فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت راهبردی - پیاپی 62 (پاییز 1395)

فصلنامه پژوهش های مدیریت راهبردی
پیاپی 62 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بهمن حاجی پور، سید امیرحسین طیبی ابوالحسنی*، زهرا عزیزیان کلخوران صفحات 13-47
    هدف پژوهش حاضر، بررسی و ارزیابی شکلی و محتوایی مقالات مرتبط با حوزه مدیریت راهبردی است. روش پژوهش از نوع کیفی و مبتنی بر تحلیل محتواست و از رویکرد توصیفی-تحلیلی برای توصیف و ارزیابی محتوای مقالات جامعه ی هدف استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق، 200 مقاله منتشر شده در 6 سال گذشته از شماره 1 (بهار1389) تا شماره 24 (زمستان1394) مجله مطالعات مدیریت راهبردی؛ به عنوان یکی از معتبرترین وکاربردی ترین مجلات این حوزه؛ است و به منظور توصیف عینی و کیفی محتوای مفاهیم، بررسی به صورت نظام دار و در قالب 10 پارامتر انجام شده است. نتایج موضوعی به دست آمده نشان می دهد مقالات در 5 موضوع کلی و 29 زیرموضوع قابل دسته بندی می باشند که از این میان، موضوع سطوح و گزینه های راهبردی با 37 درصد و دو زیرموضوع آن یعنی راهبرد سطح عملیات منابع انسانی با 9 درصد و راهبردهای بازار با رویکرد تجارت بین الملل با 7 درصد بیشترین مباحث مورد استفاده در این مقالات بوده اند. همچنین میزان مشارکت پژوهشگران علاقه مند به حوزه مدیریت راهبردی خوب ارزیابی شد به گونه ای که 555 نفر محقق در نگارش 200 مقاله مشارکت داشته اند و در این میان، مشارکت دانشگاه های تهرانی، بیشتر بوده است. همچنین بررسی مولفین مقاله ها نیز نشان می دهد مولفین با رتبه علمی استادیار بیشترین تعداد از نویسندگان را به خود اختصاص داده اند. بررسی روش های پژوهشی نیز نشان داد مقالات توصیفی-کاربردی، روش تحقیق آمیخته و ابزار پرسشنامه از تکنیک های پراستقبال پژوهشگران این حوزه بوده و سطح تحلیل نیز نشان می دهد موضوعات متناسب با مدیریت راهبردی، بیشتر در سطح تحلیل افراد و مدیران ارشد بوده است.
    کلیدواژگان: مقاله، تحلیل کمی و کیفی، مدیریت راهبردی، مطالعات مدیریت راهبردی
  • عفت حاجی حسینی، طهمورث آقاجانی، بهزاد شوقی* صفحات 49-80
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر تفکر استراتژیک بر ظرفیت تغییر سازمانی در مراکز آب و فاضلاب استان یزد انجام شد. روش پژوهش بر حسب هدف کاربردی، از نظر روش گرداوری داده ها توصیفی- همبستگی و همین طور از نظر نوع داده کمی بود. جامعه آماری شامل 190 نفر از کارکنان خط مقدم و مدیران بودند که با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 123 نفر به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شد. به منظور گرداوری داده ها از پرسشنامه تفکر استراتژیک لیدکا (1998) و ظرفیت تغییر سازمانی جاج (2009) بهره گرفته شد. پس از جمع آوری پرسشنامه ها، توصیف داده ها از طریق میانگین، انحراف معیار، درصد، فراوانی و جدول از طریق نرم افزار Spss و استنباط آماری داده ها از طریق مدل سازی معادلات ساختاری و به کمک نرم افزار Smart PLS 2 در دو بخش مدل اندازه گیری و بخش ساختاری انجام پذیرفت. در بخش اول ویژگی های فنی پرسشنامه شامل پایایی، روایی همگرا و روایی واگرا مختص PLS بررسی گردید. در بخش دوم، ضرایب مسیر و ضرایب معناداری نرم افزار برای بررسی فرضیه های پژوهش مورد استفاده قرار گرفتند. یافته ها نشان داد، درجه تناسب مدل ارائه شده با توجه به مولفه های پژوهش مناسب بود؛ هم چنین تفکر استراتژیک و هریک از مولفه های آن بر ظرفیت تغییر سازمانی تاثیر داشت.
