فهرست مطالب

تحقیقات تمثیلی در زبان و ادب فارسی - پیاپی 31 (بهار 1396)

نشریه تحقیقات تمثیلی در زبان و ادب فارسی
پیاپی 31 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فاطمه جهانشاهی، قدمعلی سرامی صفحات 11-35
    تمثیل قالب و صنعتی است که برای تبیین معنی و در خدمت ادبیات تعلیمی قرار می گیرد و تمثیل ابزاری است برای تجسم بخشیدن و به تصویر کشیدن مفاهیم انتزاعی تا هرچه کوبنده تر و دلنشین تر مضامین تعلیمی در جان خواننده بنشیند و لذا در بیان مفاهیم تعلیمی مذاهب، نقش بسزایی دارد. تمثیل از دیر باز با مفاهیم و اقسام و ویژگی های گوناگون که برای آن برشمرده اند، از زمان رودکی در شعر فارسی حضور داشته است و در قرن ششم و هفتم در آثار سنایی، عطار و مولانا و… دیده می شود اما در دوران صفویه، بخصوص در اشعار صائب بیش از تمام ادوار از آن بهره گرفته شده است، صائب با شگرد تمثیل و تصویر سازی های دقیق و خیال انگیر توانسته مفاهیم اجتماعی، اخلاقی، حکمی، فلسفی، عرفانی و… را هر چه زیباتر و حیرت انگیز تر تعلیم دهد و در جان مخاطب حکاکی کند، در این مقاله به سبب وفور تمثیل ها و مفاهیم تعلیمی فقط به ارائه برخی مضامین تعلیمی در غزلیات صائب می پردازیم تا افق تازه ای که وی با تصویرآفرینی و تمثیل با برانگیختن احساس در خواننده به نمایش گذارده، بیان نماییم.
    کلیدواژگان: تمثیل، صائب، غزل، اندیشه های تعلیمی، تصویر آفرینی
  • سید احمد حسینی کازرونی، مرضیه احسان جو صفحات 36-48
    یکی از غنی ترین وزنه ها و گنجینه های ادبی موجود در ادبیات فارسی که دسترسی به اندیشه ها، نگرش ها و نوع عملکرد پیشینیان را در شرایط گوناگون برایمان آشکار و قابل فهم می سازد، گنجینه ارزشمند ضرب المثل هاست. ضرب المثل ها بازتاب افکار جامعه در آثار ادبی ما هستند که الهی نامه عطار در قرن هفتم یکی از این آثاری است که با تلفیق انواع ضرب المثل ها با محتواهای گوناگون سروده شده است برهمین اساس، با محوریت امثال و حکم علامه دهخدا به سراغ الهی نامه عطار نیشابوری رفته تا با نوع نگرش و دیدگاه این شاعر اندیشمند و نسبت استفاده و اهمیتی که این ذخیره زبانی در هدایت و راهنمایی سالکانش داشته، آشنا شویم. گویا پیش از این درخصوص اقسام ضرب المثل های این اثر وزین از حیث محتوایی و نوع بیان پژوهشی صورت نگرفته که با استفاده از تحلیل محتوایی و درصد فراوانی مثل ها، این مساله مورد توجه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ضرب المثل، قرن هفتم، ادبیات عامه، عطار، الهی نامه
  • لیلا رنجبر، ماندانا علیمی صفحات 49-65
    در این پژوهش شعر این دو شاعر در مبحث ادبیات اعتراض مورد تجزیه و تحلیل و شباهت ها و تفاوت های مفهومی و کلامی آنان مورد بررسی تطبیقی قرار می گیرد. موضوعاتی که به صورت تمثیلی در شعر سید حسن حسینی شامل مسائل اخلاقی، اجتماعی و فرهنگی می شود. از قبیل فراموشی آرمان های انقلاب، کم رنگ شدن ارزش های انسانی و معنوی و اعتراض به خود از نمونه های موضوعات نمادین اعتراضی وی هستند. شیوه بیان اعتراض در اشعار حسینی بیشتر طنز، سوگ سروده، مدح و حسرت است. موضوعات تمثیلی مورد اعتراض در اشعار محمود درویش، اعتراض به دشمن غاصب، فراموشی گذشته و سکوت و سکون مردم جهان و خود اعراب نسبت به مسئله فلسطین است. در آثار محمود درویش همه اعتراض ها حول محور وطن شکل می گیرد. شیوه بیان وی در سروده های نمادین اعتراضی اش، تهدید، پرسش، سوگ سروده و حسرت است. حسینی و درویش هر دو شاعر اجتماع خود و دردهای مشترک ملی هستند، اگر چه درویش به دلیل وابستگی نژادی به اعراب، اجتماع بزرگ تری را در سروده هایش مدنظر دارد.
