فهرست مطالب
فصلنامه اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 40 (زمستان 1395)
- تاریخ انتشار: 1395/12/23
- تعداد عناوین: 17
-
-
صفحات 791-808
اثر تیمارهای مختلف کود آلی و شیمیایی بر عملکرد گلرنگ و وزن خشک علف های هرز، آزمایشی در سال زراعی 1392 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. فاکتورهای آزمایش شامل کاشت مخلوط گیاهان پوششی شبدر قرمز، خلر، ماشک، گاودانه در کنار ردیف های گلرنگ و کشت گلرنگ در کرت های عاری (شاهد 1) و آلوده به علف های هرز (شاهد 2) به عنوان فاکتور اول و کاربرد کود آلی (دامی+زیستی) و سطوح مختلف کود شیمیایی نیتروژن و فسفر به ترتیب 100 و 100 درصد، 67 و 63 درصد، 50 و 40 درصد مورد نیاز) به عنوان فاکتور دوم بودند. نتایج نشان داد که وزن خشک علف های هرز پهن برگ و باریک برگ تحت تاثیر ترکیب تیماری کشت مخلوط و مصرف کود قرار گرفتند. به طوری که، گیاه پوششی ماشک در تیمار کودی 50 و 40 درصد نیتروژن و فسفر مورد نیاز، ماده خشک علف های هرز پهن برگ و باریک برگ را به ترتیب 74/78 و 82/22 درصد در مقایسه با کشت خالص گلرنگ (بدون وجین علف های هرز) تحت سیستم کودی 100 درصد کود شیمیایی مصرفی، کاهش داد. حداکثر عملکرد دانه (3431 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد بیولوژیک (8239 کیلوگرم در هکتار) گلرنگ در تیمار فاقد کشت مخلوط و در سیستم کودی 100 درصد کود شیمیایی بدست آمد. به طور کلی نتایج نشان داد که اثرات رقابتی علف های هرز با گلرنگ، در سطوح بالاتر کود شیمیایی بیشتر بود.
کلیدواژگان: دانه روغنی، عمکلرد دانه، سیستم های کودی، کود آلی، گیاهان پوششی -
صفحات 809-822
با توجه به متکی بودن کشت مستقیم برنج به مصرف علف کش و خطر مقاوم شدن علف های هرز به علف کش ها، کاربرد مخلوطی از علف کش ها از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. به منظور بررسی اثرات مصرف علف کش های مختلف مشتمل بر تیوبنکارب، پرتیلاکلر، بن سولفورون متیل، اتوکسی سولفورون+ آنیلوفوس، بوتاکلر و پروپانیل و با مصرف متوالی در یک فصل زراعی با غلظت کمتر از غلظت توصیه شده بر تراکم علف های هرز، عملکرد و اجزای عملکرد برنج رقم هاشمی، آزمایشی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با هشت تیمار و سه تکرار، در مزرعه پژوهشی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان در سال 1393 انجام شد. نتایج نشان داد که ارتفاع بوته، عملکرد شلتوک، عملکرد ماده خشک، شاخص برداشت، تعداد پنجه و تعداد گلچه های پر در گل آذین به طور معنی دار تحت تاثیر تیمار ها قرار گرفتند. کاربرد برخی از علف کش ها در بازه زمانی متوالی از جمله تیوبنکارب (نه روز قبل از کاشت)، بن سولفورون متیل (نه روز پس از کاشت) و پروپانیل (30 روز پس از کاشت) در کنترل وزن خشک و تراکم علف های هرز به ترتیب 92 و 98 درصد موثر واقع شدند. بیش ترین تعداد دانه پر در گلچه های خوشه (71 عدد) و تعداد پنجه (14 عدد) در تیمار کاربرد متوالی تیوبنکارب، بن سولفورون متیل و پروپانیل به دست آمدند. در این تیمار، عملکرد شلتوک و عملکرد بیولوژیک به ترتیب 73 و 72 درصد نسبت به تیمار بدون وجین افزایش یافتند. کاربرد پرتیلاکلر در مخلوط با علف کش ها، سبب آسیب به گیاهچه برنج و همچنین کاهش ارتفاع بوته و عملکرد شلتوک برنج گردید. بیش ترین عملکرد شلتوک برنج (3092 کیلوگرم بر هکتار) در تیمار مصرف متوالی تیوبنکارب، بن سولفورون متیل و پروپانیل به دست آمد. این تیمار کارآیی بالاتری را نسبت تیمار دو بار وجین در کنترل وزن خشک و تراکم علف های هرز نشان داد. مصرف تیوبنکارب و بدنبال آن بن سولفورون متیل و پروپانیل بهترین تیمارها در این آزمایش بودند.
کلیدواژگان: عملکرد، کارایی علف کش، کشت مستقیم برنج، مخلوط علف کش -
صفحات 823-838
به منظور بررسی امکان کاهش دز علف کش فن مدیفام+دس مدیفام+اتوفومسیت در زمان های مصرف آنها در مزرعه چغندرقند آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 92-91 در شهرستان سبزوار استان خراسان رضوی انجام شد. فاکتورهای آزمایش عبارت از دزهای مختلف علف کش (صفر، 75% و 125% توصیه شده) در زمان های مصرف (4-2 برگی، 8-4 برگی و 12-8 برگی چغندرقند) بودند. علف کش مورد استفاده در این آزمایش علف کش فن مدیفام (9/2%)+دس مدیفام (7/2%)+اتوفومسیت (11/3%)(با نام تجاری بتانال پروگرس ا اف) به مقدار 877 گرم ماده موثره در هکتار از فرمولاسیون امولسیون 27/4% بود. نتایج حاصل از آزمایش نشان داد که تاخیر در زمان مصرف علف کش سبب افزایش 55/92 درصدی تراکم علف هرز و 33 درصدی وزن خشک علف هرز شد. استفاده از علف کش در مرحله 8-4 برگی بالاترین عملکرد ریشه و قند را موجب شد. ناخالصی های ریشه تحت تاثیر زمان مصرف علف کش قرار نگرفت. دز 125% توصیه شده کمترین تراکم و وزن خشک علف های هرز و بالاترین عملکرد قند و ریشه را تولید کرد. درصد قند ناخالص و میزان پتاسیم تحت تاثیر دز مصرفی قرار نگرفت و در مورد سایر ویژگی های کیفی ریشه اختلاف آماری معنی داری بین دز 125% توصیه شده و دز توصیه شده وجود نداشت. نتایج آزمایش در مجموع نشان داد که در مراحل اولیه رشد (4-2 برگی چغندرقند) استفاده از مقادیر کمتر از دز توصیه شده و در مراحل 12-8 برگی چغندرقند استفاده از دز بیشتر علف کش سبب حصول مناسب ترین عملکرد ریشه در چغندرقند شد.
کلیدواژگان: دز کاهش یافته، چغندرقند، علف کش، عملکرد کمی و کیفی -
صفحات 839-856
به منظور بررسی اثر تراکم های مختلف گیاهی و استفاده از علف کش بر عملکرد دانه، تراکم علف هرز و میزان کلروفیل برگ گندم آزمایشی مزرعه ای در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی سرابله ایلام به صورت اسپلیت پلات بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 94-1393 اجرا گردید. عوامل مورد مطالعه شامل تراکم های بوته (200، 250 و 300 کیلوگرم بذر در هکتار) به عنوان عامل اصلی و استفاده از علف کش (تیمارهای کاربرد توفوردی، گرانستار و شوالیه و شاهد بدون علف کش) به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که تراکم های مختلف گیاهی اثر معنی داری بر صفات اندازه گیری شده داشتند. با افزایش تراکم بوته از تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه، شاخص برداشت، محتوای آب نسبی، میزان کلروفیل a، کلروفیل b، تراکم علف هرز و وزن خشک علف هرز کاسته شد، اما تعداد سنبله در متر مربع و درصد خوابیدگی افزایش یافت. استفاده از علف کش موجب افزایش تعداد سنبله در واحد سطح، تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه، شاخص برداشت، محتوای آب نسبی، میزان کلروفیل a، کلروفیل b و کاهش تراکم و وزن خشک علف هرز گردید. برهمکنش تراکم گیاهی و علف کش بر عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک معنی دار بود. بیشترین عملکرد دانه (5500 کیلوگرم در هکتار) در تراکم 250 کیلوگرم بذر در هکتار و مصرف علف کش گرانستار و کمترین عملکرد دانه (2400 کیلوگرم در هکتار) در تراکم 200 کیلوگرم بذر در هکتار و تیمار شاهد به دست آمد. نتایج این تحقیق نشان داد که تراکم گیاهی 250 کیلوگرم بذر در هکتار و استفاده از علف کش گرانستار می تواند تاثیر معنی داری بر روی رشد گندم داشته باشد.
