فهرست مطالب

سیاست های راهبردی و کلان - پیاپی 16 (زمستان 1395)

نشریه سیاست های راهبردی و کلان
پیاپی 16 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مرضیه هداوند*، مهدی فاتح راد، سید حبیب الله طباطباییان صفحات 1-18
    در نظام ملی نوآوری، سیاست گذاری نیازمند فرایندی است که توانایی لازم برای تدوین و اجرای سیاست ها را داشته باشد. به منظور ترسیم تصویر کلان از وضعیت سیاست گذاری نظام ملی نوآوری لازم است تا فرایند سیاست گذاری از طراحی تا اجرا و نیز سیستم نظارت و ارزیابی مورد تحلیل قرار گیرد. در این مقاله فرایند سیاست گذاری در نظام ملی نوآوری ایران با استفاده از چارچوب نگاشت نهادی مورد بررسی قرار گرفته است. ابتدا با مرور ادبیات موضوع و مطالعه و بررسی اسناد موجود و مصاحبه با خبرگان، این فرایند شناسایی و عارضه های موجود در آن استخراج شد. سپس عارضه های به دست آمده با توزیع پرسشنامه در میان کارشناسان این حوزه، از طریق طیف پنج گزینه ای لیکرت، اعتبارسنجی و اولویت بندی شد. براساس یافته های تحقیق مهمترین عارضه هایموجود در فرایند سیاست گذاری نظام ملی نوآوری ایران مربوط به سیستم نظارت و ارزیابی است و در نهایت راهکارهایی برای اصلاح سیستم نظارت و ارزیابی پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: نظام ملی نوآوری، سیاست گذاری علم، فناوری و نوآوری، نگاشت نهادی
  • عادل سلیمانی *، حسن افراخته، فرهاد عزیرپور، اصغر طهماسبی صفحات 19-40
    هدف کلی پژوهش حاضر، تحلیل تاثیر عاملیت و ساختار بر رفتار سازگاری نسبت به خشکسالی بر مبنای بررسی متون است. در این راستا ابتدا نقش عاملیت و ساختار در پژوهش های علوم اجتماعی و شناخت جهان بر پایه نظریه های اجتماعی و به ویژه نظریه ساخت یابی گیدنز تبیین شد. سپس در راستای تحقق اهداف اسناد بالادستی نظیر سند چشم انداز و نقشه جامع علمی کشاورزی کشور، چگونگی پیوند میان ساختار و کنش در شرایط خشکسالی، به منزله بافت اجتماعی یا محیطی که در آن افراد زندگی و کار می کنند، مورد تحلیل قرار گرفت. در ادامه رویکردهای مختلف ارائه شده در مطالعات سازگاری و آسیب پذیری نسبت به مخاطرات محیطی تشریح شد. حاصل تحلیل ها نشان داد که برمبنای نظریه ی مذکور، همه فعالیت های سازگاری نسبت به خشکسالی، درون بافت اجتماعی شکل می گیرد و ارتقای ظرفیت سازگاری بدون ملاحظه بافت اجتماعی نمی تواند به روشنی درک شود، زیرا بافت زمینه ظهور، طراحی، اجرا و استفاده از راهبردهای سازگاری را فراهم می نماید. این رویکرد امکان بررسی و تحلیل جامع و منطبق بر واقعیت های اجتماعی رفتار سازگاری جوامع محلی را به خشکسالی فراهم خواهد کرد و درنتیجه پیوند دهنده ی راهبردهای کلان سازگاری با راهبردهای خرد جوامع محلی در حوزه ی مطالعات سازگاری، آسیب پذیری و حتی تاب آوری به مخاطرات محیطی نظیر خشکسالی خواهد بود.
