فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت صنعتی - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، بهار 1394)

فصلنامه چشم انداز مدیریت صنعتی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا پویا*، امیر محمد فکور، رضا شاه حسینی صفحات 9-30

    بیشتر مطالعات راهبرد تولید روی محتوا و فرآیند راهبرد تولید متمرکز هستند و کمتر به بررسی پیکره شناسی در این حوزه توجه دارند. مطالعه پیکره بندی راهبرد تولید علاوه بر اینکه توصیف مناسبی از گروه های استراتژیک سازمان در اختیار قرار می دهد، زمینه لازم را برای مطالعات تخصصی تری چون بررسی عملکرد، شکل مناسب تصمیمات تولیدی در هر گروه و نظریه پردازی در آن را فراهم می کند. هدف اصلی این تحقیق شناسایی ویژگی های اصلی سیستم های تولیدی خطی در متغیرهای تصمیمات تولیدی و اولویت های رقابتی آن ها، به وسیله بررسی نمونه هایی موفق از کارخانه ها با رویکرد مطالعه موردی چندگانه است. این تحقیق به روش کیفی انجام شده و برای جمع آوری اطلاعات، پروتکل های ازپیش طراحی شده به کار رفته است. برای تحلیل اطلاعات، از تطبیق با مبانی نظری و همچنین تحلیل میان موردی و درون موردی استفاده شده است. با توجه به تحلیل اطلاعات و گونه شناسی، دو گونه از سیستم های تولیدی خطی شناسایی شد که با توجه به ویژگی های هر گونه، یکی از آن ها بازارگرا و دیگری ساختارگرا نامیده شده است. شناسایی گونه ها با بررسی دو بعد تصمیمات تولیدی و اولویت های رقابتی انجام شد.

    کلیدواژگان: تصمیمات تولیدی، اولویت های رقابتی، پیکره شناسی، سیستم های تولیدی خطی، راهبرد تولید
  • داوود طالبی*، فاطمه آیرون صفحات 31-43

    همان طور که بیشتر شرایط زندگی امروز به دلیل تغییرات روزافزون جهان در قرن اخیر تغییر کرده است، شرایطی که زنجیره های تامین با آن روبه رو هستند و از آن تاثیر می پذیرند نیز دچار تغییر شده است. مدیران با شرایط ناشناخته تر و ریسک های جدیدی روبه رو می شوند که لازم است خود را برای مدیریت فعال و موثر آن ها آماده سازند؛ درنتیجه امروزه مدیریت ریسک زنجیره تامین توجه زیادی را به خود جلب کرده است. در این پژوهش، در راستای مدیریت ریسک زنجیره تامین، ریسک های زنجیره تامین خودروسازان ایران شناسایی شده است، سپس ریسک های شناسایی شده به عنوان معیارهای انتخاب تامین کننده درنظر گرفته شده و تامین کنندگان شرکت خودروسازی زامیاد به کمک روش تحلیل شبکه ای اولویت بندی شده اند؛ به عبارت دیگر، درنظر گرفتن ریسک های زنجیره تامین به عنوان معیار برای انتخاب برترین تامین کنندگان، رویکردی جدید درجهت مدیریت و کنترل ریسک ها و کاهش آسیب پذیری زنجیره تامین نسبت به آن ها به شمار رفته است

    کلیدواژگان: زنجیره تامین، مدیریت ریسک، فرآیند تحلیل شبکه ای
  • مریم توکلی گلپایگانی*، اکبر عالم تبریز، مقصود امیری، علیرضا موتمنی صفحات 45-76

    در عصر اطلاعات و محیط های بسیار متغیر و پیچیده داخلی و بین المللی، سازمان ها با چالش های بسیاری برای بهبود وضعیت و ارتقاء عملکرد مواجه هستند، در چنین شرایطی ارزیابی عملکرد برای سازمانها و صنایع از جمله صنعت بیمه، کاری بس دشوار خواهد بود. هدف اصلی این تحقیق ارائه مدلی بهبود یافته برای ارزیابی عملکرد و رتبه بندی شرکت های بیمه با بهره مندی از روش های نوین کیفی و کمی است. با توجه به خصوصیات رویکرد کارت امتیازی متوازن (BSC)، از این روش در تعیین شاخص ها و سنجه های یکپارچه ارزیابی عملکرد بهره برده می شود و برای تعیین جایگاه هر کدام از شرکت های بیمه در میان رقبا، از رویکرد برنامه ریزی ریاضی «تحلیل پوششی داده ها» (DEA) استفاده شده است. امتیاز این مطالعه نسبت به سایر مطالعات انتخاب روش تحلیل عاملی و تحلیل مولفه های اصلی(PCA) برای ایجاد استقلال بین شاخصها و کاهش مولفه های مورد بررسی و افزایش انعطاف مدل با دخالت اوزان تصمیم گیرندگان به روش آرمانی است. قدرت تفکیک پذیری و رتبه بندی نهایی حاصل از مدل اعتبار نتایج را میان تصمیم گیرندگان افزایش داد، چنانکه پس از تجزیه و تحلیل، رتبه 1 به شرکت بیمه 1 اختصاص یافت و شرکت های بیمه 6 و 12 در رتبه دوم و سوم قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، تحلیل پوششی داده ها، کارت امتیازی متوازن (BSC)، تحلیل مولفه های اصلی (PCA)، تحلیل عاملی (FA)
  • حبیب الله جوانمرد*، حدیث دریکوند صفحات 77-97

