فهرست مطالب

نشریه اقتصاد و بانکداری اسلامی
پیاپی 18 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/30
  • تعداد عناوین: 11
|
  • پرویز رستم زاده *، شهره نصیرآبادی صفحات 7-22
    هدف از این مقاله بررسی میزان تطابق برنامه های توسعه با اهداف اقتصاد اسلامی است. بدین منظور با توجه به اینکه یکی از مهم ترین اهداف اقتصاد اسلامی، برقراری عدالت اسلامی است در این مقاله ضمن معرفی مولفه های عدالت اسلامی (عدالت اجتماعی، عدالت اقتصادی و عدالت فرهنگی) با استناد به آیات قرآن و بهره گیری از معیارهای عدالت در چارچوب اقتصاد اسلامی با روش تحلیل محتوا، برنامه چهارم تا ششم توسعه مورد بررسی قرار گرفته شد. نتایج تحلیل کمی و کیفی سه برنامه توسعه نشان داد در توجه به
    مولفه های سه گانه عدالت اسلامی تعادل وجود ندارد. به طور میانگین در طی سه برنامه توجه به عدالت اقتصادی حدود 74/34، توجه به عدالت اجتماعی 28/36 و توجه به عدالت فرهنگی حدود 29 درصد بوده است. با توجه به اینکه سه مولفه عدالت اسلامی ارتباط متقابل با هم دارند در تدوین برنامه چهارم و پنجم تعادلی بین توجه به مولفه های عدالت اسلامی وجود ندارد به طوری که در برنامه چهارم به عدالت اقتصادی و در برنامه پنجم به عدالت اجتماعی توجه بیشتری شده است. در برنامه ششم تعادل میان سه مولفه درنظر گرفته شده است.
    کلیدواژگان: برنامه های توسعه، اقتصاد اسلامی، عدالت اسلامی
  • محسن مهرآرا *، فریده خدادادی صفحات 23-39
    موسسات مالی و به ویژه بانک ها از مهم ترین نهادهای اقتصادی یک کشور به شمار می روند که رشد و شکوفایی اقتصاد کشورها در گرو رشد و توسعه آن ها می باشد. از طرف دیگر از آنجا که بسیاری از بخش های اقتصادی نیازمند اخذ وام از بانک ها می باشند تغییر در رفتار وام دهی بانک ها در اثر تغییر در متغیرهای کلیدی اقتصاد، از جمله نوسانات در طول ادوار تجاری ممکن است فعالیت اقتصادی آن ها را با مخاطرات جدی مواجه کند. از این رو در این مطالعه اثر نوسانات اقتصاد کلان بر رفتار وام دهی بانک های تجاری در ایران طی دوره 1394 1353 با استفاده از مدل اقتصاد سنجی خود رگرسیو با وقفه های توزیعی (ARDL) الگوسازی می شود. نتایج تخمین مدل ARDL نشان داد که وام دهی بانک های تجاری( نسبت وام به دارایی بانک) با نوسانات تولید در طول ادوار تجاری رابطه بلندمدت دارد. به بیان دیگر، در بلندمدت بهبود شرایط اقتصادی منجر به پذیرش بیشتر ریسک اعتباری توسط بانک ها و نسبت وام دهی بانک های تجاری می شود. از سوی دیگر افزایش دارایی بانک های تجاری که تقریبی از اندازه بانک است، حاکی از تاثیر معنادار آن بر رفتار وام دهی بانک های تجاری است. لذا بانک های بزرگتر ریسک پذیری بیشتری در اعطای وام دارند. پایه پولی قادر به افزایش توان وام دهی بانک ها ( بر حسب نسبت وام به دارایی ها) نیست و در بلندمدت آن را هرچند به میزان ناچیز کاهش می دهد
    کلیدواژگان: نوسانات اقتصاد کلان، رفتار وام دهی، بانک های تجاری، مدل خود رگرسیو با وقفه های توزیعی (ARDL)
  • حسین صادقی *، حمید آسایش، محمدرضا محمدی صفحات 41-59
    با عنایت به دلایل مختلف امروزه اصلاح دوره کارشناسی رشته اقتصاد و حذف گرایش ها در راستای تحول علوم انسانی مورد تاکید قرار گرفته است، لیکن بررسی نظر دانش آموختگان رشته شاغل در بازار کار حاکی از این موضوع می باشد که طبق نظر نمونه 350 نفری از متخصصین اقتصاد با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی از بین اقدام های اصلاحی از قبیل تقویت دروس اسلامی، تقویت دروس کلیدی ، بومی سازی و تقویت دروس مرتبط با اقتصاد ایران ، معرفی دروس بین رشته ای به منظور تقویت قدرت تحلیلی دانشجویان اقتصاد، معرفی دروس جدید به منظور آشنا کردن دانشجویان با مسائل جاری در اقتصاد منطقه ای و جهانی، عدم تحول در دروس فعلی و اضافه نمودن گرایش جدید کاربردی و تدوین چارچوب برای دروس، شاخص های مرتبط با ایجاد چارچوب مدون و مشخص برای دروس رشته و اضافه نمودن گرایش های کاربردی در رشته اقتصاد و معرفی دروس بین رشته ای دارای اولویت از دیدگاه بازار کار می باشد.