    کلیدواژگان: سید حسن حسینی، محمود درویش، ادبیات پایداری، تمثیل، شعر اعتراض
  • مهدی عبدالله زاده، شیرین صمصامی صفحات 66-91
    بررسی آثار ارزشمند حوزه ادبیات فارسی توسط دانشمندان علوم مختلف و نگارش کتبی در رابطه با ادب و سیاست، روان شناسی، فلسفه، نجوم و… نشان دهنده این نکته مهم است که ادبیات فقط به حوزه احساس و ذوق تعلق ندارد؛ بلکه میدانگاه وسیعی از تجربه های حسی مبتنی بر واقعیات عینی است. از سوی دیگردر میان شاعران و سخن پردازان فارسی به ندرت می توان همانندی برای مولانا جلال الدین یافت، که به نقش بی بدیل و تاثیرگذار تمثیل در انتقال مفاهیم پی برده و بتواند از آن با ماهرانه ترین شکل بهره جوید. او سنگ بنای مثنوی را بر پایه قصه گذاشت و سعی کرد با مهارتی بی نظیر که در خلق تمثیل داشت، پیچیده ترین معانی علمی، عرفانی، اخلاقی و اجتماعی را به مخاطبانش بیاموزد. یکی از آموزه های قابل تامل در تمثیلات مثنوی، مهارت برقراری ارتباط کلامی است که در حوزه علم روان شناسی قرار دارد. پژوهشگران جستار حاضر سعی کرده اند این مهارت مهم انسانی را، از نگاه مولانا بررسی کنند و با نظرات روان شناسان جدید تطبیق دهند.
    کلیدواژگان: مولانا، مثنوی، تمثیل، ارتباط کلامی
  • مهدی رضا کمالی بانیانی، حسین آریان صفحات 92-116
    در برابر قیاس و استقرا که رسیدن از جزء به کل یا از کل به جزء است، تمثیل قرار گرفته است که نوعی تشبیه کل به کل یا رسیدن از کلیت یک چیز به کلیت چیز دیگر است. واقعیت های تمثلی غالبا عاریتی، مجازی، مشابه یا مدلول واره هایی از واقعیت های عینی هستند که در آن ها کلیت تصویری یک متن واقعیت مجازی است که جایگزین یک تصویر کلی از یک واقعیت عینی می شود. معمولا کسانی که در حوزه سیاسی، اجتماعی یا اعتقادی حرف های زیادی برای گفتن دارند، از تمثیل بهره می گیرند. در دوره مشروطه خفقان ناشی از فضای استبدادی سبب شد تا شعرا و نویسندگان از بیان صریح اوضاع اجتماعی و سیاسی بپرهیزند و در بیان مضامین سیاسی و انتقادی و انتقاد از وضع موجود به رمز، استعاره و تمثیل روی بیاورند و ادبیاتی زیر زمینی را شکل دهند. با عنایت به وفور تمثیل در دوره مشروطه و با در نظر گرفتن ویژگی هایی که این فن به نسبت ادوار پیش از خود دارد، در این مقاله پس از مختصری در باب تمثیل و بررسی ویژگی های سیاسی دوره مشروطه، به تحلیل تمثیل در دوره مشروطه پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: تمثیل، دوره مشروطه، فضای سیاسی، مدلول واره های مجازی
  • امیدوار مالملی صفحات 117-137
    عنوان این مقاله «مختصری از امثال و تمثیلات مشترک در مثنوی و ولدنامه» است. ولدنامه، اثری است که در قالب مثنوی سروده شده است. این منظومه به تقلید از مثنوی مولوی در تفسیر دقایق عرفانی و اخلاقی همراه با تمثیلات دلکش است، که سلطان ولد تصویری درست از زندگی جسمانی و روحانی مولانا و حالات و مقامات مریدان و مصاحبان او را منعکس می کند. از مقایسه مثنوی معنوی با ولدنامه، چنین استنباط می شود که شاید سلطان ولد (623-712) اولین شاعر صوفی باشد که بعد از مولوی توانست در شعر تمثیلی صوفیانه، روش پدر را سرمشق خود قرار دهد. پس حل بسیاری از مشکلات مثنوی ولدنامه، بویژه تمثیلات آن، به دلالت و هدایت مثنوی مولوی وابسته است و فهم اسرار کلمات و عبارات پسر، جز به وسیله ی اطلاعات راه گشای پدر، میسر نیست، به طوری که سایه ی پدر را بر تمامی آثار او می توان احساس کرد. نگارنده ی مقاله کوشیده است این تاثیرپذیری و جلوه های مشترک را در تمثیلات این دو اثر معرفی کند. یافته های پژوهش نشان می دهد که تمثیلات مثنوی تجلی گسترده ای در ولدنامه یافته است افزون بر اینکه طریقت هر دو صاحب اثر در حوزه ادبیات تمثیلی صریح و منطبق با حقیقت حیات و با استناد به قرآن، احادیث و اقوال پیشینیان است.
