فهرست مطالب

حکمت صدرایی - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 9، پاییز و زمستان 1395)

نشریه حکمت صدرایی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 9، پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/28
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مرضیه اخلاقی*، مسعود میشکار مطلق صفحات 11-22
    مساله ی تناهی یا عدم تناهی عالم طبیعت که از جمله مسائل مطرح شده در هندسه و در طبیعیات قدیم بوده،یکی از مسائل فلسفی به شمار می آید که با استعانت و استمداد از قضایای ریاضی مبرهن شده است. غرض از بیان این مساله، اثبات محدودیت عالم جسم و جسمانی و تعیین پایان و منتهی الیه جهان ماده و عالم طبیعت بوده است. اما نه از این حیث که چون هر جسمی، ابعاد سه گانه ی محدودی دارد، پس عالم نیز محدود خواهد بود، چون عالم چیزی نیست جز موجودات آن، بلکه سخن روی افلاک، به ویژه محدد الجهات متمرکز شده است، که اصولا ماوراء افلاک و اصطلاحا فراتر از سطح فلک الافلاک چست؟ آیا خلاء است یا ملاء؟ یا نه خلاء است و نه ملاء؟ اگر خلاء است آیا می توان در آنجا امتدادی را تصویر نمود؟ اگر چنین است، از چه نوع امتدادی است؟
    طبیعی دانان در پاسخ به سوالات فوق براهینی آورده اند که منتج به اثبات مساله ی تناهی ابعاد شده است. نوشتار حاضر، پس از بیان دیدگاه ابن سینا، سهروردی و ملاصدرا به نمایندگی از فلسفه ی مشاء، فلسفه ی اشراق و حکمت متعالیه، به بیان نقدهای علامه حسن زاده بر این براهین پرداخته است. از نظر ایشان چون براهین مذکور در اثبات تناهی عالم جسمانی ناتوانند و از آنجا که آثار و افعال الهی منحصر به عالم شهادت مطلقه نیست، بلکه ورای عالم جسم، عالم یا عوالم دیگری نیز وجود دارد با مخلوقات خاص هر عالم،ما را به این حقیقت می رساند که نه تنها کلمات وجودی خداوند سبحان که اطوار و شئون اسمائی او هستند، غیرمتناهی اند، بلکه کلمات عالم جسمانی، و همچنین عالم جسمانی نیز غیرمتناهی است.
    کلیدواژگان: تناهی ابعاد، بعد، متناهی، نامتناهی، احوال جسم، حسن زاده آملی
  • اعظم اسلامی نشلجی*، محمد سعیدی مهر صفحات 23-32
    در معرفت شناسی معاصر، در باب ماهیت ادراک حسی و واقع نمایی آن، نظریات متعددی مطرح شده که از آن میان «واقع گرایی معرفت شناختی» بر این عقیده است که معرفت نسبت به جهان خارج ممکن بوده، عالم خارج مستقل از معرفت بشری وجود دارد و معرفت ما توصیفی از آن می باشد. واقع گرایی معرفت شناختی به دو قسم «مستقیم» و «غیرمستقیم» تقسیم می شود. در بدو امر چنین به نظر می رسد که نظریه ملاصدرا در باب ادراک حسی، با هر یک از واقع گرایی مستقیم و واقع گرایی غیرمستقیم وجوه مشترکی دارد. اما با اندکی تامل تفاوتهای نظر ملاصدرا با هریک، به لحاظ دیدگاه خاص وی در باب هستی شناسی آشکار و پیدایش نوعی «واقع گرایی غیرمستقیم صدرایی» ناگزیر خواهد شد که در این مقاله به بیان آن پرداخته ایم. آموزه «اتحاد عالم و معلوم»، واقعیت مجرد و مثالی علم را به مثابه واسطه میان عالم و معلوم خارجی معرفی کرده و «تطابق وجودات طولی ماهیت» واقع نمایی ادراک حسی را تبیین می کند. اما به نظر می آید که ادراک یک شیء مادی که به واسطه و در پرتو ادراک یک وجود مجرد مثالی در عالمی غیر از عالم طبیعت به وقوع پیوسته، علیرغم سازگاری درونی که با دیگر آموزه های صدرایی دارد، از فهم متعارف از ادراک حسی به دور بوده و خود محل بحث است.