کلیدواژگان: تراکم علف هرز، عملکرد دانه، کلروفیل برگ، گندم -
صفحات 857-874
تاثیر محلول پاشی و پرایمینگ بذر با محرک های رشد بر عملکرد و میزان روغن دانه کتان، طی آزمایشی در سال 1393 در ایستگاه ساعتلوی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار بررسی شد. فاکتور اول شامل دو رقم کتان زرد گل سفید و قهوه ای گل بنفش، فاکتور دوم شامل پرایمینگ بذر (شاهد، هیدروپرایمینگ و پرایمینگ با محرک رشد اکسین + جیبرلین) و فاکتور سوم شامل محلول پاشی مواد محرک رشد (شاهد، اکسین و جیبرلین) بودند. اثر پیش تیمار بذر بر کلیه صفات به غیر از وزن نیام، وزن هزار دانه و درصد روغن معنی دار بود. همچنین، اختلاف معنی داری بین ارتفاع بوته، تعداد دانه در بوته، وزن نیام، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و درصد روغن دانه، از نظر محلول پاشی مواد محرک رشد وجود داشت. اثر متقابل رقم با پرایمینگ بر وزن هزار دانه و عملکرد دانه و همچنین اثر متقابل رقم با محلول پاشی بر صفات ارتفاع بوته، وزن نیام و درصد روغن معنی دار بودند. اثر متقابل پرایمینگ و محلول پاشی نیز بر صفات ارتفاع بوته، تعداد شاخه فرعی، تعداد نیام در بوته، وزن نیام، عملکرد دانه و درصد روغن معنی دار برآورد شد. رقم قهوه ای گل بنفش در مقایسه با رقم زرد گل سفید از عملکرد دانه و درصد روغن بالاتری برخوردار بود. ترکیب تیماری پرایمینگ با جیبرلین+ اکسین همراه با محلول پاشی جیبرلین بالاترین عملکرد دانه و درصد روغن را به خود اختصاص دادند.
کلیدواژگان: اکسین، جیبرلین، درصد روغن، عملکرد دانه -
صفحات 875-890
گیاه گاوزبان از نظر دارویی از اهمیت خاصی برخوردار است. بنابراین، اثر تیمارهای متفاوت نانو ذرات تیتانیوم (0/01، 0/03 و 0/05%) و تیتانیوم غیرنانو در مراحل مختلف رشد گیاه بر روی ویژگی های مورفوفیزیولوژیکی گاوزبان در مراحل 5-4 برگی، گلدهی و 15 روز پس از گلدهی، طی یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال زراعی 1391 در مزرعه کشاورزی روستای رمنت، شهرستان بابل از استان مازنداران اجرا گردید. نتایج این مطالعه اختلاف معنی داری را برای صفات مورد مطالعه در تیمارهای مختلف تیتانیوم، زمان مصرف و اثرات متقابل بین آنها نشان داد. صفات وزن تر برگ، وزن خشک برگ و وزن تر ساقه در سطح احتمال 1% و صفات ارتفاع بوته، وزن خشک ساقه، وزن تر بوته و وزن خشک بوته در سطح احتمال 5% اختلاف معنی داری را در اثرات متقابل تیمارهای تیتانیوم و زمان مصرف آنها نشان دادند. بیشترین ارتفاع بوته، وزن خشک برگ و وزن تر و خشک کل بوته از تیمارهای مربوط به نانو ذرات تیتانیوم و در زمان پس از گلدهی و بیشترین وزن تر برگ، وزن تر ساقه و وزن تر کل بوته در تیمار مربوط به تیتانیوم غیرنانو و در زمان گلدهی حاصل شدند. آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز کمترین میزان را در تیمار نانو تیتانیوم 0/01% و در زمان 15 روز بعد از گلدهی نشان داد. به طورکلی نتایج این مطالعه نشان می دهد که اختلاف معنی داری بین تیمارهای تیتانیوم غیرنانو و نانو ذرات تیتانیوم، خصوصا در زمان اعمال آنها در گاوزبان، وجود دارد. تیمارهای مورد استفاده تیتانیوم غیرنانو در زمان گلدهی و نانو ذرات تیتانیوم در زمان بعد از گلدهی می توانند در افزایش عملکرد سرشاخه های گلدار گاوزبان موثر باشند.
کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدان، صفات مورفولوژیک، گاوزبان، مالون دی آلدئید (MAD)، نانو ذرات تیتانیوم -
صفحات 891-906
گل همیشه بهار گیاهی زینتی و دارویی است و دارای مصارف آرایشی و صنعتی نیز می باشد. به منظور بررسی اثر ورمی کمپوست و کود مایع جلبک دریایی بر خواص مورفوفیزیولوژیکی این گیاه، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در شهرستان میانه انجام شد. در این آزمایش، فاکتور اول شامل کود ورمی کمپوست در چهار سطح (صفر، 5، 10 و 15 تن در هکتار) به صورت افزودن به خاک گلدان و فاکتور دوم کود مایع جلبک دریایی در چهار سطح (صفر، 1، 2 و 3 درصد) به صورت محلول پاشی بر روی شاخ و برگ بودند. صفات مورد ارزیابی در این آزمایش شامل وزن خشک برگ، ریشه و ساقه، حجم ریشه، شاخص محتوای کلروفیل، تعداد شاخساره های فرعی، ارتفاع بوته، تعداد برگ، طول دوره گل دهی، تعداد گل در هر بوته، قطر گل، وزن خشک گل، درصد نشت الکترولیت از برگ، سطح برگ، درصد و عملکرد اسانس بودند. نتایج نشان داد که کاربرد ورمی کمپوست باعث افزایش در برخی صفات از جمله ارتفاع (18/58 سانتی متر)، تعداد شاخه فرعی (4/3 شاخه)، حجم ریشه (3/4 سانتی متر مکعب) و سطح برگ بوته (65/55 سانتی متر مربع) گردید. همچنین، در اکثر صفات مورد مطالعه، کاربرد 3 درصد کود مایع جلبک دریایی موثر واقع شد. در کل، کاربرد معادل 5 تن در هکتار ورمی کمپوست به همراه 3 درصد کود جلبک دریایی برای اکثر صفات مانند وزن خشک گل و وزن خشک ساقه بهترین نتیجه را به دنبال داشت.
