که قسمت عمده رسوب سرشاخه های تامین کننده آب این رودخانه در پشت سد به تله می افتند که در بلند مدت باعث کاهش عمر مفید مخزن سد خواهد شد.
    کلیدواژگان: رسوب معلق، دبی آب، روابط رگرسیونی، سدلار، رودخانه هراز
  • سید حمیدرضا صادقی*، احسان شریفی مقدم، عبدالواحد خالدی درویشان، زینب حزباوی صفحه 9
    محصولات فرعی آلی با کم ترین محتویات فلزات سنگین،عاری از آلاینده های آلی و صنعتی، به عنوان یک جایگزین برای کود های معدنی و نیز آلی مورد نیاز بخش کشاورزی می باشند.از جمله پسمماندهایی که در ایران به مقدار زیاد تولید می شود پسماندهای نهایی کشت و صنعت نیشکر(ویناس)است.ویناس سرساز از مواد آلی است و از نظر بهبود حاصل خیزی خاک و نیز کاهش رواناب و هدر رفت خاک می تواند مورد توجه قرار گیرد.حال آن که مطالعات مربوط به تعیین مقدار مناسب کاربرد آن در مدیریت منابع خاک و آب کم تر مورد مورد توجه قرار گرفته است.درواقع اگر مقدار ویناس کاربردی از100تن در هکتار بیش ترگردد موجب آلودگی آب های سطحی و زیرزمینی خواهد شد.لذا هدف از این نوشتار بررسی سوباق استفاده از ویناس و مقادیر مناسب کاربرد آن در مدیریت منابع خاک و آب در مراجع و مستندات موجود می باشد.
    کلیدواژگان: رواناب، مدیریت فرسایش، ویناس، هدررفت خاک
  • وحید میرزایی زاده، مریم نیک نژاد، مهدی حیدری* صفحه 13
    پایش دقیق زمانی و مکانی تغییر عوارض سطح زمین برای درک روابط و کنش های متقابل بین انسان و پدیده های طبیعی به منظور تصمیم گیری بهتر خیلی مهم است.در این تحقیق روند تغییرات پوشش اراضی حوزه آبخیر ارکواز در استان ایلام با استفاده از تصاویر ماهواره ای مربوط به سه دوره زمانی1988، 2001و2010 از منطقه مورد مطالعه گرفته است.بدین منظور تصاویر مربوط به هردوره با استفاده از روش حداکثر احتمال طبقه بندی شدند.مهم ترین طبقات کاربری شناسایی شده در این حوزه آبخیز،مناطق مسکونی،زراعت،باغ،جنگل،مرتع و اراضی فاقد پوشش گیاهی هستند.مساحت این طبقات کاربری زمین برای هر سال تعیین و مقایسه و بررسی شده است.تجزیه و تحلیل تغییرات زمانی تصاویرنشان می دهد که طی 22 سال مورد مطالعه درصد طبقات کاربری مسکونی56/03، زراعت24/85، باغ65/93، جنگل27/4، مرتع15/3- و فاقد پوشش گیاهی27/45 بود.نتایج تحقیق نشان می دهد که مناطق با پوشش جنگل و مرتع با کاهش سطح روبه رو بوده اند و نرخ سالانه کاهش مساحت جنگل در این حوزه آبخیز0.97 درصد می باشد که بالاتر از متوسط جهانی (0.2 درصد)است.این موضوع نشان دهنده وضعیت نگران کننده کاهش پوشش جنگلی در منطقه است.
