فهرست مطالب
مجله رهیافت های سیاسی و بین المللی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 43، پاییز 1394)
- تاریخ انتشار: 1394/09/25
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 10-35
جلوه های هم بستگی ورزش و سیاست در طول تاریخ مدرن مشهود بوده است و به خوبی می توان به نشانه هایی تاریخی از دخالت دولت ها در عرصه های ورزشی اشاره کرد. جدایی سیاست از ورزش، امروزه بی معنی است و این پدیده توانسته با شاخص های متعددی، خود را بیش از پیش به سیاست متصل کند. در جهان معاصر، ورزش، دولت و سیاست به نحو درهم تنیده ای با یکدیگر مرتبط اند و می توان از ورزش به عنوان یک عامل مهم اجتماعی نام برد. امروزه، نقش ورزش در علوم اجتماعی، سیاسی و روابط بین الملل، به گونه ای وسیع مورد توجه علمی قرار گرفته است. این مقاله، با رویکردی توصیفی-تبیینی در صدد شناخت اثرات اجتماعی-سیاسی ورزش است و شاخص های آن را با استفاده از رویکرد هژمونی گرامشی به عنوان نیرویی اجتماعی-سیاسی، مورد تحلیل قرار داده و نقش این پدیده را در ساخت هژمونی ملی و علی الخصوص در تحکیم هم بستگی و استقرار دولت ملی نشان می دهد. برای تحلیل هژمونی ورزشی، نقش آن در ملت سازی، کنترل اجتماعی، ادغام اجتماعی و ساخت هژمونی در عرصه های بین المللی مورد واکاوی قرار می گیرد. شیوه گردآوری اطلاعات در این پژوهش، استفاده از داده های کتابخانه ای و الکترونیکی و تحلیل این اطلاعات بر مبنای روش پژوهش و آرای آنتونیو گرامشی در باب جامعه مدنی و هژمونی است. هدف این پژوهش، بر مبنای جنبه نوآورانه موضوع ارتباط سنجی ورزش و سیاست، بر اساس آرای فرهنگی هژمونی است که می تواند خود به عنوان یک چارچوب نظری در مطالعات بعدی مورد استفاده قرار گیرد.
کلیدواژگان: ورزش، هژمونی سازی ورزش، جامعه مدنی گرامشی، هویت و انسجام ملی، ادغام و کنترل اجتماعی -
صفحات 36-64
این پژوهش به بررسی «شکل گیری جریان های فکری رومانتیک در سپهر سیاسی ایران، از دوران مشروطه تا دهه 1330» می پردازد. اهمیت یافتن رومانتیسم، به عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار، در تاریخ معاصر ایران بر تنازع خرد و شاعرانگی-ستایش شور و هیجان و احساس به جای عقل در مواجهه با امور- دامن زد. مشروطیت که قرار بود بزنگاه کاربست عقل و تدبیر خردمندانه در سیاست ایران شود، دست آخر از رومانتیسم سر در آورد که برخی از نمودهای آن را می توان در رازورزی، باستان گرایی، بازگشت به خویشتن و انقلابی گری مشاهده کرد. رومانتیسم سویه های آرمان شهری سیاست ایران را برجسته ساخت و تفکر منطقی را دچار طردانگاری، حذف و انکار کرد. با شدت گرفتن این موج در ادامه، این روند حتی خط مشی نظام سیاسی قرار گرفت و بسیاری از اقدامات را بر پایه باستان گرایی و بازگشت به خویشتن قرار داد. سوال اصلی این است که «چه جریان های رومانتیکی در دوران مشروطه تا دهه 1330 ظهور کرده و چگونه نضج یافتند». فرض مرتبط با این سوال نیز چنین است که «باب شدن رومانتیسم و به تبع آن رازورزی، باستان گرایی افراطی، انقلابی گری و توجه به احساسات و تمایلات آنی در سپهر سیاسی ایران، سه جریان عمده رومانتیک را در دوره مذکور به وجود آورد: نژادگرایی، هویت اندیشی، سوسیالیسم عرفانی.»