کلیدواژگان: کود مایع جلبک دریایی، گیاه دارویی، گیاه زینتی، ورمی کمپوست، همیشه بهار -
صفحات 907-926
به منظور تحمل به خشکی 168 لاین اینبرد نوترکیب عدس حاصل از تلاقی رقم هندی L3685 (پر محصول، با عادت رشدی ایستاده و زودرس) به عنوان والد مادری و رقم ایرانی قزوین (با عادت رشدی خوابیده و دیررس) به عنوان والد پدری، آزمایشی تحت دو شرایط بدون تنش و تنش خشکی پایان دوره رشد در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهرکرد در سال زراعی 92-1391 به اجرا درآمد. نتایج تجزیه واریانس مرکب داده ها در شرایط فوق نشان داد که بین شرایط و همچنین بین لاین های مورد بررسی از نظر عملکرد دانه اختلاف معنی دار (P≤0.01) وجود دارند. معنی دار بودن اثر متقابل لاین × شرایط، بیانگر وجود اختلاف در لاین ها از نظر عملکرد دانه نسبت به تنش خشکی پایان دوره بود. لاین های 160، 125 و 129 در هر دو شرایط به عنوان متحمل ترین لاین ها به خشکی از لحاظ عملکرد دانه شناخته شدند. همبستگی مثبت و معنی دار بین شاخص های تحمل و عملکرد دانه در شرایط تنش و عدم تنش، بیانگر برتری شاخص های STI، MP، HARM و GMP در شناسایی لاین های متحمل و حساس می باشند. بر اساس شاخص های فوق لاین های 160، 125، 48، 103 و 129 به عنوان لاین های متحمل شناخته شدند. با توجه به نتایج تجزیه به مولفه های اصلی، مولفه اول و دوم در مجموع 97/8 درصد از تنوع موجود در میان لاین ها برای شاخص های مقاومت به خشکی را توجیه نمودند. توزیع لاین ها در فضای بای پلات وجود تنوع ژنتیکی بین آنها نسبت به تنش خشکی را نشان داد و بر این اساس لاین های 160، 125، 48، 129 و 103 به عنوان لاین های متحمل و با عملکرد بالا شناسایی شدند.
کلیدواژگان: شاخص های تحمل به خشکی، عدس، عملکرد دانه، لاین اینبرد نوترکیب، همبستگی -
صفحات 927-944
رابطه 40 لاین دابل هاپلوئید به همراه ژنوتیپ های والدینی و سه ژنوتیپ شاهد با عملکرد دانه و برخی از صفات مورفولوژیک جو با اجرای آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو تکرار تحت دو رژیم آبی (شرایط تنش و بدون تنش)، طی دو سال زراعی 92 و 1391 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس مرکب بیانگر اختلاف معنی داری بین سال، شرایط تنش، لاین ها و اثر متقابل لاین × سال برای اکثریت صفات اندازه گیری شده بود. مقایسه میانگین های گروهی بین شرایط تنش آبی و فاقد تنش نشان داد که لاین های دابل هاپلوئید از نظر تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه، نسبت به ژنوتیپ های شاهد از درصد کاهش کمتری برخوردار بودند. ضرایب همبستگی بین صفات در شرایط تنش و فاقد تنش نشان داد که عملکرد دانه بیشترین همبستگی مثبت و معنی دار را با صفات عملکرد بیولوژیک، وزن هزار دانه، وزن هکتولیتر و شاخص برداشت داشت. بر اساس نتایج حاصل از رگرسیون گام به گام صفات طول پدانکل، تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه و وزن هکتولیتر از جمله مهم ترین صفات موثر در افزایش عملکرد دانه بودند، به طوری که درتجزیه علیت نیز صفات فوق در هر دو شرایط تنش و فاقد تنش اثر مستقیم بالایی بر عملکرد دانه داشتند. به طورکلی، با توجه به مقایسه میانگین های صفات و همچنین بر اساس شاخص های STI و GMP لاین های شماره 11، 13، 14، 18، 24، 29، 30، 35 و 39 به عنوان لاین های مطلوب از نظر عملکرد دانه و صفات مرتبط با آن و متحمل ترین لاین ها در پاسخ به تنش کم آبی شناسایی شدند.
کلیدواژگان: تجزیه علیت، جو، شاخص های تحمل به خشکی، عملکرد دانه -
صفحات 945-958
تنش خشکی عامل اصلی کاهش عملکرد گیاهان در مناطق خشک و نیمه خشک می باشد. در این مطالعه، گروه بندی تحمل به خشکی 19 ژنوتیپ گندم متعلق به سه گروه حساس، بینابین و متحمل تحت سه شرایط آبیاری (عادی، تنش متوسط و تنش شدید) با استفاده از برخی صفات زراعی و فیزیولوژیکی مرتبط با تحمل به خشکی، از طریق تجزیه ی خوشه ای به روش UPGMA مورد ارزیابی قرار گرفتند. آزمایش به صورت فاکتوریل با طرح پایه کاملا تصادفی در سه تکرار پیاده شد و صفات ارتفاع بوته، وزن تر بوته، طول سنبله اصلی، طول ریشک، وزن خشک بوته، عملکرد دانه و محتوی نسبی آب برگ ژنوتیپ ها اندازه گیری شدند. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که تنش خشکی اثر معنی داری بر تمامی صفات مورد مطالعه، به جز طول ریشک، داشت. تنش خشکی موجب کاهش در اکثر صفات مورد اندازه گیری گردید و بیشترین کاهش در عملکرد دانه دیده شد. تجزیه ی خوشه ای ژنوتیپ های مورد مطالعه را در هر دو شرایط تنش، در سه گروه قرار داد. به طوری که ژنوتیپ های 15، 13، 12، 16 و 17 در شرایط تنش شدید خشکی در اکثر صفات مورد مطالعه میانگین کمتری را به خود اختصاص دادند. نتایج گروه بندی در شرایط تنش شدید خشکی نشان داد که خوشه بندی گروه دوم و سوم با نتایج برخی از تحقیقات پیشین مطابقت کامل داشته ولی در خوشه اول سه مورد عدم مطابقت با معرفی اولیه دیده شد. لذا، در شرایط تنش شدید خشکی گروه بندی اولیه، به خصوص در مورد اکثر ژنوتیپ های حساس و متحمل، صادق است.
کلیدواژگان: تابع تشخیص، تجزیه ی خوشه ای، تنش خشکی، صفات زراعی -
صفحات 959-974
اثر سطوح مختلف کود دامی و تنش شوری بر عملکرد کمی گیاه دارویی رزماری در آزمایشی ب ه صورت طرح کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه ای واقع در شهر زاهدان، در کشت پاییزه در سال 93 -1392 بررسی گردید. تیمارهای آزمایشی شامل شوری در دو سطح (آبیاری با آب معمولی شهر زاهدان S1: 1/1 ds/m و آبیاری با آب شور زاهدان S2: 4/4ds/m) به عنوان فاکتور اصلی و مصرف کود دامی در چهار سطح (M1: بدون مصرف کود، M2: مصرف 15 تن در هکتار، M3: مصرف 30 تن در هکتار و M4:مصرف 45 تن در هکتار کود دامی) به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج حاصل نشان داد که تنش شوری در مقایسه با آبیاری با آب معمولی اثر معنی داری بر ارتفاع بوته، وزن تر ساقه، وزن خشک ساقه، عملکرد اندام هوایی و عملکرد اسانس رزماری نداشت، اما باعث کاهش مقادیر اندازه گیری شده برای صفات وزن خشک و تر برگ، نسبت برگ به ساقه، ارتفاع بوته و درصد اسانس شد. مقایسه میانگین های سطوح مختلف کود دامی نشان داد که مصرف 45 تن در هکتار کود دامی منجر به افزایش اکثر صفات مورد بررسی در این آزمایش گردید، البته، بین این تیمار با تیمار مصرف 30 تن در هکتار کود دامی تفاوت معنی داری وجود نداشت. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که اگرچه آبیاری با آب شرب سبب بهبود برخی صفات رزماری گردید اما تفاوت معنی داری بین آبیاری با آب شرب و شور خصوصا برای صفات عملکرد برگ و عملکرد اسانس مشاهده نشد.