    کلیدواژگان: مولوی، سلطان ولد، مثنوی، ولدنامه، تمثیل
  • محبوبه مسلمی زاده صفحات 138-157
    یکی از معیارهای ارزیابی مهارت شعرا در بلاغت، کاربرد زینت های بلاغی است و تاکید بر نوع خاصی از آن، سبک شاعر را در هر دوره ادبی متمایز می کند، اما همیشه عنصر سبک ساز به شمار نمی آید. مثلا اسلوب معادله که در گستره سبک خراسانی تا هندی کاربرد داشته به دلیل بسامد بالای آن در سبک هندی، مشهورترین عنصر سبک ساز هندی دانسته شده و چون این اسلوب با تشبیه تمثیل قرابت هایی دارد، بعضا با اغماض ظرافت های آن ها، همه را در یک مجموعه گنجانده اند. این مقاله قصد دارد تا با بررسی کلیات دیوان عراقی، مصادیق و شگردهای متنوع اسلوب معادله و تشبیه تمثیل را ارائه دهد؛ یافته های تحقیق نشان می دهد که عراقی به بهره از آرایه های رایج عهد خود بیشترین بسامد و تنوع مضامین و ساختار را در اسلوب معادله در کنار آن انواع تشبیه بویژه تشبیه تمثیل در شعر او دارد که اثبات می نماید وی آزادانه بدون نادیده انگاشتن اصول بلاغی، مرزهای آن اصول را درنوردد و اسالیب خود را با ابداع و خلاقیت از محدوده آن بیرون کشیده شعر خود را به سبکی وزین بیاراید.
    کلیدواژگان: فخر الدین عراقی، کلیات عراقی، اسلوب معادله، تشبیه تمثیل
  • هاییده موسویان، مهدی ماحوزی صفحات 158-179
    این مقاله در پی بررسی تمثیل و امثال و حکم در اشعار پادشاه اقلیم سخن، خاقانی است که برگرفته از پایان نامه با عنوان فرهنگ عامه «فولکلور» در دیوان خاقانی است. نگارندگان سعی دارند با برشمردن شاهد مثال های متعدد در دیوان این شاعر توانا مثل مقدم داشتن عشق بر عقل، اهمیت مقام فقر معنوی، یافتن راه امان در گرو ترک هوس ها، عدم توقع سلامتی از گردش روزگار، قناعت و عدم رجوع به ناکسان، وفاداری روزگار با گذشت ایام، فقر جان و روح، برگ و نوای طبع مادی، جستن عافیت و سلامت در عالم روحانی نه در دنیا، طلب کردن همدم در عالم فنا نه دنیا و داستان های تمثیلی مثل داستان خلیفه و سقا و داستان طوطی و بازرگان، بیان کند که عنصر تمثیل و امثال وحکم مانند دیگر عناصر فرهنگ عامه از جمله مواد و درون مایه هایی است که شاعران در دیوان های خود از آن مضمون سازی کرده و ابیات بدیع خلق نموده اند. از این میان، خداوندگار صنایع بدیعی و بیانی، خاقانی، به نحواحسن از عهده این مهم برآمده وهنرنمایی کرده است.
