فهرست مطالب

فناوری اطلاعات در طراحی مهندسی - سال هفتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1393)

مجله فناوری اطلاعات در طراحی مهندسی
سال هفتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نگین میثاقیان، مهرداد جلالی، محمدحسین معطر صفحات 1-21
    با گسترش اطلاعات، نیاز به پیشنهاد منابع مورد علاقه کاربران بیش از پیش احساس می شود از این رو سیستم های برچسب زنی اجتماعی به صورت روزافزون در حال افزایش و متداول شدن می باشند . یکی از چالش های موجود در چنین سیستم هایی ترکیب اطلاعات برچسب های انتسابی به منابع با زمان انتساب برچسب توسط کاربران جهت کشف صحیح علایق کاربر با توجه به گذر زمان می باشد. در این مقاله، داده های دریافت شده از سیستم های برچسب زنی مشارکتی، توسط تنسور 4 بعدی جهت نمایش ارتباطات چهارگانه کاربران، برچسب ها، منابع و زمان انتساب برچسب ها مدل شده است، همچنین با کمک تجزیه و تحلیل چند حالتی، ارتباطات پنهان میان علایق کاربران با زمان کشف می شود. از این رو تاثیر گذر زمان به طور مناسب در ارائه پیشنهاد منبع به کاربر سبب افزایش صحت خروجی پیشنهادات می شود. نتایج آزمایشات بر روی پایگاه داده ی دنیای واقعی citeulike، بهبود صحت پیشنهادات و کارایی این سیستم را در مقایسه با سایر سیستم های موجود نشان می دهد.
    کلیدواژگان: سیستم های برچسب زنی اجتماعی، سیستم پیشنهاد دهنده مشارکتی، تنسور، تجزیه تنسور
  • فرزاد تشتریان، محمدرضا مجمع، حسین پدرام، مهدی دهقان تخت فولادی صفحات 21-40
    در سالهای اخیر تحقیقات زیادی پیرامون انتشار داده به سمت سینک متحرک در شبکه های حسگر بی سیم صورت گرفته است. ما در این مقاله یک الگوریتم جدید انتشار داده با هدف افزایش طول عمر شبکه و کاهش مصرف انرژی را ارائه کرده ایم. در روش پیشنهادی ما شبکه حسگر به صورت مجازی به سلولهای مساوی تقسیم شده و به کمک نقاط فرضی (CPs)، برای هر سلول یک سرسلول (CH) انتخاب می شود. برای انتخاب این نقاط، هیچگونه داده ای بین گره ها ردوبدل نمی شود که این امر انرژی مصرفی را کاهش می دهد. سپس تعدادی گره با توجه به موقعیت نقاط فرضی، کاندید شده و در نهایت سرسلول ها انتخاب می شوند. با انتخاب سرسلول ها، داده ها با کمترین سربار به سمت سینک متحرک انتشار داده می شوند. نتایج شبیه سازی نشان می دهد که روش ارائه شده کاهش مصرف انرژی را به دنبال دارد؛ هرچند این الگوریتم تاثیر چندانی در کاهش نرخ تاخیر ندارد.
    کلیدواژگان: انتشار داده، سینک متحرک، زیرساخت مجازی، انتخاب سرسلول، شبکه های حسگر بی سیم
  • سید عبدالحمید اصفهانی، محمد قاسمی گل صفحات 41-56
    امضاء یکی از اساسی ترین ارکان دنیای مجازی می باشد. از این رو ابداع روش هایی جهت تشخیص نمونه های جعلی امضا همواره مورد توجه محققین بوده است. در میان روش های مختلف موجود، دسته بندهای تک کلاسی به دلیل دقت بالا به عنوان گزینه مناسبی در حل مساله تشخیص امضاء مطرح می شوند. اما یکی از معضلات موجود در این روش ها، حضور نمونه های پرت در داده های آموزش است.در روش پیشنهادی FCSVDD نشان می دهیم با فازی نمودن قیود موجود در روش SVDD استاندارد می توان این مشکل مطرح شده را نیز برطرف نمود. برای بررسی این مسئله ابتدا ویژگی های مناسبی از نمونه های نرمال امضا استخراج شده و جهت تعلیم به دسته بندهای تک کلاسی (SVDD، FCSVDD) ارائه شده است. مزیت اصلی این روش ها عدم نیاز به نمونه های جعلی امضا در فرآیند آموزش است. هر دو الگوریتم تمام امضاء های جعلی را بدرستی شناسایی می کند.در الگوریتم SVDD امضا ها با دقت 95 درصد دسته بندی شده است. الگوریتم FCSVDD در مقایسه با الگوریتم SVDD میانگین دقت الگوریتم (CA) 2.4 درصد را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: شناسایی امضای ایستا با استفاده از الگوریتم خوشه بندی تک کلاسی فازی
  • شیوا فرقانی، مهدی حسین زاده، امیر صیاغ ملاحسینی صفحات 57-86
