فهرست مطالب

پژوهش و توسعه جنگل - سال یکم شماره 3 (پاییز 1394)

مجله پژوهش و توسعه جنگل
سال یکم شماره 3 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد علیجانپور*، محمدرضا زرگران، رستگار مطلبی تپه رشت صفحات 181-193

    پروانه جوانه خوار بلوط (Tortrix viridana L.) یکی از مهم ترین آفات جنگل های زاگرس است که با تغذیه از برگ و جوانه های گونه های مختلف درختان بلوط، سالانه خسارت زیادی را به این جنگل ها وارد می کند. با فرض اینکه لارو این حشره در زندگی گروهی (اجتماعی) و انفرادی عکس العمل های متفاوتی نسبت به تغذیه برگ دو گونه بلوط دارمازو (Quercus infectoria) و بلوط وی ول (Q. libani) از خود نشان می دهد، در این تحقیق سنجش رفتارهای تغذیه ای این آفت به صورت گروهی و انفرادی مورد بررسی قرار گرفت. برگ های این دو گونه پس از جمع آوری در اتاقکی با شرایط نوری مناسب و دمای 25 درجه سانتی گراد قابل کنترل (به دو روش تغذیه انفرادی و گروهی) در اختیار لاروهای سن پنجم آفت قرار گرفت. در روش گروهی 20 تکرار (هر تکرار 10 عدد لارو) و در روش انفرادی 40 تکرار (هر تکرار یک عدد لارو) برای هر یک از میزبان های بلوط دارمازو و بلوط وی ول در نظر گرفته شد. شاخص های نرخ مصرف نسبی (RCR)، نرخ رشد نسبی (RGR)، کارایی تبدیل غذای خورده شده (ECI)، کارایی تبدیل غذای هضم شده (ECD) محاسبه شدند. نتایج این بررسی بر اساس آزمون t، میزان زی توده لاروی و همچنین شاخص های RCR، ECI و ECD در روش تغذیه گروهی به طور معنی داری بیشتر از روش تغذیه انفرادی است (در سطح 5 درصد). در واقع با این که در حالت تغذیه انفرادی لاروها (به دلیل نبودن استرس رقابت) به مقدار بیشتری تغذیه می کنند، اما در حالت تغذیه گروهی باوجود مصرف کمتر (نرخ مصرف نسبی کمتر) کارایی بیشتری در تولید زی توده لاروی دارند.

    کلیدواژگان: تغذیه انفرادی، تغذیه گروهی، جوانه خوار بلوط، شاخص های تغذیه ای
  • علی اصغر واحدی * صفحات 195-208

    امروزه کشت گونه های مختلف صنوبر مانند گونه دلتوئیدس علاوه بر رفع موانع مرتبط با محدودیت های انرژی زیستی و حوضچه های کربن، یکی از مهم ترین منابع سلولزی و اقتصادی کشور محسوب می شود. تحقیق حاضر با مدل سازی معادلات آلومتریک زی توده نهال گونه مذکور پس از یک فصل رویش علاوه بر افزایش دقت پیش بینی مقادیر زی توده، درصدد ارائه پروتکل مناسب برای انتخاب نهال های برتر برای عرضه بهینه فروش است. به همین منظور تعداد 25 قلمه از گونه مورد بررسی با سه تکرار در کرت های یک مترمربع با شرایط رویشگاهی و تیمار کاملا ثابت در نهالستان تلوکلای ساری کاشته شده و یک سال پس از کاشت، نهال ها به تعداد مختلف از سه طبقه قطری یقه 1 – 0، 2- 1/1، 3- 1/2 سانتی متر با ریشه از خاک خارج شده و به مدت 48 ساعت در دمای 85 درجه سانتی گراد آون خشک شدند. برای مدل سازی از تبدیل لگاریتمی تابع توانی مبتنی بر دو متغیر قطر یقه و ارتفاع کل استفاده شد. نتایج نشان داد مدل های مبتنی بر تحلیل خطی چندگانه با توجه به عدم همبستگی خطی (10< VIF) دارای دقت برآوردی قابل ملاحظه نبودند. مدل های توانی تبدیلی برحسب قطر یقه مربوط به زی توده هوایی و مدل مذکور شامل ترکیب مربع قطر و ارتفاع (D2×H) مربوط به زی توده زیرزمینی و زی توده کل، مدل های بهینه برای گزینش نهال های برتر برای عرضه بهینه فروش در منطقه مورد پژوهش معرفی شدند. مدل های بهینه مذکور در قالب یک سند می توانند جایگزین روش فعلی فروش (بر مبنای ارتفاع و قطر یقه نهال ها) برای کسب درآمد بیشتر و ترغیب برای افزایش سطح کشت درختان گونه مورد بررسی محسوب شوند.