    کلیدواژگان: رشته اقتصاد، تحول، تحلیل سلسله مراتبی، گرایش
  • محمدحسین احسان فر *، ابوالقاسم اثنی عشری امیری، رضا مطیعی صفحات 61-82
    یکی از اهداف انقلاب اسلامی، گسترش و نهادینه سازی اصول و مبانی اسلام در عرصه های گوناگون و انطباق و سازگارکردن کارکرد نظام های مختلف جامعه با موازین شرع و فقه اسلامی است. نظام آموزشی بعنوان یک بستر و زمینه برای بروز خلاقیت، نوآوری، شکوفایی و رشد جمعی و فردی بین اعضای یک جامعه می تواند مزایای قابل توجهی را در حوزه نظر و عمل به همراه داشته باشد. بکارگیری این نظام در عملیاتی کردن مبانی اقتصاد اسلامی نیازمند در نظر گرفتن عوامل مختلف است. هدف اصلی این پژوهش شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر به کارگیری نظام آموزشی در ترویج آموزه های اقتصاد اسلامی در ایران می باشد. با بررسی ادبیات موضوع و بر مبنای دیدگاه های موجود در حوزه اقتصاد اسلامی، 30 زیر معیار در قالب 2 عامل اصلی شناسایی شد. این عوامل و زیرمعیارها با نظر سنجی از 313 نفر از خبرگان، اساتید دانشگاهی و حوزه های علمیه و با کمک فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی رتبه بندی گردید. نتایج تحقیق نشان می دهد که از نظر خبرگان، هنگام تصمیم گیری در خصوص به کارگیری نظام آموزشی در ترویج آموزه های اقتصاد اسلامی بایستی عوامل آموزش و پرورش، دانشگاه، فضای مجازی سایبر و حوزه علمیه به ترتیب مد نظر قرار گیرند
    کلیدواژگان: اقتصاد اسلامی، نظام آموزشی، آموزش های عمومی، آموزش های تخصصی
  • سید محمدحسن مصطفوی * صفحات 83-103
    در دنیای معاصر با پیشرفت های شگرف علمی و فناوری، روند جهانی شدن و برخی عوارض رشد بالای صنعتی و فراصنعتی قدرت های نوظهور اقتصادی که نزدیک نیمی از جمعیت جهان را در خود جای داده اند و گرم شدن زمین، رشد مهاجران قانونی و غیر قانونی، چندی است که طراحی و اجرای برنامه های توسعه را بیش از پیش ضروری ساخته است.
    اگرچه ایران از کشورهایی است که برنامه ریزی را به فاصله کمی نسبت به کشورهای دیگر شروع کرده و در سال 1316 دولت، یک کمیسیون دائمی برای تهیه برنامه افزایش ظرفیت تولیدی کشور تشکیل داده و از تدوین اولین برنامه توسعه در کشور، نزدیک به 70 سال می گذرد، هنوز جزو کشورهای درحال توسعه هستیم و به ویژه چون در زمره کشورهای درحال توسعه و نیز کشور دارای منابع از نوع تک پایه ای هستیم، برنامه ریزی ضرورت می یابد.