    کلیدواژگان: واقع گرایی معرفت شناختی، واقع گرایی مستقیم، واقع گرایی غیر مستقیم، ادراک حسی، واقعیت علم، ملاصدرا
  • نفیسه اهل سرمدی*، مرتضی طباطباییان نیم آورد صفحات 33-42
    اصالت وجود از ارکان بنیادین حکمت صدرائی است. یکی از اشکالات وارد شده به آن این است که اصالت وجود مستلزم واجب الوجود بالذات بودن همه موجودات است. ملاصدرا دو پاسخ به این اشکال داده است: پاسخ نخست بر مبنای تفکیک دو معنای واژه «بالذات» است. توجه به امکان فقری و تفکیک ضرورت ذاتی منطقی و فلسفی، اساس دومین پاسخ صدراالمتالهین به این اشکال است. غالب متفکرین و صاحبان اندیشه پس از او تنها به یکی از این دو پاسخ توجه کرده اند. این در حالی است که چنین رویکردی ناتوان از حل اشکال بوده و طریق صائب آن است که ضمن توجه به هر دو پاسخ ، مناط نیاز به علت را از امکان ذاتی به امکان وجودی تغییر دهیم. برای این منظور ابتداء تصویری از مدعای اصالت وجود ارائه و سپس اشکال مشهور شیخ اشراق بر اصالت وجود را طرح نموده و پس از بیان جواب ملاصدرا به آن و مبتنی بر همین جواب، به طرح اشکال اصلی که موضوع نوشتار حاضر است خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: اصالت وجود، معلولیت اشیا امکان ذاتی، ضرورت ذاتی منطقی، ضرورت ذاتی فلسفی، امکان فقری
  • جواد پارسایی *، سید محمد موسوی صفحات 43-54
    «الواحد لایصدر عنه الا الواحد» مفاد قاعده ای است که در فلسفه ی اسلامی اهمیت و کاربرد های فراوانی دارد. فلاسفه برجسته مسلمان همچون ابن سینا ، میرداماد و ملاصدرا این قاعده را پذیرفته اند و براهینی را بر اثبات آن اقامه کرده اند؛ از طرف دیگر برخی از متکلمین منکر این قاعده شده اند و با طرح نقض ها و اشکالاتی به دنبال تضعیف این قاعده بوده اند. قاعده الواحد طبق مبانی حکمت متعالیه دارای مفاهیمی است که منشا بسیاری از اشکالات منکرین این قاعده به توجه نکردن به معنای صحیح همین مفاهیم است. در این نوشتار ابتدا با توضیح و تبیین مفاهیم این قاعده، با رویکردی صدرایی براهین و اشکالات این قاعده مورد تحلیل بررسی قرار گرفته است و اگرچه برخی از برهان مشائین بر این قاعده خالی از اشکال نیست اما طبق مبانی حکمت متعالیه برهان محکم تری بر آن اقامه شده و از نقض ها و اشکالات وارده بر آن پاسخ داده شده است.
    کلیدواژگان: قاعده الواحد، علت، معلول، واحد، بسیط، صدور، سنخیت
  • مهدی خادمی* صفحات 55-66
    قرآن کریم دو دیدگاه متفاوت و در عین حال سازگار با هم نسبت به انسان دارد؛ نگاهی آرمان گرایانه در مقام تشریع و تکلیف و در عین حال دیدگاهی واقع گرایانه در مقام امتثال اوامر الهی. در نگاه نخست – که نگاه قرآن به انسان در مقام تشریع است- قرآن کریم معتقد است که تمامی انسان ها این قابلیت و توانایی را دارند که به کمال نهایی خویش دست یابند و این توقع از تمامی انسان ها، توقعی به جاست. اما از منظر دیگر- که دیدگاه قرآن به انسان در مقام امتثال است- معتقد است که اکثر انسان ها در واقعیت نخواهند توانست به این مهم نائل آیند. از منظر ملاصدرا با اصولی مانند اصالت وجود، حرکت جوهری نفس، اتحاد عاقل و معقول و دیگر اصول حکمت متعالیه می توان گفت که نفس انسان با حرکت جوهری خویش و با انتخاب معقولات متناسب و در مجموع با تربیت صحیح عقل نظری و عقل عملی این توانایی و قابلیت را دارد که خود را به مرحله تجرد تام برساند. اما در عین حال اکثر انسان ها از این امر مهم غافل شده و لذا در عمل راه دیگری را در حیات خویش اتخاذ می کنند.
