فهرست مطالب

مجله سلامت و بهداشت
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 32، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/17
  • تعداد عناوین: 11
|
  • علیرضا رحمانی، حلیمه الماسی، سمیه باجلان، هادی رضایی وحیدیان، علیرضا زارعی، امیر شعبانلو صفحات 231-245
    زمینه و هدف
    آنتی بیوتیک ها به دلیل خاصیت تجمعی و مقاومت دارویی مشکلات عمده زیست محیطی ایجاد نموده اند. هدف از این مطالعه بهینه سازی تجزیه سونوشیمیایی سیپروفلوکساسین در فرآیند US/PS/nZVI از محیط های آبی با کاربرد روش طراحی ترکیبی مرکزی بود.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی تاثیر پارامترهای مستقل نظیر: pH محلول، غلظت PS و nZVI در تجزیه سیپروفلوکساسین مورد بررسی قرار گرفت. بعد از بهینه سازی فرآیند، هم افزایی تجزیه و تاثیر زمان ماند تعیین شد. غلظت آنتی بیوتیک در تمامی نمونه ها ثابت و برابر mg/L 50 بود. اندازه گیری آنتی بیوتیک بر اساس کاهش COD مطابق دستورالعمل 5220 .C کتاب استاندارد متد انجام شد. برای تعیین ویژگی nZVI سنتز شده از تصویر میکروسکوپ عبور الکترونی (TEM) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد pH اولیه محلول پارامتر اصلی در فرآیند مذکور بود و مقدار بهینه برابر 5/4 تعیین شد. در غلظت اولیه COD برابر mg/L 195 (معادل mg/L 50 آنتی بیوتیک)؛ غلظت بهینه PS و nZVI به ترتیب 1200 و mg/L 120 بدست آمد. در این شرایط و بعد از min 60 از فرآیند، کارایی حذف مشاهده شده در حدود 57 % بدست آمد. برای فرآیند US/PS/nZVI هم افزایی تجزیه در شرایط بهینه در حدود 55/42 % بود. در بررسی تاثیر زمان ماند در شرایط بهینه، بعد از min 180 درحدود 94 % از COD حذف شد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه کارایی قابل قبول فرآیند US/PS/nZVI در تجزیه آنتی بیوتیک سیپروفلوکساسین را تایید کرد.
    کلیدواژگان: آنتی بیوتیک سیپروفلوکساسین، سونوشیمیایی، پرسولفات، نانوذره آهن صفر، بهینه سازی
  • علی الماسی، مقداد پیرصاحب، محمد جواد شکوهی زاده، راضیه خاموطیان، عبدالله درگاهی، پرویز مهاجری، لیلی شکوهی زاده صفحات 246-255
    زمینه و هدف
    حضور پاتوژن های میکروبی، شناسایی و حذف آنها در آب و فاضلاب از مهمترین معضلات بهداشتی محسوب می شود. هدف از این مطالعه شناسایی دو پاتوتایپ مهم اشریشیاکلی یعنی انتروتوکسیژنیک (ETEC) و انتروپاتوژنیک (EPEC) در تصفیه خانه فاضلاب شهری، بیمارستانی، لبنی و کشتارگاه در شهر کرمانشاه می باشد.
    روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی است. در این مطالعه از 6 تصفیه خانه فاضلاب تحت شرایط استاندارد و استریل 64 نمونه فاضلاب گرفته شد و به آزمایشگاه میکروب شناسی منتقل شد. در آنجا سویه های اشریشیاکلی جداسازی شده و پاتوتایپ های ETEC و EPECتوسط روشPCR شناسایی شدند..
    یافته ها
    بر اساس نتایج کشت افتراقی از 64 نمونه فاضلاب برداشت شده 62/90 درصد از نمونه ها دارای سویه اشریشیاکلی بودند. سویه ETEC به ترتیب در 25، 85/42، 3/33، 0، 6/28 و 0 درصد از نمونه های فاضلاب ورودی تصفیه خانه های فاضلاب شهری، بیمارستان های امام رضا و فارابی، کارخانه لبنیات، بیمارستان محمدکرمانشاهی و کشتارگاه صنعتی همچنین به ترتیب در 20، 20، 0، 0، 6/16 و 0 درصد از نمونه های پساب خروجی این تصفیه‫خانه ها شناسایی گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان از حضور اشریشیاکلی اسهال زای انتروتوکسیژنیک در پساب تصفیه خانه های فاضلاب شهری و بیمارستانی و همچنین اشریشیاکلی انتروپاتوژنیک در فاضلاب کشتارگاه دام است. با توجه به حضور سویه انتروتوکسیژنیک در فاضلاب ها اهمیت حذف کلیفرم‫ها و کلیفرم‫های گرماپای در تصفیه‫خانه های فاضلاب پر رنگ تر می‫گردد. بنابراین می‫بایستی نسبت به بهبود کارایی این سیستم‫ها اقدامات جدی به عمل آورد.