    در مقاله حاضر، 5 برنامه توسعه کشور بعد از پیروزی انقلاب اسلامی که اجرای آن ها تصویب شده، به صورت بسیار کوتاه مرور و با قانون برنامه ششم توسعه جمهوری اسلامی با معیار ارزش های محوری و روح حاکم بر آموزه های اقتصادی اسلام به صورت تحلیل محتوا مقایسه می گردد.
    این مقاله، با استفاده از داده های کتابخانه ای و اسنادی و به روش توصیفی- تحلیلی و مقایسه ای و تحلیل محتوا نگارش یافته و در پایان مقاله، پیشنهاداتی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: برنامه های توسعه، قانون برنامه ششم توسعه، ارزش های محوری آموزه های اقتصاد اسلامی، عدالت
  • مهدی موحدی بکنظر *، محمد جواد رضایی، محمد جواد شریف زاده صفحات 105-141
    نظر به وجود برخی دغدغه ها و در راستای ایجاد پیوند میان دو نهاد حوزه و دانشگاه، دوره کارشناسی ارشد پیوسته معارف اسلامی و اقتصاد در دانشگاه امام صادق علی هالسلام راه‏اندازی شد. گذشت بیش از 30 سال از اجرای چنین تجربه‏ای، بستری مناسب برای ارزیابی برنامه این دوره را فراهم آورده است. این ارزیابی می‏تواند برای اجرای آتی این دوره و نیز تدوین و اجرای دروس و گرایش‏های تلفیقی مرتبط با اقتصاد اسلامی الهام‏بخش باشد. ازاین رو هدف مطالعه حاضر تبیین تجارب اساتید و دانش آموختگان دوره کارشناسی ارشد پیوسته معارف اسلامی و اقتصاد از اجرای دوره و ارائه تحلیل‏هایی پیرامون برخی چالش‏های اجرای دوره در جهت دستیابی به چارچوب طراحی دوره هایی مربوط به آموزش اقتصاد اسلامی است. مطالعه حاضر شامل دو بخش اصلی است. بخش نخست به مطالعه کیفی ارزیابی 17 نفر از دانش آموختگان دوره که به روش نمونه‏گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند، می‏پردازد و بخش دوم مقاله به تحلیل نتایج و ارائه برخی راهکارها از جانب نویسندگان مقاله به برخی چالش‏های پیش‏روی اجرای دوره به منظور بازبینی اختصاص یافته است. این بخش مبتنی بر روش نظری و تحلیلی و ناظر به نتایج حاصل از ارزیابی مصاحبه‏شوندگان تدوین یافته است نتایج مطالعه حاضر نشان‏دهنده چالش‏هایی است که طراحان و برنامه‏ریزان دوره اقتصاد اسلامی باید به آن ها پاسخ گویند. برای مثال «اختیار یک نظر از سوی طراحان دوره درباره ماهیت اقتصاد اسلامی»، «انتخاب هدف اصیل دوره»، «انتخاب رهیافتی برای ارائه دروس»،«کیفیت و کمیت ارائه دروس (اعم از دروس هتردوکس، ارتودکس، میان‏رشته‏ای، مهارتی، درجه دوم و اسلامی)» و «جایگاه و کیفیت ارائه زبان عربی» از مهم ترین این چالش‏هاست.