    کلیدواژگان: تفکر استراتژیک، ظرفیت تغییر سازمانی، دید سیستمی، تمرکز بر هدف، فرصت جویی هوشمندانه
  • محمدرضا فتحی*، محمدحسن ملکی، حسین نقوی صفحات 83-105
    این پژوهش با هدف ارائه مدلی جهت ارزیابی عملکرد شعب بانک انصار استان قم انجام گرفته است. محقق در این پژوهش معتقد است که ارزیابی شعب بانک ها صرفا براساس معیارهای مالی مانند سود یا زیان و منابع و مصارف نمی توانند نتیجه دقیق و مطلوبی حاصل نمایند، بنابراین در این پژوهش از طریق مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه با کارشناسان و خبرگان بانکی، معیارهایی براساس کارت امتیازی متوازن شناسایی شد و با استفاده از نظر خبرگان و کارشناسان این معیارهای شناسایی شده غربالگری گردید. در این پژوهش با انجام مقایسات زوجی بین عوامل و با استفاده از فرآیند تحلیل شبکه ای، وزن این معیارها تعیین گردید. به علاوه تکنیک ویکور به عنوان یک روش نوین تصمیم گیری چند شاخصه، به منظور رتبه بندی شعب بانک انصار استان قم معرفی شده است. بر اساس نتایج به دست آمده از این تحقیق، شعبه بلوارامین دارای بهترین عملکرد می باشد و شعب معصومیه و مرکزی نیز در جایگاه های دوم و سوم قرار دارند.
    کلیدواژگان: کارت امتیازی متوازن، ارزیابی عملکرد، فرایند تحلیل شبکه ای، ویکور
  • اسفندیار عطایی *، رکسانا فکری صفحات 105-133
    با توجه به ابلاغ سیاست اقتصاد مقاومتی در اقتصاد ایران از طرف حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی بر اساس بند یکم اصل 110 قانون اساسی که پس از بررسی در مجمع تشخیص مصلحت نظام و ابلاغ آن به روسای سه قوه، کاهش وابستگی به درآمدهای حاصل از فروش نفت و گاز، افزایش تولید و اشتغال از جمله موارد مطرح شده در سیاست های24 گانه اقتصاد مقاومتی قرار گرفت. در راستای این سیاست ابلاغی، مهندسی ارزش در بهبود فرآیند مدیریت پروژه می تواند در بلند مدت، نه تنها در دوره تحریم ها به عنوان راهی موثر، چراغ راه و ابزار کارآمد سیاست های اقتصاد کشور باشد بلکه می تواند استقلال کشور را تامین کند. برای تحقق این امر می بایست بجای رویکرد سنتی از یک رویکرد کارکردگرای مهندسی ارزش استفاده شود. تا مولفه هایی که موجب تحمیل هزینه های غیرضروری و اتلاف زمان می شود را شناسایی و حذف نماید. هدف اصلی این مقاله ایجاد مدل مفهومی تاتیر فازهای مهندسی ارزش برای تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی و تحلیل تاثیرات میان آنها با استفاده از تکنیک مدل سازی ساختاری است. بدین منظور170 پرسشنامه از دانشگاه های پیام نور استان اردبیل و آذربایجان شرقی جمع آوری شد و پس از تایید روایی و پویایی پرسشنامه، تحلیل داده ها به روش مدل سازی ساختاری و به کمک نرم افزار(اس پی اس اس) و ایموس امکان پذیر شد. یافته های تحقیق نشان داد که مجموع شاخص های مهندسی ارزش تا حدود 89 درصد می تواند سیاست های اقتصاد مقاومتی را برآورد کند.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، مهندسی ارزش، معادلات ساختاری
  • محسن رسولیان* صفحات 135-152
