فهرست مطالب

آینده پژوهی مدیریت - سال بیست و سوم شماره 4 (پیاپی 97، زمستان 1391)

نشریه آینده پژوهی مدیریت
سال بیست و سوم شماره 4 (پیاپی 97، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلامرضا معمارزاده طهران، فاطمه السادات ابوالمعالی صفحات 1-10
    امروزه در آغاز هزاره سوم با معنای جدیدی از کار که معنایی متفاوت با واژه قرن بیستم دارد به نام دورکاری که در واقع نقطه عزیمت از شرایط کاری استاندارد، سنتی به سمت رویه های انعطاف پذیر به واسطه به استفاده از فنآوری اطلاعات و ارتباطات است و راه حلی نوین برای دستیابی به اهداف سازمان و برآورده ساختن نیازهای منابع انسانی می باشد رو به رو هستیم.
    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر دورکاری بر عملکرد کاری کارکنان در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی می باشد. که از نظر نتیجه کاربردی و از نظر هدف توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش را کارکنان دورکار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی که 630 نفر هستند تشکیل می دهند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه است.
    روایی پرسش نامه با راهنمایی اساتید راهنما و مشاور و 10 نفر از خبرگان مورد تایید قرار گرفت وبرای پایایی سوال های پرسش نامه از روش آلفای کرونباخ استفاده شد که آلفای به دست آمده در مرحله مقدماتی 0/924 و در مرحله اصلی 0/926 است.
    به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t، همبستگی پیرسون، آزمون فریدمناستفاده شده است.یافته های این پژوهش نشان می دهد که دورکاری با مولفه های عملکرد(تعهد سازمانی، صرفه جویی در هزینه ها، انگیزش، ارتقا، رضایت شغلی، تمرکز) ارتباط مثبت دارد و به واسطه انعطاف پذیریسبب افزایش عملکرد کارکنان شده است.نتایج این پژوهش نشان داد که عوامل مدل با هم هم ارز نیستند و تعهد سازمانی با بالا ترین میانگین رتبه ای 4/8 مهمترین عامل و ارتقا با کمترین میانگین رتبه ای 2/55 کم اهمیت ترین عامل در دورکاری شناخته شده است.
    کلیدواژگان: دورکاری، عملکرد کاری کارکنان، تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات
  • پژمان جعفری صفحات 11-25
    مارکتینگ را همچون بسیاری از رشته های علمی موجود در پهنه علوم اجتماعی می توان به دو ساحت نظری و عملی تفکیک نمود . گرچه از عمر حوزه نظری آن بیش از یک صد سال نمی گذرد اما در حوزه عمل ، تاریخی به درازا ی روابط تجاری برای آن متصوراست . این مقاله می کوشد تا با معرفی برخی کوشش های نظری صورت گرفته در حوزه عمل مارکتینگ، مجالی برای تفکر دقیق تر در این زمینه فراهم آورد . گرچه با کاوشهای برخی از اندیشمندان در این پهنه ، پارامترهایی برای شناسایی و تفکیک تنوع و تکثر مارکتینگ ورزی معاصر پدیده آمده است، اما محور محرک شناسایی این تکثرات در مقاله حاضر، تلاش های مجدانه کوولیو و برودی (1998) است . رویکرد واقع گرایانه مستتر در تفکر نظامند پدید آورندگان این طبقه بندی نظری ، امکان ورود انواع عمل مارکیتنگ و پوشش نسبی تنوع آن را امکان پذیرساخته است.
    طرح طبقه بندی کوولیو و برودی روی دو پایه مارکتینگ معاملاتی و مارکتینگ مراوداتی بنا شده است که بر اساس تفکیک و تمایزاتی به پنج نوع مارکتینگ ورزی منتهی می شود . مقاله حاضر ضمن معرفی چارچوب نظری و پژوهشهای صورت گرفته در حوزه این چارچوب می کوشد تا با رویکردی انتقادی ، نوعی زمینه سازی فکری در راستای توسعه و بهبود طرح فراهم آورد . در این راستا به نظر می رسد اگر بنا باشد طرح طبقه بندی به شکلی جهان شمول مورد کاربرد قرار گیرد می بایست نوعی بازنگری در جانب مارکتینگ معاملاتی به منظور تفکیک و به رسمیت شناختن گونه های بیشتری از مارکتینگ ورزی به خصوص برای کشور های درحال توسعه صورت پذیرد.در ضمن امکان ظهور و کاربندی تکثرگرایانه و همزمان چند نوع عمل مارکتینگ نیز مجازشمرده شود.