    کلیدواژگان: تغییر کاربری زمین، پوشش جنگلی، سنجش از دور، تصاویر ماهواره ای، حوزه آبخیز آرکواز، استان ایلام
  • مصطفی مقدمی راد*، مجتبی کاشانی، حامد روحانی صفحه 25
    امروزه فرسایش خاک و پیامدهای ناشی از آن یکی از مهم ترین مشکلات زیست محیطی به شمار می رود. جاده سازی در مناطق جنگلی به دلیل حذف پوشش درختی و کف جنگل یکی ازعوامل تولید رواناب و رسوب محسوب می گردد.با توجه به اینکه اطلاعات کمی در مورد اثر سطوح مختلف پوشش گیاهی در کاهش رواناب و رسوب در سیستم جاده های جنگلی وجود دارد،لذا هدف این پژوهش شناخت بهتر نقش پوشش گیاهی در کنترل فرسایش خاک و تولید رواناب و رسوب در ترانشه خاک برداری جاده های جنگلی با استفاده از شبیه ساز باران با شده 80 میلی متر بر ساعت و به مدت 30 دقیقه در کوهمیان آزاد شهر،استان گلستان،بودبنابراین چهارطبقه پوشش گیاهی 20-0،40-20،60-40 و بیش از 60 درصد در نظر گرفته شد. حجم رواناب و رسوب در طبقه اول پوشش به ترتیب با مقدار28/35 لیتر و 21/2 گرم و در طبقه چهارم پوشش با مقدار4/37 لیتر و 6/29 گرم به ترتیب بیش ترین و کم ترین مقدار را داشتند.طمان شروع رواناب با افزایش درصد پوشش گیاهی به صورت معادله دوجمله ای افزایش می یابد. بطوریکه در طبقه اول زمان شروع رواناب29 ثانیه و در طبقه چهارم به 53 ثانیه افزایش یافت.نتایح تجزیه واریانس نشان دادکه با افزایش مقدار پوشش گیاهی مقدار رواناب و رسوب تولیدی ترانشه کاهش و زمان ایجاد رواناب افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: پاسخ هیدرولوژیکی، جاده های جنگلی، شبیه ساز باران، کوهمیان
  • معصومه بحری*، خه بات خسروی، عطا صفری صفحه 33
    برآورد رواناب حاصل از بارش های جوی،پایه و مبنای مطالعات بسیاری از طرح های مختلف توسعه و بهره برداری از منابع آب را تشکیل می دهد.بنابراین اندازه گیری و محاسبه آن به دلیل تنگناهای محیطی، همواره دارای مشکلات فراوانی می باشد. در نتیجه با توجه اهمیت برآورد رواناب خروجی و حجم سیل در حوزه های آبخیز جهت پیشبرد مدیریت جامع حوزه های آبخیز کشور در این مطالعه سعی شده است 9 روش تجربی برآورد رواناب در حوزه آبخیز بنادک سادات اجرا گردد.نتایج حاصل با مقدار رواناب اندازه گیری شده در ایستگاه هیدرومتری واقع در خروجی حوزه با استفاده از آزمون های tجفتی RE،BLAS،MDوRMSEمورد ارزیابی قرار گرفت و مناسب ترین مدل با بیشترین دقت و کارائی برای برآورد ارتفاع رواناب در حوزه آبخیز مورد مطالعه انتخاب گردید. پس از تهیه نقشه های لازم در محیطGISو انجام آزمون های آماری در محیطSPSSنتایج حاصل نشان داد روش لیسی با مقادیرRE،BLAS،MDوRMSEبه ترتیب 0/016،0/007، 4/36، 0/026 و همچنین عدم اختلاف معنی دار با مقدار مشاهده ای در سطح اطمینان 95 درصد، با ارتفاع رواناب معادل 1/53 سانتی متر،حجم رواناب برابر با 2/29 میلیون متر مکعب و ضریب رواناب 18/79 درصد مناسب ترین روش تجربی برآورد رواناب در منطقه مورد مطالعه می باشد.در نهایت، آنالیز حساسیت برای لیسی،جهت تعیین تاثیر گذارترین بازه ها به کار گرفته شد که طبق نتایج حاصل،پارامترF/Zدر بازه های 6 تا8،8تا10و 18 تا 20بیش ترین تاثیر را در خروجی مدل دارد.