کلیدواژگان: تنش شوری، رزماری، عملکرد کمی، کود آلی -
صفحات 975-990
این پژوهش با هدف تعیین اثرات تنش گرما در تاریخ های مختلف کاشت بر آناتومی پدانکل ارقام برنج و میزان عملکرد دانه در استان خوزستان طراحی و اجرا گردید. این آزمایش با دو عامل تاریخ کاشت و رقم به صورت کرت های یک بار خرد شده، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو سال (1385 و 1386) در مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان (شاوور) اجرا شد. سه تاریخ کاشت (2/15، 3/5 و 3/25) در کرت های اصلی و 5 رقم برنج شامل ارقام هویزه و حمر (متحمل به گرما) عنبوری قرمز و چمپا (حساس به گرما)، رقم پرمحصول دانیال (نیمه متحمل به گرما) در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج تجزیه مرکب نشان داد که اثر متقابل بین رقم و تاریخ کاشت در صفاتی نظیر سطح کانال هوایی، سطح دستجات آوندی بزرگ، چوب و آبکش معنی دار بود. به عبارتی، ارقام بسته به شرایط حرارتی واکنش متفاوتی داشتند. کمترین و بیشترین اندازه سطح کانال های هوایی را تاریخ های کاشت اول و دوم به ترتیب با میانگین 15924/37 و 21144/38 میکرومتر مربع، همچنین در ارقام هویزه و چمپا به ترتیب با میانگین 15492/23 و 23411/18 میکرومتر مربع دارا بودند. کمترین و بیشترین سطح آوند چوب مربوط به تاریخ های کاشت سوم و اول به ترتیب با میانگین 741/37 و 898/03 میکرومتر مربع و کمترین و بیشترین سطح دستجات آوندی بزرگ، به ترتیب با میانگین 15514/20 و 15983/93 میکرومتر مربع، و آبکش، به ترتیب با میانگین 3121/77 و 3437/55 میکرومتر مربع به تاریخ کاشت های دوم و سوم اختصاص یافتند. بر این اساس، می توان کاهش سطح دستجات آوندی بزرگ و آبکش در دو تاریخ کاشت اول و دوم را نوعی سازوکار برای حفظ آب و فشار آماس سلول ها دانست. همچنین، افزایش سطح آوند چوب نیز می تواند جهت انتقال بیشتر حجم آب با توجه به نیاز گیاه در شرایط تنش باشد.
کلیدواژگان: ارقام، برنج، پدانکل، تنش گرما -
صفحات 991-1006
نشاکاری در زمان مناسب یکی از عوامل اصلی موفقیت در تولید برنج در کشت دوم می باشد. به منظور تعیین مناسب ترین زمان نشاکاری برای کشت دوم برنج رقم طارم محلی در مازندران، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه کشاورزی واقع در شهرستان آمل در سال زراعی 1393 اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل 24 تاریخ کاشت از 7 تیر تا 14 شهریور به فواصل سه روز بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین تاریخ های مختلف نشاکاری در تمامی صفات زراعی و عملکرد دانه تفاوت معنی داری در سطح احتمال یک درصد وجود داشت. با تاخیر در تاریخ نشا، تعداد دانه پوک در خوشه افزایش و سایر صفات زراعی و عملکرد دانه کاهش یافتند. بیشترین عملکرد دانه با میانگین 3975/2 کیلوگرم در هکتار در تاریخ نشای 10 تیر حاصل شد که می تواند ناشی از افزایش اجزای عملکردی نظیر تعداد کل دانه (80/3 عدد)، تعداد دانه پر در خوشه (72 عدد) و تعداد خوشه در بوته (18/3 عدد خوشه) در این تاریخ نشا باشد. کمترین عملکرد دانه نیز با میانگین 38/5 کیلوگرم در هکتار در تاریخ کاشت 14 شهریور به دست آمد. نشاکاری زودهنگام سبب کاهش تعداد روز تا مراحل مختلف فنولوژیکی (روز تا پنجه دهی، روز تا 50 درصد گلدهی و روز تا رسیدگی) گردید. در عین حال، تاخیر در نشاکاری سبب افزایش تعداد روز تا وقوع مراحل نموی و کاهش عملکرد دانه نیز گردید. تاریخ های نشاکاری 7 تا 19 تیر به علت وجود درجه حرارت و تشعشعات مناسب و همچنین عدم وقوع بارندگی شدید، سبب افزایش عملکرد دانه برنج شد. با توجه به نتایج این تحقیق، به نظر می رسد دوره زمانی 7 تا 19 تیر، مناسب ترین زمان نشاکاری برای کشت دوم برنج رقم طارم محلی در شرایط آب و هوایی آمل باشد.
کلیدواژگان: برنج، تاریخ نشاکاری، طارم محلی، عملکرد دانه، کشت دوم، مازندران -
صفحات 1007-1024
مهم ترین صفات فنولوژیک و فیزیولوژیک موثر بر افزایش عملکرد کلزا با اجرای آزمایشی در سال 1394-1393 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار روی 20 رقم کلزا در مزرعه تحقیقاتی مجتمع آموزش عالی شیروان واقع در خراسان شمالی تعیین شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین ارقام برای کلیه صفات از لحاظ آماری تفاوت معنی دار وجود داشت. بیشترین عملکرد دانه با 513/56 گرم در متر مربع به رقم هیبرید تراویتا تعلق داشت که با ارقام کودیاک، L72، SW102 و بیلبائو تفاوت معنی دار نداشت. کمترین عملکرد به رقم شیرالی با 344/41 گرم در متر مربع به دست آمد که با ارقام زرفام و ساری گل نیز تفاوت معنی داری نداشت. بین عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک، تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین، وزن دانه، شاخص برداشت، تعداد روزهای تا ساقه دهی، تا شروع گل دهی، تا پایان گل دهی، تا شروع تشکیل غلاف، تا پایان تشکیل غلاف و تا رسیدگی فیزیولوژیک، همچنین شروع پر شدن دانه، سرعت پر شدن دانه و ارتفاع بوته همبستگی مثبت و معنی دار و بین عملکرد و دوره پر شدن دانه، تعداد روزهای تا سبز شدن و تا مرحله رزت همبستگی منفی و معنی دار وجود داشت. بر اساس رگرسیون گام به گام، عملکرد دانه به عنوان متغیر وابسته و بقیه صفات به عنوان متغیرهای مستقل وارد مدل گردیدند. اثرات مستقیم و مثبت شاخص برداشت و عملکرد بیولوژیک و همچنین اثر غیر مستقیم مثبت عملکرد بیولوژیک روی تعداد خورجین در بوته، و اثر غیر مستقیم مثبت تعداد خورجین در بوته روی شاخص برداشت نشان داد که این صفات از اجزای قابل اعتماد برای انتخاب ژنوتیپ های با عملکرد بالا به شمار می روند. نتایج تجزیه ضرایب مسیر برای وزن و تعداد دانه در واحد سطح نشان داد که وزن و تعداد دانه اجزای مهمی در تعیین عملکرد دانه هستند که البته تاثیر تعداد دانه در واحد سطح بزرگ تر است. سرعت پر شدن دانه در تعیین وزن دانه از دوام پر شدن دانه موثرتر بود. تجزیه رگرسیون نیز نشان داد که به ازای یک درجه سلسیوس افزایش دما در دوره پر شدن دانه، طول این دوره 1/54 روز کاهش و سرعت پر شدن دانه به میزان 0/007 میلی گرم بر دانه در روز افزایش پیدا می کند. به ازای افزایش هر روز دوام پر شدن دانه، سرعت پر شدن دانه به میزان 0/004 میلی گرم بر دانه در روز کاهش یافت. به طورکلی از نظر سرعت و دوام پر شدن دانه بین 20 رقم کلزای مورد مطالعه، تنوع ژنتیکی وجود داشت.