    امروزه، با جهانی شدن تجارت و گسترش ارتباطات، پایانه های گمرکی نقش مهمی در اقتصاد کشورها ایفا می کنند. بسیاری از کشورهای بزرگ و صنعتی رشد و شکوفایی خود را مدیون صنعت ترانزیت هستند. از آنجا که معیار جهانی ارزیابی کارایی پایانه ها زمان ترخیص کالاها در این پایانه ها است و به این زمان در سنجش عملکرد ساختار سازمانی و مدیریتی آن ها توجه می شود، مدیران همواره به دنبال راه هایی برای کاهش زمان ترخیص هستند. بر این اساس، در این مقاله، یک مدل برنامه ریزی ریاضی غیرخطی فازی و چندهدفه، تحت عدم قطعیت پارامترهای ورودی ارائه شده است که سعی دارد زمان ترخیص را از طریق تخصیص مناسب فضا به کانتینرها کاهش دهد. پس از حل مدل براساس رویکردسه مرحله ای پیشنهادی، مثال عددی با استفاده از روش های دقیق وآزادسازی لاگرانژ بررسیشد. نتایج نشان می دهند که اگر تصمیم گیرنده بخواهد با ریسک کمتری با عدم قطعیت روبه رو شود، با وجود بدتر شدن تابع هدف، باید مینیمم درجه پذیرش بالایی را انتخاب کند.

    کلیدواژگان: مسئله تخصیص فضای انبارش، عدم قطعیت، روش آزادسازی لاگرانژ، تحلیل حساسیت
  • محمد جواد ناییجی* صفحات 99-118

    ادبیات موجود درزمینه توسعه محصول جدید بسیار به محصولات فیزیکی توجه کرده است و این در حالی است که محصولات نرم افزاری ویژگی های منحصربه فردی دارند که باید به آن ها در فرآیند توسعه محصول توجه شود. هدف این مقاله شناسایی مراحل توسعه محصولات نرم افزاری و تحلیل تعاملات میان این مراحل، با استفاده از رویکرد مدل سازی ساختاری تفسیری است. با مرور ادبیات و تحلیل عاملی اکتشافی، هشت مرحله توسعه محصولات نرم افزاری، شامل تحلیل فرصت های بازار، ایده پردازی، ایجاد مفهوم، توسعه طراحی، مهندسی نمونه ای، بازبینی تولید، تولید انبوه و توسعه نسخه های اصلاحی شناسایی شدند. سپس این مراحل براساس قدرت وابستگی و قدرت نفوذ طبقه بندی شده است. مدل پیشنهادی این تحقیق به شناخت روابط و وابستگی مراحل توسعه محصول کمک می کند و نقشه راهی ارائه می دهد که می تواند احتمال موفقیت توسعه محصولات نرم افزاری را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: توسعه محصول جدید، توسعه نرم افزار، الگوی فرآیندی، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • احمد رجبی*، عبدالرضا نداف صفحات 119-135