    کلیدواژگان: آرمان گرایی، واقع گرایی، انسان کامل، قرآن کریم، ملاصدرا، مبانی ملاصدرا
  • علی زمانی خارایی*، علی الله بداشتی صفحات 67-76
    تقریر صدرالمتالهین از حشر، تقریری کامل و جامع است که به تبیین عقلانی بسیاری از آموزهای دینی کمک کرده و به جمع بسیاری از ظواهر شریعت می انجامد. او در این راه غالب اصول و نوآوری های فلسفی خود را به خدمت گرفته و از تمام ظرفیت حکمت متعالیه در این بخش بهره می برد. یکی از مبانی جهان شناختی او در مساله ی حشر انسان ها، عوالم سه گانه ی وجود است. او با طرح کردن دو عالم مثال و عقل به عنوان آخرت، و نیز با توجه به تناظر مشاعر انسانی با این عوالم و کیفیت ادراک انسان، به سیر صعودی نفس توجه کرده و حالات مختلف حشر انسان ها را با هر یک از این عوالم را توضیح می دهد. او با توجه به همین مطالب به تبیین عقلانی و اثبات ظواهر متون دینی در مورد بهشت و جهنم و کیفیت عذاب یا پاداش نفوس همت گماشته و در این باره، به سوالات مختلفی پاسخ می دهد.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، حشر انسان، عوالم سه گانه، سعادت و شقاوت، عالم مثال
  • شهناز شایان فر*، سیده زهرا حسینی صفحات 77-86
    در طول تاریخ تفکر، برهان و شهود دو روش دست یابی به حقیقت تلقی شده است. در این راستا آنچه در وهله اول اندیشمندان را به فکر واداشته این است که کدامیک از این دو طریق معتبرتر و کاربردی تر است. بررسی این دو روش نشان می دهد که، گرچه هر یک از آن ها به تنهایی از مزایای خاصی برخوردار هستند، ولی در عین حال حصر نظر به یکی از دو روش برهان و شهود، در مسیر حقیقت یابی، چندان راهگشا نبوده، و توانایی حل بسیاری از معضلات فکری اندیشمندان را نداشته است. لذا تلفیق این دو روش مورد توجه برخی متفکران قرار گرفته است. در واقع این دسته از متفکران اسلامی، فلسفه ای شهودی را ابزار کار خود قرار داده اند، که از جمله آنان می توان به ملاصدرا اشاره نمود. پرسش پایه این جستار عبارت است از: چگونه شهود ملاصدرا با فلسفه او سازگار است؟ در این مقاله ضمن اشاره به پاره ای انتقادات در باب کاربرد شهود در فلسفه و پاسخ به آن ها با توجه به نظام حکمت صدرایی نشان خواهیم داد که صدرا توانست به نحوی از شهود در فلسفه استفاده نماید که نه تنها به حیثیت تعقلی فلسفه خدشه ای وارد نگردد، بلکه چنین کاربردی با تفکر فلسفی صدرایی کاملا هماهنگ باشد.
    کلیدواژگان: حکمت متعالیه، برهان، شهود، روش معرفتی، صدرا
  • اعظم قاسمی* صفحات 87-98
    علیت در فلسفه غرب و فلسفه اسلامی در دو حوزه مابعدالطبیعه و طبیعیات مطرح می شود. اما در فلسفه اسلامی به تبیین مابعدالطبیعی علیت اهمیت فراوان داده شده. در غرب با فلسفه تجربی و انتقادات هیوم و در نهایت با فلسفه کانت که معرفت متافیزیکی را امکان ناپذیر اعلام کرد، تبیین و تحلیل مابعدالطبیعی علیت به کنار می رود هر چند به طور کامل از بین نمی رود. به تبع آن اثبات خداوند از طریق اصل علیت نیز خدشه دار می شود. اما در فلسفه اسلامی و بویژه فلسفه صدرایی این اصل به اعتبار و قوت خود پابرجاست. در این مقاله ابتدا به تحلیل مفهوم علیت از نظر استاد مطهری و هیوم ، سپس به بررسی تفاوت های دیدگاه های این دو متفکر در این خصوص و در پایان به جمع بندی و نتیجه گیری این دیدگاه ها پرداخته ایم. استاد مطهری بر مبنای اصل رکین اصالت وجود و با عنایت به مباحث متفکران غربی نگاهی نو به حکمت متعالیه افکنده و به اثبات عقلی اصل ضرورت و سنخیت علی معلولی پرداخته و آن را اصلی واقعی و خارجی می داند اما هیوم با تبیین تجربی اصل علیت تیشه به ریشه اصل ضرورت و سنخیت زده و علیت را امری ذهنی تلقی می کند. در عین حال به پاره ای از انتقادات هیوم در باب علیت طبیعی نمی توان پاسخی در خور داد و این اشکالات همچنان چشم به راه پاسخ های جدید است.
