فهرست مطالب

زیست شناسی کاربردی - سال بیست و نهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1395)

نشریه زیست شناسی کاربردی
سال بیست و نهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/18
  • تعداد عناوین: 14
|
  • جلیل ایمانی، محمد کابلی *، محسن احمدی، رسول خسروی، مسعود نظری زاده، فاطمه رسولی نسب صفحات 5-22
    اندازه گیری و توصیف خصوصیات ریختی جانداران ابزاری سودمند برای شناسایی و رده بندی آنها محسوب می شود و از دیدگاه بوم شناسی تکاملی نیز در توصیف سازگاری جمعیت های مختلف یک گونه به شرایط محلی حائز اهمیت است. خرس قهوه ای بزرگترین گوشتخوار ایران که از گستره پراکنش وسیعی در مناطق کوهستانی شمال و غرب کشور برخوردار است. در این مطالعه تعداد 21 جمجمه (شامل 11 نمونه از رشته کوه های البرز و 10جمجمه از رشته کوه های زاگرس) جمع آوری و 26 متغیر برای هر یک از جمجمه ها اندازه گیری شد. از تغییر شکل لگاریتمی برای دستیابی به توزیع نرمال متغیرهای اندازه-گیری شده استفاده شد و با استفاده از میانگین هندسی اثر اندازه و سن نمونه ها حذف گردید. تفاوت معنی دار متغیرهای اندازه گیری شده بین نمونه های دو منطقه با استفاده از آزمون تی سنجیده شده و از آزمون تجزیه به مولفه های اصلی برای دسته بندی متغیرها به مولفه های توصیف کننده ابعاد و شکل جمجمه ها استفاده شد. نتایج حاصل از آزمون تی نشان داد که هشت متغیر از متغیرهای اندازه گیری شده بین دو گروه جمجمه های جمع آوری شده از البرز و زاگرس دارای تفاوت معنی داری هستند. براساس نتایج این پژوهش به طور کلی جمجمه های مربوط به منطقه البرز دارای ابعاد بزرگتری نسبت به جمجمه-های منطقه زاگرس هستند. همچنین تجزیه به مولفه های اصلی بر اساس هشت متغیر معنی دار نشان داد که تمایز قابل توجهی در ابعاد ولی نه در شکل جمجمه جمعیت خرس های این دو منطقه وجود دارد به نحوی که دو گروه کاملا مجزا از یکدیگر را تشکیل می دهند.
    کلیدواژگان: خرس قهوه ای، رشته کوه های البرز و زاگرس، ریخت سنجی، تغییرات درون گونه ای
  • علی ایمانی* صفحات 23-44
    این تحقیق طی سال های 1390 و 1391 در موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج با هدف ارزیابی اثر نوع دانه گرده دهنده بر میزان میزان قند، پروتئین، اسید های چرب و اسید های آمینه در بذور حاصل از دورگ گیری بادام A200با شاهرود 12، A230 و تونو در مراحل قبل و بعد از جوانه زنی براساس آزمایش طرح بلوک های تصادفی با 3 تکرار انجام شد.. نتایج نشان داد که در اثر گرده ی رقم «آ230»قبل از جوانه زنی بذر هیبرید «آ200» دارای مقدار قند کل 77 /29میلی گرم بر گرم ماده ی خشک می باشد.این در حالی است که کمترین مقدار قند در اثر گرده ی «تونو» بعد از جوانه زنی بذر بوده است. بیشترین مقدار پروتین دراثر گرده زای«آ230»بوده است و در مقابل کمترین آن از آن «تونو» بعد از جوانه زنی است. میزان متیل اولئات در اثر گرده «آ230» با کمترین مقدار یعنی (74/74%) قبل از جوانه زنی بذر و دراثر گرده رقم «تونو» بیشترین مقدار (79/71%) بعد از جوانه زنی را دارا بود. همچنین بین گرده زاها از نظر اثر گرده بر میزان اسید های آمینه در قبل و بعد از جوانه زنی تفاوت معنی داری مشاهده شد. به طوری که بیشترین مقدار اسید آمینه آسپاراتیک اسید مربوط به رقم «شاهرود 12»قبل از جوانه زنی (570/0%) و کمترین مقدار مربوط به تاثیر گرده رقم «شاهرود 12» بعد از جوانه زنی (136/0%) بود.
    کلیدواژگان: بادام، جوانه زنی، هیبرید، مواد درونی بذر، اسید آمینه
  • پیمان اشکاوند، مسعود طبری کوچکسرایی*، مهرداد زرافشار، احسان قنبری صفحات 45-58
    به منظور ارزیابی اثر نانوذرات سیلیکون در بهبود صفات رویشی و فیزیولوژی نهال های محلب (Prunus mahaleb L.) آزمایشی به صورت طرح کاملا تصادفی در 4 سطح تیمار با 3 تکرار و در هر تکرار 9 پایه اجرا گردید. تیمارهای اعمال شده شامل آبیاری با غلظت های 10، 50 و 100 میلی گرم در لیتر نانوذرات سیلیکون و شاهد به صورت آبیاری با آب معمولی بود که هر سه روز یکبار بر اساس ظرفیت زراعی صورت گرفت. در همه غلظت های نانوذرات سیلیکون با افزایش دوره نرخ فتوسنتز، هدایت روزنه ای و تعرق افزایش یافتند. با افزایش غلظت نانوذره سیلیکون پتانسیل آبی نهال های محلب کاهش (منفی تر) یافت، ولی محتوای نسبی رطوبت برگ در بین تیمارها تغییری نکرد. اگرچه با افزایش نانوذرات سیلیکون رویش قطری و ارتفاعی در نهال ها فرقی نکردند ولیکن سایر پارامترهای رویشی افزایش یافتند. در مجموع، می-توان بیان داشت که در این پژوهش استفاده از نانوذرات سیلیکون به ویژه غلظت های 50 و 100 میلی گرم در لیتر موجب بهبود فعالیت های رویشی و فیزیولوژیک نهال محلب گردیده است.