    کلیدواژگان: مارکتینگ سنتی، مارکتینگ معامله مند، مارکتینگ رابطه مند، مارکتینگ داده مند، مارکتینگ الکترومند مارکتینگ فردمند، مارکتینگ شبکه مند، تئوری انتقادی
  • نجمه احمدیان، فهیمه پارسایی، علی اکبر شبانی، نرگس احمدیان صفحات 27-41
    با گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات و ورود آن به محیط های کاری، جهان شاهد ارتباط تنگاتنگ کاربرد فناوری اطلاعات در سازمان ها و دستیابی بهتر و سریع تر به اهداف سازمانی بوده است. اکنون بقای سازمانی و دستیابی به اهداف و ماموریت ها در گرو سیاست گذاری های فناوری اطلاعات و اجرای آن سیاست ها در قالب یک برنامه ریزی جامع و هوشمند است. بنابراین برنامه ریزی راهبردی فناوری اطلاعات و ارتباطات و بکارگیری آن یک موضوع حیاتی می باشد و در واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی با توجه به گستردگی و پراکندگی واحدها، به منظور بهره گیری مناسب از فناوری، بیش از پیش اهمیت یافته است. بر این اساس در این تحقیق، برنامه ریزی راهبردی فناوری اطلاعات در دانشگاه آزاد اسلامی منطقه 4، با بکارگیری مدل کارت امتیازی متوازن تدوین گشته است.
    در قالب این برنامه جهت گیری های کلان بهره گیری از فناوری اطلاعات در واحدهای دانشگاهی منطقه مشخص می شود. نتایج حاصل از این پژوهش مختص منطقه 4 دانشگاه آزاد اسلامی نخواهد بود، بلکه سایر مناطق و واحدهای دانشگاهی نیز می توانند از آن بهره ببرند
    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی فناوری اطلاعات، ماتریس SWOT، ماتریس QSPM
  • رضا نویدی نکو، خسرو آریان فر، هانی هنرمند، l نوذری صفحات 43-54
    مسئولیت اجتماعی سازمانی ، موضوعی صرفا برای کارشناسان امور اجتماعی یا سازمانهای بزرگ نیست. همه مدیران باید اهمیت آن را درک کرده و بدانند چرا باید نسبت به آن متعهد باشند. هدف از انجام این تحقیق، سنجش ابعاد مسئولیت اجتماعی سازمانی و بررسی تاثیرات آن بر اثربخشی سازمانی در شرکتهای تعاونی استان تهران می باشد. برای این منظور، نمونه ای با حجم 388 نفر به طور تصادفی از میان مشتریان چهار شرکت تعاونی فعال انتخاب کرده و با استفاده از روش همبستگی پیرسن، فرضیات مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که رابطه معناداری میان اثربخشی سازمانی و مسئولیت اجتماعی سازمانی وجود دارد. از میان مولفه های اثربخشی سازمانی، تصویر ذهنی مشتریان و اخلاق کارکنان، بیشترین ارتباط را با مسئولیت اجتماعی سازمانی داشته است.