    کلیدواژگان: آنالیز حساسیت، روش لیسی، SPSS، GIS
  • هدی ظریف شیر دل پرهیزگار*، محمدرضا اختصاصی صفحه 43
    یکی از موارد مهم و اساسی که در ارزیابی پروژه ها باید رعایت شود توجه به عمر مفید و قبول ریسک خطر با توجه به دوره بازگشت هر سازه می باشد که در طراحی آن نقش بسیار مهمی ایفا می کنند.در این پژوهش به بررسی عمر مفید و ریسک خطر در 13 حوزه مطالعاتی واقع در استان خراسان رضوی پرداخته شده است. نتایج به دست آمده با روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) نشان داد که سازه های چپری و خشکه چین در عمر مفید 5 سال با قبول ریسک خطر 25 درصد،سازه گابیونی در 10 سال با ریسک خطر 20درصد،سنگی ملات دار در15 سال با ریسک خطر15 درصد و بند خاکی در 20سال با ریسک خطر 10 درصد بیش ترین امتیاز را به خود اختصاص دادند. این درحالی است که دبی طرح با دوره بازگشت مورد نظر برای سازه های چپری،خشکه چین و گابیون باید 2برابر و برای سنگی ملات و بند خاکی نیز4 برابر مقادیری باشد که در طراحی سازه های اجرا شده مورد استفاده قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: سازه های آبخیزداری، عمر مفید، ریسک خطر تحلیل سلسله مراتبی(AHP)، خراسان رضوی
  • زینب جعفریان*، الهه احمدی صفحه 49
    در حوزه های آبخیز مرتعی کمبود رطوبت و شور شدن خاک یکی از عوامل بازدارنده کارکرد تولیدی به شمار می رود.به طوریکه یکی از موانع گسترش گیاهان که عامل حفاظت آب و خاک هستند،میزان تحمل به شوری و خشکی مخصوصا در هنگام جوانه زدن بذرها می باشد. براین اساس مطالعه تاثیر تنش شوری بر جوانه زنی دو گونهHelichrysum globiferumوHelichrysum aucheri در قالب یک طرح آزمایشی به صورت فاکتوریل در 4 تکرار و 4 سطح شوری(0،50، 100و 150 میلی مولار کلرید سدیم)انجام شد.بذرهای این دو گونه از مراتع قوشچی واقع در 70 کیلومتری جاده قدیم ارومیه – قره باغ جمع آوری گردید.نتایج این تحقیق نشان داد که تنش شوری،درصد و سرعت جوانه زنی،طول ساقه چه ،ریشه چه و گیاه چه در هر دو گونه به طور معنی داری کاهش می یابد.مقدار این کاهش در همه صفات در کل در گونهHelichrysum globiferumکمتر از گونه Helichrysum aucheriبوده نسبت طول ریشه چه به ساقه چه (ضریب آلومتری) نیز در گونهHelichrysum globiferumدارای بالاترین مقدار بود. بنابراین می توان نتیجه گرفت که این گونه مقاومت بیشتری نسبت به گونه دیگر دارد.همچنین بیشترین میزان کاهش درصد جوانه زنی، طول ریشه چه، ساقه چه و گیاه چه در تیمار150 میلی مول در هردو گونه مشاهده شد.
    کلیدواژگان: تنش شوری، جوانه زنی، اراضی شور، Helichrysum
|
  • A. Gholami*, M. Vafakhah Page 1
    The problem of reservoirs dam sedimentation have been serious in the recent years and after other reservoir dam establishment will be more importance. On the other hand, the estimation of suspended sediment load that is main part of sediment input to reservoirs dam major amuse mind of sediment scientists. The precise estimation of sediment rate has been need in the problems such as reservoirs design, sediment transportation, lake pollutant estimation, channels design and digging sediment after floods, estimation of sedimentation hazards to environment and watershed management effects determination. In this research, the daily discharge data of Lar-Poloor station from 1968-1969 to 1999-2000 were used. Whereas Lar dam was constructed in 1980, maximum, mean and minimum discharge and sediment rate was compared for two period, before and after of dam construction. The results of this research showed that totally maximum, mean and minimum sediment in before construction of dam had been more than compare with after dam construction. These results show that the main portion of river sediment trapped in dam reservoir that will be caused dam reservoir utilize age decrease.