    کلیدواژگان: بیوماس، پتانسیل آبی، تبادلات گازی، سیلیکون، محلب، نانوذرات
  • محمدعلی حسن نتاج، مسعود هدایتی فرد*، مهدی یوسفیان صفحات 59-78
    این مطالعه با هدف جذب فلز روی با استفاده از سبوس برنج در آب برگشتی سیستم پرورش نیمه متراکم ماهی قزل آلا دراستخرهای بتنی استان مازندران انجام شد. زمان نمونه برداری تحقیق 4 ماه و منبع تامین آب، چاه بود که به میزان90 درصد آب خروجی، پس از تصفیه به صورت جذب ذرات جامد معلق به وسیله«سیستم مدیا» و حوضچه ترسیب مجددا وارد سیستم شد. فلز روی آب خروجی از ششاستخر هشت ضلعی با روش جذب اتمی به روش شعله ای و دستگاه فتومتر اندازه گیری شد. برای جذب و حذف فلز روی، جاذب طبیعی «سبوس برنج» در 4 غلظت (شامل صفر«شاهد»، 10، 15، 20 g/lit) و 5 زمان مختلف (شامل 5، 15، 30، 90 و 120 دقیقه) بکارگرفته شد. نتایج اندازه گیری فلز روی درآب چاه (01/0±11/0 mg/lit)، آب ورودی (02/0±13/0 mg/lit) و آب خروجی (01/0±12/0 mg/lit) اختلاف معنی داری نشان نداد (P>0.05). در زمانهای 5 و 15 دقیقه عملا هیچ جذبی انجام نشد(P>0.05). همچنین نتایج نشان داد که بهترین جذب فلز روی در زمان 90 دقیقه و در مقدار 15 g/lit با 05/0±28/0 (یا 70%) و کمترین آن در مقدار 20 g/lit و زمان 30 دقیقه با 02/0±07/0 (یا 5/17%) جذب انجام شد(P<0.05). از طرفی افزایش غلظت جاذب اثر معکوس بر میزان جذب داشت. براساس نتایج سبوس برنج به عنوان جاذب طبیعی و ارزان قیمت در تصفیه آب، جذب و حذف فلز سنگین روی در آب برگشتی از مزارع پرورش ماهی قزل آلا مناسب تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: آب برگشتی، سبوس برنج، فلز روی، قز ل آلای رنگین کمان
  • نیلوفر ساسانی، حسن محبت کار *، گیتی امتیازی صفحات 79-100
    همولیزین یک پروتئین خارج سلولی است که توسط بسیاری از باکتری های بیماری زا و غیر بیماری زا ترشح می شود. سطح فعالیت آنها غشای پلاسمایی گلبول های قرمز خون می باشد. همولیزین جزء سموم وابسته به کلسترول می باشد یعنی کلسترول را به عنوان گیرنده بر روی سطح سلول های خونی شناسایی کرده و از طریق آن به سلول هدف متصل می شود. در این تحقیق ما بر روی همولیزین گونه ایی از باسیلوس به نام باسیلوس پامیلوس SAFR0032 کار کرده ایم. اهدافی که در این تحقیق دنبال شده شامل شبیه سازی دینامیک مولکولی همولیزین در داخل غشای زیستی که برای شبیه سازی این پروتئین در غشاء از نرم افزار گرومکس استفاده شد. هدف از این شبیه سازی بررسی پایداری این پروتئین در داخل غشا های زیستی می باشد. همچنین ما با تعیین جایگاه اتصال این سم با غشاء و شناسایی اسید های آمینه درگیر در این اتصال با استفاده از نرم افزار اتوداک توانستیم عوامل دخیل درمیان کنش این سم با غشاء را نیز شناسایی و بررسی کنیم سپس با ایجاد موتاسیون در اسید آمینه های اصلی درگیر در این اتصال با استفاده از وبگاه PoPMuSiC-2.1 رفتار این پروتئین جهش یافته با کلسترول غشاء بررسی گردیده است. نتایج حاصل از این تحقیق تاکید می کند که موتاسیون زایی باعث کاهش تمایل پروتئین همولیزین به کلسترول می شود و اتصال میان آنها به شدت سست و ناپایدار می گردد. پس می توان در شناسایی و طراحی دارو های جدید به ساختار سه بعدی همولیزین ها توجه کرد و به عنوان یک ایده نوین در زمینه های داروسازی و بهبود دارو های موجود در درمان بیماری هایی که به علت همولیزین ترشحی توسط باکتری ها ایجاد می شود مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: شبیه سازی دینامیک مولکولی، باسیلوس پامیلوس، همولیزین، اتوداک، موتاسیون