    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی سازمانی، اثربخشی سازمانی، شرکتهای تعاونی
  • مرضیه نیاز آذری صفحات 55-64
    در هزاره سوم عصر جهانی شدن ، رشد فزاینده اطلاعات و ارتباطات، تغییر و تحولات سریع، سازمانها از جمله نظام آموزش عالی را با چالش هایی مواجه ساخته است. یکی از مولفه های اساسی برای رویارویی با تضادها، تصادم ها و چالشها، آینده پژوهی است که دانش در برگیرنده تمام جنبه های مطالعه و پژوهش در باره آینده می باشد. هدف این پژوهش تعیین مولفه های آینده پژوهی جهت ارائه مدلی در نظام آموزش عالی کشور است. برای تحقق این هدف پرسشهایی به این شرح مطرح شده است:مولفه های اصلی آینده پژوهی در آموزش عالی کدامند؟
    چه مدلی را می توان برای آینده پژوهی در آموزش عالی ارائه داد؟
    درجه تناسب مدل پیشنهادی با اهداف آینده پژوهی از نظر نمونه منتخب چگونه است؟
    روش پژوهش توصیفی از نوع زمینه یابی است. جامعه آماری شامل همه روسا، معاونین، مدیران گروه و اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی است. 400 نفر از طریق فرمول برآورد حجم نمونه به روش تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند اما بادر نظر گرفتن 10درصد نسبت ریزش پرسشنامه ها توزیع شد که407 پرسشنامه کامل مورد بررسی قرار گرفت. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه محقق ساخته دارای 25 سوال با طیف 5 درجه ای لیکرت است. روایی محتوایی پرسشنامه مورد تایید متخصصان قرار گرفت و اعتبار آن از طریق روش آلفای کرونباخ 80% به دست آمده است. پس از تجزیه و تحلیل داده ها و اجرای آزمون ها ،ضریب همبستگی ، ضریب تعیین ،آزمون آماری کروسکال والیس و استخراج نتایج ، مدلی شامل مولفه های اصلی فلسفه و اهداف، مبانی نظری، مراحل اجرایی و نظام ارزیابی و مهندسی مجدد طراحی شد. مبانی نظری مدل متشکل از تئوری تحول فراسیستم،تئوری سه گانه نگرش سیستم دانش آینده،تئوری دانش،اطلاعت و دانش-اطلاعات،تئوری پویا دانش-اطلاعات وتئوری تغییر است.چهار گروه نمونه امتیاز بالایی به زیر آزمون ها داده اند و کل مدل با میانگین 25/87 درصد مناسب تشخیص داده شده است. بیشترین میانگین نمرات مربوط به مراحل اجرایی و نظام ارزیابی و مهندسی مجدد بود. سایر مولفه ها نیز امتیاز کمتر از 86 کسب نکردند.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، تئوری تحول فراسیستم، تئوری سه گانه نگرش سیستم دانش آینده، تئوری دانش، اطلاعت و دانش، اطلاعات، تئوری پویا دانش، اطلاعات و تئوری تغییر
  • سید مهدی معافی مدنی، ولی تیمورزاده صفحات 65-74
    هوش هیجانی را می توان توانایی درک و مهار هیجانات و احساسات خود در جهت کمک به فعالیت های فکری،تصمیم گیری و ارتباطی دانست. هدف اصلی از پژوهش حاضر،بررسی رابطه بین هوش هیجانی با درگیری شغلی در بین کارکنان دانشگاه های آزاد اسلامی استان زنجان می باشد.برای این منظور، تعداد230نفر از کارکنان با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و مورد آزمون قرارگرفتند.ابزارسنجش شامل 2پرسشنامه می باشد:پرسشنامه هوش هیجانی گولمن، (1998) و پرسشنامه درگیری شغلی کانونگو (1982) . تحلیل ها با کمک نرم افزارspss نشان داد که بین متغیر هوش هیجانی و درگیری شغلی کارکنان همبستگی معنی دار وجود دارد و بر اساس مولفه های هوش هیجانی(خودآگاهی،خود مدیریتی،آگاهی اجتماعی و ساماندهی روابط) می توان مدلی را برای پیش بینی متغیر درگیری شغلی ارایه کرد. همچنین فضای کاری به طور معنادار در روابط متغیرهای مستقل خودآگاهی، خودمدیریتی، آگاهی اجتماعی و ساماندهی روابط با متغیر وابسته درگیری شغلی دخالت کرده و در آنها تغییر ایجاد می کند.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، خودآگاهی، خود مدیریتی، آگاهی اجتماعی، ساماندهی روابط، فضای کاری، درگیری شغلی
  • رمضان جهانیان، اعظم اسحاقی صفحات 75-85
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین سبکهای مدیریت تعارض و میزان استرس شغلی کارکنان به منظوراعمال سبک مناسب مدیریت، درآینده با روش همبستگی از نوع توصیفی اجرا گردید. جامعه آماری کلیه کارکنان آموزشکده های فنی و حرفه ای استان البرز در سال 1390 به تعداد 130 نفر و نمونه آماری تعداد 98 نفر که با روش تصادفی ساده با استفاده از جدول تعیین حجم نمونه مورگان انتخاب گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات دو نوع پرسشنامه است که یکی پرسشنامه حل تعارض که توسط ویکز (1994) و فیشرو اوری (1991) ساخته شد.ودیگری پرسشنامه استرس شغلی اسیپو(1987) می باشد.نتایج بدست آمده نشان داد که بین سبکهای مدیریت تعارض (رقابتی) و (اجتناب) و (مصالحه) با استرس شغلی کارکنان رابطه مثبت و معنا داری وجود دارد. و بین سبک (ایثار)و (همکاری) با استرس شغلی کارکنان رابطه معناداری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: سبک مدیریت، مدیریت تعارض، استرس شغلی، سبک رقابتی، سبک اجتناب، سبک مصالحه، سبک ایثار، سبک همکاری
|
  • Gh. Reza Memarzadeh Tehran, Fatemeh Alsadat Abolmaali Pages 1-10
