فهرست مطالب

دین و ارتباطات - سال بیست و سوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1395)

نشریه دین و ارتباطات
سال بیست و سوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدحسین باقری فرد، عبدالله توکلی، سید مهدی الوانی صفحات 5-37
    بحث جایگاه دین و چگونگی تاثیرگذاری آن بر سیاست گذاری فرهنگی، یکی از موضوعات مطرح در حوزه سیاست گذاری فرهنگی محسوب می شود. نظریات مختلفی نیز در این خصوص ارائه شده است که در طیفی از نظریات حداقلی تا حداکثری قرار می گیرد. از سوی دیگر خط مشی گذاری فرهنگی در جامعه اسلامی از الگوی خاصی تبعیت می کند. آنچه این الگو را از الگوهای مشابه متمایز می کند، این پیش فرض است که دین نقش بسزایی در شکل گیری فرهنگ یک جامعه دارد و این نقش، فراتر از صرف تعیین خطوط قرمز در تدوین سیاست های فرهنگی است. این الگوی خط مشی گذاری، برخلاف الگوهای رایج که بر محور شناسایی و حل مسئله قرار دارند، با مسئله آغاز نمی شود. در این تحقیق بر اساس روش تحلیلی توصیفی و با رجوع به آیات و روایات و به ویژه سیره پیامبر اکرم(ص) سه عنصر در الگوی خط مشی گذاری فرهنگی (مرحله تدوین) بر اساس آموزه های اسلام معرفی می شود که عبارت اند از پیگیری، درمان و رفع معضلات فرهنگی جامعه؛ پیشگیری از بروز مشکلات فرهنگی؛ و پیش برندگی جامعه به سوی تعالی. در این الگو بر ویژگی هوشمندی نظام اسلام و تمرکز بر منحل کردن مسائل به جای حل کردن مسائل تاکید می شود. بر این اساس، اولین گام در سیاست گذاری فرهنگی شناسایی عوامل پیش برنده در یک جامعه دینی است (فارغ از اینکه معضلی در جامعه باشد یا نباشد). گام دوم شامل پیشگیری، یعنی شناسایی عوامل ایجاد معضل که در متن آموزه های دینی نهفته است، می شود و تلاش برای رفع مشکل به طور مستقیم باید در مرحله آخر باشد.
    کلیدواژگان: فرهنگ، دین، سیاست گذاری فرهنگی، پیشگیری، پیش برندگی
  • طاهره جعفری، محمدصادق مهدوی، محمد باقر ساروخانی صفحات 39-79
    مطالعه حاضر با هدف کنکاش نقش تلویزیون در تغییر جایگاه اجتماعی سالمندان در شهر تهران به روش کیفی صورت گرفته است. جامعه آماری این مطالعه، سالمندان بوده اند و پژوهشگر با سی نفر از سالمندان مصاحبه هایی انجام داده که طول زمانی آنها به طور متوسط بیش از یک ساعت است. این مقاله حاوی مهم ترین نتایج حاصل از این تحقیق است. سوال اصلی تحقیق، عبارت است از اینکه سالمندان تهرانی برای خود در خانواده شان چه جایگاهی قائلند؟ آنها نقش تلویزیون را در این جایگاه چگونه تبیین می کنند؟ نتایج به دست آمده از مصاحبه عمیق با سالمندان تهرانی ای که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند، حاکی از این است که سالمندان در حیطه جایگاه اجتماعی، اقتصادی و جسمی شان، تا حدی از خانواده ها ابراز یاس کرده اند و در حیطه علت کاهش منزلت سالمندان، مقوله مهم کمرنگ شدن ارزش های دینی و فرهنگی خودنمایی می کند. عده کمی از سالمندان برای خودشان در خانواده جایگاه محوری قائل بودند و عده بیشتری معتقد بودند از احترامی که استحقاق آن را دارند، برخوردار نیستند و در خانواده جایگاهی حاشیه ای دارند. همچنین سالمندانی که خانواده هایشان زیاد تلویزیون یا ماهواره می بینند، معتقدند کمتر مورد توجه فرزندانشان هستند. در زمینه نقش رسانه در جایگاه سالمندان نیز مهم ترین مقوله ها نشان می دهد که عملکرد تلویزیون در «برنامه سازی» و «ارائه الگو به منظور ارتقای منزلت سالمندان» ضعیف بوده است. همچنین در زمینه مهم ترین دلایل سپردن سالمندان به مراکز نگهداری، مشارکت کنندگان ابراز کرده اند که ناسپاسی فرزندان و مشکلات اقتصادی آنها مهم ترین دلایل هستند. سالمندان بررسی شده در این تحقیق به ترتیب حفظ حرمت سالمندان، آموزش و برنامه سازی رسانه در زمینه سالمندی، تامین مسائل اقتصادی سالمند، و ایجاد مراکز تفریحی و بهداشتی را مهم ترین انتظارات خود از جامعه عنوان کرده اند.