    کلیدواژگان: انرژی زیستی، فروش سالیانه، زراعت چوب، زی توده
  • مهرداد نیکوی*، زهره نوروزی، رامین نقدی صفحات 209-219

    کار در جنگل همواره با حوادثی برای کارگران شاغل در این بخش همراه بوده و قطع و تبدیل درختان به عنوان یکی از مولفه های بهره برداری در این بین نقش ویژه ای دارد. در این بررسی حوادث ناشی از عملیات قطع و تبدیل در یک دوره 20 ساله (1387-1367) در جنگل های تحت مدیریت شرکت شفارود مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. این اطلاعات از روی برگه حوادث کار بخش ایمنی این شرکت استخراج شد. اجزای یک نوبت قطع مشخص و خطرهای ناشی از عوامل فیزیکی و خطای کارگر پیامدهای ناشی از آن ها تعیین و راه حل های مناسب برای کاهش احتمال بروز حوادث اشاره شد. بریدن درختان بیشترین علت حادثه بود و بیشتر حوادث بین سال های 1374-1373 روی داد. سر، صورت و دست ها، بیشتر از دیگر اعضای بدن آسیب دیدند. حوادث به طورکلی برای کارگران باتجربه بین 20-10 سال و در زمان نزدیک به ظهر روی داد. بررسی 194 حادثه به وقوع پیوسته، اجزای با ریسک بالا، پراکنش زمانی و صدمه های وارده به اعضای بدن کارگران را مشخص کرد. میزان آسیب به کارگران اره موتورچی قابل ملاحظه بود، زیرا ایمنی کار بستگی به ارزیابی مناسب خطرها و تصمیم گیری مناسب در هنگام انجام قطع و تبدیل است. تجزیه و تحلیل ایمنی قطع و تبدیل به همراه تحقیق حوادث آن نشان داد که کدام یک از اجزای قطع و تبدیل دارای آسیب پذیری بیشتری بوده و عدم رعایت ایمنی می تواند پتانسیل بروز چه خطرهایی را به همراه داشته باشد.

    کلیدواژگان: برنامه ایمنی کار، حوادث کار در جنگل، قطع و تبدیل درخت
  • صلاح الدین کمانگر *، فرناز سیدی صاحباری، حسین لطفعلی زاده صفحات 221-230