    کلیدواژگان: تمثیل، امثال و حکم، مثل، دیوان خاقانی
  • محمدرضا حصارکی، مهین خطیب نیا صفحات 180-203
    انسان از آغاز آفرینش برای گذران زندگی مجبور به کار و کارآفرینی بوده و فرهنگ، مجموعه آداب و رسوم و باورهای حاکم بر جامعه است که از دیدگاه «شیوه زندگی» جدایی ناپذیر از کار و کارآفرینی است. در این مقاله با مطالعه برخی آثار بی نظیر و تمثیلی ادب فارسی، با بیان بیش از صدها تمثیل از شغل و حرفه و ارائه راهکارهای مفید و مثمر ثمری که در جهت بسط و گسترش این مشاغل در بطن جامعه ارائه شده، پی می بریم که کار و کارآفرینی و ایجاد خلاقیت در چند هزار سال پیش بین ایرانیان کهن از راه های توسعه اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگ و تمدن کشور محسوب می شده است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، پیشه وری، ادبیات تمثیلی فارسی، نظامی گنجوی، نظامی عروضی
|
  • Fateme Jahanshahi, Gh. Sarami Pages 11-35
    Allegory is a format to express a meaning in didactic literature. We benefit from Allegory to visualize and imagery of subjective concepts, then we can show educational themes more pleasant and stronger to the readers. Allegory with concepts, properties and types exists as old as roudaki’s living time in Persian poetry and we can see it in Sanayi, Attar and Molavi lyrics. But Saeb e Tabrizi use Allegory in his lyrics more than anyone else in Safavie era. Saeb with exact illustration and imagination showed moral, philosophical and mystical concepts more exciting to his readers. Because of many educational concepts and allegory in sonnets of Saeb, We just talk about some of educational concepts in his sonnets to show you a new way of imaginary allegory to satisfy your feelings.
    Keywords: allegory_Saeb e Tabrizi_sonnet_Educate_image
  • Seyed Ahmad Hosseini Kazerooni, M. Ehsanjoo Pages 36-48
    One of the literary treasures in Persian literature is value treasure of proverbs that access to the thoughts, attitudes and practices of predecessors in a variety of conditions makes clear and understandale for us. Proverbs is reflection of opinion of community in literary works. Attar's Elahinameh is one of those works that have been composed by combining different proverbial content in seven century. Accordingly such restrictions in Dehkhod's Amsal o hekam, we prefer the Elahi nameh in order to get acquainted the attitude of the thoughthful poet and understand the impotance of the language and guidance to learn about their ancestors. Apparently befer has been investigated about various proverbs interms of content and expression that using content analysis and providing statics chart, this issue is taken into consideration.
    Keywords: proverb, attitudes, literature, Attar, Elahinameh
  • L. Ranjbar, A. Mandana Pages 49-65
    The hyrics of these protest poet topic was studied literature and conceptual similarities and differences in their statement of a comparative study was lssuesthat are symbolic and symbolism in poetry is social and cultural Seyyed Hassan Hosseini including ethical issues.fogetting the revolutionary ideals fade human and spiritual values objected to his protests are examples of iconic themes. Style protest Hosseini more humor in the lyrics sung the praises of grief and regret.lconic themes in the poetry of mahmouddarwish protested against the enemy occupying arab world and its people forget the past and the silence and stillness of the issue of Palestine.in the work of mahmouddarwish all protests around the country formed. Style symbolic poems of darwish expressed his protest threat grief written questions reget.hosseini and his social poet darwish both national joint pain dervish although the arabs because of ethnic affiliation in his compositions the larger community plans.
    Keywords: seyyed Hassan hossei-mahmouddarwish-Resistance literature-poetry contest
  • M. Abdollahzadeh, Sh. Samsami Pages 66-91
    Investigating valuable works of literature by scientists of different fields and publication of various books associated with literature and policy, psychology, philosophy, astronomy, ets emphasizes on this important issue that literature dose not belong just to emotion and taste; rather it includes a wide range of sensory experiences based on concrete facts. on the other hand, There are rarely peers for MolanaJalalodin among Persian orators and poets who have realized the unique and influential role of allegory in conveying information and have been able to benefit it in the best and most skillful way. He based the cornerstone of Masnavi on stories and sought to teach his audience the most sophisticated scientific, mystic, moral, and social concepts using his unique skills in creation of allegory. One of the notable teachings of allegories in Masnavi can be found in verbal communication which is in the field of psychology. The researchers have tried to investigate this important human skill from perspective of Molana and match it with the comments of modern psychologists.
