فهرست مطالب

پژوهش نامه معارف حسینی - سال دوم شماره 6 (تابستان 1396)

پژوهش نامه معارف حسینی
سال دوم شماره 6 (تابستان 1396)

  • بهای روی جلد: 100,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/03/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محسن حیدرنیا صفحه 7
    حادثه عاشورا یکی از جان خراش ترین و در عین حال آموزنده ترین حوادث تاریخ اسلام به حساب می آید. حادثه ای که بر خلاف بسیاری از حوادث دیگر تاریخ انسانی که به دست نسیان سپرده شده اند، پس از قریب به 1400 سال، هنوز زنده، اثر گذار، آموزنده، به شدت تسری یابنده و بسیار جذاب بوده و در عین حال واجد قابلیت های تحقیقی بیش تر و ژرف تر است ،تا با هر پژوهش جدید، بعدی دیگر از ابعاد این حادثه بی نظیر تاریخ اسلام و تشیع تبیین گردد. بی تردید بخش عظیمی از این تاثیر گذاری ، آموزندگی و جذابیت کربلا به قهرمانان اصلی این حادثه باز می گردد. البته که قهرمان اصلی و بزرگ این واقعه عظیم حضرت اباعبدالله الحسین (علیه السلام )است، اما در این نیز تردیدی نیست که بعد از ایشان مهم ترین و تاثیر گزارترین شخصیت در گرماگرم این حادثه غم انگیز کسی جز برادر بزرگوار ایشان یعنی حضرت ابوالفضل العباس (ع)نمی باشد.
    درباره شخصیت حضرت عباس (ع)تا کنون بسیار سخن رفته است، بنابراین نوشتن مقاله ای در این باب که واجد نکته های نو و تازه ای باشد، کار ساده و آسانی نیست. در عین حال هر بار که محققی با مداقه در منابع اصلی تاریخ اسلام به بازخوانی دقیق تر حادثه کربلا و نقش محوری حضرت عباس(ع) دوشادوش امام حسین (ع)، می پردازد، متوجه نکات بدیع و تازه ای می گردد که بینش ها و تحلیل های نوینی را درباره شخصیت کم نظیر قمر بنی هاشم و نقش و اهمیت حضور ایشان در این حادثه دلخراش، مطرح می سازد.
    در این مقاله هر چند که تمرکز اصلی بر تحلیل نقش شخصیت کاریزماتیک قمر بنی هاشم در روند حادثه کربلا می باشد، لیکن سعی شده که عوامل زمینه ساز شخصیت کاریزمای عباس(ع) قبل از کربلا و نیز تاثیرات شخصیت کاریزمای ایشان بعد از حادثه کربلا و حتی امروز ، بیان شود. طبعا در خلال مباحث، اسناد معتبری در باب بسیاری از اخبار مشهور درباره شخصیت عباس(ع)نیز معرفی شده اند. نویسنده امیدوار است بتواند نگاه و بینش جدیدی را در این نوشتار ارائه دهد.
    کلیدواژگان: کاریزما، عباس، خاندان عباس، کربلا، امام حسین(ع)، تاثیرات
  • محمد رنجبر حسینی، طاهره عطار صفحه 41
    حضرت ابوالفضل العباس بن علی بن ابیطالب (ع)، به سبب ویژگی های ایمانی ،یکی از برجسته ترین مردان روزگار است. اصلی ترین راز کمالات او در بندگی خدا، اطاعت و پیروی محض از امام زمانش نهفته است. ابعاد شخصیت ایمانی حضرت عباس (ع) در زیارتنامه ی ایشان که به سند معتبر از امام صادق(ع) رسیده است ، متبلور گردیده است.