    کلیدواژگان: علیت، ضرورت علی، هیوم، علت اعدادی، مطهری
  • محمد تقی کرمی قهی*، عباس جنگ صفحات 99-112
    مساله معاد یکی از مهمترین ارکان ادیان ابراهیمی بوده است و این ادیان با رویکردهای مختلف، سعی در مواجهه با این امر را داشته اند. . در این نوشتار با تاکید بر رویکرد دین شناسی تطبیقی ضمن مرور نظریات مختلف نسبت به معاد جسمانی و روحانی در اسلام و مسیحیت، به مقایسه ی نظر ملاصدرا به عنوان یک فیلسوف مسلمان و همچنین نظر سنت آگوستین در قامت یک فیلسوف مسیحی، که هر دو از بنیانگذاران رویکردهای اساسی در فلسفه ی اسلامی و مسیحی هستند، در مواجهه با مسئله ی معاد و بویژه معاد جسمانی اقدام خواهیم نمود و نشان خواهیم داد که نوع انسان شناسی و جهان شناسی ملاصدرا با تاکید بر اثبات عقلی و نقلی معاد جسمانی انسان، و همچنین تاکیدبر اهمیت دنیای مادی در یک نظم پیشینی الهی به عنوان یکی از مراحل تکامل انسانی و زیستن در آن به عنوان یکی از مخلوقات باری تعالی واجد اهمیت فراوانی برای تعالی انسان تا روز رستاخیزاست،که زمینه سوژه شدن دنیای مادی و طبیعی را برای الاهیات اسلامی در ابعاد مختلف فراهم می آورد. اما نوع انسان شناسی و جهان شناسی الاهیاتی آگوستینی بر نفی دنیای مادی ودر نظر گرفتن آن به عنوان عرصه مجازات انسانی در نتیجه گناه نخستین و هبوط انسان تاکید دارد. زیست مادی و دنیوی انسان و تمام ظواهر و اقتضائات آن و حتی مرگ انسان همه در پرتو مجازات و خشم الهی قابل فهم و تفسیر است، که تنها در پرتو عنایت الهی در روز رستاخیز امکان سعادت انسان مهیا خواهد شد. در این حالت دنیای طبیعی بر خلاف الاهیات اسلامی، در رویکرد مسیحی به شکل سلبی در ابعاد مختلف نفی و تقبیح خواهد شد.
    کلیدواژگان: معاد، انسان شناسی و جهان شناسی، معاد جسمانی و نفسانی، ملاصدرا، آگوستین
  • مریم آقامحمدرضا *، سید مصطفی محقق داماد صفحات 113-128
    ملاصدرا نظریه وحدت شخصی وجود را به عنوان راه حل نهایی خود در مسئله ربط کثیر به واحد می داند. در این دیدگاه تنها وجود حقیقی، وجود حق تعالی است و باقی، ظهورات و نمودهای حق تعالی به شمار می آیند. اینجاست که اصل علیت از بین رفته و اصل تشان جای آنرا می گیرد. در این دیدگاه علت و معلول به وجود و ظهور تبدیل می شود و همه کثرات به عنوان نمود و ظهور وجود محض شناخته می شوند.
    این مقاله درصدد است نشان دهد که این نظریه علاوه بر نفی علیت و کثرت به عنوان دو اصل وجودشناختی در تفکر فلسفی،با برخی مشکلات فلسفی و کلامی دیگر نیز مواجه شده که از جمله آنها اعتقاد به خلق مدام و نفی علیت اعدادی و انکار علم و پذیرش جبر فاتالیستی است .