    کلیدواژگان: نظریه اجتماعی، سازگاری، نظریه ساخت یابی، خشکسالی
  • حمید عزیزمحمدلو *، ابوالقاسم مهدوی صفحات 41-67
    باوجوداینکه امروزه صنایع کوچک و متوسط یکی از ارکان اصلی اقتصاد کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه محسوب می شود و نقش به سزایی را در رشد اقتصادی، اشتغال و صادرات این کشورها ایفا می نماید، متاسفانه جایگاه این صنایع در کشور ایران از وضعیت مطلوبی برخوردار نیست. به طور قطع یکی از عواملی که زمینه این ضعف را فراهم نموده است، ناکارآمدی سیاست ها و برنامه هایی است که برای حمایت و توسعه این صنایع طراحی شده است. در این پژوهش با نظرسنجی از خبرگان و صاحب نظران حوزه صنایع کوچک و متوسط و با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری تاثیر ناکارآمدی سیاست ها بر عدم توسعه یافتگی صنایع کوچک و متوسط کشور مورد بررسی و آزمون قرار گرفته است. بر اساس یافته های تحقیق، با عنایت به اینکه بین کارکرد و کیفیت سیاست های طراحی شده در حوزه صنایع کوچک و متوسط از یک طرف و شاخص های قابلیتی و عملکردی توسعه صنایع کوچک و متوسط نیز رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد، استنباط می شود که کیفیت و کارکرد نامناسب و به عبارت دیگر کارآمدی پایین سیاست های طراحی شده در حوزه صنایع کوچک و متوسط از دلایل اصلی ضعف شاخص های قابلیتی و کارکردی توسعه صنایع کوچک و متوسط است.
    کلیدواژگان: ناکارآمدی سیاست ها، شاخص قابلیتی، شاخص عملکردی، توسعه صنایع کوچک و متوسط، روش حداقل مربعات جزئی
  • اکبر دهقانی*، علی حقیقت صفحات 69-89
    مهمترین نهادهای بازار مالی در هر کشوری بانک ها هستند وجود بازار مالی رقابتی در اقتصاد هر کشوری، تخصیص بهینه منابع مالی رادر پی داشته و موجب شکوفایی، رشد و توسعه مناسب اقتصادی آن خواهدشد. این پژوهش به بررسی اثر آزادسازی مالی بر عملکرد بانک های تجاری در ایران با استفاده از داده های سری زمانی از 1380:1 تا 1393:4 به صورت فصلی پرداخته است. برای برآورد تجربی، این مطالعه از روش هم جمعی یوهانسون- جوسیلیوس و الگویتصحیح خطای برداری استفاده شده است. نتایج به دست آمده از روش همجمعی یوهانسون نشان می دهد که در بلندمدت متغیرهای میزان وام پرداختی بانک، حجم نقدینگی، رشد اقتصادی، آزادسازی مالی و آزادسازی تجاری تاثیر مثبت بر عملکرد بانک های تجاری و متغیرهای نسبت مطالبات به کل وام ها، اندازه بانک و نرخ تورم تاثیر منفی بر عملکرد بانک های تجاری دارند. همچنین ضریب تصحیح خطا نشان می دهد که در هر دوره 28/0 درصد از عدم تعادل عملکرد بانک های تجاری، تعدیل شده و به سمت روند بلندمدت خود حرکت می کند.
    کلیدواژگان: بانک های تجاری، آزادسازی مالی، آزادسازی تجاری، هم جمعی یوهانسن
  • محمدحسن فطرس*، نرگس احمدوند صفحات 90-114
    تلاش برای جذب سرمایه های خارجی به خودی خود نشان گر ضعف اقتصادی محسوبن می شود. بلکه راهی برای تحرک بخشیدن به جریان تولید،رشد تجارت بین الملل، انتقال فناوری، ایجاد اشتغال،افزایش سطح رفاه زندگی در جوامع است. در سند چشم انداز برنامه های توسعه ایران، بهره گیری از روابط سیاسی در جهت افزایش جذب سرمایه گذاری خارجی و فناوری پیشرفته، افزایش سهم ایران از تجارت جهانی و رشد پرشتاب اقتصادی مورد نظرهمواره مورد تاکید بوده است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر سرمایه گذاری خارجی (شامل سرمایه گذاری مستقیم و غیر مستقیم خارجی) به عنوان جذب سرمایه نقدی و واردات کالاهای صنعتی (شامل صنایعی با فناوری بالا، متوسط و پایین) به عنوان جذب سرمایه غیرنقدی، بر روی رشد اقتصادی ایران در دوره زمانی سال های 1390-1380 بوده است. بدین منظور، از داده های فصلی در قالب مدل خود بازگشت با وقفه های توزیعی (ARDL)، برای بررسی رابطه بین متغیرها استفاده شده است. نتایج حکایت از تاثیر مثبت و معنی دار سرمایه گذاری خارجی و تاثیر منفی و معنی دار واردات کالاهای صنعتی بر روی رشد اقتصادی ایران دارد. همچنین، اثر سایر متغیرهای مورد استفاده در مدل شامل موجودی سرمایه، اشتغال، هزینه های تحقیق و توسعه و صادرات کالاهای صنعتی بر روی رشد اقتصادی ایران مثبت و معنی دار بوده است.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری خارجی، واردات صنعتی، انتقال فناوری، امنیت سرمایه گذاری، الگوی رشد درونزای رومر