کلیدواژگان: رومانتیسم، خردگرایی، سیاست، مشروطیت، نژادگرایی، هویت اندیشی، سوسیالیسم عرفانی -
صفحات 65-90
مقاله حاضر در پی آن است تا با محور قرار دادن نظریه فئودالیسم به عنوان نظریه رقیب استبداد شرقی، تمرکز اصلی بحث خود را بر روی آن قرار داده و ضمن بررسی نظریه های موجود در این زمینه، فرضیه اصلی خود، یعنی «شکل گیری استبداد شرقی در ایران بر اثر حمله اقوام خارجی» را تحلیل نماید. تحلیل فرضیه شکل گیری استبداد شرقی در ایران بر اثر حمله اقوام خارجی، بر مبنای موارد زیر انجام می شود: نخست، وجود دوره ای تاریخی به نام فئودالیسم در ایران-که در مقابل استبداد شرقی قرار دارد- این فرضیه را مورد تایید قرار می دهد؛ چراکه در دوره ایران باستان شاهد این نظام هستیم و اوج آن در «سلسله ساسانی» است. دوم، شکل گیری استبداد شرقی در ایران، امری جبری و ناشی از شرایط اقلیمی محسوب نمی شود، بلکه ورود اقوام مهاجم با فرهنگ متمایز از فرهنگ فئودالی، باعث حاکمیت تدریجی استبداد شرقی در ایران شد. در این پژوهش به برخی از این عناصر پرداخته می شود و لذا تاریخ این سرزمین با دیدگاه نوینی مورد ارزیابی و تجزیه و تحلیل قرار می گیرد.
کلیدواژگان: اقوام خارجی، استبداد شرقی، ایران، مارکس، ساسانی -
صفحات 91-116
«داعش [1]» ، تشکیلاتی تروریستی در خاورمیانه، خصوصا عراق و سوریه است. این تشکیلات از سال 2013، موفقیت های زیادی را در عرصه های نظامی کسب کرد و هزاران نفر از نقاط مختلف جهان را به خدمت خود درآورد. ماهیت و سیر تحولات عصر جهانی شدن، از جمله تروریسم، از ابعاد اقتصادی، سیاسی و امنیتی برخوردار است؛ به طوری که تبیین این تحولات نیازمند فهم پیوند های میان مولفه های اقتصادی، سیاسی و امنیتی و تاثیرات متقابل آن ها در تمامی سطوح داخلی، منطقه ای و بین المللی است. این تبیین، با کاربرد رویکرد اقتصاد سیاسی بین الملل [2] امکان پذیر است. تلاش داریم به این سوال پاسخ دهیم که «چگونه تاثیرات متقابل عوامل اقتصادی، سیاسی و امنیتی منطقه ای و بین المللی، ظهور گروه تروریستی داعش و روند تحولات آن را در منطقه خاورمیانه سبب شده اند؟» در این مقاله، به تاثیرات ساختارهای سیاسی و نظامی-امنیتی خاورمیانه و توسعه نیافتگی سیاسی و اقتصادی منطقه ای بر روند شکل گیری داعش می پردازیم. هم چنین، به بررسی سیاست های مالی حمایتی برخی از کشورها، به ویژه آمریکا و عربستان سعودی از این تشکیلات، خواهیم پرداخت. به علاوه، ابعاد نظامی و امنیتی خاورمیانه و ارتباط آن با شکل گیری و کارکرد داعش را در چارچوب رویکرد اقتصاد سیاسی بین الملل مورد بررسی قرار خواهیم داد.
کلیدواژگان: داعش، اقتصاد سیاسی بین الملل، ساختارهای سیاسی، امنیتی و اقتصادی خاورمیانه، آمریکا، عربستان سعودی -
صفحات 117-151
بی شک، موضوع هسته ای ایران یکی از مهم ترین موضوعات تاریخ دیپلماسی بوده که اهمیت آن در دهه اخیر باعث شد تا دو عرصه سیاست داخلی و خارجی ایران تحت تاثیرش قرار بگیرند. شروع بحران هسته ای از بیانیه سعدآباد تا برجام، راهبردهای متعددی را برای نخبگان ایران بر جای گذاشت و مآلا، باید این دوران را در یک سیر مرتبط با محیط های منطقه ای مورد ارزیابی قرار داد. در این پژوهش، به این سوال اصلی پاسخ خواهیم داد «که دیپلماسی هسته ای ایران در بستر زمانی «2015- 1997» ، چه راهبردها و الگوهای رفتاری را از منظر نظری جیمز روزنا (با تاکید بر متغیر محیط منطقه ای) در دستور کار قرار داده است؟» در پاسخ به سوال اصلی، این فرضیه مطرح می شود که «الگوی رفتاری دیپلماسی هسته ای ایران در دولت های مختلف نسبتا پایدار بوده، لیکن رفتار انطباقی، تحت تاثیر متغیرهای بیرونی شاهد پویش های متعددی بوده است. بدین سان، ارتباط مستقیمی بین الگوی رفتاری ایران و محیط منطقه ای آن وجود دارد». روش پژوهش، تاریخی-تحلیلی و شیوه گردآوری داده ها نیز کتابخانه ای، استفاده از مجلات، مقالات معتبر و منابع اینترنتی است.