    Nowadays through beginning the third millennium we are facing with new concept of labor that is different its previous meaning in the 20th century that is called teleworking that is in fact moving from standard traditional working condition toward flexible procedures by using information technology and communication as modern solution for obtaining to objectives of goals and meeting human resource requirements. We are coping with a new challenge about dealing with management and benefit of increasing performance of employees for managers of organizations. The objective of this research is studying the effect of teleworking on performance of employees at Ministry of Cooperative, Labor and Social Labor that with respect to result of work is regarded as applied research and with respect to objective is regarded as descriptivecorrelation research. The statistical universe of this research is all distance working employees of Ministry of Cooperative, Labor and Social Welfare that are 630 persons. The tool for collecting information is questionnaire. The validity of questionnaire was confirmed by supervisor and advisor and 10 experts and for reliability of questionnaire it was applied from Alpha Cronbach method that the remained Alpha at elementary stage was obtained as 0.924 and at main stage was 0.926. In order to analyze data it was applied from T-test, Pearson Correlation and Freedman test. Research findings show that teleworking has positive relationship with performance components (organizational commitment, economizing in costs, motivation, improvement, job satisfaction and concentration) and due to flexibility it increases performance of employees. Results of research show that model factors are not equal and organizational commitment has highest rank(4.8) and improvement factor with lowest rank (2.55) as the lowest important factor at distance working.
    Keywords: teleworking, employee's work performance, Information Technology, Communications
  • Pejman Jafari Pages 11-25
    Marketing consists of two different spheres including theoretical and practical. Although, the academic aspect is quite new not more than a century but the practical aspect exists from the first of business history. This article is trying to introduce one of theoretical attempts in marketing practice. Present research is based on a critical review on typology study of contemporary marketing practice which was developed by Coviello et al (1997) and has come to this result that if we are supposed to have such classification scheme, a deep modification would be vital for applying in developing countries like Iran.
    Keywords: Traditional Marketing, Transactional Marketing, Relationship marketing, Database Marketing, Interactional Marketing, Network Marketing, Critical Theory
  • Najmeh Ahmadian, Fahime Parsaee, Aliakbar Shabani, Narges Ahmadian Pages 27-41
    Development of information and technology and its entry into the working environment, closely control the use of information technology in organizations and achieving organizational goals has been to better and faster. Organizational survival and achieving the goal depends on information technology policies and implementation of policies in a comprehensive and smart planning. Therefore, information and communication technology (ICT) strategic planning is a vital issue. In the extent and distribution branches of Islamic Azad University, This matter is important more and more in order to proper utilization of technology. Therefore, ICT strategic planning in the Islamic Azad University (Region Four), has been developed using the balanced scorecard card model. This program will identify goals and strategies for applying information technology in academic university. The results of this study were not unique to the region's fourth university, but other areas can also benefit from it.
    Keywords: ICT strategic planning, SWOT Matrix, QSPM Matrix
  • Reza Navidi Nekoo, Khosro Arianfar, Hani Honarmand, L. Nozari Pages 43-54
    Corporate Social Responsibility (CSR) is not just for social specialists or large-scale companies, all business leaders and managers must understand why they are engaged in CSR. The objective of this study is to measure Corporate Social Responsibility and investigate its effects on Organizational Effectiveness (OE) in cooperative companies in TEHRAN province. For this purpose, a sample of 388 customers of 4 cooperative companies was randomly selected and gathered data was analyzed. The findings of our research based on Pearson correlation CO-efficiency show that there is a meaningful relationship between CSR and OE. Among the OE attributes, customers image and staff morale have most relationship with CSR.