    در نهایت چنین می توان نتیجه گرفت که جایگاه این بحث به دلیل غیر عقلانی بودن آن در فلسفه نیست و لذا نمی توان ان را به عنوان راه حل عقلانی و فلسفی برای حل مساله ربط کثیر به واحد لحاظ کرد و البته این در حالی است که ملاصدرا در ابتدای کتاب اسفار و شواهد اظهار می دارد که هنر من برهانی نمودن شهودات عرفانی است.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، امکان فقری، وحدت وجود، وجود محض، ظهور، علیت، کثرت
  • محمدحسین وفاییان*، امیر عباس علیزمانی صفحات 129-142
    «علم» در حکمت متعالیه مساوق با وجود انگاشته می شود. تحلیل علم در پرتو تفسیری وجودی از آن، سبب ارائه ویژگی های خاص برای دو گونه علم حصولی و علم حضوری در معرفت شناسی حکمت متعالیه می گردد.. مساله پژوهش جاری، تبیین نسبت علم حصولی و حضوری با «توجیه معرفتی» و مشخص نمودن حیطه جریان توجیه معرفتی در دو گونه مذکور از معرفت است. ره یافت بدست آمده که با روی آوردی تحلیلی-منطقی در عبارات صدرالمتالهین حاصل گشته است، اثبات نیازمندی علم حصولی(به سبب دوگانگی وجود علمی و وجود عینی در آن) به توجیه معرفتی و انحصار آن در «برهان» است. علم حضوری نیز، از آن جهت که با شهود وجود عینی معلوم حاصل می گردد، در دو گونه متفاوت خود(حسی و فراحسی)، بی نیاز از توجیه معرفتی است.
    ره یافت بدست آمده که با روی آوردی تحلیلی-منطقی در عبارات صدرالمتالهین حاصل گشته است، اثبات نیازمندی علم حصولی(به سبب دوگانگی وجود علمی و وجود عینی در آن) به توجیه معرفتی و انحصار آن در «برهان» است. علم حضوری نیز، از آن جهت که با شهود وجود عینی معلوم حاصل می گردد، در دو گونه متفاوت خود(حسی و فراحسی)، بی نیاز از توجیه معرفتی است.
    کلیدواژگان: صدرالمتالهین، علم حضوری، علم حصولی، توجیه معرفتی، برهان
  • نجف یزدانی*، محمدحسین دهقانی صفحات 143-156
    اعتقاد به حصول ماهیت اشیاء در ذهن، در بحث وجود ذهنی، سبب طرح اشکالات متعددی در این زمینه گردیده است که از آن جمله می توان به اتصاف ذهن به امور متضاد، اتصاف ذهن به لوازم ماهیت و مهم تر از همه اجتماع دو مقوله اشاره کرد. اندیشمندان زیادی در پی پاسخ به این اشکالات برآمده اند. یکی از این پاسخ ها متعلق به فاضل قوشچی در شرح بر تجرید الاعتقاد است. وی می کوشد با بیان تمایز بین دو امر حاصل در ذهن و قایم به ذهن این مشکلات را حل نماید که سبب شکل گیری دیدگاهی جدید در مورد وجود ذهنی گردیده است. دو موضع در باب دیدگاه وی مطرح شده است: جوادی آملی دیدگاه وی را تا حدی متمایز از نظر ملاصدرا بیان می کند ولی در عین حال با تمایز بین چهار امر وجود علم، ماهیت علم، وجود ذهنی معلوم و ماهیت معلوم، آن را قابل پذیرش می داند. حسن زاده آملی دیدگاه قوشچی را با دیدگاه ملاصدرا یکی دانسته و اختلاف آن ها را تنها در تعبیر می داند و دلیل اشکال ملاصدرا بر وی را عدم بیان تعبیر صحیح قوشچی مطرح می کند. در این پژوهش با بازخوانی نظریه فاضل و پذیرش هر دو تفسیر ارائه شده، دیدگاه وی را زمینه ساز شکل گیری نظرات بعدی معرفی می نماییم. این تحقیق نشان می دهد دیدگاه قوشچی قابلیت پاسخ به شبهات مطروحه در بحث وجود ذهنی را دارد و می توان آن را بر دیدگاه های متاخرین تطبیق کرد.
    کلیدواژگان: وجود ذهنی، ذهن، قوشچی، ملاصدرا، علم
|
  • Marziyeh Akhlaghi *, Masoud Mishkar Motlagh Pages 11-22
    Proposed in the fields of old geometry and natural philosophy, the problem of finiteness or infiniteness of bodily objects is one of the philosophical problems that had been demonstrated by appealing to mathematical propositions. The goal of exposing this problem to discussion was to demonstrate that the physical world has a boundary and to determine where the boundary could be find. However, the line of argument was not as saying that any physical object has three limited directions, and so the universe as a collection of these objects must have a limitation; but the focus of discussion is on the heavens, especially on what limits the heavens and what there is beyond them. Is it void or full? Or none of them? If it is void, whether it could be drawn an extension at there? And, if it were so, what kind of extension?