کلیدواژگان: دیپلماسی هسته ای، برجام، خاتمی، روحانی، احمدی نژاد -
صفحات 152-171
امروزه، «حق بر تامین اجتماعی» با مسئولیت دولت ها ارتباط مستقیمی دارد؛ به گونه ای که در اسناد بین المللی نیز مورد تاکید ویژه قرارگرفته است. این مسئله، در روابط بین الملل برعهده دولت هاست وآنان مکلف شده اند تا این حق را برای تمامی شهروندان خود فراهم کنند. موضوع «حق بر تامین اجتماعی» در نسل دوم حقوق بشر مورد توجه است. نویسندگان در این مقاله، سعی دارند تا مسئولیت دولت ها را درقبال حق بر تامین اجتماعی مورد بررسی و مداقه علمی قرار دهند. فرضیه اصلی مقاله این است که «حق برتامین اجتماعی» در اسناد بین المللی به عنوان یک اصل حقوق بشر به شمار می آید و جزو نسل دوم حقوق بشر بوده است. برخلاف حق های نسل اول، یعنی آزادی های اساسی که برعدم مداخله دولت تاکید دارند، در نسل دوم حقوق بشر، دولت ها مسئولیت برقراری تامین اجتماعی مناسب برای همه شهروندان خود را به دور از هرگونه تبعیض دارند و در قبال اسناد بین المللی متعهد شده و پاسخ گو هستند. نویسندگان نتیجه می گیرند که دولت ها به منظور جلوگیری از جنگ، خشونت، برقراری عدالت اجتماعی، کاهش تضاد طبقاتی، فقر و کرامت انسانی، حق بر تامین اجتماعی را در اسناد بین المللی به عنوان حق بشری به رسمیت شناخته اند و مسئول برقراری تامین اجتماعی مناسب برای همه شهروندان هستند.
کلیدواژگان: حق بر تامین اجتماعی، مسئولیت دولت، حقوق بشر، اسناد روابط بین الملل
-
Pages 10-35
Correlation between sports and politics in modern history is clearly visible. Today, it is impossible to separate politics from sports and politics is connected with several indicators to sports. In the contemporary world, sports, government and politics are linked to each other. Today ,sports is presented as an important social factor. The role of sports in the social sciences, political science and international relations has been in deep scientific attention. This article is a descriptive-explanatory and tries to understand the social and political effects of sports. This article uses Gramsci's theory of hegemony and shows the role of sports in the building and consolidating national unity of government. This article shows the role of sports in nation building, social control, social integration. In this study we have used the method of data collection and electronic library. This article has a theoretical framework that can be used in the future studies of the relationship between sports and politics.
Keywords: Sports, Hegemony of Sports, Gramsci's Civil Society, National Identity, Integration, Social Control -
Pages 36-64
This essay is an inquiry about the formation of the romantic mental currents in Iran’s politics, from the Constitutional Movement to the 1330s. The process of the formation of romanticism and the enmity with reason, provoked the antagonism of reason and the poetic in the current history of Iran. The Constitutional movement which was supposed to be the turning point of the application of reason and reasonable expediency in Iran’s politics, eventually resulted in romanticism, that one can find its appearance in mysticism, archaism, the return to the self and revolutionism. Romanticism highlighted the utopian aspects of Iran’s politics and made rational thought afflicted with discard, omission and rejection. As this utopian wave advanced, romanticism became even the policy of political system and organized many of the political enterprises in the basis of archaism and the return to the self. The main question is that what and how romantic currents appeared from the Constitutinal Movement to the 1330s? And the answer to this question is that the prevalence of romanticism and consequently mysticism, radical archaism, revolutionarism and paying attention to the emotions and immediate desires in Iran's political sphere, generated three main romantic currents: Racism, Identitism, and Mystic Socialism.