    در این مقاله، از روش مدل بندی فضای حالت و تبدیل لاپلاس برای پیش بینی و کنترل بهینه ستاده های (ارزش افزوده و ارزش محصولات تولیدی) صنایع کشور استفاده شده است. برای این منظور، ابتدا همه گروه های صنعتی درقالب یک سیستم با داده ها و ستاده های مشخص در نظر گرفته شدند و براساس ارتباط بین داده ها و ستاده ها طی سال های 1390- 1374، معادلات فضای حالت با توجه به عملکرد صنایع کشور برآورد شد. سپس با انجام عملیات لاپلاس، رفتار هریک از گروه های صنعتی در تبدیل داده ها به ستاده ها شناسایی و بر این اساس، برای پیش بینی و کنترل رفتار ستاده های هریک از گروه های صنعتی اقدام شد. نتایج حاصل از روش پیشنهادی نشان دادند که استفاده از این روش در کنترل و پیش بینی بهینه ستاده ها درمقایسه با روش های موجود، مخصوصا تابع انتقال، بسیار کاراتر است؛ چون اولا روش پیشنهادی برای سیستم های دارای چندین ورودی و خروجی مناسب تر است و نتایج مطمئن تری را ارائه می کند و ثانیا با توجه به معادلات فضای حالت تبدیل ورودی ها به خروجی ها، رفتار سیستم قابل شناسایی خواهد بود و با شناخت رفتار سیستم می توان داده های مورد نظر را به سیستم وارد کرد و بر این اساس، ستاده ها را به صورت بهینه پیش بینی و کنترل کرد.

    کلیدواژگان: فضای حالت، گروه های صنعتی، تبدیل لاپلاس، داده ها و ستاده ها
  • نورمحمد یعقوبی، محمدنبی شهیکی تاش* صفحات 137-156

    مطالعات انجام شده در بخش صنعت ایران موید این واقعیت است که در بیش از 50 درصد فعالیت های بخش صنایع کارخانه ای ایران، ساختار انحصار موثر حاکم است. هدف محوری این مقاله این است که بررسی شود چه میزان هزینه رفاهی ناشی از چنین ساختاری به جامعه تحمیل شده است. در این تحقیق، براساس شاخص های هاربرگر و پوزنر، محاسبات مربوط به برآورد هزینه رفاهی انحصار در صنعت ایران در سال 1389 انجام شده است. در این تحقیق، جز اخلال قیمتی برمبنای دو سناریو محاسبه شده است. در سناریوی اول، از رویکرد راجر، باسو و فرنالد (1995) و در سناریوی دوم، جز اخلال قیمتی برمبنای رویکرد هاربرگر و با استفاده از نسبت سود به فروش محاسبه شده است. یافته های تحقیق برمبنای نگرش هاربرگر و سناریوی اول نشان می دهند که هزینه رفاهی بیش از 7 درصد فروش صنایع انحصاری است. همچنین، اگر علاوه بر مثلث رفاه، مولفه های دیگر، مانند رانت اقتصادی و هزینه های صرف شده در راستای کسب قدرت انحصاری را درنظر بگیریم، هزینه رفاهی که صنایع انحصاری بر جامعه تحمیل می کنند درحدود 7/26 درصد فروش آن ها است. همچنین، مقادیر هزینه رفاهی ناشی از انحصار برمبنای سناریوی دوم، برای شاخص هاربرگر و پوزنر به ترتیب درحدود 4/5 و 9/23 درصد فروش صنایع انحصاری است.

    کلیدواژگان: هزینه رفاهی، هاربرگر، پوزنر، اخلال قیمتی
|
  • Alireza Pooya*, Amir Mohammad Fakoor, Reza Shahhoseini Pages 9-30

    Studies of production strategy and process manufacturing strategy mainly focuses on content and has less attention to the study of the configuration in this area. This configuration strategies not only gives a good description of the organization's strategic groups, but also provides a ground for more specialized studies such as performance, the best production decisions in each group and the theory of it. The main purpose of this article is to find basic features of linear production systems in production decesion variables and competetive priorities by study of successful factories with method of case study. This study is qualitative and for gathering information, pre-designed protocol has been used. To analyze the data, adjustment of the theories as well as analysis of the case and in case is used. According to the data analysis and typology, two types of linear production systems were identified, that one is market-oriented and the other is structural-oriented. identification of species was done by study of the two productive decisions and competitive priorities.

    Keywords: Production Decisions, Competitive Priorities, Configuration of Systems, Production Lines System, Manufacturing Strategy
  • Davood Talebi*, Fatemeh Iron Pages 31-43

    As the world has changed through breakthroughs in late century, supply chains have become more complex and this complexity has made them face risks. So managers must manage different risks in their increasingly competitive environments and risk management has become a critical component of supply chain management. The purpose of this article is apply an appropriate methodology for evaluating and ranking suppliers in an automotive manufacturing company. To gain the purpose we identified and ranked supply chain risks by using analytical hierarchical process. Then we considered these risks as selection factors in supplier selection process and rank suppliers with the help of analytical network process. In fact considering supply chain risks in supplier selection process has been proposed as a new strategy in managing supply chain risks and reducing vulnerability against risks.