    کلیدواژگان: فاضلاب، اشریشیاکلی، انتروتوکسیژنیک، انتروپاتوژنیک، شهر کرمانشاه
  • توحید بابازاده، عادل مکمل، فاطمه مرادی، فریبا شریعت، مرتضی بنای جدی صفحات 256-267
    زمینه و هدف
    دیابت یکی از شایع ترین مشکلات سلامت در جهان می باشد که با اجرای برنامه های آموزشی علمی، می توان آن را کنترل نمود. لذا این مطالعه با هدف تعیین اثربخشی مداخله آموزشی مبتنی بر تئوری «عمل منطقی توسعه یافته» بر رفتارهای خودمراقبتی در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو انجام شده است.
    روش کار
    در این مطالعه نیمه تجربی، 90 نفر از بیماران مبتلا به دیابت نوع دو به صورت تصادفی سازی طبقه ای در دو گروه مداخله (45=n) و کنترل (45=n) قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه مبتنی بر تئوری «عمل منطقی توسعه یافته» و رفتارهای خودمراقبتی بود. داده ها پیش از مداخله آموزشی و 3 ماه پس از آن جمع آوری گردیدند. آنالیزها داده ها با استفاده از نرم افزار spss-20 و آزمون های آماری پارامتریک صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که پس از مداخله آموزشی، میانگین نمرات تمام سازه های تئوری «عمل منطقی توسعه یافته» در گروه مداخله به طوری معنی داری افزایش یافته است (05/0p).
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه نشان داد که طراحی مداخلات مبتنی بر تئوری «عمل منطقی توسعه یافته» می تواند یک چارچوب مناسب برای بهبود رفتارهای خودمراقبتی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 فراهم نماید.
    کلیدواژگان: تئوری عمل منطقی توسعه یافته، رفتارهای خودمراقبتی، مداخله آموزشی، دیابت نوع دو
  • علیرضا حیدری، محمد جواد کبیر، ناهید جعفری، اشرفی بابازاده گشتی، محمدرضا هنرور، منصوره لطفی صفحات 268-279
    زمینه و هدف
    باقی ماندن بهورزان در رده بهورزی در تمام طول خدمت و نبود امکان ارتقاء علمی و شغلی و همچنین ضرورت اقامت در روستا می‫تواند امکان ایجاد و گسترش فرسودگی شغلی در این گروه شغلی را افزایش دهد. هدف از این مطالعه تعیین ارتباط بین فرسودگی شغلی با عوامل اجتماعی و اقتصادی در بهورزان استان گلستان بود.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی، 1141 بهورز شاغل در استان گلستان به روش سرشماری در مطالعه شرکت نمودند. ابزار جمع آوری داده ها به وسیله پرسشنامه فرسودگی شغلی مزلاچ بود که روایی و پایایی آن به تایید رسیده است. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-16 و آزمون Multinomial Logistic Regression در سطح معنی داری 05/0 آنالیز شد.
    یافته ها
    شدت فرسودگی با نارضایتی از درآمد، کاهش علاقه به شغل، تعداد فرزندان، سن، سابقه کاری، شهرستان محل خدمت، کاهش سطح تحصیلات ارتباط آماری معنی داری داشت. فراوانی فرسودگی شغلی نیز با وضعیت مسکن، محل سکونت، شهرستان محل خدمت، کاهش علاقه به شغل، نارضایتی از درآمد، سن، سابقه کاری، کاهش سطح تحصیلات ارتباط آماری معنی داری داشت. .
    نتیجه گیری
    ضروری است مداخلات مناسبی در مورد بهورزانی که از شغل و درآمدشان ناراضی اند، تعداد فرزندان بیشتری دارند، سطح تحصیلات پایین‫تری دارند و مسن تر و با سابقه تر هستند، صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، بهورز، عوامل اجتماعی اقتصادی، استان گلستان
  • منیره مجلسی نصر، کورش رحمانی، حسن رحمانی، مسعود یوسفی، آیت رحمانی صفحات 280-288
    زمینه و هدف
    مطالعه حاضر با توجه به مخاطرات فراوان فلز سنگین کروم در محیط زیست از جمله سرطان پوست و ریه و آسیب های کلیوی و کبدی با هدف بررسی حذف Cr(VI) توسط زئولیت های کلینوپتیلولیت از محلول های آبی انجام پذیرفت.
    روش کار
    دراین مطالعه از زئولیت های کلینوپتیلولیت با اندازه های cm4 برای حذف کروم شش ظرفیتی از آب استفاده شد. برای تهیه محلول کروم شش ظرفیتی از دی کرومات پتاسیم ((K2Cr2O7 و آب مقطر دوبار تقطیر استفاده شد. غلظت باقیمانده کروم بوسیله دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موج 540 نانومتر اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که با افزایش جرم جاذب هم ظرفیت جذب ؛ هم زمان رسیدن به تعادل افزایش می یابد. با کاهش pH از 11 تا 4 میزان راندمان جذب افزایش یافته و از 4 تا 2 میزان راندمان جذب کاهش می یابد. همچنین بهترین زمان برای تماس با زئولیت 70 دقیقه می باشد. در این آزمایش زئولیت اصلاح شده با nZVI نزدیک با 85 درصد جذب، دارای بالاترین مقدار جذب کروم بود و میزان جذب زئولیت های خام کمتر از 25 درصد بود.