کلیدواژگان: تجزیه علیت، رگرسیون گام به گام، سرعت پر شدن دانه، عملکرد، همبستگی -
صفحات 1025-1038
ذرت نقش مهمی در تغذیه دام ها دارد. به همین دلیل، تلاش برای افزایش کیفیت علوفه آن از طریق مدیریت های زراعی اهمیت بالایی دارد. به منظور بررسی کیفیت علوفه ارقام ذرت در واکنش به تراکم کاشت، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه مراغه در سال زراعی 93-1392 اجرا شد. فاکتور اول شامل تراکم بوته در سه سطح، 93، 105 و 119 هزار بوته در هکتار و فاکتور دوم شامل ارقام ذرت در پنج سطح، زوالا، سیمون، NS، 540 و 370 بودند. نتایج نشان داد که تولید ماده خشک تحت تاثیر اثر متقابل تراکم و رقم قرار گرفت. به طوری که، رقم 540 در تراکم 119 هزار بوته در هکتار بیش ترین مقدار علوفه (980 گرم بر متر مربع) و رقم NS در تراکم 93 هزار بوته کمترین مقدار آن را (933 گرم بر متر مربع) تولید کردند. به نظر می رسد که هر چه تراکم کاشت بیشتر باشد، میزان دیواره سلولی فاقد همی سلولز نیز بالاتر رفته و کیفیت علوفه افزایش می یابد. از نظر شاخص دیواره سلولی فاقد همی سلولز، رقم زولا با داشتن 638 گرم بر کیلوگرم، کم ترین کیفیت را داشت، در حالی که سایر ارقام از این نظر در یک گروه آماری قرار گرفتند. میزان فسفر علوفه در تراکم 93 هزار بوته در هکتار بیش ترین مقدار را داشت ولی مقدار کلسیم تحت تاثیر تراکم کاشت قرار نگرفت. در تراکم های کمتر، از نظر پروتئین خام، علوفه ای با کیفیتی بالاتر تولید شد. رقم 540 بیش ترین عملکرد پروتئین خام (کیلوگرم در هکتار) را داشت که نشان از برتری این رقم نسبت به سایر ارقام مورد بررسی دارد و در نتیجه، برای تولید علوفه با کیفیت بالاتر و ماده خشک بیشتر در منطقه (و سایر مناطق با شرایط اقلیمی مشابه) قابل توصیه می باشد.
کلیدواژگان: پروتئین خام، تراکم بوته، دیواره سلولی، ماده خشک، همی سلولز -
صفحات 1039-1054
به منظور بررسی تاثیر مدیریت سیستم های مختلف مصرف کود و نقش نسبت های متفاوت کشت مخلوط کنجد و لوبیا چشم بلبلی در حاصل خیزی خاک، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سال 1393 در استان فارس، شهرستان فسا اجرا گردید. فاکتور اصلی شامل مصرف کودهای شیمیایی و آلی: نیتروژن + فسفر (F1)، کود آلی (F2)، کود زیستی (F3)، شیمیایی 50% + 50% آلی (F4) و 50% شیمیایی + 50% زیستی (F5)، و فاکتور فرعی شامل نسبت های کاشت گیاهان: کشت خالص کنجد (M1)، کشت خالص لوبیا چشم بلبلی (M2)، کشت مخلوط 50:50 (M3)، کشت مخلوط 25:75 کنجد-لوبیا چشم بلبلی (M4) و کشت مخلوط 75:25 کنجد-لوبیا چشم بلبلی (M5)، بودند. نتایج نشان داد که عملکرد و اجزای عملکرد کنجد و لوبیا چشم بلبلی به طور معنی داری تحت تاثیر مصرف کود و نسبت های کاشت قرار گرفتند. بیشترین عملکرد کنجد (1292/60 کیلوگرم در هکتار) و لوبیا چشم بلبلی (3772/40 کیلوگرم در هکتار) در شرایط تک کشتی به دست آمد و در بین تیمارهای کودی بیشترین عملکرد کنجد (950/49 کیلوگرم در هکتار) و لوبیا چشم بلبلی (2582/50 کیلوگرم در هکتار) به ترتیب متعلق به اعمال تیمار کود آلی (F2) و کود زیستی (F3) بودند. علی رغم این نتایج، نسبت های کاشت نشان داد که بیشترین مقدار نسبت برابری زمین (LER) متعلق به سیستم کودی F4 با میانگین 1/24 و نسبت کاشت 50:50 (M3) با میانگین 1/03 بودند. بنابراین، با توجه به این نتایج، به نظر می رسد که نسبت کاشت M3 و مصرف 50% کود شیمیایی + 50% کود آلی (F4)، می تواند مصرف کمتر کودهای شیمیایی و سودمندی کشت مخلوط این دو گیاه را به همراه داشته باشد.
کلیدواژگان: حاصل خیزی خاک، سودمندی مخلوط، عملکرد، کنجد، لوبیا چشم بلبلی -
صفحات 1055-1077
بذرها در طول دوره انبارداری، زوال می یابند. تیمار کردن بذر با هیومیک اسید تغییرات متابولیک و بیوشیمیایی در بذر به وجود آورده، جوانه زنی و سبز شدن را تسریع می کند. این تحقیق به منظور ارزیابی اثر پیش تیمار کردن بذرها با هیومات پتاسیم بر زوال بذر ارقام گندم در شرایط آزمایشگاهی و گلخانه ای اجرا شد. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام یافت. هیومات پتاسیم در سه سطح شاهد، 1 و 2 در هزار؛ ارقام گندم شامل شیرودی، دریا، چمران و مروارید؛ و زمان های حرارت دهی شامل صفر، 48، 72، 144 و 96 ساعت فاکتورهای آزمایش بودند. نتایج نشان داد که اثر ساده رقم و اثر متقابل سطوح هیومات پتاسیم × زمان های حرارت دهی بر طول ساقه چه، اثر ساده زمان های حرارت دهی و اثر متقابل سطوح هیومات پتاسیم × ارقام بر درصد جوانه زنی و اثر متقابل سطوح هیومات پتاسیم×ارقام×زمان های حرارت دهی بر طول ریشه چه، وزن خشک ساقه چه، وزن خشک ریشه های جنینی و وزن خشک گیاهچه معنی دار بود. پیش تیمار بذور به میزان دو در هزار با هیومات پتاسیم باعث تولید طویل ترین ریشه چه ها در ارقام شیرودی، دریا، مروارید و چمران؛ به ترتیب با 72، 72، 144 و 96 ساعت حرارت دهی گردید. بیشترین وزن خشک ریشه های جنینی را ارقام شیرودی و چمران، به ترتیب با 48 و 72 ساعت حرارت دهی با مصرف دو در هزار هیومات پتاسیم به وجود آوردند. مصرف یک در هزار هیومات پتاسیم باعث شد بیشترین وزن خشک گیاهچه به ترتیب با 48، 72 ساعت و عدم حرارت دهی در ارقام شیرودی، دریا و مروارید به وجود آید. نتیجه گرفته شد که ارقام مختلف این تحقیق در زمان های مختلف حرارت دهی، پاسخ های متفاوتی به تیمارکردن با هیومات پتاسیم نشان می دهند. در نهایت مشخص گردید که افزایش زمان حرارت دهی، ویژگی های گندم را در مراحل اولیه رشد تحت تاثیر قرار می دهد و تیمار بذر با هیومات پتاسیم می تواند در کاهش زوال بذر تاثیرگذار باشد.
کلیدواژگان: ارقام گندم، پیری تسریع شده، جوانه زنی، هیومیک اسید
-
Pages 791-808
To study the effect of different organic and chemical fertilizers on weed biomass and some characteristics of safflower, a factorial experiment based on randomized complete block design with three replications was done at the Urmia University Reaearch Farm in 2013. Treatments consisted of growing of cover crops (red clover, grass pea, hairy, bitter vetch) along with the safflower rows and two weed control treatments (with and without weed) as a first factor and application of organic manure (cattle manure渪ὺ뭢阬) and the different nitrogen and phosphuros fertilizer levels (100 % of recommended chemical fertilizer, 67 and 63 % of recommended N and P, 50 and 40 % of recommended N and P) as second factor. Results showed that the biomass yield of broad and narrow leaf weeds affected by the combined treatments of cover crops and use of fertilizers. The biomass yield of broad and narrow leaf weeds were redused by 74.78, 82.22% under vetch cover crop when 50 and 40% of recommended N and P fertilizers were used, in comparison with sole culture of safflower and use of 100% of recommended chemical fertilizers. The maximum of seed yield (3431 kg.ha-1) and biological yield (8239 kg.ha-1) of safflower obtained from using 100% of recommended chemical fertilizers and without growing cover crops. Results, as a whole, showed that at higher levels of chemical fertilizers the competitive effects of weeds on safflower were higher than lower levels of fertilizers.