  • مهیم شیهکی تاش*، طوبی خرم آبادی صفحات 115-134
    قیمت نفت یکی از متغیرهای کلیدی اقتصادهای نفتی است. که در تعیین موقعیت اقتصاد کشور نقش به سزایی دارد. هدف اصلی این مطالعه، بررسی رابطه میان نرخ بیکاری با قیمت نفت و نرخ سود در ایران در طول دوره 1392-1360 است. برای این منظور، از روش همجمعی یوهانسن و علیت تودا- یاماموتو استفاده شده است. ضرایب بدست آمده به روش یوهانسن براساس بردار جمعی نشان می دهد که نرخ بیکاری تابعی معکوس از قیمت نفت که موجب 28/2 درصد کاهش در نرخ بیکاری خواهد شد. که با توجه به وابستگی شدید اقتصاد کشور به نفت، نتیجه ی موجه ای محسوب می شود. همچنین، در بلندمدت در صورت یک درصد افزایش در نرخ سود، نرخ بیکاری 94/0 درصد افزایش خواهد یافت. همچنین در صورت یک درصد افزایش در سرمایه گذاری بخش خصوصی، نرخ بیکاری 80/0 درصد کاهش خواهد یافت. نتایج آزمون علیت نشان می دهد که قیمت نفت و نرخ سود علت بیکاری در اقتصاد ایران هستند.
    کلیدواژگان: قیمت نفت، نرخ بهره، نرخ بیکاری
  • سید مهدی میر، احمد صادقی*، سید احمد محدث، مجید ثنایی طرقبه صفحات 135-151
    در تحلیل فرآیند صنعتی شدن کشورهای در حال توسعه، بیش از هر چیز بر کارایی تولید از نظر هزینه و به عبارتی مزیت نسبی تاکید می شود. کشت نباتات صنعتی علاوه بر اینکه گذر از کشاورزی سنتی به سمت کشاورزی صنعتی را شتاب می بخشد، باعث رونق صنایعی می شود که ماده اولیه آن همین محصولات است. از طرفی تمرکز بر مزیت نسبی به عنوان پتانسیل بالقوه و بالفعل کشور جهت تولید محصولات مختلف در مقایسه با بازارهای جهانی امری ضروری است. لذا هدف اصلی این مطالعه تحلیل روند تغییرات مزیت نسبی تولید نباتات صنعتی ایران است. در این مطالعه از روش ماتریس تحلیل سیاستی (PAM) جهت محاسبه مزیت نسبی در محدوده زمانی 1390-1381 استفاده شد. نتایج حاصله از روند تغییرات مزیت نسبی حاکی از حرکت به سمت مزیت دار شدن تولید نباتات صنعتی در دوره مذکور است. با توجه به نتایج حاصله توجه وحمایت دولت جهت فراهم سازی تکنولوژی مناسب تولید و همچنین شناسایی مناطقی که پتانسیل تولید نباتات صنعتی را دارند، توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: نباتات صنعتی، مزیت نسبی، ماتریس تحلیل سیاستی، هزینه منابع داخلی
  • کریم مهری* صفحات 153-174
    هدف از پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر بسیج سیاسی اقوام و هم افزایی آن ها درجهت همبستگی ملی با تاکید بر نقش مذهب و زبان در بین شهروندان چهار گروه قومی (کرد، ترک، عرب و بلوچ) است. روش تحقیق کمی از نوع پیمایشی است که با حجم نمونه 624 نفر بالای 18 سال در سال 1393 صورت گرفته است. بین مجموعه متغیرهای مستقل و وابسته تحقیق همبستگی قوی وجود دارد. اما مقدار ضریب تعیین تعدیل شده برابر با 788/0 بوده و گویای این واقعیت آماری است که 78 درصد از کل میزان بسیج سیاسی قومی وابسته به متغیرهای مستقل؛ اندازه جمعیت، احساس تبعیض و محرومیت، همگرایی، قوت بنیان زبان شناختی و احساس توسعه یافتگی است. به عبارت دیگر، متغیرهای مستقل 78 درصد واریانس متغیر وابسته بسیج سیاسی قومی را برآورد (پیش بینی) می کنند. همچنین با توجه به معنی داری آزمون F (603/463) در سطح معناداری کمتر از 5 درصد می توان نتیجه گرفت که مدل رگرسیونی تحقیق مدل خوبی بوده و مجموعه متغیرهای مستقل قابلیت تبیین متغیر وابسته را دارند. نتایج نشان می دهد؛ میانگین نمره تمایل به بسیج سیاسی قومی واگرایانه در بین کردها و بلوچ ها بیشتر از ترک ها و اعراب است. تفاوت مشاهده شده بین میانگین های نمرات تمایل به بسیج سیاسی قومی افراد در هر موقعیت بر اساس آزمون F با مقدار (058/14)، حداقل در سطح 99 درصد معنی دار است. به عبارتی دیگر قومیت افراد با تمایل به بسیج سیاسی قومی دارای ارتباط معنادار است. همچنین نتایج نشان می دهد؛ رابطه مستقیم و معنی داری بین میزان قوت بنیاد زبان شناختی و میزان تمایل به بسیج سیاسی قومی رابطه وجود دارد.