    نتیجه گیری
    بطور کلی نتایج حاصله بیانگر آن است که زئولیت اصلاح شده با nZVI برای حذف کروم شش ظرفیتی روشی با راندمان بالا می باشد.
    کلیدواژگان: کروم، جذب، محلول آبی، زئولیت اصلاح شده nZVI
  • فردین مهرابیان، پریسا کسمایی، زهرا عطرکار روشن، مرجان مهدوی روشن، مریم دفاعی صفحات 289-297
    مقدمه و هدف
    سلامتی و رفتار با یکدیگر مرتبط هستند و بسیاری از بیماری ها در رفتارها و عادات نادرست افراد ریشه دارند. لذا پیشگویی یا تعیین رفتار برای جستجوی اقدامات موثر در جهت کاهش ابتلا به بیماری ها و ارتقای سلامتی مفید است. این پژوهش با هدف تعیین عوامل موثر بر رفتار تغذیه ای رابطان بهداشتی، بر اساس مدل پرسید - پروسید انجام شد.
    روش کار
    پژوهش از دسته مطالعات توصیفی، تحلیلی و مقطعی بود. جامعه و محیط پژوهش 153 نفر از رابطان بهداشتی فعال در مراکز بهداشتی درمانی و پایگاه های بهداشتی شهر رشت در سال 1394 بودند که به روش سرشماری انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه خودایفای روا و پایا و بر اساس مدل پرسید -پروسید بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS-18 و شاخصهای آمار توصیفی و تحلیلی استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین سنی رابطان 11/9 ± 03/43 سال بود. همه سازه های مدل پرسید پروسید شامل: آگاهی (0001/0p<، 296/0=β) و نگرش (0001/0p<، 396/0=β)، عوامل تقویت کننده (02/0p<، 155/0=β) و قادر کننده (03/0p<، 144/0=β)، پیشگویی کننده رفتار تغذیه ای بودند. بر اساس آزمون رگرسیون خطی، سازه های الگوی پرسید- پروسید در مجموع توانستند توضیح دهنده 40 درصد تغییرات رفتار تغذیه ای سالم باشند (0001/0>p، 400/0=R2). بین تمامی سازه های مدل پرسید با رفتار تغذیه ای، همبستگی مستقیم و معنی داری مشاهده شد (05/0>p).
    نتیجه گیری
    نگرش، آگاهی و عوامل تقویت کننده و قادر کننده به ترتیب، مهمترین عوامل موثر بر رفتار تغذیه ای بودند. وضعیت نگرش و عوامل تقویت کننده، مطلوب و سایر سازه ها در سطح متوسط بودند. با توجه به همبستگی مستقیم بین سازه های مدل پرسید و رفتار تغذیه ای رابطان بهداشتی، پیشنهاد می شود مداخلات آموزشی مقتضی بر اساس مدل پرسید- پروسید به منظور ارتقای رفتارهای تغذیه ای صورت گیرد.
    کلیدواژگان: مدل پرسید، پروسید، رابطان بهداشتی، رفتار تغذیه ای
  • مهدی فضل زاده، شهین ادهمی، مهدی وثوقی نیری صفحات 298-311
    زمینه و هدف
    نیترات به عنوان یکی از شاخص های شیمیایی آلودگی آب مورد بررسی قرار می گیرد، از این جهت حذف آن از آب های آلوده به عنوان یکی از مباحث مهم در زمینه سلامت زیست محیطی مطرح می گردد. هدف این تحقیق بررسی جذب نیترات از محیط های آبی با استفاده از مونت موریلونیت سبز محلی به عنوان یک جاذب جدید بوده است.
    روش کار
    این تحقیق به صورت تجربی در یک راکتور ناپیوسته انجام شده است. مهمترین متعیرهای موثر بر فرایند جذب، مورد بررسی قرار گرفته و سینتیک و ایزوترم های جذب نیز تعیین شده است. برای اندازه گیری غلظت نیترات از دستگاه اسپکتروفتومتر و برای تعیین خصوصیات جاذب از آزمایش های SEM، BET و FTIR استفاده شده است. آنالیز داده ها با نرم افزار اکسل انجام پذیرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که pH بهینه جذب نیترات 5/1 بوده و با افزایش زمان تماس و مقدار جاذب، راندمان جذب افزایش می یابد. سطح ویژه جاذب 13 متر مربع بر گرم به دست آمد و آزمایش FTIR نشان داد که گروه های عاملی موجود بر روی جاذب نقش مهمی در جذب نیترات دارند. داده های آزمایشگاهی از سینتیک درجه دوم کاذب تبعیت نموده و همچنین ایزوترم لانگمویر برای توصیف فرایند جذب مطابقت بهتری با داده های آزمایشگاهی داشته و نشان داد که حداکثر ظرفیت جذب نیترات برابر با 89 میلی گرم بر گرم بوده است.