    Keywords: Molana, Masnavi, allegory, verbal communication
  • M. R. Kamali Baniani, H. Arian Pages 92-116
    Against decuction and induction is allegory which is a type of likening general to general or reaching from a thing generality to another thing generality. Allegorical realites are often borrowing, virtual, similar or effects of objective realites in which a text pictorial generality is virtual reality that substitutes an objective reality. Usually people are influential in political, social or religious areas use allegory. In constitutionalism, the silence resulted from autarchy space was caused to poets and authors avoid expressing social and political conditions explicitly and in expressing political and critical contents use secret, metaphor and allegory and form underground literature. With regard to allegory frequency in constitutionalism and considering properties this technique has over past ages in this article, the allegory in constitutionalism has been analyzed.
    Keywords: allegory, Constitutionalism, political space, virtual effects
  • O. Malmoli Pages 117-137
    A comparative study of common allegories in Molavi's Masnavi and Waladname. Waladname is a work in Masnavi form and an emulation of Molavi's Masnavi. This work which is in verse contains ethico-mystical intricacies and beautiful allegories and reflects a thorough image of physical and spiritual life of Molavi, his pupils and colleagues. Comparing these two works shows that Solatan Walad (623-712) is probably the first poet who could model his father's skill in composing mystical poems with allegories. The results show that a full understanding of Waladname especially its allegories depends heavily on understanding Masnavi and that decoding enigmatic phrases in the son's poems needs a full account of the father's work. This article is an attempt to introduce the influence and common aspects in creating allegories.
    Keywords: Masnavi, Waladname, allegory, ethico-mystical
  • M. Moslemizadeh Pages 138-157
    One of the evaluation criteria of the poet's proficiency in eloquence is the use of rhetorical figures. The emphasis on a specific type of rhetoric may distinguish a poet's style from others, but it cannot be the only stylistic feature of a specific literary period. For example, allegory almost has been used during all times of Persian literature, but because of its high frequency during Safavids (Isfahani/ Hindi style) it has become a prominent style of then. Since allegory has things in common with the allegorical simile and so on, sometimes they are ignored and supposed one category, though this article intends to give some evidences of different types of the mentioned techniques in Fakhr-e Iraqi's divan. The results show that Iraqi, fallowing the literary style of his period, has applied many common literary figures sufficiently in his poems, amongst them allegory and allegorical similes with a high frequency and diversity of themes and structure are mostly shown off. This proves that he could exceed the limits of rhetorical principles without ignoring them and extract his methods from those limitations by innovation, invention and creativity to adorn his poems by a dignified style.
    Keywords: Fakhr al-Din Iraqi, Poetical works, allegory, Allegorical simile, simile, Paroemia, Iraqi style
  • H. Mosavian, M. Mahozi Pages 158-179
    This paper will explore allegory and proverbs and aphorisms in poetry King,” Khaqani” is derived from a thesis entitled” Folklore in Khaqani Divan”. The author is trying to enumerate many of the examples in distinguished poets such as the preference of a love of wisdom, the importance of spiritual poverty, finding a safe way to leave depends on desires, lack of health expectancy in world behavior, contentment and lack referring to villains, loyalty period over time, the poverty of soul and life, the product and sound of material nature, bounce bless and health in the spiritual world, not the world, seeking a companion in the world of mortals nor the world and allegorical stories like the story of the Caliph and the Pelican and the story of Parrot and Merchant, expresses that element of allegory and proverbs and axiomlike other elements of Folklore, including materials and themes that poets has made themes and created exquisite poems in their Divans. Of these, Lord of rhetorical expression, Khaqani has coped with this important very well and emerged art.
    Keywords: allegory, proverbs, Axiom, Khaqani Divan
  • Mohammad Reza Hesaraki, Mahin Khatibnia Pages 180-203
    People have to work to make a living from the creation and entrepreneurship, culture, customs and beliefs of the society from the perspective of "lifestyle" is inseparable from work and entrepreneurship. In this study, with unique and innovative works of Persian literature, Said hundreds of jobs and careers and to provide useful and fruitful solutions in order to expand these jobs are provided in the community. We realized that working and Entrepreneurship are considered in thousands of years ago the ancient Iranians way of economic development, social, political, cultural and civilization of the country.
    Keywords: entrepreneurship, Creativity, Persian literature, Authors, Poets