    کلیدواژگان: جایگاه اجتماعی سالمندان، سالمندان تهرانی، نقش رسانه
  • سیاوش صلواتیان، محمدعلی هرمزی زاده، محمد شهبازی سلطانی صفحات 81-117
    پس از توجه به بیانات مقام معظم رهبری در زمینه مدیریت جهادی و ضرورت و اهمیت به کارگیری آن در دستیابی به اهداف نظام، تصمیم بر آن شد تا با ایجاد رابطه ای دوسویه میان مدیریت جهادی و مدیریت رسانه، برای وصول به رسانه پیشتاز انقلاب اسلامی مسیری ترسیم شود. هدف این پژوهش، شناسایی و رتبه بندی ویژگی های مدیر جهادی رسانه بود تا از این طریق راه تحقق گزاره فوق هموار شود. این پژوهش به روش دلفی رتبه بندی انجام پذیرفت. دلفی رتبه بندی در سه فاز مرتبط و متوالی با عناوین طوفان مغزی (
    هدف
    دستیابی به ویژگی های حداکثری)، کاهش داده ها (
    هدف
    دستیابی به ویژگی های کلیدی) و رتبه بندی (
    هدف
    رتبه بندی ویژگی های کلیدی) انجام می شود. ابتدا ویژگی های حداکثری مدیر جهادی رسانه شامل 134 ویژگی در فاز اول، از طریق مصاحبه عمیق با بیست ویک نفر از خبرگان شامل مدیران رسانه ها و استادان حوزه مدیریت و ارتباطات به دست آمد. در فاز دوم (متشکل از دو دور) به کمک ابزار پرسشنامه ویژگی های کلیدی در سه دسته پنج تایی انتخاب شد. در فاز سوم (متشکل از دو دور) ویژگی های کلیدی منتخب، اولویت بندی شد. برای اولویت بندی نیز از ابزار پرسشنامه استفاده شد و به کمک ضریب کندال W میزان اجماع نظر مشارکت کنندگان در پنل سنجیده شد. ویژگی های کلیدی شناسایی و رتبه بندی شده برای مدیر جهادی رسانه به ترتیب اولویت در سه ساحت، شامل این موارد است: ساحت اول: 1. خلاق، 2. شایسته و شایسته گزین، 3. منظم، 4. دارای انگیزه مضاعف، 5. شجاع در ساحت ویژگی های عمومی؛ ساحت دوم: 1. تقوای رسانه ای، 2. ادراک سیاسی و فرهنگی، 3. آگاهی به رسانه و ملزومات آن، 4. کاوشگر نقطه طلایی میل، نیاز و مصلحت مخاطب، 5. دارای مهارت تاثیرگذاری بر مخاطب در ساحت ویژگی های رسانه ای؛ ساحت سوم: 1. باورمند به جهاد در رسانه، 2. بصیر، 3. خدامحور، 4. ولایت پذیر، 5. مخلص در ساحت ویژگی های جهادی مدیر رسانه.
    کلیدواژگان: مدیریت جهادی، جهاد رسانه ای، مدیر جهادی رسانه، ویژگی ها، دلفی رتبه بندی
  • محسن لبخندق صفحات 119-146
    موضوع حیات و مرگ پدیده هایی مانند تمدن، فرهنگ و حتی جامعه، مسئله ای است که در میان اندیشمندان حوزه علوم اجتماعی، محل پرسش است. برخی از نظریاتی که در صدد تبیین فرایندهای تغییر و تحول اجتماعی هستند، با استناد به امکان تولد و مرگ پدیده های اجتماعی، فرایند تحول را در دو سر حد تولد و مرگ صورت بندی می کنند. «چرخه حیات» عنوان نظریه ای است که با تکیه بر چارچوب مذکور، چگونگی تحول در پدیده ها را تبیین می کند. وجود حقیقی جامعه و فرهنگ با تکیه بر حکمت متعالیه اثبات پذیر است و به تبع آن، منطق حکمی، حیات و مرگ جوامع و فرهنگ ها را نیز جملگی تایید می کند، همچنان که اشارات قرآنی نیز این مسئله را تصدیق کرده است. به تبع این تایید و تصدیق می توان عوامل و مولفه هایی را با تکیه بر تبیین های حکمی و معارف قرآنی احصا کرد که در مانایی یا میرایی جوامع و فرهنگ ها موثر هستند. این عوامل و مولفه ها را از منظرهای مختلفی می توان گونه بندی کرد. یکی از تقسیم بندی های کلان در این باب، تقسیم عوامل موثر در بقا و فنای فرهنگ ها و جوامع به دو دسته «مولفه های ناظر به نظام های معنایی (ویژگی های ذاتی و نفس الامری فرهنگ ها)» و «مولفه های ناظر به اصحاب یک فرهنگ» است. در ذیل این دو شاخه کلی، موارد مختلف دیگری را می توان دسته بندی کرد. چارچوب نظری فلسفی برای تبیین موضوعات یادشده، مستلزم به کارگیری روش قیاسی برهانی است.