    پروانه جوانه خوار بلوط (Tortrix viridana L.) یکی از آفات مهم درختان بلوط در استان کردستان است. ازآنجایی که کنترل شیمیایی آفات در اکوسیستم های طبیعی کاری بسیار مشکل بوده و عوارض مهم زیست محیطی دارد، یافتن راه های امن تر و موثر تر کنترل آفات، در این اکوسیستم ها بسیار ضروری است. یکی از مهم ترین روش ها در این زمینه، استفاده از دشمنان طبیعی آفات و اولین قدم در این راستا، شناسایی این عوامل طبیعی است. جوانه خوار بلوط پارازیتوییدهای متعددی در مناطق مختلف دنیا دارد و در این بررسی سعی شد تا پارازیتوییدهای این آفت در استان کردستان شناسایی شده و میزان تاثیر این عوامل در کاهش جمعیت آفت تعیین شود. این پروژه در شهرستان های مریوان و بانه طی سال های 1391 و 1392 انجام شد و با بازدیدهای منظم هفتگی از مناطق آلوده، 100 عدد لارو یا شفیره از هر منطقه ، جمع آوری و پس از انتقال به آزمایشگاه در ظروف پرورش قرار داده شده و با بازدید مرتب قفس ها، پارازیتوییدهای خارج شده، جمع آوری شد. نوع پارازیتویید و میزان پارازیتیسم در هر مرحله مشخص شده و درصد پارازیتیسم تعیین شد. در این بررسی سه گونه مگس پارازیتویید Nemorilla maculosa (Meigen، 1824)، Eumea mitis (Meigen، 1824) و Pales pavida(Meigen، 1824)متعلق به خانواده Tachinidae و زیرخانواده Exoristinae شناسایی شدند که گونه دوم برای اولین بار از ایران گزارش می شود. بررسی ها نشان داد که مگس های مذکور لاروهای سنین بالای جوانه خوار بلوط را مورد حمله قرار می دهند اما جمعیت این مگس ها و مقدار پارازیتیسم آن ها بسیار پایین بود.

    کلیدواژگان: جوانه خوار بلوط، کردستان، مگس پارازیتویید، Tachinidae، Tortrix viridana L
  • مهرداد میرزایی*، امیر اسلام بنیاد، جلال عزیز صفحات 231-240

    یکی از مولفه های اصلی ساختار توده جنگلی، نظم مکانی و موقعیت درختان در کنار یکدیگر است. الگوی مکانی توده ها با اندازه گیری و تعیین موقعیت درختان در توده ها و با وارد کردن آنها در چارچوب های تحلیلی، اندازه گیری می شود. هدف از این تحقیق بررسی مقایسه ای شاخص رایپلی و شاخص های فاصله ای به منظور تعیین الگوی پراکنش مکانی بلوط ایرانی (Quercus brantii)در جنگل های چغاسبز ایلام بود. بدین منظور، تعداد 53 قطعه نمونه براساس الگوی منظم تصادفی با ابعاد شبکه آماربرداری 100 × 100 متر برداشت شد. برای جمع آوری اطلاعات از روش فاصله ای و برای تحلیل الگوی مکانی از شاخص رایپلی و شاخص های فاصله ای ابرهارت، هینز، C و هاپکینز استفاده شد. نتایج شاخص رایپلی نشان داد که گونه بلوط ایرانی در منطقه مورد بررسی از الگوی پراکنش تصادفی برخوردار است، در حالی که نتایج شاخص های فاصله ای ابرهارت، هینز، C و هاپکینز نشان داد که گونه بلوط ایرانی دارای الگوی پراکنش کپه ای است.

    کلیدواژگان: الگوی مکانی، بلوط ایرانی، شاخص رایپلی، روش های فاصله ای، چغاسبز
  • مرضیه حجاریان*، امید حسین زاده صفحات 241-255

    هدف کلی این پژوهش بررسی نقش فعالیت های آموزشی و ترویجی بر عملکرد زارعین صنوبر (کود دهی، آبیاری، وجین، مبارزه با آفات، هرس کردن، شخم زدن و فاصله کاشت) در شهرستان ارومیه بود. برای انجام این پژوهش از روش های توصیفی و علی- ارتباطی بهره گرفته شد و زارعین صنوبر شهرستان ارومیه به عنوان جامعه آماری در نظر گرفته شدند. بر اساس نمونه گیری تصادفی، 76 نفر به عنوان نمونه آماری در نظر گرفته شدند. بر اساس نتایج به دست آمده در زمینه بهره مندی از فعالیت های آموزشی و ترویجی، مشخص شد که 6/31 درصد از افراد در زمینه کود حیوانی، 50 درصد در زمینه کود شیمیایی، 9/57 درصد در زمینه حجم آبیاری، 6/52 درصد افراد در زمینه دفعات آبیاری، 8/36 درصد در زمینه وجین کردن، 7/73 درصد در زمینه مبارزه با آفات، 7/73 درصد در زمینه هرس کردن، 9/78 درصد در زمینه شخم زدن و 6/52 درصد در زمینه فاصله کاشت بهره مندی از فعالیت های آموزش و ترویجی را کم و یا بسیار کم ارزیابی کرده اند. همچنین بر اساس نتایج تحلیل رگرسیونی مشخص شد که 66 درصد تغییرات متغیر کود حیوانی، 62 درصد تغییرات متغیر کود شیمیایی، 61 درصد تغییرات متغیر حجم آبیاری، 81 درصد تغییرات متغیر دفعات آبیاری، 67 درصد تغییرات متغیر وجین کردن، 78 درصد تغییرات مبارزه با آفات، 49 درصد تغییرات متغیر هرس کردن، 56 درصد تغییرات متغیر شخم زدن و 89 درصد تغییرات متغیر فاصله کاشت، متاثر از فعالیت های آموزشی و ترویجی است.