Keywords: Cover crops, Fertilizer systems, Oil seed, Organic manure, Seed yield -
Pages 809-822
Due to the dependency of direct seeding of rice on the application of herbicide and possibility of weed resistance to herbicides, the use of mixtures of herbicides is of considerable importance. To evaluate the effectiveness of consecutive applications of some herbicides with lower concentrations, including Thiobencarb, Pretilachlor, Bensulfuronmethyl, Ethoxysulfuron Anilofos, Butachlor, and Propanil, on weed density, yield and yield components of rice (Oryza sativa L. cv. Hashemi) an experiment based on a randomized complete block design with eight treatments and three replications was conducted at the Research Farm of Faculty of Agricultural Sciences, University of Guilan in 2014. The results showed that plant height, seed yield, dry matter yield, harvest index, number of tillers and number fertile florets per panicle were affected by these treatments. Tandem use of Thiobencarb (9 day before sowing), Bensulfuronmethyl (9 day after sowing) and Propanil (30 day after sowing) affected weed dry matter and weed density by 92 and 98 %, respectively. The highest number of fertile floret per panicle (71 pcs) and tillers number per plant (14 pcs) were observed in plots where Thiobencarb, Bensulfuronmethyl and Propanil were used consecutively. In this treatment, seed yield and biological yield increased by 72 and 73 percent respectively as compared with that of control. Application of Pretilachlor caused phytotoxicity, where by reduced plant height and seed yield. The highest grain yield of rice (3092 kg.ha-1) was produced by consecutive use of Thiobencarb, Bensulfuronmethyl and Propanil. This treatment was more effective in reducing density of weeds and their dry matters than of two times hand weeding. The use of Thiobencarb followed by Bensulfuronmethyl and Propanil was the most effective treatment in this expriement.
Keywords: Direct seeding rice, Herbicide efficiency, Herbicide mixture, Yield -
Pages 823-838
An experiment was conducted to study possible reduction of concentration (dose) of phenmedipham desmedipham ethofumesate herbicides at different application times to control weeds in sugar beet field. Thus, a factorial experiment based on complete randomized block design with three replications was performed at Sabzevar, Khorasan-e-Razavi in 2013. Factors consisted of herbicide dosages (control, 75% of the recommended dosage, and 125% of recommended dosage and application times at 2-4, 4-8 and 8-12 leaf stages of sugar beet. Herbicide used in the experiment was phenmedipham (9.2%) desmedipham (7.2%) ethofumesate (11.3%) (PROGRESS OF BETAMIX) as 877 ga.i ha-1 27.4 EC. The results indicated that the delayed application of herbicide increased weed density by 55.92% and weed dry matter by 33%. Application of herbicide at 4-8 leaf stage produced highest root and sugar yields. Root impurities were not affected by the time of herbicide application. Used of 125% of recommended dosage resulted in lowest weed density and weed dry matter and highest root and sugar yields. Impure sugar percentage and K content was not affected by herbicide dosage. Other root quality characteristics were not statistically significant different between the recommended dose 125% of recommended dosages. Results as a wholes suggested that at early growth stage of sugar beet (2-4 leaf stage) lower herbicide dosage and at later growth stage of sugar beet (8-12 leaf stage) higher herbicide dosage may produce highest root yield of sugar beet.
Keywords: Herbicides, Quantitative, qualitative yield, Reduced dosage, Sugar beet -
Pages 839-856
To evaluate the effects of application of herbicides and different plant densities on seed yield, weed density and chlorophyll content in wheat (cv. Bahar), a split plot experiment based on randomized complete blocks design with three replications was conducted at the Agricultural Research Staion of Sarableh, Ilam, in 2014-2015 cropping season. Plant densities in (200, 250 and 300 kg of seed/ha) were considered as main factor and application of herbicides (2, 4-D, Granstar, Shovalyeh, and control, without herbicide application) as sub factor. Results indicated that plant densities affected traits under study significantly. As a result number of seed per spike, 1000-seed weight, relative water content, chlorophyll a and b contents decreased, while weed density and weed dry weight number of spike per m2 and percent lodging increased by increasing plant density. Application of herbicide increased number of spike per m2, number of seed per spike, 1000 seed weight, harvest index, relative water content, chlorophyll a and b contents, while it decreased weed dry weight and its density. Interaction effect of plant density and application of herbicide were significant on seed yield and biological yield. The highest seed yield (5500 kg.ha-1) was produced by using 250 kg seed/ha and application of Granstar herbicide and the lowest (2400 kg.ha-1) from 200 kg seed/ha and without application of herbicide. Thus, using 250 kg seed/ha and Granstar herbicide would increase wheat seed yield in this region as compared with the other treatments.
Keywords: Grain yield, Leaf chlorophyll, Weed density, Wheat -
Pages 857-874
To investigate the effect of foliar application of plants with growth stimulants and seed priming on yield and seed oil content of flax, a factorial experiment was conducted at the Saatlo Agricultural and Natural Resources Research Center of West Azarbaijan based on a randomized complete block design with three replication in 2015. The first factor was two varieties of flax seed (yellow, white flowered and brown, purple flowered), the second factor was seed priming consisted of 3 levels (control, hydro-priming and priming with Auxin GA) and the third factor was foliar application of growth stimulants with three levels (control, Auxin and GA). The results showed that effect of seed priming was significant on all traits except pod weight, thousand seed weight and seed oil percent. Foliar application of plants with growth stimulants were also, significant on plant height, seed number/plant, pod weight, biological yield, seed yield and grain oil percent. Interaction of cultivar and priming on seed weight and seed yield and also on cultivar with foliar application were significant on plant height and pod weight and seed oil percent. Interaction of priming and foliar application on plant height, number of branches, number of pods/plant, pod weight, seed yield and seed oil percent was also observed. Brown purple flowering flax cultivar had higher seed yield and seed oil percent as compared with yellow white flowering flax seed. Seed priming and foliar application of plants with growth stimulants, and seed priming with Auxin GA along with foliar application of GA produced highest seed yield and seed oil percent, as compared with other treatments.
Keywords: Auxin, GA, Seed yield, Seed oil percent -
Pages 875-890
Brago is an important medicinal plant. This study, thus, was conducted with different levels of nano particles of titanium (0.01, 0.03 and 0.05%) and elemental titanium on its different growth stages (4-5 leaf, flowering and after flowering) with four replications in a factorial experiment based on randomized complete block design at the Agricultural Field of Rement Village of Babol, Mazandaran, Iran, in 2012. Results showed that there were a significant differences between treatments of titanium, time of treatments and between their interactions. Among the traits under study, leaf fresh weight, leaf dry weight, stem fresh weigh at 1% and plant hight, stem dry weight, total plant fresh weight and total plant dry weight at %5 levels of probabilities showed significant differences for their interaction between different treatments of titanium and different stage of development. The highest plant height, leaf dry weight and plant fresh weight and plant dry weight were produced when nano particles of titanium applied after flowering stage. Where as, the highest fresh leaf, fresh stem weight and total plant fresh weights were obtained when plants treated with titanium at flowering stage. On the other hand, dry weight of flowering branches showed significant negative correlation with GPX antioxidant enzyme. The lowest GPX antioxidant enzyme was produced when nano particles of titanium were applied after flowering stage at 0.01% probability level. As a whole, the results of this experiment suggest that there are significant differences among titanium treatments when they are applied at different growth stages of this plant. This study also showed that application of nano particles of titanium after flowering of this plant increased its flowering branches.