    کلیدواژگان: برنامه آموزشی اقتصاد، برنامه آموزشی اقتصاد اسلامی، بازبینی برنامه درسی، تفکر انتقادی
  • روح الله شهنازی *، مجتبی پناهی صفحات 143-180
    نظام آموزشی در حوزه اقتصاد در کشور ایران به دلایل متعددی از جمله فقدان واقع گرایی در آموزش علم اقتصاد، نداشتن پیوندهای معنادار با واقعیت ها و هنجارهای بومی کشور، داشتن ساختار آموزشی مشابه با ساختار آموزشی علم اقتصاد نئوکلاسیک و رویکردهای مشتق آن که در دنیا با چالش های اساسی روبه رو شده، سیطره رویکردهای روش شناسی مبتنی بر ریاضیات (صوری شدن و فرمالیسم)، کمبود مباحث اسلامی در سرفصل ها وحاشیه ای شدن مباحث اقتصاد اسلامی، در سال های اخیر با مشکلات اساسی روبه رو بوده است. لذا شورای تحول در علوم انسانی در صدد اصلاح این برنامه آموزشی برآمده و سرفصل های پیشنهادی جدیدی ارائه داده است.
    در این مقاله به بررسی سرفصل های پیشنهادی برای رشته اقتصاد از طرف شورای تحول در علوم انسانی و همچنین مقایسه این سرفصل ها با سرفصل های فعلی رشته اقتصاد پرداخته شده است. شیوه کار در این پژوهش، به این شکل بوده که ابتدا تعداد 15 شاخص در حوزه تئوریک آموزش اقتصاد و حوزه ارتباط با واقعیت اقتصاد استخراج شده و بر طبق این شاخص ها دو سرفصل جدید (سرفصل های پیشنهادی شورای تحول و ارتقاء علوم انسانی) و فعلی امتیازدهی و بررسی شده اند. طبق نتایج به دست آمده در اکثر شاخص ها برنامه آموزشی جدید نسبت به برنامه آموزش فعلی پیشرفت هایی را داشته است اما این پیشرفت چشمگیر نبوده و تا نقطه مطلوب فاصله زیادی دارد
    کلیدواژگان: آموزش اقتصاد، برنامه آموزشی، تحول در علوم انسانی، اقتصاد ایران
  • مهدی طغیانی *، فریبا حسین خوانساری صفحات 181-211
    جامعه بشری برای رسیدن به هدف عالی و غایی خود نیازمند سبک زندگی صحیح است. سبک زندگی، نوع زندگی فرد و فرهنگ گروه ها و منعکس کننده باورها، اندیشه ها، ارزش‏ها، گرایش‏ها، سلیقه ها و فرهنگ‏هاست. از جمله منابع استخراج الگوی صحیح سبک زندگی در اندیشه اسلامی، روایات معصومین علیهم السلام است که صحیفه سجادیه امام سجاد علیه السلام یکی از سرآمدان این منابع به زبان دعاست. این تحقیق به منظور پاسخگویی به سوال چگونگی سبک زندگی اقتصادی از منظر صحیفه سجادیه و ارائه الگویی در این زمینه انجام با استفاده از روش تحلیل مضمون انجامگرفته است. پس از گردآوری داده ها و کدگذاری اولیه به کمک نرم افزار MAXQDA11،535کد با مضمون الگوی سبک زندگی اقتصادی از کتاب شریف صحیفه سجادیه برداشت شد و سپس تلاش شد مضامین فراگیر آنها در زمینه انتخاب و تصمیم گیری اقتصادی برداشت گردد. در نهایت شش اصل حاکم بر انتخاب ها و تصمیمات اقتصادی که به نوعی بیشترین تاثیر را در شکل دهی به سبک زندگی اقتصادی مطلوب می باشند بدست آمد. با توجه به نوع منبع بیشترین کدهای استخراج شده مربوط به لزوم حاکمیت چارچوب دینی بر انتخاب های اقتصادی بود که از این میان عقاید و اخلاقیات اقتصادی بیشترین مضامین را در خود داشتند. در نهایت اصول انتخاب و تصمیم‏گیری اقتصادی استخراج شده در بیان امام سجاد(ع) عبارتند از: اصل لزوم حاکمیت دینی در انتخاب‏ها، اصل توجه به همبستگی های جمعی و وابستگی های متقابل، اصل توجه به اصول عقلانی انتخاب‏ها، اصل توجه به نتایج و تبعات انتخاب‏ها، اصل توجه به تصمیمات بین‏زمانی و مبادلات حال و آینده و اصل رعایت بهره‏وری