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج نشان داد که مونت موریلونیت سبز محلی می تواند نیترات را با راندمان بالایی از محلول های آبی جذب نماید.
    کلیدواژگان: نیترات، مونت موریلونیت سبز، جذب، محلول آبی
  • آیدین عزیزپور صفحات 312-320
    زمینه و هدف׃ این تحقیق جهت بررسی علل حذف لاشه های مزارع مرغ مادر گوشتی در کشتارگاه صنعتی نمین در راستای پیشگیری از بیماری های مشترک بین انسان و طیور طی سال 1393 انجام گرفت.
    روش کار׃ با مراجعه مکرر به کشتارگاه و نظارت بر زنجیره کشتار، لاشه های غیر قابل مصرف و وزن آنها و علل تفکیکی حذف لاشه ها از روی علایم ظاهری و ضایعات کالبدگشایی شناسایی گردید.
    یافته ها׃ در این بازرسی بهداشتی کل میزان کشتار طی این مدت 185722 قطعه بود که در مجموع 724620 کیلوگرم، وزن زنده کشتار ثبت شد. از کل کشتار، تعداد 3829 لاشه با 06/2 درصد از کل کشتار در مجموع به وزن تقریبی 4680 کیلوگرم به علل مختلف ضبط گردیدند که 14 لاشه (36/0%) به علت آرتریت و سینوویت، 151 لاشه (94/3%) به علت بیماری مزمن تنفسی، 164 لاشه (28/4%) به علت سلولیت، 168 لاشه (39/4%) به علت مسمومیت، 221 لاشه (77/5%) به علت آسیت و پریتونیت، 415 لاشه (84/10%) به علت تلفات بین راهی، 816 لاشه (31/21%) به علت سپتی سمی و 1880 لاشه (10/49%) به علت لاغری مفرط بوده است. لاغری مفرط و سپتی سمی با 41/70 درصد و 45/1 درصد به ترتیب از کل حذفیات و کل کشتار، بیشترین لاشه های حذفی را تشکیل دادند.
    نتیجه گیری׃ نتایج این مطالعه نشان داد که بیشترین موارد حذفی ناشی از بیماری هایی است که از نظر بهداشت عمومی نیز حائز اهمیت می باشند. بنابراین، بهبود برنامه های پیشگیری و کنترلی بیماری ها در سطح مزارع مادر گوشتی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: کشتارگاه صنعتی، بازرسی بهداشتی، مادر گوشتی، نمین
  • فاطمه اولیاء، حکیمه احدیان، زهرا روستایی زاده شورکی، لیدا بهادری صفحات 321-327
    زمینه و هدف
    باتوجه به بالارفتن میانگین سنی در ایران، سالمندان نسبت قابل توجهی از افراد جامعه را می سازند. علاوه بر مشکلات و بیماری های دندانی وبیماری های پریودنتال، احتمال رخداد ضایعات دهانی در آنها افزایش می یابد. این مطالعه به منظور بررسی شیوع ضایعات دهانی در بین سالمندان ساکن خانه های سالمندان استان یزد انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی که به روش مقطعی انجام شد، تمام افراد سالمند بالای 65 سال که در خانه های سالمندان استان یزد ساکن بودند مورد ارزیابی قرار گرفتند. اطلاعات بیماران از پرونده پزشکی آنان استخراج شد. سپس وضعیت دهانی و دندانی آنان با معاینه دهانی بررسی و ثبت گردید. نهایتا داده های به دست آمده توسط نرم افزار SPSS-17 آنالیز و با تستهای آماری Chi-square و Fisher exact test بررسی شد.
    یافته ها
    از کل267 سالمند شرکت کننده در این مطالعه 93 مورد دچار ضایعات دهانی بودند. از 177 سالمند زن شرکتکننده در این مطالعه 56 مورد و از 90 سالمند مرد 37 نفردارای ضایعات دهانی بودند. از267 فرد سالمند مورد معاینه 7 نفر دارای دندان طبیعی، 84 نفر دندان مصنوعی و 174 نفر فاقد دندان بودند که تفاوت بین گروه ها معنیدار بود. افراد سالمندی که سیگار مصرف میکردند 28 نفر بودند که از این افراد 11 نفر ضایعه دهانی داشتند و رابطه معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نظر به رخداد تظاهرات برخی بیماری ها در دهان وشیوع بالای ضایعات دهانی پیش بدخیم و بدخیم در سنین بالا، معاینات دوره ای دهان سالمندان خصوصا افراد ساکن خانه سالمندان ضروری است.