    کلیدواژگان: بسیج سیاسی اقوام، تبعیض اقتصادی، بنیان زبان شناختی، مذهب
|
  • Marzie Hodavand *, Mehdi Fateh Rad, S.Habibollah Tabatabaeian Pages 1-18
    In national innovation systems (NIS), policy making requires a process to formulate and implement the policies. In order to map the big picture of policy making of national innovation systems (NIS), it is necessary to analyze the process of policy making from design to implementation and monitoring and evaluation system. In this paper the process of policy making in national innovation system in Iran is studied according to institutional mapping. At first, by the review of literature, study available document and interviewing some experts, this process has identified and related complications were extracted. Then the implications have been validated and prioritized through Likert scale by distributing questionnaires among this field’s experts. According to this research, the most important complications in the process of policy making in national innovation system in Iran is associated with the monitoring and evaluating systems. solutions have been suggested to improve the system.
    Keywords: National Innovation System, science, technology, innovation (STI) policy making process, Institutional mapping
  • Adel Soleimani *, Hassan Afrakhte, Farhad Azizpour, Asqar Tahmasebi Pages 19-40
    The main purpose of this study is to examine the impact analysis of action and structure on adaptation behavior to drought, that based on documentation and literature review. According to this, the role of agency and structure in social science research and understanding of the world based on social theories, especially structuration theory of Giddens were explained. Then, in the direction of achieving the goals of documents such as document of future perspective and holistic scientific agriculture roadmap, how the relationship between structure and action in drought conditions, as social or environmental context within which people live and work, were analyzed. In the next step, different approaches in the study of adaptation and vulnerability to environmental hazards described. The results showed that all activities adapted to drought appears in the social context, and promotion of adaptive capacity cant be clearly understood without considering the social context, because the context rise to, the design, implementation and use of strategies to provide adaptability. This approach allows a comprehensive analysis and review in accordance with the social realities of local communities on adaptation behavior to drought will provide, and thus linking the macro strategies of adaptation to micro strategies of local communities in the areas of adaptability, vulnerability and resilience studies to environmental hazards such as drought will be even.
    Keywords: Social theory, adaptation, theory Strucration, Drought
  • Hamid Azizmohammad Lo *, Abolqasem Mahdavi Pages 41-67
    In spite of this fact that small and medium industries sector play important role in developed and developing countries and has a significant role in economic growth, employment and export, unfortunately these industries is not in a proper status in Iran. The deficiency of policies designed to support small and medium industries, is one of the main impediment of small and medium industries development. The aim of this paper is to study the effect of Inefficiency in Policieson Iran’s small and medium industries development surveying of SME experts with structural equation modeling. According to the findings, there are statistically positive relationships between the quality and functioning of designed policies to support SMEs and the capability and performance indexes of small and medium industries development. Therefore, it is inferred that the Inefficiency in Policieshas negatively affects the situation of small and medium industries in Iran.
    Keywords: Policies deficacy, capability index, Performance index, Small, Medium Industries development, Partial Least Square Method
  • Akbar Dehqani *, Ali Haqiqat Pages 69-89
    This study investigates the effects of financial liberalization on the performance of commercial banks in Iran using time series data from 2001: 1 to 2014: 4. For empirical estimates, this study is used Johansen-Juselius cointegration and vector error correction model. Results of the Johansen co-integration method shows that in the long run variables the loans of the Bank, liquidity, economic growth, financial liberalization, and trade liberalization has a positive effect on the performance of commercial banks and variables such as the ratio of receivables to total loans, as banks and commercial banks are adversely affecting the rate of inflation. Error correction coefficient also shows that in each period 0.28 percent of imbalance performance commercial banks, modified and is moving towards its long-term trend.