  • معصومه رجبی بذل، زهرا حاجی حسن*، مونا سهرابی صفحات 101-116
    فاکتور رشد عصبی بتا (β-NGF) برای اولین بار بدلیل نقش حیاتی اش در رشد و بقای سلول‏های عصبی مورد مطالعه قرار گرفت. این پروتئین که به خانواده ی نوروتروفین ها تعلق دارد در درمان بیماری های تخریب عصبی نظیر آلزایمر دارای نقش قابل ملاحظه‏ای می‏باشد. بدین منظور، β-NGF انسانی نوترکیب برای اولین‏بار در ایران در دو سویه‏ی متفاوت باکتری E.coli بیان شد. از آنجاییکه β-NGF در ساختار فعال و عملکردی خود دارای سه پیوند دی‏سولفیدی است، محیط احیا کننده‏ی سیتوپلاسم E.coli برای بیان آن مناسب نمی باشد. بنابراین، محیط اکسید کننده ی پری‏پلاسم جهت تولید β-NGF همراه با تاخوردگی صحیح مورد توجه قرار گرفت. در این تحقیق، cDNA β-NGFانسانی بدست آمده از بانک اطلاعاتی NCBI پس از بهینه سازی کدونی و ساب کلونینگ در وکتور pET39b(+)، حاوی ژن دی سولفید ایزومراز A، به روش ترنسفورماسیون (شوک حرارتی) به سویه های BL21(DE3)pLysS و BL21(DE3) انتقال یافت. بیان همزمان با استفاده از القای پروموتر با غلظت 1 میلی مولار IPTG صورت گرفت. سپس، محتوای پروتئینی استخراج شده از دو سویه‏ی مذکور با استفاده از تکنیک های SDS-PAGE و دات بلات با یکدیگر مقایسه گردید. نتایج نشان دهنده بیان، بویژه در سویه باکتریایی BL21(DE3) می باشد.
    کلیدواژگان: فاکتور رشد عصبی، بیان پری پلاسمی، پروتئین نوترکیب، اشرشیا کلی
  • منصور شریعتی*، رضا طاهری صفحات 117-130
    ریز جلبک کلرلا ولگاریس Chlorella vulgaris به منظور تولید زیست توده و حذف نیتروژن و فسفات در فاضلاب شهری کشت گردید. تغییرات زیست توده، غلظت نیترات، آمونیوم و فسفات اندازه گیری شد. بیشترین مقدار تولید زیست توده 2 گرم وزن خشک در لیتر بود. مقدار زیست توده با کاهش مقدار نیتروژن (p
    کلیدواژگان: کلرلا ولگاریس، بیوماس، فاضلاب شهری، معادلات سینتیکی
  • نسرین صبور مقدم *، رضا خاک&rlmور، نسیبه محمدنژاد، ناصر علی اصغرزاد صفحات 131-144
    Pseudomonas putida یکی از شناخته شده‏ترین باکتری هاست که جدایه های بسیار زیادی از آن از سراسر دنیا گزارش شده است. برخی از جدایه های این باکتری جزو مهم‏ترین عوامل حل‏کننده فسفات در خاک می باشند که باعث افزایش دسترسی گیاهان به این عنصر و بهبود رشد آنها می‏گردد و به همین دلیل جزء باکتری های مفید خاکزی محسوب می‏شوند. عوامل مختلفی بر رشد طبیعی این باکتری در خاک اثر می‏کند که یکی از مهم‏ترین این عوامل، آفت‏کش‏ها می باشند. در تحقیق حاضر تاثیر دو سم دیازینون و بنومیل در مقدارها و دماهای مختلف بر رشد جدای های از این باکتری مورد آزمایش قرار گرفت. بر این اساس، نتایج نشان دادند که هر دو سم حتی در پایین‏ترین مقدار مورد مطالعه باعث کاهش معنی‏داری در رشد جمعیت باکتری می‏گردند، هر چند که توقف کامل رشد باکتری دیده نشد. مقدار توصیه شده و مصرفی کشاورزان برای هر دو سم در مزارع ایران 1000 میلی‏گرم بر لیتر است که در این غلظت رشد جمعیت باکتری برای هر دو سم بکاررفته بسیار کند و به ترتیب برای بنومیل 60% و برای دیازینون 89% کمتر از شاهد مشاهده گردید. سم بنومیل در هیچ یک ازدزهای استفاده شده باعث توقف کامل رشد و مرگ کامل باکتری نشد، در حالی‏که سم دیازینون در غلظت‏های 2500 میلی‏گرم بر لیتر و بالاتر از آن باعث مرگ کامل سلول‏های باکتری و از بین رفتن جمعیت اولیه باکتری گردید. در دماهای بالای 30 درجه کاهش معنی‏داری در رشد جمعیت باکتری مشاهده شد که این کاهش رشد، در حضور غلظت‏های مختلف هر دو سم بطور معنی‏داری تشدیدگردید.