    In response to the above questions, natural philosophers provided some demonstrations that lead to the finiteness of dimensions. In this paper, after discussing the viewpoints of Ibn Sina, Suhrawardi, and MullaSadra, who are the representatives of Peripatetic philosophy, illuminative philosophy, and Transcendent theosophy, respectively, the criticisms of Allama Hasan-zadaAmoli to these demonstrations will be given. According to him, because these demonstrations fail to prove the finiteness of physical world, and since the Divine works and deeds are not restricted to the visible world, and he do what he do beyond this bodily world, there must be another world or worlds with some other creatures. By doing so, he proves not only that the existential Words of God, which are His onomastic status and rank, are infinite, but also the Words of physical world and the very physical world are infinite.
    Keywords: finiteness of dimensions, dimension, finite, infinite, status of body, Hasan-zada Amoli
  • Azam Eslami Nashalji *, Mohammad Saeedimehr Pages 23-32
    In the contemporary epistemology, many theories have been advanced about the nature of sense perception and the way it represents the external world. As one of such theories, “epistemological realism” argues that knowledge of the external world is possible and this world exists independent from man’s knowledge; and, our knowledge is a description of this world. Epistemological realism may be classified under two groups: “direct” and “indirect”. At the first look, it seems that there are some common points between Mulla Sadra’s theory of sense perception on the one hand and each of direct and indirect realism on the other. When one reflects upon the case, however, he will find that there are some differences between them and Mulla Sadra’s theory regarding his views about ontology; and, inevitably, some sort of “indirect Sadrean realism” will emerge which will be explained in this paper. In the doctrine of “unity of the knower and the known object”, immaterial reality of knowledge has been introduced as an intermediate between the knower and the external known object; and, “the correspondence between the vertical beings of the same quiddity” explains how the sense perception represents the external world. It will be argued in this paper that perceiving a material object in the light of perceiving an immaterial and Ideal being in a world other than the world of nature (even though it is internally consistent with other Sadrean doctrines) is somehow far from ordinary understanding of sense perception
    Keywords: epistemological realism, direct realism, indirect realism, sense perception, reality of knowledge, Mulla Sadra
  • Nafise Ahl Sarmadi *, Mortaza Tabatabayian Nim Avard Pages 33-42
    Principality of existence is a fundamental concept in transcendent theosophy. One of the objections to this philosophy is that principality of existence mandates the necessary existence of a being by itself. Mulla Sadra offers two responses to this objection the first of which is based on differentiating the dual meaning of the term “by itself”. The second response emphasizes on the indigence possibility and need for distinguishing between logical and philosophical inherent necessity. Majority of thinkers have focused on one of these responses; yet, this approach will not be able to solve this contradiction and the right pass to do so is using both responses to change the principle of the need for a cause from an essential need to an existential possibility. Therefore, an image is initially represented form the necessary existence allegation and then the famous objection of Mulla Sadra to the necessity of existence is discussed. Later on, his repose is stated and, according to this response, the main problem which is also the subject of this study is scrutinized.
    Keywords: Necessity of existence, Causality of things, Inherent possibility, Inherent necessity, Inherent philosophical necessity, Indigence possibility
  • Javad Parsaee*, Seyyed Mohammad Mousavi Pages 43-54
    The phrase “the one does issue him only the one” is content of a rule which is very important in Islamic philosophy. Muslim philosophers such as Ibn Sina and Mulla Sadra accepted this principle and presented certain proofs to prove it. On the other hand, some theologians denied this rule, and through violations and objections were seeking to undermine this principle. This rule, in accordance with the principles of transcendental wisdom has certain elements, so that deniers of that rule fail to understand the correct meaning of these elements. In this paper, firstly, we explain the elements of this rule, and with Sadraian approach, arguments and objections to this rule has been analyzed, and although some Peripatetic arguments against this rule is not without problems, but according to principles of transcendent Wisdom we presented the more stronger argument in witness of this rule and answered the violations and the objections to it.