    کلیدواژگان: فرهنگ، جامعه، نظام معنایی، تحول، چرخه حیات، حکمت متعالیه
  • خلیل میرزایی، لیلا آقاسیدحسنی، علی فلاحی صفحات 147-174
    امروزه افراد از طرفی تحت تاثیر فرهنگ دینی جامعه خود هستند و از سوی دیگر در معرض عناصر ساختی دنیای مدرن قرار دارند. بررسی تغییرات ایجادشده در جامعه و تاثیر آن بر دینداری می تواند موفقیت ها و کاستی برنامه های اجراشده در حوزه مسائل دینی را نشان دهد. این پژوهش با هدف برسی رابطه بین دینداری و میزان عضویت افراد در پیوستن به شبکه های اجتماعی نیکوکاری انجام شده است. شیوه انجام این تحقیق، پیمایش بوده و جامعه آماری آن تمام افراد هجده سال به بالای ساکن در منطقه 4 شهر تهران را در بر می گیرد. این افراد، مطابق شیوه نمونه گیری خوشه اییک مرحله ای و به صورت تصادفی انتخاب شده اند. با توجه به گستردگی نظریات مطرح در حوزه جامعه شناسی دین، تلفیقی از نظریات وبر، اینگلهارت، برگر و لاکمن برای تبیین موضوع برگزیده و از ابزار پرسشنامه استاندارد برای جمع آوری داده ها استفاده شده است. همچنین از آزمون های آماری خی دو و فی برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است. متغیر دینداری در چهار بعد مناسکی، تجربی، پیامدی و اعتقادی، و متغیرهای زمینه ای از جنبه های سن، تحصیلات و وضعیت تاهل بررسی شده اند. یافته های تحقیق نشان از همبستگی با درصد احتمال قوی متغیرهای مستقل تحقیق با میزان عضویت افراد در شبکه های اجتماعی نیکوکاری دارد.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی دین، دینداری، شبکه های اجتماعی نیکوکاری، مشارکت اجتماعی
  • مصطفی همدانی صفحات 175-199
    سینمای ماورا از اقسام فاخر هنر هفتم است که به منظور تجسم نمایشی پدیده های غیبی، با رویکرد تربیتی در دهه هشتاد در تلویزیون ایران طلوع درخشده ای داشت. متاسفانه این ژانر نوظهور و متعالی با انتقادهای غیرفنی و گاهی سرکوبگرانه از عرصه هنر تلویزیون خارج شد و اکنون در رکود به سر می برد. این گونه فاخر به همان اندازه که اهمیت فرهنگی و تربیتی دارد، همواره دارای چالش های نظری و بیانی (فنی) خاصی بوده است. یکی از چالش های این ژانر نوظهور، داشتن نظام نشانه ای ساختمند است. نشانه های تصویری سریال های ماورایی باید قدرت معناسازی بسیار قوی ای داشته باشند و انطباق معنایی با آموزه های اسلامی از نقاط اساسی در قدرتمندی آنها است.
    تحقیق حاضر در تحلیلی نشانه شناختی، بازنمایی «فرشته» را در سریال «ملکوت» بر اساس مطالعه تطبیقی با مبانی اسلامی فرشته شناسی بررسی می کند. این مقاله ابتدا آموزه های فرشته شناختی مورد نیاز را به عنوان مبنای نظری با تاکید بر قرآن کریم و آرای مفسران شیعه از فرهنگ اسلامی جمع آوری کرده و سپس با روش تحلیل نشانه شناختی بر اساس دو الگوی تحلیل رمزگان تلویزیونی اسلین و تحلیل هم زمانی (جانشینی: تقابلی) سوسور–اشتراوس دال های معناساز سریال را بررسی می کند.