    کلیدواژگان: ارومیه، صنوبر، فعالیت های آموزشی، فعالیت های ترویجی
  • جواد اسحاقی راد*، نغمه پاک گهر، عباس بانج شفیعی، سید جلیل علوی صفحات 257-269

    از آنجا که تعداد گونه ها بر روی نتایج رسته بندی پوشش گیاهی تاثیر می گذارند، هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر حذف گونه های نادر برای بهبود نتایج آنالیز مولفه اصلی در جوامع راش (Fagus orientalis) است. برای این منظور برای بررسی پوشش گیاهی با روش نمونه برداری منظم تصادفی با ابعاد شبکه 100×200 متر، 13 قطعه نمونه در پارسل مدیریت شده و 13 قطعه نمونه در پارسل شاهد برداشت شد. نوع و درصد پوشش گونه های گیاهی بر اساس مقیاس براون بلانکه تخمین زده شد. آنالیز مولفه اصلی برای تجزیه و تحلیل بین داده های مختلف پوشش گیاهی به کار گرفته شد و برای مقایسه نتایج از آنالیز Procrust در نرم افزار R استفاده شد. نتایج نشان داد با حذف گونه های نادری که در کمتر از 10 درصد قطعات نمونه حضور داشتند، مقدار واریانس افزایش یافته و مقدار ویژه به صورت جزئی کاهش می یابد. همچنین همبستگی بالایی بین مجموعه داده های خام و حذف گونه های نادر با کمتر از 10 درصد حضور وجود دارد؛ اما تفاوتی بین نتایج آنالیز داده خام و آنالیز داده ها با حذف گونه های نادری که در کمتر از پنج درصد از واحدهای نمونه برداری حضور دارند، وجود ندارد؛ بنابراین می توان نتیجه گرفت با حذف گونه های نادر با کمتر از پنج درصد حضور، بدون از دست دادن اطلاعات و با حذف گونه های نادر با کمتر از ده درصد حضور، با از دست دادن اطلاعات جزئی از ایجاد خطای احتمالی در آنالیز مولفه های اصلی جلوگیری می شود. لازم به ذکر است که نتایج این تحقیق در جوامع جنگلی مشابه قابل استفاده است و کاربرد آن در مناطق مرتعی نیازمند تحقیق بیشتر است.

    کلیدواژگان: آنالیز Procrust، پوشش گیاهی، فنون چندمتغیره، جنگل راش، رسته بندی
|
  • Ahmad Alijanpour*, Mohammad Reza Zargaran, Rastgar Motallebi Tape Rasht Pages 181-193