    Keywords: Al-vahed rule, cause, effect, unit, simple, emanation, congruity
  • Mehdi Khademi * Pages 55-66
    The Quran has two different approaches to human; idealistic and realistic view. In the first look, the Quran says that all human beings have the ability to achieve its ultimate perfection and the expectation of all people, is right expectation. But from another perspective, it believes that the majority of people will not be able to achieve this task. According to Mulla Sadra With principles such a existentialism, Substantial motion of soul, unity of perceiver and perceived and other principle of Transcendent Wisdom can be said that The human soul with its substantive motion And with the right choice of right Comprehensions and in total by Proper training of practical and theoretical reason can reach his self to a full Immaterial. Yet the majority of people are Unaware of this important task and choose another way in the personal life. idealistic, realistic, full immaterial. existentialism. Substantial motion. m m m
    Keywords: idealistic, realistic, full immaterial, existentialism, Substantial motion
  • Ali Zamani Kharaei *, Ali Allahbadashti Pages 67-76
    Mulla Sadra's exposition of the judgment day (hashr), is a comprehensive and complete exposition that helped rationalizing many religious teachings and will result in affirming many scriptural texts. He applied most of his principles and innovations and used in full capacity, his Transcendental philosophy. One of his cosmological basis on the gathering of human beings in the day of judgment (hashr), is the threefold realms of being. He pays attention to the ascending movement of ego, by proposing the the two realms of Idea and intellect as hereafter, and also by considering the correspondence of human senses with these realms and his substantial motion, and explains different estates of humans Gathering in the Day with regard to each realm. He will then rationally explains the presence of the sinners in animal forms based on these theories and tries to prove the scriptural texts and answer many questions in this regard.
    Keywords: Mulla Sadra, hashr, threefold realms of being, idea realm, happiness, misery
  • Shahnaz Shayanfar *, Seyyedeh Zahra Hosseini Pages 77-86
    In the history of thought, reason and intuition are two ways considered to reach the truth. In this context, what primarily led scholars to think about is which of the two has been more reliable and functional. The two methods shows that, although each of them alone are certain advantages, but Content to one of the two arguments and witnesses, in the path of truth, does not help, and the ability to solve many of the problems of intellectual is not thinkers. The combination of these two methods is considered by some scholars. In fact these Islamic thinkers, their philosophy of intuitive tools, which can Mulla Sadra those cited. This article is a basic question: how witnesses Mulla Sadra his philosophy compatible? In this article referring to some of the criticisms raised by the use of intuition in philosophy And respond to them with regard to the wisdom Sadraee will show that some of the witnesses in the philosophy of Sadra able to use not only the dignity of rational philosophy into not compromise, but such use is perfectly synchronized with Sadraee philosophical thought.
    Keywords: transcendental philosophy, reasoning, intuition, knowledge of the Sadra
  • Azam Ghasemi * Pages 87-98
    Causality, in metaphysics as well as natural sciences, has been discussed for long by western philosophy and Islamic philosophy.Metaphysical explanation of causality, however, has been of a great importance in Islamic philosophy. Empirical philosophy together with Hume’s criticism and finally philosophy of Kant who denied any metaphysical knowledge have made it impossible for causality to be metaphysically explained in western modern tradition.It was, then, hardly possible to prove divine existence by reference to the principle of causality. However, Islamic philosophy, particularly Mulla Sadra's metaphilosophy, has taken the principle intact. Comparing, at first, David Hume and MortezaMotahari on a concept of causality, this article outlines the differences in between in the end. Based on the very fundamental priority of existence and regarding western thinker’s literature, Motahari made a new look at Sadra’smetaphilosophy and attempted to a rational explication of necessity principle, and cause-effect cognation arriving at a point to regard it a real and external principle. Hume, however,aimed to an empirical explanation of principle of causality. And in doing so, he destabilized necessity and cognation principle coming to a subjective causality. Yet, it is, to some extent, difficult to appropriately answer some challenges made by Hume against natural causality. His criticisms are still in need of some refashioned answers.