    کلیدواژگان: باکتری های حل کننده فسفات، Pseudomonas putida، خاک، دیازینون، بنومیل
  • فائزه فاطمی*، سمانه جهانی، عباس رشیدی، حسن زارع توکلی صفحات 145-160
    بیولیچینگ عبارت است از تبدیل زیستی یک ترکیب فلزی نامحلول به شکلی محلول در آب که در این فرایند پارامترهای متعددی تاثیر گذار هستند. یکی از مهم ترین میکروارگانیسم های دخیل در فرایند بیولیچینگ اورانیوم باکتری اسیدیتیوباسیلوس فرواکسیدانس می باشد. با توجه به اهمیت و تاثیر پارامترهای محیطی مختلف در فرایند بیولیچینگ اورانیوم و فعالیت باکتری ها، هدف از این تحقیق، به دست آوردن مقادیر بهینه 5 پارامتر مهم در بهبود فرایند بیولیچینگ اورانیوم می باشد. بدین منظور، از باکتری بومی اسیدیتیوباسیلوس فرواکسیدانس، محیط کشت APH و کانسنگ معدن آنومالی 2 ساغند یزد استفاده شد و پارامتر های مختلف موثر در استخراج اورانیوم از جمله دور همزن، pH، دما، چگالی پالپ و غلظت یون فرو اولیه، در سطوح مختلف مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده از این تحقیق حاکی از آن است که بیشترین میزان استخراج اورانیوم و بیشترین Eh در دور همزن rpm 150، 2 = pH، دما 35 درجه سانتی گراد، (w/v) 5% = PD و غلظت 10 گرم بر لیتر از [FeSO4.7H2O] مشاهده شده است.
    کلیدواژگان: دور همزن، pH، دما، چگالی پالپ، غلظت یون فرو اولیه
  • حورا شرافتمند عطار، فرخ قهرمانی نژاد* صفحات 161-172

    جنس تاج خروس Amaranthus متعلق به تیره Amaranthaceae و شامل 60 تا 75 گونه است. دورگه پذیری بالا، اهلی شدن برخی گونه ها، تنوع ریختی زیاد، جریان های ژنی و شکل های حد واسط زیادی که در این جنس گزارش شده اند، تاکسونومی این جنس را مشکل ساخته است. هدف این تحقیق بررسی و مقایسه ساختار تشریحی برگ در 9 گونه از جنس تاج خروس و مشخص ساختن ارزش این صفات در طبقه بندی گونه های این جنس است. در تحقیق حاضر ساختار تشریحی رگبرگ میانی، پهنک و دمبرگ با میکروسکوپ نوری بررسی و صفات هرگونه مشخص شد. این صفات طبقه بندی گونه ها در زیر جنس، بخش و زیر بخش های قبلی را تایید می کند. به طور کلی به نظر می رسد در مجموع صفات آناتومی در تفکیک گونه موثر و صفات تشریحی به همراه ویژگی های ریخت شناسی و ریز ریختی دارای اهمیت می باشند.

    کلیدواژگان: Amaranthaceae، Amaranthus، خصوصیات تشریحی، رگبرگ میانی، پهنک برگ، دمبرگ
  • حسین قنواتی*، ایرج نحوی صفحات 162-173
    در تحقیق حاضر مخمر بومی مولد چربی به نام Rhodotorula mucilaginosa سویه UIMC35 جهت تولید روغن تک یاخته جداسازی و شناسایی گردید. تکنیک فلوسایتومتری جهت بررسی میزان شدت فلورسنت سلولی (در کانال FL2)، اندازه سلولی (با پارامتر FSC) و تراکم درون سلولی (با پارامتر SSC) به کار گرفته شد. رابطه بین شدت فلورسنت و محتوای لیپیدی، جهت محاسبه سریع و آسان میزان محتوای لیپیدی ارائه گردید. تغییرات فاکتورهای مختلف همچون میزان تولید لیپید و بیومس، محتوای لیپیدی، کارایی تولید لیپید و بیومس، میزان قند، میزان ازت، نسبت کربن به ازت و pH در مراحل مختلف رشد مخمر در کشت بسته مورد بررسی قرار گرفت. بیشترین میزان تولید لیپید، محتوای لیپیدی و کارایی تولید لیپید در مخمر مورد بررسی به ترتیب 57/6 گرم در لیتر، 04/67 درصد و 13/21 درصد بدست آمد. کاهش نسبت C/N در مراحل انتهایی کشت از عوامل تاثیر گذار در کاهش میزان تولید لیپید به شمار می رود.