    کلیدواژگان: سالمندان، ضایعات دهانی، خانه سالمندان
  • علی جنتی، حسین جباری بیرامی، یلدا موسی زاده صفحات 336-349
    زمینه و هدف
    بیمارستانها مهمترین موسسات بهداشتی درمانی و مصرف کننده بخش اعظم بودجه بهداشت و درمان هر کشوری به شمار می روند. هزینه های عملیاتی بالا، ناکارآمدی، ظرفیتهای مازاد بیمارستانی و... ضرورت استفاده صحیح از منابع را افزایش داده است. بسیاری از کشورهای جهان از استراتژی کوچک سازی بر اساس یک مسیر استراتژیک برای حل این کاستی ها بهره می برند. این مطالعه با هدف تدوین الگوی کوچک سازی در بیمارستانهای وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز طراحی و اجرا شده است.
    روش کار
    پژوهش حاضر یک مطالعه کیفی و سه مرحله ای می باشد. مرحله اول شامل مرور نظاممند روش های مربوط به کوچک سازی بیمارستان در پایگاه داده های مختلف و با بهره گیری از کلیدواژه های تعریف شده بود. مرحله دوم شامل برگزاری سه جلسه بحث گروهی متمرکز بود. انتخاب افراد در این مرحله بر اساس نمونه گیری مبتنی بر هدف و تحلیل داده ها به روش تحلیل محتوایی انجام گرفت. در مرحله آخر الگوی طراحی شده بر اساس یافته های دو مرحله قبل، با استفاده از روش دلفی سه مرحله ای نهایی شد.
    یافته ها
    نتایج مطالعات در کشورهای مختلف حاکی از بکارگیری روش های مختلف کوچک سازی بیمارستان بصورت وسیع است. صاحب نظران شرکت کننده در جلسات بحث گروهی نیز بر ادغام و برون سپاری بعنوان دو روش کوچک سازی و در نظرگرفتن الزامات عمومی و اختصاصی برای پیاده سازی این دو روش تاکید داشتند. تعیین شاخصها برای سنجش موفقیت و تعیین اولویت واحدهای قابل ادغام و برون سپاری از دیگر اجزای این الگو بود.
    نتیجه گیری
    کوچک سازی از جمله روش هایی است که در شرایطی که سازمان های سلامت با محدودیت منابع مواجه هستند میتواند مورد استفاده قرار بگیرد. با این وجود موفقیت این روش منوط به برنامه ریزی دقیق و طی نمودن گامهای اجرایی این روش بصورت صحیح و در قالب یک الگو میباشد.
    کلیدواژگان: بیمارستان، کوچک سازی، علوم پزشکی تبریز، مطالعه کیفی، الگوسازی
  • بهناز مهاجران، علیرضا قلعه ای، زینب مقدم، تقی اکبری صفحات 350-360
    زمینه و هدف
    مطالعه حاضر، با توجه به بررسی سوابق کارهای بسیار انجام شده در خصوص اعتماد، سلامت و کارآفرینی سازمانی و در عین حال وجود خلاء در رابطه با بررسی همزمان رابطه این سه متغیر مهم سازمانی و با هدف تبیین رابطه اعتماد سازمانی، سلامت سازمانی و کارآفرینی کارکنان انجام شده است.
    روش کار
    روش تحقیق حاضر، پیمایشی- همبستگی بوده است. جامعه آماری پژوهش شامل 180 نفر از کارکنان معاونت و اداره بهداشت شهر همدان بود که همه آنها به روش سرشماری بوسیله پرسشنامه مورد مطالعه قرار گرفتند که از این تعداد 122 پرسشنامه معتبر جهت بررسی انتخاب گردید. به منظور سنجش متغیر کارآفرینی از پرسشنامه استاندارد 22 سوالی رابینز و کالتر و برای متغیر اعتماد سازمانی و سلامت سازمانی از پرسشنامه های محقق ساخته 30 سوالی استفاده شد. روایی و پایایی در پژوهش حاضر بر حسب تست خبرگان و ضریب آلفای کرونباخ اندازه گیری شده است و اطلاعات بدست آمده با استفاده از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون، آزمون T و تحلیل رگرسیون بوسیله SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده نشان دادند که میان متغیر اعتماد سازمانی و سلامت سازمانی و همچنین میان دو متغیر سلامت سازمانی و کارآفرینی رابطه مثبت معنی داری وجود داشته ولی بین اعتماد سازمانی و کارآفرینی رابطه معنی داری یافت نشد.
    نتیجه گیری
    در پایان با توجه به نتایج تحقیق، برای بهبود کارآفرینی از طریق افزایش اعتماد سازمانی پیشنهاداتی به مدیران ارائه گردید که امید است راهگشای مسائل مربوط به این حوزه و نیز فراهم کننده زمینه هایی جدید جهت تحقیق، توجه و کارشناسی بیشتر گردد.
    کلیدواژگان: سلامت سازمانی، کارآفرینی، اعتماد سازمانی، بهداشت، همدان
|
  • A.R. Rahmani, H. Almasi, S. Bajalan, H. Rezaei Vahidian, A. Zarei, A. Shabanloo Pages 231-245
    Background and Aim
    Antibiotics considered a major problem into the environment due to their accumulation feature and drug resistance. The aim of this study was optimization of ciprofloxacin antibiotic sonochemical degradation in US/PS/nZVI process by Central Composite Design method.