    Keywords: Supply Chain, Risk Management, Analytical Network Process
  • Maryam Tavakoli Golpayegani*, Akbar Alam Tabriz, Maghsoud Amiri, Alireza Motameni Pages 45-76

    In the information technology era with complex and ever changing In the information technology era with complex and ever changing national and international environment, organizations are faced with so many challenges. In this situation performance evaluation for each industry and its subsystems will be more difficult. The main aim of this study is providing an improved model for performance appraisal and insurance companies ranking with the new and nonparametric methods. For choosing the indicators related to study we used BSC and for ranking each company and determining its position among the others, data envelopment analysis was applied which is a comprehensive method for evaluating efficiency. The advantage of this study rather than previous ones is applying factor analysis and principle component analysis to provide independency between inputs and outputs and reduce and cluster them to the most important indicators as, factors. At the same time interfering the priority of each factor from the expert's points of view with applying goal programming approach makes the model more accurate. By doing so, the most efficient companies were introduced as insurer 1, 6 and 12 regularly.

    Keywords: Performance Measurement, Data Envelopment Analysis (DEA), Balanced Scorecard, Principal Component Analysis (PCA), Factor Analysis (FA)
  • Habibolah Javanmard*, Hadis Drikvand Pages 77-97

    By globalization of commerce and extension of communications, container terminals play important roles in countries’ economies. Most of influential and industrial countries owe their prosperity and welfare on transit industry. The time duration of clearance containers is the global criterion of measuring terminal efficiency. In addition, this criterion is considered to assess organizational structures and managerial performances so, managers have been constantly searching for remedies to decline clearance time. In this paper, a multi-objective fuzzy non-linear mathematical model under uncertainty condition of input parameters is presented, which attempts to reduce clearance time through proper allocation space to containers. After solving the model, based on the proposed three-step procedure, a numerical example is examined using exact and Lagrange relaxation methods. Our finding demonstrates that if Decision-makers want to meet uncertainty with lowered risk, they have to choose a high minimum constraint feasibility degree even though the objective function will be worse.

    Keywords: Storage Space Allocation Problem, Uncertainty, Lagrange Relaxation Method, Sensitivity Analysis
  • Mohammad Javad Naeiji* Pages 99-118

    The existing literature on product development process is largely derived from studies on physical products. However, software products have some special features that make them interesting to study. The objective of this paper is to identify stages of software product development and to analyze the interactions among these stages using interpretive structural modeling technique. Eight main stages including analyze market opportunities, idea processing, concept generation, design development, prototype engineering, production verification, mass production and corrective versions development have been identified. These stages have been classified, based on their driving power and dependence power. The proposed process model developed will help to understand interdependence of software development stages and will offer a roadmap that may increase the chance for overall success of the new software development.

    Keywords: New Product Development, Software Development, Process Model, Interpretive Structural Modeling
  • Ahmad Rajabi*, Abdol Reza Nadaf Pages 119-135

    In this study the state space model and Laplace conversion for optimal control and forecast output of industrial groups were used. To this purpose, all industrial groups in the form of a system with specific data and the output were considered. Measure impacts of inputs on outputs or phrase calculated transfer function. So based on this method, state space equations in terms of all industrial groups were calculated with the Laplace transform, the behavior of industrial groups in the form of a system with multiple inputs and output was defined. With regard equations state space and Laplace, to predict and control the output of industrial groups in the future period, import input into the model and through this output was calculated. This method results in comparison with other methods showed that using state space control and forecast output is very good and the results, verify the claim determines.

    Keywords: State Space, Industrial Groups (ISIC3), Laplace Transform, Inputs, Outputs
  • Normohammad Yaghobi*, Mohammad Nabi Shahiki Tash Pages 137-156

    The results of previous studies in Iran industry sector have revealed the fact that effective monopoly structure is dominant in more than 50% of activitiesinthe sector. The purpose of this study is to evaluate, the amount of social cost of such structure has imposed to society because of dominating effective monopoly structure in Iran industry sector. In this research, the calculations related to estimation the social cost of monopoly have been done in Iran industry in 2011, based on Posner and Harberger's indices. according to Harberger 's approach and first scenery,this index is calculated for monopoly industries, over7% of monopoly industry sale, is the social cost imposed to society.Also this ratio will be more than 26% according to Posner's index; i.e. in addition to welfare triangle, economic rent,and spend cost for monopoly power trade, social cost that monopoly industry imposes to society is about 26.7% of this sale if it is assumed as a sector of social cost.And, if basedon Harberger's approach and second scenery, this index is calculatedfor monopoly industry, more than 5.4% of monopoly industry sale, is the social cost imposed to society. This ratio, also, will be more than 23.9% based on Posner's index.

    Keywords: Social Cost, Harberger, Posner, Price Distoration