    مهم ترین دستاوردهای این تحقیق عبارت اند از: ارائه مبانی نشانه ای تمثل فرشته و جهان غیبی این موجود ماورایی در سینما بر اساس مبانی اسلامی فرشته شناختی؛ نقد بازنمایی فرشته در دو حوزه: یکی رمزگان تلویزیونی (از نظر چهره پردازی، شخصیت پردازی، عناصر بصری صحنه و...) و دیگری نقد نشانه شناختی «جانشینی: تقابل شناسی» (تقابل هستی تجردی فرشته با ماده و نیز هدایت او با اضلال نفس و شیطان و...) در سریال مذکور؛ حل تعارض تمثل زیبا و زشت فرشته؛ و دفاع از انطباق داشتن گریه فرشته به عنوان یک نماد پرمعنا و قوی در تولیدات رسانه ای با موازین دینی.
    کلیدواژگان: فرشته، سریال ملکوت، تحلیل نشانه شناختی
|
  • Mohammad Hosein Bagheri Fard, Abdollah Tavakkoli, Seyed Mahdi Alvani Pages 5-37
    The place of religion and how it affects the cultural policy-making process is one of the topics in the field of cultural policy. Various theories have been proposed in this regard at a minimum to a maximum range of views. Cultural policy in an Islamic society, however, follows a specific pattern. What distinguishes this pattern from similar ones is the prominent role of religion in forming the culture of a society; this role is beyond only setting forbidden lines and codes in formulating cultural policy. This article introduces three elements of cultural policy based on a descriptive analytical method and by referring to Quranic verses and traditions especially the life of Prophet Mohammad. These include: solving cultural complications of the society, preventing the rise of these complications and developing society toward perfection. This article emphasizes the smartness of the Islamic system and focuses on the elimination of these complicated issues rather than solving them. The first step in cultural policy-making, therefore, is to identify progressing factors in a religious society (regardless of whether or not there is any problem in society) and to implement them. Preventing the causes of the problems (which is embodied in religious teachings) is the next step and effort to fix the problem directly is the last step.
    Keywords: Culture, Religion, Cultural policy, Prevention, Critical success factor
  • Tahereh Jafari, Mohammad Sadeq Mahdavi, Mohammad Bagher Sarokhani Pages 39-79
    The present study is a qualitative survey of the role of TV in transforming senior citizen's social status in the city of Tehran. Interviews were carried out with the statistical population of the research, i.e. senior citizens, each taking more than an hour, the most important results of which have appeared in this article. The basic research question was: What status do Tehrani senior citizens consider for themselves among their families? What role do they think TV plays in this regard? The result obtained from these in-depth interviews with those who were selected with targeted sampling method revealed that as regards their social, economic, and physical status, there have been traces of disappointments with their families; and concerning the cause of this situation, they pointed out the attenuation of religious and cultural values. Few seniors assumed a pivotal status in their families and more of them believed that they were missing the kind of respect they deserved and were mostly treated as marginal. Moreover, the seniors whose surrounding family members were too much busy with watching satellite programs thought to be neglected by their children. TV itself has shown a weak performance in producing programs for elevating senior citizen's status. Sending seniors to nursing homes is also the result of children's ingratitude and their economic problems. In their responses, the seniors also referred to the necessity of respecting their dignity, providing media programs for their training and education, supporting them financially, and providing amusement and health facilities for them.
    Keywords: Senior's social status, Tehrani seniors, Media role
  • Siavash Salavatian, Mohammad Ali Hormozizade, Mohammad Shahbazi Soltani Pages 81-117
    After studying the speeches of Ayatollah Khamenei, the Supereme Leader of Islamic Republic of Iran, about the urgancy of using Jihadi management within all fields, the researcher of the presesnt study decided to find a way in order to achive the pioneer media of islamic revolution. Therefore, he tended to create a bilateral relation between madia management and Jihadi management. In the present study, the researcher adopted ranking delphi as research method. Ranking delphi also is clssified within three interrelated and sucsessive phases: brain storming (to achive maximal indicators), narrowing down (to acieve the most important indicators), and ranking (to prioritize the most important indicators). First of all, the characteristics (134 characteristics) of Jihadi media manger identified in interviewing of 21 elites as: media managers, and management and communications professors at the first phase of delphi method. With the most important indecators and characteristics identified in the second phase of delphi method (two rounds) by questionnaire in 3 categories of pentamerous, theire prioritization was carried out in the third phase (two rounds). A questionnaire was used to ranking and by Kendall W coefficient, the consensus of the participants in the panel were measured. The result obtained from ranking delphi method were categorised into three types of characteristics: creativity, qualification and selectiveness, decipline, high motivation, and braveness as the general characteristics; media pioty, having political and cultural insight, being aware of media and its paraphernalia, exploration for the golden point of audiences’ tastes, needs and goodness, and having skills of influencig audience as the media characteristics; and finally, believ in media jihad, insightfulness, God-obidientness, vilayah-centeredness, and sincerity as the jhadi characteristics of media manager.