    The forests in Zagros vegetative area are important due to their geographical situation, ecosystem performance, and biodiversity. Green oak leaf roller (Tortrix viridana L.) is one of the most important pests which feeds on oak leaves and sprouts and damage them greatly in Zagros forests. Considering the fact that the larva of this insect has different reactions to feeding upon the leaves of Quercus infectoria and Q. libani in their individually and social lives, measuring its social and individual feeding behavior was investigated in the current study. Collected leaves of these oak species were transferred to laboratory and were stored under 25°C and suitable photoperiod conditions (with two individual and group feeding methods) and were given to the fifth instar larvae of the pest. In the group treatment, 20 replications (each replication with 10 larvae) and in the individual method, 40 replications (each repetition with 1 larva) were considered for each host. The indices of relative consumption rate (RCR), relative growth rate (RGR), efficiency of conversion of ingested food (ECI) and efficiency of conversion of digested food (ECD) were measured. The results of the conducted t-test indicated that the degree of larval biomass, RGR, ECI, and ECD are significantly higher in group feeding method compared to individual feeding (α=0.05). In fact, although larvae eat more when they are individually being fed (due to lack of competition stress), they produced more larval biomass in group feeding method despite they ate less (smaller RCR).

    Keywords: Individual nutrition, Grouping nutrition, Green oak leaf roller, Nutritional indices
  • Ali Asghar Vahedi * Pages 195-208

    Today¡ poplar plantation is considered an important forestry practice for preservation of carbon pools and a major source for bioenergy and cellulose. Providing different allometric equations¡ this research presents a model that may improve the biomass estimation of P. deltoides in Talookola Nursery in Sari. A number of 25 cuttings with 25 cm length were planted in 2011 within 1*1 m plots with identical site condition in three-replication experiment. Saplings numbered 4¡ 12 and 18 were randomly selected in three diameter classes (0-1¡ 1.1-2¡ 2.1-3 cm)¡ respectively. The weight/wet weight ratios were measured after roots and stems were oven-dried at 85 ºC for 48 hours. Collar diameter and sapling height were chosen as variables for modeling allometric equations. The results showed that the logarithmic model related to above-ground biomass including collar diameter (D) and logarithmic models including product of diameter square and height (DBH2 × H) associated with below- and total ground biomass had the highest accuracy with the best goodness of fit data. Moreover¡ multivariate empirical models which did not have multicollinearity (VIF

    Keywords: Bio, energy, Annual sale, Wood culture, Biomass
  • Mehrdad Nikooy *, Zohre Nourozi, Ramin Naghdi Pages 209-219

    Working in the forest always has been associated with accidents for employees and felling and bucking as logging components have a special role. In this study, felling and bucking accidents in a period of 20 years (1988-2008) in the forests under the management of the Shafaroud company has been analyzed. This information extracted from accident reporting scheme of safety office of this company. Components of felling cycle identified and the risks of physical factors and the worker error and their consequences were determined. Solutions needed to reduce the incidence of injury were suggested. The most common cause of injury was tree felling. The highest number of accidents occurred among 1993-1994. Most injuries were to the head and face area and more frequent among employees with 10-20 years’ work experience. Accidents were more likely to occur in late morning. The analysis of 194 reported felling and bucking injuries cases allowed identification of high-risk task elements and temporal and logger population injury patterns. Findings from the two analysis were produced a better understanding of key risk areas. The potential for injury between fellers was noteworthy, because felling safety was dependent upon appropriate assessment of hazards and good judgment in respect of decisions regarding the felling and bucking of trees. Safety analysis of felling and bucking and their related accident showed which components of the felling and bucking are more vulnerable and lack of safety could have a lot of potential risks also.

    Keywords: Work safety program, Forest work accident, Felling, bucking of tree
  • Salah-Aldin Kamangar *, Farnaz Seyedi Sahebar, Hossein Lotfalizadeh Pages 221-230

    The green oak roller, Tortrix viridana is one of the most important pests of oak in Kurdistan province, west of Iran. According to this fact that chemical control of pests in natural ecosystems is very difficult or impossible, finding the safe ways to control of these pests are necessary. One of the most important methods, is using of natural enemies. The first step in this way is identification of these agents. Tortrix viridana has many parasitoids. In this investigation, we tried to identification of parasitoid flies (Dip.: Tachinidae) and determination effect of them on reduction of pest population. This project was conducted in Marivan and Bane regions during 2012 and 2013. By weekly visiting infested forests, 100 larvae and pupae were collected and transported to the laboratory and placed in containers and by regular visits of cages, parasitoids were collected and parasitism rate and kind of parasitoid in each stage and finally the percentage of parasitism were determined. Three tachinid species were identified: Nemorilla maculosa (Meigen, 1824), Eumea mitis (Meigen, 1824) and Pales pavida (Meigen, 1824).This is the first report of E. mitis from Iran. The results showed that these parasitoids attacked the old larval stages but abundance and parasitism rate of these flies were very low.