    Keywords: commercial banks, financial liberalization, trade liberalization, Johansen co-integration
  • Mohammad Hasan Fotros *, Narges Ahmadvand Pages 90-114
    Effort to attract foreign capitals is not necessarely an economic weakness. But it is to say that it is a way to stimulate and to promote the production flow of a country, a main chanel of the growth of international trade, technology transfer, job creation, and consequently a way to increase the living standards of any society. This study aims to analyze the effects of foreign investment (direct and indirect) as cash capital absorption and industrial goods importation (high, medium and low -tech industries) as non – cash capital absorption on Iranian economic growth for period of 2001-2012. In this regard, seasonal data have used in an autoregressive distributed lag (ARDL) model to examine the relationship between variables. Results showed a significant negative impact of industrial import and a significant positive impact of foreign investment on Iranian economic growth. Also other variables i.e. capital stock, employment, research and development expenditure and export have had significant positive impact on Iranian economic growth.
    Keywords: Foreign investment, Industrial importation, Transfer of technology, Investments security, Romer endogenous growth model
  • Mohim Shayhaki Tash *, Touba Khorram Abadi Pages 115-134
    The oil price is one of the key variables of any economy that plays a significant role in determining the economic situation of each country. The main objective of this study is to investigate the relationship between unemployment and interest rates and oil price in Iran during 1981-2013. According to this, Johansson co-integration and Toda-Yamamoto Granger causality test have been used. Coefficients obtained by Johansson method based on collective vector shows that the unemployment rate is a reverse function of oil prices, which will lead to 2.28 percent reduction in the unemployment rate. Variable of oil price, during this period, had a negative impact on unemployment, which is considered as a good result due to the high dependence of the country economy on oil. Also, if the interest rate increases one percent, in the long run, the unemployment rate will increase 0.94 percent. Also in the case of one percent increase in private sector investment, the unemployment rate will decrease 0.80 percent. causality test results show that oil prices and interest rate are the causes of unemployment in the Iranian economy.
    Keywords: Oil prices, interest rates, unemployment rates
  • S. Mehdi Mir, Ahmad Sadeghi *, S. Ahmad Mohhades, Majid Sanaei Torqabe Pages 135-151
    The industrialization process analysis in developing countries, more than anything emphasis on production efficiency from the perspective of cost, and in the other words comparative advantage. Industrial plants cultivation not only accelerates transition change from traditional agricultural to modern agriculture but also causes of stimulating industries that it has provided the raw material. However, the focus on the country's comparative advantage as a potential and actual production of different products compared to global markets is essential. Therefore, the main objective of this study is to analyses the changes in the comparative advantage of industrial plants in Iran. In this study, policy analysis matrix (PAM) is used to calculate comparative advantage in the range 2002-2011. The results of comparative advantage suggest the trend toward advantage in the production of industrial plants is in the period. According to the results given government support to provide suitable production technology and also identify areas that have the potential to produce crops, is recommended.
  • Karim Mehri * Pages 153-174
    The aim of this study is investigating the factors that influence the political mobilization of ethnic and synergies towards national unity with an emphasis on the role of religion and language among the citizens of four ethnic groups (Kurds, Turks, Arabs, and Baloch) in Iran. The navigation data (quantitative research) to measure the relationship between the variables of perceived discrimination, feeling "population size, strong linguistic foundation, the sense of convergence of ethnicity and ethnic political mobilization has been used. The coefficient of determination was adjusted as indicated 0.788 statistical facts that 78% of the total amount of ethnic political mobilization depends on the independent variables, population size, sense of discrimination and exclusion, convergence, and feel strong linguistic foundation's development. In other words, 78% of the variance in the dependent variable independent variables to estimate ethnic political mobilization (predicted) that. Also according to test significant F (643.603) at a significance level of less than 5% of the research can be concluded that the regression model is a good model and a set of independent variables explained the dependent variable. Results show that the average score tended to diverge between the Kurds and the Baluch ethnic political mobilization of Turks and Arabs more. The difference between mean scores tend to ethnic political mobilization in every location based on test F (14.058), at least at the level of 99% is significant. In other words, ethnicity is correlated with the tendency of political mobilization.
    Keywords: political mobilization of ethnic groups, economic discrimination, based linguistic, religious