Keywords: Antioxidant enzymes, Borago, Malondialdehyde, Morphological traits, Nano particles of titanium -
Pages 891-906
Marigold is an ornamental and medicinal plant and has also industrial in cosmetalogical uses. To evaluate the effects of vermicompost and seaweed fertilizers on some morpho-physiological properties of the plant, a factorial experiment based on a randomized complete block (RCB) design with three replications was conducted in pot in Mianeh. In this experiment, the first factor was vermicompost fertilizer at four levels (0, 5, 10 and 15 t.ha-1) added to the pot soil and the second factor was for levels of liquid seaweed fertilizer (0, 1, 2 and 3 percent) sprayed on foliage. The assessed traits were leaf, root and stem dry weights, root volume, number of secondary shoots, plant height, leaf number, flowering period, number of flowers, flower diameter, dry weight of flowers, leaves electrolyte leakage, leaf area (LA) and essential oil percentage and yield. The results showed that application of vermicompost increased some traits, including plant height (18.58 cm), number of branches (4.3 branches), root volume (3.4 cm³) and leaf area index (65.55 cm2). Using 3 percent of liquid seaweed fertilizer was also effective. In general, application of 5 tons per hectare of vermicompost with 3 percent of liquid seaweed fertilizer resulted in highest flower and stem dry weights.
Keywords: Marigold, Medicinal plant, Ornamental plant, Vermicompost fertilizer, Seaweed liquid fertilizer -
Pages 907-926
To identify drought tolerant lines among 168 recombinant inbred lines derived from a cross between Hindi variety of L3685 (high yielding, erect type and early growth) as female parent and Iranian variety of Qazvin (with prostrate growth and late growth) as male parent, two experiments were conducted in randomized complete block design with three replications under non-stress and drought stress conditions at the experimental Field of Shahrekord University in 2013. Results of combined analysis of variance showed that there were significant differences among lines under study in both experimental conditions in terms of grain yield (P≤0.01). Significant interaction of line×conditions revealed that lines responded differently to drought stress based on grain yield. Results also indicates that lines 160, 125 and 129 were promising lines under both conditions in terms of grain yield. Positive and significant correlation between tolerance indices and grain yield under stress and non-stress conditions indicated that the STI, MP, HARM and GMP indices may identify promising from non promising lines. Based on the above criteria, lines 160, 125, 48, 103 and 129 were recognized as drought tolerant lines. According to the results of principal components analysis, the first and second components determined 97.8% of the total variations among genotypes under study for drought resistance indices. The distribution of lines in the biplot showed genetic variations to the drought stress and thus lines 160, 125, 48, 129 and 103 were identified as high yielders under drought stress condition.
Keywords: Correlation, Drought tolerance indices, Grain yield, Lentil, Recombinant inbred line -
Pages 927-944
To study the relationships of grain yield and some of agro-morphological traits in 40 doubled haploid (DH) lines along with parental and three check genotypes in a randomized complete block design with two replications under two water regimes (normal and stress) were evaluated during 2011-2012 and 2012-2013 growing seasons. Combined analysis of variance showed significant difference for all the traits in terms of the year, water regimes, lines, and and line × year. Comparison of group means, between non-stress and stress conditions, showed that DH lines had the lowest reduction percentage for the number of grains per spike, thousand grain weight, grain yield and biological yield as opposed to check genotypes. The correlation between grain yield with biological yield, harvest index, thousand grain weight, and hectoliter of kernel weight in both conditions, were highly significant and positive. Based on stepwise regression the peduncle length, number of seeds per spike, thousand seed weight, and hectoliter of kernel weight had important effect on increasing seed yield. The result of path analysis showed that these traits had the highest direct effect on grain yield. Based on mean comparisons of morphological characters as well as STI and GMP indices it can be concluded that lines No.11, 13, 14, 24, 29, 30, 35 and 39 were distinguished to be desirable lines for grain yield and their related traits and also tolerant lines in terms of response to drought stress conditions.
Keywords: Barley, Doubled haploid lines, Drought tolerance indices, Grain yield, Path analysis -
Pages 945-958
Drought stress is one of the main limiting factors crop production in arid and semiarid regions. In this study, drought tolerance of 19 wheat genotypes were evaluated by using UPGMA cluster analysis. To this end, the effect of drought stress on a number of related agronomic and physiological traits of wheat genotypes, belonging to three groups of sensitive, intermediate and drought tolerant, under three conditions of normal, moderate and severe drought stress were studied. A factorial experiment based on completely randomized design with three replications was performed. Traits like plant height, shoot fresh weight, spike length, awn length, shoot dry weight, seed yield and relative water content of genotypes were measured. Analysis of variance showed that the effects of drought on all traits except awn length were significant. Most of the traits were negatively affected by drought stress. Highest reduction was observed in grain yield. Cluster analysis grouped genotypes exposed to drought stresses in to three categories. Genotypes numbering 15, 13, 12, 16 and 17 expirienced low means in all of traits under study. The results also showed that the second and third groups, resulting from cluster analysis, were in agreement with the results of previous researches reported. The first cluster, however, was found to be inconsistent with their initial introduction grouping under severe drought stress conditions. Therefore, the initial grouping was consistent especially in most of sensitive and tolerant genotypes under severe drought stress conditions.
Keywords: Agronomic traits, Cluster analysis grouping, Discriminate functions, Drought Stress -
Pages 959-974
To study the effects of using different levels manure under salt stress conditions on the quantity and quality of rosemary a field experiment is conducted in split plot experiment based on randomized complete block design with three replications at Zahedan during fall season of 2013-2014. The experimental treatments consisted of salinity with two levels (irrigating the field with drinking water of Zahedan [EC = 1.1 ds/m (S1)] and irrigating the field with salty water of Zahedan [EC = 4.4 ds/m (S2)] considered as the main factor and using manure with four levels (M1- without manure, M2- 15 t.ha-1, M3 - 30 t.ha-1 and M4 - 45 t.ha-1) as sub factor. Traits evaluated were plant height, leaf dry weight, leaf to stem ratio, shoot dry weight, percentage and yield of essence. Experimental results showed the salt stress did not affect significantly plant height, shoot fresh weight, shoot dry weight, biomass and essence of rosemary as comparied with drinking water (non-salinity), but a decreasing effect of saline water was observed. Using 45 t.ha-1 of manure, in comparison with other manure treatments, did have beneficial effect on most of the traits under study. However, no significant difference was observed between this treatment and with that of 30 t/ha. The simple correlation showed there is a positive and significant relationship between plant biomass and all other traits. The results also showed that there was positive and significant relationship between essence percentage and essence yield.
Keywords: Manure, Rosemary, Salt stress, Yield -
Pages 975-990
This experiment was carried out to determine the effects of heat stress, due to different planting dates, on the peduncle anatomy of rice cultivars and their grain yields. It was performed in a split-plot experiment using randomized complete blocks design with three replications in 2006 and 2007 cropping seasons at the Shavoor Agricultural and Natural Resources Research Center of Khuzestan. Three planting dates (May 5th. with 20 days intervals), to expose rice cultivars to different tempratures, were assigned to main plots and cultivars (Hoveizeh, Hamar, heat tolerant, Ghermez Anbori, Champa, heat sensitive, and Danial, relatively heat tolerant) to sub-plots. The results of combined analysis showed that the effects of planting date× variety interactions were significant for all of traits, including air channel surface, large vascular bundles surface, xylem and phloem. This indicates that cultivars reacted differently to planting dates. Lowest and highest airchannels surface levels were related to 1st and 2nd planting dates (15492.23 and 21144.38 µm2) and to Hoveizeh and Champa cultivars (15492.23 and 23411.18 µm2) respectively. Lowest and highest xylem surface obtained in 3rd and 1st planting dates (741.37 and 898.03 µm2) respectively. But, lowest and highest level of large vascular bundles were optained in 2nd and 3rd planting dates (15514.20 and 15983.93 µm2)and for phloem (3121.68 and 3437.55 µm2)respectively. Based on these results it can be said that the reduction of large vascular bundles surface and phloem in 1st and 2nd planting date are mechanisms of water conservation and maintaining cell turgor pressure. Increasing xylem vascular bundle surface also, would facilitate availability of water to plant under drought stress conditions.