    کاربردهای امروزی نیازمند محدوده ی دینامیکی بالاتر و موازی سازی بیشتر می باشند. بنابراین در این مقاله از مجموعه چهار پیمانه ای جدیدکه در مقایسه با اغلب مجموعه های سه پیمانه ای دارای محدوده ی دینامیکی بالاتر و موازی سازی بیشتری می باشد، استفاده شده است. سپس برای اولین بار طراحی مدار شناساگر علامت جدید و کارآمد مخصوص سیستم اعداد مانده ای چهار پیمانه ای ارائه شده است تا در پی آن استفاده عملی از این مجموعه پیمانه در سیستم های محاسباتی مبتنی بر سیستم اعداد مانده ای امکان پذیر گردد. محدوده ی دینامیکی این مجموعه پیمانه 5n بیتی می باشد و از مزایای مدار پیشنهادی این است که تنها با محاسبه n بیت شناسایی علامت صورت می گیرد. هم چنین در ساختار سخت افزاری مدار پیشنهادی بر خلاف روش پیشین از مدار مقایسه گر استفاده نمی شود و تنها با استفاده از جمع کننده های ذخیره رقم نقلی و جمع کننده های انتشار رقم نقلی، علامت تشخیص داده می شود. بنابراین مدار پیشنهادی در مقایسه با روش پیشین دارای سرعت بیشتر و هزینه سخت افزاری کمتری می باشد.
    کلیدواژگان: حساب کامپیوتری، سیستم اعداد مانده ای، مدار شناساگر علامت، مجموعه پیمانه ی کارآمد
  • احمد قدس الهی، حمیدرضا ناجی، اشکان امیر مدحی صفحات 74-86
    امتیازدهی اعتباری، اصلی ترین تکنیک تحلیلی در ارزیابی ریسک اعتباری متقاضیان برای موسسات مالی می باشد. در این پژوهش که یک پژوهش کاربردی- توصیفی است، سعی شده است برای امتیاز دهی اعتباری یک مدل ترکیبی، مبتنی بر یادگیری جمعی طراحی شود به گونه ایی که یک مدل خوشه بندی و یک مدل دسته بندی را با یکدیگر ترکیب می کند. در مدل ترکیبی پژوهش برای بهبود عملکرد دسته بندی از رویکرد یادگیری جمعی بهره گرفته شده است که بر این اساس، از ده ماشین بردار پشتیبان در قالب سیستم های چند عاملی نرم افزاری استفاده شده است. با ترکیب نتایج عامل ها، خروجی نهایی مدل، حاصل خواهد شد. آموزش و تست مدل از طریق مجموعه داده جهانی از داده های تقاضای اعتبار در بانکی از آلمان انجام شده است. با توجه به معیارهای اعتبارسنجی مدل که برای مقایسه نتایج پیش بینی آن در مورد وضعیت اعتباری مشتریان متقاضی وام و مدل های مشابه بکار گرفته شده است، نتایج نشان داد که سیستم چندعاملی امتیازدهی اعتباری با 42/81 درصد صحت و محدوده زیر نمودار 37/77، می تواند بالاترین صحت و برترین عملکرد را نسبت به مدل های مشابه، به ارمغان آورد.
    کلیدواژگان: ریسک اعتباری، سیستم چند عاملی، یادگیری جمعی، ماشین بردار پشتیبان
  • افزایش بازدهی سیستمهای تعقیب کننده خورشیدی توسط الگوریتم بهینه سازی زنبور عسل
    هادیه سادات حسینی، امانگلدی کوچکی، مسعود رادمهر صفحات 87-98
    اغلب سیستمهای کنترل که در تعقیب کننده خورشیدی استفاده می شوند با ارزیابی سیگنال های دریافتی از سنسورهای نوری قرار گرفته در انتهای پنل، حرکت موتورهای پنل را کنترل می کنند.از آنجاییکه اطلاعات واندازه گیری ها برای تعیین مکان خورشید محدود و مشکل است؛ توسعه الگوریتم تعقیب کننده خورشیدی بدون به کارگیری سنسورها و سخت افزارهای اضافی ضروری می باشد. این مقاله روشی بر پایه الگوریتم بهینه سازی زنبور عسل جهت تعیین زاوایای شیب (tilt angle)و انحراف (azimuth angle) ماژول های فوتوولتاییک(PV) به منظور دستیابی به ماکزیمم انرژی سیستم ارائه می کند. سیستم تعقیب کننده از نوع دو محوریOpen-loop در نظر گرفته شده است و نتایج شبیه سازی، افزایش انرژی دریافتی توسط الگوریتم پیشنهادی در مقایسه با الگوریتم های دیگر را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: الگوریتم بهینه سازی زنبور عسل، تعقیب کننده خورشیدی دو محوره، زوایای پنل، ماکزیمم انرژی
  • محمد امین یونسی هروی، محمد علی خلیل زاده صفحات 90-100
    هدف در این مقاله مدلسازی سیستم قلبی عروقی با در نظر گرفتن کاف فشار خون به منظور بررسی ارتباط تغییرات فشار و حجم خون در شریانهای دست است. مدل سازی بخش های مورد نیاز از سیستم گردش خون با در نظر گرفتن کاف با استفاده از المان های الکتریکی انجام گرفت. این کار در شرایط طبیعی و هم با فعال شدن سیستم عصبی انجام شد. هر شریان بر اساس خواص مکانیکی اش با معادل الکتریکی آن مدلسازی شد. بطن ها و دیچه های قلبی نیز با منابع ac و دیودها مدل سازی شدند. خروجی مدل شامل نمودارهای فشار و حجم در شریان ها و مویرگ ها است. که عملکرد سیستم قلبی و عروقی را در شرایط عادی و شرایط ایجاد استرس نشان می دهد. نتایج نشان می دهند که فشار در بطن چپ و ورودی آئورت بین دو مقدار 80 تا 120 میلیمتر جیوه است. همچنین در شرایط طبیعی نمودار تغییرات فشار و حجم در مویرگ ها و شریان ها متناسب هستند. با فعال شدن سیستم عصبی شرایط ایجاد استرس، قدرت انقباضی قلب افزایش می یابد. همچنین تغییرات حجم و فشار مویرگی متناسب نبوده، اما فشار شریانی و حجم شریانی متناسب با یکدیگر تغییر داشته اند و از یک رابطه ی خطی تبعیت می کنند. نتایج این مدل سازی زمینه ای برای حذف کاف در دستگاه پلی گراف است و می توان آن را برای به دست آوردن اطلاعات حاصل از کاف از طریق حجم سنجی شریانی در سیستم های دروغ سنجی پیشنهاد نمود.