    کلیدواژگان: سبک زندگی، سبک زندگی اقتصادی، صحیفه سجادیه، تحلیل مضمون، انتخاب و تصمیم گیری اقتصادی
  • میثم موسایی * صفحات 213-246
    علم اقتصاد[1] یکی از شاخه های اصلی علوم اجتماعی است، این شاخه از علوم اجتماعی ابتدا تحت عنوان «اقتصاد سیاسی» مطرح می‏شد. در ایران حدود نیم قرن است که تحت عنوان یک رشته مستقل دایر است این رشته ابتدا با تاسیس دانشکده اقتصاد، حقوق و علوم سیاسی در دانشگاه تهران بنیان گذاشته شد. این دانشکده قبلا از مدارس دارالفنون محسوب می‏شد که با تاسیس دانشگاه تهران به آن ملحق شد. از سال 1346 با تاسیس دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران، این شاخه از علوم اجتماعی توسعه فراوانی یافته و در مقطع لیسانس عمدتا در گرایش اقتصاد نظری، اقتصاد بازرگانی و در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا دارای گرایش‏های متعددی از قبیل اقتصاد نظری، اقتصاد انرژی، اقتصاد اسلامی و... برگزار می گردد. از آن زمان تاکنون این دانشکده با گرایش‏های اقتصاد بازرگانی، اقتصاد نظری و اقتصاد مالی به تربیت هزاران دانشجو در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکترا مشغول بوده است و اکنون در بیش از بیست دانشگاه در کشور این رشته تدریس می‏شود.
    این تحقیق به دنبال ارزیابی کمی و کیفی این رشته در ایران بوده‏ است. شاخص‏های مورد استفاده در این طرح از میان داده های مربوط به حوزه علم اقتصاد شامل کتاب، پایان‏نامه، گزارش طرح‏های پژوهشی و مقالات و تعداد اساتید و دانشجویان و نیز شاخص‏های مرتبط با حوزه فناوری و نوآوری گردآوری شده و در مواردی که امکان گردآوری اطلاعات به صورت کمی نبوده به کمک ابزار پرسشنامه و مصاحبه‏ی حضوری با صاحب‏نظران این رشته داده های مورد نیاز به صورت کیفی گردآوری و تحلیل شده است. در این تحقیق علاوه بر تحلیل وضع موجود براساس مدل STEEP-V به تحلیل روند تحولات آینده و براساس مدل SWOT به تحلیل راهبردی این رشته پرداخته‏ شده است. در پایان نیز ضمن ارائه یک تصویر مطلوب از این رشته سیاست‏ها، راهبردها و راهکارهای عملی برای حرکت از وضع موجود به وضع مطلوب ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: علوم اقتصادی، اقتصاد نظری، اقتصاد بازرگانی، شاخص های ممیزی اقتصاد، وضع موجود علم اقتصاد و وضع مطلوب علم اقتصاد
  • محمدنقی نظرپور *، ناهید مومنی نژاد، میثم حقیقی صفحات 247-266
    در کشور ایران که اقتصاد آن در برخی سال هابا پدیده «رکودتورمی» مواجه بوده است، دارای نظام مالی «بانک محور»است؛ بدین معنی که عمده تجهیز و تخصیص منابع در این اقتصاد،توسط نظام بانکی صورت می گیرد. از این رو با توجه به مهم بودن نقش بانک ها در اقتصاد کشور خصوصا تامین مالی بنگاه های اقتصادی، بررسی جایگاه و نقش آن ها در تحقق پدیده رکودتورمی امری ضروری و اجتناب ناپذیر است.