    Methods
    In this experimental study the effects of independent variables such as pH of solution, PS and nZVI concentrations on antibiotic degradation were investigated. After optimization, the synergistic degradation and the effect of detention time was determined. Antibiotic concentration was constant at 50 mg/L for all the samples. Antibiotic concentration was measured on the basis of COD reduction according to 5220 C of Standard Methods. For characterization of prepared nZVI particle, the transmission electron microscope image (TEM) was used.
    Results
    The results indicated the pH as a principal variable with the optimal value of 4.5 for this process. At initial concentration of 195 mg/L COD (equal 50 mg/L antibiotic), the optimal concentration of PS and nZVI were obtained at 1200 and 120 mg/L, respectively. At this condition removal efficiency of 57% was obtained after 60 min. At optimal conditions for US/PS/nZVI process the synergistic degradation was almost 42.55%. In investigating the effects of detention time, 94% of COD was removed after 180 min.
    Conclusion
    The results of this study confirmed the acceptable efficiency of US/PS/nZVI process in degradation of ciprofloxacin antibiotic.
    Keywords: Ciprofloxacin Antibiotic, Sonochemical, Persulfate, Nano Zero-Valent Iron, Optimization
  • A. Almasi, M. Pirsaheb, Mj Shokoohizadeh, R. Khamutian, A. Dargahi, P. Mohajeri, L. Shokoohizadeh Pages 246-255
    Background and Aim
    The presence, identification, and removal of bacterial pathogens in water and wastewater are the most important health concern. The aim of this study was to identify two important pathotypes of E. coli (enterotoxigenic and enteropathogenic) in hospital, dairy, slaughterhouse, and municipal wastewater treatment plants of Kermanshah city.
    Methods
    In this descriptive study, 64 samples were collected from six wastewater treatment plants under sterile and standard conditions and transferred to the microbiology laboratory. E.coli strains were isolated and ETEC and EPEC patotypes were identified using PCR method.
    Results
    The differential culture results showed E. coli strains in 90.62% of the 64 studied samples. ETEC strains were identified in 42.85, 33.3, 0, 28.6, 0, and 25 %of the influent and in 20, 0, 0, 16.6, 0, and 20% of the effluent samples taken from municipal , Imam Reza hospital, Farabi hospital, dairy plant, Mohammad Kermanshahi hospital, and slaughterhouse wastewater treatment plants, respectively.
    Conclusion
    The results showed the presence of pathogenic Enterotoxigenic E. coli in effluent of hospital and municipal wastewater treatment plants and Enteropathogenic E. coli in slaughterhouse effluents. Considering the presence of enterotoxigenic patotype in wastewaters, the importance of removing indicator coliform strains in wastewater treatment plants is highlighted. Therefore, serious measures should be taken to improve efficiency of the systems.
    Keywords: Wastewater, E. coli, Enterotoxigenic, Enteropathogenic, Kermanshah
  • T. Babazadeh, A. Mokammel, F. Moradil, F. Shariat, M. Banaye Jeddi Pages 256-267
    Background and Aim
    Diabetes is one of the most common health problems in the world that can be controlled through educational programs. Therefore, this study was carried out to evaluate the effect of educational intervention based on extended theory of reasoned action on self-care behaviors in patients with type 2 diabetes.
    Methods
    In this quasi-experimental study, 90 patients with type 2 diabetes were assigned into experimental (45 people) and control (45 people) groups using stratified randomization method. Data collection tool was a questionnaire based on the extended theory of reasoned action and self-care behaviors. Data were collected before and 3 months after the intervention. Data analyses were performed by parametric statistical tests using SPSS-20.
    Results
    The results showed that mean scores of all structures of extended theory of reasoned action has increased significantly in the intervention group after educational intervention (p0.05). Educational intervention had also significant effect on promotion of self-care behaviors in patients of the intervention group.
    Conclusion
    The findings of the current study showed that designing interventions based on extended theory of reasoned action can be an appropriate framework to improve self-care behaviors in patients with type 2 diabetes.
    Keywords: Extended Theory of Reasoned Action, Self-Care Behaviors, Educational Intervention, Diabetes Type 2
  • A. Heidari, M.J. Kabir, Jafari N., A Babazadeh Gashti, Honarvar M.R., M Lotfi Pages 268-279
    Background and Aim
    Staying at Behvarz position in all the employment period, lack of job promotion, and need to reside in the village can increase burnout in this occupational group. The aim of this study was to determine relationships between job burnout and socioeconomic factors among Behvarzes in Golestan province.
    Methods
    All the 1141 Behvarzes participated in present cross sectional study. Data were collected by Maslach Burnout questionnaire for which the reliability and validity were already confirmed. Data were analyzed by Multinomial Logistic Regression test at a significance level of 0.05 using SPSS-16.