    این پژوهش با هدف شناسایی و رتبه بندی راهبردهای درآمدی برای اجرای بیمه سلامت در ایران انجام شده است. روش تحقیق توصیفی – پیمایشی است. با توجه به محدودیت خبرگان تامین مالی در شبکه بیمه سلامت و محدودیت دشسترسی به انها، جامعه آماری تحقیق متشکل از تعداد 30 نفز از خبرگان بیمه ای حوزه سلامت در کشور انتخاب گردید. ابزار گرداوری داده ها مشتمل بر پرسشنامه محقق ساخته 15 سوالی است که در بین خبرگان تامین مالی شبکه بیمه سلامت توزیع گردید و با فرایند سلسله مراتب تحلیلی (AHP) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که راهبرد تامین مالی از طریق دریافت حق بیمه با وزن 0.259 در رتبه 1 اهمیت ، راهبرد تامین مالی از طریق بودجه های دولتی با وزن 0.229 در رتبه 2 اهمیت، راهبرد تامین مالی از طریق دریافتهای مالیاتی با وزن 0.191 در رتبه 3 اهمیت، راهبرد تامین مالی از سایر منابع متفرقه با وزن 0.171 در رتبه 4 اهمیت و راهبرد تامین مالی از طریق درآمدهای سازمانی با وزن 0.151 در رتبه 5 اهمیت قرار دارند. نتایج نشان داد که بار اصلی بیمه سلامت بر دوش بیمه شدگان است. دولت و سازمان های ذی ربط تامین مالی اصلی طرح را عهده دار نخواهدن بود. نتایج این تحقیق با آنچرا که سایر محققین و حتی طراحان بیمه سلامت مطرح می سازند متفاوت است و از نظر خبرگان، تامین مالی این طرح بر دریافتی از بیه گذاران تکیه دارد.
    کلیدواژگان: راهبرد، بیمه سلامت، تامین مالی، تحلیل سلسه مراتبی، درآمد، حق بیمه
  • مهدی نصراصفهانی، سیدمحسن علامه*، علی شائمی، هادی تیموری صفحات 153-175
    در بازار رقابتی امروز نیاز مبرمی به توسعه و بهبود انعطاف پذیری و نیز پاسخگویی سازمانی وجود دارد. از آنجایی که سایش اجتماعی یک معضل سازمانی است خصوصا در سازمان هایی که در آنها ارتباطات و تعاملات بین کارکنان از اهمیت ویژه ای برخوردار است، در سازمان بهزیستی نیز این رفتارها در مهم است و ارتباط بین ادراک افراد از رفتارهای منفی با بافت اجتماعی سازمان به شکل گیری عکس العمل های پیچیده تری نسبت به سایش اجتماعی می انجامد که ظرفیت سازمان را برای توسعه تقلیل می دهد و اقدامات مدیران سازمان را برای کاهش اثرات منفی تعاملات اجتماعی که بیانگر هوشمندی اجتماعی است و امری ضروری برای تسهیل توسعه منابع انسانی است کاهش می دهد. این پژوهش در راستای مساعدت به مدیران و سیاستگذاران سازمان بهزیستی برای کاهش اثرات منفی سایش اجتماعی بر کارکنان صورت می گیرد و در واقع مشارکت این پژوهش احصای اجزای مدل سایش اجتماعی در سازمان و بررسی تاثیر آن در چابکی سازمانی می باشد. همچنین نوآوری این پژوهش شناسایی و تبیین عومل موثر بر بروز رفتار سایشی در سازمان بهزیستی، بررسی متغیرهای تعدیل گر و واسط، راهبردهای شکل گیری و شناسایی پیامدهای بروز این رفتارها در سازمان می باشد. در این پژوهش با استفاده از روش نظریه داده بنیاد به تبیین شرایط علی، زمینه ای، مداخله گر و پیامدهای سایش اجتماعی پرداخته شده است. براساس نظریه داده بنیاد عوامل موثر در بروز رفتارهای سایشی مشخص گردید و سپس به بررسی رابطه آن با چابکی سازمان پرداخته شد. نتایج تحقیق نشان داد بین ابعاد سایش اجتماعی با چابکی سازمانی رابطه مثبت و مستقیمی وجود دارد. با توجه به یافته های تحقیق، انجام تحقیق باعث گردید به مدیران سازمان ها کمک کند تا با شناخت بیشتر عوامل موثر در بروز رفتار سایشی این رفتارها را مورد شناسایی قرار داده و از بروز این رفتارها جلوگیری بعمل آید. همچنین مدیران درک بهتری از رفتار سایش اجتماعی پیدا کنند و به سازمان ها کمک می نماید که بدانند کدامیک از رفتارهای کارکنان به این رفتار نزدیک است. علاوه بر آن راهنمایی است برای سیاستگذاران سازمان ها، تا بتوانند سیاست صحیحی برای کنترل این رفتارها اتخاذ نمایند.