Keywords: Cultivars, Heat, Peduncle, Rice, Stress -
Pages 991-1006
Timely transplanting is one of the major objectives of success in double cropping of rice. To determine the best transplanting dates for double cropping of Tarom mahalli in Mazandaran, a field experiment was carried out in a Randomized Complete Block Design with three replicaties in Amol in 2014. Treatments were: 24 transplanting dates beginning from June 28 to September 5 with intervals of three days. The results of analysis of variance indicated that there were significant differences among different transplanting dates for all agronomic traits and grain yield at 1% probability levels. Delaying transplanting increased unfilled grain number per panicle and decreased other agronomic traits including seed yield. The highest grain yield (with an average of 3975.2 kg.ha-1) was obtained at 1st of July transplanting date. This was due to the increase in the number of seeds (80.3), number of filled seed per panicle (72) and panicle number per plant (18.3). The lowest grain yield (with an average of 38.5 kg.ha-1) was obtained at the 5th of September transplanting. Early transplanting decreased days to different phonological stages (days to tillering, 50% flowering and maturity). Delay in transplanting, however, reduced daily temperature, increased number of days to the developmental stages and thus decreased seed yield. Early July transplanting due to suitable temperatures and radiation for flowering and lack of heavy rainfall increased seed yield of rice. It could be concluded that transplanting from the 28th of June to the 10th of July can be considered as the optimum transplanting date for double cropping of rice (var. Tarom mahalli) at Amol climatic conditions.
Keywords: Double cropping, Grain yield, Mazandaran, Rice, Tarom mahalli, Transplanting date -
Pages 1007-1024
To investigate relationships among physiological traits of 20 rapeseed cultivars, an experiment was conducted at the Research Farm of Agricultural Faculty of Shirvan in Northern Khorasan in Iran, in 2014-2015. The experiment used was a randomized complete block design with four replications. Results showed that there were significant differences among cultivars for seed and biological yield, the number of pod/plant and seed/pod, 1000 seed weight, harvest index, days to germination, seedling, rosette, shooting, flowering time, end of flowering, pod formation time, end of pod formation, seed filling time and physiological maturity among the traits of rapeseed under study. The highest yield belonged to Traviata (513.56 g/m2) but did not have significant difference with Kodiak, Bilbao, L72 and SW102. The lowest yield belonged to Shirali cultivar (344.41 g.m-2) but it also did not have significant difference with Zarfam and Sarigol cultivars. Positive and significant correlation was observed for seed and biological yields, number of pods/plant and seeds/pod, seed weight, harvest index, the number of days to flowering, flowering end, beginning pod formation, ending pod formation, beginning seed filling, plant height and seed filling rate, but correlations were negative between seed yield and seed filling period and day to emergence and rosette. According to stepwise regression, seed yield was considered as dependent variable and other traits as independent ones. Positive direct effects of harvest index and biological yield and also positive indirect effect of biological yield on number of pod/plant and positive indirect effect number of pod/plant on harvest index were the traits that can be used for selection of high yielding genotypes. Path analysis revealed that traits like seed weight and seed number per unit, seed number and seed weight are its determiners of seed yield. The results also showed that seed filling rate is more effect than seed filling period in determination of seed weight. Regression analysis also showed that by increasing temperature, seed filling period was decreased by 1.54 days and seed filling rate increased 0.004 mg/grain.day-1 centigrad-1. Based on these results it could be concluded that genotypes varied significantly for the rate and duration of seed filling.
Keywords: Correlation, Path analysis, Seed filling rate, Stepwise regression, Yield -
Pages 1025-1038
Maize has an important role in livestock nutrition. Thus, improving its forage quality through agronomical managements seems to be of high importance. To evaluate quality traits of forage maize cultivars in response to plant densities, a factorial experiment based on RCBD with three replications was carried out at the Research Station of Faculty of Agriculture, University of Maragheh during 2013-2014 growing season. The first factor was plant density with three levels (93000, 105000 and 119000 plant.ha-1) and the second factor was maize cultivars with five levels (Zola, Simon, NS, 540 and 370). Results of the experiment indicated that dry matter production was affected by the interaction of plant density and cultivar, where cultivar 540 produced the highest dry forage (980 g.m-2) by density of 119000 plant.h-1 and cultivar NS the lowest (933 g.m-2) dry forage by density of 93000 plant.m-2. However, all cultivars under study produced higher dry matter under higher plant densities. It was also observed that Zola cultivar, with 638 g.kg-1 of hemicellulose, had the lowest forage quality. Other cultivars were in the same statistical group. Phosphorous content of forage was in its highest value in 93000 plant density, while calcium content was not affected by plant density. Lower plant densities resulted in higher crude protein content. Cultivar no. 540 produced the highest crude protein yield (kg.ha-1) suggesting its superiority to the other cultivar. This cultivar can be recommended for growing in this region and other regions with same climatic conditions for producing high quality and quantity of maize forage production.
Keywords: Cell wall, Crude protein, Dry matter, Hemicellulose, Plant density -
Pages 1039-1054
To investigate the effects of different fertilizer applications and sesame/cowpea intercropping systems on soil fertility, a split plot experiment based on randomized complete block design was conducted in Fasa, Fars province, during 2014. The main plots were five fertilizer levels consisted of: using chemical fertilizers nitrogenꘚⲦᨫꋫ (F1), organic fertilizers (F2), biofertilizers (F3), 50% chemical fertilizer 50% organic fertilizer (F4) and 50% chemical fertilizer 50% biofertilizer (F5), and sub plots consisted of: sole cropping of sesame (M1), sole cropping of cowpea (M2), 50:50 sesame-cowpea intercropping (M3), 75:25 sesame-cowpea intercropping (M4) and 25:75 sesame-cowpea intercropping (M5). The results showed that soil fertility and cropping systems affected the yield and yield components of sesame and cowpea significantly. The highest yield of sesame (1292.6 kg.ha-1), and cowpea (3772.4 kg.ha-1) were obtained from their sole croppings. Among the applications of fertilizer, the highest yield of sesame (950.49 kg.ha-1) and cowpea (2582.50 kg.ha-1) belonged to bioorganic and biofertilizer treatments, respectively. In spite of these results, the highest land equivalent ratio (LER) belonged to F4 (1.24) and M3 (1.03) treatments. In general, according to the results, it seems that 50:50 sesame-cowpea intercropping (M3) and application of 30 kg.ha-1 N 50 kg.ha-1 P 150 kg.ha-1 bio-organic fertilizer (F4), may reduce application of chemical fertilizers and be beneficial to sesame-cowpea intercropping system.
Keywords: Cowpea, Intercropping usefulness, Sesame, Soil fertility, Yield -
Pages 1055-1077
Seeds could be deteriorated during storage. Treatment of seeds by humic acid induces metabolic and biochemical changes which accelerate seed germination and its emergence. This research was carried out to evaluate the effect of seed pretreatment potassium humate on its deterioration under laboratory and greenhouse conditions. The experiment was carried out in a 5 × 4 × 3 factorial experiment using completely randomized design with three replications. Experimental factors were three levels of potassium humate (control, one and two parts per 1000 potassium humate), four wheat varieties (Shirodi, Darya, Morvarid and Chamran) and five heating times (zero, 48, 72, 96 and 144 hours). Results showed significant differences in simple effect of variety and effect of potassium humate × heating times for shoot length; simple effect of heating times and effect of potassium humate × varieties for germination percent; effect of potassium humate × varieties × heating times for radicle length, shoot dry weight, seminal roots dry weight and seedling dry weight. Pretreatment of seeds by using 2/1000 potassium humate produced × longest radicle roots in Shirodi, Darya, Morvarid and Chamran respectively with 72, 72, 144 and 96 hours heating times. The highest root dry weight was produced by 2/1000 potassium humate and 48 and 72 hours of heating times on Shirodi and Chamran, respectively. Application of 1/1000 of potassium humate produced the highest seedling dry weight in Shirodi, Darya and Morvarid with 48, 72 hours of heating times and without heating, respectively. Results also revealed that different varieties responded differently to potassium humate treatment at different heating times. It can be concluded that longer heating durations affected wheat characters at early growth stages and pretreatment of seeds by potassium humate can decrease seed deterioration.
Keywords: Accelerated aging test, Germination, Humic acid, Wheat varieties