    Results
    There were significant correlations between intensity of job burnout and income dissatisfaction, job disaffection, number of children, age, years of services, the city where they working, and decrease in level of education. Frequency of job burnout significantly correlated with housing conditions, place of residence, the city where they working, job disaffection, income dissatisfaction, age, years of services, and decrease in level of education.
    Conclusion
    It is necessary to apply appropriate interventions on Behvarzes who dissatisfy from their job and income, have more children, have lower education, and are older and more experienced than others.
    Keywords: Job Burnout, Behvarz, Socioeconomic Factors, Golestan Province
  • M. Majlesi Nasr, K. Rahmani, H. Rahmani, M. Yousefi, A. Rahmani Pages 280-288
    Background and Aim
    Considering chromium major risks such as lung and skin cancer, and also sever effects on kidney and liver; present study was conducted to investigate removal of Cr(VI) using zeolite clinoptilolite from aqueous solution.
    Methods
    Zeolite clinoptilolite with the size of 4 mm was used to remove Cr (VI) from aqueous solution in present study. Potassium dichromate (K2Cr2O7) and double distilled water were used to prepare aqueous solution of Cr(VI). Residual concentrations of Cr(VI) were measured by a spectrophotometer at 540nm.
    Results
    The results showed that increasing absorbent mass increased removal capacity and equilibrium time. Decreasing pH from 11 to 4 increased and from 4 to 2 decreased chromium removal efficiencies. Optimum time for zeolite contact was 70 min. In overall, pretreated zeolites (nZVI -modified zeolites) had the highest adsorption (i.e.85%) for Cr(VI), however, adsorption rate for untreated zeolites was less than 25%.
    Conclusion
    In general, the results show that zeolite modified by nZVI is a high efficiency method to remove Cr(VI) from groundwater.
    Keywords: Chromium, Adsorption, Aqueous Solution, nZVI-Zeolite
  • F. Mehrabian, P. Kasmaie, Z. Atrkar-Roushan, M. Mahdvi-Roshan, M. Defaei Pages 289-297
    Background and Aim
    Health and behavior are related to each other and many diseases are originated from individual's unhealthy behavior and habits. Therefore prediction or determination of the behavior is useful to explore effective measures to promote health and reduce risk of the diseases. This study was aimed to determine the effective factors on healthy nutritional behavior of health volunteers based on precede proceed model.
    Methods
    This research was a descriptive, analytical and cross-sectional study. Research population was all the 153 active health volunteers in Rasht urban health centers and health posts in 2015. Data collection tool was a self-report, reliable and valid questionnaire. Data were analyzed with descriptive and analytical statistics using SPSS18.
    Results
    The mean age of the health volunteers was 43.03±9.11. All Precede Proceed model structures including: knowledge (β=0.296, p
    Conclusion
    Attitude, knowledge, reinforcing, and enabling factors were respectively the most effective factors on nutritional behavior. Attitude and enabling factors status were desirable and other constructs were in moderate level. Considering positive correlations between Precede model constructs and nutritional behavior of health volunteers; appropriate educational intervention based on Precede Proceed Model is recommended to promote nutritional behaviors.
    Keywords: Precede Proceed Model, Health Volunteers, Nutritional Behavior
  • M. Fazlzadeh, Sh Adhami, M. Vosoughi, R. Khosravi, A. Sadigh Pages 298-311
    Background and Aim
    Nitrate is used as a chemical water quality indicator. Therefore, nitrate removal from contaminated water is considered as an important health and environment issue. The aim of this work was investigation of nitrate adsorption from aqueous solution by Local Green Montmorillonite (LGM) as a novel adsorbent.
    Methods
    This study was conducted in a laboratory batch reactor. The most important variables affecting adsorption process were investigated and adsorption kinetic and isotherms were determined. Spectrophotometer was used for nitrate measurement and adsorbent characteristics were determined by BET, SEM and FTIR examimations. Data analysis was performed by excel software.
    Results
    The results showed the optimum pH=1.5 and nitrate adsorption increased by increasing contact time and adsorbent dosage. The adsorbent specific surface area of 13m2/g was obtained and FTIR test revealed the functional groups existing on adsorbent surface to have important role in nitrate adsorption. Experimental data was well fitted by pseudo second-order kinetic model. Langmuir isotherm model best represented the experimental data to describe adsorption process and the maximum nitrate adsorption capacity was 89 mg/g.
    Conclusion
    Overall, data showed that the Local Green Montmorillonite can efficiently remove nitrate from aqueous solution.
    Keywords: Nitrate, Green Montmorillonite, Adsorption, Aqueous Solution
  • A. Azizpour Pages 312-320
    Background and Objectives
    This study was conducted to investigate the principal causes for condemnation of broiler breeder carcasses in Namin slaughterhouse in 2014 to prevent diseases common between human and poultary.
    Methods
    Condemned carcasses, their weight, and the reasons for condemnation were characterized by outward signs and gross lesions through frequent inspection of slaughterhouse and monitoring slaughter chain.