    Keywords: Suspended Sediment, Water Discharges, Regression Relations, Lar Dam, Haraz River
  • S.H.R. Sadeghi*, E. Sharifi Moghadam, A. Khaledi Darvishan, Z. Hazbavi Page 9
    Organic byproducts with the lowest content of heavy metals, without organic and industrial pollutants are as an alternative to mineral and organic fertilizers for agriculture. The final residue of sugarcane agro-industry (Vinasse) is among the residues that are produced in large amounts in Iran. Vinasse is rich in organic matter and can be considered for improving soil fertility and to reducing runoff and soil loss. Nonetheless, there has been less attention to determine the appropriate amount of Vinasse in soil and water resources management. According to the references, the amount of Vinasse more than 100 ton ha-1 will cause pollution of surface and groundwater. The aim of this paper is to review the use of the Vinasse and the appropriate amounts in soil and water resources management in available references and documents.
    Keywords: Erosion management, Runoff, Soil loss, Vinasse
  • V. Mirzaei Zadeh, M. Nik Nejad, M. Heydari* Page 13
    Careful monitoring of spatial and temporal change of ground level complications to understand the relationships and interactions between human and natural phenomena in order to better decision-making is very important. Remote sensing data are the primary sources that are widely have been used to monitor changes in recent decades. In this study, the land cover changes using three time satellite images i.e. 1988, 2001 and 2010 in Ilam Arkavaz watershed has been studied. Therefore, each of the images were classified using maximum likelihood method. The main identified classes are residential, agricultural, garden, forest, pasture and land without vegetative cover. Area of this land use classes for each year is determined and compared. Analysis of temporal changes of images shows the percentage changes over the 22 years studied in land use classes were as Residential 56.03, agriculture 24.85, garden 65.93, forest 27.4, pasture - 15.3 and no vegetation cover 27.45. The results indicate that the forest and pasture areas of have been facing with reducing the area and the annual rate of decline forest area in this watershed is 0.97 % that is higher than the global average (0.2 %). This situation indicates a worrying decline in forest cover in the region.
    Keywords: Land use change, Forest cover, Remote sensing, Satellite images, Arkavaz watershed, Ilam province
  • M. Moghadami Rad, M. Kashani, H. Rouhani Page 25
    Nowadays, the soil erosion and its associated impacts, is one of the most important environmental problems. The forest road system is a primary area of concern related to runoff and sediment production by removing of tree cover and forest floor cover. However, there is a lack of information documenting the effectiveness of different levels of land cover in reducing sediment loads from back slope of forest road systems. The purpose of this study was the better understanding of vegetation role in runoff and soil loss control in forest roads using rainfall simulator at Azadshahr Kohmian. Therefore, four levels of landcover including 0-20%, 20-40%, 40-60% and > 60%, were used to assess forest road cutslopes in control runoff and sediment by rainfall similator at an intensity of 80 mm h-1 for 30 min. The results indicated that, the first and four classes had maximum and minimum amount of runoff and sediment yield, respectively. The amount of and less effect on with the rates of in control runoff and sediment in cut slopes of forest road by using rainfall simulation at an intensity of 80 mm h - 1 for 30 min. The results showed that different landcover classes resulted in runoff volume and sediment yield ranging from 4.37 lit to 28.35 lit and 6.29 gr to 28.35 gr, respectively. The lowest sediment yield rate and runoff volume were found on the fourth class with 6.29 gr and 4.37 lit, respectively. Moreover, runoff initiation threshold were shown to be a bivariate function of land cover percentage. Runoff initiation threshold was increased from 29 s to 53 s from first class to fourth class, respectively. The results indicated that sediment rates and runoff volumes were significantly influenced by landcover percentage.