    کلیدواژگان: مخمر مولد چربی، فلوسایتومری، شدت فلورسنت، محتوای لیپیدی، زیر جمعیت
  • آرمان محمودی اطاقوری*، صدیقه کلیج، زکیه هدهوشی صفحات 193-210
    هدف تحقیق، بررسی آناتومی دو گونه از جنس پتریس و ارزیابی میزان شباهتها و تفاوتهای بین آنها در جنگل های شمال ایران بوده است. اهمیت مطالعه ی این جنس از آن رو است که یافته های حاصل از آن می تواند در تهیه و نگارش فلور ایران و کلید شناسایی در خصوص این دو گونه یاریگر باشد. به همین منظور جمعیت های این دو گونه از جنس پتریس یعنی Pteris cretica و Pteris dentata از جنگل های مازندران، گیلان و گلستان جمع آوری گردید. نتایج حاصل از یافته ها نشان می دهد این دو گونه سرخس، از نظر آناتومی بر اساس مولفه اصلی اول، دوم و چهارم باهم متفاوت، ولی از نظر مولفه های اصلی دیگر باهم تفاوت معنی داری ندارند. ضمنا در میان جمعیت های گونه دنتاتا بر اساس مولفه های اصلی به جز مولفه ششم، تفاوت معنی داری مشاهده شد که می تواند نشان دهنده وجود بیش از یک زیر گونه از دنتاتا درشمال ایران باشد.نتایج حاصل از یافته ها نشان می دهد این دو گونه سرخس، از نظر آناتومی بر اساس مولفه اصلی اول، دوم و چهارم باهم متفاوت، ولی از نظر مولفه های اصلی دیگر باهم تفاوت معنی داری ندارند. ضمنا در میان جمعیت های گونه دنتاتا بر اساس مولفه های اصلی به جز مولفه ششم، تفاوت معنی داری مشاهده شد که می تواند نشان دهنده وجود بیش از یک زیر گونه از دنتاتا درشمال ایران باشد.
    کلیدواژگان: بیوسیستماتیک، فلور، Pteris dentata، Pteris cretica
  • اکبر نورسته نیا *، سحر باباجانی، جنت سرمد صفحات 211-226
    در این تحقیق اثرات چهار غلظت کلر آب آبیاری (10، 20، 40 و 80 میلی گرم در لیتر 2CaCl) به عنوان غلظت های تنش زا بر فعالیت آنزیم های پراکسیداز، آسکوربات پراکسیداز و پلی فنل اکسیداز، محتوای مالون دآلدهید و پروتئین کل در سه رقم توتون گرمخانه ای (کوکر، ویرجینیا و کنتاکی) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد افزایش غلظت کلر تا غلظت 80 میلی گرم بر لیتر موجب کاهش معنی دار فعالیت آنزیم پراکسیداز در رقم کوکر می شود. در کلیه ارقام مورد مطالعه بیشترین فعالیت آسکوربات پراکسیداز درغلظت 40 و کمترین فعالیت در غلظت 80 میلی گرم بر لیتر بوده و فعالیت آسکوربات پراکسیداز در کنتاکی و ویرجینیا درغلظت 40 افزایش ودر غلظت 80 میلی گرم بر لیتر در هر سه رقم کاهش یافت. مقدار مالون دآلدهید در رقم کوکر تنها درغلظت 20 افزایش یافته و در سایر غلظت ها اختلاف معنی داری مشاهده نشد. در رقم کنتاکی، مقادیر مالون دآلدهید در کلیه تیمار ها در مقایسه با شاهد به طور معنی داری کاهش یافت. در ویرجینیا در تیمار 20 مقدار مالون دآلدهید کاهش یافته و در سایر تیمار ها اختلاف معنی دار مشاهده نشد. مقادیر پروتئین کل در دو رقم کنتاکی و ویرجینیا با افزایش غلظت کلر، کاهش یافت.
    کلیدواژگان: پراکسیداز، پلی فنل اکسیداز، توتون، کلر، مالون دآلدهید
  • محمد یعقوبی آوینی *، غلامحسین ابراهیمی پور، علیرضا قاسم پور صفحات 227-244
    ظهور مقاومت های دارویی در بین میکروارگانیسم های بیماریزا نشان دهنده نیاز به کشف آنتی بیوتیک های جدید است. در جستجوی یک میکروارگانیسم تولید کننده ماده ضد میکروبی جدید از خاک های آلوده به نفت اطراف دزفول یک سویه subsp. faecalis Alcaligenes faecalis جداسازی گردید. عوامل موثر در تولید ماده ضد میکروبی به روش یک فاکتور در هر زمان تعیین گردید که بر اساس آن به ترتیب 9 pH =، دما °C 35، % 34/0NH4Cl، % 2 استات سدیم و % 02/0 K2HPO4 بیشترین تاثیر را داشت. بر اساس این نتایج غلظت استات و NH4Cl، دور همزن و زمان فرمانتاسیون به روش سطح پاسخ با طراحی مرکب مرکزی بهینه شدند. بهترین شرایط % 88/1 استات، % 29/0 NH4Cl، دور همزن rpm 3 و زمان 7/6 روز تعیین گردید که باعث افزایش %47 در تولید گردید. همچنین مشخص گردید که در بین متغیر ها برهم کنش وجود دارد.