    مقاله حاضر، با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و اینترنتی معتبر، تلاش می کند به بررسی این فرضیه بپردازد که «در اقتصاد بانک پایه ایران، بانک ها نقش مهمی در بروز پدیده رکودتورمی در اقتصاد کشور داشته اند». مقاله به این نتیجه رسیده است که با توجه به بانک پایه بودن نظام مالی کشور، عدم اعطای تسهیلات هدفمند از سوی بانک ها و حرکت به سمت عقود مشارکتی، افزایش مطالبات غیرجاری، عدم بازگشت بدهی های دولت، پیمانکاران و بنگاه های دولتی به بانک ها، افزایش سهم بنگاه داری بانک ها و همچنین افزایش میزان اضافه برداشت بانک ها از بانک مرکزی از عمده دلایل نقش بانک ها در بروز پدیده رکودتورمی در اقتصاد کشور می باشند
    کلیدواژگان: اقتصاد ایران، بانک محوری، تورم رکودی، بازارهای مالی، تورم، رکود
  • سیده مرضیه فاطمی ابهری * صفحات 263-276
    در این مقاله به دنبال پاسخگویی به این سوالات هستیم که نقاط قوت و نقاط ضعف رشته اقتصاد بهداشت در ایران کدامند؟ این رشته دارای چه فرصت هایی است؟ چه عواملی، این رشته را تهدید می کند؟ آینده آن در ایران چگونه خواهد بود؟ و برای ارتقای آن تا وضعیت مطلوب چه اقداماتی باید صورت گیرد؟ اقتصاد بهداشت به عنوان یک دانش بین رشته ای در چند دهه اخیر مورد توجه دانشمندان اقتصاد، بهداشت، و سیاست گذاران و برنامه ریزان قرار گرفته است. در این مقاله، تحلیل استراتژیک این رشته با استفاده از  نظرات محققین، صاحب نظران و کارشناسان این حوزه صورت گرفته است.. نتایج نشان می دهد که این رشته دارای فرصت های بالقوه زیادی است و در آینده نزدیک اهمیت ویژه ای خواهد یافت ولی در حال حاضر تا رسیدن به شاخص های مطلوب فاصله دارد.  قدم اساسی برای دستیابی به شاخص های بهتر، تاسیس این رشته در مقطع کارشناسی و دایر کردن گرایش اقتصاد بهداشت در مقاطع ارشد و دکتری در تمام مراکز استان هاست.
    کلیدواژگان: بهداشت، اقتصاد بهداشت، نقاط ضعف، نقاط قوت، تهدید ها و فرصت ها
|
  • P. Rostamzade *, Sh Nasrabadi Pages 7-22
    The aim of this study is survey of evaluate compliance development programs with Islamic economics. To achieve this goal, we use content analysis method according to the Quran and criteria of justice within the framework of Islamic economics, using MAXQDA10 software, Survey the Fourth and Fifth Programs and Sixth Legislation of Development Programs of Economic, Social and Cultural. The results of quantitative and qualitative analysis showed that there is no balance according to three components of Islamic justice in three development programs. During the three programs, on average according to economic justice is about 64/39, social justice is 49/36, and cultural justice is about 86/23 percent. Since the three components of Islamic justice interaction together but in development programs there is no balance between attention to components of Islamic justice and more attention on economic justice.
    Keywords: Development Programs, Islamic Economics, Islamic justice
  • M. Mehrara *, F. Khodadadi Pages 23-39
    Economic growth of economies is strongly dependent on soundness of financial institutions. many economic activities are in need of lending from banking system, the distortions in bank lending behavior may lead to economic variables instability and business risk for firms. Therefore, in this research effect of macroeconomic fluctuations on the lending behavior of commercial banks in Iran during 1974-2015 was modeled using AutoRegressive Distributed (ARDL) model. Empirical results showed that lending to commercial banks (Bank loan to asset ratio) have long run relationship with output changes over the business cycle. In other words, the economic recovery leads to acquiring credit risk and more lending of commercial banks. The increase in commercial banks assets that approximate the size of the bank, have a significant impact on the behavior of commercial banks lending. The larger banks can afford to higher risks in lending. Monetary base not only increase bank lending (in terms of the ratio of loans to assets), but in the long run, it reduces lending capacity by a negligible size
    Keywords: Macroeconomic fluctuations, the behavior of lending, commercial banks, ARDL
  • Hoseiin Sadeghi * Pages 41-59
    Due to various reasons today to reform undergraduate degree in economics and removal of trends in the evolution of the human sciences is emphasized. In this study, 350 samples were analyzed by economic experts And analysis, hierarchical analysis.