    کلیدواژگان: سایش اجتماعی، سایش فیزیکی، سایش کلامی، چابکی سازمانی، سازمان بهزیستی کشور
|
  • Amirhoseiin Tayebiabolhasani * Pages 13-47
    This study aims at evaluating the form and content of the articles in the field of strategic management. The research method is qualitative and based on content analysis, and descriptive-analytical approach has been used to characterize and evaluate the articles in the target population. The analytical population of this research is 200 papers published in the last 6 years from the No. 1 (Spring 2012) until No. 24 (Winter 2016) in Journal of strategic management Studies. This Journal is one of the most valid and practical journals in this field. In addition it has been done to describe the objective and qualitative content of concepts Performed with10 parameters. The results show that the articles are classified in 5 themes and 29 subfields that of which the subject of levels and strategic options with 37% and two subfields i.e. strategy of human resources with 9% and market strategies with international trade approach with 7%, were the most discussions used in this articles. Also, participation of researchers interested in the field of strategic management was evaluated as well, so that 555 researchers have been participated in the writing the200 articles. In the meantime, Tehran University's participation was more than others. Also, investigating the article authors show that authors by academic rank of assistant professor accounted the largest number of authors. Research methods survey, also show that descriptive-functional articles, mixed research method and questionnaire tool were the well-attended techniques by researchers in this field, and the analysis level show that the issues proportional with strategic management, were mostly at the individuals and senior executives analysis level.
    Keywords: Article, Quantitative analysis, Qualitative analysis, Strategic management, Strategic management studies
  • Behzad Shoghi * Pages 49-80
    This study examined the impact of strategic thinking on organizational change capacity in water and sanitation centers in Yazd province. The method according to purpose was Practical, in terms of data collectionDescriptive, As well as the type of data was quantitative. The population were consisted of 190 front-line employees and managers that using Cochran formula and stratified random sampling method Was considered 123 as the sample size. To collect the data was used strategic thinking Lydka (1998) and organizational change capacity Judge (2009) questionnairs. After collecting the questionnaires, Data describing was carried by mean, standard deviation, percent, abundance and was done by the software spss. And data inferential statistics was performed through structural equations modeling and software Smart PLS 2 In two parts, the measurement model and structural section. In the first part of the questionnaire were assessed Technical characteristics including reliability, validity, convergent and divergent validity by PLS. In the second part for reviews research hypotheses were used Path coefficient and software significant effects. Results showed that The proposed degree of appropriateness was appropriate according to the research component. As well as strategic thinking and each of its components was affected on organizational change capacity.
    Keywords: Strategic thinking, organizational capacity, system perspective, focusing on the target, intelligent opportunism
  • Mohamadreza Fathi * Pages 83-105
    The aim of this study to provide a model to evaluate the performance of Ansar bank branches in Qom and based on the balanced scorecard and MCDM methods. In this study, the researcher believes that the assessment of bank branches based solely on financial measures such as profit or loss and cannot use resources and accurate result and a good result. In this study by using of expert's opinion, criteria were identified. In this study paired comparisons between agents and using network analysis process, the weight of these criteria were determined. In addition VIKOR technique as a new method of multi-criteria decision-making to rank the Ansar bank branches in Qom province has been introduced. Based on the results of this study, Amin Branch has the best performance and Masomieh and central branches were in second and third ranking.