    Keywords: Hydrological Response, Forest roads, Rainfall simulator, Kohmiyan
  • M. Bahri*, Kh. Khosravi, A. Safari Page 33
    Estimation of runoff resulted from precipitation is the basis of studies in many plans of development and utilization of water resource. Therefore, its measurement and calculation always has plenty problems due to the environmental limitations. Consequently, considering the importance of output runoff and flood volume estimation in watersheds to advance integrated watershed management of Iran, in this study, it has been attempted to implement nine empirical methods of runoff estimation in Banadak Sadat watershed. The achieved results are evaluated by the measured runoff at a hydrometric station located at the watershed outlet, using paired t-test, MD, BIAS, RE and RMSE tests. Then, the best model was selected to estimate runoff elevation having the maximum accuracy and efficiency in the studied watershed. After preparation of the required maps using GIS software and statistical tests implementation by SPSS software, the results showed that LACEY method was determined as the most appropriate empirical method for runoff estimation in the studied area, with MD, BIAS, RE and RMSE values by 0.016, 0.007, 4.36 , 0.026 respectively, and also no significant difference with the observed data at 95% confidence level, runoff elevation by 1.53 cm, runoff volume by 2.29 million m3, and runoff coefficient by 18.79%. Then, the sensitivity analysis was conducted using Excel software for LACEY model to determine the most effective reaches. According to the achieved results, the parameter F/Z has the maximum impact on the model output at reaches 6-8, 8-10 and 18-20.
    Keywords: Runoff Estimation, Empirical method, Banadaksadat Watershed, GIS, SPSS, Sensitivity Analysis
  • H. Zarif Shirdel Parhizgar*, M.R. Ekhtesasi Page 43
    One of the major issues in the construction of drainage structures should be protected in proportion with the river type. The design flow is based on the useful life period and also takes risks plays a very important role in selecting the location and type of structures and its design, ultimately. In this study, the spatial distribution of watershed management structures based on river order in 13 the study watershed is located in the province of Khorasan. Results expressed that in useful 5 year, With an acceptable hazard risk of 25% for straw dam and Rocky dam structures, in useful 10 year with hazard risk of 20% for the gabion, in useful 15 year with hazard risk of 15% for the cement dams and in useful 20 year with hazard risk of 10% for earth dams Based on the analytic hierarchy process had the highest scores. While The rate of return on plan acceptable straw dam structures Rocky dam and gabion structure to the 2x and for cement dams and earth dams 4x values is also used in the design is¬ implemented.
    Keywords: Watershed management Structure, useful life, hazard risk, Analytical Hierarchy Process (AHP), Razavi Khorasan
  • Z. Jafarian*, E. Ahmadi Page 49
    In rangeland watersheds, drought and salinity are the two preventive factors for production. So one of the obstacles to the development of plants that is salinity and drought during seed germination. in this study we evaluated the effects of salinity stress on Helichrysum globiferom and Helichrysum aucheri germination properties based on a In the form of a factorial experimental design with four replications and four salinity levels (0-50-100-150 mM sodium chloride) in seed Ecology laboratory of Sari Natural Resource Faculty. Seeds of two species were collected of Qushchy pastures in 70 kilometers of the old road of Urmia-Karabakh. Results showed that salinity stress had a significant reducer effect on percentage and speed of germination, growth of root and shoot length in two Species. Amount of reduction in the total in all traits species of Helichrysum globiferom species of Helichrysum aucheri. The amount of this reduction in all traits in Helichrysum globiferom was less than Helichrysum aucheri species. The ratio of Root to shoot length (allometric coefficient) also was the highest in Helichrysum globiferom. So we conclude that this species is more resistant than other species. So the highest decrease in both species was observed in germination percentage, germination speed, and root, shoot and plant length, in treatment 150 mM.
    Keywords: Salinity stress, Germination, Saline lands, Helichrysum