    Keywords: Green Oak roller, Kurdistan, Parasitic flies, Tachinidae, Tortrix viridana
  • Mehrdad Mirzaei *, Amir Eslam Bonyad, Jalal Aziz Pages 231-240

    One of the main components of forest stand structure is spatial pattern and positioning of trees next to each other. Stand’s spatial patterns are measured and mapped by measuring tree locations in the stand and entering each coordinates into analytical frameworks. The aim of this study was to compare K-Ripley and distance indices in order to determine spatial pattern of Quercus Brantii in Choghasabz forests of Ilam. Using systematic-random sampling with 100×100m dimensions, 53 samples were selected. K-Ripley index and Hopkins, Hinez, Eberhart and C distance indices were used to analyze the spatial pattern in the area. Results of K-Ripley index showed that spatial pattern of oak trees in the study area are random pattern. But the results of Hopkins, Hinez, Eberhart and C distance indices showed a clumped pattern for Quercus brantii in the study area.

    Keywords: Spatial pattern, Persian oak, Choghasabz, K-Ripley index, distance indices
  • Marziye Hajjarian *, Omid Hosseinzadeh Pages 241-255

    The aim of this study was to investigate the role of educational and promotional activities on the Poplar farmers (fertilizing, irrigation, weeding, pest control, pruning, plowing, selecting seedlings and spacing) in the city of Urmia. In this study, descriptive and causal-communication methods were used and poplar farmers in Urmia city were considered as statistical society. Based on random sampling 76 people were considered as statistically samples. Based on the obtained results in the profited by education and promotion activities, it was found that 31.6% of farmers in the field of manure, 50% in the field of fertilizer, 57.9% in the field of irrigation volume, 52.6% in the field of the irrigation frequency, 36.8% in the field of weeding out, 73.7% in the field of pest control, 73.7% in the field of pruning, 78.9% in the field of the plow and 52.6% in the field of spacing, profited by educational and promotional activities low or very low. The results of regression analysis showed that 66% of the variability of manure, 62% of the variability in chemical fertilizer, 61% of the changes in water volume, 81% of the variability in the frequency of irrigation, 67% of weeding out variations, 78% change in pest control, 49% of variability in pruning, 56% of variability in plowing and 89% of variability in spacing, were affected by educational and promotional activities.

    Keywords: Urmia, Poplar, Educational activities, Promotional activities
  • Javad Eshaghi-Rad*, Naghme Pak Gohar, Abbas Banj Shafiei, Seyed Jalil Alavi Pages 257-269

    Given the influence of number of species on the results of vegetation ordination, this study aims to evaluate how the removal of rare species will impact the results of Principle Component Analysis (PCA) in beech communities in the Hyrcanian Forests of northern Ian. Using random-systematic sampling method with 100*200 m network dimension, 26 sample plots were equally established in managed and control compartments. Percentage cover of each plant species was recorded using Braun-Blanquet scale. PCA was applied to determine the relationship between vegetation and environmental variables. Data were analyzed using Procrustan analysis in the R software. The results showed that the removal of rare species with less than 10% abundance in each sample plot will increases the variance but decrease the Eigen value and that there is a high correlation between the raw datasets and rare species removal. But no significant difference was seen for rare species having less than 5% abundance in each sample plot. It might therefore be concluded that the elimination of rare species with

    Keywords: Analysis Procrust, Vegetation, Multivariate technique, Beech Forest, Ordination