    این نوشتار با روش توصیفی-تحلیلی با تکیه بر فرازهایی از زیارتنامه قمر بنی هاشم جهت تحلیل شخصیت ایمانی حضرت عباس(ع) سامان یافته که حاصل آن چنین شد: نورمعرفت الهی به قلب آن حضرت تابیده و ایمان در آن ثبت گشته و ایشان به درجه مومن حقیقی رسیده اند. ثمرات و برکات این ایمان واقعی در گفتار و رفتار آن حضرت نمایان گشته و شایستگی اوصافی همچون: تسلیم اوامر الهی ، مصدق حق، بصیر، مطیع، عبد صالح ، صاحب ایمان محض و همنشینی در آخرت با انبیا و اولیا الهی را کسب نموده است.
    کلیدواژگان: شخصیت ایمانی، زیارتنامه حضرت عباس(ع)، مومن راستین، عبد صالح، بصیر، ایمان محض
  • مصیب عباسی صفحه 63
    بی تردید نهضت امام حسین(ع) فصل نوینی را در تاریخ اسلام رقم زد و مرز اسلام علوی را از اسلام اموی مشخص نمود . کسی که در کنار امام در ترسیم این مرز و تقابل با امویان نقش محوری و حیاتی داشت حضرت ابوالفضل(ع) بوده است. او در طول زندگی 34 ساله خود با تربیت در مکتب علوی کوشید در عصر حکومت پدر و امامت دو برادر به شایستگی از نظام امامت دفاع نماید و در نبرد های سخت و نرم حضور مقتدرانه و معرفت زایی داشته باشد . هم گامی او با حسین (ع)و همدلی و همراهی او با حسن (ع)از ویژگی های ممتاز وی به عنوان یک پیرو مخلص امام است . بررسی ویژگی و مقام و منزلت عباس (ع)در روایات ائمه اطهار مهم ترین مسئله این مقاله است . برای تحلیل مسئله و کسب اطلاعات مورد نیاز به منابع تاریخی و حدیثی و تحقیقات صورت گرفته مراجعه و روشن گردید که ائمه هدی در باب حضرت عباس(ع) سخنان ارزنده و تاثیر گذاری بیان داشتند که این مقاله به استناد آن سخنان به رشته تحریر در آمده است . روایات متخذه، مبین ویژگی هایی است که نشانگر مقام رفیع عباس(ع) نزد آنان است که در این مقاله به آن ویژگی ها اشاره شده است .
    کلیدواژگان: ابوالفضل(ع)، امام حسین (ع)، نهضت کربلا، ائمه هدی
  • زهرا زحمتکش صفحه 91
    ام البنین (س) مادر حضرت عباس (ع) ، یکی از مادران برجسته تاریخ است که زندگی او مالامال از عشق به ولایت و امامت بوده ، این بانوی با فضیلت، و آگاه به زمان خویش از جمله کسانی بود که از حریم حسینی دفاع می کرد و مجلس عزای شهید کربلا را برپا می داشت. صفات و ویژگی های فردی ایشان شامل ، فضایل اخلاقی ،کمالات انسانی ، نیروی ایمانی ، شکیبایی ، بصیرت و... او را به شایستگی در خانه امامت بانوی بانوان کرده بود. ام البنین (س) با معرفتی که به مقام اهل بیت (ع) داشت ، فرزندانی همچون حضرت ابو الفضل (ع) را در دامان خود پرورش داد که تا آخرین لحظات زندگی خویش دست از ولایت نکشیده اند، در این مقاله ویژگی هایی چون وفاداری،ادب، ولایت دوستی و ولایت پذیری، شجاعت، صبر، سخنوری وشاعری، علم و دانایی که بخشی از فضایل ام البنین (س) است بررسی می شود. روش مورد استفاده برای انجام این پژوهش از نوع روش تحقیق تاریخی توصیفی و روش گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای می باشد.