    Keywords: Corporate social responsibility, Organizational Effectiveness, cooperative companies
  • Marziyeh Niaz Azari Pages 55-64
    In the third millennium era of globalization, the increasing growth of information and communication, rapid changes, organization such as higher educational institutions have to face challenges. One of the key components to dealing with conflicts, collisions and challenges is future studies that encompass all aspects of the study and research in the future. The purpose of this study was to determine the components of future study and present model for higher education in the country. To accomplish this goal, questions have been proposed as follows: What are the main components of future study in higher education?
     What model can be offered for future study in higher education?
     How is the degree of appropriateness of the model from viewpoint of selected sample?
    The research was descriptive - survey one. The population consisted of all directors, deputy
    directors and faculty members of Islamic Azad University so that, sample size was calculated by the formula 400 persons and was done multiple stages randomly, But by taking account a 10% loss of them, 407 questionnaires were distributed and examined. Data was collected by a researcher made questionnaire which its validity was confirmed by related experts. The reliability was calculated by Cronbach's alpha was 0.80. Data were analyzed using correlation, coefficient of determination, Kruskal-Wallis statistical test and, then the model consist of philosophy and objectives, theoretical foundations, administrative procedures and evaluation system was designed. Theoretical of models were including of the evolution theory of ultrasystem, theory of triple vision of the future knowledge system, knowledge theory, information and knowledge -information and dynamic knowledge-information theory, theory of change. Four groups of samples have given high scores to the sub test, and the model has been diagnosed appropriate with an average 87/25percentage. The highest scores were related to the implementation and the evaluation and re-engineering. Other factors also have not scored less than 86.
    Keywords: Future Study, evolution theory of ultra-system, theory of triple vision of the future knowledge system, knowledge theory, information, knowledge -information, dynamic knowledge-information theory, theory of change
  • Seyed Mahdi Moafi Madani, Vali Teymourzadeh Pages 65-74
    Emotional intelligence can be considered as the ability to understand and control the emotions in order to help the intellectual, decision making and communicational activities. The main purpose of this study is investigating the relation between emotional intelligence and job involvement among the staff of Islamic Azad University of Zanjan Province. For this purpose230 employees were randomly selected and tested. The measuring instrument is 2 questionnaires: Emotional intelligence questionnaire of Goleman (1998) andjob involvement questionnaire of Kanongo (1982). Analyses with the help of software SPSS software showedthat there is a meaningful correlation between variable of emotional intelligence and job involvement and based on components of emotional intelligence (self-awareness, selfmanagement, social awareness and organizing relations) we canoffer a model to predict the job involvement variable. Also the working environment meaningfully intervenes in relations of independent variables of self-awareness, self-management, social awareness, and organizing the relations with the dependent variable of job involvement, and makes them changed.
    Keywords: Emotional Intelligence, self-awareness, Self-Management, Social Awareness, Organizing The Relations, Working Environment, Job Involvement
  • Ramezan Jahanian, Azam Ishaghi Pages 75-85
    This study is run with the aim of investigating the relationship between conflict management styles and staff's job stress in order to apply the appropriate management style in future on the basis of descriptive correlation method. The population includes all the staffs in technical and vocational colleges in Alborz province in 2011 which comprise 130 participants and the subjects are selected according to the simple random sampling on the basis of Morgan's table for determining the sample size. The data collection tools are two questionnaires; one is conflict resolution questionnaire which was presented by Weeks (1994) and Fisher and Ury (1991) and job stress questionnaire which is designed by Osipow (1987). The obtained results indicates that there is a meaningful and positive relationship between the competitive, avoidance and compromise conflict management styles and staff's job stress. On the other hand, there is no significant relationship between sacrificing and cooperative conflict management style and staff's job stress.
    Keywords: Management styles, Conflict Management, Job Stress, Competitive Style, Avoidance Style, Compromising Style, Cooperative Style, Sacrificing Style