    Keywords: Causality, David Hume, MortezaMotahari, Causal nesseity, cause
  • Mohammad Taghi Karami Ghahi *, Abbas Jong Pages 99-112
    The problem of Resurrection has been an important part of the Abraham’s religions and these religions have tried to deal with this issue in different approaches.In this article, with an emphasis on comparative theology approach by reviewing various theories about the physical and spiritual resurrection in Islam and Christianity, will compare Mulla Sadra approach as a Muslim philosopher as well as a Christian philosopher St. Augustine approach in Faced with the question of the resurrection , and in particular the bodily resurrection. We show that the type of anthropology and cosmology Mulla Sadra highlighted the rational and textual proofs of bodily resurrection which emphasizing the importance of the material world in a divine pre-order as one of the stages of human development and live in it as a creation of God has great significance for human excellence to Armageddon. This approach provides the importance of the various aspects of the physical and natural world for Islamic theology. But the kind of theological anthropology and cosmology Augustinian denied the importance of the material world and this world was considered as the area of human punishment where he fall in as a result of original sin. Material and mundane aspects of human life and even death understood and interpreted in the light of God's punishment and wrath. And prosperity and human emancipation will be possible only with the grace of God on the Day of Judgment. So the natural world In the Christian theology, contrary to Islamic theology , rejected and will be negative in many aspects .
    Keywords: Resurrection, anthropology, cosmology, physical, spiritual resurrection, Mulla Sadra, Augustine
  • Seyyed Mostafa Mohaghegh Damad, Maryam Aghamohammadreza* Pages 113-128
    Mulla sadra Presents "Individual unity of existence" theory as his final vision in discussion of existential unity.
    In this view, the only actual existence is God and another is his manifestations. Here is where the "Cause and effect principle" violates and "dignity principle" supplants it.
    Cause and effect converts to existence and appearance and all diversity are considered as manifestations and appearances of existence.
    In preset treatise by studying negation of cause and effect principle and diversity which are essential for "Individual unity of existence" principle, we were problems, including believing in continual creation, negation of preparatory causality denial of science and thinking and fatalistic determinism.
    We concluded that above, topic is irrational and has no position in philosophy, because intuitive and non-discursive topics have not any value in philosophy and it is the place of true and allowable belief and incredible statements have no position in Epistemology, so its entry into the philosophy is wrong.
    However, Mulla sadra at that beginning of Asfar claims that he has skill to convert his intuitions to argument topics.
    Keywords: Mulla Sadra, Existential dependence, existential unity, Pure being, Manifestation, Causality, Diversity
  • Amirabbas Alizamani, Mohammad Hossein Vafaeian* Pages 129-142
    In transcendental philosophy "knowledge" is deemed to be existence. Although analysis of Knowledge in the light of existential interpretation, can provide the specific features of two types of Propositional and intuitive knowledge in epistemology of transcendental philosophy. This issue of the current study is to analyze the relation of these two types of knowledge under "epistemic justification" and to determine the scope of the epistemic justification of these two types as well. The analytical-logical approach in terms of Sadrolmoteallehin has brought proof for the requirement (due to the duality of scientific and its objective existence) of propositional knowledge to Justification theory and its monopoly in "proof". Since intuitive knowledge is gained by objective witnesses, in its different types (sensory and extra sensory), it is needless of epistemic justification.
    Since intuitive knowledge is gained by objective witnesses, in its different types (sensory and extra sensory), it is needless of epistemic justification.
    Keywords: Sadrolmoteallehin, Propositional knowledge, intuitive knowledge, proof, epistemology justification
  • Najaf Yazdani *, Mohammad Hossein Dehghani Mahmoudabadi Pages 143-156
    Belief in acquisition the nature of things in mind, in the discussion of mental existence is caused numerous difficulties in this context, such as description of mind to antithetical affairs, description of mind to accessories of nature and above all union two topics. Many scholars seek to answer to these difficulties. One of these responses belongs to Fazil Qoushchi in explanation of abstraction of opinion. He tries to solve these problems by stating the distinction between a thing is appeared in the mind and a thing is relied upon the mind that is caused to form a new view about mental existence. Two issues have been raised about his view: Javadi Amoli states that his view is somewhat distinct from the MullaSadra's opinion but yet Javadi Amoli considers it acceptable by distinction between four matters: existence of knowledge, nature of knowledge, mental existence of apparent thing and nature of apparent thing. Hasanzadeh Amoli regards Qoushchi's view and MullaSadra's view as one view and regards their difference in interpretation and lack of expression the correct interpretation of Qoushchi's view is considered as the reason of impediment about his view that Mulla Sadra proposes it. In this research by readout the Fazil's view and by accepting two interpretations, we introduse his view as a planning for next views. This research shows that Qoushchi's view is capable to response to Proposed doubts in the context of mental existence.
    Keywords: mental existence, mind, Qoushchi, MullaSadra, knowledge