    کلیدواژگان: Alcaligenes faecalis، یک فاکتور در هر زمان، روش سطح پاسخ، طرح مرکب مرکزی، آلودگی نفتی
|
  • Jalil Imani, Mohammad Kaboli *, Mohsen Ahmadi, Rasol Khosravi Pages 5-22
    Measurements and delineation of organism’s morphologic characterization is an useful tool for identification and taxonomy of them and also, from the perspective of evolutionary ecology, for describing the adaptation of different populations of a species to local conditions is important. Brown Bear is the largest carnivore of Iran and is widely distributed in mountainous areas of North and West of the country. In this study, a total of 21 skulls (including 11 of the Alborz Mountains and 10 skulls of the Zagros Mountains) were collected and 26 variables for each of the skulls were measured. We log-transformed the measured variables to provide normality and using geometric mean the effect of size and age was removed. Significant Differences in measured variables was examined using t-test and then we performed principle component analysis (PCA) to extract orthogonal multivariate axes describing size and shape of the specimens. The results of t test revealed that between Alborz and Zagros specimens eight variables had significant difference. We found that based on the size, Alborz specimens were larger than the Zagros samples. Also, PCA performed on the eight significant variables, indicated a noteworthy difference in the size, but no in the shape, of the skull of the respected population of two regions, which was led to comprise two quite distinct groups.
    Keywords: Brown Bear, Alborz, Zagros mountains, Morphometric analysis, intra species variation
  • Ali Imani * Pages 23-44
    This study was carried out during 2011 and 2012 on randomized complete bloke design (RCBD) in triplicate with the aim to assess the effect of pollen of A230, Shahrood12 and Tuono on seed germination rate and some of the changes the inner material of seed of A-200 cultivar (mother parent) such as the amino acid, protein, soluble sugar and fatty acids in Steps of before and after germination. The overall results of this study showed that the effect of pollen of A230, Shahrood12 and Tuono on inner material of seeds of A-200 cultivar was significant. The maximum amount of soluble sugars in seed of A-200 from the hybridizing of A230 before germination (29.77%) was observed while the minimum amount of soluble sugars in seed of A-200 from the hybridizing of Shahrood 12 after germination (14.94%) was obtained. Also the maximum amount of total protein in the seeds of A-200 from crossing with of A-230 was observed while the minimum amount of total protein in seed of A-200 from the hybridizing of touno after germination was obtained. Check the resulting of fatty acids levels in seed of A-200 from the hybridizing of A-230, Shahrood 12 and Touno, showed that showed that the effect of pollinizers on fatty acids of seeds of A-200 cultivar was significant. So that, the most and lowest of the fatty acids (methyl oliat) with 74.74% and 71.79% correspond to Touno and A-230respectively. As well as, in this study, it was found that the effect of pollen on the amount of amino acids in seed of A200 from the hybridizing of A-230, Shahrood 12 and Touno, the before and after germination was significant difference. So that, the most and lowest of the Aspartic acid with 0.570% (before germination) and 0.136% (after germination) was correspond to Shahrood 12 and Shahrood 12 respectively.
    Keywords: germination, almond, amino acids, inner material of seed
  • Peyman Ashkavand, Masoud Tabari Koucheksraei *, Mehrdad Zarafshar, Ehsan Ghanbary Pages 45-58
    In order to assess the impact of silicon nanoparticles in improving the growth and physiology characteristics of mahaleb cherry (Prunus mahaleb L.) seedlings a completely randomized experimental design was carried with 4 treatments and 3 replications (each replicate with 9 seedlings). Irrigation treatments included concentrations of 10, 50 and 100 mgr/L of silicon nanoparticles and control with tap water which was irrigated every three days based on field capacity. At all concentrations of silicon nanoparticls with increasing silicon nanoparticles concentration the rates of photosynthesis, stomatal conductance and transpiration increased. With increasing silicon nanoparticle concentration water potential of mahaleb seedlings was decreased (more negative), but the relative water content of leaves did not differ among treatments. Although, with increasing silicon nanoparticles, collar diameter and height growth did not differ, however, other growth parameters were increased. In general, it can be stated that in this study the use of silicon nanoparticles, especially at concentrations of 50 and 100 mgr/L growth and physiological activities of mahaleb seedlings were improved.
    Keywords: biomass, water potential, gas exchange, silicon, Mahaleb, nanoparticles
  • Mohammad Ali Hassanataj, Masoud Hedayatifard *, Mehdi Yousefian Pages 59-78
    This study was done using rice bran for absorption of Zinc from returned-water of semi-intensive Trout culture systems in concrete ponds, Mazandaran province, Iran. The sampling period was 4 months and well's water used for ponds; 90% of returned-water was reused as input water, after purification and absorption of suspended solids using "Media system" and sedimentation's pool. Zinc metal was detected and evaluated from output water of six octagonal ponds using Photometer (Palintest-7000) and flame atomic absorption method (Thermo-MS). Rice bran was used as a natural Zinc adsorbent in 4 concentrations (0 as control, 10, 15 & 20 gr/l) and 5 treatment times (5, 15, 30, 90 & 120 min). The results showed that there are no difference between amount of Zn in well, input and output waters with 0.11±0.01, 0.13±0.02 and 0.12±0.01 mg/lit, respectively (P>0.05). There was any absorptions at the times of 5 & 15 minutes (P>0.05). The results also showed that the optimum absorption of Zn was occurred with 0.28±0.05 mg/lit (70.0%) at 90 min and 15 g/l and the minimum absorption was obtained with 0.07±0.02 mg/lit (17.5%) at 30 min and 20 g/l of concentration (P
    Keywords: Returned-water, Rice Bran, Zinc, Rainbow Trout
  • Hassan Mohebbatkar * Pages 79-100
    Hemolysin is an extracellular protein released by many pathogenic and nonpathogenic bacteria. It belongs to cholesterol-dependent cytolysins (CDCs) which are a large family of pore-forming toxins. Their mechanism of action is cholesterol identification as a receptor. In this study, a type of hemolysin produced by Bacillus pumilus SAFR0032 was investigated. Firstly, molecular dynamic simulations of Hemolysin in biological membranes were performed using Gromax software to evaluate the stability of proteins in biological membranes. Amino acids which involved in toxin-membrane interactions were also identified by Autodock software. Subsequently, crucial mutations were created in the key amino acids of interaction and function of mutant proteins were checked by Pop Music server. Our findings demonstrated that critical hemolysin mutations could reduce hemolysin tendency to cholesterol and weaken their interaction. All in all suggesting that three-dimensional structure of hemolysin can be considered as a novel concept in pharmaceutical field to improve current drugs which used to cure hemolysin-associated diseases.