    Keywords: Balanced Scorecard, ANP, VIKOR, Performance evaluation
  • Esfandiyar Ataei * Pages 105-133
    Regarding the notification of the Resistance Economic Policy in Iran, by Ayatollah Khamenei the supreme Leader of the Islamic Revolution on the basis of the first article of the principle 110 of the constitution, which was studied in the Expediency Council and communicated to the heads of the three forces, some factors were considered in 24-part policy including decrease of dependence on oil and gas sales, increase in production, employment. In accordance with this communicated policy, value engineering can be used for improvement of project management in the long term. It can act in the time of sanctions not only as an effective way and light and being an efficient instrument of economic policy, but also it can meet the country's independence. To fulfill this need, we must use a functional approach to value engineering instead of the traditional approach. which detects components that impose unnecessary costs and wasting time and removes them. The main objective of this paper is creating a conceptual model of the impact of value engineering phases for the realization of policies of resistance economy and analysis of the impact among them using structural modeling techniques. For this purpose, 170 questionnaires of PNU universities of Ardebil and East Azarbaijan provinces were collected. After confirming the validity and dynamics of the questionnaire, data analysis became possible using structural modeling and by (Spss) and (Amos) softwares. The results showed that the total index value engineering can Fulfill to approximately 89% of the policies of Resistance economy.
    Keywords: Value engineering, Structural equation
  • Mohsen Rasuoliyan * Pages 135-152
    this study aimed to identify and rank the revenue strategy is to implement health insurance in Iran. The research was descriptive - survey study population included 30 experts insurance in the country, which made 15-question questionnaire, was distributed among them and with analytic hierarchy process (AHP) were analyzed. The results showed that premium income strategy at No. 1 with a weight of 0.259, 0.229, weighing in at No. 2 important strategy of government revenue, tax revenue strategy with a weight of 0.191 ranks third in importance, miscellaneous income strategy with a weight of 0.171 at No. 4 the importance of strategy and corporate earnings are weighing 0.151 at No. 5 importance. It is surprising that this time also presented a plan for improving public health experts on a strategy that most people have focused-of-pocket financing! Can we still rely on public funds to promote health?
    Keywords: Strategy, health insurance, financing, Analysis, Income, premiums
  • Seyed Mehdi Alame * Pages 153-175
    Research in the field of workplace aggression has rapidly developed in the last two decades and with this growth has come an abundance of overlapping constructs that fall under the broad rubric of workplace aggression. While researchers have conceptually distinguished these constructs, it is unclear whether this proliferation of constructs is adding appreciably to our knowledge, or whether it is constraining the questions we ask. In this paper, we consider social undermining and argue that the manner in which we have differentiated these (and other) aggression constructs does not add appreciably to our knowledge of workplace aggression. The novelty of this study is to identify and explain the factors affecting the social undermining at the welfare organization, moderator and mediator variables, forming strategies and identify consequences of these behaviors in the organization. In this study by using grounded theory implications to explain the causal conditions, context, intervening and social undermining.The results showed a positive relationship between the dimensions of social undermining. with regard to the mechanism of research, research back to the administrators organizations to help with more recognized factors will prevent in the conduct of tear this practices to detect and of this behaviors. Also managers better understand the conduct of the social to find and organizations help will know that which both Internally to Employees this close. In addition to that is a guide for policymakers organizations, to be exercised policy for control of this decision practices. This paper adds to the literature on workplace aggression by reinforcing how critical it is to consider not only the nature of the relationship between the victim and the perpetrator, but also how individual differences affect the way an aggressive act is perceived.
    Keywords: Social Undermining, Physical Undermining, Verbal Undermining, Welfare Organization