    The results show that Among the corrective measures such as Strengthening of Islamic subjects, Strengthening of key lessons, Localize and reinforce the lessons related to Iran's economy, The introduction of interdisciplinary courses to strengthen economic student's analytical power, Introduction of new courses in order to familiarize students with current issues in the regional and global economy, No change in current courses And adding new trends and framework for practical lessons, Related to establishing a clear and concise framework for adding courses and practical trends in economics and introduction of interdisciplinary courses indicators, is priority from the perspective of economic experts in the market.
    Keywords: Economics, development, Analytical Hierarchy Process, trend
  • Mohamadhoseiin Ehsanfar * Pages 61-82
    Expansion and institutionalization of the principles of Islam in various fields and adaptation of the function of different community with Shariah law and Islamic are the goals of the Islamic Revolution. Education System as a context for creativity, innovation, growth and prosperity of individual and collective among members of a community can have significant benefits in the field of theory and practice. Using this system, the operating principles of Islamic economics needs to consider several factors. The main objective of this study is to identify and rank the factors influencing to adopt the education system to promote the teachings of Islamic economics. Based on the literature review and perspectives in the field of Islamic economics, 30 sub-factors were identified in two major factors. With the survey of 313 experts, academics and experts in seminaries and with the help of fuzzy analytical hierarchy process had ranked these sub-factors and factors. The results show that when deciding to adopt the education system to promote the teachings of Islamic economics, education & Training, University, cyber cyberspace and seminary factors must be considered respectively
    Keywords: Islamic economics, educational system, public education, professional training
  • Seyedmohamadhassan Mostafavi * Pages 83-103
    In the contemporary world with tremendous scientific and technological advances, globalization and economic effects of high-growth industrial and postindustrial emerging powers, which account for nearly half the world's population, and global warming, the growth of legal and illegal immigrants, the designing and implementing development plans have been made increasingly necessary.
    About 70 years have passed since the formulation of the first development plan in Iran, but Iran is still underdeveloped. Particularly, since Iran belongs to developing countries as well as single-product and resource-rich countries, planning is necessary.
    In this paper, five post-Islamic Revolution development plans that their implementation was approved, are reviewed briefly. The sixth plan of the Islamic Republic is compared to criteria of the core values and essence of the teachings of Islamic economics by content analysis.
    This paper uses documentary-library data, comparative descriptive-analytical methodology and content analysis, and provides suggestions at the end of the article
    Keywords: Development plans, 6th development plan, core values of Islamic economics teachings, justice
  • Mehdi Movahedi * Pages 105-141
    According to some considerations such as necessity of university and Seminary unification, Continuous MA of Islamic Studies and Economics at the Imam Sadeq University began. More than 30 years after such experience, a suitable space is provided for evaluation the educational program. This evaluation can inspire the implementation of this program in the future as well as the new designing of courses related to interdisciplinary studies of Islamic economics. The aim of this study is an Expression of professors and graduates experiences about the implementation of this program as well as an analysis on some of the program challenges which are mentioned in designing of Islamic economics education.
    This study includes two main sections. The first section studies the qualitative assessment of 17 graduated persons that were selected based on purposive sampling. In the second part of this article, the authors provide solutions to some of challenges. This section is based on theoretical and analytical method which analyses the assessments of interviewees.
    The results of this study demonstrate the challenges that designers and planners of Islamic economics courses should respond to them. For example challenges such as "consensus about the nature of Islamic economics", "choosing the original goal and the approach for the educational program", "quality and quantity of courses (including Heterodox, Orthodox, interdisciplinary, skill oriented, philosophical and Islamic studies)", and “The status of the Arabic language” are the most important.
    Keywords: Economics education curriculum, Islamic economics educational curriculum, Curriculum review, Critical thinking. Economics education curriculum, Islamic economics educational curriculum, Curriculum review, Critical thinking
  • R. Shahnazi *, M. Panahi Pages 143-180
    Teaching economics in Iran have been major problems such as lack of realism, no significant links with reality and native norms country, the educational structure similar to the structure of neoclassical economics and approaches derived of them with fundamental challenges in the world economy, dominated by approaches based on the methodology of mathematics and formalism in economic methodology and weakness of Islamic issues in the headlines. The council of evolution in the Humanities has offered to modify the new headlines.