    کلیدواژگان: پلی گرافی، مدل سیستم گردش خون، تغییرات فشار خون
|
  • Negin Misaghian, Mehrdad Jalali, Mohammad Hossein Moattar Pages 1-21
  • Shiva Forghani, Mehdi Hossein Zadeh, Amir Sabbagh Molahosseinic Pages 57-86
    The past decade has witnessed a rapid development of social networks.Community detection is a very important problem in social network analysis. Finding a community in a social network is to identify a set of nodes such that they interact with each other more frequently than with the nodes outside the group. Classical clustering approach, K-means, has been shown to be very efficient to detection community. However it is sensitive to the initial seeds.To solve this problem, in this study, we first find K seeds using PageRank and second extract community structure of the network using heat diffusion similarity and K-means. Using heat diffusion similarity, we can get the network’s global information about any pair of vertices. The empirical study on real networks show that our algorithm in most social networks studied is better than algorithms including K-rank, K-means, BGLL, OSLOM ,LPA , Infomap and is efficient to be used for sparse large networks.
    Keywords: Community detection, Heat Diffusion, PageRank, social networks
  • Ahmad Ghodselahi, Hamidreza Naji, Ashakan Amir Madhi Pages 74-86
  • Increasing the efficiency of solar trackers by honey bee optimization algorithm
    Hadieh Sadat Hosseini, Amangaldi Koochaki, Masood Radmehr Pages 87-98
    Most of Control systems that often used in solar trackers, use signals from the solar radiation sensor were placed on photovoltaic panels and control mutation of panel’s motors. Since, Sun information is limited and real time measurement is difficult, the solar tracking algorithms developed without additional hardware and sensors. This paper presents a method for determining the tilt and azimuth angle trajectories based on Bee Optimization Algorithm for PVs in order to achieve maximum output energy. Open-loop two axis sun tracking system is considered. The results show an increasing in energy obtained by BA compared with Differential Evolution algorithm.
    Keywords: Honey Bee Optimization Algorithm, Two Axis Sun Tracker, Panel's Angles, Maximum Energy
  • Mohammad Amin Younesi Heravi, Mohammad Ali Khalilzadeh Pages 90-100
    The aim of this study was to present a model of circulatory system by applying blood pressure cuff to assess blood pressure and blood volume changes in hand arteries. Modeling of cardiovascular system was carried out by electrical circuits. It was done in normal conditions and neural system activation. Each artery was modeled based on mechanical properties and its electrical equivalent. the output of model included pressure and volume curve in arteries and capillaries. The results in normal conditions showed that change of pressure and volume in arteries and capillaries were similar. when the neural system was activated, cardiac contractility increased and changes of blood pressure and volumes were not similar in capillaries. But, arteries pressure and volume was changed similarly and it had a linear relationship. The results of this modeling could be used for removing the cuff and it could be suggested in polygraphy and lie detecton test.
    Keywords: lie detection, electrical model, circulatory system, blood pressure