    Keywords: Molecular dynamics simulation, Bacillus pumilus, Hemolysin, Autodock, mutation
  • Masoumeh Rajabi Bazl, Zahra Hajihassan*, Mona Sohrabi Pages 101-116
    Beta Nerve growth factor (β-NGF) was first known for its vital role in development and survival of neurons. This protein, which belongs to the neurotrophin family, plays a considerable role in the treatment of neurodegenerative diseases such as Alzheimer’s disease (AD). As a result of its characteristic, recombinant human β-NGF (rhβNGF) was expressed in two different strains of E.coli for the first time in Iran. β-NGF has three disulfide bonds in its native and functional structure, so the cytoplasmic reducing environment of E.coli is not appropriate for its expression. Therefore, the oxidative space of periplasm for production of correctly folded β-NGF was considered. In this study, hβNGF cDNA obtained from NCBI data bank after codon optimization and subcloning in pET39b() vector containing DsbA gene was transformed (using heat shock) to BL21(DE3)pLysS and BL21(DE3) strains of E.coli. Co-expression occurred via induction of promoter with 1 mM of IPTG. Consequently, extracted proteins from these two strains were compared with each other with SDS-PAGE and Dot blot techniques. The data shows βNGF expression especially in BL21(DE3) strain of E.coli.
    Keywords: Nerve Growth Factor, Periplasmic Expression, Recombinant Protein, Escherichia coli
  • Mansour Shariati * Pages 117-130
    In order to biomass production and removal of nitrogen and phosphate from municipal wastewater, Chlorella vulgaris was cultivated. Amount of biomass, concentration of nitrate, ammonium, and phosphate was measured. The maximum amount of biomass was 2 g dw/L. The regression between biomass production and removal of nitrogen (p
    Keywords: Chlorella vulgaris, biomass, municipal wastewater, kinetic equation
  • Nasrin Sabourmoghaddam *, Reza Khakvar, Naser Ali Asgar Zad Pages 131-144
    Pseudomonas putida is one of the most well-known bacteria and many strains of this bacterium have been reported from all over the world. Some strains are considered as the most important phosphate solubilizing agents in the soil, maximizing plant access to this element and as a result improve the plants growth. Several factors influence the natural growth of the bacteria in soil of which, the most important factors are pesticides. In the present study, effects of two widely used agricultural pesticides, Diazinon and Benomyl in different doses (250, 500, 1000, 2500 and 5000 mg/L) and at different temperatures (25, 30, 35, 40 and 450C) were studied on a selected isolate of P. putida. The results showed that both pesticides even at the lowest dose (250 mg/L) significantly reduced bacterial growth but not completely. The bacterial population growth was very slow in the range of recommended dose (1000 mg/L) for both pesticides. Benomyl did not stop bacterial growth completely at any of the selected doses, whereas Diazinon at concentrations of 2500 and 5000 mg/L became lethal for bacterial cells. At temperatures above 300C a significant decrease was observed in normal bacterial growth which was higher in the presence of both pesticides.
    Keywords: Phosphate solubilizing bacteria, Pseudomonas putida, Soil, Diazinon, Benomyl
  • Faezeh Fatemi *, Samaneh Jahani, Abbas Rashidi, Hassan Zare Tavakoli Pages 145-160
    Bioleaching is the biological conversion of an insoluble metal compound to form soluble in water which was influenced by several parameters. One of the important microorganisms involved in the uranium bioleaching process, is Acidithiobacillus ferrooxidans. Based on the importance and the effects of environmental parameters in the uranium bioleaching process and bacterial activity, the aim of this study is to obtain the optimal values of 5 important parameters in the process of uranium bioleaching. For this purpose, the natives Acidithiobacillus ferrooxidans, APH medium and the ore from Anomali 2 of Saghand in Yazd used and different parameters affecting on the uranium extraction, including shaking, pH, temperature, pulp density, and initial ferrous iron concentration were studied at different levels. The results of this study indicated that the maximum yields of uranium extraction and Eh values were observed at 150rpm, pH= 2, temperature 35 ° C, PD=5% (w/v) and 10 g/L of [FeSO4.7H2O].