    Keywords: Jihadi Management, Media Hihad, Jihadi Media Manager, Characteristics, Ranking Delphi
  • Mohsen Labkhandag Pages 119-146
    The issue of the emergence or collapse of phenomena such as civilization, culture and even society is of interest for the scholars of social sciences. Referring to the possibility of creation or collapse of social phenomena, some of the theories that seek to explain the processes of social change divide it into two creation and collapse demarcations. The theory of "Life Cycle" which is based on the above-mentioned framework explains the changes in phenomena. The actual existence of society and culture is verifiable by relying on Islamic philosophy. Therefore, creation and collapse of cultures and communities is confirmed both by philosophical logic and the references in the Quran. Because of this confirmation and relying on philosophical explanations and Quranic teachings, the factors and components effective in creation or collapse of societies and cultures can be identified. These factors and components can be classified from different aspects. One of the major classifications in this regard is dividing the factors effective in the survival and annihilation of cultures and societies into two categories: “components related to semantic systems (the intrinsic and noumenal properties of cultures)" and "components related to the people of one culture”. Under these two general branches, other various items can be categorized. The philosophical-theoretical framework for explaining the above-mentioned issues requires using the analogicaldemonstrative method.
  • Khalil Mirzaei, Leila Aghahasani, Ali Fallahi Pages 147-174
    Today, people are on the one hand under the impact of their respective societie's religious culture, and on the other exposed to the modern world's structural components. A survey of transformations occurred in society and their impact on religiosity can illustrate both theachievements and failures of the existing programs in the field of religious issues. This study was done with the aim of assessing the relationship between religiosity and the degree of people's participation in charitable social networks. The method adopted was a survey of the statistical population of 18-year-old and above inhabitants of Tehransmunicipal Division 14. These were selected according to one-stage cluster design in random. Due to extensive theories in the sociology of religion, a compilation of the views of Weber, Inglehart, Berger and Lukman was used for explaining the issue and a standard questionnaire was also adopted for collecting the data. Data analysis was done according to statistical tests. The religiosity variable was examined in four different ritual, experimental, consequential and ideologicaldimensions; and the groundwork variables were considered from thepoint of view of age, education, and marital status. The research resultsindicate a correlation with a high percentage of probability between independent variables and the degree of people's membership in charitable social networks.
    Keywords: Sociology of religion, Religiosity, Charitable social networks, Social participation
  • Mostafa Hamedani Pages 175-199
    Transcendental Cinema is one of the sublime genres of the seventh art that had a brilliant presence in the 80s in Iran and aimed to provide a dramatic representation of the invisible world with an educative approach. This innovative genre has, however, disappeared from the current TV programs as a result of non-technical and at times suppressive criticisms. Moreover, the genre has always faced theoretical and technical challenges as much as it has had culturaleducational importance. One of the challenges is its comprising a structured semiotic system. Visual signs of transcendental TV serials must contain powerful means for creating meaning and one aspect of this is their capacity to adapt with Islamic instructions. The present study has adopted a semiotic analysis for investigating the case of representing angels in the serial Malakut by comparing it to the Islamic doctrine of angelology. To do this we have first compiled the required angelology instructions from the Islamic culture with an emphasis on the Holy Quran and Shia's commentators. Then by using a semiotic analysis based on two patterns, namely Aslyn TV code analysis and the simultaneous analysis pattern of Saussure- Straus, we have surveyed signifiers that create meaning in the serial. Some of the salient points derived from this survey are: providing semiotic bases of representing angels and the invisible world in the cinema according to Islamic principles of angelology, criticism of representing angels in two domains i.e. TV codification (in regard to make-up, characterization, visual elements of the scene, …); and semiotic criticism of substitution (contrasting the abstract existence of angels with matter and their guidance after being deviated by Satan…) ; resolving the conflict between the beautiful and ugly embodiment of angels and also defending the adaptation of angel's crying with religious principles as a meaningful and powerful symbol in the media production.
    Keywords: Angel, Malakut serial, Semiotic analysis