    کلیدواژگان: ام البنین (س)، عاشورا، ویژگی ها و فضایل
  • حیدر محلاتی صفحه 119
    حضرت عباس(ع) فرزند برومند امام علی(ع) و پرچمدار جبهه حق در واقعه کربلا است. رشادت ها و رفتارهای مثال زدنی ایشان در دفاع از حریم اهل بیت (ع) در برابر ستم و استبداد امویان آثار فراوانی داشت که از زمان و مکان واقعه طف فراتر رفته است. بسیاری از این ابعاد شخصیتی و خصلت های والای انسانی در شعر عربی انعکاس داشته و مورد توجه شاعران در قرون متمادی بوده است. شعر معاصر عربی در راستای شعر پیشینیان نسبت به این ابعاد اخلاقی اهتمام ورزیده و به وفور بدان پرداخته است. نگارنده این مقاله سعی دارد جنبه های مختلف شخصیت حضرت عباس (ع) را که بیشتر مورد توجه شاعران معاصر عربی بوده، بررسی و استخراج نموده و میزان تاثیر این خصال نیک را در این عرصه بیان نماید. شاعران معاصر ضمن بها دادن به تمامی خصلت های انسانی حضرت عباس (ع) ایشان را برای نسل های کنونی و آینده بهترین الگو و شایسته ترین مثال دانستند.
    کلیدواژگان: حضرت عباس(ع)، نهضت عاشورا، کربلا، شعر معاصر عربی، مرثیه سرایی
  • محسن احتشامی نیا صفحه 139
    یکی از جلوه های باشکوه واقعه کربلا مواسات است و حضرت عباس(ع) یکی از قهرمانان مزین به این خصلت اخلاقی بوده است، طبق احادیث و روایات مواسات آثار وجودی متعددی همچون جلب رحمت و محبت نزد خدا و خلق خدا، تایید شیعه بودن و برکت و فزونی رزق را به دنبال دارد و در بعضی از روایات بالاترین و دشوارترین عمل و هم ردیف نماز و روزه و زکات قرار گرفته است. مواسات نشانه یک جامعه آرمانی و ایمانی نیز هست، که الگوی عملی آن در رفتار بزرگان دین تجلی نموده است، تا جائی که معصومین این ویژگی را در دعاهای خود ازخدا طلب کرده اند؛ به جرات می توان گفت نقطه اعلی و اتم ایثار و مواسات در سراسرمراحل زندگی و حتی شهادت حضرت عباس (ع) نمایان است، و جلوه های آن در همه ابعاد طیبه اش، اعم از مواسات قلبی، زبانی، وعملی در سیره ایشان مشاهده می گردد. این مقاله به شیوه توصیفی - تحلیلی و براساس استنتاج از آیات وروایات و منابع تاریخی به اثبات مطلب فوق پرداخته است.
    کلیدواژگان: مواسات، عباس بن علی (علیهالسلام)، کربلا
  • فرزانه اعظم لطفی صفحه 161
    عباس بن علی (ع) از قهرمانان ماندگار و شخصیت های بی نظیر کربلاست . عباس(ع) را مدرسه جوانمردی و برادری و و فا معرفی می کنند، شخصیت وی چنان است که ورای گرایش های دینی مورد توجه افراد از ادیان و مذاهب مختلف قرار گرفته و از جایگاه خاصی در میان شیعیان و اهل تسنن و غیر مسلمانان هندوستان بر خوردار است.فضایل اخلاقی عباس(ع) چون کرم و بخشش ،عزت ، برادری و جوانمردی زبانزد خاص و عام در میان مسلمانان هند است . یاد و خاطره اسوه ایثار در فرهنگ مردم هندوستان در قالب سرودن مرثیه و انجام مراسم و مناسک ویژه در هندوستان تا کنون با شور و سوز خاصی انجام می شود، این پژوهش به بخشی از روایت این فرهنگ می پردازد .
    کلیدواژگان: علم حضرت عباس(ع) در هند، روزه حضرت عباس، کربلای هند
  • عبدالهادی مسعودی صفحه 173
  • محمدحسین مردانی نوکنده صفحه 183
|
  • Dr.Mohsen Heydarniya Page 7
    In the Karbala episode the main effe tive character was Imam al-Husayn; his step-brother al-Abbas b. Ali stands next to him in importance. The article deals with the socio-educational context that resulted in al-`Abbas's impresive character before the Karbala episode as well as the impressions his character has left since his tragic martyrdom in Karbala.