    Keywords: Shaking, pH, Temperature, Pulp density, Initial ferrous iron concentration
  • Houra Sherafatmand Attar, Farrokh Ghahremaninejad * Pages 161-172

    The genus Amaranthus (Amaranthaceae) includes about 60-75 species. Taxonomy of this genus is difficult due to high hybridization, domestication of some species, high morphological diversity, gene flow, and many intermediate forms that have been reported. The main purpose of this study was analyzing leaf anatomical characters for nine species of the genus and also evaluating the systematical efficiency of these characters. In this study the anatomical structure of the midrib, lamina and petiole was studied by light microscopy. These characters confirm the classification of species in the subgenus, section and subsection. In general it seems that the whole anatomical characters of the studied species can be effective in association with morphological characters.

    Keywords: Amaranthus, Amaranthaceae, anatomy, taxonomy, midrib, leaf lamina, petiole
  • Hossein Ghanavati *, Iraj Nahvi Pages 162-173
    In present study, oleaginous yeast Rhodotorula mucilaginosa strain UIMC35 was isolated and identified for SCO (single Cell Oil) production. Flow cytometric technique was employed for the monitoring of fluorescence intensity of the cells (channel FL2), cell size (by FSC parameter) and the cell granularity (by SSC parameter). The relationship between fluorescence intensity and lipid content in order to quick and easy calculation of the amount of lipid content was presented. Changes in various factors such as lipid and biomass production, lipid content, lipid and biomass production efficiency, the amount of sugar, the amount of nitrogen, C/N ratio and pH were investigated at different stages of yeast strain batch culture. The highest rates of lipid production, lipid content and lipid production efficiency by this yeast strain were achieved 6.57 g/l, 67.04 % and 21.13 %, respectively. Decreasing of C/N ratio in the later stages of yeast growth caused the reduction of the lipid production rate.
    Keywords: Oleaginous yeast, Flow cytometry, Fluorescent intensity, Lipid content, Subpopulation
  • Arman Mahmuodi * Pages 193-210
    The purpose in this research to investigate two species Pteris by anatomy method and evaluation of similarities and differences between them in the forests of northern Iran. Therefore, the populations of two species of the Pteris cretica and Pteris dentate were collected from forests of Mazandaran, Guilan and Golestan. The results of the findings show that these two species of ferns , based on the anatomy of the main components I, II and IV are different from each other , but based on other main components aren’t significantly different from each other. Also, the dentate species populations based on principal component except the sixth, no significant differences were observed, and that could indicate the presence of more than one sub- species of the dentate in northern Iran.The results show that two species of ferns, in terms of anatomy based on principal component first, second and fourth different together, but the other main components do not differ significantly. Also among the populations of Dntata based on principal component except the sixth, there was a significant difference that could indicate the presence of more than one subspecies of Dntata northern Iran.
    Keywords: Biosystematic, Flor, Pteris dentate, Pteris cretica
  • Akbar Norastehnia *, Sahar Babajani, Jannat Sarmad Pages 211-226
    Salt stress due to chlorine is one of the limiting factors in plant growth. An increasing of antioxidative enzymes activity is a defensive response of salt stresses. In this research, the effects of four chlorine concentrations in irrigation water (10, 20, 40, 80 mg/l CaCl2) on the activities of enzymes peroxidase, ascorbate peroxidase and polyphenol oxidase and malondialdehyde content, total leaf protein, and peroxidase zymogram in three greenhouse tobacco varieties were investigated. The results showed that an increase in chlorine concentration up to 80 mg/l, peroxidase enzyme activity decreased in Cooker. The highest and lowest ascorbate peroxidase activities of all stressed varieties were seen in 40 and80 mg/l treatments, respectively. polyphenol oxidase activity induced in Kentucky and Virginia by 40 mg/l treatment and reduced under 80 mg/l treatment in all three varieties. The measurement of malondialdehyde content in Cooker showed that there was no significant difference among all treatments, except in 20 mg/l concentration which was increased. Malondialdehyde content decreased significantly in Kentucky in all treatments compared to control. Malondialdehyde content of Virginia also showed no significant difference, except in 20 mg/l concentration which was reduced. Total protein content of Kentucky and Virginia was reduced with increasing of chlorine concentration.
    Keywords: Chlorine, Tobacco, Malondialdehyde (MDA), Peroxidase (POD), Polyphenol Oxidase (PPO)
  • Mohammad Yaghoobi Avini *, Gholamhossein Ebrahimipour, Alireza Ghassempour Pages 227-244
    The emergence of drug resistant pathogens indicates the need to discovery of new antibiotics. In the search for a new antibiotic producing microorganism, an Alcaligenes faecalis subsp. faecalis strain was isolatedfrom oil polluted soils near Dezful. One factor at a time was used to find important variables in antimicrobial compound production and upon its result pH = 9, temperature 35 ˚C, NH4Cl 0.34%, sodium acetate 2% and K2HPO4 0.02% have greatest effect on production, respectively. Acetate and NH4Cl concentration, shaker revolution and fermentation time were selected for optimization by response surface method with central composite design. The best result achieved by sodium acetate 1.88%, NH4Cl 0.29%, shaker 3 rpm and fermentation time 6.7 day which had 47% higher production than one factor at a time method. Results also indicated strong interaction between some variables.
    Keywords: Alcaligenes faecalis_one factor at a time_response surface method_central composite design_oil pollution