    Suggested topics in this article are compared with previous headlines. To compare we extracted the 8 indicators of theoretical and 7 indicators to connection with reality of headlines, then compare the two headlines with them. Based on the results in the most of indicators, new curriculum has improved compared to the previous program, of course not much progress towards the desired point.
    Keywords: Economic Education, Training, Human Sciences, Iranian Economy
  • Mehdi Toghyani *, F. Hoseiinkhansari Pages 181-211
    Human society to achieve its ultimate and great aims require a true lifestyle. The kind of life and culture reflect the beliefs, ideas, values, attitudes, tastes and cultures. Sahifeh Sjadyh is one of the greatest figures of the resources for extraction correct pattern lifestyle in Islamic thought in prayer expression. The research to address the question of how economic life from the perspective of Sahifah Sajadieh and presents a model in this field has been done using thematic analysis.
    After collecting data and initial coding by MAXQDA11 software, 535 Code-themed pattern of economic life style were taken from the Sahifah Sajadieh; and then tried to extract the surrounded themes in the field of economic choices and decisions. Finally the six principles of economic decisions that most influence in shaping the economic life are resulted.
    According to the source, most codes are extracted, pointed the necessity of religious framework on economic choices among the beliefs and morals. Other principles are paying attention to interdependence, intertemporal decisions, rationality in choices and productivity.
    Keywords: Lifestyle, economic lifestyle, Sahifah Sajadiah, thematic analysis, choice, decision making
  • Meysam Mosaei * Pages 213-246
    Economics is one of the main branches of social sciences. this branch was introduced as "political economy", but, now, the Economics is known as an independent discipline.
    In Iran, same as the world, economics has been developed since 1346 with the founding of Faculty of Economics, in University of Tehran.
    At the moment, economics has seven fields in Iran: theatrical economics, commercial economics money and banking, Islamic economics, Energy economics, agricultural economics in BA and a lot of fields in MA. And PhD.
    In this study we assess economics in Iran. The Indicators used in this project attracted and gathered and classified through the data about the economics (structural, functional), including books, papers, research projects, and scientific research.
    The data were gathered via internet and recourseing to the economic researchers and related universities and Statistical Center of Iran. The period of the evaluation for books and thesis is from 1357 until the end of 1391. Secondly, using a questionnaire prepared by the comments field of the SWOT researchers, scholars and experts in this field was investigated and the results analyzed by SPSS statistical software.
    The results show that this field will be important in the near future but now has not the optimal parameters and the basic steps for achieving better indicators is to reform economics so it can solve problems of Iranian economy.
    To achieve this goal, we have to introduce a unified teaching and learning process along with the inculcation of moral and spiritual values through Integration, Islamization, Internationalization and Comprehensive Excellence.
    Keywords: economics, economic systems, theatrical economics, commercial economics, money, banking, Islamic economics
  • Mt Nazarpuor *, N. Momennejhad, M. Haghighi Pages 247-266
    In the economy of Iran, that is financial system "bank- based", in some years faced the phenomenon of "stagflation"; mobilization and allocation of resources in the economy by the banking system. Thus, according to the Bank's role in the economy, especially corporate financing, its role in the realization of the phenomenon of stagflation is inevitable.
    This paper, using the analytical method and using a valid library and internet resources, tries to explore the hypothesis that "the economy Bank- based of Iran, Bank plays an important role in the occurrence of the phenomenon of stagflation in the economy".
    Article concluded that according to the bank - based financial system, lack of lending by banks, moving toward participation contracts, Increase in Non-Current receivables, non-return government debt, contractors and government agencies to banks, increasing the share of banks and estate agents And also an increase in bank overdrafts central banks of the major reasons for the Bank's role in the occurrence of the phenomenon of stagflation in the country's economy.
    Keywords: the economy of Iran, bank based, stagflation, financial markets, inflation, recession