    Keywords: Exemplary character, al-Abbas, al-Abbass dynasties, Karbala, Imam al-Husayn
  • Dr.Muhammadranjbar-Husayni, Tahereh Attar Page 41
    Hz. al-`Abbas was one of the most impressive characters throughout history, with his main merits being his most sincere and staunch belief in Allah and strict adherence of Imam al-Husayn. These moral traits are indicated in the ziarat-text issued in his favor by the sixth Infallible Imam Ja`far al-Sadiq. Hz. al-`Abbas received the divine beam of light exposed unto his heart which made him a sincere and staunch Muslim. The effects of such deep-rooted faith was noticeable in his speech and bahavior, and made him an absolute follower of the divine decree. He attained the high level of being described and characterized by such traits as being an endorser of the rightful path, insightful, a true believer, and association with the divine messengers in the Hereafter.
    Keywords: Belief-oriented character in the ziarat-text, Hz. al-'Abbas, true believer, good-doer servant of Allah, insightful, absolute belief
  • Dr. Mosayyeb Abbasi Page 63
    Imam al-Husayn clarified the sheer divide between authentic Islam and the fake sect represented by the Umayyads. In this epoch-making clarification, Hz. al-`Abbas played a key and decisive role. Throughout his 34 years of life, he took significant lessons from his father, Imam `Ali as well as his Infallible step-brothers such that he always defended the line of imamate. Such praiseworthy remarks abound in his depictions.
    Keywords: Al-'Abbas, Imam al-Husayn, the Karbala movement, the Infallible Imams
  • Zahra Zahmatkesh Page 91
    Umm al-Banin was a noteworthy lady in the history of Islam because she devoted herself entirely to the career of her husband, Imam `Ali. After the Ashura episode, he continued holding mourning ceremonies in memory of the Ashura martyrs and, above all, Imam al-Husayn. She symbolized devotion to Imam `Ali, courage, forbearance, and eloquence.
    Keywords: Umm al-Banin, Ashura, merits
  • Dr. Haydar Mahallati Page 119
    The radius of al-`Abbas's fame and reputation has surpassed the historical boundaries of the Karbala episode; it has been well mirrored in Arabic poems. Although frequently pointed out in Arabic poems throughout history, the praiseworthy moral traits of al-`Abbas are still brilliantly depicted in the works of contemporary Arab poets.
    Keywords: Al-'Abbas, the Ashura episode, Karbala, contemporary Arabic poetry, elegies
  • Dr. Mohsen Ehteshaminiya Page 139
    Certainly al-`Abbas was rightly characterized by his expressing sympathy with Imam al-Husayn, hence he can be regarded as a byword of sympathy. Since sympathy is described as a praiseworthy moral trait for receiving more divine grace, it functions as an indication of the ideal Islamic community, too. It is so admirable a trait such that the Infallible Imams requested it from.Allah in their salats. All manifeststions of sympathy were observable in al-`Abbas's character.
    Keywords: sympathy, al-'Abbas, Karbala
  • Dr. Farzaneh Azam Lotfi: Page 161
    Al-`Abbas proved a highly influential character in the Karbala episode, hence he has since been the byword of loyalty and fraternity. Due to the stature of his character, everybody who has heard of his deeds has since been attracted to his character, no matter what faith does this devotee might have. His character and career has left its impressive mark on the Indian comminities such that almost everybody, irrespective of their faith, has been attracted to him. The effect is that almost all Indians, whether Muslim, Hindu, or otherwise, venerate him in a variety of ways, e.g. by composing poems in his honor, or distrubting meals to mourners.
    Keywords: standard (alam), Hz. al-'Abbas, India, the Karbala of India