Keywords: Romanticism, Rationalism, Politics T, he Constitutional Movement, Racism, Identitism, Mystic Socialism -
Pages 65-90
By stablishing Feudalist Theory as a rival theory for Oriental Despotism Theory, the paper's main focus will be on Feudalist Theory as well as analyzing other related theories in the area and its principal hypothesis, emergence and reinforcing Oriental Despotism in Iran because of foreign tribes attacks. The analysis of the mentioned hypothesis will be carried out based on following points: first of all, existence of a feudalist period in Iranian history in ancient Iran that during the Sassanid dynasty reached its peak, is a strong evidence that approves the hypothesis; secondly, emergence of Oriental Despotism in Iran can not be only related to climatic conditions and the occupation of Iran by aggressive tribes with different culture, but Iran’s feudal culture paved the way toward gradual solidification of despotism in Iran. The study pays attention to the mentioned points and in doing so, the history of Iran is analyzed in a relatively new approach.
Keywords: Aggressive Foreign Tribes, Oriental Despotism, Iran, Marx, Sassanid -
Pages 91-116
"ISIS" is a terrorist organization in the Middle East, especially in Iraq and Syria. This organization since 2013, has gained a lot of success in the military arena and thousands from around the world to serve its own ends. The nature and evolution of the era of globalization, including terrorism, has economic, political and security aspects. So, the explanation of these evolutions needs to understand the links between components of economic, political and security and their interaction at all levels of local, regional and international. This explanation is possible by the use of international political economy approach. We will try to answer the question of how the interactions in international and regional security, economic and political factors have caused the rise of ISIS and its developments in the Middle East. In this article, we will discuss the effect of political and military structures of regional security and political and economic underdevelopment of the region on the formation of ISIS. Also, we will review some financial policies supporting this organization from some countries, especially USA and Saudi Arabia. In addition, we will examine, in the framework of international political economy approach, the military and security aspects of the Middle East and its relationship with the formation and function of ISIS.
Keywords: ISIS, International Political Economy, Political, Security, Economic Structures of the Middle East, USA, Saudi Arabia -
Pages 117-151
Undoubtedly nuclear subject of Iran is one of the most important subjects of Iran’s diplomatic history. The subject makes an impresstion on internal & external policy of Iran. Iran’s elites have had different approaches in the beginning of nuclear crisis from Sadabad statement to Joint Comprehensive Plan of Action. However we should assess the subject in relationship with a regionl environment. The main Question of the research is what approaches & behavioral models were adopted by Iran in Nuclear Diplomacy from perspective of Rosenau’s theory in 1997-2015? In answer of the question, the research propounds the hypothsis that the behavioral model of Irananian governments have had proportional permanent in the Nuclear Diplomacy, but the model have had different shapes. Research Findings show direct relation between behavioral models of Iran with a regionl environment. Research method is explanatory & historical.
Keywords: nuclear diplomacy, Khatami, Ahmadineghad, Ruhani, JCPA -
Pages 152-171
Today, "the right to social security" directly relates to responsibility of governments which have been highlighted in international documents. This is a subject in International Relations that makes governments responsible for providing this right to all of its citizens. The issue of "the right to social security" is mentioned in the second generation of human rights. The authors of this article try to study exactly the responsibility of governments toward the right to social security. The main hypothesis of this paper is that "the right to social security" is mentioned in the international documents as a principle of human rights in second-generation of human rights. while the first generation is the fundamental freedoms that insist on “lacking of government intervention”, the second generation of human rights focuses on states responsibility for social security for all of its citizens without any discrimination and states are committed to the international documents. The authors conclude that governments to avoid from war, violence, social justice, reducing class conflict, poverty and human dignity, have recognized the right to social security as a human right in international documents, and states are responsible for social security for all citizens.
Keywords: State Responsibility for Human Rights, the Right to Social Security, Documents of International Relations