    Results
    185722 poultry were slaughtered with a live wight of 724620 Kg during these hygienic inspections. Out of these, 3829 carcasses, accounting for 2.06% of total slaughter with overall weight of 4680 Kg, were condemned due to different reseaons; 14 (0.36%) due to synovitis and arthritis, 151 carcases (3.94%) because of chronic respiratory disease, 164 (4.28%) for cellulite, 168 (4.39%) for poisoning, 221 carcases (5.77%) due to ascite and peritonit, 415 (10.84%) while transporting, 816 (21.31%) from septicemia, and 1880 (49.10%) due to cachexia. Cachexia and septicemia were two most causes for condemnation accounting for 70.41% of condemned carcasses and 1.45% of total slaughters.
    Conclusion
    The results of this study showed that the majority of condemnations are caused by diseases which are important in terms of public health. Therefore, improving disease prevention and control programs on farms is necessary.
    Keywords: Slaughterhouse, Hygienic Inspection, Broiler Breeder, Namin
  • F. Owlia, H. Ahadian, Z. Rustaei Zadeh, L. Bahadori Pages 321-327
    Background and Aim
    Increasing mean age of the Iranians has caused the elderly to contribute to significant proportion of the population. In addition to increase in dental and periodontal problems, the occurrence of oral lesions among them may also increase. This study was done to evaluate prevalence of oral lesions among elderly in Yazd Nursing Homes.
    Methods
    In this descriptive-analytic cross sectional study, all the elderly aged over 65 years that inhabit in Yazd province Nursing Homes were evaluated. Their clinical data were collected from their medical files. Their oral and dental status were investigated and recorded through oral examination. Data were analyzed by chi- square and fisher exact tests using SPSS-17 software.
    Results
    Of the 267 participants, 93 subjects had oral lesions. Of the 177 elderly females participating in the study, 56 and out of 90 elderly males, 37 had oral lesions. Among 267 participants, 7 subjects had natural teeth, 84 persons had dentures and 174 persons have no natural teeth or denture and the difference between groups was significant. 28 persons were smoker, and among these 11 individuals had oral lesions; but no significant correlation was observed.
    Conclusion
    Due to oral manifestation of some diseases and high incidence of malignant and premalignant oral lesions at old ages, periodic oral checkup in elderly people especially those living in nursing homes is necessary.
    Keywords: Elderly, Oral Lesions, Nursing Homes
  • A. Jannati, H. Jabbari Beirami, Y. Mousazadeh Pages 336-349
    Background and Aim
    Hospitals are the most important healthcare institutions consuming major portion of national health budgets. High operating costs, inefficient, excess capacity of hospitals have increased the necessity for appropriate use of the resources. Many countries use downsizing strategy based on a strategic direction to solve these problems. This study was conducted to design a downsizing model in hospitals of Tabriz University of Medical Sciences.
    Methods
    This research is a qualitative three stage study. First stage was systematic review on hospital downsizing methods using defined keywords. The second stage was holding three focus group discussions. At this stage individuals were selected based on objective sampling method and the data were analyzed using content analysis. Finally, designed downsizing model was finalized based on results of the previous stages using three steps Delphi technique.
    Results
    The results showed that many countries widely use different methods of hospital downsizing. Participated experts in focus group discussions emphasized on integration and outsourcing (as the methods for hospital downsizing) and meeting general and specific requirements for the method implementation. Determining success indicators and prioritizing hospital units that are subject to integration and outsourcing were other components of downsizing model.
    Conclusion
    Downsizing is one of the methods that can be used when health organizations encounter with limited resources. However, the success of this method depends on careful planning and appropriate implementation of model steps
    Keywords: Hospital, Downsizing, Tabriz Medical Sciences, Qualitative Study, Modeling
  • B. Mohajeran, A. Ghaleei, Z. Moghadam, T. Akbari Pages 350-360
    Background and Aim
    Considering conducted studies on trust, health, and organizational entrepreneurship along with the lack of study on relationships among these three important organizational factors; present study aimed to survey correlations among organizational health and trust and entrepreneurship of employees.
    Methods
    This study was a correlational survey. The statistical population included 180 employees of Hamedan district and province health centers who were studied by questionnaire using census method. 122 of the completed questionnaires were reliable. Robbins and Coulter standard questionnaire with 22 questions was used to measure entrepreneurship variant and for the organizational trust and health a researcher-made questionnaire with 30 questions was administered. Reliability and validity were measured on the basis of Cronbach’s alpha and panel of experts. The collected data were analyzed by Pearson correlation coefficient, T test and regression analysis using SPSS software.
    Results
    The results of the study show that there are positive significant relationships between organizational trust and organizational health as well as the organizational health and entrepreneurship. However, no significant relationship was found between organizational trust and entrepreneurship.
    Conclusion
    Regarding the results of the study, some comments were given to managers to improve entrepreneurship through increasing organizational trust; with the hope to open new opportunities for further studies.
    Keywords: Organizational Health, Entrepreneurship, Organizational Trust, Health, Hamedan